فهرست مطالب

مطالعات ایرانی - پیاپی 15 (بهار 1388)

مجله مطالعات ایرانی
پیاپی 15 (بهار 1388)

  • 324 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/06/25
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سجاد آیدنلو صفحه 1
    شاهنامه متنی است حماسی با زمینه ی اساطیری که در بخش هایی از آن گزارش ها و اشارات تاریخی یافته می شود. مهم ترین اخبار تاریخی شاهنامه در روایات روزگار ساسانیان است که شاید به سبب جنبه ی ادبی و داستانی آن کمتر از آنچه باید، مورد توجه محققان تاریخ ایران باستان قرار گرفته است؛ در حالی که ماخذ بیشتر مطالب این بخش به واسطه ی شاهنامه ی ابومنصوری به خدای نامه ی مدون در عصر ساسانی می رسد و از این، نظر اصالت و سندیت درخور دقتی دارد. یکی از فواید تاریخی شاهنامه در حوزه ی ساسانی شناسی، اشاره به روز و ماه ایرانی تاج گذاری چند پادشاه این سلسله است که ظاهرا در منابع دیگر نیامده است. این شهریاران و تاریخ آغاز فرمانروایی آن ها به روایت فردوسی عبارتند از: بهرام گور (پنجم): هفدهم آذر ماه، انوشیروان (خسرو اول): بیستم خرداد، هرمزد (هرمز چهارم): روز ششم یکی از ماه ها که نام آن در شاهنامه نیامده است، به جانشینی پدر برگزیده می شود. بهرام چوبین (ششم): یازدهم آذر و شیرویه (قباد دوم): روز دی (هشتم، پانزدهم یا بیست و سوم؟) آذر ماه. نولدکه در کتاب تاریخ ایرانیان و عرب ها در زمان ساسانیان، روز و ماه تاج گذاری این چند پادشاه ساسانی را به تقویم میلادی داده است، ولی طبق قواعد تبدیل تاریخ میلادی به ایرانی و جدول های گاهنامه ی تطبیقی استاد بیرشک، هیچ یک از این تاریخ ها با اشارات شاهنامه مطابقت ندارد.
    کلیدواژگان: شاهنامه، تاریخ، ساسانیان، نولدکه
  • ایوب احمدپور صفحه 17
    مقاله ی حاضر به بررسی نظام قضایی ایران قبل از اسلام و دوران ایران باستان اختصاص یافته است. هدف این مطالعه بررسی چگونگی ساختار سازمان عدلیه در ایران و نقش ایرانیان دراین بخش مهم از تمدن بشری در عهد ممتد باستان است. نظام قضایی عهد هخامنشی، عهد اشکانیان و عهد ساسانیان، که از دول منسجم آن زمان تلقی می گردند، مورد مطالعه و کاوش این نوشته می باشد. با وجود گستردگی دامنه ی تاریخی این دوران، این پژوهش با تمرکز بر مباحث اصلی راجع به نظام قضایی هر عهد، به بررسی ویژگی های اساسی هر یک پرداخته و با کنار هم قرار دادن آن ها، فرصت مقایسه میان این نظام ها را فراهم آورده است. نتایج این تحقیق بیانگر این حقیقت است که نظام قضایی ایران در عهد باستان از پیشرفت، انسجام و هماهنگی نسبی برخوردار بوده که با توجه به شرایط آن زمان، در نوع خود منحصر به فرد است. همچنین، تفحصات انجام شده بیانگر تاثیر انکار ناپذیر ایرانیان باستان در تاریخ تمدن بشری در زمینه ی عدالت و دادگستری است؛ امری که حتی پس از ورود اسلام به ایران و پذیرش هوشمندانه و به دور از تعصب اسلام از سوی ایرانیان، در پایه ریزی نظام قضایی ایران بر اساس تعالیم دین مبین اسلام تاثیر مهمی درچگونگی و ساختار آن داشته است.
    کلیدواژگان: تاریخ حقوق، ایران باستان، نظام قضایی، آیین دادرسی، نظام حقوقی ایران
  • آرش اکبری مفاخر صفحه 41
    دیوان در متون پهلوی موجوداتی هستند نادیدنی، ناپسودنی و بدون تن که هستی نداشته و در نیستی به سر می برند. آفرینش دیوان با آفرینش اورمزدی در دوران مینوی یکسان است. ترکیب آفرینشی آن ها عبارت است از اهریمن دیوان دیو، سردیوان و دیوان که سرچشمه ی ویرانگری و نابودی هستند. این آفرینش اهریمنی ضد آفرینش اهورایی است که ترکیب اورمزد، امشاسپندان و ایزدان را دربردارد. در متون پهلوی پس از دیوان دیو و سردیوان از هزاران دیو– با نام و بی نام- یادشده که می توان آن ها را در پنج گروه خدایان کهن، دشمنان و مهاجمین، ویژگی های زشت انسانی، انسان های ناهنجار و عناصر ویرانگر طبیعت دسته بندی کرد. بنا بر این متون، انسان از راه روان نیک و باورمندی به آیین مزدیسنا در تن و روان خود با این دیوان به مبارزه می پردازد. در پایان جهان نیز همه ی دیوان کوچک با نیایش های سوشیانث از بین رفته و سردیوان توسط امشاسپندان نابودمی شوند، اما دیو آز که باقی مانده، یا به دست سروش کشته می شود و یا همراه با اهریمن دیوان دیو به دوزخ افکنده می شود.
