فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حفاظت گیاهان
سال بیست و سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جانی پور، خداپرست، الهی نیا، پاداشت صفحه 1
    قارچ های اسکلرت دار یک گروه از بیمارگرهای مهم برنج هستند. گونه Rhizoctonia solani عامل سوختگی غلاف برنج از نظر اقتصادی یکی از مهمترین قارچ ها است که به دامنه وسیعی از گیاهان حمله می کند. پوسیدگی ساقه ناشی از Magnaporthe salvinii نیز با شدت های متفاوتی در استان گیلان رخ می دهد. در این تحقیق از مناطق مختلف استان گیلان 141 نمونه مشکوک به آلودگی به بیماری های منتسب به قارچ های اسکلرت دار برنج جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت چهار گونه قارچ به نام های Magnaporthe salvinii (Catt.) Krause & Webster (با آنامورف (Cavara) Hara Nakataea sigmoidea)،Sclerotium hydrophilum Sacc.، Rhizoctonia solani Kühn، و Rhizoctonia oryzae- sativae (Saw.) Mordue شناسایی شدند که گونه S. hydrophilum به عنوان گونه جدید برای فلور قارچ های ایران و گونه R. oryzae- sativae به عنوان گونه جدید بیماریزا از گیلان گزارش می شوند. R. solani و Magnaporthe salvinii قبلا از استان گیلان گزارش شده بودند. اگرچه گونه S. hydrophilum در برخی مناطق برنج خیز دنیا به عنوان بیمارگر روی برنج معرفی شده است اما توان بیماریزایی آن با مایه زنی بوته ها بر اساس اصول کخ و در شرایط آزمایشگاه توسط این قارچ اثبات نشد. نتایج آزمون های بیماریزایی برای سه گونه دیگر، بیماریزایی آنها را روی برنج به اثبات رساند.
    کلیدواژگان: قارچ، اسکلرت، برنج، عامل بیماریزا، Sclerotium، Rhizoctonia
  • نقیب زاده، جعفرپور، فلاحتی رستگار صفحه 9
    به منظور شناسایی این ویروس در بهار و تابستان 1384 ازمناطق عمده سیب زمینی کاری استانهای خراسان شمالی و رضوی نمونه برداری صورت گرفت. نمونه های برگی که علائم موزائیک خفیف، پیچیدگی و براق شدن برگها را نشان می دادند، جمع آوری شده و در محفظه یخ به آزمایشگاه منتقل شدند. تعدادی غده نیز جمع آوری گردید که بعد از گذراندن دوره خواب در دمای 4 درجه سانتی گراد در سردخانه، در پاکتهای کاغذی در محیط آزمایشگاه جهت جوانه زنی قرار گرفتند. آلودگی نمونه های فوق با استفاده از آزمون سرولوژیکی DAS-ELISA و آغازگرهای طراحی شده برای تکثیر ژن پروتئین پوششی (CP) در واکنش RT-PCR انجام گردید. استخراج RNA از نمونه های آلوده با استفاده از روش رسوب با PEG6000 انجام گردید و به دنبال آن آزمون RT جهت ساخت cDNA و پس از آن آزمون PCR انجام شد. الکتروفورز محصول PCR در ژل آگاروز 5/1 درصد، قطعه تکثیر شده bp 1100 مربوط به ژن کامل CP را در تمام نمونه های مورد آزمایش نشان داد. وجود ناحیه تکثیر شده مزبور در نمونه های آلوده نشان از آلودگی به PVA در مناطق بررسی شده دارد. تعیین دامنه میزبانی ویروس نیز در شرایط گلخانه بر روی سه گونه گیاهی شامل توتون (Nicotiana abacum var samsun)، توتون (Nicotiana tabacum var Turkish)، گوجه فرنگی (Lycopersicum esculentum) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تعیین پراکنش این ویروس نمونه برداری تصادفی از مزارع حومه شهرستانهای مشهد، چناران، قوچان، شیروان، بجنورد، فاروج، تربت حیدریه، تربت جام، فریمان، کاشمر، اسفراین و نیشابور به عمل آمد و سپس با استفاده از آزمون DAS-ELISA میزان پراکنش این ویروس در مناطق ذکر شده بررسی گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که مزارع حومه کاشمر آلوده به این ویروس می باشند و در مزارع سایر شهرستانها آلودگی مشاهده نگردید. این اولین گزارش از وجود ویروس A سیب زمینی در استانهای خراسان شمالی و رضوی می باشد.
