فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1388)

نشریه راهبرد توسعه
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1388)

  • 340 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/06/15
  • تعداد عناوین: 14
|
  • میزگرد علمی
  • مقالات
  • هاشم داداش پور صفحه 53
    از دهه گذشته، برنامه ریزان توسعه سرزمینی، بخش قابل توجهی از زمان و انرژی خود را صرف جستجوی یک مدل نوین برای توسعه منطقه ای کرده اند. مفاهیم و عناصر این مدل های نوین که به خوشه ایشدن صنعتی معروف است، به دنبال درک نقش خوشه های صنعتی و اثرات آنها بر یادگیری، نوآوری و تحریک توسعه منطقه ای است. از اینرو، بررسی رهیافت های اصلی و عناصر تشکیل دهنده خوشه بندی صنعتی برای بهره گیری در سیاست گزاری های منطقه ای، ضرورتی حیاتی به شمار می رود. با این مباحث، این مقاله در پی پاسخ به دو سؤال اساسی است که چه رهیافت های تئوریکی و تحلیلی برای ارزیابی فرایند یادگیری، ظرفیت های نوآوری و توسعه منطقه ای در یک منطقه فضایی مشخص می تواند بکار گرفته شود؟ و دوم اینکه چه عناصری از خوشه های صنعتی، فرایند های یادگیری، نوآوری و مآلا توسعه منطقه ای را تحریک می کنند؟ استفاده از این چهارچوب یک بیانیه تحقیقی را برای سیاستگزاران منطقه ای برای درک از ماهیت خوشه ایشدن صنعتی و محرک های توسعه منطقه ای فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: خوشه های صنعتی، یادیگری، نوآوری، توسعه منطقه ای
  • محمد مهدی عسگری، حسین میسمی صفحه 73
    نظام آموزش علوم انسانی در هر کشوری در چارچوب هنجارهای اجتماعی پذیرفته شده، به فعالیت مشغول است و نباید نسبت به این ساختارها بی تفاوت باشد. از طرفی این یک حقیقت است که کشور ما کشوری اسلامی است و در چارچوب فقه جعفری اداره می شود؛ قانون اساسی نیز بر همین مبنا تهیه شده است. از این رو نظام آموزشی در هر یک از حوزه های علم انسانی در ایران باید با توجه به ساختار اجتماعی کشور تهیه و اجرا شود. آموزش علم اقتصاد نیز از این قاعده کلی مستثنی نیست. بدین معنی که نظام آموزش اقتصاد در ایران نیز نباید نسبت به تعالیم اسلامی بی تفاوت باشد. با در نظر گرفتن این مطلب و با توجه به این نکته که اسلام جهان بینی خاصی در مورد جهان و انسان مطرح می کند، سؤالی که مطرح می شود آن است که جایگاه این تعالیم در آموزش دروس رشته اقتصاد در کجاست؟ آیا مباحثی مثل تعریف انسان در اسلام، اهداف و انگیزه های اقتصادی فرد مسلمان، اهداف اجتماعی جامعه اسلامی و غیره که در متون دینی مطرح شده اند، هیچ تاثیری در تعالیم اقتصاد ندارند؟ چرا دروس اقتصاد متعارف بدون هیچ تغییری و با ترجمه کتب متعارف اقتصاد، تدریس می شوند؟ و...
    این مقاله در راستای پاسخ به این سؤالات حرکت می کند. ضمن بررسی وضعیت فعلی آموزش اقتصاد خرد (به عنوان نمونه)، الگویی جایگزین برای آموزش این درس در چارچوب اسلامی پیشنهاد می دهد. لازم به ذکر است که هدف این الگو بررسی تفصیلی و جامع تمامی موضوعات اقتصاد خرد به صورت جزیی نیست؛ بلکه هدف ارائه برخی از نکاتی است که می تواند در تدریس این درس مورد توجه قرار گیرد. الگوی پیشنهادی اثبات می کند که ضرورتی برای محدود کردن آموزش رشته اقتصاد اسلامی به چند واحد درسی خاص وجود ندارد، بلکه امکان توسعه این رشته به نحوی که اکثر دروس اصلی رشته اقتصاد را در بربگیرد، وجود دارد.
