فهرست مطالب

قلم - پیاپی 9 (بهار - تابستان 1388)

نشریه قلم
پیاپی 9 (بهار - تابستان 1388)

  • 112 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/07/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد رحیم احمدی صفحه 5
    این مقاله به بررسی شیوه های استدلال در رمان معروف پرک می پردازد. استدلال در یک متن داستانی همانند استدلال در یک متن فلسفی یا جدلی بطور مستقیم انجام نمی گیرد بلکه مولف یا راوی به ترفندهای پیچیده دست می یازد تا افکار ظاهرا بی طرفانه خویش را در میان گذاشته و خواننده را مجاب کرده یا حتی فریب دهد. نقش پدیده زاویه دید در آشکار ساختن استدلال اساسی است. زاویه دید تنها به نگاه محدود نمی گردد، بلکه مرکب از مجموعه ای متشکل از عناصر نشانه شناختی- بوطیقایی است. در این مقاله با استفاده از مثالی برگرفته از رمان معروف '' زندگی طرز مصرف'' نوشته ژرژ پرک نویسنده معروف فرانسوی به نقش این پدیده و ادات دستوری برهان آوری (همانند ''اما'') در نمایانگر شدن استدلالهای جانبدارانه (در ظاهر بی طرفانه) و شیوه های استتار آن می پردازیم.
    کلیدواژگان: استدلال، زاویه دید، برهان آوری، پرک، راباتل، زندگی طرز مصرف
  • عنایت قادری صفحه 15
    این مقاله بررسی اجمالی چگونگی تشکیل شعری است که پیام های جدیدی را نوید می دهد. هدف این شعر که بیشتر به طبیعت می پردازد این است که فکر فلسفی این دوره را با مفهوم جدید قوه ی تخیل تلفیق دهد. این نوع جدید ادبی در نظر دارد تا یک منظره جدیدی از طبیعت را بعد از مشاهده دقیق انتخاب کرده و با آمیختن آن با قوه تخیل، تصویری جامع از آن را ارایه دهد.
    اما سوالی که به ذهن می رسد این است که این شعر جدید چیست و از کجا سرچشمه می گیرد و در نهایت آیا عوامل و نظریه های دیگر در پیدایش این نوع جدید دخیل می باشند؟
    کلیدواژگان: پیدایش، نقطه اوج، انحطاط، شعر توصیفی، همسانی شعر و نقاشی، طبیعت، قوه تخیل، اصالت حواس
  • روح الله قاسمی صفحه 25
    این مقاله که بر اساس آموزه های روایت شناسانه بنا نهاده شده، کار خود را بر اصولی که ژرار ژنت در کتاب آرایه های 3 مطرح کرده بنیان نهاده است. این تحقیق کوششی است برای مطالعه چگونگی حضور راوی در داستان آوای شبانی نوشته آندره ژید. در حقیقت نحوه حضور راوی و موضع گیری هایش در صحنه های مختلف و نیز چگونگی ارتباط با خواننده و درگیر کردن وی با متن اهداف این مقاله را تشکیل می دهند. راوی این داستان به روش های مختلف می کوشد ردپای خود را در جای جای متن قرار دهد و از مخاطب خود نیز می خواهد که بیکار ننشیند و در خلال فرآیند روایت حضوری فعال داشته باشد. این راوی از روش های مختلف بهره می گیرد تا ارتباط خود را با مخاطب به نحوی مستقیم حفظ کند چرا که در دید او یک مخاطب نباید غیرفعال باشد وباید او را وارد دنیای روایت کرد. خواندن این کتاب مسلما، به علت نداشتن پیچیدگی های روایی، مشکلات زیادی برای خواننده ایجاد نمی کند با این حال چگونگی این حضور و ابزارهای مورد استفاده در این زمینه برای اعطای جایگاهی تاثیرگذار به مخاطب می تواند برای خواننده آگاه و علاقه مند جذاب باشد.