    کلیدواژگان: اهریمن، اورمزد، دیو، متون پهلوی
  • حمید بهرامی احمدی صفحه 55
    سرزمین عربستان به سبب ویژگی های اقلیمی، جایگاه مناسبی برای رشد تمدن و شهرنشینی نیست. این امر سبب شد که اقوام عرب از گذشته های دور پیوسته در آرزوی رسیدن به سرزمین های پرنعمت و آبادی مثل ایران و روم باشند. مهاجرت اعراب به ایران از مدت ها پیش از دوره ی اسلامی آغاز شد و در هنگام فتح ایران به اوج خود رسید. حضور اعراب در زمان شاپور ذوالاکتاف که پس از پیروزی بر اقوام عرب، گروه های بسیاری از آن ها را به داخل خاک ایران تبعید کرد، فزونی یافت. اعراب مهاجر در سراسر ایران زمین، از جمله کرمان، فارس، آذربایجان، خراسان، یزد، قم و سایر بلاد مهم مستقر شدند. آن ها با تعریب نام ایالات، زیبایی مربوط به نامگذاری شهرها را به شدت تضعیف نمودند، به گونه ای که امروز از طریق تلفظ کنونی، نمی توان به بنیان های معناشناسانه ی اسم شهرها پی برد. اعراب برای مهاجرت به ایران، دلایل و انگیزه های بسیاری داشتند که از جمله ی آن ها می توان به، به دست آوردن ثروت و رفاه و بهره مندی از منابع و نعمت های خدادادی، انگیزه های مذهبی و سیاسی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: مهاجرت، اقوام عرب، ایران، کرمان
  • محمودرضایی دشت ارژنه صفحه 75
    میر نوروزی یکی از جشن های ملی ایران بوده که در موسم نوروز با شکوه تمام برگزار می شده است و در گستره ی ادب پارسی، از جمله غزلیات حافظ، نمود یافته است. شارحان حافظ، در شرح این جشن، بسیار سخن گفته اند، اما هیچ یک، آنچنان که باید فلسفه ی وجودی این جشن را درک نکرده و حتی گاه مطالبی ضد و نقیض درباره ی این جشن آورده اند. نگارنده در این جستار کوشیده است این جشن کهن را از زوایای گوناگون برکاود و ژرف ساخت آن را روشن سازد. برخلاف تصور عموم و نظر برخی از شارحان حافظ، نه تنها این جشن برای شادی و تفریح صرف نبوده، بلکه یک جشن بارورانه بوده که نیاکان ما، برای تضمین باروری طبیعت برگزار می کرده اند و از این رو، تمام مناسک این جشن، آیینی و معنادار بوده است. در پایان، نگارنده به صورت اجمالی به بررسی برخی از نمود های میر نوروزی در گستره ی اساطیر دیگر ملل پرداخته است.
    کلیدواژگان: میرنوروزی، پادشاه مقدس، پادشاه ساختگی، باروری
  • محمدرضا صرفی، اکرم مریخی صفحه 97
    مقاله ی حاضر تلاشی برای شناخت موجودات اسطوره ای و شگفتی است که در گرشاسب نامه و کوش نامه از آن ها یاد شده است.این موجودات ترکیبی از انسان و حیوان هستند که در برگیرنده ی داستان ها، باورهای عجیب و شگفت آور، زایش و شمایل دور از ذهن در متون و اساطیر ایرانی و سایر ملل هستند. در ابتدا ضمن توضیح اجمالی درباره ی انسان- جانوران به تقسیم و دسته بندی آن ها در گروه های مختلف اقدام شده است. سپس، در هر گروه به ذکر نمونه ها و ردپای به جا مانده از آن ها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: اسطوره، انسان، جانور، موجودات ترکیبی، شگفت چهر گان، دیو مردم
  • یوسف عالی عباس آباد صفحه 115
