فهرست مطالب

کومش - سال دهم شماره 3 (پیاپی 31، بهار 1388)

فصلنامه کومش
سال دهم شماره 3 (پیاپی 31، بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد حدادی، سید محمد ابراهیم موسوی، نادر معروفی، محمود بهرامی زاده، مهدی رهگذر صفحه 155
    سابقه و هدف
    نقص در کنترل پاسچر به دنبال پیچ خوردگی مچ پا در افراد با بی ثباتی عمل کردی مچ پا دیده شده است. مطالعات مختلف، تاثیرات متفاوت ارتزها بر بهبود کنترل پاسچر افراد با بی ثباتی عمل کردی مچ پا را گزارش نموده اند. به نظر می رسد گروه کنترلی که تاثیر ارتزها با آن مقایسه می گردد می تواند شرح دهنده این نتایج متفاوت باشد. بررسی ها نشان داده است که، تاکنون مطالعه ای که تاثیر ارتزها بر کنترل پاسچر در شرایط کنترلی مختلف را مقایسه نماید انجام نشده است. هدف تحقیق حاضر ارزیابی تاثیر گروه کنترل بر نتایج حاصل از سنجش تاثیر ارتزها بر کنترل پاسچر افراد با بی ثباتی عمل کردی مچ پا می باشد.
    مواد و روش ها
    20 فرد مبتلا به بی ثباتی عمل کردی مچ پا و 20 فرد همتای سالم آن ها در این مطالعه شرکت نمودند. کنترل پاسچر این افراد در حالت ایستاده تک پا بر روی صفحه نیرو در سه وضعیت با ارتز نرم، با ارتز نیمه سخت و بدون ارتز ارزیابی گردید. این تست برای هر دو پای هر فرد تکرار گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که اثر متقابل سطح سلامتی با نوع ارتز در مورد هر دو شاخص سرعت متوسط (01/0P<) و صفحه فاز (01/0P<) معنی دار می باشد. بدین معنی که ارتزها در دو گروه افراد سالم و بیمار رفتار متفاوتی را نشان می دهند. در حالی که اثر متقابل سمت پا و نوع ارتز در مورد این شاخص ها غیر معنی دار است (سرعت متوسط 34/0 P= و صفحه فاز 40/0P=). به بیان دیگر تاثیر ارتزها بر روی دو پای افراد سالم و یا دو پای افراد بیمار یکسان می باشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که ارتزها در گروه بیمار در جهت بهبود شاخص های کنترل پاسچر عمل می نمایند اما در گروه سالم تاثیری بر این شاخص ها ندارند. هم چنین بین تاثیر ارتزها بر کنترل پاسچر پای درگیر و غیر درگیر دو گروه تفاوتی وجود ندارد. از این رو می توان عنوان نمود که تاثیر ارتزها بر کنترل پاسچر افراد با بی ثباتی عمل کردی مچ پا زمانی مشخص می شود که از افراد سالم به عنوان گروه کنترل در مطالعه استفاده شود.
    کلیدواژگان: کنترل پاسچر، بی ثباتی عمل کردی مچ پا، ارتز
  • نسیم فرقانی، مهدی کدیور، پریچهر یغمایی، سعیده کارگر، لیلی قاضی زاده صفحه 161
    سابقه و هدف
    سلول های بنیادی جنینی سلول های پرتوانی هستند که از توده سلولی داخلی بلاستوسیست مشتق می شوند. برای سلول های بنیادی جنینی اکثر گونه ها، لایه تغذیه کننده و سیتوکاین ها جزء الزامات کشت است. هدف اصلی از این مطالعه، استفاده از سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان رت به عنوان لایه تغذیه کننده در جداسازی و کشت سلو ل های بنیادی جنینی موش بود.
    مواد و روش ها
    ابتدا سلول های بنیادی مزانشیمی از مغز استخوان رت استخراج شده و در محیط DMEM و 10% سرم جنین گاوی کشت داده شدند. برای اطمینان از ماهیت مزانشیمی آن ها، سلول های کشت داده شده به مدت 21 روز در حضور مواد القا کننده تمایز به استخوان کشت شدند و در پایان این مدت تمایز سلولی با رنگ آمیزی اختصاصی بررسی شد. بلاستوسیست ها از موش های حامله نژاد Balb/c به دست آمدند و بر روی لایه تغذیه کننده MSC و محیط DMEM و 10% FBS کشت داده شدند. 2 روز بعد از کشت، زونا پلوسیدا خارج شد، سلول های چسبیده به لایه تغذیه کننده تریپسینه شده و توده سلولی داخلی به خوشه های کوچک چند سلولی تبدیل شد. سپس توده های حاصل بر روی پلیت های 12 خانه ای پوشیده شده با MSC ها قرار گرفت. هیچ گونه ماده رشد یا سایتوکاین به محیط اضافه نشد. 2-3 روز پس از پاساژ، کلونی هایی تشکیل شد که بر اساس مورفولوژی به کلونی های ESCs شباهت داشتند. مطابق روش فوق، کلونی های حاصل تا دو بار دیگر بر روی MSC ها پاساژ داده شدند و نهایتا ماهیت کلونی های رشد کرده حاصل از طریق بررسی های مورفولوژیک و نیز رنگ آمیزی با آلکالین فسفاتاز مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه سلول های بنیادی مزانشیمی به راحتی با استفاده از محیط DMEM کشت داده شدند. ماهیت مزانشیمی سلول های حاصل که از لحاظ مورفولوژی، فیبروبلاستی بودند با تمایز به توده های استخوانی و رنگ پذیری با آلیزلرین رد تایید شد. با استفاده از محیط DMEM و به کارگیری سلول های مزانشیمی کشت شده به عنوان لایه تغذیه کننده سلول های بنیادی جنینی موش بدون استفاده از هرگونه سایتوکاین و محرک رشد کشت شدند. پس از انجام پاساژ سلولی، کلونی هایی تشکیل شد، که این کلونی ها تا دو پاساژ دیگر هم کشت شدند که هر بار بر میزان تشکیل آن ها افزوده می شد و در نهایت ماهیت بنیادی این کلونی ها با رنگ آمیزی آلکالین فسفاتاز اثبات شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد سلول های بنیادی مزانشیمی جدا شده از مغز استخوان رت توان تمایزی به رده های استخوانی را دارند و می توان از آن ها به عنوان لایه تغذیه کننده برای جداسازی و کشت و تشکیل کلونی های سلول های بنیادی جنینی استفاده کرد. این روش با حذف نیاز سایتوکاین ها و محرک های رشد، روشی ساده و کارا برای جداسازی و کشت کلونی های سلول های بنیادی جنینی می تواند باشد.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مزانشیمی، سلول های بنیادی جنینی، لایه تغذیه کننده
  • هدیه ریاضی، سعید بشیریان صفحه 171
    سابقه و هدف
    سالیانه حدود نیم میلیون کودک در جهان با نقائص لوله عصبی متولد می شوند و اسید فولیک نقش موثری در پیش گیری از این امر دارد لذا در این پژوهش به تعیین الگوی مصرف اسید فولیک در دوران بارداری پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است. جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه و تکمیل پرسش نامه بوده است. تعداد نمونه 322 نفر بود که به منظور ختم بارداری به بیمارستان فاطمیه که تنها مرکز آموزشی زنان و مامایی شهر همدان است مراجعه کرده بودند.