    کلیدواژگان: روایت، راوی، مخاطب، ژرار ژنت، گفته پرداز، روایت شناسی
  • زهرا کثیری، غلامرضا ذات علیان صفحه 37
    گوستاو فلوبر به واسطه آن چه که در دنیای ادبیات خلق کرده است، «مرد تاریخی» باقی می ماند، چرا که هیچ گاه واقعه تولد خویش را حادثه ای ساده نپنداشت. او بر فراز«توده های مردم» قد علم کرد تا نظریات محیط «طبیعی» خویش را به چالش کشد و رابطه اش را با آنچه احاطه اش کرده، بگسلد.
    اما فرای تمام آثار فلوبر و تفاسیر گسترده ای که بر این آثار از بدو پیدایششان انجام گرفته است، مراسلات گوستاو فلوبر گنجینه ای حقیقی از مشاهدات و تفاسیر (غالبا منتقدانه) در تمامی زمینه ها به شمار می رود که ما را برآن داشت تا به بررسی هنر فلوبر در نگارش مجموعه مراسلات وی بپردازیم. آنچه که بیش از هرچیز خواننده را شگفت زده می کند همان صداقت باورنکردنی و کمبود مشهود استانداردهای ادبی مجموعه مراسلات فلوبر در مقایسه با رمان های اوست. نامه های فلوبر به واسطه فراوانی ایده هایی که ازچارچوب های عادی مفاهیم روزمره خارج می شوند، باور نکردنی هستند. این نامه ها، گفتگویی با مخاطبین گوناگون مانند ولتر هستند که ماهیت مشترکی از فلوبر را به فاصله یک قرن تشکیل می دهند.
    فلوبر هرگز نخواسته است که چیزی را توضیح دهد یا توجیه کند. او نه اطلاع رسانی می کند نه راه حل ارائه می کند و نسل های پس از او با درک قابلیت هایش، وی را ستوده اند.
    کلیدواژگان: مراسلات، هشیاری، آفرینش داستانی، داستان، گیرنده ها، نگارش مکاتبه ای، سبک داستانی
  • مرتضی بابک معین صفحه 53
    اعتقاد به استقلال مولفه معنایی گفتمان ما را سوق می دهد که درکل گفتمان را بر اساس سه سطح معنایی درجه بندی شده متفاوت تقسیم کنیم: سطح عینیت بخشی،سطح مضمون سازی و سطح ارزش گذاری. در سطح عینییت بخشی و مضمون سازی در عین نفاوت ذاتی با یکدیگردر کنار هم مطرح می شوند، چرا که سطح عینیت بخشی ناشی از دریافت حسی می باشد، حال آن که سطح مضمونی با جنبه مفهومی خود تعریف می شود. و اما در خصوص سطح ارزش گذاری باید در نظر گرفت که هر مقوله معنایی می تواند خود براساس مقوله متضاد ارزشی مثبت/ منفی ارزش گذاری شود. مقاله حاضر که بر اساس تئوری های روایی گرماس نوشته شده است ابتدا به تجزیه و تحلیل مضمون بردگی که در سطح ژرفای گفتمان مطرح می شود پرداخته و نشان می دهد که چگونه عینیت بخشی این مضمون در سطح رویه گفتمان صورت می گیرد، سپس نشان خواهد داد چگونه در این اثر بردگی قهرمان ارزش گذاری مثبت می شود.
    کلیدواژگان: عینیت بخشی، مضمون سازی، ارزش گذاری، بردگی، موپاسان
  • عاطفه نوارچی صفحه 63
    با ترویج روش های برقراری ارتباط گرایش به «واقعیت» در آموزش زبان ابعاد گسترده تری یافته است.
    روش های یاد شده نه تنها تاکید بر استفاده از منابع واقعی زبان در کنار منابع آموزشی دارند بلکه استفاده ای واقعی و طبیعی از این منابع و همچنین استفاده از زبان در موقعیت طبیعی و غیرتصنعی را نیز مد نظر دارند. منابع واقعی زبان با وجود امتیازات فراوان (تنوع شکلی، اطلاعات غنی) نیاز مبرم به برنامه ریزی آموزشی و درسی با در نظر گرفتن مخاطبین زبان آموز دارند. این منابع از همان ابتدای آموزش و در سطوح مبتدی می توانند با طرح تمرینات و فعالیت های مناسب مورد استفاده قرار گرفته و زبان آموز را برای روبرویی با واقعیت زبان آماده سازد.