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، علم اقتصاد، اقتصاد خرد، آموزش اقتصاد، آموزش اقتصاد اسلامی
  • ملیحه شیانی، سیاوش فاطمی نیا صفحه 103
    یکی از مهمترین عوامل موثر بر پیشرفت و توسعه جامعه، میزان آگاهی شهروندان آن جامعه و بطور کلی دانش اجتماعی(در معنای عام) آنهاست. در کلانشهرهایی همچون تهران که محل انبوه جمعیت با ضریب تعاملات بسیار بالاست، آگاهی شهروندی می تواند تسهیل گر روابط بوده و بستری مناسب برای برنامه ریزی اجتماعی فراهم آورد. این تحقیق در ارتباط با میزان آگاهی شهروندان از حقوق و تعهدات شهروندی است. پس از مرور نظریه و تاریخچه شهروندی بر اساس مدل پارسنز، حقوق و تعهدات شهروندی در چهار بعد اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مورد سنجش قرار گرفته است. نمونه آماری تحقیق 767 نفر است که از مناطق مختلف و از بین شهروندان بالای 16 سال شهر تهران گردآوری شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بیشترین آگاهی شهروندان در حوزه فرهنگی با میانگین 81/77 و به همین ترتیب میانگین آگاهی شهروندان در حوزه اقتصادی و اجتماعی 65/64 و 71/63 می باشد. پایین ترین میزان آگاهی شهروندان تهرانی در حوزه آگاهی سیاسی است که میانگین آن 09/55 است.
    کلیدواژگان: آگاهی، شهروندی، حقوق، تعهدات، مشارکت
  • وهاب قلیچ صفحه 130
    توسعه منابع انسانی که بر حوزه وسیعی از مهارت ها، توانایی ها و نیازهای گروهی انسانی تاکید می کند، یکی از عوامل مهم توسعه اقتصادی در هر جامعه ای است. از این رو، این نوع توسعه همواره جزو اهداف مهم نظام های برنامه ریزی قرار داشته است. سرمایه گذاری در دانشگاه ها به عنوان مهمترین مراکز علمی آموزشی، می تواند در این مسیر حداکثر یاری و مساعدت را از خود نشان دهد و علاوه براهداف فرهنگی سیاسی، اهداف اقتصادی را نیز تعقیب نماید. با مدل سازی دانشگاه به عنوان یک سیستم تبادلی، می توان سه بخش نهاده ها، فرآیند تغییر و محصولات را برای آن متصور شد. نهاده های دانشگاه شامل سرمایه های فیزیکی، مالی و نیروهای انسانی می شود که دانشجویان پراهمیت ترین قسمت آن را تشکیل می دهند. فرآیند تغییر، بخش دوم این مدل است که سعی دارد بهترین نوع تغییر را در دانشجویان، متناسب با نیازهای توسعه منابع انسانی کشور بوجود آورد. اگر تصمیم بر آن است که از دانشگاه به عنوان یک پتانسیل قدرتمند برای توسعه همه جانبه استفاده شود، بایستی با ایجاد اصلاح و بهبود سیاست ها در دو بخش اول، محصولات دانشگاهی را مهیای خدمت رسانی در جهت توسعه یابی منابع انسانی نمود.
    کلیدواژگان: دانشگاه، توسعه، منابع انسانی، آموزش، فرآیند تغییر، پرورش
  • یوسف قنبری، حمید برقی صفحه 153
    در میان مباحث توسعه در کشور، آموزش را باید از اصول بنیادی و به مثابه ریشه درخت توسعه، عنوان نمود. آموزش در سطوح و اشکال مختلف(رسمی، غیر رسمی و...)