    یافته ها
    4/81 درصد از زنان در دوران بارداری اسید فولیک مصرف کرده بودند که زمان شروع مصرف، در 9/23 درصد از ماه اول و 4/16 درصد بعد از ماه سوم بارداری ذکر شده بود. هیچ یک از واحدهای مورد پژوهش زمان قطع مصرف را قبل از ماه سوم ذکر نکرده بودند. بیش ترین علت عدم مصرف، عدم اطلاع از ضرورت مصرف اسید فولیک ذکر شده بود (3/73 درصد). بین مصرف اسید فولیک در دوران بارداری و میزان تحصیلات زنان (0.004P=)، اشتغال (0.052P=)، تعداد بارداری ها (0.000P=)، تعداد سقط (0.046P=)، و تعداد نوزادان دارای نقص لوله عصبی (0.034P=) رابطه معنی داری یافت شد. هم چنین بین مصرف اسید فولیک با برنامه ریزی قبلی جهت بارداری (0.006P=) و مراقبت های دوران بارداری (0.047P=) نیز ارتباط معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    اگرچه درصد قابل توجهی از زنان در دوران بارداری اسید فولیک را مصرف کرده اند، اما زمان شروع مصرف، زمان صحیحی نبوده است. بنابراین به نظر می رسد که لازم است در خصوص آشنا نمودن هرچه بیش تر زنان نسبت به فواید اسید فولیک و چگونگی مصرف آن اقدامات مقتضی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اسید فولیک، دوران بارداری، نقائص لوله عصبی
  • عباس درودگر، سعید محبوبی، محمود نعمتیان، منصور سیاح، مسعود درودگر صفحه 177
    سابقه و هدف
    لیشمانیوزها از جمله بیماری های انگلی مشترک بین انسان و حیوانات می باشند که همواره به وجود آورنده مسائل مهم بهداشتی در جوامع بشری بوده اند و در بسیاری از مناطق دنیا وجود دارند. لیشمانیوز جلدی با تظاهرات کلینیکی گوناگون جزء بیماری های انگلی اندمیک شایع در ایران به شمار می رود و یکی از معضلات مهم بهداشتی در بسیاری از مناطق کشور ما می باشد که شیوع آن در دهه گذشته دو برابر شده است. به منظور تعیین اپیدمیولوژی لیشمانیوز جلدی در شهرستان کاشان این مطالعه در سال 1386 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با طراحی Cross-sectional روی 5098 نفر که از 13 منطقه شهری و روستایی کاشان به روش تصادفی انتخاب شده بودند صورت گرفت. تشخیص بیماری بر اساس معاینه بالینی و مشاهده میکروسکوپی انگل در زخم صورت گرفت. اطلاعات مربوط به افراد از قبیل سن، جنس، شغل، تعداد و محل زخم و یا جای زخم، تاریخ و محل آلودگی، و نتیجه معاینه بالینی و آزمایشگاهی در فرم اطلاعاتی ثبت و نتایج با آزمون آماری مجذورکای مورد قضاوت قرار گرفت.
    یافته ها
    شیوع بیماری در 5098 نفر از ساکنین تحت بررسی، 4/6% بود. 103 نفر (2%) دارای زخم فعال و 223 نفر (4/4%) جای زخم داشتند. از 200 مرد مبتلا به سالک 53 نفر (5/26%) و از 126 زن مبتلا به سالک 50 نفر (7/39%) مبتلا به زخم فعال بودند. (013/0=P) بیش ترین فراونی زخم فعال در گروه سنی 29-20 سال به میزان 3/23% و کم ترین آن در گروه سنی 9-0 سال و به میزان 8/7% مشاهده شد. 5/49% بیماران در گروه سنی زیر 30 سال وجود داشتند. 1/64% بیماران یک زخم و 9/35% دو زخم و یا بیش تر داشتند. از نظر موقعیت، 6/46% زخم ها روی دست و بعد روی پا، صورت و در سایر نقاط بدن مشاهده شد. بیش از هفتاد و پنج درصد مبتلایان به سالک (8/75%) در شهرستان کاشان به بیماری مبتلا شده بودند و هیچ گونه مسافرتی به مناطق آلوده کشور نداشتند. انسیدانس بیماری در شهرستان کاشان 6/37 نفر در هر یک صد هزار نفر جمعیت در سال 1386 برآورد شد.
