فهرست مطالب

پژوهشهای حقوقی - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1387)

مجله پژوهشهای حقوقی
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1387)

  • 470 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/07/01
  • تعداد عناوین: 23
|
  • سیدقاسم زمانی* صفحات 13-47
    در چهارم مارس 2009 (13 اسفند ماه 1387) به رغم فشارهای بین المللی مختلف، دیوان کیفری بین المللی قرار جلب رییس جمهور سودان حسن «عمرالبشیر» را به اتهام مشارکت غیرمستقیم در ارتکاب جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت در دارفور سودان صادر نمود. صدور قرار جلب رییس جمهور کشوری که هنوز عضویت اساسنامه دیوان را نپذیرفته است از آن روی امکان پذیر گشته که شورای امنیت در 31 مارس 2005 در قالب فصل هفتم منشور و طی قطعنامه 1593، وضعیت دارفور سودان را به دیوان کیفری بین المللی ارجاع داد. تعقیب «عمرالبشیر» توسط دیوان کیفری بین المللی که واکنش های مختلفی را در سطح منطقه و جهان دامن زده است، جلوه ای از همکاری مراجع سیاسی و قضایی در پایان بخشیدن به بی کیفری جرایم بین المللی، و ترسیم رابطه عمیق میان صلح و عدالت بین المللی است.
    کلیدواژگان: دیوان کیفری بین المللی، عمرالبشیر، جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت، مبارزه با بی کیفری
  • منصور رحمدل* صفحات 49-69
    علی رغم آنکه قاضی همیشه در صدد کشف حقیقت امر و تعیین فاعل عمل مجرمانه است ولی متاسفانه در همه موارد امکان چنین امری وجود ندارد. در این گونه موارد قانون گذار در واقع برای فصل خصومت و نه کشف حقیقت چاره اندیشی می کند. چاره اندیشی مقنن در این مورد جنبه مصلحتی دارد و حق مدارانه نیست. چون ممکن است فردی بی آنکه مرتکب عمل مادی منجر به نتیجه خاص شده باشد به جای دیگری مجازات شود. در اینجا می توان از مفروض انگاشتن عنصر مادی جرم توسط قانون گذار سخن گفت و ماده 615 قانون مجازات اسلامی درباب قتل و صدمات بدنی در حین نزاع را می توان از این گونه موارد دانست. این مقاله ابعاد مختلف این امر را مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: قتل، صدمه بدنی، منازعه، فاعل مشخص، فاعل غیرمشخص
  • جواد شجاع* صفحات 71-118
    کنترل و دستکاری مواد در مقیاس نانو، کاربردهای گوناگونی در حوزه ‏های علمی مختلف چون پزشکی، الکترونیک، انرژی، محیط زیست، مواد و غیره نوید می دهد. دانشمندان معتقدند که با استفاده، کنترل و دستکاری مواد در مقیاس نانو یا فناوری نانو می توان گامی مهم در راه رسیدن به رفاه برداشت. چنین کاربردهایی همچنین می تواند زمینه تحقق حق بر سلامتی را هموارتر کند. بنابراین، در این مقاله علاوه بر اینکه حق بر سلامتی و قلمروهای آن را بررسی خواهیم کرد، آثار فناوری نانو بر هر یک از این قلمروها به طور مجزا بررسی خواهند شد. در نهایت مقاله نتیجه می گیرد که علی رغم اینکه فناوری نانو می تواند قلمروهای حق بر سلامتی را بهبود بخشد، اما این فرصت علمی و فناوری برای تحقق حق بر سلامتی با دو چالش اساسی روبرو است؛ به عبارتی، سیاستگذاران علم و فناوری نانو باید علاوه بر اصلاح و توسعه راهکارهای حل بحران ناشی از سیاست های حاکم بر تجارت بین المللی و حقوق مالکیت فکری، برخی از نگرانی ها در خصوص آثار زیانبار نانومواد را نیز پاسخ دهند.