، از بنیادهای توسعه به خصوص در مناطق روستایی به حساب می آید. در واقع برای دستیابی به جامعه ای پویا و پیشرفته، فراهم کردن زمینه های مناسب و مطلوب برای مردمان آن جامعه از ابزارهای ضروری می باشد. در این میان جامعه روستایی کشور که نزدیک به 40 درصد جمعیت را به خود اختصاص داده و از ارکان اصلی در تولیدات بخش کشاورزی به حساب می آید، از اهمیت ویژه ای در این زمینه برخوردار است. واقعیت این است که آنچه تا به امروز در زمینه آموزش در زمینه های کشاورزی و روستایی تدوین و اجرا شده است، نتوانسته به گونه ای مناسب، تحول و پیشرفت را برای جامعه روستایی و بخش کشاورزی کشور به دنبال داشته باشد. از جمله راهکارهای مورد نظر که در این مقاله مورد بررسی و کنکاش قرار خواهد گرفت، تشکیل مدارس آموزشی روستایی است. این مدارس آموزشی خصوصیات و اهداف زیر را دنبال می کنند: تناسب با فرهنگ اجتماعی هر منطقه، تاکید بر آموزش های گروهی، دستیابی مناسب به منابع عمومی، متناسب با خصوصیات طبیعی و اقلیمی مناطق بر اساس نوع و ساختار زراعی مناطق. همچنین این مدارس می توانند به عنوان ابزارهای مناسب برای کمک به جامعه تحقیقاتی و پژوهشگران در موضوعات مختلف روستایی و بخش کشاورزی در زمینه های اطلاعات و آمارهای مورد نظر باشند. ارائه الگوهای مطلوب برای توسعه در جوامع روستایی و تحول بخش کشاورزی توسط آموزشگران این مدارس، از دیگر ویژگی های مدارس آموزشی قلمداد می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش روستایی، کشاورزی، توسعه روستایی
  • محمدتقی انصاری، عباس سلمانی زاده صفحه 166
    اهمیت و نقش کارآفرینی در توسعه اقتصادی و پیشرفت و پویایی جامعه بر کسی پوشیده نیست. به واسطه اشباع ظرفیت های شغلی در بخش دولتی و خصوصی و نرخ نسبتا بالای بیکاری به ویژه در بین دانش آموختگان دانشگاهی، توجه به رویکرد کارآفرینی مستقل و فردی بیش از پیش برجسته گشته است. اما کارآفرینی فقط در نوع فردی آن خلاصه نمی گردد؛ بلکه سازمان هایی نیز در سطح جهانی هستند که به منظور افزایش قابلیت های خود در محیط به شدت رقابتی امروز توجه به رویکردهای کارآفرینی درون سازمانی و کارآفرینی سازمانی را سرلوحه خود قرار داده اند. از آنجایی که اکثر سازمان ها در کشور ما از بهره وری، پویایی و قابلیت رقابت در فضای ملی و جهانی به حد کافی برخوردار نیستند، توجه به این مقوله می تواند در برون رفت از این شرایط تاثیر وافری داشته باشد. ضمن آنکه اعلام سال نوآوری و شکوفایی و آغاز دهه پیشرفت و عدالت نیز، این توجه را بیش از پیش طلب می نماید. در این نوشتار انواع کارآفرینی فردی، درون سازمانی و سازمان کارآفرین مورد مطالعه قرار گرفته و تفاوت ها، شباهت ها و شرایط تحقق هرکدام بررسی و در انتها نیز، نتیجه گیری و پیشنهادات اجرایی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: نوآوری، کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی
  • عزت الله اصغری زاده، احمدرضا قاسمی صفحه 186
    از جمله مفاهیم عرضه شده در حوزه مدیریت راهبردی فرهنگ در سالیان اخیر، ابزار و مفهوم مهندسی فرهنگی می باشد. به واسطه اهمیت بی تردید این مقوله در مناسبات سیاسی و اقتصادی، توسعه و تعمیق ارزش های اجتماعی و رضایت شهروندان و مواردی از این دست؛ این تحقیق اهدفی چون توصیف و تبیین مفهوم مهندسی فرهنگی(به عنوان یک استعاره مدیریت راهبردی فرهنگ)، و تبیین مفهوم خود ارزیابی فرهنگی را دنبال می کند.
    بدین لحاظ این مقاله مرکب از سه بخش اصلی می باشد. بخش نخست به معرفی و تبیین ابعاد و کاکرد های استعاره مهندسی فرهنگی می پردازد. بخش دوم مقاله به تحلیل انتقادی کژکارکرد ها و نیمه تاریک مهندسی فرهنگی می پردازد. بخش سوم نیز سعی در تبیین مفهوم نوین خودارزیابی فرهنگی در تدوین و عملیاتی نمودن نقشه تعالی فرهنگی، دارد.