    کلیدواژگان: ویروس A سیب زمینی، شناسایی، دامنه میزبانی، DAS، ELISA، RT، PCR
  • قارونی کاردانی، جعفرپور، فلاحتی رستگار، طبسی نژاد صفحه 17
    قارچ پلی میکسا بتا (Polymyxa betae) از پارازیتهای اجباری و انتشار جهانی دارد. این قارچ خاکزاد و پارازیت داخلی ریشه برخی گیاهان مانند اعضاء خانواده های خرفه (Portulaceae)، سلمه (Chenopodiaceae)، تاج خروسیان (Amaranthaceae) و ناقل تعدادی از ویروسهای بیماریزای گیاهی از جمله ویروس زردی نکروتیک رگبرگ چغندرقند(BNYVV) می باشد. این ویروس از لحاظ اقتصادی از مهمترین ویروسهای آلوده کننده چغندرقند است. اسپورهای این قارچ قادرند سالها در خاک خشک باقی بمانند. با توجه به اهمیت این ویروس، در تابستان 1384 اقدام به جمع آوری خاک و نمونه های مشکوک به آلودگی از مزارع چغندرکاری استان گردید و تعداد 48 نمونه از مزارع تربت حیدریه، چناران، نیشابور، فریمان و بجنورد جمع آوری شد. به منظور تشخیص ویروس BNYVV از آزمون داس الایزا (DAS-ELISA) استفاده گردید. از آزمون طعمه گذاری در خاک جهت جداسازی قارچ مورد نظر از خاک استفاده شد. شش هفته بعد ریشه ها از خاک خارج و پس از شستشو با آب در هیدروکسید پتاسیم 10درصد قرار داده شد. سپس قطعاتی از آنها جهت مشاهده فرم پایدار قارچ با میکروسکوپ نوری بررسی شدند. استفاده از میکروسکوپ نوری جهت تعیین پلی میکسا بتا به علت اشکال در رویت فرمهای نابالغ و کوچک و عدم تمایز بین زئوسپورانژیومها و اسپورهای مقاوم سایر قارچها غیر قابل اطمینان و زمان بر است. بنابراین استفاده از روش واکنش زنجیره ای پلیمراز به عنوان روشی سریع و دقیق مورد استفاده قرار گرفت. برای استخراج آر. ان. ا از غده های نمونه های آلوده از روش رسوب با PEG6000 استفاده شد و بدنبال آن نسخه برداری به طریق وارونه (RT-PCR) جهت ساخت cDNA با استفاده از آغازگر اختصاصی ژنوم قارچ انجام پذیرفت. آزمون پی. سی. آر با استفاده از آغازگرهای اختصاصی رفت و برگشت ژنوم این قارچ بر اساس داده های مونیه و همکاران صورت گرفت. الکتروفورز محصول پی. سی. آر در ژل پلی اکریل آمید 5 درصد و نیز آگارز 5/1 درصد تکثیر قطعه ای به اندازه 170 جفت باز را تایید نمود که نشانگر آلودگی نمونه ها به قارچ پلی میکسا بتا بود. با بکارگیری این روش ردیابی قارچ پلی میکسا بتا به طور مستقیم از آر. ان. ا استخراجی امکان پذیر می باشد.
    کلیدواژگان: پلی میکسا بتا، ویروس زردی نکروتیک رگبرگ چغندرقند (BNYVV)، آزمون داس الیزا، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • عمواقلی طبری، قهاری، عرب زاده صفحه 25
    آب، عنصر اصلی در تولید محصولات کشاورزی می باشد. بهره وری مطلوب از آب در کشوری مانند ایران با اقلیم خشک و نیمه خشک، بسیار حایز اهمیت است. بررسی تاثیر رژیم های مختلف آبیاری روی کرم ساقه خوار برنج (Chilo suppressalis Walker، Lep.: Crambidae) به عنوان یکی از مهمترین عوامل زیان آور برنج، گامی مهم در جهت استفاده ی بهینه از آب شیرین در چارچوب مدیریت محصولات زراعی محسوب می گردد. به همین منظور ویژگی های مختلفی شامل تعداد پنجه، آلودگی غلاف برگ، خشکیدگی جوانه ی مرکزی و خوشه های سفید شده در برنج رقم فجر مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش ها طی فصول بهار و تابستان 1382 و 1383 در شرایط کم آبیاری و در قالب دو سیستم کشت نشایی و خشکه کاری با هفت تیمار شامل رژیم های مختلف آبیاری و در سه تکرار با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی در مؤسسه ی تحقیقات برنج آمل انجام شد. بعد از آماده سازی زمین، در اوایل خردادماه، نشاهای رقم فجر به تعداد چهار عدد در هر کپه با فواصل 30×30 سانتی متر در کرت های آزمایشی به ابعاد 5 × 3 متر مربع کشت شدند. نمونه برداری ها در سه مرحله ی زمانی شامل سه و هشت هفته بعد از نشاکاری و ده روز پیش از رسیدن محصول و به صورت تصادفی انجام گردیدند. در این بررسی از هر کرت پنج بوته ی کامل انتخاب و سپس بوته های آلوده و سالم شمارش گردیدند. بر اساس نتایج به دست آمده، رژیم های مختلف آبیاری در هر دو سیستم کشت نشایی و خشکه کاری بر ویژگی های مورد بررسی در این تحقیق اثر معنی دار نشان ندادند. به این ترتیب اعمال تغییر در مقدار آب مصرفی در مزارع برنج، تاثیر معنی دار در میزان خسارت ایجاد شده توسط کرم ساقه خوار برنج نشان نداد.
