فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال سی و سوم شماره 2 (پیاپی 69، تابستان 1388)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال سی و سوم شماره 2 (پیاپی 69، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ماهرخ ایمانی مقدم، علی باقرپور، اعظم احمدیان یزدی، نازنین کیومرثی صفحه 89
    مقدمه
    کیست احتباسی موکوسی شایع ترین عارضه سینوزیت است که به ندرت با علائم و نشانه های بالینی همراه می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی شیوع کیست احتباسی موکوسی سینوس فک بالا و برخی ریسک فاکتورهای مرتبط با آن در بیماران مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی مشهد بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی رادیوگرافی های پانورامیک 707 بیمار مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی مشهد از جهت وجود رادیواپاسیته صاف و گنبدی شکل با حدودی مشخص و فاقد حاشیه کورتیکالی در سینوس فک بالا، به مدت یکسال مورد بررسی قرار گرفت و شیوع این ضایعه، محل آن و برخی عوامل مرتبط با آن مثل سن، جنس، سابقه آلرژی و مصرف دخانیات بررسی شد. سپس با استفاده از روش های آمار توصیفی، جداول توافقی همراه با آزمون Chi-square و t-test، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین 707 بیمار مورد بررسی، 36 بیمار دارای کیست احتباسی موکوسی در سینوس فک بالا بودند که از میان این 36 ضایعه 20 مورد در کف سینوس فک بالا سمت راست، 13 مورد در کف سینوس فک بالای سمت چپ و 3 مورد به صورت دوطرفه مشاهده شد. بیشترین دهه سنی درگیری دهه های سوم و پنجم بود. آزمون دقیق فیشر نشان داد که بین ابتلا به کیست احتباسی موکوسی و سابقه آلرژی ارتباط معنی داری وجود داشت (001/0P<).
    نتیجه گیری
    یافته های بدست آمده از این مطالعه مشابه مطالعات قبلی بود و نشان داد که حضور این ضایعه ربطی به سن، جنس یا مصرف دخانیات ندارد. بین حضور این ضایعه و آلرژی ارتباط قوی یافت شد.
    کلیدواژگان: کیست احتباسی موکوسی، رادیوگرافی پانورامیک، سینوس فک بالا
  • سیدعلی بنی هاشم راد، آرزو جهان بین، حبیب الله اسماعیلی، مینو صناعی مقدم صفحه 97
    مقدمه
    به منظور پیشگیری از بروز عوارض ناشی از تجمع پلاک، رعایت دقیق بهداشت دهان توسط بیماران، به خصوص جوانان و نوجوانان که قسمت عمده بیماران ارتودنسی را تشکیل می دهند، ضروری است. با توجه به این که تحقیقات مختلف، نشان از موثر بودن استفاده از مسواک برقی در سلامت بافت های پریودنتال دارند، لذا هدف از این تحقیق تعیین تاثیر استفاده از مسواک برقی بر شاخص های بهداشت دهان بیماران ارتودنسی ثابت و مقایسه آن با مسواک دستی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، تعداد 40 بیمار 20-12 ساله تحت درمان ارتودنسی ثابت دو فک که حداقل 6 ماه از شروع درمان آنها گذشته بود و در پرونده آنها حداقل 2 بار بهداشت نامطلوب ثبت شده بود، انتخاب شدند. در گروه اول، بیماران به مدت 4 هفته با استفاده از 2 نوع مسواک دستی ارتودنسی (شیاردار و بین دندانی) ساخت کارخانه Oral-B به همراه خمیردندان Colgate total مسواک زدند. گروه دوم به مدت 4 هفته از مسواک برقی Cross action power ساخت کارخانه Oral-B و خمیردندان Colgate total استفاده کردند. در شروع مطالعه و نیز پس از 4 هفته شاخص های Ortho-plaque index (OPI)و Bleeding points index (BPI) محاسبه شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های t-student زوجی، مستقل و کای دو صورت گرفت.
    یافته ها
    پس از مداخله، OPI در گروه مسواک دستی 9/19درصد و در گروه مسواک برقی 2/13درصد کاهش یافت. BPI پس از مداخله در گروه مسواک دستی 20 درصد و در گروه مسواک برقی 5/8 درصد کاهش نشان داد. بر اساس آزمون t تفاوت در میزان کاهش OPI بین دو گروه تحت مطالعه معنی دار نبود ولی اختلاف معنی داری در میزان کاهش BPI بین دو گروه وجود داشت.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که استفاده از مسواک برقی برتری خاصی نسبت به مسواک دستی نداشت و حتی در کاهش BPI، نوع دستی موثرتر از برقی بود.
    کلیدواژگان: مسواک برقی، شاخص های بهداشت دهان، بیماران ارتودنسی ثابت
  • شادی ثقفی، رضا زارع محمودآبادی، جهانشاه صالحی نژاد، فرناز فلکی، شهاب فرخی زاد صفحه 107
    مقدمه
    در سرتاسر جهان سرطان دهان یکی از شایعترین سرطان ها و یکی از ده عامل مرگ و میر در میان سرطان ها می باشد. اغلب سرطان های دهانی، دیرهنگام تشخیص داده می شوند. از آنجا که دندانپزشکان نقش مهمی در شناسایی زودهنگام سرطان های دهان ایفا می کنند، لذا باید آگاهی کافی در زمینه تشخیص زودهنگام بیماران داشته باشند. هدفازاینمطالعه، ارزیابی میزانآگاهی دندانپزشکانشهرمشهدازسرطاندهانبود.