    کلیدواژگان: مهندسی فرهنگی، مدیریت راهبرد فرهنگ، نقش تعالی فرهنگی، خودارزیابی فرهنگی
  • میثم موسایی، مریم احمدزاده صفحه 209
    آموزش، اثربخش ترین ساز و کار جامعه برای مقابله با بزرگترین چالش این قرن؛ یعنی توسعه پایدار است. توسعه پایدار به انسان های کل نگر، دارای تفکر سیستمی، دارای بینش میان و فرارشته ای، آگاه، خلاق و مشارکت جو نیاز دارد. تولید منابع انسانی واجد شرایط فوق، نیازمند گسترش آموزش توسعه ای در راستای توسعه پایدار بوده که این امر خود از بزرگترین چالش های توسعه پایدار می باشد که برای تداوم حیات خود نیازمند آن است. در این مقاله ویژگی های آموزش توسعه ای و ارتباط آن با توسعه پایدار بررسی شده است. بر این اساس آموزش حرفه ها و مهارت ها، آموزش نهادینه شدن تغییر و نوآوری، آموزش تقویت مهارت ادراکی، آموزش مهارت تصمیم گیری، آموزش روحیه پژوهشی و آموزش خودنظارتی از مؤلفه های آموزش توسعه ای محسوب می شود. از این رو سرمایه گذاری در آموزش توسعه ای و تولید انسان هایی با شاخصه های علمی گرا، مهارت گرا، تغییرپذیر، سیستمی، پژوهشگر و... قادر خواهد بود فرایند توسعه را در تمامی ابعاد جامعه گسترش داده و افراد جامعه را به عنوان اصلی ترین عوامل توسعه به بهترین شکل توسعه ای؛ آموزش داده و به ارتقای کمی و کیفی جامعه کمک کنند.
    کلیدواژگان: آموزش توسعه ای، توسعه پایدار، آموزش حرفه ای، نهادینه شدن تغییر، مهارت ادراکی، مهارت تصمیم گیری و روحیه پژوهشی
  • احمد بهاروندی صفحه 224
    در جامعه امروز تقریبا تمام افراد به نحوی با مفهوم ریسک آشنایی دارند. از دیدگاه نظری هر فعالیت اقتصادی توام با درجه ای از ریسک است. ریسک را نمی توان کاملا حذف کرد، بنابراین مدیریت ریسک یکی از دغدغه های اصلی صاحبان سرمایه های اقتصادی است. از طرف دیگر به واسطه پیشرفت های حاصله در باب تکنیک های پوشش ریسک، در سال های اخیر اقبال فراوانی از طرف ارباب سرمایه به بازارهای مالی و این تکنیک ها حاصل شده است. راه های پوشش ریسک عمدتا یا از طریق انجام معاملات خاص می باشد و یا به صورت اعمال مدیریت صحیح بر سرمایه صورت می گیرد. در عین حال سیطره به هنگام ملاحظات شرعی و حقوقی بر بازار سرمایه این ضرورت را ایجاب می کند که ماهیت این قراردادها به دقت مورد بررسی قرار گیرد. در این تحقیق ما بر آنیم تا با مقایسه معاملات ریسکی و معاملات مبتنی بر غرر اثبات کنیم که ایندو دارای ماهیت متفاوتی بوده و نمی توان صرف وجود ریسک در یک معامله را دلیل وجود غرر در آن معامله دانست.
    کلیدواژگان: ریسک، غرر، پوشش ریسک، سفته بازی
  • مهدی ناظمی صفحه 244
    تحول در نظام آموزش و پرورش کنونی کشور ضرورتی اجتناب ناپذیر است. تاکنون سیاست ها و راهبردهای مختلفی برای تحول در این نظام به کار گرفته شده که چندان موفقیت آمیز نبوده است. از آنجا که نظام آموزش و پرورش موجود، کهنه و وارداتی و تقلیدی و غربی بوده و خروجی آن یعنی دانش آموزان فارغ التحصیل، دارای ویژگی های شخصیتی مورد انتظار نمی باشند ، با اقدامات مدیریتی نمی توان عملکرد آن را اصلاح نمود، بلکه به تحول و مهندسی مجدد با رویکرد فرهنگ و ارزش های اسلامی نیازمند است. مهندسی و طراحی نظام موجود، سازگار با کارکرد «آموزش شغل» بوده گرچه چنین کارکردی هم به خوبی تامین نشده است. فلسفه آموزش و پرورش را باید «آموزش زندگی» با خود با دیگران در سایه «زندگی با خدا» منظور داشت و نظام آموزش و پرورش را متناسب با این فلسفه ، مهندسی و مدیریت فرهنگی نمود. مسجد به عنوان ساختار محوری، عالمان دینی به عنوان کارگزاران اصلی سازگار با فلسفه نظام آموزش و پرورش نوین می باشند.