    کلیدواژگان: حق بر سلامتی، حقوق بشر، فناوری نانو، بیوتکنولوژی، اخلاق زیستی، تریپس، کرامت انسانی
  • آرامش شهبازی* صفحات 119-154
    با اوج گرفتن مبارزه با اقدامات تروریستی، استعمال واژه «رزمندگان غیرقانونی» در ادبیات حقوق بین الملل بیش از پیش شایع شده است. مشارکت غیرقانونی افراد در مخاصمات مسلحانه گو اینکه باعث می شود نتوان آنها را پس از دستگیری، اسیر جنگی و متمتع از حقوق زندانی جنگی قلمداد کرد اما این امر به آن معنا نیست که این اشخاص از هیچ حمایتی در حقوق بشردوستانه بین المللی و حقوق بشر برخوردار نباشند. کنکاش در مفهوم رزمنده در حقوق بشردوستانه بین المللی و تعمیم حمایت های بین المللی به رزمندگان غیرقانونی محور اصلی این مقاله را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: حقوق بشردوستانه، رزمنده، رزمنده غیرقانونی، تروریسم، حقوق بشر
  • صبا حقیقت* صفحات 155-172
    ادغام شرکت های تجاری به جنبه های مختلف سرمایه گذاری، استراتژی و مدیریت اشخاص حقوقی اشاره می کند و هدف از آن گسترش اقداماتی است که در اغلب موارد به توسعه دراز مدت در سوددهی آنها منجر می شود. بسیاری بر این باورند که وجود ادغام ها و فعالیت های ناشی از آن منجر به ایجاد صنایع بزرگ انحصاری می شود که نهایتا به حال مصرف کنندگان سودمند نخواهد بود، اما باید اعتراف کرد که نتیجه در همه موارد یکسان نیست و در بسیاری از موارد اندوخته مصرف کنندگان و کارفرمایان تجاری با این اقدام ها غنی تر گردیده است. لذا اغلب کشورها از جمله ایران به منظور شکوفایی اقتصاد ملی نیازمند قوانینی هستند که در عین شفاف و جذاب ساختن محیط کسب و کار، با توجه به ویژگی های ملی و در تعامل با تحولات اقتصاد جهانی، از حقوق فعالان این عرصه پشتیبانی کنند.
    کلیدواژگان: ادغام، شرکت های تجاری، انحصار، قانون گذار
  • اعظم زارع چاهکی* صفحات 173-182
    افزایش امنیت در حمل و نقل بین المللی با تلاش های خطوط هوایی در جهت به دست آوردن ناوگانی جدید و ایمن میسر می باشد. از اهداف اصلی این مقاله بررسی قوانین تحریم سال 1995 ایالات متحد امریکا علیه خطوط هوایی جمهوری اسلامی ایران می باشد. با بررسی حقوقی مفاد قانون تحریم به این نتیجه رسیده ایم که تحریم های هوایی علیه کشورمان با روح و متن کنوانسیون هواپیمایی کشوری مطابق نمی باشد. بنابراین از ایکایو به عنوان سازمان تخصصی سازمان ملل انتظار می رود که فشارهای عمومی بین المللی را بر ایالات متحد به عنوان عضوی از کنوانسیون در خصوص حذف تحریم ها اعمال نماید.
    کلیدواژگان: کنوانسیون شیکاگو، سازمان بین المللی هواپیمایی کشوری (ایکائو)، تحریم، امنیت
  • حمید ابهری* صفحات 185-210
    پس از تصویب قانون ثبت اسناد و املاک در سال 1310، یکی از مهمترین مسایل مربوط به بیع املاک، نقش سند رسمی در این معامله بوده است. در این زمینه دو دیدگاه عمده وجود دارد: برخی، تنظیم سند رسمی را یکی از ارکان بیع دانسته و بدون این سند، بیع را کامل نمی دانند. برخی دیگر، بیع املاک بدون تنظیم سند رسمی را معتبر می دانند ولی بیع واقع شده را با سند عادی قابل اثبات نمی دانند و به عبارت دیگر، تنظیم سند رسمی را برای اثبات بیع، لازم می دانند. در این تحقیق، ضمن بیان دیدگاه های مختلف، خواهیم دید که در مورد نقش سند رسمی در بیع املاک نمی توان قاعده واحدی ارایه داد بلکه در مورد املاک دارای سابقه ثبتی و املاک فاقد این سابقه باید قایل به تفکیک شد. در برخی از این املاک، تنظیم سند رسمی از ارکان بیع می باشد، در برخی دیگر، سند رسمی نقش اثباتی دارد و در بعضی موارد، سند رسمی نقشی در وقوع بیع ندارد. توجه به تقسیم بندی مذکور و مبانی وضع مقررات ثبتی، می تواند یکی از چالش های موجود درباره بیع املاک (اختلاف آراء درباره نقش سند رسمی در این عقد) را برطرف نماید.