    کلیدواژگان: کم آبیاری، خشکه کاری، کشت نشایی، کرم ساقه خوار برنج، رقم فجر
  • بشارت، ذکایی صفحه 34
    در تحقیق حاضر اثر غلظت های مختلف کروم 3 ظرفیتی () بر رشد و میزان جذب آن بوسیله میسلیوم قارچ خوراکی Agaricus bisporus بررسی شد. در این تحقیق میسلیوم این قارچ در محیط کشت جامد سیب زمینی دکستروز آگار (PDA) و محیط کشت مایع شیره مالت براث (MEB) و تیمارهای 0، 25/0، 5/0، 75/0، 1، 5/1، 2، 3، 4، 5، 6، 7، 9، 11، 13، 15، 17، 19، 25، 30، 35، 40، 45، 50، 80، 90، 100، 125، 150، 175، 200، 225، 235، 245، 250، 275، 300، 325، 350، 375 و ppm 400 در دمای C 25 و 6 = pH کشت شد. افزایش غلظت از ppm 150 به بالا، باعث کاهش پارامترهای رشد شامل رشد قطری پرگنه قارچ و وزن خشک میسلیوم آن شد. ملاحظه گردید با افزایش غلظت در محیط کشت انباشتگی کروم در میسلیوم افزایش یافت بطوریکه در بالاترین تیمار) ppm 300)، میزان کروم میسلیوم ppm 73/12 اندازه گیری شد. افزایش غلظت از ppm 150 به بالا موجب کاهش معنی داری در جذب پتاسیم گردید، اما تاثیری بر جذب سدیم میسلیوم نداشت. بر اساس نتایج بدست آمده آستانه تحمل میسلیوم قارچ Agaricus bisporus نسبت به حدود ppm 150 بدست آمد.
    کلیدواژگان: حد آستانه، کروم، Agaricus bisporus
  • قهاری، عمواقلی طبری، حاجی امیری، ساکنین، استوان صفحه 41
    تغییرات جمعیت لاروهای زمستانگذران کرم ساقه خوار برنج،Chilo suppressalis Walker (Lepidoptera: Pyralidae) روی کلش های سه رقم رایج برنج شامل فجر، خزر و نعمت در شالیزارهای شمال شهرستان آمل در استان مازندران بررسی شد. نتایج این پژوهش نشان داد که نوسانات جمعیت لاروهای زمستانگذران روی کلش های سه رقم برنج در سطح آماری 05/0 دارای اختلاف معنی دار بودند، بطوری که بالاترین تراکم روی رقم خزر و پایین ترین تراکم روی رقم نعمت بدست آمد. نتایج نمونه برداری ها در زمان های مختلف فصل پاییز نشان داد که دینامیسم جمعیت لاروها در تاریخ های مختلف نمونه برداری فاقد اختلاف معنی دار بود. همچنین مقایسه میانگین اثر متقابل «تاریخ نمونه برداری × واریته» روی انبوهی جمعیت لاروهای زمستانگذران نشان داد که هیچ اختلاف معنی داری وجود ندارد. با توجه به نتایج این پژوهش، اولا رقم نعمت به دلیل وجود تراکم پایینی از لاروهای زمستانگذران روی آن می تواند جزو ارقام مقاوم محسوب گردد. ثانیا لاروهای زمستانگذران بعد از پیدا کردن میزبان مناسب جهت زمستانگذرانی، جابجایی بسیار اندکی به سمت سایر میزبان ها خواهند داشت که به همین دلیل در تاریخ های مختلف نمونه برداری نوسانات چندانی در تراکم جمعیت آنها مشاهده نگردید. در این پژوهش، علاوه بر بررسی تغییرات جمعیت، تعدادی از دشمنان طبیعی لاروهای زمستان گذران کرم ساقه خوار برنج در منطقه ی آمل مورد مطالعه قرار گرفتند. بر اساس نتایج بدست آمده، سوسک های شکارگر متعددی از خانواده های Carabidae و Staphylinidae و نیز تعدادی زنبور و مگس پارازیتوئید از خانواده های Braconidae، Ichneumpnidae، Sarcophagidae و Phoridae شناسایی شدند که در کاهش تراکم جمعیت لاروهای زمستان گذران نقش داشتند.
