فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/08/11
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محمدعلی ابراهیم زاده، خیرا& غلامی، یوسف قرنجیک، سید مرتضی جوادیان صفحه 489
    به علت سیستم آب و هوایی، رطوبت موجود و رواج شغل کشاورزی در استان مازندران، درد مفاصل و عضلات یکی از مسائل رایج در آن منطقه است و داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی کاربرد مناسبی در درمان این بیماری دارند. از آنجائیکه آمار مصرف این داروها در استان زیاد می باشد، بر آن شدیم تا پلی فارماسی و تداخل مربوط به این داروها را مورد بررسی قرار دهیم. این مطالعه به صورت توصیفی روی 7327 نسخه بیمه که از 11 داروخانه از داروخانه های شهرساری در طی سالهای 80-1378 جمع آوری شده بود، انجام گردید و تداخلات دارویی و شدت آنها براساس اهمیت بالینی مورد بررسی قرار گرفت. داروخانه ها براساس جهتهای مختلف جغرافیایی و تراکم پزشک در منطقه انتخاب شدند و براساس نتایج به دست آمده 1927 نسخه حداقل دارای یک NSAID بودند(3/26% کل نسخه های بیمه). در 564 مورد از نسخه های پزشکان عمومی(0/46%) و 359 مورد از نسخه های پزشکان متخصص(9/50%) تداخل دیده شد. بیشترین تجویز دارویی این دسته مربوط به داروی دیکلوفناک با 52/45%(در نسخه های پزشکان عمومی) و 22/34%(در نسخه های پزشکان متخصص) بود. متوسط تجویز دارو در هر نسخه برای پزشکان عمومی و برای پزشکان متخصص بالا بود. با وجود در دسترس بودن شکلهای مناسب، مانند شیاف، تمایل زیادی به تجویز فرم تزریقی وجود داشت. پلی فارماسی NSAIDs، مصرف همزمان با آمینوگلیکوزیدها، دیورتیکها و کورتونها به عنوان معمول ترین تداخلات، بسیار تکرار شده بود. با توجه به این مسئله به نظر می رسد که بازآموزی های منظمی در جهت اصلاح نسخه نویسی پزشکان منطقه باید انجام شود.
    کلیدواژگان: پلی فارماسی، تداخل دارویی، داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی، بررسی نسخه ها
  • شهلا انصاری، پروانه وثوق، محمدرضا رضوی، مرضیه نجومی صفحه 497
    بروز علائم قلبی و مرگ زودرس ناشی از عوارض قلبی با وجود درمان با گیرنده های آهن هنوز مسئله مهمی در بیماران مبتلا به بتاتالاسمی می باشد. عوارض قلبی مهمترین علت ناتوانی و مرگ است که در نتیجه عدم درمان و آهن زدایی موثر رخ می دهد. بسیاری از بیماران مبتلا به ضایعات میوکارد ناشی از صدمه آهن، دچار نارسایی قلبی، آریتمی قلب، مرگ ناگهانی و مرگ در نتیجه نارسایی پیشرونده قلبی می شوند. مشخصه ضایعه قلبی ناشی از رسوب آهن روی میوفیبریلها، تکه تکه شدن میوفیبرها و کاهش حجم میتوکندری در میوسیت می باشد. بررسی های قلبی شامل 12 لیدالکتروکاردیوگرام، رادیوگرافی ریه و اکوکاردیوگرافی بوده که در بیماران بالای 7 سال، به صورت سالیانه و در صورت نیاز به میزان بیشتری انجام می شود. این مطالعه روی بیماران مبتلا به بتاتالاسمی که در بیمارستان حضرت علی اصغر در 10 سال گذشته تحت درمان بوده اند انجام شد. از 1069 بیمار بررسی شده 16 نفر(5/1%) از عوارض شدید قلبی فوت کرده بودند و 19 بیمار با مشکلات شدید قلبی تحت درمان با گیرنده و مانیتورینگ قلب می باشند و وضعیت تقریبا خوبی دارند. 106 بیمار(9/9%) بدون علامت بوده و ضایعات قلبی متوسط دارند و 985 بیمار (1/92%) از بیماران بدون علامت دارای شرایط طبیعی قلب می باشند.
    کلیدواژگان: عوارض بتاتالاسمی، متابولیسم هموکروماتوزیس، مواد گیرنده
  • علی امینی، محمدحسین بدخش صفحه 503
    چسبیدن دوقلوها به هم یکی از ناهنجاری های همراه با دوقلوهای مونوزیگوت، مونوآمنیون است که شیوع آن 1 در هر 000/50 حاملگی و 1 در 1500 حاملگی دو قلو بوده(1 در 200 حاملگی دو قلوی مونوزیگوت) و شایعترین نوع آن توراکوپاگوس (چسبندگی در ناحیه قفسه سینه) می باشد. در این موارد تشخیص پره ناتال توسط سونوگرافی و بطور دقیقتر توسط MRI داده می شود. در این مقاله 2 مورد از حاملگی دو قلوی بهم چسبیده گزارش می شود. مورد اول، 2 سر داشت که یکی از آنها آنانسفال و دارای شکاف کام و لب بود و سر دیگر شکاف دو طرفه لب و کام همراه با اسپانیا بیفیدا داشت. این دو قلوها در سال 1367 از طریق زایمان واژینال و مرده به دنیا آمدند. در مورد دوم، دوقلوها از ناحیه شکم به هم متصل بوده و در سال 1381 از طریق سزارین متولد شده بودند.
    کلیدواژگان: مونوزیگوت، توراکوپاگوس، اسپاینابیفیدا، آنانسفال
  • حسن اعتمادی، سوسن ستوده خصال صفحه 509
    بیماران سیگاری که برای بیهوشی عمومی با لوله گذاری درون تراشه انتخاب می شوند به علت تحریک پذیر بودن راه های هوایی در خطر بروز برونکو اسپاسم و هیپوکسی و سرفه های زیاد پس از عمل هستند.هدف از این تحقیق بررسی اثر مصرف سالبوتامول استنشاقی قبل از انجام بیهوشی عمومی در بیماران با مصرف سنگین سیگار و بررسی بروز برونکواسپاسم و هیپوکسی در حین القای بیهوشی و حین جراحی و بروز سرفه های مکرر و آزاردهنده بعد از عمل در این بیماران بوده است. در این مطالعه 60بیمار سیگاری در محدوده سنی 50-30 سال که عفونت واضح، سرفه و خلط پروداکتیو و تنگی نفس هنگام فعالیت روزانه و ویزینگ در معاینه نداشتند انتخاب شدند و بطور تصادفی به 2 گروه شاهد و مطالعه تقسیم گردیدند. تمام بیماران تحت بیهوشی عمومی با داروهای مشابه و لوله گذاری داخل تراشه قرار گرفتند. با این تفاوت که در گروه مطالعه 2 پاف از اسپری سالبوتامول 20 دقیقه قبل از اقدام به بیهوشی و قبل از اقدام به بیرون آوردن لوله تراشه استفاده شد و میزان بروز برونکو اسپاسم حین بیهوشی که از طریق سفت شدن بگ تنفسی در دست فرد بیهوشی دهنده، بروز ویز در سمع و افت اشباع اکسیژن خون شریانی مشخص می شود در 2 گروه در حین و پس از عمل و نیز میزان بروز سرفه های آزار دهنده در ریکاوری مورد مطالعه قرار گرفت. در گروه شاهد، از 30 بیمار 17 نفر و در گروهی که سالبوتامول دریافت کرده بودند، از 30 بیمار تنها 9 بیمار دچار یکی از عوارض فوق شدند. بنابراین به نظر می رسد که مصرف پیشگیرانه اسپری سالبوتامول در کاهش بروز برونکواسپاسم و هیپوکسی و سرفه پس از بیهوشی در بیماران با مصرف سنگین سیگار مفید باشد.
