فهرست مطالب

قرآن شناخت - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1388)

نشریه قرآن شناخت
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1388)

  • 210 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • استاد محمدتقی مصباح یزدی، سیداحمد فقیهی صفحات 7-25
    این مقاله تفسیر آیات سیزدهم تا بیستم از سوره بقره ودر بیان برخی از ویژگی هاو کارهای منافقان است. آیه 13: منافقان علی رغم اظهار ایمان در برابر حق تسلیم نیستند و متهم کردن مومنان به سفاهت ناشی از روح مادی گرایی و انحراف از فطرت است و چنین امری عین سفاهت است. آیه 14: منظور از شیطان، کفار قریش، یهود یا سران منافقان است و اظهار ایمان منافقان در نزد مومنان برای استهزائشان بوده است. آیه 15: اظهار ایمان و اخفای کفر از سوی منافقان عین بدبختی، و توهم سعادتمندی باعث شده است که خداوند آنان را به مسخره بگیرد. مهلت خدا به آنان در سرکشی و طغیان، تابع سنت الهی مبنی بر رسیدن هر موجودی به کمال در مسیر انتخاب خود است. آیه 16: تعبیر «خرید ضلالت در عوض هدایت» درباره منافقان به دلیل دسترسی آنان به هدایت الهی است و عبارت «فما ربحت تجارتهم» بیانگر از اساس سود نداشتن ایمان ظاهری آنان است. آیه 17: سرگردانی و گمراهی منافقان همچون کسی است که در تاریکی برای یافتن راه آتشی می افروزد ولی خداوند آن را فورا خاموش می کند و او را در گمراهی و تاریکی مضاعف، سرگردان وامی نهد. آیه 18: کری، لالی و کوری منافقان مربوط به همین دنیا و به سبب بهره نگرفتنشان از ابزارهای شناخت، در مسیر سعادت است. آیه 19 و 20: وضع اهل نفاق شبیه کسی است که در نهایت حیرت و اضطراب و وحشت به سر می برد و از تقدیر الهی نیز نمی تواند بگریزد.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، سوره بقره، صفات منافقان، استهزاء، تشبیهات قرآن
  • محمد نقیب زاده صفحات 27-63
    قرآن کریم در ابعاد گوناگون، خدمات شایانی به فرهنگ و ادبیات عربی کرده است؛ خدماتی مانند حفظ زبان و ادبیات عرب و تدوین، شکوفایی و انتشار آن. این مقاله به نقش آفرینی قرآن در این زمینه می پردازد. و نتایج به دست آمده عبارت اند از:1. در علم لغت، قرآن قلمرو مفهومی واژگان محدود در امور مادی را به حوزه ارزش های انسانی و معنوی ارتقا داده و دامنه واژگان عربی را وسعت بخشیده و با پیرایش زبان عربی از الفاظ مبتذل، مجموعه ای از کلمات فاخر و ادبی را گرد آورده است. 2. در علم نحو به دلیل اهتمام مسلمانان به درست خوانی قرآن، زمینه تاسیس این دانش را پدید آورده و با ارائه ترکیب های کلامی متنوع در حد اعجاز، موجب غنای زبان عربی شده و فهم، یادگیری و حفظ قواعد ادبی را آسان نموده است. 3. در علوم بلاغی با فراهم آوردن زمینه تدوین این علوم و با استفاده از تشبی هات و تمثیلات ابتکاری خود، بستر کاربردهای فصیح تر و بلیغ تر در زبان عربی را فراهم ساخته است. با این همه، در منابع ادبی عربی به منزلت واقعی قرآن عنایت لازم نشده و ادیبان در مرحله تدوین، تنظیم قواعد و بیان شواهد ادبی، بدان کم توجهی کرده اند که این امر از مصادیق روشن مهجوریت قرآن در جوامع اسلامی است.