    گروهی بودن این تمرینات و فعالیت ها احساس امنیت خاطر به تک تک اعضای گروه داده، نتیجه کار را بهبود می بخشد و موقعیت طبیعی برای کاربرد زبان مورد آموزش را در تبادلات گروهی ایجاد می کند. بدین ترتیب بکارگیری زبان به گونه ای واقعی و طبیعی جایگزین مکالمات مصنوعی در موقعیت های تخیلی که توسط متدهای سمعی و بصری رایج شده و کم و بیش در آموزش ما با روش های برقراری ارتباط باقی مانده است خواهد شد.
  • ابراهیم سلیمی، ژاله کهنمویی پور صفحه 81
    داستان کوتاه های آل احمد در بازشناخت و کندوکاو گزاره های ناخودآگاه جمعی و مختصات ساختارهای اجتماعی از منابع قابل تامل و بررسی به شمار می روند. از این منظر متن آل احمد نمونه ای زبده و متشخص از ادبیاتی به شمار می رود که همواره پذیرای تحلیل های جامعه شناختی و مردم شناسانه بوده است.
    داستان بچه مردم به خوبی همگونی و همنوایی درونمایه ها وساختارهایی که در متن مطرح شده را با مختصات، زیرساخت ها، کنشگرها و بایسته های فرهنگی- اجتماعی که در جهان بیرون اتفاق می افتد را به تصویر می کشد. به گونه ای که همنوایی و تطابق این گزاره ها در درون متن و در مولفه های بنیادین اجتماع حتی در سطح قالب و سبک نمود و بروز عینی یافته اند. بدین ترتیب، متن بچه مردم همان اندازه که تصویری واقع گرایانه و شخصی از دریافت های نویسنده است، تفسیری خردمندانه از پیش زمینه های کنش های اجتماعی و رفتارهای فرهنگی به دست می دهد.
    کلیدواژگان: داستان های کوتاه آل احمد، واقع گرایی اجتماعی، تبارشناسی فرهنگی، نقد جامعه شناختی
|
  • Mohammad Rahim Ahmadi Page 5
    The importance of the question of argumentation in narrative texts is greater than the argumentation, which is approached with using the concept of point of view there. We know very well that the point of view often acts in an implicit manner, which is reported with the manner of the text argumentation. So, these two phenomena are closely linked. Contrary to other types of texts (philosophical, moral, etc), the narrative text argues indirectly, because adopting an «attitude of slack phrase» (Weinrich), the appeal in definite and direct rational techniques can shock the reader. So, the narrator tries hard to hide his opinions and his judgments behind the narration, to give the impression, which all the reader reads is objective and neutral. Life: a User's Manual (La Vie mode demploi) give us countless examples of this narratoriale and even attitude sometimes actorielle (relating to the figures). By an example chosen by: “Life: a User's Manual”, we shall see how a figure tries to hide his arguments, by a strategy with numerous facets.
    Keywords: Argumentation_Point of View_Enunciation_Rabatel_Perec_Life: a User's Manual
  • Enayat Ghaderi Page 15
    This essay is a study about the general examining of circumstance of poem-formation, which presents a new message. The aim of this poem, which mainly considers the nature, is combining the philosophical idea of this era called ‘new conception of imagination’. This new literary form is considered as selecting a new view of nature by close watching and mixing it with the imagination power. The main questions that come to mind are as follows: what is this poem? Where does it originate? And are there any other reason and theory involved in the creation of this new form of poem.