    دکتر شفیعی کدکنی از شاعران، محققان و ادیبان برجسته ی ایران و شعر او مملو از مؤلفه ها و اجزای فرهنگ، تمدن، دین، تاریخ و هنر ایرانی است که بسیاری از آن ها نتیجه ی توغل و تدقیق شاعر در فرهنگ، ادبیات و تاریخ ایران در طول سالیان متمادی بوده و ارتباط تنگاتنگ او با زبان فارسی، چه در مقام استاد و چه در مقام محقق ادبیات، تصویرهای شعری او را از پشتوانه های بسیار غنی برخوردار ساخته است. در این مقاله، شعر دکتر شفیعی کدکنی را در 4 مقوله ی اصلی زبان، دین، فرهنگ و تاریخ به همراه زیرمجموعه های هر یک بررسی کرده ایم تا جنبه های مختلف عناصرایرانی را در شعرهای وی شناسایی کنیم.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایرانی، شفیعی کدکنی، زبان، دین، تاریخ، فرهنگ
  • حسین غضنفرپور صفحه 139
    پیشینه ی شهر وشهر سازی در ایران قدمتی به درازای تمدن دارد، بخشی از ایران امروز ما در محدوده ی تمدن باستانی بین النهرین قرار داشته، اما جای جای این سرزمین کهن قدمتی کمتر از بین النهرین ندارد. محوطه های باستانی که در جنوب غرب، غرب، شمال غرب، مرکز، جنوب شرق، شرق ایران مورد کاوش قرار گرفته، قدمت شهر وشهرسازی را به هزاره ی چهارم قبل از میلاد می رساند. در این مقاله اشاره ای به آغاز زندگی انسان وشواهدی از دوره ی پارینه سنگی و نوسنگی که تا کنون در ایران به دست آمده، خواهیم داشت. تبدیل زندگی ابتدایی به زندگی روستایی وسپس، زندگی شهری وخاستگاه شهرهای اولیه در ایران وخصوصا در منطقه ی جنوب شرق و در محدوده ی استان کرمان کنونی همچون تپه یحیی، تل ابلیس، شهداد وتمدن هلیل بیانگر قدمت ودیرینگی این منطقه از کشور است. میمند از اولین سکونت گاه های بشری محسوب می گردد ومناطق دیگر همچون کرمان، بم وسیرجان سابقه ی شهرنشینی قبل از هخامنشی را تجربه کرده اند. در استان کرمان امروزی، در گذشته در چهار نقطه ی نزدیک به هم تمدن بسیار پیشرفته ای به وجود آمده بود که حلقه ی اربتاط واتصال بین النهرین وتمدن چین، سند وماوراء النهر بود. وجود شهرهای باستانی بیانگر تمدن درخشان گذشته وشناخت وشناساندن آن هویت بخش نسل جدید محسوب می شود وجای آن دارد که ارتباط گذشته وامروز برقرار گردد تا شناخت بهتری حاصل شود.
    کلیدواژگان: شهرنشینی، ایران باستان، استان کرمان، تمدن
  • کتایون فکری پور صفحه 163
    مقاله ی حاضر با هدف قرائت دستنویس سغدی M801 که در آن اسامی سه فرمان از پنج فرمان گزیدگان مانوی آمده، نگاشته شده است. نام این فرمان ها در منابع چینی، ترکی، فارسی میانه و سغدی آمده است، اما هیچ کدام تمامی فرمان ها را با جزئیات آن ها یکجا ندارد. از آنجا که نام این فرمان ها با نوعی استعاره همراه است، جزئیاتی که در این متن سغدی آمده، به درک بهتر این فرمان ها کمک می کند. در مقدمه ی این مقاله، دستنویس M801 و دیگر منابعی که در آن پنج فرمان آمده، معرفی می گردد. پس از مقدمه، حرف نویسی، آوانویسی، ترجمه ی متن سغدی و بررسی و تحلیل متن و نتیجه گیری آمده است.
    کلیدواژگان: فرمان ها، گزیدگان، سغدی، مانوی
  • مرتضی فلاح صفحه 177
    قطب الدین شیرازی دانشمند و صوفی و عارف سده ی هفتم وهشتم هجری قمری است. وی پس از مدتی اشتغال به پزشکی در شیراز، در نیمه ی دوم سده ی هفتم، شیراز را وا نهاد و برای کسب دانش و علوم رایج دوران خود عازم مراغه شد. در مراغه به خدمت خواجه نصیرالدین طوسی درآمد و مرتبه اش به جایی رسید که در زمره ی اعضای رصد خانه ی ایلخانی درآمد و کتاب هایی در حکمت و هیئت و طب نزد خواجه برخواند. سپس برای کسب معارف عرفانی، از مراغه راهی دیار عراق عجم و بغداد و روم شد و به خدمت عارفان و صوفیان بسیاری رسید و در واپسین سال های عمر خود نیز به محضر مولانا جلاالدین بلخی و صدرالدین قونوی راه یافت و از صدرالدین اصول طریقت آموخت.