    کلیدواژگان: قرآن، ادبیات عرب، واژگان عربی، علم نحو، علوم بلاغی، مهجوریت قرآن
  • امیررضا اشرفی صفحات 65-90
    چگونگی فهم مفردات قرآن در فرآیند تفسیر، تابع ضوابطی است و از مبانی خاصی ریشه می گیرد. این مقاله با واکاوی متن تفسیر المیزان درصدد به دست دادن مبانی فهم مفردات قرآن از دیدگاه علامه طباطبایی و بیان تاثیر آن در تفسیر قرآن است. به باور علامه: 1. خصوصیات مصادیق مفردات الفاظ قرآن، خارج از موضوع له آنهاست. این امر امکان اطلاق حقیقی یک واژه بر مصادیق متعدد و به ظاهر متفاوت را فراهم می سازد. 2. مفردات قرآن در آیات مرتبط با صفات خدا و عالم آخرت غالبا در مصادیقی ماورایی و متعالی به کار رفته اند؛ ازاین رو مصادیق رایج و عرفی این واژگان، نباید ذهن مفسر را از توجه به معانی متعالی آنها منصرف نماید.3. به علت تحول معنایی برخی واژگان در گذر زمان، معنای آنها در عرف قرآن متفاوت از معنایی رایج آنها در میان عرب زبانان است، معیار فهم درست این گونه مفردات، کاربرد رایج آنها در عصر نزول است. 4. برخی مفردات در عرف قرآن معنای ویژه ای یافته اند که باید در تفسیر مفردات قرآن مورد توجه قرار بگیرد.5. بسیاری از واژگان دخیل، در زبان عربی معنایی تازه یافته اند، معنای این قبیل واژگان باید با توجه به کاربردهای آن در زبان و ادبیات عرب فهم شود.
    کلیدواژگان: مفردات قرآن، مبانی فهم مفردات، تحول معنایی واژگان، واژگان دخیل، تفسیر المیزان، علامه طباطبایی
  • عبدالله موحدی محب صفحات 91-114
    یکی از ترکیب های قرآنی که از دیرباز بحث های نحوی و تفسیری فراوانی را برانگیخته، ترکیب «ویکان الله » و «ویکانه» در آیه 82 سوره قصص است. این مقاله، آراء نحویان و مفسران را درباره ساختار این ترکیب بررسی می کند. ابتدا سخن دانشوران نحو و تفسیر سده های نخستین نقل و ارزیابی و در پایان مقتضای بلاغت قرآن در آن باره بازگو شده است. درباره ساختار این ترکیب، بیشتر محققان دانش نحو نظر سیبویه را مبنی بر مرکب بودن آن از «وی» و «کان» پذیرفته و آن را بهترین نظر دانسته اند.
    امروزه میان اهل فن در این اختلافی نیست که «وی» در ترکیب «ویکان» موقعیت و معنایی جدا از «کان» دارد واسم صوتی است که بی اختیار در رویارویی با امری خلاف انتظار بر زبان جاری می شود. تنها گفتگو در مفهوم «کان» است که آیا برای تشبیه است یا تحقیق و یقین یا چیز دیگر. حاصل بررسی آن است که ترکیب نامبرده آمیزه ای از گمان و شگفتی را با مایه ای از غافلگیری و بیداری پس از توهم زدگی افاده می کند. علاوه بر تایید این معنی از جهت تحلیل نحوی و زبان شناختی، فضای وقوع داستان هلاکت قارون و مضامین آیات پیرامونی آیه مورد بحث، قرینه ای روشن بر این معنی است.
    کلیدواژگان: مفردات قرآن وی، ویک، ویکان الله، ویکانه، آیه 82 قصص
  • علی محمد قاسمی صفحات 115-140
    یکی از شیوه های قرآن در اثبات معاد، ارائه نمونه رخدادهایی مشابه معاد است که در همین جهان تحقق یافته است؛ امور خارق العاده ای که خود بیانگر زنده شدن انسان ها و حیوانات پس از مردن در جهان کنونی است. این موارد همان گونه که در پایان برخی از این آیات آمده است نشانه امکان تعلق قدرت الهی بر زنده شدن همه انسان ها و تحقق قیامت کبری است. اما برخی مفسران همچون عبده و رشید رضا در تفسیر المنار، سرسید احمد خان هندی در تفسیر الهدی و الفرقان و نیز مرحوم طالقانی در تفسیر پرتوی از قرآن، بدون اشاره به قرینه و دلیلی موجه، از ظهور چنین آیاتی دست برداشته و کوشیده اند تفسیری خلاف ظاهر ارائه کنند. این نوشتار برآن است تا ضمن بیان تفسیر درست و مطابق با ظاهر این آیات، تاویلات مذکور در تفسیرهای یادشده را بررسی و نقد نماید.