    کلیدواژگان: اسپری سالبوتامول، برونکواسپاسم، مصرف سنگین سیگار، بیهوشی عمومی، ویزینگ
  • محمد اکبری، حسین کریمی، حسین فراهینی، سقراط فقیه زاده صفحه 517
    کشیدگی لیگامانی مچ پا شایعترین آسیب ورزشی است و بیش از این کشیدگی ها در افرادی بروز می کند که سابقه آن را داشته اند. درمان انتخابی اولیه در کشیدگی های لیگامانی درجه I وII مچ پا، فیزیوتراپی است. در ایالات متحده هزینه درمان و توان بخشی این کشیدگی ها بیش از دو بیلیون دلار در سال می باشد. از جمله دلایل تکرار(عود) کشیدگی لیگامانی مچ پا کامل نشدن برنامه درمانی یا نبود روش های درمانی کارآمد برای آن است. هدف از انجام این مطالعه مقایسه اثرات برنامه رایج فیزیوتراپی با یک برنامه جدید بود که برنامه درمانی جدید به منظور آموزش تعادل و حس عمقی طرح ریزی شده است. در این تحقیق تعداد 30 بیمار مبتلا به کشیدگی لیگامانی مچ پا انتخاب و بطور تصادفی به 2 گروه 15 نفری تقسیم شدند. برای گروه اول 10 جلسه درمانی با روش سنتی و برای گروه دوم 10 جلسه درمانی با روش جدید فیزیوتراپی انجام شد. بیماران هر گروه قبل از شروع درمان و در پایان 10 جلسه درمانی با آزمونهای تعادلی استاتیک و دینامیک بالینی و ابزاری مورد ارزیابی قرار گرفتند. براساس نتایج به دست آمده در هر دو گروه درمانی، شاخصهای مورد نظر قبل و بعد از درمان بطور معنی داری بهتر شده بودند. نتایج آزمون محدوده های ثبات در ایستادن روی دو اندام و اندام مبتلا در گروه درمانی جدید بهبودی بیشتری داشت بطوری که در مقایسه با گروه درمان سنتی اختلاف آماری معنی داری را نشان داد. به عنوان نتیجه گیری کلی می توان گفت که هر چند هر دو روش درمانی در بهبود بیمار موثر بوده اند اما روش جدید که در آن تاکید بر حس عمقی و بهبود تعادل وجود دارد، میزان بهبودی بیشتر و زمان لازم برای برگشت مجدد به ورزش کمتر بوده است
    کلیدواژگان: کشیدگی لیگامانی مچ پا، ورزش، تعادل، حس عمقی، فیزیوتراپی
  • محمود الله وردی، مهبد اصفهانی، فرهاد سمیعی، حسین قرائتی، علی اکبر شرفی صفحه 527
    به نظر می رسد روش دوزیمتری in vivo روشی مناسب برای اطمینان حاصل کردن ازکیفیت (quality assurance) رادیوتراپی با CO-60 باشد و می تواند جزء برنامه روزمره بخشهای رادیوتراپی قرار گیرد. در این بررسی به روش دوزیمتری in vivo مقدار دوز نقاط ورودی و خروجی بدن برای 30 بیمار مبتلا به سرطان پستان در میدان مماسی توسط تراشه های ترمولومینسانس (TLD) در بخش رادیوتراپی بیمارستان امام خمینی اندازه گیری شد. در این بررسی تراشه های TLD در برابر آشکارساز فارمر SSDL (Secondary Standard Dosimetry Laboratory) سازمان انرژی اتمی ایران کالیبره شدند. همچنین فاکتورهای اصلاح کننده برای انتقال شرایط مرجع به شرایط بالینی بیمار در ازای تغییر اندازه میدان، فاصله منبع تا سطح پوست، ضخامت، زاویه تابش و پرتوهای پراکنده برگشتی اندازه گیری و منحنی های مربوطه رسم شد. در این تحقیق، برای اندازه گیری دوز نقاط میانی بیماران، دوز نقاط ورودی، خروجی و میانی در فانتوم لایه ای طراحی شده از جنس پرسپکس اندازه گیری شد سپس با دوزیمتری نقاط ورودی و خروجی بیماران با تراشه های TLD دوز نقطه میانی محاسبه گردید. دوز نقاط اندازه گیری شده با دوز محاسبه شده در طرح درمان بیمار مقایسه و میزان انحراف نسبی آنها به دست آمد و نتایج کلی به صورت هیستوگرام رسم شد. با توجه به حداکثر خطای مجاز توصیه شده توسط ICRU (Internatinal Comission on Radiation Units and Measurements)(5 ± %) میزان خطاهای خارج از استاندارد مشخص شدند. مقایسه هیستوگرام نقاط ورودی، میانی و خروجی با میانگینهای 95/1%، 87/6% و 3/4% و انحراف استانداردهای 5%، 5/6% و 11% اختلاف معناداری را تنها بین نقاط ورودی و میانی نشان داد. با توجه به مقادیر انحراف استاندارد، گستردگی خطا در نقطه خروجی نسبت به نقطه ورودی مشخص می گردد که می تواند به علت وجود منابع ایجاد کننده خطای بیشتر در این نقطه باشد. تجزیه و تحلیل بیشتر هیستوگرامها به صورت میدانهای جداگانه برای میدانهای مماسی داخلی و خارجی نشان داد که این اختلاف برای نقطه خروجی معنی دار می باشد(01/0= PValue) که می تواند ناشی از خطای الگوریتمهای محاسباتی و خطاهای مربوط به تنظیم بیمار باشد. بطور خلاصه منابع خطای این تحقیق که توسط دوزیمتری in vivo مشخص شد عبارت بودند از: خطا در الگوریتمهای محاسباتی بخصوص خطا در محاسبه ناهمگنی ها و انحنای بیمار، خطا در تنظیم بیمار (set-up)، حرکت بیمار، خطای خروجی دستگاه و خطای ناشی از انتقال اطلاعات. هدف از انجام این تحقیق تشخیص و تعیین مقدار خطاهای ایجاد شده در پایان درمان بیمار بوده است. بنابراین روش دوزیمتری in vivo می تواند نقش مهمی در اجرای کنترل کیفی (Q.C) بخش رادیوتراپی جهت ارتقای کیفی درمان بیماران داشته باشد.
    کلیدواژگان: رادیوتراپی، کنترل کیفی، ترمولومینسانس دوزیمتری، بافت پستان
  • شهلا انصاری، پروانه وثوق، سوسن موعودی صفحه 535
    تومورهای مغزی دومین بدخیمی شایع بعد از لوسمی در سنین زیر 15 سال است که شکل متاستاتیک آن در بچه ها نادر می باشد. با توجه به این امر مطالعه ای روی 100 بیمار مبتلا به تومور مغزی مراجعه کننده به بیمارستان حضرت علی اصغر در سالهای 79-1369 انجام شد و طی آن اطلاعات مربوط به نوع آسیب شناسی، روش درمان و طول عمر 5 ساله بیماران جمع آوری شد تا در جهت درمان و پیگیری بیماران کمک کننده باشد. روش مطالعه cross-sectional بود و اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این بررسی پرسشنامه ای شامل سن، شیوع بیماری، نوع آسیب شناسی، علائم بیماری و عوارض عصبی، پاسخ به درمان و میزان بهبودی کامل تکمیل شد که براساس اطلاعات به دست آمده، سن شروع علائم 83/0 ± 22/6 سال و نسبت پسر به دختر 12/1 بود(47% دختر و 53% پسر). از نظر آسیب شناسی در 47% موارد تومور مدولوبلاستوما، در 18% موارد اپاندیموما، 9% آستروسیتومای مخچه، 63% اینفراتنتوریال و 33% سوپراتنتوریال گزارش شد. علائم بالینی شامل سر درد(50%)، استفراغ(54%) و علائم عصبی(زیر 5%) بود. تابلوی خاص علائم موضعی عصبی شامل همی پارزی(9%)، تشنج(12%)، تغییر خلق و خوی(10%) و آتاکسی(22%) است. از نظر درمانی 70% بیماران روش های جراحی، رادیوتراپی و شیمی درمانی را با هم تجربه کرده بودند، جراحی به تنهایی 7% و جراحی و رادیوتراپی 13% و جراحی و شیمی درمانی 9% موارد را تشکیل می دادند. عوارض بعد از درمان به صورت عوارض عصبی(52%) و طول عمر 5 ساله 15% بوده است. از نظر تشخیصی، در 78% موارد سی تی اسکن و 3% موارد MRI ابزار کمکی بود. 22% از کل بیماران در قید حیات نبوده و 11% زنده بودند. از 40% آنها به علل مختلف مانند نداشتن آدرس اطلاعی در دست نیست و 27% نیز هنوز 5 سال از شروع درمان آنها نگذشته است.
    کلیدواژگان: تومور مغزی، مدولوبلاستوما، اپاندیموما، رادیوتراپی
  • مرتضی جوادی، محمد جواد اربابی، مهسا صدقی، عالیه حقداد صفحه 541
    پیشینه تاریخی عمل تراکئوتومی به 2000 سال قبل از میلاد می رسد اما امروزه به علت کاهش چشمگیر انسداد راه هوایی فوقانی در اثر بیماری های عفونی که شایعترین علت تراکئوتومی در گذشته بوده است و همچنین پیشرفت واحدهای مراقبت ویژه(ICU)، در حال حاضر شایعترین علت انجام آن مراقبت طولانی مدت از بیماران در این واحدها می باشد. اگر چه تراکئوتومی در بیمار انتخاب شده اغلب بسیار سودمند است اما دارای عوارضی نیز می باشد. آشنایی با ضرورتهای انجام این عمل و نوع عوارض وعلت بروز آنها در بهره گیری هر چه بیشتر از تراکئوتومی و جلوگیری از ناتوانی و مرگ و میر ناشی از آن کمک کننده است. در این مطالعه توصیفی که از نوع بررسی اطلاعات موجود (Existing Data Study) می باشد، ضرورتهای انجام تراکئوتومی و عوارض ناشی از آن بررسی شده است. در این پژوهش 140 بیمار شامل 103 مرد و 37 زن در محدوده سنی 20 روز تا 85 سال که تحت عمل تراکئوتومی قرار گرفته بودند ارزیابی شدند. ضرورتهای انجام تراکئوتومی به ترتیب عبارت بودند از: گذشت زمان طولانی از لوله گذاری 1/32%، تومورهای ناحیه حنجره 4/26%، ضربه به سر و صورت 4/11%، تنگی ساب گلوت 9/7%، نیاز به لوله گذاری طولانی 9/7%. سایر علل شامل تومورهای تیروئید، بیمارانی که جهت بهداشت راه هوایی تراکئوتومی شده بودند، پرده حلقی، آنژین لودویک، جراحی های گردن و صورت، تومور مری، آبسه دور لوزه ای، لارنگومالاسی و میاستنی گراو بوده است. 70 نفر از این بیماران دچار عارضه شده بودند که این عوارض به ترتیب کاهش شیوع شامل خونریزی، آمفیزم زیرجلدی، پنوموتوراکس، مشکلات مربوط به لوله تراکئوتومی، عفونت، تنگی تراشه، ایجاد نسج گرانولاسیون در محل تراکئوتومی، فیستول تراکئوازوفاژیال، مشکل در دکانولاسیون، آتلکتازی، تنگی استومای تراکئوتومی، پنومونی آسپیراسیون و پنومومدیاستن بوده است. مرگ و میر به دنبال تراکئوتومی در این مطالعه دیده نشد و ضرورتهای انجام تراکئوتومی تقریبا مشابه سایر مطالعات اما بروز عوارض ناشی از آن بسیار بالا بود.