    Keywords: Creation, Climax, Decadence, Descriptive Poem, Isotropy of Poem, Painting, Nature, Imagination Power, Originate of the Sense
  • Rouhollah Ghassemi Page 25
    Based on the instructions of narratology and specifically those of Gérard Genette, explained at length in Figures III, this article will attempt to conduct a study of the presence of the narrator in La Symphonie pastorale and analyses the narrative structures, in which the narrator of this story gets advantage to mark his trail. The narrator homodiégétique also uses different processes to establish a half-direct contact with his/her interlocutor and tries to engage him/her in narrative procedures that lead ultimately to the genesis of this story. In this narrator’s point of view, the second part of this game must not remain inactive, should be engaged in the narrative world. Certainly, reading this book will not launch serious problems for the reader, however the terms of presence of the narrator and the means he uses to create a place for its effective interlocutor might interest readers vigilant and curious.
    Keywords: Narratology, Narrator, Interlocutor, André Gide, Gérard Genette
  • Zahra Kassiri, Gholamreza Zatalyan Page 37
    Gustave Flaubert, for what he represents in the world of literature, remains "a man of history" meaning one, who does not just contented simply having been thrown into the world by the adventure of birth, rises above the "herd", that he may contest the ideas of the "natural" community and break with what is happening around him. But beyond all the Flaubertien works and wide exegesis devoted to them since their publication, the Correspondence of Gustave Flaubert, is a true treasure of observations and comments (often critical) on any subject encourage us to undertake a study on the art of epistolary in his Correspondence. We were surprised to read letters of such incredible sincerity, combined, unlike his novels, with a complete lack of concern for the standards of the literary art. The letters of Flaubert are incredible by their density of idea, beyond the usual frameworks of the daily ratings. It is a dialogue with a wide variety of recipients as in the case of Voltaire, who is the congener spirit of Flaubert a century apart. Flaubert did not want to explain nor demonstrate anything. He has brought neither intelligence nor any solutions and learned posterity to appreciate his abilities.
    Keywords: Correspondence, Conscience, Novelistic Creation, History, Recipient, Epistolary Writing, Narrative Style
  • Morteza Babak Moein Page 53
    The affirmation of autonomy of the semantic component of discourse leads us to articulate this component according to three hierarchal semantic levels: figurative, thematic and axiological. The first two levels impose one to another, since the figurative releases from the perception, the thematic is described by its conceptual aspect. As for the axiological level, one can consider that any semantic category might be valorized according to the category euphoria / disphoria. This paper, based on the theory of narrativity of Greimas, analyzes first, the slavery thematic in "Fort comme la mort" of Maupassant and shows how this figurativization of this thematic, presented in the profound level of discourse, is fulfilled in discursive level. Then, this analysis will lead us to show the euphoric axiology of the slavery of novel hero.
    Keywords: Figurative, Thematic, Axiological, Slavery
  • Atefeh Navartchi Page 63
    In language didactics, the authenticity concept increases with the communication approach. This one insists not only on authentic documents insertion beside teaching documents in language classes, but also on the authentic exploitation of those documents and even on authentic use of the target language. Rich in form and information, the use of the authentic documents, requires a teaching planning and a didactic method according to the concerned public. Exactly from the elementary levels, the teaching tasks conceived to approach these documents, will permit learners to undertake many activities, which will prepare them to face the reality of the language.This achieving within teams, acquires on one hand a sense of security for each team member improving the result, and on the other hand involves interactions in target language. An authentic use of the language, which will replace use of artificial dialogues for an imaginary situation, is a remained audio-visual heritage in our communicative practices.
    Keywords: Authenticity, Communicative Approach, Motivation, Didactic Method, Interaction
  • Ibrahim Salimi, Jaleh Kahnamouipour Page 81
    The novels of Aleahmad are considered as apposite and appropriate sources in restudying and analyzing of collective unconsciousness and social structures’ characteristics. In this regard, his text is a specific example of a literature, which is ready to receive socio-anthropologic analysis. The other’s Child exhibits appositely the inner correspondences and harmonies of themes and textual structures with characteristics, infrastructures and motivations in external side of the society. This correspondence between the text and the social structures is concretized even in level of style and form. Therefore, The other’s Child is at the same time a realistic and personal image of author’s perceptions and an intelligent comment of the background of social stimulators and cultural behaviors.
    Keywords: Aleahmad, Social Realism, Cultural Genealogy, Sociologic Criticism
  • Page 97