    موادوروش ها
    اینمطالعه از نوع توصیفی و به روش مقطعیبرروی100 نفر ازدندانپزشکانعمومی دارای مطب در سطحشهر مشهد، درسال 1387 انجام شد. پرسش نامه ای طراحی گردید که بخشی از سوالات آن در رابطه با اطلاعات دموگرافیک افراد مورد مطالعه و بخشی دیگر شامل 13 سوال پیرامون سرطان دهان بود. با مراجعه حضوری به مطب دندانپزشکان پرسش نامه ها در اختیار آنان قرار داده شد و از آنان خواسته شد طی زمان معین به پرسش ها پاسخ دهند و سپس پرسش نامه ها جمع آوری و تصحیح گردید. اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS و آزمون هایt-test و ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن آنالیز شدند.
    یافته ها
    از 100 نفر دندانپزشک مورد مطالعه 65 نفر مرد و 35 نفر زن و میانگین سنی آنها، 49/7±84/41 بود (66/0=P). میانگیننمره آگاهی در جمعیت مورد مطالعه 74/1±42/6 از 13 بود. میانگینآگاهی در مردان 75/1±26/6 و در زنان 7/1±72/6 بود که از لحاظ آماری این اختلاف معنادار نبود (2/0=P). 91% افراد مورد مطالعه شایع ترین سرطان دهان را می شناختند اما فقط 35% آنها شایع ترین مکان های ایجاد سرطان در دهان را می شناختند.
    کلیدواژگان: آگاهی، سرطان دهان، دندانپزشک عمومی
  • عطاء الله حبیبی، امین راه پیما، علیرضا حلاج مفرد صفحه 115
    مقدمه
    استفاده از پیچ های ثابت کننده بین فکی اخیرا در جراحی های فک و صورت رواج یافته است. این روش بسیاری از معایب آرچ بار را ندارد ولی استفاده از این پیچ ها چندان مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف این مطالعه ارزیابی موثر بودن درمان شکستگی های فک پایین توسط کاربرد پیچ های ثابت کننده بین فکی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی که مسائل اخلاقی آن مورد تایید کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار گرفته است، 28 بیمار با شکستگی های فک پایین، توسط پیچ های ثابت کننده بین فکی Self-tapping شرکت Leibinger تحت درمان قرار گرفتند. در هر بیمار حداقل 2 عدد پیچ در هر فک قرار داده شده و توسط سیم به یکدیگر متصل شدند و دو فک به مدت 4 هفته در اکلوژن طبیعی بیمار ثابت شد. فراوانی بهبودی شکستگی ها به تفکیک محل شکستگی و بهبودی در محل قرار گرفتن پیچ ها و تعیین فراوانی صدمه عصبی و دندانی ناشی از قرار گرفتن پیچ ها تعیین گردید.
    یافته ها
    بجز یک مورد ایجاد Open bite خفیف، در 27 بیمار دیگر بهبودی در عملکرد و ظاهر آنها بدست آمد. هیچ موردی از عوارض عصبی و دندانی مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به مزایای کاربرد پیچ های ثابت کننده بین فکی در درمان شکستگی های فک پایین نسبت به روش های درمانی متداول، کاربرد این روش توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پیچ های ثابت کننده بین فکی، شکستگی، فک پایین
  • سید حسین حسینی زارچ، آدینه جوادیان لنگرودی، امیر توسلی نوقانی صفحه 121
    مقدمه
    در ناحیه فک و صورت، تومورها و کیست ها شیوع نسبتا بالایی داشته و دندانپزشکان در طی یک بررسی معمول رادیوگرافی، ممکن است بطور اتفاقی با آنها برخوردکنند. با توجه به استفاده گسترده از رادیوگرافی پانورامیک معمولی در ارزیابی روتین ساختار فکین و دندان ها و نیز ارزانی و در دسترس بودن این تکنیک ها نسبت به انواع اختصاصی، ارزیابی صحت تشخیص ضایعات خوش خیم از بدخیم در رادیوگرافی های معمولی ضروری به نظر می رسد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، تمامی پرونده های مرتبط با ضایعات داخل استخوانی فک و صورت در یک دوره 6 ساله (از سال 1380 تا 1387) که در بخش های مختلف (رادیولوژی، جراحی، بیماری های دهان) دانشکده دندانپزشکی مشهد موجود بودند، جمع آوری شدند. سپس تصاویر رادیوگرافی توسط یک نفر متخصص رادیولوژی فک و صورت و یک مشاهده گر بررسی شده و با توجه به یافته های رادیوگرافی، در درجه اول خوش خیم و یا بدخیم بودن ضایعات و در مرحله بعد نوع آنها مشخص شد. سرانجام با استفاده از آزمون McNemar نتایج حاصل از بررسی رادیوگرافی و هیستوپاتولوژی با هم مقایسه شدند.