    کلیدواژگان: تراکئوتومی، ضرورتها، عوارض
  • ژانت سروش، سیدمحسن رضوی، مرضیه نجومی صفحه 547
    از آنجائیکه بیماران مبتلا به بدخیمی های خونی و بعضی از تومورهای توپر(Solid)، به دنبال بیماری زمینه ای یا شیمی درمانی با رژیمهای میلوتوکسیک دچار افت شدید تعداد نوتروفیلها به مدت طولانی می شوند، اغلب بیماران مستعد ابتلا به عفونتهای خطرناک و تهدید کننده حیات می گردند. با تجویز آنتی بیوتیکهای مناسب در ابتدا به صورت تجربی و سپس براساس تشخیص میکروارگانیسم می توان بسیاری از این عفونتها را کنترل کرده و مرگ و میر ناشی از آن را به میزان حداقل کاهش داد. ترکیب و تنوع آنتی بیوتیکی بسیار زیاد است بطوری که می توان به جای یک رژیم رایج از رژیمهای دیگر که کمتر مورد توجه پزشکان در کلینیک قرار گرفته است استفاده کرد. در این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی (Randomized Clinical trial) با هدف تعیین ارزش درمانی رژیم ترکیبی پی پراسیلین + آمیکاسین در مقایسه با رژیم شایع یعنی سفتازیدیم + آمیکاسین صورت گرفت و طی آن 73 بیمار در 2 گروه تقریبا مساوی تحت درمان با 2 رژیم آنتی بیوتیکی قرار گرفتند. گروه اول سفتازیدیم و آمیکاسین و گروه دوم پی پراسیلین و آمیکاسین دریافت کردند. معیار پاسخ به درمان قطع یا کاهش تب در 48 تا 72 ساعت پس از شروع رژیم آنتی بیوتیکی اولیه در بیمار بود. از 37 بیمار در گروه تحت درمان با سفتازیدیم و آمیکاسین، 27 نفر(73%) و از 36 بیمار گروه تحت درمان با پی پراسیلین و آمیکاسین 23 نفر(9/63%) به درمان پاسخ دادند که در کل از نظر آماری تفاوت معنی داری بین پاسخ به درمان در 2 گروه مورد مطالعه دیده نشد. در مجموع پاسخ به درمان اولیه (Initial treatment) بدون نیاز به تغییر رژیم در 50 نفر از 73 نفر(5/68%) مشاهده شد. با توجه به نتایج فوق می توان پیشنهاد کرد که در درمان اولیه تب در بیماران نوتروپنیک، با در نظر گرفتن شرایط کلینیکی، سن و بیماری های زمینه ای همراه، از رژیم پی پراسیلین به اضافه آمیکاسین نیز می توان استفاده نمود
    کلیدواژگان: تب و نوتروپنی، پی پراسیلین، سفتازیدیم، آمیکاسین
  • داریوش ساعدی، عبدالرضا حدادپور صفحه 553
    سونوگرافی داپلر یکی از روش های غیرتهاجمی برای بررسی جریان خون در عروق مختلف بدن است و تنه سلیاک به عنوان اولین شاخه آئورت شکمی، یکی از شریانهای مهم احشایی محسوب می گردد. با توجه به تفاوتهایی که در گزارشهای مربوط به شاخصهای طبیعی شریان سلیاک در سونوگرافی داپلر در بخشهای مختلف تصویربرداری پزشکی دنیا وجود دارد، برآن شدیم که این شاخصها را در بخش سونوگرافی بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) مورد بررسی قرار دهیم در این مطالعه 84 فرد سالم(42 مرد و 42 زن بالای 20 سال) به روش غیراحتمالی سهمیه ای آسان که بدون داشتن مشخصه های انحصاری(exclusive criteria) انتخاب شدند و با استفاده از دستگاه سونوگرافی داپلر هیتاچی 525- EUB از نظر متغیرهای PSV (حداکثر سرعت جریان خون در ابتدای سیستول قلبی)، EDV (سرعت جریان خون در انتهای دیاستول قلبی)، MV (متوسط سرعت جریان خون)، d (قطر تنه شریان)، RI (شاخص مقاومت شریانی)، PI (شاخص ضربان شریانی)، VF (حجم خونی که در دقیقه از سطح مقطع رگ می گذرد) و همچنین شکل امواج اسپکترال داپلر مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی در حالت ناشتا و در وضعیت تاقباز(Supine) صورت گرفت. نتایج کلی به دست آمده از این تحقیق عبارت بودند از: 1- PSV شریان سلیاک بر حسب سانتیمتر بر ثانیه دارای میانگین 96 و انحراف معیار 354/20 بود. 2- EDV شریان سلیاک بر حسب سانتیمتر بر ثانیه دارای میانگین 31 و انحراف معیار 967/2 بود. 3- MV شریان سلیاک بر حسب سانتیمتر بر ثانیه دارای میانگین 65 و انحراف معیار 556/11 بود. 4- میانگین قطر شریان سلیاک 54/0 سانتیمتر و انحراف معیار 767/0 سانتیمتر بود. 5- میانگین RI و PI شریان سلیاک به ترتیب 66/0 و 98/0 و انحراف معیار آنها به ترتیب 0508/0 و 1189/0 بود. 6- VF شریان سلیاک بر حسب میلی لیتر در دقیقه دارای میانگین 877 و انحراف معیار 745/145 بود. 7- شکل امواج اسپکترال داپلر در تمام افراد به صورت Low pulsatility بود و جریان خون در سرتاسر دیاستول ادامه داشت. 8- بین گروه های مختلف سنی، اختلاف معنی داری در PSV، EDV، MV، d، RI، PI، VF مشاهده شد(05/0 P<) بطوری که با افزایش سن، PSV، EDV، MV، RI، PI افزایش و d و VF کاهش یافته بودند. 9- تفاوت معنی داری بین زنان و مردان در شاخصهای ذکر شده وجود نداشت.
    کلیدواژگان: سونوگرافی داپلر، شریان، سلیاک، احشایی
  • بهزاد صدری، شهرام ناصرنژاد، سعیدرضا انتظاری، رضا حسن یزدی صفحه 561
    یکی از مشکلات بی حسی نخاعی عدم دستیابی به سطح بی دردی کافی جهت عمل جراحی می باشد برای رفع این مشکل در این مطالعه نحوه تاثیر مخدر سیستمیک بر بی حس کننده موضعی در بی حسی نخاعی روی 118 بیمار با وضعیت فیزیکی II و ASAI تحت بررسی قرار گرفت. بیماران به 2 گروه تقسیم شدند که در گروه اول پس از بی حسی نخاعی با بوپیواکایین 5/0% و ثابت شدن سطح بی دردی (حدود 20 دقیقه پس از انجام بی حسی نخاعی)، 10 میکروگرم سوفنتانیل از راه ورید تزریق شد و پس از 10 دقیقه از تزریق وریدی، سطح بی دردی بطور مجدد اندازه گیری گردید. در گروه شاهد یا گروه دوم مشابه همین کار انجام شد اما به جای سوفنتانیل حجم معادل آن نرمال سالین وریدی تزریق گردید. در تمام افراد گروه اول سطح بی دردی پس از تزریق مخدر افزایش یافت اما در هیچ یک از افراد گروه شاهد افزایشی در سطح بی دردی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: بی حسی نخاعی، بوپیواکایین، سوفنتانیل
  • فتانه عتیق پور، محمدحسن جوانبخت صفحه 567
    سپتی سمی نوزادی بخصوص در کشوهای در حال توسعه شایع است و علت عمده مرگ و میر نوزادی می باشد. کلیه از اعضایی است که در سپتی سمی درگیر شده و با مرگ و میر ارتباط دارد. این مطالعه جهت تعیین فراوانی نارسایی حاد کلیه در سپتی سمی نوزادی و ارتباط آن با جنس، سن، وزن هنگام تولد، داروهای مصرفی برای آن و سن حاملگی، طول درمان و سابقه آسفیکسی انجام شد. در این مطالعه مقطعی توصیفی تحلیلی پرونده نوزادانی که در بخش نوزادان بیمارستان بهارلو طی سالهای 1377 و 1378 بستری شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. از تعداد 500 پرونده مورد بررسی 320 نوزاد معیارهای ورود به مطالعه را داشتند و از نظر جنس،سن، طول مدت درمان، نوع درمان و سن حاملگی، آسفیکسی موقع تولد، وزن موقع تولد و سطح کراتینین ارزیابی شدند. براساس افزایش کراتینین بیش از 2 انحراف معیار از سطح کراتینین متناسب با سن، 72 نوزاد مبتلا به نارسایی حاد کلیه شناخته شدند(5/22%) که از این تعداد 5/55% پسر و 5/44% دختر بودند. متوسط سنی جمعیت مورد مطالعه 4/8 روز، متوسط سنی مبتلایان به نارسایی حاد کلیه 6/11 روز، متوسط طول مدت درمان در مبتلایان 2/6 روز و متوسط وزن هنگام تولد 2813 گرم بود. 20% نوزادان مبتلا به سپتی سمی که سابقه آسفیکسی داشتند دچار نارسایی حاد کلیه شدند. در 2 گروه فقط از داروهای نفروتوکسیک استفاده شده بود. در این مطالعه ارتباط معنی داری بین جنس، سن حاملگی، وزن هنگام تولد، سابقه آسفیکسی و مصرف داروهای نفروتوکسیک با نارسایی حاد کلیه دیده نشد اما ارتباط بین سن نوزاد و طول مدت درمان، با نارسایی حاد کلیه معنی دار بود. بنابراین توصیه می شود که طول مدت درمان طولانی نشود و در نوزادان نارس در صورت ابتلا به سپتی سمی عملکرد کلیه بطور دقیق بررسی گردد.