    کلیدواژگان: نظام آموزش و پرورش، فلسفه وجودی، کارکرد، ساختار، تحول، فلسفه آموزش و پرورش، آموزش شغل، آموزش زندگی
  • حسین صادقی، حسن محمدغفاری صفحه 268
    بر اساس آموزه های علم اقتصاد مرسوم، مصرف و تولید در سطح کلان، به وسیله پس انداز و سرما یه گذاری و همچنین تقاضا برای کالاهای تولید شده، بر یکدیگر تاثیرگذارند. سیر تاریخی توسعه در کشورهای صنعتی نشان می دهد که این کشورها در ابتدای مراحل توسعه، تقویت توان تولیدی خود را در اولویت قرار داده اند و نیازهای مصرفی را همسو با آن پاسخ گفته اند، در حالی که بسیاری از کشورهای در حال توسعه همچون ایران با تکیه بر واردات و اتخاذ الگوی مصرف برون زا، نیازهای مصرفی خود را با تولیدات خارجی تامین کرده اند و توجه زیادی به تولید داخلی نداشته اند. در این مطالعه با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و نگاهی آماری به تحولات الگوی مصرف در کشور طی سال های گذشته، نشان داده می شود که عواملی از جمله افزایش مراودات بین المللی، افزایش مقدار و سهم درآمدهای نفتی در درآمد ناخالص داخلی و درآمدهای بودجه دولت، رشد نقدینگی، بر هم خوردن توزیع درآمد و ثروت در کشور و سیاست های ارزی و تجاری کشور، ارتباط هم سویی با شکل گیری الگوی مصرف برونزا داشته و به ویژه با تکیه بر درآمدهای نفتی و بی اهمیتی به تولید داخلی، سطح و الگوی مصرف را تغییر داده اند.
    کلیدواژگان: الگوی مصرف، تولید، مصرف برون زا، اقتصاد تولیدگرا، واردات، توان تولیدی
  • مقاله وارده
  • علیرضا رضایی صفحه 295
    نظریه ها ضمن آنکه از مهمترین دستاوردهای رشته های علمی به شمار می روند، بنیان هر رشته از علم را هم تشکیل می دهند. روابط بین الملل نیز به عنوان یک دانش بین رشته ای با مطالعه کنش و واکنش های بازیگران رسمی و غیر رسمی حکومتی و غیرحکومتی در عرصه بین المللی، از این قاعده مستثنی نیست. نظریه های مختلف روابط بین الملل، دنیای متفاوتی را برای ما ترسیم می کنند. این نظریه ها با کارکرد توصیفی و توضیحی نسبتا بالای خود در کارکرد پیش بینی وقایع آینده، تا حدود زیادی ضعیف عمل می کنند. در این مقاله به هیچ وجه سعی در حل و فصل مسایل معرفت شناسی که قرن هاست لاینحل مانده، ندارم. صرفا به تکرار این مطلب می پردازم که نظریه، شیوه ساماندهی دانسته هاست، به نحوی که به کمک آن می توانیم به طرح سؤالات مطلوب و پاسخ های معتبر بپردازیم و پژوهش خود را به سمت یکپارچه سازی معرفت خویش از دانسته های رشته مربوطه، سوق دهیم. بر این پایه در این مقاله سعی من بر آنست تا سیر تحول نظریه پردازی در رشته روابط بین الملل را از ابتدا تا کنون ترسیم نموده، و در حد توان انتقادات وارده بر هریک از تئوری های مربوطه را نیز مطرح نمایم.
    کلیدواژگان: تئوری های روابط بین الملل، نظریات عقلگرایانه، نظریه رئالیسم، نظریه لیبرالیسم، نظریات بازتابگرایانه، نظریه انتقادی، نظریه هنجاری، نظریه فمنیسم، نظریه پست مدرنیسم، نظریه سازه انگاری
|
  • Dr. Hashem Dadashpoor Page 53
    Since the last decade, Planners, geographers, regional economists have devoted a considerable part of their time and energy to search for a new model of regional development. The concepts of this new model, which is identified as “industrial clustering”, look for the understanding of the role of industrial clusters and their effects on the learning, innovation and competitive advantages. With these in mind, this article attempts to answer the two fundamental questions: First question is that what the theoretical and analytical approaches are applied to evaluate the learning processes, innovation capacities and regional development in a specific spatial region. The second question is that what the elements of industrial clusters motivate the learning and innovation processes and eventually regional development. This framework provides a research agenda for regional policy-makers to understand the nature of industrial clustering and the motivations of the regional development.
