فهرست مطالب

تحقیقات نظام سلامت حکیم - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 45، تابستان 1388)

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 45، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/07/15
  • تعداد عناوین: 5
|
  • بهاره یزدی زاده، سحرناز نجات، ژاله غلامی، نسرین چنگیزی، شهین یاراحمدی، مهشید ناصحی، سید رضامجدزاده صفحه 1
    مقدمه
    هدف کلیه مطالعات حیطه سلامت افزایش سلامت انسان ها و افزایش عدالت در سلامت می باشد. برای رسیدن به این اهداف تصمیمات متعددی در سطوح بین المللی و منطقه ای اتخاذ می گردد. در اخذ این تصمیمات چقدر از تحقیقات استفاده می شود؟ مطالعه حاضر برای بررسی وضعیت بهره برداری از دانش در تصمیم گیری های سلامت کشور طراحی گردید.
    روش کار
    این مطالعه به صورت کیفی و از طریق 10 مصاحبه عمیق فردی با سیاستگذاران و 6 بحث متمرکز گروهی با پژوهشگران در سطوح کلان (مدیران و سیاستگذاران وزارت بهداشت) و محیطی (پژوهشگران و ارایه دهندگان خدمت) انجام گردید.
    یافته ها
    بهره برداری از دانش در بخش های تولیدکنندگان و استفاده کنندگان از دانش و در فضای تبادل میان آنها در سطوح مختلفی دارای مشکلاتی می باشد. مشکلات ذکر شده در محورهای خصوصیات پژوهش، پژوهشگران و تصمیم گیران، مدیریت سرمایه های انسانی و مدیریت پژوهش و برنامه ها و در نهایت سیاست در پژوهش و تصمیم سازی طبقه بندی گردید. عدم وجود یک برنامه مشخص برای ارتباط میان تولیدکنندگان و استفاده کنندگان از دانش هم از موانع موجود بر سر راه دستیابی به سطح ایده آل ترجمان دانش می باشد.
    نتیجه گیری
    برای تقویت بهره برداری از پژوهش های بخش سلامت کشور باید با یک نگاه جامع مشکلات را مشخص و راهکارهای مورد نیاز را در سطوح مختلف شناسایی نمود. توجه به نظام ملی نوآوری به عنوان یکی از زیرساخت های لازم برای هدفمند نمودن این اقدامات ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: ترجمان دانش، تصمیم گیری مبتنی بر شواهد، ایران
  • فرین سلیمانی، روشنک وامقی، اصغر دادخواه صفحه 11
    مقدمه
    به دلیل شیوع بالاتر اختلالات تکامل در شیرخواران پرخطر و ضرورت پیگیری های بیشتر و متفاوت در آنان در سال های اولیه عمر، تعیین عوامل مؤثر در بروز اختلالات تکامل در این شیرخواران در هر جامعه ای اهمیت دارد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی (مورد– شاهدی) که در سال های 85 -1384 انجام شد، 283 شیرخوار شامل 143 نفر مورد و 140 نفر شاهد، از مراکز بهداشتی- درمانی شمال و شرق تهران شرکت نمودند. گروه مورد شیرخواران پر خطری بودند که به علت داشتن یک یا چند عامل خطرساز برای ایجاد تاخیر و یا اختلال تکامل حرکتی ارجاع شده بودند و در معاینه عصبی- تکاملی توسط متخصص کودکان دارای ضریب تکامل حرکتی زیر 70 بودند و 140 شیرخوار از همان مراکز که در این ارزیابی دارای ضریب تکامل حرکتی بالای 70 بودند در گروه شاهد قرار داده شدند. جهت بررسی بیشتر ارتباط عوامل خطر با طبیعی و غیرطبیعی بودن تکامل شیرخوار از نسبت بخت استفاده گردید.
    یافته ها
    دراین مطالعه عوامل ذیل دارای ارتباط معنا دار با اختلال تکامل حرکتی بودند: آسفیکسی دوره حوالی تولد (تشنج نوزادی، دیسترس جنینی و آپگار دقیقه بیست با درجه 3-0)، وزن پایین هنگام تولد، تولد پیش از موعد و پارگی زودرس کیسه آمنیوتیک.