    کلیدواژگان: تاویل ناورا، معاد در قرآن، نمونه های عینی معاد، تفسیر المنار، تفسیر سیر سید احمد خان هندی، تفسیر پرتوی از قرآن
  • سیدمحمود طیب حسینی صفحات 141-163
    یکی از مسائل بحث انگیز درباره قرآن، ادعای وجود قصه های اسطوره ای در آن است که در دوره معاصر محمد احمد خلف الله طرح کرده است. برخی دانشوران این دیدگاه را نقد کرده و ادله فراوانی در رد‍ آن آورده اند. مقاله حاضر اصلی ترین دلیل خلف الله یعنی آیات مشتمل بر عبارت «اساطیر الاولین» را از منظری متفاوت و بر اساس منهج ادبی وی، نقد و بررسی نموده است.
    حاصل بررسی این است که تحلیل آیات بر اساس روش تفسیر ادبی، دال بر فقدان قصه های اسطوره ای در قرآن است؛ زیرا در بررسی ادبی، باید آیات به ترتیب نزول، تنظیم و تفسیر شود. به کار گیری این روش نشان می دهد بر خلاف تحلیل خلف الله ، پیش از آن که خداوند قصه ای نازل کند، مشرکان بارها قرآن را «اساطیر الاولین» خوانده بودند و حتی اگر بپذیریم قرآن این نسبت را از سوی مشرکان نقل کرده و آن را رد نکرده است، مقصود از وجود اساطیر در قرآن نمی تواند قصه های آن باشد. البته با دقت در سیاق آیات مذکور، به دست می آید که این آیات قویا درصدد نفی و انکار اسطوره ای بودن مضامین آیات قرآن است.
    کلیدواژگان: قصه اسطوره ای، محمد احمد خلف الله، تفسیر ادبی، ترتیب نزول، اساطیر الاولین
  • اسدالله جمشیدی صفحات 165-196
    سنت گفتار و رفتار و تایید رسول خداˆ و جانشیان اوست. هر چند اکثر دانشمندان فریقین، سنت را برای دست یابی به معارف دینی معتبر شمرده اند، اما اعتبار سنت کمتر از منظر قرآنی به تفصیل مورد بررسی قرار گرفته است. این مقاله در صدد اثبات اعتبار سنت معصومان‰ با استمداد از آیات قرآن است. در این باب، اعتبار گفتار پیامبر اکرمˆ با دو دسته از آیات مستدل شده است: دسته اول آیاتی که یکی از وظایف رسول گرامی اسلام را تبیین آیات قرآن معرفی می کند و دسته دیگر آیاتی است که مسلمانان را ملزم به اطاعت بی قید و شرط از رسول خداˆ می نماید. اعتبار رفتار رسول خداˆ نیز به آیاتی که آن حضرت را اسوه مسلمانان معرفی می کند، قابل استناد است. به عقیده شیعه گفتار و رفتار جانشیان رسول خدا نیز از اعتبار برخوردار است و آیه تطهیر که دلالت بر عصمت اهل بیت‰ دارد و نیز آیه اولی الامر که اطاعت بی قید و شرط آنان را لازم می داند، دلالت بر اعتبار سنت اهل بیت دارد. علاوه بر این، حجیت سنت اختصاص به امور دینی و زمان و مکان خاصی ندارد و نیز اعتبار آن متوقف بر اعتبار قرآن نیست، بلکه از راه های دیگری نیز قابل ثبات است.
    کلیدواژگان: سنت پیامبر (ص)، سنت معصومان (ع)، اعتبار سنت معصوم، دلایل اعتبار سنت، سنت و قرآن، جاودانگی سنت
  • چکیده عربی
    علی وردی صفحات 198-204
|
  • Prof. Muhammad Taqi Mesbah Yazdi Ed. By: Seyyid Ahmad Fagihi Pages 7-25
    This article deals with the interpretation of Sura al-Baqara، Verses 13-20 stating some other features of hypocrites (Munāfiqūn). Verse 13: In spite of paying lip service of faith، hypocrites are not obedient to the right. Their accusing the faithful of foolishness originates from their materialistic spirit and their deviati on from the innate nature the result of which is divine punishment. Such a thing for hypocrites is the very foolishness. Verse 14: By Satan is meant Quraysh unbelievers، Jews، or the heads of hypocrites. Hypocrite's pretending faith has been for the purpose of making fun of the faithful. Verse 15: Pretending faith and concealing unbelief are the very wickedness of the hypocrites. Meantime، their supposition of illusion of happiness is their mockery by God. God's granting them respite to continue their rebellion and disobedience is based on a divine rule requiring every being to reach perfection through choice and free will. Verse 16: The expression "purchasing error at the price of guidance" concerning hypocrites is due to the divine guidance being available to them. The phrase "and their commerce has not profited them" indicates that their pretending faith has not been useful to htem at all. Verse 17: The state of hypocrites in terms of wandering and error is like that of one who kindles a fire in the dark to find his way out. However، as soon as it lights all about him، God takes away his light abandoning him in a double darkness and error. Verse 18: Hypocrite's being deaf، dumb، and blind concerns this material world and is the result of their failure to benefit from the means of knowledge toward happiness. Verses 19 & 20: The situation of hypocrites is like that of one who is living deeply in perplexity، agitation، and fear، having no choice but submission the divine predestinationReceived: 2009. 5. 6-Accepted: 2009. 7. 16.