  • Dr.Mohammad Mahdi Asgari, Hussein Meysami Page 73
    The education system of humanities in every country activates in the framework of accepted social norms which cannot ignore them. On the other hand Iran is an Islamic country which administrates according to Ja’ffari Shia Jurisprudence and the constitution has been written accordingly. Therefore the education system in all humanities areas should be constituted with regard to social structure of the country. Economics is not an exception in this regard. Education system of economics in Iran cannot ignore the Islamic teachings. Bearing these points in mind and considering that Islam has special ontology toward the universe and human, the author tries to answer this question that what is the role of Islamic teachings in education system of economic in Iran. Do themes like the definition of human in Islam, the economic goals and motives of Muslim, social purposes of Islamic society etc have influence in economics concepts? Why the conventional economics lessons without any kind of amendments have been teaching at Iranian universities. Studying the current situation of microeconomics education system, this article recommends an alternative pattern to teach this lesson in the framework of Islamic considerations. The aim of this pattern is not to describe all the microeconomics topics but to explain main elements which can contribute to teach the lesson. This pattern proves that there is no need to limit the lessons of Islamic economics into few courses but we can expand the discipline to include all the main courses of the economics.
  • Dr. Maleheh Shiani, Siavoush Fateminia Page 103
    One of the main influential elements in development and promotion of a society is the degree of knowledge of its citizens and generally social knowledge of its people. In mega cities like Tehran with high populated areas and lots of social interactions, the awareness of citizens can create suitable situations for social planning. This article is studies the rate of citizen's awareness of their rights and duties. Discussing the citizenship theory and background according to Parson's Model, the rights and duties of citizens has been studied in four economic, political, social and cultural dimensions.In this survey 676 Tehrani above 16 year old participated. According to the findings of the survey the degree of knowledge of citizens in cultural matters is 77.81%, in economic matters is 64.64% and in social area is 63.71%. The lowest knowledge of citizen is in political matters which is 55.09%.
  • Vahhab Ghelich Page 130
    Development of human resources is one of the main elements of economic development in every society which underline on vast area of skills, capabilities and human groups requirements. Therefore this kind of development is always one of the basic parts of programming systems. Investment on universities as the main significant educational centers can provide better situation and besides reaching to cultural purposes, pave the way for political and economic goals of the country. By modeling university as an exchange system we can consider three parts of inputs, reform process and products. The inputs of the universities are physical, financial and human resources capitals, in which the students are the most important part. In second part we discuss about reform process in which the best method of reform according to requirements of development in human resources have been studied. If we want to apply university as a powerful potentiality for sustainable and total development, we should reform and optimize policies in two first parts to reach to the last part to use the products of universities for development of human resources.
  • Dr. Yousof Ghanbari, Dr. Hameed Barqi Page 153
    In development literature, education is the main principal and root of development. Education in all forms and levels (formal, informal etc) is one of the great bases of development especially in rural areas. In fact, to reach to the dynamic and developed society we should provide appropriate structures for the people of that society. Rural society of our country which contains 40 percent of the country’s population, and is the main pillar of agricultural production has great importance in this regard. As a matter of fact, what has been done and performed in rural and agricultural education sectors could not change the situation in these matters and as result prosperity and development did not happened in rural society and agriculture sector of the country. One of the policies which in this article have been studied is establishing rural educational schools. These schools have the following purposes and characteristics: compatibility with the social culture of each region, having influence on group education, providing proper access to public resources according to natural and regional characteristics and the structure of agricultural factors of that region. These schools can provide appropriate instrument for the researchers in rural and agricultural sectors specially by offering suitable statistics and information to them. Another function of these schools is presenting proper patterns for development in rural societies and making change in agriculture sector by the teachers of the schools.
  • Mohammad Taqi Ansari, Abbas Salmanizadeh Page 166
    Entrepreneurship has great role in economic development and promotion and dynamism of the society. Because of satiation of workload in public and private sector of the society and the high rate of unemployment especially among educated persons, it is necessary to pay attention to independent and personal entrepreneurship. But entrepreneurship is not only personal. There are some international organizations which trying to increase their capacities in competitive global area through inter-organizational and organizational entrepreneurship. Because most of the organizations in our country do not have the capability to compete in national and global level, paying attention to this matter can contribute them to change their positions. This article studies all kind of personal, inter-organizational and organizational entrepreneurship and mentions the differences and similarities among them and the way to reach to every of them. In conclusion some recommendations for policy making are mentioned.