    قطب الدین علاوه بر دانش های دقیق زمان خود، چون طب و هیئت، در حکمت مشایی و اشراقی نیز دستی توانا داشت و می توان وی را شارحی بزرگ در این زمینه به حساب آورد. وی همچنان که اهل طریقت است، در شریعت نیز مرتبه ای بلند دارد و در دوره ای زندگی می کند که اندیشه های صوفیانه و زاهدانه و عارفانه، فراگیری تام و تمام یافته است. او را می توان از جمله افراد مهمی به حساب آورد که بر بنیاد اندیشه های عارفانه و صوفیانه، شیوه ای نو از چگونگی کشورداری و حکمرانی عرضه داشته است. شیوه هایی که در نوع خود بدیع و جالب توجه می نماید. قطب الدین دانشنامه ای دارد به نام «دره التاج لغره الدباج». این کتاب شامل دانش های عقلی و نقلی و ادبی دوران است و به تقلید از دانشنامه ی علایی بوعلی سینا نوشته شده است. قطب الدین با تاثیر از وی و با پیروی از خواجه نصیرالدین طوسی در حکمت عملی اندیشه های نویی درباره ی همسازگری بنیان های اندیشه ی سلطنت با خلافت ارائه داده است. در این مقاله به جنبه هایی از این بنیان فکری قطب الدین که توجیه گر همسان بودن سلطنت با خلافت است، اشاره می کنیم.
    کلیدواژگان: قطب الدین شیرازی، عرفان و تصوف، حکمت عملی و نظری، خلافت، سلطنت
  • حمید جعفری قریه علی صفحه 197
    بهمن نامه از منظومه های حماسی ملی است که بخش عمده ای از زندگی بهمن، پسر اسفندیار و نبردهای او را با خاندان زال در بردارد. این مجموعه ی حدودا ده هزار بیتی که در اواخر سده ی پنجم یا اوایل سده ی ششم هجری سروده شده، همچون سایر آثار حماسی بعداز شاهنامه، تقلیدگونه ای از این اثر بزرگ حماسی است. بهمن نامه اگرچه نتوانسته است نظیر شاهنامه خیزش های فرهنگی ایجاد کند و نبردهایی را به تصویر کشیده که نمی توان آن ها را نبردهای ملی وافتخارآمیز به شمار آورد، با این حال، از آنجا که بخشی از حماسه ی بزرگ ملی ایرانیان است و علاوه بر روانی و سادگی کلام، ترکیبات و واژه های سره ی فارسی را در بردارد، در خور مطالعه است. ما در این جستار برآنیم که ضمن سنجش بهمن نامه با شاهنامه، ویژگی های این منظومه ی حماسی ملی را بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: بهمن نامه، شاهنامه، حماسه ی ملی، داستا ن پردازی، نبردها و کین خواهی ها
  • محمد کاظم کهدویی، مریم بحرانی صفحه 223
    ویس و رامین، اثر برجسته ی فخرالدین اسعدگرگانی، منظومه سرای قرن پنجم است. به عقیده ی دهخدا این افسانه ی ایرانی یکی از قدیمی ترین داستان های عاشقانه است که از پهلوی به فارسی ترجمه شده. در میان شخصیت های این منظومه موبد نقش بارزی دارد. شخصیت رشد نیافته و منفی او از خلال رفتارهای غیر معقول و غیرمنطقی اش نمایان می شود. در این مقاله برآنیم تا براساس روانشناسی تحلیلی یونگ، شخصیت موبد وعلل روانی برخی اعمال وی را بررسی کنیم. یونگ شخصیت آدمی را به دو منطقه ی کلی «ضمیر خودآگاه» و «ضمیرناخودآگاه» تقسیم می کند. وی معتقد است ضمیر ناخودآگاه از دو بخش ناخودآگاه فردی و جمعی تشکیل شده است. ناخودآگاه جمعی (collective unconscious) شامل مواد و اجزایی است که کهن الگو(Archetype) نامیده می شود. سایه(Shadow)، آنیما(Anima) و آنیموس(Animus) و خود(Self) مهم ترین کهن الگوها هستند که در روان آدمی مجال بروز می یابند و رفتارهای او را تحت تاثیر قرار می دهند. در این مقاله مهمترین عامل تاثیرگذار در رفتارهای موبد، بروز آنیمای منفی تصور شده است که مانع از ارتباط وی با “خود” به عنوان عامل بلوغ شخصیتی است. زود رنجی، مردد بودن، ترس از حوادث، روی آوردن به اعمال بی ارزش و ناپسند، غیرمنطقی بودن، زن صفتی و دچار آمدن به مکر زنان از مشخصات آنیمای منفی است که تاحدودی در رفتار و شخصیت موبد نیز دیده می شود.