    کلیدواژگان: تغییرات جمعیت، لاروهای زمستانگذران، کرم ساقه خوار برنج، شالیزار، مازندران، شکارگران، پارازیتوئیدها
  • خشکدامن، نیک نژاد کاظم پور، عبادی، پدرام فر صفحه 50
    بیماری بلایت باکتریایی برنج در اثر باکتری Xanthomonas oryzae pv. oryzae ایجاد می شود و یکی از جدی ترین بیماری های برنج در جهان، بعد از بیماری بلاست می باشد. با توجه به اهمیت این بیماری و خسارت های ناشی از آن، در بهار و تابستان سال 1385 از مزارع مختلف برنج استان گیلان (رودسر، لنگرود، لاهیجان، رشت، انزلی، فومن، صومعه سرا و رودبار) بازدید بعمل آمد و از بوته های برنج که دارای علایم آبسوختگی و زردی برگ بودند، نمونه برداری انجام شد. جداسازی عامل بیماری روی محیط های کشت YDC و NA حاوی آنتی بیوتیک سیکلوهگزامید (50 میکروگرم در میلی لیتر) انجام گرفت. پس از 72-48 ساعت پرگنه های بدست آمده در محیط کشت YDCزرد رنگ بودند و روی محیط NA کلنی های گرد، لعابدار و به رنگ زرد ایجاد نمودند. براساس مجموع خصوصیات مرفولوژیکی، بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی، بیماریزایی، حساسیت به آنتی بیوتیکها و با استفاده از روش واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) به کمک آغازگرهای اختصاصی این جدایه ها به عنوان Xanthomonas oryzae pv. oryzae شناسایی شدند. این اولین گزارش از وجود باکتری عامل سوختگی باکتریایی برنج در مزارع استان گیلان می باشد.
    کلیدواژگان: Xanthomonas oryzae pv، oryzae، برنج، سوختگی باکتریایی، گیلان
  • قربانی فعال، فارسی، پوریان فر، محمودنیا میمند، ذوالعلی صفحه 58
    به دلیل سهولت تکثیر رویشی نژادهای اصلاحی قارچ های خوراکی، حفاظت از نژادهای اصلاح شده امری جدی و ضروری است. نشانگرهای مولکولی AFLP به دلیل سرعت، دقت، پوشش بالای ژنوم و نیز ارائه نتایج قابل اعتماد و تکرارپذیری بالا، قابلیت زیادی در انگشت نگاری ژنتیکی دارند. در این پژوهش DNAی ژنومی 12 نژاد تجاری قارچ خوراکی دکمه ای Agaricus bisporus، توسط دو آنزیم EcoRI وTru9I برش داده شده و پس از اتصال رابط ها و تکثیر پیش انتخابی و انتخابی با استفاده از هشت ترکیب جفت آغازگری (EcoRI/Tru9I)، 501 باند قابل امتیاز دهی ایجاد شد که 54 عدد (8/10%) از آنها چند شکل بودند. بیشترین تعداد باند چند شکل (12 باند) با استفاده از ترکیب آغازگری (EcoRI-CT/ Tru9I-TC) و کمترین تعداد باند چندشکل (2 باند) با استفاده از ترکیب آغازگری (EcoRI-CAC/ Tru9I-AG) حاصل شد. شباهت ژنتیکی نمونه ها بین 14/0 تا 95/0 متغیر بود و دندروگرام ترسیم شده با استفاده از روش UPGMAدر نرم افزار Ntsys، سه گروه اصلی را بین 12 نژاد مشخص کرد. با توجه به الگوی انحصاری باندهای حاصل از هشت جفت آغازگر در هر نژاد، تمایز بین آنها میسر بود.
    کلیدواژگان: قارچ دکمه ای، نژادهای اصلاحی، ترکیب آغازگری، AFLP، شناسنامه مولکولی
  • طاهری، طریقی صفحه 68
    در این مطالعه٬ نقش ریبوفلاوین (ویتامین 2 (B بعنوان فعال کننده مکانیسم های دفاعی گیاه برنج علیه بیماری های رایزوکتونیایی مورد بررسی قرار گرفت. با کاربرد ریبوفلاوین٬ مقاومت سیستمیک در گیاه برنج علیه عامل بیماریزا و کاهش معنی داری در شدت پیشرفت بیماری در مقایسه با گیاهان شاهد مشاهده گردید. ریبوفلاوین فاقد اثر مستقیم بر رشد پاتوژن ها و فاقد خاصیت گیاه سوزی بود. لزوم وجود فاصله زمانی بین تیمار با ریبوفلاوین و مایه زنی گیاه برای کاهش پیشرفت بیماری نشانگر این است که ریبوفلاوین از طریق تحریک مکانیسمهای دفاعی گیاه و ایجاد مقاومت القایی قادر به حفاظت گیاه در برابر رایزوکتونیا می باشد. این مورد با بررسی بیان ژنهای دفاعی نظیر لیپوکسیژنازLOX) lipoxygenase;)٬ فنیل آلانین آمونیا لیازPAL) Phenylalanine ammonia-lyase;)٬ و پراکسیداز (Cationic rice peroxidase; PO-C1) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان دهنده افزایش سطح بیان ژنهای LOX و PO-C1 پس از تیمار با ریبوفلاوین و بویژه پس از مایه زنی با پاتوژن در گیاهان تیمار شده با ریبوفلاوین بود. القاء مقاومت در گیاه حتی پس از گذشت 20 روز از تیمار با ریبوفلاوین٬ نشانگر کارآیی این ویتامین در ایجاد مقاومت القایی بادوام تر نسبت به سایر عوامل محرک سیستم دفاعی گیاه می باشد. یافته های این تحقیق٬ نشان داد که استفاده از ریبوفلاوین بعنوان فعال کننده سیستم دفاعی گیاه٬ یک استراتژی نوین٬ ساده٬ و سازگار با محیط زیست است که امکان استفاده از آن در مدیریت مبارزه با بیماری های رایزوکتونیایی برنج وجود دارد.