  • Dr. Ezzatollah Asqarizadeh, Ahmadreza Qasemi Page 186
    Cultural engineering is a new concept which is discussed in cultural strategic management of the country in recent years. Having importance of this concept in political and economic issues, expanding of social values and consent of citizens etc, this article dedicated to describe and explain Cultural engineering (as a metaphor in cultural strategic management) and cultural self evaluating concepts. This article has three parts. The first part studies the dimensions and functions of cultural engineering metaphor. The second part is a critical approach to the concept from the standpoint of malfunctions and weaknesses of the concept. The last part is dedicated to explain the new concept of Cultural Self evaluating role in planning of cultural ascendency map of the country.
  • Dr.Mesam Mousaee, Maryam Ahmadzadeh Page 209
    Education is the main mechanism of society to resist against the great challenge of the century which is sustainable development. Sustainable development requires to Universalist, conscious, innovative and participant individuals with systemic thoughts and interdisciplinary and multi disciplinary intelligence. Production of human resources with the aforementioned characteristics requires to expansion of developmental education to reach to sustainable development. This is another challenge in the way of sustainable development. This article is to discuss the main elements of developmental education and its relations to sustainable education. These elements are: teaching skills and careers, teaching of institutionalizing of changes and innovation, teaching to strengthen understanding skills, teaching decision-making skills, teaching of research skills and teaching of self controlling methods. Therefore investment in developmental education and upbringing scientific, skilful, tolerable, researcher etc individuals can expand development process in all dimensions of society and educate individuals as the main development factor and promote the society’s indexes quantitatively and desirably.
  • Ahmad Baharvandi Page 224
    Risk is a general concept which everybody is aware of it in his individual life. Theoretically every economic activity has some degree of risk therefore risk management is one of the main challenges of economic investors. On the other hand expanding the new technique of hedging in recent years has encouraged the investors to invest on financial markets. Generally hedging take places through special deals or by proper management on capital. Some Islamic jurisprudence and legal considerations about financial market necessitate studying the essence of these contracts. This article compares the risk deals with the Gharar contracts and proves that these are different inherently and the risk itself in the deal is not considered as Gharar in it.
  • Dr. Mahdi Nazemi Page 244
    Changing the education system of the country is an inevitable necessity. There have been adopted several policy and strategies to change this system which has been unsuccessful. Because the education system of the country is old and imitative from western countries and the students who are graduating in this system do not have desirable characteristics, there is no room to alter it through management measures. Solving the problem requires to change and adopt a new approach considering cultural engineering and Islamic values orientation. The current system is based on teaching career which has not been successful. We should consider the philosophy of education as teaching and educating of living together and with others under the God instructions and manage the education system according to this philosophy. In this system mosques are the central structure and the religious scholars are the main agents of the system that play their role according to the new philosophy of education system.
  • Dr. Hussein Sadeqi, Hassan Mohammad Qafari Page 268
    According to conventional economics, consumption and production in macro level have interdependence through save and investment and also demand for the goods produced. Historical trend in industrial countries shows that these countries in very beginning of development procedure, considered great importance for production power and regulated consumption demands accordingly. In contrast with these countries, developing countries like Iran and Turkey, relied on imports and adopted exogenous consumption patterns. In the other word these countries did not pay attention to internal production and supply their needs by foreign products. Applying descriptive-analytic method, this article uses census of changes in consumption trend of the country in past years to show the main influential factors in consumption of foreign products. According to the article these factors are: increasing international interactions, increasing oil revenues share in GNP and in the government’s incomes, growing of liquidity, imbalances in distribution of wealth and power in the country, commercial and foreign exchange policies of the country. The authors believe these elements specially relying on oil revenues and ignoring domestic production have changed the consumption pattern in our country.
  • Alireza Rezaee Page 295
    Theories are the main results of a scientific discipline and also they constitute the basis of every science. International relations as an interdisciplinary science which studies the actions and reactions of formal and informal governmental and nongovernmental actors in international arena, is not an exception in this regard. Different international relations theory draws different points of view to us. Although these theories have relatively descriptive and analytic functions but they cannot forecast the future events. This article is not dedicated to solve the epistemological problems in the discipline. Theory is a way to institutionalize the knowledge and understandings which through that we can ask question and answer them desirably and at last homogenize our knowledge in the special course. This article tries to show the changes in international relations theory from the beginning and criticize them briefly.