    کلیدواژگان: نوزاد، سپتی سمی نوزادی، نارسایی حاد کلیه
  • عنایت ا& عباس نژاد، شریف شیبانی نژاد، سیدمحمود رمک هاشمی، رضا ملاحسینی، فروغ سادات هاشمی، مصطفی راعی هدایت صفحه 573
    در عفونتهای قارچی که باعث آسیب نخاعی می شوند اغلب درگیری استخوانی (استئومیلیت) وجود دارد. در موارد نادر آبسه اپی دورال، ساب دورال یا اینترامدولاری نخاع بدون درگیری استخوانی باعث میلوپاتی می شود. در این مقاله مورد نادری معرفی می شود که آبسه قارچی اکسترااسپاینال بدون درگیری استخوان یا گسترش اپی دورال موجب میلوپاتی گردنی شده بود و قبل از عمل جراحی در تشخیص افتراقی آن ضایعات عفونی مطرح نگردیده بود.
    کلیدواژگان: آبسه قارچی، میلوپاتی، عفونت ستون فقرات
  • هما فروهش تهرانی، محمود شمس شهرآبادی، هما رئیسی دهکردی، عبدالفتاح صراف نژاد، کامبین جعفری نژاد، ملیحه طالبی، مژگان مرادی صفحه 579
    بیماری ناشی از کمپیلوباکتر یک بیماری مشترک بین انسان و دام(Zoonosis) است که پراکندگی وسیعی در سراسر دنیا دارد. در بین 17 گونه جنس کمپیلوباکتر، کمپیلوباکترفتوس خصوصیات ویژه ای دارد زیرا بر خلاف سایر گونه ها که از عوامل ایجاد کننده اسهال محسوب می شوند، این باکتری در عفونتهای خارج روده ای مانند سقط عفونی، آرتریت عفونی، آبسه، مننژیت، اندوکاردیت، ترومبوفلبیت و سالپنژیت نقش دارد. مننژیت ناشی از کمپیلوباکترفتوس بسیار نادر است و بر اساس منابع موجود(از سال 1983 تا 2002) تاکنون تنها 9 مورد آن گزارش شده است. در این گزارش یک مورد دیگر از مننژیت ناشی از کمپیلوباکترفتوس در خانم 60 ساله ای که به علت مننژیت در بیمارستان کسری تهران بستری شده بود معرفی می گردد
    کلیدواژگان: کمپیلوباکترفتوس، مایع نخاع، منن
  • افسانه قاسمی، رویا تقی پور، بهروز بیرشک، مازیار مرادی لاکه صفحه 585
    پژوهشهای متعددی که در بسیاری از نقاط دنیا و همچنین ایران صورت گرفته است، نشان دهنده بالاتر بودن اختلالات روانی در زنان نسبت به مردان می باشد اما لازم به ذکر است که این تحقیقات به شکل کلی انجام شده و به خانمهای باردار اختصاص ندارد. این مطالعه به منظور تعیین وضعیت سلامت روان در خانمهای باردار شهر تهران و عواملی که با شدت علائم روانی در آنها در ارتباط هستند، صورت گرفت. این تحقیق به شکل یک مطالعه پیمایشی و مقطعی در 4 مرکز بهداشتی درمانی از مراکز بهداشت شمال، جنوب، شرق و غرب تهران و مرکز بیمارستانی شهید اکبرآبادی روی 1452 خانم باردار انجام شد. برای ارزیابی وضعیت سلامت روان، پرسش نامه خود ایفای SCL-90-R به شکل فردی و در حضور یک راهنما تکمیل می شد. سپس متوسط نمره فرد در هر یک از ابعاد مورد بررسی به عنوان شاخص شدت علائم محاسبه می گردید. شیوع اختلالات مختلف براساس نمره برش، 1(خفیف)، 2(متوسط) و 3(شدید) برآورد شد و برای بررسی عواملی که در ارتباط با شدت علائم روانی هستند از روش رگرسیون لجستیک استفاده گردید. علائم روانی متوسط یا شدید(نمره 2 یا بالاتر) در خانمهای باردار به ترتیب شیوع عبارت بودند از: جسمی سازی(6/10%)، افسردگی(5/10%)، نگرش پارانویید(1/10%)، اضطراب(5/9%)، حساسیت در روابط بین فردی(8/8%)، پرخاشگری(6/6%)، وسواس و اجبار(4/5%)، فوبیا(7/4%) و افکار پسیکوتیک(2/3%). شاخص شدت کلی در 5% از بیماران، بزرگتر از 2(شاخص متوسط یا شدید) به دست آمد. از بین فاکتورهای مربوط به باروری، عاملی که بیشترین ارتباط را با شدت علائم روانی داشت، سابقه ناباروری بود(36/6-95/1: CI 95%، 52/3= Adjusted OR). قرار گرفتن در سه ماهه سوم و دوم نسبت به سه ماهه اول دارای اثر محافظت کننده در برابر اختلالات روانی بودند. هر چند بالابودن شیوع اختلالات روانی در خانمهای باردار می تواند ناشی از علل متعددی نظیر خصوصیات سنی و جنسی در این جمعیت خاص باشد اما بخشی از آن را می توان به مسئله بارداری نسبت داد. این مسئله بویژه در افرادی که دارای عوامل خطرزایی نظیر سابقه ناباروری هستند، اهمیت بیشتری دارد. در هر حال، دوره بارداری یک فرصت بسیار مناسب برای ارزیابی خانمها از نظر سلامتی (از جمله سلامتی روانی) است که شاید در طول عمر بسیاری از خانمها هرگز فراهم نشود، بنابراین در این رابطه، اضافه کردن مشاوره روان پزشکی به برنامه معمول مراقبتهای بارداری پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بارداری، وضعیت روانی، سلامت روانی
  • شاهین قاسمی، علی چهرئی، نادر صدیق، سارا اخوان فرد صفحه 599
    دستگاه تنفسی فوقانی محل نادری برای عفونت باسیل توبرکلوز است(9/1% از کل موارد ابتلا به سل). درگیری نازوفارنکس و لوزه کامی به تعداد کمی گزارش شده است اما درگیری دیواره خلفی اوروفارنکس بسیار نادر می باشد. بیمار خانم 67 ساله ای بود که از بلع سخت و دردناک با سیر پیشرونده 2 ماه پیش از بستری شکایت داشت و به بیمارستان مراجعه کرده بود. بیمار همچنین سابقه 2 ماهه سرفه و خلط، بدون هموپتیزی همراه با تب و لرز و تعریق و کاهش وزن را داشت. در معاینه، اگزودای حلق و لنفادنوپاتی گردن و در رادیوگرافی قفسه سینه تصاویر رتیکولوندولر منتشر و لنفادنوپاتی اطراف ناف ریه وجودداشت. در اندوسکوپی حلق ضایعه ای زخمی در دیواره خلفی اوروفارنکس مشاهده و در بیوپسی کشت مایکوباکتریوم مثبت شد. بیمار پیش از آماده شدن کشت، با توجه به مثبت بودن اسمیر خلط، ضایعات اوروفارنکس و عکس قفسه سینه، با تشخیص سل ارزنی همراه با درگیری اوروفارنکس تحت درمان قرار گرفت و با حال عمومی خوب مرخص شد اما 1 ماه بعد به علت عدم مصرف داروها فوت کرد. مجاری هوایی فوقانی، اغلب نسبت به سل مقاوم هستند اما تماس مکرر با خلط آلوده می تواند بر این مقاومت غلبه نماید. سل حلقی جزء مواردی است که باید در تشخیص افتراقی ضایعات حلق بویژه در مناطق اندمیک قرار گیرد. از جمله تشخیصهای افتراقی مهم این ضایعات، بدخیمی ها هستند، بنابراین برای رسیدن به تشخیص قطعی لازم است تا از ضایعه فضاگیر نمونه بیوپسی برداشته شود. همچنین استفاده از روش درمان با مشاهده مستقیم (Directly Observed Terapy = DOT) برای درمان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سل، اوروفارنکس، حلق
  • مریم کدیور، حسین ناصرزاده، حمیدرضا هاشمیان صفحه 605
    کارسینوم پاپیلاری شبه وارتینی تیروئید گونه ای از پاپیلاری کارسینوم تیروئید است که اخیرا توصیف شده و نمای آسیب شناسی آن شامل ساختمانهای پاپیلاری و سلولهای تومورال با تغیرات اکسیفیلی در بستری از تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن می باشد. در این مقاله خانمی 19 ساله و مبتلا به تومور تیروئید که با توده گردنی مراجعه کرده و تحت عمل جراحی توتال تیروئیدکتومی قرار گرفته بود معرفی می شود و بررسی سیتولوژیک و هیستولوژیک نمونه گزارش می گردد. نمونه ها از نظر سیتولوژی 3 مشخصه داشتند که نمای اول کارسینوم پاپیلاری را پیشنهاد می کرد، در نمای دوم تغییرات اکسیفیلی وجود داشت و براساس طرح سوم تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن مطرح شد. هسته سلولهای نئوپلاستیک فولیکولر و در بعضی موارد دارای شکاف هسته ای و انکلوزیون کاذب بود و تعدادی از این سلولها تغییرات هرتل سل را در هسته و سیتوپلاسم داشتند. سلولهای التهابی مزمن در بستر اسمیر و در درون صفحات سلولهای نئوپلاستی وجود داشت. اجسام پساموما بطور فراوان در سرتاسر اسمیر دیده می شد.