    کلیدواژگان: رایزوکتونیا٬ برنج٬ ریبوفلاوین٬ مقاومت القایی٬ بیان ژنهای دفاعی
  • ایزدی، راشد محصل، زند، نصیری محلاتی، لکزیان صفحه 81
    به منظور بررسی تاثیر بافت خاک و درجه حرارت بر تجزیه آترازین در شرایط آزمایشگاهی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در آزمایشگاه تحقیقات علف های هرز دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. عوامل مورد بررسی در این آزمایش، بافت خاک در دو سطح (سبک و سنگین)، دما در سه سطح (10، 20 و 30 درجه سانتی گراد) و دوره های زمانی خواباندن نمونه ها در انکوباتور در 4 سطح (0، 20، 40، 60 روز) بودند. برای اختلاط خاک به آترازین از انحلال آترازین تجاری در متانول استفاده شد. نمونه های خاک به نسبت 50 میلی گرم آترازین در کیلوگرم خاک آلوده و غلظت باقیمانده آن توسط دستگاه HPLC اندازه گیری شد. نتایج حاکی از تاثیر معنی دار بافت خاک و دما بر سرعت تجزیه و نیمه عمر آترازین داشتند، بیشترین و کمترین سرعت تجزیه به ترتیب در خاک بافت سنگین در دمای 30 درجه سانتی گراد ودر خاک سبک در دمای 10 درجه سانتی گراد با ضرایب تجزیه 001/0 و 0077/0 میلی گرم در روز حاصل شد. نیمه عمر آترازین در خاک سنگین به طور معنی داری کمتر از خاک سبک بود، به طوریکه در دماهای 10، 20 و 30 درجه سانتی گراد نیمه عمر آن در خاک سبک به ترتیب 693، 5/364، 6/138 و در خاک سنگین به ترتیب 2/277، 5/157 و 90 روز بود. به طور کلی نتایج حاصل از این آزمایش نشان دادند که ماندگاری آترازین در خاک بافت سنگین به مراتب کمتر از خاک بافت سبک است و روند سرعت تجزیه و تغییرات و نیمه عمر آترازین تحت تاثیر دماهای مختلف از قانون آرنیوس تبعیت می کند.
    کلیدواژگان: آترازین(ایترکس)، بافت خاک، دما، ماندگاری، نیمه عمر
  • اوجی اردبیلی، احمدزاده، شریفی تهرانی، جوان نیکخواه صفحه 89
    گیاه دارویی سنبل الطیب گیاهی استوار و چند ساله است که به عنوان آرام بخش طبیعی بوده و بهترین جایگزین داروی شیمیایی دیازپام می باشد. در نمونه برداری هایی از این گیاه از مزارع پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، پژمردگی با علائم پوسیدگی و سیاه شدگی ریزوم و ریشه مورد توجه قرار گرفت. نمونه های جمع آوری شده پس از ضد عفونی در محیط غذایی PDA کشت گردیدند. سه روز بعد جدایه هایی از دو جنس قارچ Rhizoctonia و Fusarium روی قطعات نمایان و خالص سازی شدند. جدایه جنس رایزوکتونیا پس از خالص سازی از طریق کشت نوک ریسه در تاریکی قرار داده شد. هیف های قارچ تعیین قطر و رنگ آمیزی هسته صورت گرفت که در هر سلول هیف چند هسته مشاهده شدند. با توجه به سایر مشخصات، گونه مذکور R. solani شناسایی گردید. از ماکروکنیدی های جدایه قارچ فوزاریوم کشت تک اسپور به عمل آمد و بعد از 24 ساعت تک اسپور های رشد یافته جهت شناسایی به محیط کشت اختصاصی CLAو جهت اسپورزایی به محیط کشت PDA انتقال یافتند. کلنی این قارچ بعد از هفت روز در محیط PDA به رنگ سفید متمایل به کرم در سطح رویی و به رنگ کرم با حالتی فشرده در سطح تحتانی پتری مشاهده گردید که بر اساس مشخصات مورفولوژیکی جدایه فوزاریوم روی محیط کشت اختصاصی CLA و با توجه به کلید های لسی و سومرل- گرلاخ و نیرنبرگ، گونه F. solani تشخیص داده شد. آزمایش بیماری زایی دو جدایه در شرایط آزمایشگاهی انجام گردید. هر دو گونه قارچ Fusarium solani و Rhizoctonia solani برای اولین بار از روی گیاه دارویی سنبل الطیب در ایران گزارش شده اند.