    نتیجه گیری
    شیوع و بروز لیشمانیوز جلدی در منطقه کاشان بسیار بالاتر از حد انتظار می باشد این چنین شیوع و بروز بالایی هشدار دهنده است و اقدامات کنترل و پیش گیری از آن ضروری می باشد. مطالعات بیش تر اپیدمیولوژیک به خصوص نوع لیشمانیوز جلدی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، شیوع، زخم فعال، لیشمانیوز جلدی، کاشان
  • حمید علوی مجد، جمال حسینی، حسین تمدن، علیرضا اکبرزاده صفحه 185
    سابقه و هدف
    در آزمایشگاه های تشخیص طبی، ارزیابی دقت میکروپیپت در انتقال حجم های کوچک مایع، اهمیت زیادی دارد. اگر حجم مایع انتقالی توسط میکروپیپت دقیق نباشد، نتایج آزمایش دقت لازم را نخواهد داشت و در نتیجه، پزشک معالج در تشخیص و کنترل بیماری با مشکل مواجه خواهد شد. در استاندارد معتبر CLSI EP5 با استفاده از ضریب تغییرات، روشی برای تعیین و ارزیابی دقت عمل کرد میکروپیپت ارائه شده است. در متون تخصصی آماری نیز روش های دیگری برای برآورد و آزمون فرضیه ضریب تغییرات ذکر شده که می تواند برای ارزیابی دقت میکروپیپت، مورد استفاده قرار گیرد. هدف اصلی این پژوهش بررسی و ارزیابی دقت دو نوع میکروپیپت موجود در آزمایشگاه های تشخیص طبی است، که آن ها را با A و B نشان داده و با مقدار مرجع استاندارد ISO 8655 مقایسه کرده ایم.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق از داده های مربوط به آزمایش ارزیابی دقت میکروپیپت های آزمایشگاهی استفاده شد. جرم آب مقطر استخراج شده توسط این میکروپیپت ها با استفاده از روش توزین با ترازوی دقیق Prezisa ساخت سوییس مدل 262 SMA-FR که وزن50 گرم را با دقت 5-10 گرم اندازه گیری می کند، تعیین گردید. محیط اجرای آزمایش، یک آزمایشگاه اندازه شناسی مورد تایید موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، و شرایط استاندارد آزمایشگاهی توسط تکنسین واحدی در ابتدای ساعت کاری و بعد به فاصله 2 ساعت مجددا نمونه گیری انجام شده است. در کل 40 اجرای اندازه گیری در 28 روز کاری با 10 بار تکرار برای هر نوع میکروپیپت در هر اجرا انجام گرفته است. در این تحقیق از روش های آماری مربوط به برآورد و آزمون فرضیه درباره ضریب تغییرات استفاده گردید.
    یافته ها
    برآورد نقطه ای ضریب تغییرات میکروپیپت A و B به ترتیب 005/0 و 0064/0 بود. کران بالا برای ضریب تغییرات هر دو نوع میکروپیپت A و B با استفاده از روش نسبت درست نمایی در سطح اطمینان 95 درصد به ترتیب برابر 0053/0 و 0068/0 به دست آمد. میکروپیپت A با استاندارد ISO 8655 مطابقت داشت، اما دقت میکروپیپت B کم تر بوده و با این استاندارد، مطابقت نداشت. خطای اندازه گیری میکروپیپت B به طور متوسط حدود 30 درصد بیش تر از میکروپیپت A بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که برخی از میکروپیپت های موجود، با استانداردهای ذیربط انطباق ندارد و لازم است نظارت و کنترل بیش تری در این زمینه اعمال شود.
    کلیدواژگان: ضریب تغییرات، میکروپیپت، خطای اندازه گیری، استاندارد ISO 8655، استاندارد CLSI EP5
  • محبوبه نادری نسب، منور افضل آقایی، رضا عطایی، پرستو تاجزاده، حمیدرضا نوروزی صفحه 191
    سابقه و هدف
    گنوره یک عفونت قابل انتقال جنسی است که در سرتاسر دنیا گسترش داشته و به وسیله باکتری نایسریا گنوره ایجاد می شود. با توجه به عدم گزارشات مناسب آزمایشگاهی بر آن شدیم تا تعداد مردان آلوده به بیماری سوزاک را در شهر مشهد برآورد نموده و فراوانی گنوره در سنین مختلف را بررسی نماییم.
    مواد و روش ها
    در سال های 1382 و 1383 تعداد 1348 نمونه ترشح مجرا مورد بررسی قرار گرفت. از ترشحات مجرا توسط دو سوآب نمونه برداری انجام شد که یک سوآب جهت تهیه اسمیر و رنگ آمیزی به روش گرم و بلو دو متیلن و از سوآب دوم جهت کشت روی محیط تایرمارتین استفاده شد. پس از رشد کلنی ها با استفاده از رنگ آمیزی گرم و تست های اکسیداز، کاتالاز و تخمیر قندها باکتری شناسایی گردید.
    یافته ها
    از تعداد 1348 نمونه مورد آزمایش با استفاده از اسمیر مستقیم 80 مورد مثبت تشخیص داده شد که 71 مورد آن (75/88%) دارای کشت مثبت از نظر نایسریا گنوره بودند. فراوان ترین افراد مبتلا به عفونت در گروه سنی 56-47 سال و سپس گروه سنی 26-16 سال بود. در این مطالعه نشان داده شد که ارزش اسمیر مثبت با توجه به علائم کلینیکی را باید مد نظر داشت.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص گردید که سن افراد مبتلا در مقایسه با سایر مطالعات از سن بالاتری نسبت به کشورهای غربی و حتی کشورهای آسیا برخوردار است که نشان دهنده تاثیر آموزش های بهداشتی درجامعه می باشد که خطر آلودگی در گروه سنی جوان جامعه را کاهش داده است.