    کلیدواژگان: کارسینوم پاپیلاری تیروئید، تومور وارتینی، سیتولوژی
  • محمدتقی معمارزاده، مازیار مرادی لاکه صفحه 611
    این مطالعه به منظور مقایسه نتیجه درمان بیماران مبتلا به هیپوگنادوتروپین هیپوگنادیسم توسط GnRH به صورت موجی با گنادوترویپن ها(HMG+HCG) انجام شد. همچنین اثر فاکتورهایی که با شدت بیماری در ارتباط هستند (سطح سرمی FSH، LH، استرادیول و مرحله بلوغ بیمار در موقع مراجعه) روی پاسخ بیماران به درمان، مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه روی اطلاعات موجود(Existing data) از بیماران مبتلا به هیپوگنادوتروپین هیپوگنادیسم که طی سالهای 1363 تا 1380 تحت درمان با GnRH به صورت موجی یا گنادوتروپین ها بودند، انجام شد. در ابتدا زنان مبتلا به آمنوره با علتهای دیگر، کنار گذاشته شدند و پس از تایید تشخیص توسط یافته های بالینی و پاراکلینیک، به روش غیرتصادفی تحت درمان با یکی از 2 روش درمانی قرار گرفتند. درمان با HMG بر حسب وزن بیمار از 12 تا 65 ویال در هر سیکل متفاوت بود. GnRH به صورت موجی(Pulsatile) به مقدار 20 میکروگرم هر 2 ساعت برای 14 تا 20 روز در سیکل تجویز می شد. پس از آنکه قطر فولیکول غالب تخمدان به 18 میلیمتر می رسید، تجویز دارو قطع و فاز ترشحی با HCG ادامه می یافت. میزان بروز حاملگی ترم در مجموعه بیماران مبتلا به هیپوگنادوتروپین هیپوگنادیسم تحت درمان با 2 روش، 7/69% (به ازای هر زن) یا 2/17% (به ازای هر سیکل) بود. میزان بروز حاملگی به دنبال تجویز HCG + HMG، 9/17% به ازای هر سیکل و به دنبال تجویز GnRH به صورت موجی، 5/15% به ازای هر سیکل بود که تفاوت آماری معنی داری نداشت. بروز چند قلویی در روش تجویز GnRH به صورت موجی، به شکل معنی داری کمتر از تجویز HMG بود(03/0= P). هیچ موردی از سندرم تحریک بیش از حد و شدید تخمدانی (Ovarian Hyperstimulation syndrome = OHSS) در تجویز GnRH به صورت موجی دیده نشد، در حالی که میزان بروز آن به دنبال تجویز HMG، 3% بود که تفاوت معنی دار نمی باشد. میزان موفقیت، در درمان زنان مبتلا به هیپوگنادوتروپین هیپوگنادیسم در هر دو روش (تجویز GnRH به صورت موجی و تجویز HMG) عالی بود و تفاوت بارزی وجود نداشت اما در موارد تجویز GnRH به صورت موجی، تحریک تخمدانی و بروز عوارض کمتر بوده است.
    کلیدواژگان: هیپوگنادوتروپین هیپوگنادیسم، تجویز GnRH به صورت موجی، گنادوتروپین انسانی
  • شهرام ناصرنژاد، ولی ا& حسنی، حسین فراهینی، لادن حسینی گوهری، محمودرضا محقق دولت آبادی، علیرضا جوانشیر صفحه 619
    از بین بردن یا کاهش پاسخهای نورواندوکرین، فاز حاد و استرس در ترومای جراحی و حین بیهوشی مورد توجه متخصصان بوده و برای پیشگیری از آن داروها و روش های مختلفی به کار گرفته شده است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثرات تجویز سولفات منیزیم بر تغییرات میزان سرمی هورمونهای استرس، نورواندوکرین و فاز حاد و مقایسه آن با اثرات بی حسی نخاعی بوده است. در این مطالعه که به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی انجام شد، 60 بیمار که کاندید عمل جراحی آرتروسکوپی تشخیصی زانو بودند به 3 گروه 20 نفری تقسیم شدند و تحت بیهوشی کامل داخل وریدی با میدازولام، فنتانیل و آتراکوریوم همراه با سولفات منیزیم(گروه 1)، بیهوشی کامل داخل وریدی با همان روش بدون سولفات منیزیم(گروه 2) و بی حسی نخاعی به تنهایی(گروه 3) قرار گرفتند. در پایان عمل و بعد از هوشیاری بیمار، درد با سیستم VAS (Visual analog scale) در هر سه گروه ارزیابی می گردید و در صورت بالاتر بودن VAS از شماره 3 جهت کنترل درد در 24 ساعت بعد از عمل فنتانیل داده می شد. سپس 24 ساعت بعد از انجام عمل جراحی، سطح شاخصهای پاسخ فاز حاد و سطح هورمونهای پاسخهای استرس و هورمون نورواندوکرین(نوراپی نفرین) تعیین می گردید. بررسی نتایج حاصل از مطالعه توسط روش آماری ANOVA، Ttest و X2 و نرم افزار SPSS با سطح معنی دار 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برخلاف مطالعات قبلی که نشان دهنده کاهش نوراپی نفرین به دنبال استفاده از سولفات منیزیم قبل از لارنگوسکوپی و استفاده از بی حسی رژیونال بودند، سطح این هورمون و برخی از هورمونهای دیگر در 3 گروه اختلاف معنی داری با هم نداشت و در مقایسه 3 گروه با هم تنها T3 با 000/0= P، T4 با 016/0=‍‍ P، GH (Growth Hormone) با 045/0= P، WBC با 004/0= P، BS با 043/0= P و CRP+ با 024/0= P با هم اختلاف معنی داری داشتند. نتایج این مطالعه عدم تاثیر سولفات منیزیم و تاثیر نسبی بی حسی نخاعی بر پاسخهای استرس، فاز حاد و نورواندکرین را نشان داد.
    کلیدواژگان: سولفات منیزیم، پاسخهای استرس، نورواندوکرین، فاز حاد، بی حسی نخاعی
  • حمیدرضا یزدی، عباس بهگو، حمیدرضا اصلانی، محمدتقی قضاوی صفحه 629
    عفونت چرکی مفصل ران می تواند با عوارض فراوانی همراه باشد که از جمله آن تخریب کامل سرو گردن استخوان ران می باشد و برای بهبود این عارضه آرتروپلاستی تروکانتر بزرگ پیشنهاد می شود. در این مطالعه، بیمارانی که با این روش تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند انتخاب شدند و نتایج طولانی مدت این نوع جراحی در آنها مورد بررسی قرار گرفت تا بدین ترتیب معایب و مزایای این روش مورد سنجش قرار گیرد. در این مطالعه 15 بیمار که به دلیل درگیری قبلی مفصل ران ناشی از عفونت چرکی، از سال 1364 لغایت 1370 در بیمارستان شفایحیاییان تحت عمل جراحی آرتروپلاستی تروکانتر بزرگ قرار گرفته بودند بررسی شدند. از این تعداد 5 نفر به دلیل عدم شرکت منظم در پیگیری ها و نداشتن ارزیابی به مدت حداقل10 سال بعد از عمل در پرونده از مطالعه حذف شدند. از 10بیمار باقیمانده، 6 نفر زن و 4 نفر مرد بودند و متوسط سن آنها هنگام جراحی 5/3سال (2 تا 10 سال) بود. 8 بیمار به روش Wissman و 2 بیمار به روش Regult جراحی شده و بطور متوسط 4/12 سال (16-10) پیگیری شده بودند.براساس نتایج به دست آمده درگیری مفصل ران در تمام موارد در مرحله 4 بود(2 مورد A 4 و 8 مورد B 4) و در 4 نفر درگیری در سمت راست و در 6 نفر در سمت چپ وجود داشت. در 6 بیمار فقط انتقال تروکانتر بزرگ به داخل استابولوم همراه با استئوتومی بخش فوقانی استخوان ران و در سایر بیماران، استئوتومی لگن نیز همراه با آن صورت گرفته بود. در مدت 10 سال بعد از عمل جراحی، 7 بیمار بدون درد بوده یا درد خفیف داشتند و در 3 نفر نیز درد در حد متوسط وجود داشت. میزان متوسط فلکسیون 83 درجه، چرخش به داخل 15 درجه، چرخش به خارج10 درجه و ابداکسیون 25 درجه بود. در هیچ بیماری محدودیت کامل حرکات مفصل دیده نشد. 8 بیمار مبتلا به لنگش بودند که در 3 نفر از آنها حدود 20-10 میلیمتر و در 7 نفر از آنها بیش از 20 میلیمتر(متوسط 39میلیمتر) کوتاهی وجود داشت. در 6 بیمار قسمت فوقانی فمور بطور کامل توسط استابولوم پوشانده شده بود و در 4 بیمار دررفتگی کامل وجود داشت. علامت ترندلنبرگ در 7 بیمار مثبت بود و در 4 بیمار علائم تخریب مفصل مشاهده شد. 9 بیمار قادر به انجام فعالیتهای روزانه خود بوده و از عمل جراحی بطور متوسط یا زیاد رضایت داشتند. نتایج کلی مطالعه براساس معیارهای Hunka در 4 مورد رضایت بخش بود و در 6 مورد رضایت بخش نبود.