    یافته ها
    از میان 136ضایعه داخل استخوانی فک و صورت، 116 ضایعه خوش خیم و 20 ضایعه بدخیم بودند. در 19 ضایعه از میان ضایعات بدخیم، تشخیص رادیوگرافی با نتیجه بررسی هیستوپاتولوژیک موافق بود و از 116 ضایعه خوش خیم، 107 ضایعه در بررسی رادیوگرافی خوش خیم تشخیص داده شد. یک ارتباط معنی داری بین یافته های رادیوگرافی و هیستوپاتولوژی بدست آمد (021/0P=).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، تشخیص رادیوگرافی های معمولی، در 92%از موارد با نتایج هیستوپاتولوژی (از نظر خوش خیم یا بدخیم بودن ضایعات) مطابقت داشت.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی معمولی، ضایعات خوش خیم، ضایعات بدخیم
  • زهرا دلاوریان، آتس سا پاک فطرت، سید مصطفی محمودی صفحه 129
    مقدمه
    علی رغم پیشرفت های متعددی که در درمان سرطان ها به وجود آمده است سرطان دهان به دلیل تشخیص دیرهنگام به جهت علل متعددی مثل بدون علامت بودن در مراحل اولیه، تشابه نمای بالینی با سایر ضایعات و تنوع در تظاهرات کلنیکی و... جز ده علت عمده مرگ و میر می باشد. با توجه به نقش شرایط محیطی و اقلیمی در سرطان ها، ضرورت انجام مطالعات اپیدمیولوژیک احساس می شود. از این رو مطالعه ای با هدف تعیین فراوانی پنج ساله موارد مبتلا به بدخیمی های دهان، فک صورت در بیماران مراجعه کننده به بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی مشهد انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه ای توصیفی بر روی پرونده 44 بیمار مبتلا به بدخیمی دهان، فک و صورت از آذر 79 تا اذر 84 (با تایید پاتولوژی) صورت گرفت. ابتدا اطلاعات فردی، بالینی و هیستوپاتولوژیک موردنیاز، استخراج گردید. سپس با استفاده از آمار توصیفی میزان فراوانی و درصد فراوانی محاسبه، جداول و نمودارها با استفاده از نرم افزار SPSS ترسیم گردید.
    یافته ها
    کارسینوم سلول سنگفرشی شایع ترین بدخیمی بود (73%) و بعد از آن وروکوس کارسینوما (10%) و بدخیمی های غدد بزاقی (7%) قرار داشتند. نسبت مرد به زن 9/0 به 1و میانگین سن 66/17±52/53 سال بود. کارسینوم سلول سنگفرشی، بیشتر به صورت زخم و ضایعه برجسته (هر کدام 34%) و سایر بدخیمی ها بیشتر به صورت ضایعه برجسته (67%) بودند. شایع ترین شکایت بیماران در کارسینوم سلول سنگفرشی زخم (41%) و شایعترین محل ابتلا، زبان (30%) بود.
    نتیجه گیری
    الگوی سرطان دهان در مطالعه حاضر مشابه سایر مطالعات بود ولی تعداد زنان مبتلا نسبت به سایر مطالعات بیشتر بود و نقش استعمال دخانیات به عنوان عامل خطر کمرنگ تر بود.
    کلیدواژگان: سرطان دهان، بدخیمی دهان، فک و صورت
  • محمدرضا سبزعلی زنجانخواه، علیرضا بامشکی، حسین احمدی فرد، محمد گوهریان صفحه 139
    مقدمه
    اکثر آسیب های دندانی در طی بیهوشی عمومی اتفاق می افتد و تروماهای دندانی شایع ترین عارضه لوله گذاری اندوتراکه آل است. بیشترین دلیل شکایات علیه متخصصین بیهوشی همین عوارض دندانی می باشد. هدف از این مطالعه بررسینقش محافظ دندان ورزش بوکس در پیشگیری از آسیب های دندانی طی لارنگوسکوپی در بیماران تحت بیهوشی عمومی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی که مسائل اخلاقی آن مورد تایید کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار گرفته است، 240 بیمار که تحت لوله گذاری قرار گرفتند در دو گروه شامل 120 نفر با محافظ دندانی و 120 نفر بدون محافظ دندانی مورد مطالعه قرار گرفتند. گرفتن شرح حال و معاینه بیماران قبل و بعد از عمل انجام شد. متغیرهای مورد مطالعه در این تحقیق عبارت بودند از سن، جنس، وضعیت دندان ها قبل و بعد از عمل و درجه بندی لارنگوسکوپی– مالامپاتی. جهت مقایسه از آزمون دقیق فیشر استفاده شد. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میزان فراوانی ترومای دندانی در گروه با محافظ دندانی 8/0% بود که کمتر از گروه بدون محافظ (8/5%) بود (02/0=P). در افرادی که دارای دندان لق بودند، بطور معنی داری ترومای دندانی در گروه بدون محافظ بیشتر از گروه با محافظ بود (013/0=P). همچنین در بیماران با درجه مالامپاتی III، IV، ترومای دندانی در گروه با محافظ، کمتر از گروه بدون محافظ بود (03/0=P). نتایج نشان داد در بیماران با درجه لارنگوسکوپی III، IV درصد افرادی که دچار ترومای دندانی شده بودند بطور معنی داری در گروه بدون محافظ دندان بیشتر بود (04/0=P).
    نتیجه گیری
    استفاده از محافظ دندانی مفید بوده و از میزان فشار بر روی دندان ها کاسته و موجب کاهش احتمال آسیب دندانی در طی زمان لارینگوسکوپی در بیماران با لوله گذاری مشکل و درجه مالامپاتی و لارنگوسکوپی III وIV می شود.