    نتیجه گیری
    با توجه به مؤثر بودن عوامل فوق در ایجاد اختلال تکامل حرکتی، در جهت پیشگیری از این عوامل و شناسایی هر چه سریع تر شیرخواران دچار تاخیر تکامل و به منظور انجام مداخلات درمانی و توانبخشی به موقع و اقدامات سریع برای این شیرخواران، در نظر گرفتن عوامل مؤثر فوق در سیستم بهداشتی– درمانی لازم است.
    کلیدواژگان: تکام، ل حرکتی، شیر خوار پر خطر، آسفیکسی دوره حوالی تولد، وزن پایین هنگام تولد
  • معصومه سیمبر، فاطمه ناهیدی، فهیمه رمضانی تهرانی، علی رمضانخوانی صفحه 19
    مقدمه
    سازمان بهداشت جهانی بر ترویج مشارکت مردان در مراقبت های پری ناتال برای کاهش مرگ و میر مادران و ارتقای سلامت مادران، از طریق آموزش تاکید می کند. لذا این مطالعه با هدف تعیین نیازهای آموزشی برای مشارکت پدران در مراقبت های دوران پری ناتال انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه کیفی به روش بحث گروهی متمرکز در 8 گروه از زنان و مردان در بخش های پری ناتال مراکز بیمارستانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام گرفت. ابزار مطالعه راهنمای سؤالات بود که شامل 7 سوال بود. مصاحبه ها با حضور یک راهگشا و یک یادداشت بردار انجام شد. سپس اطاعات کدبندی و دسته بندی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اکثریت زنان و مردان، مشارکت پدران را به معنی حمایت روحی از مادر و کمک در انجام مسؤولیت های منزل می دانستند. اکثریت مشارکت پدر را به علت تغییر در سبک زندگی و هسته ای شدن خانواده ضروری می دانستند. اکثریت آنان مشغله کاری مردان و موانع فرهنگی را موانع اصلی مشارکت می دانستند. اکثریت آموزش درمورد حمایت روحی، علایم خطر و تغییرات جسمی دوران بارداری را لازم می دانستند و به ترویج مشارکت در جامعه از طریق رسانه ها تاکید کردند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، طراحی برنامه آموزش و مشاوره پدران با محتوا، مدرس، زمان، مکان و مدت متناسب با نیاز زوجین لازم است. این آموزش در کلاس های پیش از ازدواج و پس از آن در مراقبت های پری ناتال باید مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مشارکت مردان، پدری، آموزش، مشاوره، مراقبت، پری ناتال
  • مسعوده خلیلی، حلیمه کریمی، بنفشه گلستان، لیلا جانانی، مریم مظاهریون صفحه 32
    مقدمه
    امروزه چاقی به عنوان یکی از مشکلات مهم عصر حاضر مطرح است و متخصصان در زمینه های مختلف می کوشند تا بتوانند به روش های جدیدی در درمان آن دست یابند. استفاده از مکمل ها در کنار رژیم های معمول کاهش وزن یکی از راه کارهای مورد توجه می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مکمل روغن ماهی در ترکیب با رژیم کم کالری بر میزان کاهش وزن زنان چاق، صورت گرفته است.
    روش کار
    در یک کار آزمایی بالینی، 40 زن چاق سالم (30 BMI>) و غیر یائسه 45 -18 ساله از میان زنان مراجعه کننده به کلینیک تغذیه طی سال های 85 -1384 به صورت تصادفی در دو گروه: رژیم کم کالری و رژیم کم کالری به همراه مکمل روغن ماهی قرار گرفتند و پس از 8 هفته تغییرات وزن آنها در دو گروه مورد بررسی قرار گرفت. داده های به دست آمده توسط آزمون های t مستقل و t زوجی و آزمون تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل نهایی بر روی 32 نفر، 15 نفر در گروه مداخله و 17 نفر در گروه شاهد انجام گرفت. افراد در دو گروه مورد مطالعه از نظر سن، نمایه توده بدنی، تحصیلات، وضعیت تاهل و اشتغال اختلاف معنی داری نداشتند. میانگین کاهش وزن در گروه شاهد در پایان مداخله 16/2 ±33/4 کیلوگرم و در گروه مداخله 62/1 ±73/3 کیلوگرم بود که این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود (404/0 p=).
    نتیجه گیری
    اگرچه مصرف 3 گرم روغن ماهی در روز در ترکیب با رژیم کم کالری به مدت 8 هفته تاثیر مضاعفی نسبت به مصرف رژیم کم کالری به تنهایی بر میزان کاهش وزن نشان نداد با این حال میزان تمایل به ادامه برنامه کاهش وزن تا رسیدن به وزن مطلوب در پایان مطالعه در گروه شاهد 47% و در گروه مداخله 87% بوده است که می تواند بیانگر اثرات مثبت روانی مصرف روغن ماهی در تداوم برنامه کاهش وزن باشد.