    کلیدواژگان: نایسریا کنوره، ترشح مجرا، اسمیر مستقیم، کشت
  • علی اکبر رشیدی، علیرضا سلیمانی، فریبا سیدی صفحه 197
    سابقه و هدف
    سوء تغذیه یکی از مشکلات شایع در بیماران همودیالیزی می باشد و با افزایش مرگ ومیر در این بیماران ارتباط دارد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر دفعات دیالیز بر شاخص های تغذیه ای بیماران همودیالیزی شهر کاشان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی به روش قبل و بعد بر روی 18 بیمار همودیالیزی (12 زن و 6 مرد) در شهر کاشان انجام گرفت. بیماران قبل از مطالعه دیالیز استاندارد (3 بار در هفته و هر بار 4ساعت) دریافت می نمودند که به مدت یک ماه تحت دیالیز به صورت 4 بار در هفته قرار گرفتند. اطلاعات مربوط شاخص های تغذیه ای و آنتروپومتری قبل و بعد از مطالعه جمع آوری و با استفاده از آزمون های t زوج و ضریب هم بستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی دار در تمامی آزمون ها (05/0P<) در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین وزن بیماران از 9/13±3/68 به 8/13±9/68 کیلوگرم و شاخص توده بدنی از 1/7±4/28 به 7± 6/28 افزایش یافت (05/0P<). آلبومین سرم از 2/0±7/3 به 3/0± 4 گرم در دسی لیتر افزایش یافت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    افزایش دفعات دیالیز باعث بهبود وضعیت تغذیه ای بیماران همودیالیزی می گردد.
    کلیدواژگان: همودیالیز، تغذیه، دفعات دیالیز
  • ابوالفضل محمد بیگی، نرگس محمد صالحی، اکرم بیاتی صفحه 201
    سابقه و هدف
    هر ساله 200 میلیون حاملگی در سطح جهان اتفاق می افتد که در حدود یک سوم آن ها ناخواسته هستند و نیمی از آن ها به سقط منجر می گردد. مطاالعه حاضر به منظور تعیین شیوع بارداری ناخواسته و فاکتورهای مرتبط بر آن در اراک انجام گردید.
    مواد و روش ها
    مطالعه ای مقطعی-تحلیلی بر روی 352 نفر از مادرانی که نوزاد 12-6 ماهه داشتند در سطح شهر اراک با استفاده از پرسش نامه ای روا و پایا و مصاحبه صورت گرفت که ضمن به دست آوردن شیوع بارداری ناخواسته، با مقایسه دو گروه برخی از عوامل مرتبط نیز با آزمون های دقیق فیشر، کای اسکوئر، t-test و رگرسیون لجستیک مشخص گردید.
    یافته ها
    شیوع بارداری ناخواسته 8/27 درصد محاسبه شد که 1/56 درصد آن ها از روش طبیعی، جهت جلوگیری از بارداری استفاده کرده بودند. ارتباط آماری معنی داری بین سن زن و شوهر، تعداد فرزندان، سواد همسر و بارداری ناخواسته دیده شد. اما این ارتباط با شغل و تحصیلات مادر دیده نشد. بارداری ناخواسته با مراقبت های قبل از زایمان و تغذیه انحصاری با شیر مادر ارتباط معکوسی را نشان داد.
    نتیجه گیری
    بنابراین لازم است تا برنامه های گسترده ای در خصوص آموزش روش های مختلف پیش گیری از بارداری و مضرات بارداری های ناخواسته در جهت کنترل بارداری های ناخواسته خصوصا در بین خانم های خانه دار و با سطح تحصیلات پائین تر به اجرا درآید تا شاهد کاهش این معضل و پیامدهای آن باشیم.
    کلیدواژگان: بارداری ناخواسته، پیش گیری از بارداری، عوامل خطر، زنان
  • محمد هادی یاریگرروش، حسینعلی صفاخواه، علی رشیدی پور، مهرداد دهقانیان صفحه 207
    سابقه و هدف
    مطالعات مختلف نشان داده است که مکانیسم های مختلفی در ایجاد درد نوروپاتی دخالت دارند. افزایش نیتریک اکساید در محل آسیب با افزایش نفوذ پذیری غشا سلول های هدف به عنوان یک عامل موثر بر درد نوروپاتی مطرح است. هدف این مطالعه، بررسی اثرات آمینوگوانیدین (AG) به عنوان یکی از مهارکننده های سنتز نیتریک اکساید بر علایم رفتاری درد نوروپاتی است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از موش سفید بزرگ آزمایشگاهی نر از نژاد ویستار (200- 300 گرم) استفاده کردید. ایجاد نوروپاتی به روش CCI با ایجاد چهار گره شل به فواصل یک میلی متر قبل از سه شاخه شدن عصب سیاتیک ایجاد شد. دو هفته بعد از ایجاد CCI و یک ساعت پس از تزریق آمینوگوآنیدین با دوزهای mg/kg 75 و150 و300، پدیده آلودینای مکانیکی و هایپرآلژریای حرارتی بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه ما نشان داد که ایجاد CCI باعث بروز نشانه های درد نوروپاتی در همه حیوانات شد. مقایسه دوزهای مختلف آمینوگوانیدین نشان داد که دوزهای mg/kg 75 و 150 و 300 باعث کاهش آلودینیای مکانیکی و هایپرآلژزیای حرارتی شد. هم چنین اثر دوز 300 بر کاهش هایپرآلژزیای حرارتی به میزان معنی داری بیش تر از دو دوز دیگر (75 و150) بود.
    نتیجه گیری
    نتایح این مطالعه نشان می دهد که آمینوگوانیدین می تواند نقش مهمی در کاهش درد نوروپاتی داشته باشد که این اثرات می تواند از طریق مهار تولید نیتریک اکساید اعمال شود. علاو بر این، مهار دی آمین اکسیداز و یا اثرات آنتی اکسیدانی آن نیز می تواند در این پدیده موثر باشند که نیازمند بررسی های بیش تر است و با شناخت مکانیسم اثر آن می توان از آن جهت ساخت یک داروی جدید برای کاهش دردهای نوروپاتی در انسان بهره گرفت.