    کلیدواژگان: مفصل ران(هیپ)، آرتریت چرکی، تروکانتر، آرتروپلاستی
|
  • M.A. Ebrahim Zadeh*, Kh Gholami, U. Gharanjik, S.M. Javadian, Pharm Page 489
    Due to humid climate of the North, inflammatory problems are very common in this area. Since non-steroidal anti-inflammatory drugs(NSAIDs) are the most widely used therapeutic agents, it seemed necessary to do an investigation on drug interaction and polypharmacy of these drugs. This descriptive study was carried out on 7327 insured prescriptions collected from 11 pharmacies in Sari during 1999-2001. Drug interactions were analyzed according to their clinical importance. Based on Hansten’s drug interaction, there were 1927 prescriptions that contained at least one NSAID(26.3%). 564 cases(46%) of drug interaction were seen in general practitioners’ prescriptions and 359 ones(50.9%) in specialists’. It was also found out that the most prescribed NSAIDs was Diclofenac, 45.52% in general practitioners’ and 34.22% in specialsts’ prescriptions. In spite of different dosage forms such as suppository, injection was preferred. Therefore, it can be concluded that concurrent use of NSAIDs with aminoglycosides, diuretics and prednisolone should be avoided or a suitable NSAID has to be selected. Furthermore, high prevalence of NSAIDs interactions in prescriptions emphasizes that a proper attention should be paid to practical pharmacology by general practitioners and specialists.
    Keywords: Polypharmacy, Drug interaction, Non, steroidal anti, inflammatory drugs(NSAIDs), Evaluation of the prescriptions
  • Sh Ansari*, P. Vosough, M.R. Razavi, M. Nojoomi Page 497
    Cardiac symptoms and premature death from cardiac causes are still major problem with beta thalassemia despite chelation therapy. Heart complications are the leading causes of mortality in the absence of effective iron chelation therapy. Many patients develop evidence of iron-induced myocardial damage with cardiac failure, cardiac arrhythmia, sudden death or death from progressive congestive failure. The characteristic lesion in the heart is caused by iron deposition in the myofibrils with myofibrillar fragmentation and diminished mitochondrial volume in myocyte. The basic cardiological assessment including 12-lead electrocardiogram, chest X-ray and echocardiogram is done from 7 years of age annually or more if it is needed. This study was undertaken on beta thalassemia patients who were under treatment in Hazrat Ali Asghar Children Hospital in the past ten years. In total of 1069 cases, 16 patients(1.5%) died from severe cardiac impairment(CHF) and 19 patients with severe cardiac problems, who were treated with monitoring cardiac function and intensive chelation therapy, are alive and relatively well. 106(9.9%) cases are asyptomatic with moderate cardiac impairment and 985(92.1%) cases of thalassemia are asymptomatic patients with normal heart condition.
    Keywords: Beta thalassemia complications, Hemochromatosis metabolism, Chelation agent, Heart disease
  • A. Amini*, M.H. Badakhsh Page 503
    Conjoined twins are one of the anomalies accompanying monozygotic monoamniotic pregnancies with a prevalence of 1 in about 100000 pregnancies and 1 in about 1500 twin pregnancies (1 in about 200 monozygotic twin pregnancies). The most common type is thoracopagus. Prenatal diagnosis is based on sonography and, more accurately, on magnetic resonance imaging. In this paper, two cases of conjoined pregnancy are reported. The first case had two heads: one of them anencephalus with cleft lip and cleft palate and the other with bilateral cleft lip and cleft palate in addition to spina bifida. They were delivered in 1988 vaginally and both were stillborn. In the second case the twins were fused in abdominal region and were delivered by cesarean in 2002.
    Keywords: Monozygot, Thoracopagus, Spina bifida, Anencephal
  • H. Etemadi*, S. Sotoodeh Khesal Page 509
    Heavy smoker patients who are candidates for general anesthesia with tracheal intubation have hyperactive airways and are in risk of bronchospasm hypoxia after intubation and during operation. They also have repetitive coughs after extubation and recovery. The purpose of this study was to investigate the effects of inhaled Albuterol before induction of anesthesia on preventing bronchospasm, hypoxia and repetitive coughs in heavy smokers. In this study 60 heavy smoker patients, who didnot have infection, cough & productive sputum, dyspnea on daily activities and wheezing on physical exam, were randomly divided into two groups: study and control group. All of the patients were intubated after induction of GA with similar drugs. Patients in the study group received 2 puffs of salbutamol 20 minutes before induction of GA and before extubation. Bronchospasm during GA with the signs of hardening of the anesthesia bag, wheezing in hearing the chest, reduction of O2 saturation during and after the operation and the rate of coughing in recovery were also studied. In the control group 17 out of 30 patients and in the study group 9 out of 30 patients had one of those complications. Thus, it seems prophylactic salbutamol spray, which is a local B2 Agonist, reduces the incidence of bronchospasm and coughing in heavy smokers.
    Keywords: Salbutamol spray, Bronchospasm, Heavy smoking, General anesthesia
  • M. Akbari*, H. Karimi, H. Farahini, S. Faghihzadeh Page 517
    Ankle sprains are among the most common athletic injuries. Even when treated, two third of the subjects experience it again. Physiotherapy is the chosen treatment for grade I & II ankle ligament sprains. Rehabilitation of such cases costs about two billion dollars a year in the USA. Inadequacy of the treatments and improper treatment protocols seem to be the main cause of recurrence. The present study was designed to compare the effects of conventional physiotherapy program with a new protocol concentrating on proprioceptive and balance training program. For this purpose 30 male subjects suffering from unilateral lateral ankle sprain, selected by convenience sampling, were recruited in the study and randomly allocated to 2 groups of 15. The first group received 10 sessions of conventional physiotherapy as suggested in the literature. The second group received 10 sessions of special proprioceptive and balance training protocol. Each group was tested before and after treatment. Both clinical and instrumented balance tests were performed in both groups to assess the dynamic and static aspects of their balance. Based on the obtained results, both groups were significantly better on all test items after treatment compared to before treatment. Subjects in the second group performed better in Limits of Stability test while standing on both legs as well as on the involved leg. The results also indicated that although both methods were effective in treating the patients, the protocol focusing on proprioceptive and balance training can be more successful in rehabilitation and faster return to the field of the injured athletes.
    Keywords: Ankle sprain, Athletics, Balance, Proprioception, Physiotherapy
  • M. Allah Verdi, M. Esfahani*, F. Samiee, H. Gheraati, A.A. Sharafi Page 527
    In vivo dosimetry seems an appropriate method for quality assurance in radiotherapy with CO-60, which can be considered as a routine program in radiotherapy centers. In this study, entrance and exit dose in tangential fields were measured in phantom for 30 breast cancer patients by using TLD in radiotherapy section of Imam Khomeini Hospital. TLD crystals were calibrated against SSDL (Secondary Standard Dosimetry Laboratory) Farmer chamber of Iran Institute of Atomic Energy. An overall check of basic dosimetry, treatment unit parameter, planning and calculation methods and daily set up of the patients can be determined by combination of entrance and exit dose. Correction factors such as field size, SSD, thickness, angle of incidence and back scattered rays were obtained for difference between reference conditions and clinical situations. Measured dose by in vivo dosimetry was compared with the expected values for entrance, exit and midline points. The obtained mean values for these points were 1.95%, 4.3% and 6.87% with standard deviations of 5%, 11% and 6.5% respectively which showed no significant difference between these points except for entrance and midline points. The more spread of errors in exit point than in entrance point is due to more sources of errors in this point. Analysis of the results, field by field, (medial and lateral tangential fields) showed that this deviation was significant for exit point (P-value=0.01). This is due to calculation algorithms and set up uncertainties. Based on the results of in vivo dosimetry in this work, the sources of uncertainties were due to calculation algorithms, in particularly, around inhomogeneities and patient curvature, set up, mobilization, output and data transfer. The aim of this work was to quantify and determine the uncertainties at the end of treatment stage it is therefore concluded that in vivo dosimetry can be used as a valid tool for quality assurance in radiotherapy centres in order to improve the quality of treatment. Key Words: 1) Radiotherapy 2) Quality Control 3) TLD 4) Breast Tissue.
    Keywords: Radiotherapy, Quality Control, TLD, Breast Tissue
  • Sh Ansari*, P. Vosough, S. Moudi Page 535
    Brain tumors are the second common malignancy after leukemia in patients who are under 15 years and their metastatic form is rare in children. This study was undertaken on 100 patients with brain tumor who were admitted to Hazrat Ali Asghar Children Hospital during 1990 to 2000. Through this study, information about type of pathology, treatment and patients’ five-year survival was gathered in order to have better treatment and follow-up. This study was carried out as a cross-sectional survey and the obtained data was analysed via SPSS software. In this survey a questionnaire containing information about age, incidence, pathology type, clinical signs, neurological side effects and the amount of complete recovery was filled. The findings showed that the mean age of patients was 6.22±0.83(female 47%, male 53%) and male/female ratio was 1.12. Pathologically, 47% of the tumors were medulloblastoma, 18% were ependymoma, 9% were cerebellar astrocytoma, 63% inferatentorial, and 33% supratentorial. Headache(50%), nausea and vomiting (54%) were the most frequent clinical symptoms. Focal neurological sings were: hemiparesis(9%), seizure(12%), alteration in personality(10%) and ataxia(22%). 70% of the patients were treated with surgery, radiotherapy and chemotherapy, 7% were only treated with surgery, 13% with surgery and radiotherapy and 9% with surgery and chemotherapy. Post-treatment side effects in our patients were neurological complications(52%) and five-year survival(15%). For diagnosis of brain tumor CT scan was used in 78% of cases and MRI in 3%.In general, 22% of the patients were expired and only 11% of cases were alive. No information is available about 40% of the patients because of not having any address from them and 27% of the patients have just been under treatment for about 5 years.