    کلیدواژگان: ویس و رامین، فخر الدین اسعد گرگانی، یونگ، ضمیر ناخودآگاه، کهن الگو
  • فاطمه معین الدینی، مانیا مهرابی زاده هنرمند صفحه 239
    این مقاله با عنوان بررسی تطبیقی نقش اسطوره در ادبیات فارسی و در طرح و نقش فرش ایرانی، به مطالعه ی همگامی حضور اسطوره در ادبیات فارسی و در طرح و نقش فرش ایرانی می پردازد. شاید بتوان به صراحت، هنر ادب پارسی و هنر فرش ایرانی را هنرهایی اسطوره گرا نامید. از آن جهت که با اسطوره و مفاهیم اسطوره ای ارتباطی نزدیک و ریشه ای دارند. دست بافته ها (فرش-گلیم –قالی) و اسطوره به تناسب طبقه بندی نقشمایه های اصلی فرش و مفاهیم بنیادی اسطوره ای آن ها، در طرح هایی با عنوان طرح های گیاهی، جانوری، ابنیه، تلفیقی و هندسی (طرح های رایج و اصیل فرش ایرانی) تقسیم می شوند. بیشترین اشکال اسطوره ای در نقش های درختی و جانوری پدیدار می گردد. ترسیم و نقش کردن این نقشمایه ها بر متن قالی منطبق با تاویل مفاهیم معادل های اسطوره ای آن ها در ادب پارسی می باشند. اساطیر و بسیاری از افسانه های کهن چنانکه اریک فروم می گوید، رویا گونه اند. بنابراین، معنی پنهانی در زیر آن ها نهفته است. اعمال و افعال خارق العاده ی قهرمانان وشخصیت های اساطیری و وقایع عجیب و غیر واقعی آن باعث به وجود آمدن تفسیرهای اسطوره ای تمثیلی شده است. این اسطوره های سازنده، در جهان بینی ونوع نگرش فردی بافنده ی فرش نیز جلوه گر می شود. اسطوره ی بهشت، هبوط، فنا ناپذیری انسان، گفتگو با پروردگار، همه دیدارهای آشنایی است که بر روح بافنده ی دست بافته (فرش-گلیم –قالی) نیز عیان شده و قدرت تخیل ذهن سیال او را به نبوغ و خلاقیت می رساند. هنرمندان طراح فرش این اسطوره ها را به زبان تصویر، به صورت نقشمایه هایی با مفاهیم چند لایه ی اسطوره ای که ریشه در ادب پارسی دارند، با تباین رنگ زیبا به کمک گره ها، بازنمایی می کنند.
    کلیدواژگان: اسطوره، نقشمایه، طرح فرش، تاویل معانی
  • ابراهیم واشقانی فراهانی صفحه 259
    واژه ی دیو در زبان های ایرانی در شمار واژگانی است که دلالت های متعدد و متنوع دارند.دیو در برخی از کاربردهایش بر موجوداتی دلالت دارد با اوصافی غیر طبیعی و خارق عادت،به گونه ای که شنیدن این اوصاف، خواهندگان حکایات باورناپذیر را خوش می آید و پژوهندگان را به تردید می افکند و برخی را منکر وجود دیو می سازد.از سوی دیگر،حیات نژاد ایرانی،آن گونه که در متون دینی و اساطیری ایران باستان روایت می شود و در تاریخنامه های قرون میانه به تکرار می رسد،آمیخته با جهاد جسمانی و مجاهده ی روحانی با دیوان است و تواتر این روایات بیش از آن است که بتوانیم همه را ساخته ی خیال داستان سرایان بینگاریم.پس لازم می شود که با نگاهی دیگرگون به مقوله ی دیو،دلالت هایی تازه و باورپذیر برای این واژه بیابیم.چنین تلاشی در میان اندیشمندان ایرانی،بی سابقه نیست و بزرگانی چون فردوسی و گردیزی،دلالت هایی دیگرگون برای واژه ی دیو پیشنهاد کرده اند. در این مقاله نیز شماری از دلالت های باورپذیر واژه ی دیو به بحث و بررسی گذاشته می شود.
    کلیدواژگان: دیو، اساطیر، ایزد، اهریمن، سیاه، بیگانه، گمراه، عدم، کاستی، بیماری
  • لیلا هاشمیان، نصیرا سهرابی صفحه 275
    در میان کتاب های باقیمانده از دوران گذشته، کتبی یافت می شود که علاوه بر ارزش ادبی، از حیث علوم دیگر نیز مد نظر می باشند. از جمله ی این کتاب ها، می توان به «تاریخ بیهقی»، اثر ارزشمند ابوالفضل بیهقی اشاره کرد. این اثر از معدود کتبی است که نه تنها از دیدگاه ادبی، بلکه از منظر سایرعلوم، مانند تاریخ و جغرافیا نیز قابل تامل است و از این رو، مرجعی مناسب برای حل بسیاری از دشواری ها و نکات مبهم در مورد دوره های پیشین، به ویژه دوره ی غزنویان است. اما درخلال مطالعه ی این اثر، گهگاه به واژه ها یا ترکیب هایی غریب و ناآشنا برمی خوریم که نیازمند بازنگری و دقت بیشتری هستند. یکی ازاین موارد اشاره به سکه ای است که برخی مصححان و بزرگان ادبیات، آن را «سیاهداری» و برخی دیگر «سپاهداری» دانسته اند.پژوهش حاضر، تلاشی برای بررسی دو واژه ی مذکور و در نتیجه، یافتن پاسخی برای تصحیح این لغت در میان آثار مصححین بزرگ در این اثر است. در این مقاله، ابتدا اشاره ای به جایگاه تاریخ بیهقی و مشکلات حل نشده ی آن شده و پس از مقدمه، موقعیت سپاه در این دوره، نحوه ی پرداخت مقرری لشکریان، بررسی واژه های «سیاهداری» و «سپاهداری» به لحاظ تحول آوایی و نیز از منظرمناصب دوره ی غزنویان، حاجب و موقعیت آن در دربار غزنوی، نشانه های حک شده روی سکه های دوره ی غزنوی مورد بررسی قرار گرفته و سرانجام، با توجه به مطالب یافت شده، نتیجه ی نهایی و ضبط صحیح تر ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، دوره ی غزنوی، سکه، سیاهداری، سپاهداری
  • صفحه 307
|
  • Sajjad Aydenloo Page 1