    کلیدواژگان: آمینوگوانیدین، نیتریک اکساید، درد نوروپاتی، تست های رفتاری، CCI
  • فرامرز فلاحی، مهرداد روغنی، علی باقری صفحه 213
    سابقه و هدف
    بیماری دیابت شیرین با افزایش رخداد بیماری های قلبی-عروقی همراه می باشد. شواهدی مبنی بر اثر ضد دیابتی گیاه موسیر وجود دارد، لذا، در این تحقیق اثر مصرف خوراکی این گیاه به مدت 2 ماه بر پاسخ گویی انقباضی آئورت سینه ای ایزوله در مدل تجربی دیابت قندی در موش سفید بزرگ مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    موش های سفید بزرگ نر به چهار گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با موسیر، دیابتی، و دیابتی تحت درمان با گیاه تقسیم بندی شدند. برای دیابتی کردن موش ها از داروی استرپتوزوتوسین به میزان 60 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت داخل صفاقی استفاده شد. دو گروه تحت تیمار با موسیر نیز پودر این گیاه مخلوط شده با غذای استاندارد موش را با نسبت وزنی 25/6% دریافت نمودند. میزان گلوکز سرم قبل از انجام کار و پس از آن در هفته های 4 و 8 اندازه گیری شد و در پایان ماه دوم، پاسخ انقباضی حلقه های آئورت سینه ای به کلرور پتاسیم و نور آدرنالین با استفاده از بساط بافت ایزوله مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان گلوکز سرم در هفته هشتم در حیوانات دیابتی افزایش معنی دار (001/0P<) پیدا کرد و سطح سرمی این پارامتر در گروه دیابتی تحت تیمار به طور معنی دار کم تر از گروه دیابتی بود (005/0P<). به علاوه، حداکثر پاسخ انقباضی آئورت سینه ای در گروه دیابتی تحت درمان با موسیر به کلرور پتاسیم و نورآدرنالین به طور معنی دار کم تر از گروه دیابتی بود (05/0P<). هم چنین هیچ گونه تغییر معنی داری در پاسخ انقباضی به کلرور پتاسیم و نورآدرنالین در گروه کنترل تحت تیمار در مقایسه با گروه کنترل مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    مصرف خوراکی موسیر به مدت 2 ماه اثرات مطلوب بر سطح سرمی گلوکز دارد و در کاهش پاسخ انقباضی سیستم عروقی و احتمالا در جلوگیری از بروز هیپرتانسیون متعاقب در مدل تجربی دیابت قندی نوع 1 در موش سفید بزرگ موثر می باشد.
    کلیدواژگان: موسیر، آئورت، دیابت قندی، پاسخ انقباضی
  • صنم مرادان، راهب قربانی، سمیه باغانی صفحه 219
    سابقه و هدف
    رشد سریع جمعیت در قرن اخیر ضرورت استفاده از روش های پیش گیری از بارداری را نشان می دهد. خون ریزی از عوارض شایع روش های پیش گیری هورمونی و علت قطع این روش ها و حاملگی های ناخواسته است. در این مطالعه میزان بروز خون ریزی های غیرطبیعی (Abnormal uterine bleeding، AUB) در روش های هورمونی را بررسی کردیم.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 390 نفر از خانم های 35-15 ساله با قاعدگی طبیعی، که به مراکز بهداشتی شهر سمنان مراجعه کردند، بررسی شدند. این خانم ها بیش از یک ماه از یکی از روش های هورمونی، شامل 130 نفر از روش دپو مدروکسی پروژسترون استات تزریقی (DMPA)130 نفر از مینی پیل و 130 نفر از قرص های ترکیبی با دوز پایین (LD) استفاده کرده بودند. خانم هایی که بعد از استفاده از روش هورمونی دچار AUB شدند به عنوان AUB ناشی از این روش در نظر گرفته شدند. بیمارانی که با سونوگرافی یا بررسی های دیگر علت دیگری برای AUB وجود داشت از مطالعه حذف شدند. اطلاعات در پرسش نامه ها با توجه به شرح حال دقیق مصرف کنندگان ثبت شد.
    یافته ها
    خطر بروز متروراژی با مینی پیل و DMPA به طور معنی داری بیش از LD و خطر الیگومنوره در DMPA بیش تر ازروش های مینی پیل و LD و آمنوره با DMPA بیش از مینی پیل بود. مدت زمان استفاده از روش با بروز الیگومنوره، پلی منوره و منوراژی ارتباط معکوس و با آمنوره رابطه مستقیم داشت. خطر بروز منومتوراژی در سنین 20-15 سال بیش از سایر گروه های سنی بود.
    نتیجه گیری
    میزان بروز AUB در روش LD بسیار اندک و در صورت عدم منع مصرف، این روش مناسب ترین روش هورمونی و روش مینی پیل با میزان بروز بالای AUB روش نامناسبی جهت پیش گیری از بارداری است.
    کلیدواژگان: خون ریزی غیرطبیعی رحم، مینی پیل، قرص های ترکیبی با دوز پایین، دپومدروکسی پروژسترون استات تزریقی
  • جمیله مقیمی، غلامرضا دارایی صفحه 225
    بیماری بهجت یک سندرم واسکولیتی با درگیری چند ارگان است که دارای تریاد کلینیکی آفت های دهان و زخم های تناسلی و درگیری چشمی می باشد. درگیری چشمی بیماری بهجت می تواند به سمت از دست رفتن سریع بینایی پیش برود. این گزارش در رابطه با معرفی یک مرد 40 ساله با درگیری چشمی دوطرفه و شدید (پان یوئیت مقاوم به درمان) می باشد که ما جهت کنترل آن Infliximab را شروع کردیم و بعد از اولین تزریق وریدی پاسخ افتالمولوژیک قابل ملاحظه ای مشاهده شد. بعد از سومین تزریق وریدی جهت بیمار Cellcept شروع شد. 14 ماه بعد از آخرین تزریق وریدی Infliximab وضعیت بیمار هم چنان ثابت مانده است.