    کلیدواژگان: بیع، ملک، سند رسمی، ثبت، عقد تشریفاتی، عقد رضایی
  • محمدکاظم حبیب زاده* صفحات 211-234
    در این نوشته، با اشاره به فواید و اهمیت ثبت معاملات املاک در دفاتر اسناد رسمی و مزایای غیر قابل انکار اسناد رسمی، در پی پاسخ به این سوال هستیم که چه عواملی سبب شده است که مردم در معاملات مربوط به اموال غیرمنقول به اسناد عادی روی آورند و هدف قانون گذار از مواد 22 و 46 و 47 قانون ثبت برآورده نگردد.
    کلیدواژگان: قانون ثبت، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، دفاتر اسناد رسمی، معاملات املاک
  • حسین قربانیان* صفحات 235-267
    از دیرباز تمایل افراد برای تنظیم سند رسمی، در جهت رسمیت بخشیدن به اعمال حقوقی خود، وجود داشته و افراد مایلند برای جلوگیری از چالش ها و مشکلات اثباتی آتیه، به این امر مبادرت ورزند. در تنظیم اسناد معاملات غیرمنقول قطعی، دفاتر اسناد رسمی، با درج قیمت معاملاتی و منطقه ای املاک لزومی به درج قیمت واقعی، که مورد نظر متعاملین بوده است، نمی بینند و به این امر اکتفاء می نمایند. در حالی که در صورت بروز اختلاف، مدعیان بر مبنای قیمت واقعی و قیمت منطقه ای مندرج در سند، حسب مورد، هر یک به سود خویش بهره می جوید. آیین نامه ها و بخشنامه های فعلی نیز تاکنون به یکسان سازی رویه ها منجر نشده است.
    کلیدواژگان: سند رسمی، قیمت واقعی، قیمت منطقه ای، اراده حاکم بر متعاملین، حق الثبت، حق التحریر
  • فیروز احمدی*، هنگامه غضنفری صفحات 269-290
    سال هاست که پیش فروش آپارتمان یکی از شیوه های رایج و مناسب تامین مسکن است، با وجود این، ایرادات حقوقی این نوع قراردادها مرتفع نشده و خطرات ناشی از آن کماکان، حقوق مصرف کنندگان را تهدید می کند. تنوع در تفسیر به جهت ابهام در ماهیت حقوقی این نوع قراردادها از یک طرف و فقدان سازوکارهای ثبتی مناسب برای ثبت رسمی این معاملات از طرف دیگر از مهمترین چالش های فرا رو در این زمینه بوده و دعاوی متعدد اشخاص در محاکم دادگستری نیز از تبعات چنین وضعیتی است. این مقاله در تلاش است، تا ضمن ارایه تحلیل های حقوقی متفاوت از «قرارداد پیش فروش آپارتمان» به راه حلی برسد که مطابق آن پیش فروش ساختمان، در حقیقت، عقد بیعی تلقی گردد که مالکیت خریدار را در دو بخش تملیک فوری و تملیک در آتیه محقق می سازد در عین حال نارسایی های مقررات ثبتی را با ارایه راه حل های مناسب مطرح، تا با اعمال آنها در روابط حقوقی افراد و همچنین وضع مقررات جدید حقوق پیش خریداران تامین گردد.
    کلیدواژگان: پیش فروش آپارتمان، بیع باطل، تملیک تدریجی، ثبت رسمی
  • عبدالله خدابخشی* صفحات 291-333
    در بسیاری از مراجع قضایی دعوایی با عنوان «اثبات مالکیت» مطرح می شود و دادگاه ها در مورد قابلیت استماع آن اختلاف دارند. برخی با توجه به اصل قابلیت استماع دعاوی، این دعوا و دعاوی مرتبط با آن، مانند تنفیذ قولنامه را می پذیرند. در مقابل، نظم حاکم بر طرح دعاوی، نفع در پذیرش دعوا و واجد اثر بودن آن، اصل تاسیسی بودن احکام و ضرورت ایجاد نظم حقوقی تازه در روابط اشخاص، از جمله دلایلی است که پذیرش دعوای اثبات مالکیت را دشوار و با جمع شدن دلایل دیگر، غیرممکن می کند. به نظر ما و با توجه به تعدد روابط حقوقی و پیچیدگی آنها، نفی یا پذیرش مطلق این دعوا، صحیح نیست. هرچند باید اصل را بر غیر قابل پذیرش بودن آن دانست اما از قابلیت طرح دعوای اثبات مالکیت، به صورت استثناء و در برخی از وضعیت های حقوقی خاص می توان دفاع نمود.