    Shahname is an epic text with a mythical background. In some parts of this epic-mythical book is found historic accounts and most important of them is in Sasanian period which has been considered less by the scholars of Old Persian history due to its literary and narrative aspects. Whereas the reference of the contents of this part mostly dates back to the compiled Khoday Nameh (letter of God) of Sasanian period, and in this respect has a careful originality and authenticity. One of the Shahnameś historical advantages about the study of Sasanian is pointing to the Iranan day and month of coronation of some kings, which apparently are not found in other sources. These Sasanian kings and the beginnig date of their sovereignty based on Shahname consist of: Baram Gor (V): seventeenth of Azar, Anuširvan (Xosrow I): twentith of Xordad, Hormozd (hormoz IV): sixth day of a month not mentioned in Shahname, Bahram Chobin (VI): eleventh of Azar and Shiruye (Ghobad II): Dey (8th, 15th, or23th?) of Azar. Noldeke has presented in the Iranian and Arab History book in Sasanian period the day and month of coronation of these Sasanian Kings in Christian calendar. However, these dates and their mapping into the Iranian calender and comparative chronology tables of Prof. Birshak are not in conformity with Shahname’s references.
  • Ayoub Ahmadpour Page 17
    The present paper is designated to study the judicial system of the ancient Iran before Islam. The objective of this study is to investigate the structure of justice administration in Iran and the role of Iranians in this important part of human civilization in the ancient era. To begin with, judicial system of Hakhamaneshi, Ashkanian and Sasanian eras, regarded as the coherent governments, are studied. Despite the broad historical spectrum of this era, this paper studies fundamental features of judicial system in each era focusing on its primary subjects and provides the opportunity to compare the systems putting them together. The results revealed the fact that Iran's judicial system in ancient era enjoyed relative progress, coherent and coordination which is particularly significant considering the conditions of that time. Likewise, investigations demonstrate the undeniable impact of ancient Iranians on justice and fairness in human civilization history, the fact that has wielded significant influence over establishing Iran's judicial system in accordance with the instruction of the true religion of Islam even after the arrival of Islam to Iran and its wise and unbiased acceptance by Iranians.
  • Arash Akbari Mafakher Page 41
    Divan in Pahlavi texts are invisible, immortal and bodiless creatures that are in non-existence. Creation of Divan is the same as Ormazdi's in Minavi era. Their creation is composed of Divan Div Ahreman, Sardivan and those who are the source of destructiveness and extinction. This Ahreman creation is in direct contradiction to Ahura one composed of Ormazd, Emshaspand & Gods. In Pahlavi texts, Hezarandiv – known and nameless – are mentioned after Divan Div and Sardivan that can be categorized into five groups of old Gods, enemies and invaders, human reprehensible characteristics, abnormal humans and destructive elements of nature. Based on these texts, human fights against Divan in his soul and body through good spirit and believing in Mazdisnaism. By the end of the world, all minor Divs will be ruined by Soushian's prayers and Sardivan will be extinct by Emshaspandan, while greediness Dive will be either killed by Soroush or hurled into the hell along with Divan Div Ahreman.
  • Hamid Bahrami Ahmadi Page 55
    The Arabia Land is not a suitable place for development of civilization and urbanization due to its climatic conditions. That is why Arabs have been desiring to set forth to flourishing and prosperous lands such as Iran and Rome since many years ago. Immigration of Arabs to Iran started from many years before Islamic era and reached its zenith when conquering Iran. The conditions deteriorated in the time of Shapour Zolektaf who banished most of Arabs into Iran after defeating their tribes. Immigrants settled in all over Iran including Kerman, Fars, Azarbaijan, Khorasan, Yazd, Qom and other important cities. They highly undermined the aesthetic of names as they gave Arabic names to the states, so much so that it is not possible to identify the semantic bases of the names of cities through present pronunciation. Arabs had many reasons and motives for immigrating to Iran. Among them are acquiring wealth and welfare, exploiting God's resources and blessings, and political and religious motives.