    Keywords: interpretation of the Quran, Sura al Baqara, qualities of hypocrites, mockery, similes of the Quran
  • Muhammad Naqibzadeh Pages 27-63
    The holy Quran has offered considerable services to Arabic culture and literature among which we may mention securing the Arabic language and literature، flourishing and prevalence of Arabic among non-Arabs. The present article deals with the variety of services and the active role of the Quran in this regard reaching the following
    Results
    1. In lexicography، the holy Quran has elevated the conceptual domain of the Arabic vocabulary limited to material things to that of human and spiritual values. It has also broadened the Arabic vocabulary through using foreign vocabulary and the dialects of different tribes. Likewise، it has refined Arabic language form tawdry words enriching it with a collection of lofty and courtesy breeding terms. 2. In syntax، the holy Quran has paved the way for foundation of this discipline by muslims serious concern of reciting the Quran correctly and properly. It was also enriched Arabic language through presenting various verbal compounds reaching a miraculous level. It has facilitated understanding، learning، and memorizing Arabic grammatical rules by the sanctity and beauty of its verses. 3. In rhetoric and figures of speech، it has paved the way for the formulation of this discipline and has given rise to more eloquent and impressive usages in Arabic and the development of figures of speech through using novel and impressive similes and assimilations. Nevertheless، Arabic literature sources have not given the Quran its due. Arabic men of letters have not paid enough attention to this book in the formulation of Arabic grammatical rules or citing Quranic references. This fact is a clear example of the abandonment of the Quran in muslim societies.
    Keywords: active role of the Quran, Arabic literature, Arabic vocabulary, syntax, figures of speech, abandonment of the Quran
  • Amir Reza Ashrafi Pages 65-90
    The quality of understanding the terminology of the Quran in the process of interpretation follows certain principles and proceeds from definite foundations. Analyzing the text of almizān commentary، the present article seeks to reach the foundations of understanding the quranic terminology from the perspective of Allāma tabātabāi and state its influence in the exegesis of the Quran. Allāma holds that 1. Qualities of the referents of Quranic terms are beyond their original significations. this paves the way for literal return of single term to various referents seemingly different. 2. Quranic terms in verses concerning divine qualities and the hereafter are mainly used in metaphysical and transcendental referents. Thus، customary and conventional referents of these terms should not prevent the commentator from their metaphysical or transcendental referents. 3. The semantic development of certain Quranic terms by the passage of time has given rise to meaninings in the Quran different from those current in the usage of the Arab community. So the criterion for proper understanding of these terms is recognition of the prevalent usage of them at the age of revelation. 4. Some of terminology within the Quranic context carry a particular meaning. Therefore، we need to consider this particularity in understanding Quranic terminology. 5. A large number of foreign vocabulary have acquired new meanings in Arabic. The meanings of such words should only be reached through their usages in Arabic language and literature.