    کلیدواژگان: دعوای اثبات مالکیت، اثر اعلامی رای دادگاه، اثر تاسیسی رای دادگاه، ثبوت، اثبات، کامن لا
  • سید الهام الدین شریفی* صفحات 337-350
  • ربیعا اسکینی* صفحات 351-364
  • سید الهام الدین شریفی* صفحات 365-379
  • علیرضا عالی پناه* صفحات 381-408
  • مرتضی شهبازی نیا* صفحات 409-418
  • احمد بیگی حبیب آبادی* صفحات 419-445
  • نمایه مقالات سال هفتم مجله پژوهشهای حقوقی
    صفحه 446
  • فراخوان موضوع ویژه شماره 16
    صفحه 448
  • فراخوان موضوع ویژه شماره 17
    صفحه 449
  • تازه های نشر موسسه مطالعات و پژوهشهای حقوقی شهر دانش
    صفحه 450
  • آشنایی با وب سایت موسسه شهر دانش و مزایای عضویت در آن
    صفحه 455
  • آثار منتشر شده توسط موسسه اطلاعات و پژوهشهای حقوقی شهر دانش
    صفحه 457
|
  • Seyed Ghasem Zamani * Pages 13-47
    The International Criminal Court issued an arrest warrant for Sudanese President Omar Al Bashir on 4 March 2009. The warrant details charges of crimes against humanity and war crimes, committed during the conflict in Darfur. The application for an arrest warrant against Al Bashir was made by the ICC prosecutor on 14 July 2008. Sudanese authorities have a legal obligation to arrest anyone named in an ICC arrest warrant under the UN Security Council resolution 1593 (2005), which requires Sudan to cooperate with the International Criminal Court.
    Keywords: International Criminal Court, Arrest warrant, Omar Al Bashir, War Crimes, Crimes against humanity, Impunity
  • Mansoor Rahmdel * Pages 49-69
    Although the judge always tries to find the truth and detect the perpetrator of a crime, but unfortunately, it is impossible in all cases. Regarding these situations the legislator in fact not for finding the truth but for solving the problem provides some rules. The legislator's action in these cases is only based on convenience not thanking the truth. As it may happen that the convicted and sentenced person has not done any part of the actus reus that has lead to a specified result. So, in these cases it could be said that the legislator has presumed the actus reus. It seems that section 615 of Islamic Penal Code is a kind of these rules. The present paper considers the different dimensions of the battle that leads to homicide or injury.
    Keywords: Homicide, Injury, Battle, The known perpetrator, The unknown perpetrator
  • Javad Shoja * Pages 71-118
    Nanotechnology promise various applications in medicine, electronic, environment and etc. Nanotechnology is the science of control and manipulate of materials in nanoscale. Scientists believe that through nanotechnology utilization they can bring welfare to human being. These kinds of applications are able to realize right to health. This paper examines the aspect of right to health and effects of nanotechnology on the aspect of right to health as well. It will come to the conclusion that there are two fundamental challenges to nanotechnology, one relates to the dominant polices of international trade and intellectual property, and the other concern harmful effects of nanomaterials on environment and human health.
    Keywords: right to health, Human rights, Nanotechnology, Intellectual Property, Human dignity
  • Aramesh Shahbazi * Pages 119-154
    The United States, is currently detaining several hundred of al-Qaeda and Taliban combatants from many countries in Guantanamo Bay, Cuba. These detainees were captured while engaged in hostilities against the U.S. and its allies during the post-September 11, 2001 international armed conflict centered primarily in Afghanistan. The conflict now involves an ongoing concerted international campaign in collective self-defense against a common stateless enemy dispersed throughout the world.             Domestic and international human rights organizations and other groups and states have criticized the U.S., arguing that al-Qaeda and Taliban detainees in Cuba should be granted Geneva Convention III prisoner of war status. They contend broadly that pursuant to the international laws of armed conflict, combatants captured during armed conflict must be treated equally and conferred prisoner of war status. However, no such blanket obligation exists in international law. There is no legal or moral equivalence in law of armed conflict between lawful combatants and unlawful combatants, or between lawful belligerency and unlawful. This article explains how law of armed conflict protects civilians through the enforcement of clear distinctions between lawful combatants, unlawful combatants, and protected noncombatants. It summarizes the conditions of lawful belligerency under customary and treaty-based law of armed conflict, and instructs why combatants who do not meet these conditions do not possess combatant's privilege; that is, the immunity provided to members of the armed force
    Keywords: nternational Law of Armed Conflict, Belligerency, Prisoners of War, Unlawful Combatants, humanitarian law, Human rights
  • Saba Haqiqat * Pages 155-172
    Merging commercial companies include several aspects of investment, strategy and management of legal entities. It aims to extend activities which result a long term profit of the company. Some believe merging companies and their consequent activities lead to large monopolistic industries which might not beneficial for the consumers. One may, however, argue that this is not always the case, as these activities often add to the wealth and welfare of both consumers and producers. Thus, to improve national economy, numerous countries including Iran need rules which not only make attractive work’s atmosphere but also support actors in this field.