  • Mahmood Rezaei Dasht Arjane Page 75
    Mire Nowroozi was one of the national Iranian festivals that was celebrated magnificently on the occasion of Nowrooz, and has been represented in Persian literature including Hafez’s lyrics. Commentators on Hafez have talked much about this festival. However, none of them has understood the being philosophy of this festival and the contradictions can be found in their writings about this festival. Here the author has attempted to look deeply into this ancient festival from different angles to unveil it's underlying construct. Contrary to views of the public and some Hafez’s commentators, this was not a festival for mere fun and amusement; however it was an expectant celebration that our ancestors held magnificently to consummate the expectancy of nature.Thus, all the ceremonies of this festival are ritual and significant. By the end, the author has thrown a brief look at some celebrations, like Mire Nowroozi, in the mythology of other nations.
  • Mohammad Reza Sarfi, Akram Merikhi Page 97
    This article is a step to identify mythical and wonderful creatures noted in Garshasb Name and Koush Name.These creatures are a compound of human and animal consisting of stories, strange and marvelous beliefs, out of mind birth and appearances in Iranian texts and myths as well as other nations. This article firstly explains briefly about human-animal and proceeds to classify and divide them into different groups. Then, it considers the remaining samples and their traces.
  • Yousef Ali Abbasabad Page 115
    Dr. Shafiei Kadkani is a prominent poet, researcher and literary figure in Iran whose poems are brimful of components of Iranian culture, civilization, religion, history and art, most of which are as a result of his meticulousness in Iran culture, literature and history for several years. Furthermore, his close relation with Persian Language, either as an instructor or a literature researcher, has highly enriched his poetic depiction. In this paper, Dr. Shafiei Kadkani's poetry has been studied in four primary subjects of language, religion, culture, and history along with their subsets in order to identify various aspects of Iranian elements in his poems.
  • Hossein Ghazanfarpour Page 139
    The precedence of city and city construction in Iran has a story as long as civilization. Some parts of our today Iran has been within the boundaries of the ancient civilization of Bein-Al-Nahrein, but this land – every part of this Land – had an history as old as Bein-Al-Nahrein. The ancient areas which have been probed in the south west, west, Northwest, centre, south east and the east of Iran have reached the history of city construction to the fourth millennium before the death of Christ (B.C). In this Article the researcher has pointed to the beginning of the human life and has brought some evidences by far has been found from Paleolithic and Neolithic eras. The change of primitive life to rural life and then to urban life and origin of first cities in Iran and specially in south eastern Iran near present Kerman province in the areas like Yahya hill, Eblis Tal, shahded and Halil civilization indicate the antiquity and long history of this country. Meimand city can be considered as the first place that humans chose to live in. Other areas like Kerman, Bam and Sirjan have experienced the precedence of urban life before Achamenian. Therefore in our present Kerman province, an advanced civilization had been established in four points close to each other which has been a linking circle and an inter connection among Bein-Al-Nahrein, Chinese civilization, Send and Mavara-Al-Nahre. The existence of ancient cities indicates a brilliant civilization in the past so that knowing and making known this civilization will give identity to the new generation. For this reason it is necessary that a strong connection be made between the past and present so that a better understanding can be obtained.
  • Katayoun Fekripour Page 163
    The aim of this research is to consider Sogdian manuscript M801 which comprises three out of five commandments of the Elect. These commandments are to be found in Chinese, Turkish, Middle Persian and Sogdian references, but none has all commandments and their details altogether. Since the names of commandments are somewhat allusive, the details of this Sogdian text help us understand them better. The introduction of this paper will talk about manuscript of M801and other references included in those five commandments. Then it will be followed by transliteration, transcription and translation of Sogdian text with a survey and analysis of texts as well as a conclusion.
  • Morteza Fallah Page 177
    Ghotbaddin Shirazi is the 7th and 8th century scientist and mystic (A.H.). Spending some time practicing medicine in Shiraz, he left this city in the 2nd half of the 7th century and set forth to Maragheh to acquire the current science and knowledge of his era. There, he was in attendance on Khajeh Nasiraddin Tousi and achieved such a rank that became a member of Ilkhani Observatory and read books about philosophy, astronomy and medicine to Khajeh. Then, to acquire mystical cultures, he went to non-Arab Iraq, Baghdad and Rome in the service of many mystics and Gnostics. He was also in attendance on Molana Jalaladdin Balkhi and Sadreddin Gounavi in the last days of his life and learnt principles of mysticism. Besides acquiring detailed knowledge of his era such as medicine and astronomy, Ghotbaddin was well acquainted with the philosophy of Eshroghi and Mashai so much so that he can be regarded as a great exponent of this field. He was high-ranking both in mysticism and religion, living in an era when mystical, ascetic and gnostic thoughts were fully spread. He can be considered as one of the famous men developed a new method of governing on the basis of mystical thoughts which is novel and interesting. He wrote an encyclopedia named "Doratol Taj Leghoratol Dabaj" containing intellectual, narrative and literal knowledge of the era as an emulation of Abu Ali Sina's Alaei encyclopedia. Emulated by Abu Ali Sina's Alaei encyclopedia and following the scientific philosophy of Khajeh Nasiraddin Tousi, Ghotbaddin developed new thoughts about concordance between bases of monarchy and caliphate thought. In this paper, we will mention some aspects of the conceptual basis of Ghotbaddin, justifier of concordance between monarchy and caliphate.