    Keywords: terminology of the Qruan, foundations of understanding Quranic terminology, Semantic development of terms, foreign
  • Abdullah Muvahhidi Muhib Pages 91-114
    One of the Quranic expressions giving rise to numerous syntactic and exegetical discussions for long is that of "waykaannallaha" and "waykaannahu" in Sura al-kaṣaṣ، Verse 82. The present article surveys the views of grammarians and exegetes concerning this expression. The study opens with quotations of experts in syntax and exegesis of first Islamic centuries along with their analysis، and closes with a view supported by certain evidence along with the requirements of Quranic eloquence in this regard. Concerning the structure of this expression، majority of researchers in syntax have adopted Sybawaih's view considering it a compound formed of "way" and "kaanna" as the best view. There is no difference today among experts in syntax on the fact that "way" has a distinct meaning and position from "kaanna" in the compound "waykaanna". It is also clear that "way" is an exclamation pronounced outomatically when facing and unexpected affair. However، there is disagreement on whether by "Kaanna" is meant likeness and simile or emphasis، or even something else. The outcome of our discussion is that this compound indicates a composition of surmise and surprise along with a sense of coming upon unawares and being awakened after being under illusions. This view is supported by the syntactic and linguistic analysis of the compound as it is strengthened by the context of the story of the perishing of ḳārūn.
    Keywords: Quranic terminology, way, Wayka, waykaannallaha, waykaannahu, Ḳasa, verse 82
  • Ali Muhammad Kasemi Pages 115-140
    One of the ways that the holy Quran presents for proving the resurrections is giving examples of extraordinary cases such as raising of dead men and animals in this world by God. These examples are indicative of divine power in raising all people in the next world and the emergence of the Greater Rising. However، some commentators such as shaykh abduh and Rashīd riḍā in al-manar commentary، sir sayyid Ahmad khān of India in al-hudā، val al-Furḳān commentary، and the late Ayatullah Taliqāni in his commentary "Partowy as Quran" have overlooked the outward meaning of these verses without presenting and convincing argument، seeking to give an interpretation contrary to the outward meaning. Providing the correct interpretation consistent with the outward meaning، this research analyses and criticizes the hermeneutic interpretations of the verses in the above-mentioned commentaries.
    Keywords: undue hermeneutic interpretations, resurrection in the Quran, objective examples of resurrection, al, manār commentary, commentary of sir sayyid Ahmad khān of India, Partowy as Quran commentary
  • Seyyid Mahmud Tayyib Huseini Pages 141-163
    One of the controversial issues concerning the Quran is the claim of the existence of mythical stories in the Quran raised by Muhammad ahmad khalafullah in the contemporary era. Criticizing this view، some scholars have refuted it relying on numorous arguments. The present article has criticized and analyzed the principal argument of khnalafullah،i. e the verses including the phrase "the myths of the ancient one. s" (asātīr ul-avvalīn) from a different perspective and based on his literary method. The outcome of the research and the analysis of the verses based on the literary exegetical method suggest the absence of mythical stories in the Quran، since the verses should be arranged and interpreted chronologically in a literary study. Application of this method indicates that، in spite of the analysis of khalafullah، polytheists had called the Quran frequently the myths of the ancient ones before god revealed any Quranic stories. Even if we concede that the holy Quran has quoted this attribution from the polytheists without denial، the meaning of "myths'" in the Quran can not be the stories of the Quran. However، a curious study of the context of these verses suggests that they firmly refute the claim of the Quranic vevses being mythical.
    Keywords: mythical story, Muhammad Ahmad Khalafullah, literary exegesis, chronological order, the myths of the ancient ones
  • Asadullah Jamshidi Pages 165-196
    Sunna comprises the sayings، deeds، and silent approvals of the messenger of Allah and his successors. Although most of scholars ot the two major schools of Islam have considered Sunna authoritative for acquisition of religious knowledge، authenticity of sunna has not been dealt with in detail from the perspective of the Quran. Resorting to Quranic verses، the present article seeks to prove the authority of the Sunna of the Infallible. The authenticity of the sayings of the holy prophet originates from the verses appointing the prophet originates from the verses appointing the prophet as one who explains the Quranic verses. Another group of Quranic verses obliges muslims to obey the holy prophet beyond question. one may also rely on verses introducing the holy prophet as a rolemodel for muslims to prove the authority of the conduct of the messenger of Allah. According to shia، the sayings and deeds of the successors of the holy prophet are also authoritative. Authenticity of the Sunna of Ahl al-Bayt originates from the verse of purification (tathir) suggesting the infallibility of ahl al-Bayt، as well as the verse of "ulul amr" necessitating muslims unconditional obedience to them. Furthermore، the authority of sunna is not limited to religious issues or special spatio-temporal circumstances. Nor is it dependent merely on the authority of the Quran. Rather، it may be proved in other ways.
    Keywords: sunna of the holy prophet, sunna of the Infallible, authority of the sunna of the Infallible, arguments for the authority of sunna, Sunna, the Quran, eternity of sunna