    کلیدواژگان: لوله گذاری، ترومای دندانی، مالامپاتی، لارینگوسکوپی، محافظ دندانی
  • نوشین محتشم، نصرالله ساغروانیان، نوریه شریفی، محمدتقی شاکری، شیما عامل قریب، ستاره شجاعی صفحه 145
    مقدمه
    لکوپلاکیا شایع ترین ضایعه پیش بدخیم مخاط دهان می باشد و یک هایپرکراتوز خوش خیم تا کارسینوم سلول سنگفرشی مهاجم را دربر می گیرد. P53 پروتئین مهارکننده رشد تومور و PCNA بیومارکر تکثیر سلولی است. هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه بروز آنتی ژن P53 و PCNA در لکوپلاکیای مخاط دهان با و بدون دیسپلازی و اپی تلیوم طبیعی مخاط دهان به روش ایمونوهیستوشیمی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی تظاهر P53 و PCNA در 53 نمونه از بلوک های پارافینی مربوط به لکوپلاکیا (بدون دیسپلازی (17 مورد)، دیسپلازی خفیف (15 مورد)، دیسپلازی متوسط (14 مورد) و دیسپلازی شدید (7 مورد) و 10 مورد مربوط به مخاط طبیعی دهان به روش ایمونوهیستوشیمی بررسی شد. آزمون های آماری مورد استفاده آنالیز واریانس یک طرفه، کروسکال-والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن بود.
    یافته ها
    در این مطالعه، 40% از نمونه های نرمال، 5/76% از لکوپلاکیاهای بدون دیسپلازی و 33/93% از لکوپلاکیاهای دیسپلاستیک، P53 را بروز دادند و PCNA در تمامی این ضایعات تظاهر یافت. اختلاف معنی داری از لحاظ تعداد سلول های P53 و PCNA مثبت و شدت تظاهر این مارکرها بین ضایعات وجود داشت (001/0P<). ارتباط مثبتی بین تظاهر P53 و PCNA مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    افزایش بروز P53 و PCNA با درجه دیسپلازی لکوپلاکیای دهان ارتباط دارد و از این دو نشانگر می توان برای درجه بندی دقیق تر دیسپلازی، همچنین یافتن ضایعات لکوپلاکیای دیسپلاستیک استفاده نمود. همچنین، می توان از PCNA و P53 بعنوان مارکرهای پیش بینی کننده تغییرات بدخیمی در ضایعات لکوپلاکیای دهانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: لکوپلاکیای دهانی، دیسپلازی اپی تلیوم، ایمونوهیستوشیمی، P53 و PCNA
  • ناصر سرگلزایی، امیر معین تقوی، مهرداد رادور، حمیدرضا عرب، مجیدرضا مختاری صفحه 153
    مقدمه
    آنالیز فرکانس انعکاسی (RFA)، اندازه گیری کلینیکی ثبات ایمپلنت و اوستئواینتگریشن را میسر می سازد و توسط یک شاخص کمی بنام شاخص ثبات ایمپلنت (ISQ) که بین 1 تا 100 متغیر است ارایه می شود. در مطالعه حاضر ثبات ایمپلنت در دو سیستم ITI و Astra tech در دوره التیام مقایسه و فاکتورهای موثر بر آن تعیین شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی که مسائل اخلاقی آن مورد تایید کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار گرفته است، تعداد 14 بیمار سالم کاندید ایمپلنت انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تقسیم و در گروه اول تعداد 15 عدد ایمپلنت Astra tech و در گروه دوم 15 عدد ایمپلنت ITI توسط یک جراح کاشته شد. سپس شاخص ISQ بلافاصله پس از کاشت ایمپلنت، 1 ماه و 3 ماه و 6 ماه بعد اندازه گیری شد. تحلیل های آماری توسط نرم افزار SPSS با ویرایش 5/11 با کمک ازمون های آماری t و آنالیز واریانس و نیز همبستگی اسپیرمن در سطح معنی داری 05/0P= انجام گرفت.