  • Hamid Jafari Gharieh Ali Page 197
    Bahmannameh is considered as a national epic verse consists of a main part of Bahman's life, Esfandiar's son, and his combats against Zal dynasty. This one thousand-couplet collection composed in the late 5th century or beginning of 6th century is an emulation of this great epic work like other epic works after Shahnameh. Although Bahmannameh could not manage to bring about cultural revolutions like Shahnameh, and depicted combats which are not considered national and glorious, it is worth studying as it is a part of great Iranian national epic which contains pure Persian words and expressions as well as simplicity and fluency. In this paper, we aim to study the features of this national epic verse as well as comparing it with Shahnameh.
  • Mohammad Kazem Kahdouie, Maryam Bohrani Page 223
    Veis-O-Ramin is the prominent work of Fakhradin Asad Gorgani, the 5th century versifier. In Dehkhoda's point of view, this Iranian myth is one of the oldest romantic stories translated from Pahlavi to Persian Language. From among the characters of this verse, the priest plays a significant role. He is a man of negative and undeveloped personality behaving irrational. In this paper, we aim to study the priest's personality and psychological factors of his behavior based on Yung's analytical psychology. Young classifies the human's personality into the conscious and unconscious minds. He believes that the unconsciousness mind consists of individual and collective one. Moreover, collective unconsciousness involves qualities called Archetype. Shadow, Anima, Animus and Self are considered as the most important Archetypes emerged in human mind and affect their behavior. In this paper, negative Anima has been considered as the most effective factor in priest's behavior prevents his relation with Self as a personal growth factor. Irritability, hesitation, fear of incidence, appealing to evil deeds, irrationality, effeminacy, and being tricked by women are some features of negative Anima seen somehow in priest's personality and behavior.
  • Fatemeh Moeinaddini, Mania Mehrabizadeh Honarmand Page 239
    This study comprehensively studies the role of myth in Persian literature and design of Iranian carpet. It is possible to explicitly name the art of Persian literature and Iranian carpet as "myth-oriented art" because of the close and strong relationship with myth and mythical concepts. Hand-woven carpets, rugs, and mats and myth are classified into plant, animal, building, integrative and geometrical designs (common and genuine designs of the Iranian carpet) in conformity with classification of carpet primary designs and their mythical fundamental concepts. Most of the mythical figures are created as plants and animals. Drawing and designing these designs on the carpet conforms the concepts interpretation of their mythical equals in Persian literature. According to Eric Forum, myths and most of ancient legends are dreamlike whose meanings are implicit. Extraordinary deeds of mythical heroes and characters as well as strange occurrences have caused figurative mythical interpretations. These constructive myths are also manifested in personal and world view of the carpet weaver. Myths of heaven, descent, immortality, and worship are all familiar manifestations apparent to the soul of the weaver and make his power of imagination more creative. Artists of carpet design depict these myths as designs of mythical multi-layered concepts rooted in Persian literature, using different colors and loops.
  • Ebrahim Vashghani Farahani Page 259
    The word "Div" is among those words which have various denotations in Iranian languages. In some cases, it is used to denote odd beings, so much so that readers of unbelievable tales (stories) are engrossed in descriptions of the beings, researchers are in doubt and some may disbelieve them. On the other hand, as it is mentioned in religious and mythical texts and repeated in medieval centuries chronicle texts, Iranian's life is blended with both physical and spiritual fight against Divan. As the frequency of these stories are numerous, we cannot regard them all imagination of story writers. So it seems necessary to look up new and believable denotations for the word "Div" in a different view. Such an endeavor is not rare among Iranina scientists since some great men such as Ferdowis and Gardizi have recommended contradictory denotations for the term. In present paper, a number of believable denotations for the term "Div" are discussed.
  • Leila Hashemian, Nasir Bahrami Page 275
    The precious book of "Beihaghi’s History" is one of the few books which not only From literature point of view but also From other sciences like history and geography is important and reliable.In this way is one of the best refrences to solve some of the problems and obscure points about ancient time specially Ghaznavian’s era. While studying this book we come across with some unusual words or combinations, which need some attention and description e.g. the word "coin" which some authors describe it as "siahdari" and others describing it as "sepahdari”. The present study tries to evaluate these two words and select the better one.In this study, first the position of Beihaghi’s history and its unsolved questions are described. Then the word "siahdari" with word "sepahdari" from phonetic transition point of view and from Ghaznavian status views are composed. The position of corps in this era and the method of their payament are considered in this study too. In this study, the signs, and symbols on the coins of this era are evaluated too. Finally taking these facts into consideration, a final conclusion and a better management are presented.
  • دکتر کاوه فرخ, دکتر منوچهر مشتاق خراسانی Page 289