    کلیدواژگان: Rhizoctonia solani، Fusarium solani، پوسیدگی، سنبل الطیب، کرج
  • حسینی، راشد محصل، نصیری محلاتی، حاج محمدنیا قالی باف صفحه 97
    به منظور بررسی تاثیر میزان نیتروژن و دوره های زمانی تداخل علف های هرز بر عملکرد و اجزاء عملکرد ذرت (Zea mays L.)، آزمایشی در سال 1383 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. فاکتور اول، میزان نیتروژن (184 و 368 کیلوگرم در هکتار) و فاکتور دوم دوره رقابت ذرت با علف های هرز بر مبنای مراحل رشدی ذرت بود. این دوره ها شامل سه سطح عاری از علف های هرز تا مراحل 4، 8 و 12برگی ذرت و سه سطح آلوده به علف های هرز تا مراحل4، 8 و 12 برگی ذرت بود. دو سطح دیگر شامل کرت های عاری از علف هرز و آلوده به علف هرز تا پایان دوره رشد ذرت نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. در این آزمایش تاثیر تداخل علف های هرز بر عملکرد و اجزاء عملکرد ذرت معنی دار بود و با افزایش مدت زمان تداخل علف های هرز عملکرد دانه کاهش یافت. اما افزایش میزان نیتروژن از 184 کیلوگرم در هکتار به 368 کیلوگرم در هکتار تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه ذرت نداشت و در مواردی (تیمارهای آلوده تا 12 برگی و تداخل تمام فصل) به دلیل فشار زیاد رقابت از سوی علف های هرز، افزایش نیتروژن موجب کاهش عملکرد دانه ذرت شد.
    کلیدواژگان: رقابت علف های هرز، عملکرد دانه، عناصر غذایی، کاهش عملکرد
|
  • Page 1
    Sclerogenic fungal pathogens, are among the most important diseases of rice plant. Sheath blight caused by Rhizoctonia solani is one of the economically important diseases that attack a wide range of hosts. Stem rot (Magnaporthe salvinii) has also been found with different severity in most fields of Guilan province. To determine sclerogenic fungal pathogens of rice plant, 141 isolates around Guilan province were collected and taxonomically studied. Four species viz R. solani Kuehn, R. oryzae- sativae (Mordue) Sawada, Sclerotium hydrophilum Saccardo and Magnaporthe salvinii (Catt.) Krause and Webster (Sclerotium oryzae Catt.) were identified. Sclerotium hydrophilum Saccardo and R. oryzae- sativae (Mordue) Sawada are new for Iran and Guilan province mycoflora, respectively. Although S. hydrophilum was reported as a pathogen on rice, we could not be able to verify pathogencity of this species in laboratory conditions according to Kokh's postulate. Pathogenecity tests showed that the other three species are pathogen on rice plant.
  • Page 9
    Potato virus A (PVA) is one of the members of genus potyvirus. PVA particles are straight to slightly flexuous rods and contain of single stranded RNA. In the spring and summer of 2005, sampling accomplished to determine potato virus A from potato fields in Northern and Razavi Khorasan provinces. Samples with mosaic, shining and rolling of leaves carried in ice chamber to Laboratory for identification and further studies. Some tubers were also collected. After tubers passed dormancy period at 4ºC they were transferred to laboratory to germinate. To detect PVA in collected samples, bioassays, serological and molecular methods such as ELISA and RT-PCR were used. Total RNA was extracted from infected samples by using PEG6000 precipitation method and cDNA was constructed. PCR was performed with specific primers from coat protein region. After electrophoresis on 1.5% agarose, the band of 1100 bp was detected. This amplified region was specific for CP PVA. Host range study of the virus was investigated in greenhouse on three species of host plant. To investigate distribution of the virus, the samples were collected randomly from potato fields located at Mashhad, Chenaran, Shirvan, Ghoochan, Faroodje, Bojnourd, Fariman, Kashmar, Esfarayen, Neishabour, Torbat Jam and Torbat-e- Heydariyeh and tested by DAS-ELISA method. Fields of Kashmar were infected with PVA in different proportions but no infections were observed in other tested fields of the region. This is the first report from existence of PVA in Northern and Razavi Khorasan provinces
  • Page 17
    Polymyxa betae is an obligate parasite and has a worldwide distribution. This fungus is a soil-borne root endoparasite in some plant families such as Portulaceae, Chenopodiaceae and Amaranthaceae. This fungus is the vector of many plant viruses such as Beet necrotic yellow vein virus (BNYVV) which causes the disease known as rhizomania. BNYVV is the most economical important viral diseases of sugar beet. Resting spores of P.betae can survive in soil for many years. For detection of this fungus in Razavi Khorasan province, in summer of 2005, soil samples and plants with rhizomania symptoms were collected from the sugar beet fields. Infection of samples with BNYVV was confirmed by DAS-ELISA. Baiting technique was used for isolation of the fungus. Six-week old plant roots were taken from soil, washed and stained with KOH 10% for 30 minutes and roots were examined for the presence of resting spores under light microscope. Due to difficulty in observing the immature resting spores of the fungus and distinction between zoosporangium and resting spores of other fungi by light microscope, PCR technique was used to the detection of the fungus. Total RNA was extracted from roots of infected samples using PEG6000 precipitation method and cDNA was made using fungus specific forward primer. PCR was performed with the specific forward and reverse primers. After electrophoresis on 1.5% agarose gel and 5% polyacrylamid gel, the band of 170 bp was detected. This amplified region is specific for P.betae.