    Keywords: Brain tumor, Medulloblastoma, Ependymoma, Radiotherapy
  • M. Javadi*, M.J. Arbabi, M. Sedghi, A. Haghdad Page 541
    Tracheotomy is a traditional procedure described since 2000 BC. Significant decrease in upper airway obstruction caused by infection was the most common indication of tracheotomy in the past, whereas presently its primary indication is in the long-term intensive care unit patients. Although tracheotomy is often beneficial in the selected patient, it has some related complications. Increasing knowledge about indications and complications as well as their causes is helpful in selection of the proper patient and decreasing morbidity and mortality due to tracheotomy. This descriptive (existing data) study has reviewed indications and complications of this surgical procedure. A total number of 140 patients including 103 men and 37 women, who had undergone tracheotomy, were evaluated. The range of their age was between 20 days to 85 years old. Indications of tracheotomy were: prolonged intubation 32.1%, laryngeal tumors 26.4%, head and facial trauma 11.4%, subglottic stenosis 7.9%, predictable prolonged intubation period 7.9% and other indications were: thyroid tumors, tracheotomy for clearance of air way sanitation, laryngeal web, Ludwig angina, face and neck surgeries, esophageal tumors, peritonsillar abscess, laryngomalacia, miasthenia gravis and head truma. 70 patients had developed some kinds of complications. Complications of tracheotomy in this study in order of decreasing frequency were: hemorrhage, sub-cutaneous emphysema, pneumothorax, problems related to tracheotomy tube, infection, tracheal stenosis, development of granulation tissue at the site of tracheotomy, tracheoesophageal fistula, difficult decanulation, atelectasis, stenosis of tracheotomy stoma, aspiration pneumonia and pneumomediastinum. No mortality from tracheotomy was seen in this study. Indications of performing tracheotomy were similar to that of other studies but rate of complications was much higher.
    Keywords: Tracheotomy, Indications, Complications
  • J. Soroush*, S.M. Razavi, M. Nojoomi Page 547
    Since patients with hematologic malignancies and some solid tumors have prolonged periods of severe neutropenia due to the disease itself or its intensive chemotherapy, they often develop life-threatening infections which can be controlled by using appropriate empiric antibiotic regimens. The variety and combination of antibiotics is to the extent that a more common one can be replaced by the others. Therefore, this study was conducted to investigate whether a regimen like Piperacillin and Amikacin could be as useful as a routine regimen such as Ceftazidime and Amikacin or not. In a randomized multicenter clinical trial, 73 patients were randomly treated by two different regimens. The first group(37 patients) was treated with Ceftazidime (2gr/TDS/IV) plus Amikacin (15 mgr/kg/IV infusion daily) and the second group (36 patients) with Piperacillin (4gr/q4 hr/IV) plus Amikacin. Becoming afebrile in 48 or 72 hours after beginning antibiotic regimen was the response criterion to treatment. 27 patients(73%) in the first and 23(63.9%) in the second group responded to the treatment. Statistically, there was no significant difference between the responses to treatment in both groups. As a whole, 50 out of 73 patients (68.5%) responded to our initial treatment and the two regimens were statistically & equally effective. So we recommend that the combination of Piperacillin plus Amikacin can also be used as a suitable treatment in febrile neutropenic cancer patients in our country.
    Keywords: Fever, neutropenia, Piperacillin, Ceftazidime, Amikacin
  • D. Saedi*, A.R. Haddadpour Page 553
    Doppler ultrasound is one of the non-invasive methods for blood flow assessment in cardio-vascular system and celiac trunk as the first branch of abdominal aorta is an important splanchnic artery. According to the relative differences in the reports of normal indices from doppler ultrasound of the celiac artery in the different medical centers of the world, it was decided to evaluate this issue in the department of sonography of Hazrat-e-Rasool-e-Akram Hospital in Tehran. 84 normal persons (42 men and 42 women over 20 years old) were selected by quata convenience non probability sampling method with no exclusive criteria and with the use of doppler ultrasound scanner (HITACHI: EUB-525). Different variables such as PSV(Peak Systolic Velocity), EDV(End Diastolic Velocity), MV(Mean Velocity), d(celiac trunk diameter), RI(Resistance Index), PI(Pulsatility Index), VF(Volume Flow) and doppler spectral wave forms were studied. This study was performed in the fasting and resting(supine) state. Exclusive criteria have been indicated in subject of methodology. This research had the following general
    Conclusions
    1- Mean and standard deviation(SD) of PSV of celiac artery were 96 cm/s and 20.354 cm/s respectively. 2- Mean and SD of EDV of celiac artery were 31 cm/s and 2.967 cm/s respectively. 3- Mean and SD of MV of celiac artery were 65 cm/s and 11.566 cm/s respectively. 4- Mean and SD of diameter of celiac artery were 0.54 cm/s and 0.0767 cm/s respectively. 5- Mean and SD of RI of celiac artery were 0.66 cm/s and 0.0508 cm/s respectively. 6- Mean and SD of PI of celiac artery were 0.98 cm/s and 0.1189 cm/s respectively. 7- Mean and SD of VF of celiac artery were 877 ml/min and 145.745 ml/min respectively. 8- Doppler spectral wave forms had low-pulsatility pattern with forward continuous flow in diastole. 9- Between different age groups, there was a significant difference in PSV, EDV, MV, d, RI, PI and VF (P< 0.05), so PSV, EDV, MV, RI and PI increased with aging, while d and VF decreaed with aging. 10- Finally, there was not any significant difference between men and women in indicated variables.
    Keywords: Doppler ultrasound, Artery, Celiac, Splanchnic
  • B. Sadri*, Sh Naser Nejad, S.R. Entezari, R. Hassan Yazdi Page 561
    One possible problem with spinal anesthesia is failure to attain an adequate level of analgesia. In order to assess a method which could prevent this problem, the present study was conducted to investigate the effect of the systemic opioid on the spinal anesthesia with local anesthetic. In this study 118 ASA-I, II patients were allocated randomly to two groups. In group 1 spinal anesthesia was induced with bupivacaine 0.5% and after fixation of the analgesia level, Sufentanil 10μg was injected intravenously and ten minutes later the analgesia level was tested again and recorded. In the second group, intravenous normal saline 2ml was injected instead of sufentanil. The results showed that in all subjects of the first group the level of analgesia enhanced whereas this was not the case in the second group.
    Keywords: Spinal anesthesia, Bupivacaine, Sufentanil
  • F. Atighpoor, M.H. Javanbakht* Page 567
    Neonatal sepsis is common specially in developing countries and is the main cause of neonatal mortality. Among the organs which are influenced during sepsis kidney is associated with mortality rate.This study was undertaken to determine the association between acute renal and sex, age, birth weight, type of treatment, gestational age, duration of treatment and the history of asphyxia. In this cross-sectional descriptive and analytical study the information of neonates who had been admitted to Baharloo Hospital between 1998 and 1999 was registered on questionnaires and then analyzed. Among 500 studied neonates, 320 had inclusive criteria. Based on two standard deviation increase in creatinine level, which is higher than blood creatinine level adjusted to age, 72 neonates were considered to have acute renal failure(22.5%). The males were 55.5% and females were 44.5%. The mean age of the population was 8.4 days and the mean age of acute renal failure cases was 11.6 days. The mean duration of the treatment of acute renal failure group was 6.2 days. The mean birth weight of the population was 2813 grams. Only 20% of neonates with the history of asphyxia were affected with acute renal failure during sepsis. The two groups were treated with nephrotoxic drugs. In this study the association between gestational age, sex, birth weight, history of asphyxia, nephrotoxic drugs and acute renal failure was not significant, whereas the association between neonate age, duration of treatment and acute renal failure was significant. Therefore, it is recommended that the duration of the treatment should not be prolonged and renal function should closely be monitored in septic premature neonates.
    Keywords: Neonate, Neonatal sepsis, Acute renal failure
  • E.A. Abbas Nejad, Sh Sheibani Nejad, S.M. Ramak Hashemi, R. Mollahosseini*, F.S. Hashemi, M. Raei Hedayat Page 573
    In fungal infections that cause spinal cord compression, there is often bony involvement(Osteomyelitis). Rarely do epidural, subdural or intramedullary abscesses cause myelopathy without osteomyelitis. This is a rare case report of extra-spinal fungal infection which caused cervical myelopathy without osteomyelitis or epidural abscess. Also, no infectious damage was seen in its differencial diagnosis before surgery.
    Keywords: Fungal abscess, Myelopathy, Spinal infection
  • H. Foruhesh Tehrani*, M. Shams Shahrabadi, H. Raeessi Dehcordi, A.F. Sarraf Nejad, K. Jafari Nejad, M. Talebi, M. Moradi Page 579
    Campylobacteriosis is a zoonosis that occurs worldwide. Among 17 species in the genus of campylobacter, campylobacter fetus has special characteristics. In contrast to other species, which frequently cause diarrhea, C.fetus is primarily associated with extra intestinal infections such as septic abortion, septic arthritis, abscesses, meningitis, endocarditis, thrombophlebitis and salpingitis. Meninigitis in adults due to campylobacter fetus is a rare entity and only nine cases of it have been reported in the literature since 1983-2002. This is a case report of a 60-year-old woman who was hospitalized in Kasra Hospital due to having C.fetus.meningitis.
