فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 125 (بهار 1388)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 125 (بهار 1388)

  • 102 صفحه، بهای روی جلد: 800ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/05/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معماری روستایی
  • محمدرضا پورجعفر، علیرضا صادقی، زاهدیوسفی صفحه 2
    در گفتارها و نوشته های گوناگون اندیشمندان عرصه مطالعات سکونت گاه های جمعی، همواره از معنا به عنوان انگاره ای که در ایجاد محیط جمعی مطلوب، نقشی اساسی بر عهده دارد، نام برده شده است. پارامتری که تاکید آن بیشتر بر ویژگی های ذهنی فرد است تا کالبد و فرم ظاهری محیط؛ و در حقیقت کیفیت معنا در رابطه با محیط های جمعی، نمی تواند به صورت مستقل از عرصه ذهنی، خاطرات و فرهنگ ناظر، فرصت ظهور و بروز یابد.
    به منظور بررسی مدعا و فرض فوق، در قالب روش تحقیق توصیفی و تحلیلی، و شیوه مرور متون و منابع و اسناد تصویری، ابتدا تعاریفی مختصر از واژگان اصلی نوشته پیش رو چون: محیط، فضا، مکان، معنا و ماندگاری ارائه خواهد شد. در ادامه با تکوین رابطه بین مولفه معنا و عنصر مکان از طریق بررسی نظرات صاحب نظران در مورد فرم مطلوب مجتمع های زیستی، به بازشناسی تاثیر و نقش اعتقادات و مراسم عرفانی- تاریخی در ایجاد حس تعلق و خاطره سازی و حضور پذیری و به تبع آن ارتقاء نقش محیط به مکان در روستای هورامان تخت از توابع استان کردستان پرداخته و فوایدی که از این رهگذر، می تواند حادث شود بررسی خواهد شد.
  • شهرسازی
  • مهدی قرخلو، محمد شعبانی فرد، علی حسینی، ثریا احدزاده صفحه 18
    افزایش سریع و بی رویه شهرنشینی در ایران به علت همپایی با تمرکز سرمایه گذاری ها، مهارتها و امکانات در شهرهای بزرگ با پدیده «ماکروسفالی شهری» یا «بزرگ سر شهری» همراه می باشد. مهار رشد شهرهای بزرگ، مقابله با مسائل رشد شهرنشینی در آینده و از بین بردن آثار فزاینده تمرکز امور، سبب شده است که وزارت مسکن و شهرسازی در سالهای اخیر سیاست «احداث شهرهای جدید» را به عنوان راهکاری جدی مورد توجه قرار دهد. شهرهای جدید در عین حال که با هدف تمرکز زدایی از مادر شهر در عین برقراری ارتباط با آن به وجود می آیند، باید با سیاست های تشویقی در راستای تمرکز زدایی فعالیت از شهر اصلی نیز انجام گیرد، تا شهرهای جدید صرفا عملکرد خوابگاهی نداشته و امکان کسب هویت مستقل داشته باشند. شهرهای جدیدی که ساخته می شوند حداقل باید در حد صرفه جویی های ناشی از اندازه آنها تولید داشته باشند. در این راه به ایجاد نهاد هماهنگ کننده بین بخشی از وزارتخانه های ذیربط نیاز است. در این مقاله تلاش شده است جایگاه شهرهای جدید در توسعه مسکن و تاثیرات آن تبیین و بررسی شود.
  • مرجان دهقانی، مریم حق پناه صفحه 36
    سرعت توسعه شهری از ظرفیت و توانایی دولت و شهرداری ها در گسترش زیر ساختها و ارائه خدمات و ایجاد اشتغال پیشی گرفته است، در نتیجه پدیده اسکان غیررسمی به سرعت و بصورتی بی قاعده گسترش یافته است. آمارها حکایت از آن دارند که جمعیتی از کلان شهرها و حتی بسیاری از شهرهای متوسط در زیستگاه های نابسامان و در حاشیه شهرها اسکان گرفته اند که این مناطق جایگاه فقیرترین گروه های جمعیت شهری هستند و معمولا سطح زندگی ساکنین این مناطق پایین تر از خط فقر یا حداکثر همسطح آن است، جمعیت ساکن در این مناطق که اکثریت ایشان را مهاجران از مناطق روستایی تشکیل می دهند به شدت گرفتار بیکاری اند.
    بهترین وسیله برای راه اندازی فرآیند نوین توسعه در دل این اجتماعات، ساماندهی و بهسازی کالبدی است که در جریان آن راهبرد توانمندسازی قابل پیاده کردن است. مشارکت فراگیر و فعال و ظرفیت نهادینه شده با توجه به دستاوردهای ملموس و مقطعی بهسازی کالبدی قابل تداوم وگسترش است و آنچه واقع بینانه و نوع دوستانه مورد نظر است، راه حل مداراگرایانه و اصلاح تدریجی در راستای یکپارچگی با شهر رسمی است.