    کلیدواژگان: پان یوئیت، بیماری بهجت، Infliximab، Cellcept
|
  • M. Hadadi, M. E. Mosavi, N. Marofi, M. Bahramizadeh, M. Rahgozar Page 155
    Introduction
    Postural control deficits after lateral ankle sprain have been shown in patients with functional ankle instability (FAI). Numerous researchers have shown different effects of orthosis on postural control in FAI patients. It seems that the condition of chosen control group might explain the different results obtained from those studies. To the author's knowledge, no study has compared the effect of orthosis on postural control against different control conditions.
    Materials And Methods
    Twenty patients with functional instability of ankle and twenty were matched healthy subjects participated in the study. Postural control in single limb stance was assessed for both affected and unaffected foot while using soft and semi-rigid orthosis. Standing without using orthosis was considered as the baseline condition. Balance control was evaluated by force platform.
    Results
    Our results showed that interaction between group and orthosis was significant for all of the parameters extracted from center of pressure (COP) data, meaning that orthosis has a differential effect on postural control between the two groups. Also, interaction between foot side and orthosis was not significant for all of the COP parameters. In another words, orthosis has the same effect on involved and uninvolved foot side.
    Conclusion
    Although orthosis improved postural stability in patients with FAI, it showed no such an effect in healthy subjects. As the other finding, it was demonstrated that orthosis has no differential effect on postural control between involved and uninvolved foot side in both groups. Therefore, the positive effects of orthosis on postural control in FAI patients may be revealed when healthy subjects are involved as control group in research design.
  • N. Forghani, M. Kadivar, P. Yagmaei, S. Kargar, L. Ghazizadeh Page 161
    Introduction
    Embryonic stem cells (ESCs) are pluripotent cells derived from the inner cell mass (ICM) of blastocysts. A feeder layer and cytokines are necessary for culture of these embryonic cells in most species. The aim of this study was application of rat mesenchymal stem cells (MSCs) as a feeder layer for the isolation and culture of mouse embryonic stem cells.
    Materials And Methods
    Mesenchymal stem cells were isolated from rat bone marrow and cultured in DMEM (Dulbecco's modified Eagle's medium) medium supplemented with 10% FBS (fetal bovine serum). To verify the isolated cells, they were affected by osteocyte differentiation inducer to become bone mass. After twenty-one days, the differentiation was evaluated by Alizarin red staining. Blastocysts were obtained from Balb/c pregnant mice and cultured on this MSCs feeder layer. Two days later; after hatching of blastocysts, the cells were trypsinized and the inner cell mass dissociated to the small cell clumps. These clumps were cultured on 12-well plates covered by the same MSCs without applying any cytokines or growth inducer. Two to three days after the passage, colonies appeared which were similar to embryonic stem cell colonies in morphology. These colonies were passaged two more times using the mentioned procedure and their identities were examined by morphological observation and alkalin phosphatase staining.
    Results
    In this study we could easily cultured MSCs using DMEM media. The mesenchimic origin of cultured cells, which showed fibroblastic morphology, was proved by differentiation to bone masses using osteocyte inducer and detection with Alizarin red. By applying DMEM media and MSCs cells, as feeder layer, we could culture ESC without any need to cytokines or growth factors. After passage to the inner cell mass colonies were formed. These colonies were formed in two more other passages. The colonies were verified with alkalin phosphatase assay.
    Conclusion
    Results of this study showed mesenchymal stem cells isolated from rat bone marrow can differentiate to osteoblaste line and can be used as feeder layer for isolation, culture and forming embryonic stem cells colonies. This method, by using MSCs as feeder layer and bypassing the need of cytokine and growth factors, seems to be a simple efficient method for culture and isolation of embryonic stem cells.
  • H. Riazi, S. Bashirian Page 171
    Introduction
    Half a million of newborns are annually born with neural tube defect around the world. Folic acid intake prevents neural tube defects in newborns significantly. Therefore, this study was performed to determine the pattern of folic acid intake during pregnancy.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytic study was performed using questionnaire and interview. Three hundred and twenty-two women who had terminated their pregnancies at Fatemieh hospital were participated in the study.
    Results
    The results showed that 81.4% of women had used folic acid during pregnancy. 23.9% of women took it from the first month of pregnancy and 16.4% after the third month. Most of women had taken it for more than three months. The lack of knowledge about Folic acid necessity (73.3%) was the main reason for the women who had not taken folic acid during pregnancy. Folic acid intake during pregnancy was significantly associated with education (P=0.004), employment (P=0.052), parity (P=0.000), the number of abortions (P=0.046), the number of newborns with neural tube defects (P=0.034). Also, there was a significant relationship between the use of folic acid during pregnancy and planned pregnancies (P=0.006) and also prenatal care (P=0.047).
    Conclusion
    Although most of women had taken folic acid during pregnancy, the time of initiation was not right. Therefore, it seems that it is necessary to educate women about folic acid advantages and its usage.
  • A. Doroodgar, S. Mahbobi, M. Nemetian, M. Sayyah, M. Doroodgar Page 177
    Introduction
    Leishmaniasis is a parasitological disease, which is common between human and animals. This disease cause always serious health problems for the human communities. This disease is prevalent in many parts of the world. Cutaneous leishmaniasis (CL) is a prevalent parasitological disease with diverse clinical manifestations in Iran. It is an important health problem in many parts of Iran as well and its incidence has doubled over the last decade. This study was designed to determine the epidemiology of CL in Kashan during 2007- 2008.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study in which 5098 persons were randomly selected in thirteen rural and urban districts of Kashan. The disease was diagnosed based on clinical examination and microscopic observation of the parasite in the ulcer site. The patient's information such as age, sex, job, number and sites of ulcer(s) or scar(s), date and place of the ulcer, and results of clinical examination and laboratory tests were recorded. Data analysis was performed using statistical Ki-square test.