    یافته ها
    سیستم Astra tech شاخص ISQ بالاتری را در ماه 3 و 6 نسبت به سیستم ITI نشان داد (به ترتیب 001/0 P=و 018/0P=). همچنین میانگین شاخص ISQ در فک پایین بطور معنی داری بیشتر از فک بالا بود (001/0P=) کیفیت استخوان تاثیر معنی داری روی شاخص ثبات ایمپلنت داشت و همبستگی اسپیرمن نشان داد که قطر ایمپلنت ها با ثبات ایمپلنت رابطه مستقیم و معنی داری دارد (02/0P=).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد ایمپلنت Astra tech به شکل معنی داری شاخص ISQ بالاتری نسبت به ایمپلنت ITI در ماه سوم و ششم دارد. همچنین کیفیت استخوان و نوع سیستم و قطر ایمپلنت ثبات و زمان بارگذاری را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ثبات ایمپلنت، بارگذاری، اوسئواینتگریشن
  • جعفر قره چاهی، فاطمه رستمخانی، محمد اسدالله زاده، سید مجتبی زبرچد صفحه 161
    مقدمه
    میزان مقاومت به سایش دندان های آکریلی نقش مهمی در افزایش طول عمر پروتز دارد. هدف از این مطالعه، بررسی مقاومت به سایش سه نمونه دندان مصنوعی ایرانی و مقایسه با یک نمونه خارجی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، تجربی و آزمایشگاهی از چهار نوع دندان Ivoclar ایتالیا، یاقوت، هراسیت پلاس و آکرادنت استفاده شد. از هر گروه دندان 9 عدد مولر انتخاب گردید. نمونه ها بصورت استوانه هایی با قطر mm5/2 تراشیده شدند و نمونه ها به تعداد 2500 بار تحت ترموسایکل در دمای °c5 و °c 55 قرار گرفتند. سپس نمونه ها با ترازوی با دقت 100000/1 گرم وزن شدند. در داخل محفظه دستگاه ساینده، بزاق مصنوعی ریخته شد و عمل سایش به تعداد 2000 دور (به مسافت 6/125 متر) بر روی نمونه ها انجام شد. نمونه ها مجددا وزن شدند. سپس دیسک و بزاق مصنوعی عوض شدند و همین روند برای 5000 دور دیگر (در مجموع 7000 دور معادل 6/439 متر) انجام شد و مجددا نمونه ها بعد از خشک شدن، وزن شدند. میزان سایش برای 2000 دور و 7000 دور محاسبه گردید و در مورد دندان های مختلف مقایسه شد. نتایج توسط آنالیز واریانس چند متغیره و آزمون توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان سایش در 2000 دور سایش برای ایوکلار 018/0، یاقوت 025/0، آکرادنت 071/0 و هراسیت پلاس 379/0 میلیگرم بر متر بود و میزان سایش در 7000 دور سایش برای ایوکلار 012/0، یاقوت 019/0، آکرادنت 055/0 و هراسیت پلاس 14/0 میلیگرم بر متر بود.
    نتیجه گیری
    دندان های هراسیت و آکرادنت از نظر سایش اختلاف معنی داری با هم و همچنین با دندان های یاقوت و ایوکلار داشتند. ولی دندان های یاقوت و ایوکلار از نظر آماری اختلاف معنی داری نداشتند.
    کلیدواژگان: میزان سایش، دندان های مصنوعی آکریلی، بزاق مصنوعی
  • نصر الله ساغروانیان، عطاء الله حبیبی، نوشین محتشم، منور افضل آقایی، آتنا شیوا، سحر بابازاده صفحه 169
    مقدمه
    کیست دنتی جروس (شایع ترین کیست دندانی تکاملی)، کیست پری آپیکال (شایع ترین کیست فکی) و کیست رزیجوال ممکن است دچار ترانسفورماسیون های نئوپلاستیک گردند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین تظاهر MDM2 و P53 (تنظیم کننده های چرخه سلولی) با فعالیت تکثیری و ترانسفورماسیون احتمالی این کیست ها بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، تظاهر MDM2 و P53 در 60 نمونه از بلوک های پارافینی (از هر کیست 20 نمونه) تحت بررسی ایمنوهیستوشیمی قرار گرفتند. نمونه ها از نظر تعداد سلول های رنگ پذیرفته شده، شدت رنگ پذیری و موقعیت بروز نشانگر در سه منطقه از اپی تلیوم کیست مورد مطالعه قرار گرفتند. آزمون های آماری مورد استفاده عبارت بود از: One way ANOVA و Tukey test برای مقایسه میزان بروز نشانگرها در گروه های مورد مطالعه، Kruskal-Wallis برای مقایسه شدت رنگ پذیری و Kendall جهت بررسی ارتباط و همبستگی نشانگرها.
    یافته ها
    کیست پری آپیکال از نظر بروز نشانگر، کاملا بروز مثبت داشت. شدت، درصد و عمق نفوذ MDM2 بسیار بیشتر از P53 بود. بروز نشانگرها در کیست رزیجوال اکثرا با درصد بالایی آن هم اغلب در تمام ضخامت اپی تلیوم همراه بود اما در کیست دنتی جروس اکثر نمونه ها بروز ضعیف و اغلب بازالی را نشان می دادند. اختلاف معنی دار از لحاظ تظاهر (01/0P=) P53 و (03/0P=) MDM2 به طور جداگانه در سه کیست مشاهده گردید و همچنین از نظر درصد (03/0P=) و شدت (01/0P=) بروز MDM2 بین سه کیست رابطه معنی داری پیدا شد. همبستگی مثبتی بین تظاهر P53 و MDM2 نیز مشاهده گردید (001/0P<).
    نتیجه گیری
    افزایش بروز نشانگرهای P53 و MDM2 در کیست رزیجوال هماهنگ می باشد ولی در کیست پری آپیکال با هم کاملا متفاوت بوده است و از سوی دیگر کیست دنتی جروس قادر به بروز قوی هیچکدام از نشانگرها نمی باشد. ولی در مجموع می توان گفت افزایش بروز نشانگر می تواند با پاتوژنز و احتمالا تغییرات نئوپلاستیک آنها مرتبط باشد.
    کلیدواژگان: کیست دانتی ژور، کیست رادیکولار، کیست رزیجوال، P53، MDM2
  • عباس آذری، سکینه نیکزاد صفحه 177
    مقدمه
    استفاده از کامپیوتر در قرار دادن ایمپلنت یا آنچه اصطلاحا Computer guided implantology (CGI) خوانده می شود امروزه جزء اصلی ایمپلنتولوژی نوین را تشکیل می دهد. در این مقاله سعی می شود تا استفاده از آن در مورد درمان فک بالای یک بیمار بدون دندان به تفصیل توضیح داده شود.