  • سوانح و بازسازی
  • بهرام ایمانی، بهزاد عمران زاده صفحه 46
    انسان در سایه تلاش آگاهانه و البته با مشارکت دیگران می تواند از خسارت های ناشی از حوادث بکاهد. این تلاش آگاهانه و مشارکتی را مدیریت بحران می نامند، ضرورت توجه به مدیریت بحران به عنوان ابزاری موثر برای مقابله با پیامدهای سوانح و همچنین تاکید و تمرکز بر زمان بندی در آن و فعالیت های مربوط به هر مرحله از نکات مهم در فرآیند مدیریت بحران می باشد. بدون شک نواحی روستایی کشور بیش از نواحی شهری در معرض حوادث غیر منتظره طبیعی قرار دارند زیرا پهنه روستایی کشور به دلیل نوع فعالیت وساخت و سازهای حاکم برآن، دارای کانون های خطرزا و حساس زیادی می باشد، با توجه به این مسئله هنوز عرصه های روستایی کشور از یک مدیریت فراگیر بحران برخوردار نیستند؛ مقاله حاضر در پی کنگاش پیرامون راهکارهایی است که بتواند به فرآیند مدیریت بحران در نواحی روستایی کمک کند. روش تحقیق در این کار پژوهشی توصیفی- تحلیلی است که منابع لازم برای آن به روش مطالعه کتابخانه ای فراهم آمده است، با توجه به این کار تحقیقی می توانیم راهکارهای رفع نارسایی مدیریت بحران در نواحی روستایی را به دو دسته عوامل کلی داخل و خارج از روستا تقسیم کنیم؛ در داخل روستا به ایجاد زمینه های مشارکت و آموزش اهالی و در خارج از روستا می توان به بسیج کلیه ارگان های وابسته دولتی در زمینه خدمات رسانی و پیشگیری از وقوع حوادث غیر مترقبه و برنامه ریزی قبلی توسط مسئولان امر اشاره کرد.
  • فناوری ساختمانی
  • کامران جهانبای جهان آباد صفحه 58
    متاسفانه همه ساله شاهد زمین لرزه هایی در نقاط مختلف میهنمان هستیم؛ که ضمن وارد آوردن خسارات مالی و جانی، گاه منتهی به فاجعه هایی بسیار ناگوار و فراموش ناشدنی می گردد. قرار گرفتن کشور در منطقه ای با بافت های ناپایدار و امکان حدوث زمین لرزه های شدید، سبب پدید آمدن ضایعات فراوان گردیده است.
    در حال حاضر ساختمان های ساخته شده با مصالح بنایی درصد بالایی از ساختمان های موجود یا در حال احداث در کشور ما را تشکیل می دهند. با توجه به اینکه در هنگام زمین لرزه بیشتر خرابی ها مربوط به این ساختمان ها می باشد لذا در این مقاله با بررسی های تجربی انجام گرفته و همچنین بررسی رفتار متداول مربوط به این ساختمانها (شامل رفتار دیوارهای باربر بعنوان اصلی ترین عنصر باربر ساختمان بنایی و اینکه در هنگام زلزله چگونه دچار شکست می شود، جلوگیری از رفتار ترد دیوارها با کمک قاب ها بصورت اندرکنش قاب و میانقاب و استفاده از خواص مطلوب قاب های مرکب در بارهای لرزه ای و سادگی طرح) نقاط ضعف و قوت مطرح و روش های مقاوم سازی مشخص گردیده است.
    در پایان یکصد واحد ساختمان بنایی غیر مسلح در شهرستان بویراحمد را مطابق با نشریه 376 سازمان مدیریت و برنامه ریزی مورد ارزیابی آسیب پذیری تفصیلی قرار داده که در این ارزیابی 17درصد نیازمند بهسازی و 1درصد نیازمند تخریب و بازسازی تشخیص داده شده اند. با شناخت نقاط ضعف هر سازه راه هایی برای بهسازی و مقاوم سازی این ساختمان ها ارائه گردیده و امید است این مقاله راهنمایی باشد برای جلوگیری از اجرای این نقاط ضعف در ساختمان هایی که در حال احداث می باشند.