    Results
    The prevalence rate of disease in 5089 inhabitants studied was 6.4%. One hundred and three persons (2%) had active ulcers and 223 persons (4.4%) had scar. Fifty three out of 200(26.5%) infected male suffering from CL, and fifty out of 126 (39.7%) infected female had active ulcer (P=0.013) The highest frequency and the least infected age groups were observed in 20-29 years old patients with a rate of 23.3% and 0-9 years old with the rate of 7.8%, respectively. 49.5% of the infected cases were under 30 years old. 64.1% of the patients had one and 35.9% had two or more ulcers. The most common location of ulcers were on hands (46.6%) and then on feet, on face and on the other parts of the body. 75.8% of the patients were infected in Kashan city. The estimated rate for CL incidence was approximately 37.6 cases in 100000 people in Kashan during 2007-2008
    Conclusion
    The prevalence and incidence rate of CL are higher than expected rate in Kashan city. Such a high prevalence and incident rate is alarming and require control and prevention measures. Further epidemiological investigations of disease particularly CL are suggested
  • H. Alavi Majd, J. Hoseini, H. Tamaddon, A. Akbarzadeh Page 185
    Background
    In the diagnosis medical labs, it is very important to evaluate the precision of micropipettes in transferring small amounts of liquids. The medical tests will not result accurately, if the liquid volume doesn’t transfer exactly by micropipettes. Thus the doctor faces sort of problems in the disease diagnosis and its control. In the standard CLSI EP5, there is a method to specify and assess the precision of micropipettes, by using CV (coefficients of variation). Also there are other methods to estimate and test the mention CV theory, in the formal statistic texts which could be used to assess the micropipettes precision. It is the main goal of this research to study the precision of lab micropipettes which are shown by A and B and compared by reference standard value from ISO 8655.
    Material And Methods
    In this research we evaluate the precision of the lab micropipettes. Two brands A and B are assigned to measure the distilled water mass by using the accurate scale which is accurate up to 10-6 to measure 50 gram weight. The experimental environment is a metrology lab which is confirmed by Iran Standard and Industrial Researches. A unique technician sampled in the beginning of the work time and after 2 hours repeated the sampling. Totally, each micropipette is used to measure 40 times with 10 times repeat for single measurement in 28 work days. It is used common statistical methods to estimate and test the coefficients of variation theory.
    Results
    Point estimation of CV for micropipettes A and B were 0.50% and 0.64% respectively. Also the 95% confidence upper bounds for these two micropipettes by using likelihood ratio method were 0.53% and 0.64% respectively. The micropipette A confirmed the ISO 8655, but the micropipette B did not. Measurement error in micropipette B was 30% less than micropipette A in average.
    Conclusion
    By using the approach of CLS EP5 and confidence interval for CV, precision of two micropipettes were compared. Only one of them confirmed the ISO 8655, but the other one was failed
  • M. Naderinasab, M. Afzal Aghaie, R. Ataei, P. Tajzadeh, H. R. Norozi Page 191
    Introduction
    Gonorrhea is a worldwide sexually transmitted disease, which is caused by Neisseria gonorrhoeae. Since there are no adequate laboratory reports about the frequency of this disease, we decided to estimate the infected male known to have gonorrhea and its frequency in different age groups in Mashhad (Iran).
    Material And Methods
    13 84 urethral discharge samples were collected between 2003 and 2004. Two swabs were taken for sampling from urethral discharge. One swab was used for obtaining smears for gram and methylenblue staining and the second one was used for culture on Thayer-Martin agar medium. Colony morphology, gram staining, oxidase and catalase tests, and sugar fermentation test confirmed the identity of the organism.
    Results
    From 1348 samples, 80 were diagnosed positive using direct smears, meanwhile 71 (88/75%) of these samples were positive for Neisseria gonorrhoeae culture as well. The most frequency of N.gonorrhoeae infection was respectively observed in 47-56 and 16-27 age groups.
    Conclusion
    The results showed that the age of patients infected with N.gonorrhoeae are higher with compared to observed in similar studies in western and even Asian countries that indicates the influence of health education in the reduction of infection among the youth population
  • A. Rashidi, A. R. Soleimani, F. Seyedi Page 197
    Introduction
    Malnutrition is a common problem in maintenance hemodialysis patients and is associated with increased mortality and morbidity. This study was carried out to determine the effects of dialysis frequency on nutritional markers hemodialysis patients in Kashan(Iran).
    Materials And Methods
    This before and after clinical trials was carried out on 18 hemodialysis patients (12 female, 6 male). In this study, the standard hemodialysis regime of patients, which it was3 times per week and 4 hours per session, were changed to 4 times per week for a period of 30 days. All Anthropometry and nutritional markers data were collected during 30 days and statistically analyzed with paired t-test and Pearson correlation coefficient. P value less than 0.05(P<0.05) was considered significant in all tests
    Results
    Weight and BMI of patients increased from 68.3±13.9 kg, 28.4±7.1 to 68.9±13.8 kg, 28.6±7 respectively (P<0.05). In addition, serum albumin levels of the patients showed an increase from 3.7±0.2 to 4±0.3 g/dl (P<0.05)
    Conclusion
    These results showed that the increasing the number of dialysis times improve nutritional status in hemodialysis patients.
  • A. Mohammad Beygi, N. Mohammad Salehi, A. Bayati Page 201
    Introduction
    Each year over 200 million pregnancies occurring in worldwide and approximately one third of these are unintended. The present study was conducted to assess the prevalence of unintended pregnancies and its related factors in Arak (Iran).
    Material And Methods
    This analytical cross- sectional study was carried out on 352 mothers who had 6-12 months neonatal. Data was collected by valid and reliable questionnaire and interview in the health centers of Arak city. The prevalence of unintended pregnancy was calculated and its related factors identified by fisher exact test, t-test, and Chi-square and logistic regression statistical tests.
    Results
    In this study, the prevalence of unintended pregnancy was 27.8%. Meanwhile 6.1% of these mothers had used interrupts coitus as a contraceptive. A significant relation was observed between unwanted pregnancy and age of parents, parity and husband education (P<0.05), but there was no significant association between unintended pregnancy and mother’s occupation and education (P>0.05). There was a reverse association between unintended pregnancy and prenatal care and exclusive breastfeeding as well.