    کلیدواژگان: رژیم کاهش وزن، روغن ماهی، چاقی
  • آزیتا خیلتاش، سید رضامجدزاده، مهرداد احترامی صفحه 54
    مقدمه
    اعتیاد به مواد مخدر یکی از مهم ترین مشکلات اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی ایران است و سالانه منابع زیادی صرف مبارزه با آن می شود. در این مقاله نظرات سیاست گذاران مرتبط با اعتیاد را در مورد رویکرد کاهش آسیب اعتیاد (از جمله اقدامات کاهش تقاضا) جویا شدیم.
    روش کار
    این پژوهش به شیوه کیفی و با استفاده از تکنیک مصاحبه عمیق انجام پذیرفت. محور سؤالات مصاحبه بر اساس مفهوم کاهش آسیب اعتیاد و مشارکت مردم از دیدگاه مصاحبه شوندگان، شناسایی نقش، علاقه و قدرت مراکز مورد مطالعه در روند کاهش آسیب و موانع اجرای برنامه های کاهش آسیب در کشور بود. مصاحبه ها با نمایندگان سازمان های دولتی، مؤسسات دولتی و خصوصی انجام می پذیرفت.
    یافته ها
    در مورد علل اعتیاد، قریب به اتفاق مصاحبه شوندگان به چند عاملی بودن و مداخله عوامل متعدد درشروع مصرف مواد و بروز اعتیاد اعتقاد داشتند که البته وجود این نگرش در سیاست گذاران و ارجحیت آن بر تفکر غیر منعطف گذشته، بسیار ارزنده است. در مورد مشارکت مردم، گرچه نظر کلی موافق وجود داشت، ولی تاکید بسیار بر مشخص بودن حدود آن بود.
    نتیجه گیری
    با وجود مقاومت های اولیه در برابر شروع برنامه های کاهش آسیب، هم اکنون نظر مساعد برای گسترش آن از منظر اکثر سیاست گذاران وجود دارد که زمینه را برای همکاری و هماهنگی هر چه بیشتر میان آنها فراهم می کند. نکته ای که در این بررسی مکررا به آن اشاره شد، نبود زیرساخت های قانونی و اجرایی در سطح کلان برای این تعامل بود که رفع آن اولویت داشته و زمینه ساز مشارکت مردمی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: سیاست گذار، اعتیاد، مشارکت، کاهش آسیب
|
  • Yazdizadeh B., Nedjat S., Gholami J., Changizi N., Yarahmadi Sh, Nasehi M., Majdzadeh R. Page 1
    Introduction
    The ultimate goal of all health studies is to promote human health and increase equity in health. Many decisions are made at international and regional level to achieve these goals. How much the research is utilized in these decision makings? This study was designed to throw light on the utilization of knowledge in the health sector’s policy makings.
    Methods
    This study was done qualitatively, through 10 in-depth interviews and 6 focus group discussions with researchers of macro level (Ministry of Health managers and policy makers) and peripheral level (researchers and service providers).
    Results
    Many problems were seen at different levels of knowledge utilization in the knowledge producing and utilizing sectors and in the exchange atmosphere between them. These problems were classified into characteristics of research, researchers and decision makers, human resources management, research and plan management, and politics in research and decision making. Absence of a clear plan for connecting knowledge producers and users is another barrier in reaching an ideal level of knowledge translation.
    Conclusion
    Barriers and their respective solutions need to be identified through a comprehensive study at various levels in order to strengthen knowledge utilization in the health sector. Focus needs to be laid on the National Innovation System as one of the necessary infrastructures for conducting such purposeful plans.
  • Soleimani F., Vameghi R., Dadkhah A. Page 11
    Introduction
    As prevalence of developmental disorders is higher in high-risk infants and more frequent and special follow-up is required for this group of children during the early years of life, determining the risk factors in every society is of utmost importance.
    Methods
    This was a descriptive-analytical (case-control) study conducted during 2005-2006 on 283 infants which had been referred to heath-care centers in the north and east of Tehran. The first 143 infants with risk factors, who also had a developmental quotient (DQ) score of less than 70 according to a pediatrician’s assessment, comprised the case group, and the first 140 infants, without risk factors, who had a DQ score of more than 70 comprised the control group. The odd’s ratio [OR] was used for correlating risk factors to the developmental status.