  • برنامه ریزی منطقه ای
  • جمیله توکلی نیا، علیرضا نعمتی صفحه 74
    بخش صنعت در سازماندهی فضایی کشور و رشد و توسعه منطقه ای کمتر نقش خلاقی را ایفا کرده است. این بخش به جای توجه به کانون های توسعه به سمت قطب های صنعتی حرکت کرده است. با ایجاد شهرک های صنعتی در ایلام که با استقرار آنها در شهرستان ایلام (که مرکز استان است)، نوعی عدم تعادل فضایی در سطح منطقه شکل گرفت که با تداوم احداث شهرک های صنعتی، هدف آن بود که توسعه فضایی در استان ایلام به سمت تعادل و توازن حرکت کند. شهرک های صنعتی یکی از مهم ترین اشکال استقرار صنعت در فضا به شمار می روند. مقایسه تطبیقی در سطح استان در دو مقطع زمانی تاثیر فعالیت های صنعتی در شکل شهرک را آشکار می سازد و آثار متفاوت اقتصادی، اجتماعی و فضایی ناشی از آن را به نمایش می گذارد. لذا این پژوهش با بهره گیری از داده های مربوط به هفت شهرک صنعتی و نود و هشت واحد تولیدی فعال به بررسی نسبتا دقیق مبتنی بر پرسشنامه در مورد شهرک های صنعتی استان می پردازد. برای تاثیر شهرک های صنعتی بر توسعه فضایی در استان ایلام اطلاعات مربوط به نوزده شاخص اقتصادی، اجتماعی و کالبدی قبل و بعد از احداث شهرک های صنعتی مورد مقایسه قرار گرفته که بتوان به وسیله این شاخص ها اثرات شهرک های صنعتی را در توسعه فضایی استان با استفاده از آزمون های آماری t1 و f2 مورد سنجش قرار داد و این نوزده شاخص در راستای تغییر در الگوی سکونت و ساخت و ساز، تغییر در ارتباطات (شبکه ها – راه ها)، تغییر در مراکز فعالیت های اقتصادی می باشند. برای مقایسه زوجی و تحولات ایجاد شده بعد از احداث شهرک های صنعتی از آزمون t استفاده شده است، که از 19 شاخص انتخاب شد. بعد از احداث شهرک های صنعتی در 18 شاخص در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار بوده، یعنی باعث ارتقاء شاخص های اقتصادی، اجتماعی و فضایی در سطح شهرستان ایلام شده است. به منظور مقایسه شهرستان ایلام با 6 شهرستان دیگر استان از آزمون f در سطح اطمینان 95 درصد استفاده شده و نتیجه ای که بدست آمد این بود که از 19 شاخص در 14 شاخص اختلاف معنی دار بوده و باعث عدم تعادل ناحیه ای در سطح استان ایلام شده است که این مهم بین سالهای (1380-1370) بوده است.
  • مشارکت مردمی
|
  • Dr. Poorjafar_Mohammadreza – Sadeghi_Alireza – Youssefi_Zahed Page 2
    According to many thinkers in the field of settlement studies, the meaning is a significant component playing a fundamental role in formation of desirable social environment. As a parameter, whose emphasis is mostly focused on the individual's mind rather than the apparent form of the environment, the quality of meaning in relation with the social environments could not manifest itself independently of spectator's mentality, memorabilia and culture. The above-mentioned hypothesis has been examined in this paper using different descriptive, analytical research methods, photo documentation and literature review. At the beginning, a brief description of such keywords as environment, space, place, meaning and the stability will be presented. Constituting the relationship between the meaning and the place element, through a survey on different ideas on desirable form of residential complexes, the next step in this paper will be devoted to the recognition of the role of believes and historical-theosophical rites in creating the sense of affiliation and how it raises the role of environment to the place in Hawraman-E-Takht village in Kurdistan province, Iran. This way some advantages achieved, that will also be considered.
  • Hosseini_Ali – Ahadzadeh_Soraya Page 18
    Acceleration of urbanization in Iran is due to centralization of investments, Skills and facilities in the large cities which have resulted to face with primate city phenomenon.To control the growth of big cities and urbanization problems in the future and elimination of impact of centralization affairs, the ministry of urban and Housing Development have adapted the policy of establishment of new towns as a strategy in recent years.Today's new town create linkage with decentralization approach in mega metropolitans. This should be carried out with the policies of encouragement in decentralization direction in the main cities. New town should not function just as residential but to have the possibility of its independent identity. Construction of new towns must consider at least to have production despite of their sizes. This paper will try to explain and study the impact of new town's position on housing development.