    یافته ها
    بیماری 49 ساله برای بازسازی دندان های از دست رفته فک بالا با ایمپلنت با استفاده از پروتکل درمانی CGI مورد درمان قرار گرفت. اطلاعات حاصل از تجزیه و تحلیل تصاویری که از طریق توموگرافیکامپیوتری CT/CBCT Scanning)) بدست آمد. برای تهیه یک سری تمپلیت دقیق مورد استفاده قرار گرفته و در نهایت ایمپلنت ها بر مبنای آنها در فک بیمار قرار داده شد. با توجه به طراحی صحیح ایمپلنت ها، پروتز نهایی ضمن سادگی از دقت و زیبایی در خور توجهی برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    فناوری های پیشرفته ای چون Computer guided implantology می توانند ما را در درمان هر چه آگاهانه تر، دقیق تر، زیباتر بیماران نیازمند یاری نمایند.
    کلیدواژگان: پروتز، جراحی، ایمپلنتولوژی، تمپلیت جراحی
|
  • Page 89
    Introduction
    Mucous retention cyst (MRC) is the most common complication of sinusitis. It rarely causes any sign or symptom. The purpose of this study was to determine the prevalence and some associated risk factors of (MRC) in panoramic view in patients referring to the radiology department of Mashhad dental school.
    Materials and Methods
    In this study panoramic radiographs of 707 patients referring to the radiology department of Mashhad dental school were examined for detection of well defined not corticated smooth dome-shaped radiopaque mass in maxillary sinus for one year and mucous retention cyst prevalence and some associated risk factors such as age sex site of occurrence allergy and smoking habit were evaluated. The data were statistically analyzed by chi-square and t-tests.
    Results
    From 707 patients examined 36 patients (5.1%) had mucous retention cyst in their maxillary sinuses 20 patients in right maxillary sinuses (55.6%); 13 patients in left (31.6%) and in 3 patients MRC were bilateral (8.3%). According to this study these cysts were most common in the third and Fifth decades. The Fisher’s exact test showed that there was a statistically significant association between allergy and occurrence of MRC (P)
  • Page 97
    Introduction
    For preventing plaque accumulation side effects oral hygiene performance by patients especially adolescents who are the main part of orthodontic patients is necessary. Considering several studies indicating the efficacy of electric toothbrush usage on periodontal health the aim of this study was to evaluate the efficacy of electric toothbrush on oral hygiene indices in patients treated with fixed orthodontic appliances.
    Materials and Methods
    In this clinical trial study 40 orthodontic patients (aged 12 to 20 years old) wearing upper and lower fixed appliances for at least 6 months who had a history of at least two time inappropriate oral hygiene were selected. Control group patients used two kind of orthodontic manual toothbrushes of Oral-B and Colgate total toothpaste for 4 weeks. Case group patients used electric toothbrush (Cross Action Power) of Oral-B and Colgate total toothpaste for 4 weeks. At baseline and after 4 weeks ortho-plaque index (OPl) and bleeding points index (BPI) were measured. The data were analyzed by paired t-test independent t-test and Chi-square test.
    Results
    After intervention in control group OPI reduced by 19.9% and in case group it had 13.2% reduction. BPI was reduced in case and control groups by 8.5% and 20% respectively. In contrast to BPI (P=0.003) t-test showed that there were no significant differences between two groups in OPI reduction (P=0.11).
    Conclusion
    The result of our study showed that electric toothbrush had no significant advantage over manual toothbrush. Manual brushing was even more effective than cross action power tooth brush in BPI reduction.
  • Page 107
    Introduction
    Oral cancer is one of the most prevalent cancers and one of the 10 most Familiar causes of death in the whole world. Most oral cancers are diagnosed at late stages. Since dentists play a critical role in early detection of oral cancers they should be knowledgeable and skillful in oral cancer diagnosis. The aim of this study was to evaluate the knowledge of general dentists about oral cancer in Mashhad.
    Materials and Methods
    This deh1ive cross-sectional study was done on 100 general dentists who had private offices in Mashhad in 2008. A questionnaire including demographic information and 13 questions regarding oral cancer was prepared. The questionnaires were delivered to dentists at their offices and then gathered. The data were analyzed via SPSS software by student’s t-test Pearson and Spearman correlation coefficients.
    Results
    There were 65 male and 35 female dentists with the mean age of 41.84±7.49 years (P=0.66). The mean score of total dentists’ knowledge was 6.42±1.74 out of 13. The mean score of knowledge was 6.26±1.75 and 6.72±1.7 for males and females respectively. There was no significant difference between them (P=0.2). Ninety-One percent of dentists knew the most common type of oral cancer but only 35% of them knew the most common sites of oral cancer.
    Conclusion
    The results of this study indicated that knowledge of dentists in Mashhad about oral cancer was not sufficient. Because of the importance of the issue application of strategies to increase the knowledge of dentists regarding oral cancer is necessary.
  • Page 115
    Introduction
    The use of maxillomandibular fixation screws (MMFS) has become increasingly popular in maxillofacial surgery. This method does not have many of the disadvantages of the arch bar. However use of this method has not been studied well. The aim of this study was to evaluate the efficacy of fixation and adaptation by means of screw in mandibular fractures.