    Conclusion
    These results showed that extending of the education programs about contraceptive methods and disadvantages of unintended pregnancy especially for housewife and illiterate women is necessary in order to preventing unintended pregnancies its sequential outcomes
  • M. H. Yarigarravesh, H. A. Safakhah, A. Rashidi-Pour, Dehghanian Page 207
    Introduction
    Previous studies have shown that different mechanisms are involved in neuropathic pain. Increasing nitric oxide (NO) in the location of injury may be an effective factor in neuropathic pain which, in turn, acts through increasing membrane permeability. The aim of this study was to examine the effects of aminoguanidin, a specific inhibitor of inducible nitric oxide synthetase (iNOS) on neuropathic pain behaviors.
    Materials And Methods
    Male Wistar rats (200-300 gram) were used. Chronic constriction injury (CCI) in the rats were produced by four loosely ligation that the distance between them is 1 millimeter before the triple branching of sciatic nerve. Two weeks later, the animals were tested for thermal hyperalgesia and mechanical allodynia. Aminoguanidine were injected (I.P) 60 min before test in doses of 75, 150 and 300 mg/kg.
    Results
    Our studies showed CCI induced neuropathic pain in all rats. All doses of aminoguanidin (75, 150, 300 mg/kg) significantly reduced mechanical allodynia and thermal hyperalgesia in compared with CCI group. Moreover, the effect of aminoguanidin on thermal hyperalgesia at dose of 300 mg/kg was significantly higher than two lower doses.
    Conclusion
    According to findings of this and other studies, aminoguanidin has an important influence in reducing neuropathic pain. This effect, at least in part, is mediated through inhibition of iNOS. Additionally, an inhibition of di-aminoxidase or anti oxidative effects may be contributed to inhibitory effects of aminoguanidin on neuropathic pain. Thus, further investigations can determine the mechanism of aminoguanidin effects in neuropathic Pain. Findings of this study open a new window for synthesis of new drugs for management of neuropathic pain in clinic
  • F. Fallahi, M. Roghani, A. Bagheri Page 213
    Introduction
    Diabetes mellitus is accompanied with higher incidence of cardiovascular disorders. There is some evidence on antidiabetic potential of Allium ascalonicum L. (AA). Therefore, this study was conducted to evaluate the beneficial effect of oral two-month administration of AA on contractile reactivity of isolated thoracic aorta from diabetic rats.
    Materials And Methods
    Male Wistar rats were divided into control, AA-treated control, diabetic, and AA-treated diabetic groups. For induction of diabetes, streptozotcin (STZ) was intraperitoneally administered (60 mg/Kg). Meanwhile, treated groups received AA mixed with standard pelleted food at a weight ratio of 6.25% for 2 months. Serum glucose level was measured in weeks 4 and 8. Also after 2 months contractile reactivity of thoracic aortic rings to KCl and noradrenaline was determined using isolated tissue setup.
    Results
    Serum glucose level showed a significant increase in diabetic animals (p<0.001) and this was significantly attenuated in AA-treated diabetic group (p<0.005). In addition, AA-treated diabetic group showed a lower contraction to KCl and noreadrenaline (p<0.05) as compared to diabetic group. Meanwhile, there was no significant difference between control and AA-treated control groups regarding contractile reactivity.
    Conclusion
    Oral administration of AA for 2 months could improve hyperglycemia and also attenuate the contractile responsiveness of the vascular system and this may prevent the development of hypertension in diabetic rats.
  • Dr S. Moradan, Dr R. Ghorbani, Dr S. Baghani Page 219
    Introduction
    In recent century, the rapid growth of population threats life. This shows the necessity of using contraception methods. In most women who use hormonal methods as acontraceptive method, uterine bleeding occurs and it result in that they stop using the methods and therefore leads to unwanted pregnancies. In this study,we investigated the incidence of Abnormal uterine bleeding (AUB) in the different kinds of hormonal methods.
    Material And Methods
    This study was performed on 390 married women with normal menstruation and in age of 15-35 years who referred to Semnan health centers. They had used one of the hormonal methods at least more than one month. 130 women used DMPA, 130 women used minipill and 130 persons used LD tablets. All women who had AUB following using one of the hormonal methods were considered as AUB due to the hormonal method, excepet those had AUB for another reason that it was proved by sonography or other investigations. Patients’ information were exactly recorded in questionnaires.
    Results
    The incidence of metrorrahgia in minipill and DMPA was more than its incidence for LD method and the incidence of oligomenorrhea in DMPA method was more than minipill and LD method. In addition, the incidence of amenorrhea in DMPA method was more than minipill. The period of using of these methods had reverse effect on the incidence of oligomenorrhea, polymenorrhea and menorrahgia but it had a direct effect on the incidence of amenorrhea. The incidence of menorrahgia in the 15-20 years old persons was more than other ages.
    Conclusion
    The incidence of AUB in LD method is very low and seems it might be the most suitable hormonal contraceptive method, in case women arent prohibited from using LD tablet. Regarding the high incidence of abnormal bleeding in minipill method, using another method instead of minipill method for contraception is recomened to women
  • Dr J. Moghimi, Dr Gh Daraee Page 225
    Behcet disease (BD) is a multisystem vasculitic syndrome with clinical triad of oral aphthus ulcer, genital ulcer, and eye involvement. Uveitis of BD may be particularly resistant to corticosteroids and immunosuppressants with a rapid progression to loss of vision in 10-25% of the cases. In recent years, Infliximab is a very useful drug for refractory eye involvement of BD and some studies recommend Cellcept for this reason. Here, we reported a 40 years old man with known BD, referred to our Clinic with severe bilateral panuveitis. His eye involvement was refractory to conventional therapy in 15 months follow-up; then he was switched to Infliximab, in an attempt to control his disease. Infliximab (3mg/kg) was given at 0, 4, 8 weeks (three doses) together with Azathioprin. Very soon after the first infusion, we have found a remarkable ophthalmologic response. We have prescribed Cellcept after the third infusion and discontinued Azathioprin and Infliximab.14 months after the last infusion, no significant changes were found in ophthalmologic examination. Our observation highlights a difference in the effect of Cellcept in panuveitis of BD.