  • Dehghani_Marjan – Haghpanah_Maryam Page 36
    Today the policy of destroying the informal settlements and forcing the residents to evacuate their homes and move somewhere else is considered to be undesirable and against human rights in the world. However, the optimistic view is considered to be the best solution to move toward a uniform official dwellings.Economic growth is the best mean in making the society powerful. However, it needs a complete and overall justice and fairness among the people. The aim is not to change the improvement processing, but the goal is to change the processes that lead to improvement.The best methods to initiate a new process in a society are regularization and upgrading, the in formal settlements, which make a society stronger with better quality of life.However, more research in this field to introduce new methods and techniques for poor people in these settlements to overcome their problems. Establishing new rules to solve the differences between owner and tenants in a good way.
  • Imani_Bahram – Omranzadeh_Behzad Page 46
    Human can reduce the effect of disaster through awareness and of course by people's participation.This awareness and participation is called crisis management. The necessity of paying attention to the crisis management process is as an effective tool for confronting the effect of disaster by focusing on planning and time schedule in the process and related important activities in each step of crisis management process.Without doubt, rural regions of the country are subjected more vulnerable to natural disaster than urban regions. This is due to type of housing structure and activities in the rural areas, which has more hazardous and sensitive centers. Considering this problems, the rural areas of the country have not a comprehensive crisis management. Present paper seeks to find strategies that could help to crisis management of rural regions. The method of research in this study is descriptive and analytic by using the provided library materials.In conclusion, to remedy for insufficiency of the crisis management in rural areas; the strategies could be divided in two groups of factor; internal and external factors. In internal case is to create participation and training the people and in external case, having prepare all the governmental related organizations in provision of services and appropriate planning for reduction of natural disaster's impacts.
  • Jahanbazi Jahanabad, Kamran Page 58
    Unfortunately, every year the earthquakes in many parts of our country does struck. These events could result serious and unforgettable damages other than death. Being located in an earthquake causative strip, our country has suffered lots of damages. Nowadays, buildings built with masonary have a high percentage among other newly-erected buildings. Since the masonary buildings are the main victims of earthquake's damages, this paper will study and highlighted some noticeable points related to these damages. These points can be abstracted as follows: Performing experimental observations, considering the building's conventional behaviors in two fields; consisting the porter wall behavior as the main porter element in masonary buildings and preventing the brittle behavior of the walls by using action and middle frame by which the second detensive line is obtained, and finally, using the appropriate characteristics of compound frames in seismic loads. Finally, in Boyer Ahmad county 100 unreinforced masonary building's damageability have been assessed according to publication 376, 17 Percents of which need to be improved and 1 percent should be completely reconstructed. By knowing the weak points of each structure, it is recommended to improve and strengthening the building and then there would be a guideline available to use in building construction.
  • Dr.Tavakoli Niya_Jamileh – Nemati_Alireza Page 74
    Industry has played a less creative role in the national spatial organization, regional growth and development. Instead of focusing the developmental centers, it has moved towards the industrial poles. The industrial towns in Ilam province began in Ilam city as the center of province, a kind of spatial instability was formed in the region which, by continuously building the industrial towns, aimed to move the spatial development towards the stability and balance. Industrial towns are one of the most important forms of locating the industry in the space. Comparative measurement throughout the province in two time periods made clear that the effect of industrial activities in the form of towns, showing the different economic, social and spatial influences. Therefore, using the data related to seven industrial towns and 98 active manufacturing units, the present research considers the relatively concise the questionnaire-based analysis of industrial towns in the province. With regards to the effect of industrial towns on spatial development in Ilam, the data concerning 19 economic, social and basic indices before and after the built industrial towns were compared by which the effects of industrial towns on spatial development in the province can be examined by using T- and F-statistical tests, and these 19 indices are along with the change in model of residence and building, change in communications (networks-roads), and change in the centers of economic activities. T-test was used to compare the couple and developments after building the industrial towns, selected in 19 indices. After building the industrial towns, it was significant in 18 indices in the level of 95% in reliability. It means that it has caused the improved economic, social and spatial indices in 7 cities of the province. To compare Ilam city and other six cities of the province, F-test was used in the reliability level of 95%, concluding that the difference was significant in 14 indices of all 19, causing the regional instability throughout the province between 1991-2001.
  • Hossein Abadi_Mostafa – Dr.Tagvaee_Ali Akbar Page 88
    Iran's history of urbanism is well over 7000 years. However, the concept of citizenship has remained somehow static. Numerous city-dwellers, even though they are living in area geographically defined as urban, remain unaware of their rights and duties. Therefore we need to ask the question, as to what is necessary and needed to ease the process of transforming the city-dweller into an active and community involved resident aware of his rights. As for any kind of behavioral transformation, learning and practices strategies need to be develop and applied.Community based approach focus on handing power to local community. In the history of urbanism, neighborhood as an organizing principle always played an active and successful role. In this article, we stress the importance of educating the city-dwellers, and we explain the role of institutions of the community for the proper education of the city-dweller.