    Materials and Methods
    In this clinical trial study approved by ethical committee of Mashhad University of Medical Sciences maxillomandibular fixation self-tapping screws were used in 28 patients. At least 2 screws were inserted in each jaw and jointed together with wires. The jaws were fixed for 4 weeks in the normal occlusion. Frequency of fracture healing in terms of fracture location as well as healing at fracture sites and frequency of nerve and tooth injury resulting from screw insertion were recorded.
    Results
    Except for one case that developed mild open bite the other 27 patients were recuperated in function and appearance. There were no dental or sensory complications.
    Conclusion
    Considering the advantages of MMFS in mandibular fracture fixation application of this device as an alternative to traditional therapy is recommended.
  • Page 121
    Introduction
    In the maxillofacial region cysts and tumors relatively have high prevalence and during a current study of radiography the dentists may incidentally encounter them. According to the wide usage of the conventional panoramic radiography in routine study of dentoalveolar structure and the availability and cheapness of this technique it seems necessary to determine the accuracy of conventional radiography in diagnosis of benign and malignant lesions.
    Materials and Methods
    In this deh1ive study all the cases with intraosseous lesions of maxillofacial region over a six-year period (2002-2008) from the archives of the radiography surgery and oral health departments at Mashhad school of dentistry were collected. Then radiographic images were studied by one maxillofacial radiologist as an observer and according to the radiographic features the state of being malignant or benign and then the type of lesions were diagnosed. Finally the findings of radiographic and histopathologic studies were compared using McNemar test.
    Results
    From 136 intraosseous lesions 116 lesions were benign and 20 lesions were malignant. From 20 malignant lesions in 19 cases the radiographic and histopathologic diagnosis was the same and from the 116 benign lesions 107 cases were diagnosed benign in radiography. A significant relationship was also detected among radiographic and histopathologic features (P=0.021).
    Conclusion
    In this study diagnosis of conventional radiographies in 92% of cases with histopathologic results (benignity or malignancy of lesions) was adapted.
  • Page 129
    Introduction
    In spite of recent progresses in cancer treatment; the oral cancer is still one of ten most common causes of death because of late diagnosis (the reasons for that is similarity of clinical presentation with some of the benign lesions symptomless in early stages and variety of clinical manifestation…). Considering the role of cultural and geographical factors in oral cancer prevalence epidemiological studies are of great importance. The aim of this research is to determine five years prevalence of orofacial malignancies of the patients referred to Oral Medicine Department Mashhad Dental School Iran.
    Materials and Methods
    A deh1ive and retrospective study was done using 44 medical files of patients whose oral and maxillofacial malignancy was histopothologically confirmed. (From November 2000 to November 2005) demographic clinical and histopathological data were extracted. We’ve used SPSS software to analyze data and drawing table and charts.
    Results
    Squamous cell carcinoma (SCC) was the most common malignancy (73%) followed by verrucous carcinoma (10%) and salivary gland carcinoma (7%). Male to female ratio was 0.9/1 and age average was 53.5217.66. The most common clinical feature of SCC was ulcer and exophytic lesion (%34) and other malignancy mostly appeared as exophytic lesion (%67). The most prevalent chief complains of oral SCC patients was ulcer (41%) and tongue was the most common site (30%).
    Conclusion
    Although most of epidemiological patterns of oral SCC were similar to other researches but females had a higher incidence rate than males and surprisingly tobacco use was markedly low in comparison to other studies.
  • Page 139
    Introduction
    Dental trauma during general anesthesia is common and is the most frequent complication of endotracheal intubation. The purpose of this study was to evaluate dental trauma in laryngoscope and prophylactic effect of toothguard on prevention in patients undergoing general aesthesia.
    Materials and Methods
    In this clinical trial study approved by ethical committee of Mashhad University of Medical Sciences 240 patients undergoing general anesthesia and tracheal intubation (120 patients with toothguard and 120 patients without toothguard) were studied. In preoperative and postoperative management medical history was obtained and physical examination was performed. Variables in this study were age sex preoperative and postoperative dental examinations and mallampathi and laryngoscopy scores. Data were analyzed by Fisher's exact test. The level of significance was set at 0.05.
    Result
    Dental injury was 0.8% frequent in tooth guard group and 5.8% in without toothguard group (P=0.02). There was a significant difference in dental trauma in patients with displaced tooth between the two groups (P=0.013). Results showed that in patients with mallampathi and laryogoscopy scores of III or IV dental trauma was more frequent in patients without toothguard (P=0.03 and 0.04 respectively).
    Conclusion
    Dental shields are useful to reduce the force applied to the teeth and potentially reduce the probability of tooth damage during laryngoscopy in patients with difficult intubation and mallampathi and larynogoscopy scores of III and IV.
  • Page 145
    Introduction
    Leukoplakia is the most common precancerous lesion of the oral mucosa and may range microscopically form benign hyperkeratosis to invasive squamous cell carcinoma. P53 is a tumor suppressor protein; whereas proliferative cell nuclear antigen (PCNA) is a proliferative marker. The aim of this study was to evaluate the immunohistochemical expressions of P53 and PCNA in oral leukoplakia with and without dysplasia.