  • Page 25
    Water is a main factor in production of crops. Optimizing the usage of water is essential especially in Iran which is a dry and semi-dry country. Investigation on the effect of different irrigation treatments on Chilo suppressalis Walker (Lep.: Crambidae), as the most destructive rice pest, can be an efficient strategy in optimizing usage of water in Integrated Crop Management (ICM). In order to investigate on the influence of deficit irrigation on the performance of C. suppressalis, several factors including tiller number, leaf sheath infection, dead hearts and white heads were evaluated on Fajr variety. All the experiments were conducted in spring and summer of 2004 and 2005 in the Rice Research Institute of Amol base of deficit irrigation in two methods including dry seeded and transplanting. The experimental design was randomized complete block design with 7 treatments (various irrigation regimes) and 3 replications. After preparing of the nursery and paddy fields in mid May, 4 seedlings were sown in each hill with 30x30 cm interval and also for the plots 3x5 m2. The randomized samplings were conducted at three stages including three weeks after transplanting, eight weeks after transplanting and ten days before harvesting. In each stage, 5 hills were randomly selected from each plot and then infected and healthy tillers were counted. Data analysis indicated that different irrigation regimes had not significance effect on the mentioned characters in both methods, dry seeded and transplanting. Therefore, changing on the volume of used water in rice fields has not any effect on population density of C. suppressalis.
  • Page 34
    In the present research the effect of different concentrations of Cr3+ on growth and uptake of chromium by mycelium of Agaricus bisporus was investigated. Chromium playes an important role in improvment of insulin action in diabetic patients. The aim of this research was to investingate tolerance threshold of the fungus to Cr3+ concentrations. Mycelium of A. bisporus was cultured in solid media (PDA) and liquid media (MEB). Cr3+ concentrations in the rang of 0 – 400 ppm were added to the culture media at 25C and pH=6. Increasing of Cr3+ concentration more than 150 ppm decreased growth parameters including growth of colony diameter of the fungus and mycelium dry weight. Accumulation of chromium in mycelium was increased and at highest concentration (300 ppm Cr3+) chromium content of the mycelium was determined to be 12.73 ppm. Increasing Cr3+ concentration more than 150 ppm caused significant reduction of k+ uptake. Alghough no significant effect on Na+ absorption by mycelium was observed. On the base of the results, tolerance threshold of mycelium of A. bisporus to Cr3+ appeared to be 150.
  • Page 41
    The population fluctuation of overwintering larvae of Rice stem borer, Chilo suppressalis Walker (Lepidoptera: Pyralidae) was studied on the three rice varieties including, Fajr, Khazar and Nemat in paddy fields of northern Amol in Mazandaran province. The results indicated that the population fluctuation was significantly different on the three rice varieties at statistical level 5%; the highest density was obtained on variety Khazar and the lowest one on Nemat. The results of several samplings in different dates of autumn indicated that there was not any significant difference between the sampling dates. The mean comparison of reciprocal effect "sampling date × variety" on the population density of overwintering larvae indicated that there was no significant different. In attention to the results of this project, firstly the variety Nemat can be a resistant variety because of low density of overwintering larvae on it. Second, overwintering larvae have little replacement to other hosts after finding the suitable and pleasant overwintering shelters, because of any vacillation on population density in different sampling dates. In addition to the population fluctuation of rice stem borer, many natural enemies of overwintering larvae were studied in Amol region. Several predator beetles of the families Carabidae and Staphylinidae, and also many dipteran and hymenopteran parasitoids of the families Braconidae, Ichneumonidae, Sarcophagidae and Phoridae were identified as the efficient factors on decreasing of population density of overwintering larvae.
  • Page 50
    Bacterial blight of rice, causes by Xanthomonas oryzae pv. oryzae, is one of the most devastating disease of rice after blast disease. During the spring and summer of 2005-2006 different paddy fields in Guilan province (Roodsar, Langrud, Lahijan, Rasht, Anzali, Fooman, Soomeesara and Roodbar) were surveyed and samples were collected from rices showing blight and yellowing in leaves. The extract from tissues were cultured on NA and YDC media containing cyclohexamide¬ (50 µg/ml).¬ After 48 to 72 hours, bacterial colonies were selected and purified. Bacterial colonies were yellow mucoid and produced xanthomonadin pigment on YDC medium. Strains were gram, pectinase and oxidase negative, aerobic and abel to do hypersensitivity reaction on tobacco leaves. According to morphological, physiological and biochemical characteristics, pathogenicity test, antibiotic sensitivity and PCR method with specific primer pair the isolates were identified as Xanthomonas oryzae pv. oryzae. This is the first report of existence of X. o. pv. oryzae on paddy fields in the Guilan provinc
  • Page 58
    As hybrid spawn is propagated asexually in edible mushrooms, producers may propagate it without the permission of the owner. For the protection of the owner right, there is a great need for a molecular certificate for each commercial line. The high-resolution genotyping method of amplified fragment length polymorphism (AFLP) analysis was used to prepare molecular certifications and fingerprinting of 12 lines of Agaricus bisporus. AFLP templates were prepared by digestion of Agaricus DNA with EcoRI and Tru9I restriction endonucleases and subsequent ligation of corresponding site specific adaptors. A total of 54 polymorphic bands were obtained using eight primer combinations. The largest polymorphic bands (12) were produced by using (E-CT/t-TC) primer combination. Molecular certificates were adjusted through presence (1) and non-presence (0) of polymorphic bands. The 12 Button Mushroom lines were distinctly allocated into three clusters with UPGMA method. These results indicated that AFLP‌ is a fast, highly discriminating and reproducible DNA fingerprinting method in distinguishing bred lines of white button mushroom.