    Keywords: Mergers, Commercial Companies, Monopoly, Lawmaker
  • Azam Zare Chahoki * Pages 173-182
    Improvement of the safety in international transportation is achievable by the efforts of airlines in obtaining novel and safe aviation. The main objective of this paper is considering the consequences of 1995 United States sanction against the Islamic Republic of Iran airlines. In legal examination of the Regulations, we concluded that the U.S. sanctions is an obvious non Conformity to the letter and spirit of the Chicago Convention thus, we proofed that the ICAO as a technical UN agency needs and also expected to take the lead to bring international public pressure on the United States, as a Member State, to remove the sanctions.     Moreover, it is suggested that authorities of civil aviation organization, after legal & effective conduct in ICAO, to take the case to ICJ or ad hoc arbitral tribunal.
    Keywords: Chicago Convention, International Civil Aviation Organization (ICAO), Sanction, safety, Aviation Law
  • Hamid Abhari * Pages 185-210
    The role of official documents in real estate transaction is one of the most significant issues of the post 1931 Registration Act. One may identify two main opinions in this concern: Some see registration of the transaction in an official document as a fundamental element of a sell contract, without which a contract is to be considered as void. According to the second opinion the transaction is a valid one, yet it can not be proved unless it has been officially registered. After presenting different opinions in this subject, I will conclude that there can be no unified rule for all types of the real estates. That is to say, we must make a distinction between real estates which benefit from official registration records, and those which lack such a record. In some, official registration is a fundamental element for the validity of the transaction, and in some others, it does not play such a role. Taking this distinction and the theoretical foundation of registration provisions seriously would enable us to tackle one the existing challenge to the real estate transaction.
    Keywords: Sell Contract, Real Estate, Official Document, Registration
  • Mohammad Kazem Habibzadeh * Pages 211-234
    This article will demonstrate benefits and significance of the registration of real estate transactions in notaries public, and undeniable preferences of officially registered documents. It will also discuss reasons citizens use ordinary documents in their transactions, and legislature's failure to achieve objectives of the sections 22, 46, 47 the Registration Act.
    Keywords: Registration Act, Organization of Registration, Public Notary, Real Estate Transactions
  • Hossein Ghorbaniyan * Pages 235-267
    The demand for registering real estates' transactions is mainly to avoid future legal problems and disputes. The current practice of registration offices is, however, to insert regional prices instead of real prices in the relevant documents. The legal problem arises where there is a dispute, as each party will aim to take advantage of the unreal inserted price. The current governmental directions have not created a unified procedure in this concern.
    Keywords: Official Document, Real Prices, Intention Parties, Registration Fee
  • Firooz Ahmadi *, Hengameh Ghazanfari Pages 269-290
    Advance purchase of flats has been a common method of transaction for many years. The legal deficiencies and the consequence risk of such transactions have not, however, been removed as yet. The ambiguous nature of such a contract and the legal difficulties in their official registration are two significant challenges. This article undertakes to offer different legal analysis of "the contract of the advance selling of flat". It will reach the conclusion that this is, in fact, a selling contract, by which the owner transfers their ownership in two stages: partly immediate and the rest for the future.
    Keywords: Advance Selling of Flats, Real Estate, ownership
  • Abdollah Khodabakhshi * Pages 291-333
    Iranian courts have no unified view on how to deal with the issue of hearing a claim to prove ownership. Many courts accept hearablity of such cases, thus they hear such claims and their relevant cases such as approval of the ordinary documents on the real estates transactions. Considerations of legal order, benefits of the acceptability of the claim and the like, however, require being more reluctant in this regard. The complexity of such cases calls for a more considerate solution, and thus neither of the unqualified acceptance or the total negation seems to be justified.
    Keywords: Real Estate, Ordinary Documents, Court Hearing, Burden of Proof
  • Seyed Elhamuddin Sharifi * Pages 337-350
  • Rabia Eskini * Pages 351-364
  • Seyed Elhamuddin Sharifi * Pages 365-379
  • Alireza Alipanah * Pages 381-408
  • Morteza Shahbazi * Pages 409-418
  • Ahmad Beygi Habibabadi * Pages 419-445