    Materials and Methods
    The expression of P53 and PCNA proteins were determined immunohistochemically in paraffin sections of 53 leukoplakias (17 without dyplasia 15 with mild dysplasia 14 with moderate dysplasia and 7 with severe dysplasia) in addition to 10 normal oral mucosa. Statistical analysis was performed using One-Way ANOVA Kruskal-Wallis and spearman tests.
    Results
    P53 protein was expressed in 60% of normal oral mucosa 82.4% of leukoplakias without dysplasia and 100% of leukoplakias with dysplasia. PCNA protein was expressed in all of the specimens. There were statistical differences between P53 and PCNA expression among normal mucosa leukoplakias with and without dysplasia regarding their grading and severity (P)
  • Page 153
    Introduction
    Resonance frequency analysis (FRA) offers a clinical noninvasive measurement of stability and osseointegration of implants. The RFA values are represented by a quantitative unit called the Implant stability quotient (ISQ) on a scale from1 to 100. The objective of the present study was to measure the stability of Astra tech and ITI dental implants during the healing period and determine the factors that affect the ISQ.
    Materials and Methods
    In this clinical trial study approved by ethical committee of Mashhad University of Medical Sciences 14 healthy subjects candidate for dental implants were randomly divided into two groups. Group one received 15 Astra tech and group two received 15 ITI dental implants. ISQ was used for direct measurement of implant stability on the day of implant placement and first third and sixth month after implant placement. Data were analyzed by student-t test and ANOVA and Spearman Rank Correlation Test through SPSS 11.5 with 95% confidence interval.
    Results
    The mean ISQ of Astra Tech implant at third and sixth month were significantly greater than ITI implant (P=0.001 and P=0.018 respectively). Statistical analysis showed higher ISQ values for mandible than maxilla (P=0.001). Bone quality significantly affected ISQ value and implant diameter was significantly correlated to implant stability (P=0.02).
    Conclusion
    Our results showed that Astra tech implants had significantly greater ISQs in third and sixth month than ITI implants. Furthermore bone quality implant surface texture (implant system) and diameter can affect implant stability and time of loading.
  • Page 161
    Introduction
    Wear resistance of acrylic teeth has an important role in denture longevity. The purpose of this study was to compare the tooth wear rate of three kinds of artificial teeth manufactured in Iran with the one manufactured in Italy.
    Materials and Methods
    In this experimental in vitro study four kinds of artificial teeth (Italian Ivoclar Yaghoot Herasit plus Acradent) were used. Nine molars were selected from each tooth. Samples were prepared as cylinders with 2.5mm diameters. The samples were thermocycled for 2500 times (5˚C-55˚C) and then scaled with 1/100000 gram accuracy. Artificial saliva was added to wearing device and wearing was performed for 2000 cycles (125m). Samples were rescaled. The disk and saliva were exchanged and the procedure was repeated for 5000 cycles (439.6m). The rescaling was as well performed. Wear rate was calculated for 2000 and 7000 cycles and was compared for different teeth. The data were analysed by Multivariate ANOVA and Tukey test.
    Results
    Tooth wear after 2000 cycles was 0.018 for Ivoclar 0.025 for yaghoot 0.071 for Acradent and 0.379 mgr/m for Herasit. After 7000 Cycles wear rates were 0.012 0.019 0.055 and 0.14 mgr/m respectively.
    Conclusion
    Wear rate of Herasit and Acradent artificial teeth were significantly different from eachother and from Yaghoot and Ivoclar artificial teeth but Yaghoot and Ivoclar teeth had no significant difference in wear rate.
  • Page 169
    Introduction
    Dentigerous cyst (the most common developmental cyst) periapical cyst (the most common jaw cyst) and residual cyst may transfer to neoplasm. In this study the expression of P53 & MDM2 (cell proliferative regulators) and their relation to proliferation and transformation of these cysts were evaluated.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study expressions of P53 and MDM2 markers in 60 samples of paraffin blocks (20 samples for each cyst) were examined by Immunohistochemistry method and the percentage intensity and location of involved epithelial cells were evaluated. Statistical tests included one way ANOVA and Tukey test for evaluation of expression and Kruskal-Wallis for intensity comparison and Kendall for detecting correlation between markers.
    Results
    Periapical cyst showed complete expression of markers. Severity percentage and depth of MDM2 expression were higher than P53. Marker expression for residual cyst was highly intensive and also in full thickness of epithelium but it was basillary with lower intensity in dentigerous cyst. Expression of P53 and MDM2 had significant differences in these three cysts (P=0.010.03 respectively) and also significant difference for percentage and severity of MDM2 between the three groups (P=0.0030.001 respectively). There was a positive linear correlation between P53 and MDM2 expression (P)
  • Page 177
    Introduction
    Computer guided implantology (CGI) is the state of the art in modern implantology. In this article based upon this newly developed concept the step by step treatment sequences of an upper jaw of a patient with dental implant was demonstrated.
    Results
    Based upon CGI treatment protocols implantation was performed for a 49 years old man with upper jaw tooth loss. Data from CTscan led to preparation of exact surgical templates (stereolithographic surgical templates) for implant placement. It was found that due to more precise location of implant placed the prosthetic phase of treatment would be simplified and the esthetics could be fully achievable.
    Conclusion
    Computer guided implantology may be an excellent tool in achieving best treatment planing esthetics and precise implant placement.