    Keywords: Campylobacter fetus, Cerebro spinal fluid, Meningitis
  • A. Ghasemi*, R. Taghipoor Anvari, B. Birashk, M. Moradi Lakeh Page 585
    Multiple studies have demonstrated more common psychological disorders in women than in men, but it is worth mentioning that these studies have been done generally and they are not specific to pregnant women. This study was conducted to assess psychological state of pregnant women and its related factors. It was carried out as a cross-sectional survey in 4 health centers(under supervision of north, south, west and east health centers of Tehran) and in Shahid Akbarabadi Hospital center on 1452 pregnant women. Psychological evaluations were performed using SCL-90-R self-administered questionnaire. The mean score of each dimension was calculated and respondents were classified as having no, mild, moderate or severe symptoms. To determine the related factors, logistic regression method was applied. The moderate or severe symptoms (cut off >2) in pregnant women were ranked, due to their prevalence, as somatization(10.6%), depression (10.5%), paranoid view(10.1%), anxiety(9.5%), interpersonal sensitivity (8.8%), hostility(6.6%), obsession & compulsion (5.4%), phobia (4.7%) and psychotic thinking (3.2%). The prevalence of moderate to severe mental disorders(GSI>2) was estimated 5%. Among fertility factors (gravity, nulliparity, history of abortion and history of infertility) infertility was the most relevant factor with mental symptoms. Although prevalence of psychological disorders among pregnant women can be due to several factors like age and sex, part of it may be due to their pregnancy state. This is especially important in high-risk cases with a history of infertility or abortion. In general, pregnancy provides an appropriate opportunity for evaluation and screening of mental disorders in women who have not referred to any medical centers for this purpose. Therefore, integration of psychological counseling in prenatal care programs is recommended.
    Keywords: Pregnancy, Psychological state, Mental health
  • Sh Ghasemi, A. Chehrei, N. Sadigh*, S. Akhavanfard Page 599
    Upper respiratory tract is a rare site of tuberculosis infection. (1.9% of all tuberculosis cases). There are a few reported cases of nasopharyngeal and palatine tonsil infection, but posterior oropharynx is extremely a rare entity. The patient of the present study was a 67-year-old woman who referred to Shohadaye Haftom-e-Tir Hospital with progressive dysphagia and odinophagia from which she was suffering for about two months before being admitted to the hospital. She also had a history of productive cough without hemoptisis, which was associated with fever, chill, night perspiration and weight loss. Clinical examination revealed an exudative pharynx and cervical lymphadenopathy. Her chest roetgenogram showed a diffused reticulonoduler pattern and hillar lymphadenopathy of lungs. A pharyngeal fiber-optic examination showed an ulcerative mass in the posterior oropharyngeal wall. Also biopsy was taken and a culture for mycobacterium was positive. According to positive sputum staining for acid fast bacillus(AFB), oropharyngeal lesions and chest X-ray a diagnosis of tuberculosis of oropharynx with miliary tuberculosis was made therefore, the patient underwent anti-tubercular treatment. She was discharged with markedly decreased symptoms, but one month later she died because of stopping her medications. Upper respiratory tracts are generally resistant to tuberculosis, however, repeated exposure to infected sputum may overwhelm this defense. Pharyngeal tuberculosis should be included in the differential diagnosis of pharyngeal lesions, especially in endemic regions. The most important differential diagnosis of these lesions are neoplasms of pharynx. In conclusion, biopsies are indispensable for diagnosis and DOT (Directly Observed Therapy) is highly recommended.
    Keywords: Tuberculosis, Oropharynx, Pharynx
  • M. Kadivar, H. Nasserzadeh*, H.R. Hashemian Page 605
    Warthin-like papillary carcinoma of the thyroid is a recently described variant of papillary thyroid carcinoma characterized histologically by a papillary structure and oxyphilic tumor cells in a chronic lymphocytic thyroiditis background. In this article, a tumoral mass of a 19-year-old female was studied cytologically and histologically. The patient complained of neck mass and was operated as total thyroidectomy. The specimen was cytologically characterized by three distinct features. The first feature suggested the papillary carcinoma, the other suggested oxyphilic changes and the last one suggested chronic lymphocytic thyroiditis. The nuclei of neoplastic follicular cells had grooves & pseudoinclusion and some of these cells revealed Hurthle cell changes in cytoplasm with conspicious nucleoli in nuclei of the others. Chronic inflammatory cells were seen in the background and in sheets of neoplastic follicular cells. Numerous psammoma bodies were visible all over the smear.
    Keywords: Papillary carcinoma of the thyroid, Warthin tumor, Cytology
  • M.T. Memarzadeh*, M. Moradi Lakeh Page 611
    This study was undertaken to compare the outcomes of treating hypogonadotropic hypogonadic women with pulsatile GnRH and gonadotropins (HMG + HCG) and to evaluate severity-dependent factors (FSH-LH, estradiol and and puberty level) on the results. The existing data about the outcomes of infertility treatment with pulsatile GnRH or gonadotropins was reviewed in 66 hypogonadotropic hypogonadic women during 1985-2002. Cases with other causes of amenorrhea were excluded from the study and then after approving the diagnosis via clinical and paraclinical criteria, the patients were treated with one of the methods non-randomly. Patients received 12-65 vials of (75unit/vial) HMG or pulsatile GnRH (20mg/2hr for 14-20 days in each cycle). Drug prescription was continued until follicular diameter reached 18mm, and then secretory phase was supported by HCG. The overall pregnancy rate in hypogonadotropic hypogonadic women was 69.7% per woman (17.2% per cycle). The rate of pregnancy was 17.9% per cycle in HMG treated cases and 15.5% per cycle in pulsatile-GnRH treated cases. Basic levels of FSH, LH and estrogen, which were abnormally low in all patients, were not significant related to the outcome of the treatment. The proportion of multiple pregnancies after pulsatile GnRH was significantly lower than that of gonadotropins (P = 0.03). The incidence of severe ovarian hyperstimulation was zero and 3 percent after pulsatile GnRH and HMG-therapy respectively which showed no significant difference. Thus, it can be concluded that the success of the treatment after both methods was relatively high, but the pulsatile GnRH treatment is associated with milder ovarian stimulation.
    Keywords: Hypogonadotropic hypogonadism, Pulsatile GnRH, Human gonadotropins
  • Sh Naser Nejad*, V. Hassani, H. Farahini, Hosseini Gohari, Mohaghegh Dolat Abadi, A.R. Javanshir Page 619
    Reducing the stress neuroendocrine and acute phase responses to surgical trauma during anesthesia has always attracted the attention of anesthesiologists. In order to achieve this goal, different drugs and methods have been used for prevention. The goal of this study was to evaluate the magnesium sulfate effects on serum level changes of stress hormone, neuroendocrine and acute phase reactant and then compare these effects with spinal anesthesia induced changes. In this study, 60 patients who were candidates for diagnostic knee arthroscopic surgery were randomly allocated to three groups(Group 1, 2 and 3). In the first group the patients received total intravenous anesthesia(TIVA) with midazolam, fentanyl and atracurium plus magnesium sulfate. In group 2 the patients received total intravenous anesthesia in the same way but did not receive magnesium sulfate and in the third group only spinal anesthesia was performed. Pain was evaluated with visual analog scale(VAS) in the three groups and fentanyl intravenous was administered during 24 hours after the surgery in the condition that VAS was more than 3. Acute phase response indicators, stress responses and neuroendocrine (Norepinephrine) hormones were measured 24 hours after the surgery. Results obtained from ANOVA, T-test, X2 and SPSS software were analysed with significant Pvalue of 0.05 and in contrast to previously preformed studies the level of norepinephrine and some other hormones showed no significant difference. Comparisons made between the three groups using analysis of variance(ANOVA) showed significant differences in T3 (P=0.000), T4 (P=0.016), GH(P=0.045), BS(P=0.043), WBC(P=0.004) and CRP+(P=0.024). The results of this study have shown that magnesium sulfate has no significant effect and spinal analgesia has relative effect on the neuroendocrine, acute phase and stress hormone responses respectively.
    Keywords: Magnesium sulfate, Stress responses, Neuroendocrine, Acute phase
  • H.R. Yazdi*, A. Behgoo, H.R. Aslani, M.T. Ghazavi Page 629
    Septic hip arthritis can result in several complications such as complete distruction of femural head and neck. For treatment of this problem greater trochanteric arthroplasty has been advised. In this study, long-term results of this treatment were assessed to identify its advantages and disadvantages. 15 patients with sequel of hip septic arthritis were operated at Shafa Rehabilitation Center from 1985 to 1991. 5 patients did not participate in follow-up study and were excluded. Out of 10 patients, 6 were females and 4 males with mean age of 3.5 years(2-10 years) at the time of surgery. 8 patients were operated with Wissman and 2 with Regult procedure, and were followed for 10-16 years(mean 12.4 years). All hips were at stage 4(2 were at 4A and 8 were at 4B). In 4 patients right hip and in 6 ones left hip was involved. Surgery was done in 6 patients with transfer of greater trochanter to acetabulum with proximal femur varus osteotomy only, and in 4 patients beside this surgery, peivic osteotomy was also done. After at least 10 years, 7 patients had no or little pain and they only had moderated or severe pain. Mean hip flexion was 83˚, internal rotation 15˚, external rotation 10˚ and abduction 25˚. 8 patients were suffering from limping. Shortening was 10-20mm in 3 patients and more than 20mm(mean 39mm) in 7 patients. In 6 patients affected hip was completely stable and in 4 was dislocated. Trendelenburg sign was positive in 7 and DJD was found in 4 patients. 9 patients were able to do their daily work and they were satisfied with their surgery. According to Hunka criteria the results were satisfactory in 4 and unsatisfactory in 6 patients.
    Keywords: Hip, Septic arthritis, Trochanter, Arthroplasty