  • Page 68
    In this study, the role of riboflavin (vitamin B2) as a defense activator in rice plant against Rhizoctonia diseases was investigated. Following application of riboflavin, rice plants developed systemic resistance to the pathogen and riboflavin did not have any direct effect on the growth pathogens and did not cause phytotoxicity on plants. The necessity of the time interval between riboflavin application and inoculation of pathogen for reduction of disease progress clearly indicates that riboflavin protects rice against R. solani by inducing plant defense responses and induction of resistance. This case was further confirmed by investigating the expression of defense genes, including cationic rice perroxidase (PO-C1), phenylalaninr ammonia-lyase (PAL), and lipoxygenase (LOX). Results revealed elevated levels of LOX and PO-C1 expression in riboflavin-treated plants especially after inoculation with the pathogen. Induction of resistance in plant even after 20 days post-treatment with riboflavin reveales that the vitamin is effective for induction of more durable resistance compared to other activators of plant defense system. Our findings demonstrate that using riboflavin as a plant defense activator is a new, simple, and environmentally safe strategy that could be used to control Rhizoctonia sheath diseases of rice.
  • Page 81
    In order to study the effects of soil texture and temperature on atrazine degradation, an experiment was conducted in completely randomized design with factorial arrangement and 3 replications. Experimental factors included, soil texture (sandy loam and silty clay), temperature(10, 20 and 30 oC) and 4 incubation periods(0, 20, 40 and 60 days). Soil was spiked with atrazine at a rate of 50 mg/kg soil and atrazine residue was measured with HPLC. Results showed that soil texture and temperature had significant effects on atrazine degradation rate.The highest and lowest degradation rate observed in clay soil(30 oC) and sandy soil (10 oC) with degradation rate coefficient of 0.0077 and 0.001, respectively. Atrazine half-life in clay soil was lower than sandy soil. At 10, 20 and 30 oC atrazine half-life was 693, 364.5 and 138.6 days for sandy soil and 277.2, 157.5 and 90 days for clay soil, respectively. Based on these results it is expected that atrazine persistence would be lower in clay soils with higher temperature.
  • Page 89
    Valerian medicinal plant (Valeriana officinalis) is a perennial succulent plant that is natural lenitive and good ingrained of diazepam. This study was conducted in order to identify the fungal agents of rhizome and root rot of valerian. Infected plant samples that showed the symptoms of rotting and necrosis were collected from Karaj and used in order to isolate disease agents. Symptomatic samples were sterilized with sodium hypochlorite (1%) and cultured on PDA medium in Petri dishes. Two fungal colonies grown from tissue segments and single hyphal tip or monoconidial isolates were obtained on PDA medium followed by incubation in dark. The fungal isolate identified as Rhizoctonia solani based on the following test. Staining was done for hyphae of Rhizoctonia isolate, number of nuclei in each cellule and hyphal diameter was determined. The hyphae contained several nuclei. Single spore culture, were obtained from macroconidia of Fusarium isolate. After 24 hours of incubation, single spores were transferred to selective medium, CLA, for detection of Fusarium isolates and also, were transferred to PDA medium for sufficient mass production of spores and sporulation. After 7 days colonies appeared as white cream on top and cream at the bottom of Petri plate with abundant micro and macro conidia. Based on morphology and dimension of conidia and also, production of chlamydospore, the fungus was identified as Fusarium solani. This is the first report of these fungi on V. officinalis in Iran.
  • Page 97
    In order to evaluate the influence of nitrogen application and duration of weed interference on corn (Zea mays L.) yield and yield components, a field study was conducted in 2004 at the Ferdowsi University of Mashhad Research Field. The experimental design was a randomized complete block with a factorial treatment arrangement replicated three times. Nitrogen fertilizer was applied at rates equivalent to 184 and 368 kg N ha-1. A quantitative series of treatments of both increasing duration of weed interference and length of weed-free period were included in each nitrogen level. Results of this study showed that duration of weed interference had a significant effect on corn yield and yield components, reducing corn yield as duration of weed interference increased. Increasing nitrogen rate had no significant effect on corn yield, but in two cases of weed interference (weed infested until 12 leaf stage and weed infestation throughout the season), increasing nitrogen resulted in decreased corn yield, likely due to the higher weed competition.