    Results
    The following factors were significantly related to child motor developmental disorders: perinatal asphyxia (neonatal convulsion, fetal distress, and Apgar score of 0-3 at 20 minutes), low birth weight, prematurity, and premature rupture of membrane.
    Conclusion
    Regarding the effect of the risk factors mentioned above in developing motor developmental disorders, attempts should be made for the prevention of these factors in order to decrease the incidence of future disabilities. Developmentally delayed infants also should be diagnosed as soon as possible in order to apply early intervention and to achieve better results.
  • Simbar M., Nahidi F., Ramezani Tehrani F., Ramezankhani A. Page 19
    Introduction
    World Health Organization emphasizes on promotion of male participation in perinatal care to decrease maternal mortality and improve maternal health this is possible through education. This study aimed to assess the educational needs of fathers for their participation in perinatal care.
    Methods
    This was a qualitative research, using focus group discussions that were performed in eight groups of men and women in the hospitals affiliated with Shahid Beheshti University of Medical Sciences. The tool of the study was a semi-structured questionnaire with 7 guided questions. Participants were interviewed by a facilitator and a note-taker. All the procedure of discussion was written, tape-recorded and analysed.
    Results
    The majority of men and women mentioned that male participation is their emotional support of women and their involvement in household responsibilities. Changes in life style and Nuclear-family type of current decades were mentioned as the reasons for the importance of participation. The majority of them mentioned long work hours of men besides cultural believes as the main barriers. The majority of the participants emphasized on importance of education about emotional support, physiological changes and warning signs and symptoms during pregnancy. They also mentioned the role of mass media for promotion of male participation.
    Conclusion
    Fathers’ education is necessary considering appropriate content, place, time and duration according to the couples’ needs. Male involvement in perinatal care should be considered in premarital and perinatal classes.
  • Khalili M., Karimi H., Golestan B., Janani L., Mazaheryoon M. Page 32
    Introduction
    Obesity is considered as one of the main challenges of the present era. Many physicians and nutritionists seek new and efficient ways to overcome this problem. Using supplements in addition to the routine diets is among these methods. The aim of the present study is to investigate the effect of fish oil in addition to the low calorie diet on the weight loss of obese women.
    Methods
    In a randomized controlled trial, 40 obese (BMI>30) women were randomly assigned to either low-calorie diet or low-calorie diet plus a daily supplement of three-gram fish oil. Their weight loss was measured after eight weeks. Data were analyzed by paired and independent sample t-test and chi-square test.
    Results
    The two groups did not differ in terms of age, BMI, education, marital status, and occupation. The mean weight loss of the 15 women in the low-calorie diet plus fish oil group was 3.73 1.62 Kg which did not differ significantly from 17 women in the low-calorie diet group with mean weight loss of 4.33 2.16 Kg (P=0.404).
    Conclusion
    Our findings showed that adding three grams of fish oil to daily diet did not have significant impact on weight loss however, 87% of those in the supplement group were willing to continue the given diet compared to 47% of those in non-supplement group. This confirms the positive psychological effect of fish oil on the continuation of weight loss diets.
  • Kheiltash A., Majdzadeh R., Ehterami M. Page 54
    Introduction
    Drug addiction is one of the most important social, economic and health problems of the country. Due to special geographic location of IRAN, every year millions of dollars are spent to combat this problem. In this article, we tried to gather the comments of related policy makers about the harm reduction approach (in drug misuse) and community participation.
    Methods
    This was a qualitative research. Interview questions focus on addiction and the concept of harm reduction and the perspective of participants regarding community participation in this program. Interviewees identified the role of interest and power of their centers in this process along with barriers for implementation of harm reduction programs. Interviews were done with representatives of governmental organizations, public and private institutions.
    Results
    About the causes of addiction, most of the interviewees believed that many factors are responsible for drug addiction. This attitude among policy makers is very precious because for years, there were limited methods for reduction of addiction in Iran. About participation of people, although there was general agreement, but a strong emphasis on its limitations some declared that it must be completely defined.
    Conclusion
    This study determined that despite an initial resistance to harm reduction programs among staff, now there is a sense of cooperation and coordination among them. This study revealed that there is a lack of legal and administrative infrastructure in macro-level which results in reduction of cooperation between organizations. This interaction is the basis for community participation.