فهرست مطالب

علوم باغبانی - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1388)

نشریه علوم باغبانی
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی تهرانی فر، یحیی سلاح ورزی، علی گزانچیان، حسین آرویی صفحه 1

    کارکردهای فراوان فضای سبز و نقش محوری گیاهان پوششی خصوصا گراس های چمنی در این مکان ها باعث شده است که به سرعت بر سطح این گیاه زیبا در شهرها افزوده شود. این تحقیق به منظور بررسی پاسخ های بخش هوایی و میزان تحمل گراس های چمنی بومی و وارداتی در برابر تنش خشکی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی نامتعادل در سال 1385 به اجرا درآمد. گونه های مختلف گراس در سه سطح شامل 1-Festuca arundinacea وارداتی، 2- Lolium perenne وارداتی، 3- Festuca arundinacea بومی و آبیاری در 6 سطح شامل 1- تنش متوسط، 2- تنش شدید، 3- رشد مجدد از تیمار تنش شدید و به همراه سه گروه از گلدان های آبیاری کامل که به عنوان شاهد همزمان با هریک از سه سطح تنش تخریب می شدند، تیمارهای این آزمایش را تشکیل می دادند. تعداد تکرارها برای سطوح آبیاری کامل 3 و برای سطوح تنش و رشدمجدد 4 در نظر گرفته شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد با اعمال تنش شدید خشکی در تیمار 25% ظرفیت زراعی، وزن خشک گراس ها معادل 4/26 درصد نسبت به شاهد کاهش یافت. از طرف دیگر کاهش شدید عرض برگ و بالتبع آن کاهش سطح کل ومجموع طول برگها در گراس های جنس فستوکا به همراه افزایش عمومی میانگین ضخامت برگ، کاهش تلفات آب به صورت تبخیر و تعرق را شامل شد. پارامتر تغییر کیفیت4 و همچنین افت محتوای کلروفیل برگ از وضعیت آبیاری کامل تا تنش شدید خشکی برای توده بومی فستوکا کمترین و برای گونه اصلاح شده لولیوم پرنه بیشترین مقدار را دارا بود. در مدت 14 روز آبیاری و رشد مجدد نیز وزن خشک بخش هوایی، عرض برگ، سطح کل، مجموع طول برگها، کیفیت بصری و محتوای کلروفیل کل برگها به ترتیب برابر 2/18، 3/103، 4/74، 8/28، 1/64 و 8/40 درصد افزایش و میانگین ضخامت برگ دراین حالت نسبت به شرایط تنش شدید خشکی 2/53% کاهش یافت.

    کلیدواژگان: بازیافت، تنش خشکی، فستوکای بومی، کیفیت بصری، محتوای کلروفیل
  • حسین افشاری، علیرضا طلایی، مهدی محمدی مقدم، بهمن پناهی صفحه 10

    به منظور بررسی نقش عناصر در عارضه زودخندانی و تاثیر مواد فنولیک و گالیک اسید در کنترل زهرابه آفلاتوکسین، از بین ارقام پسته موجود در ایستگاه تحقیقات پسته رفسنجان، در هنگام برداشت محصول از درختان 3 رقم پسته که بصورت آزاد گرده افشانی شده بودند، میوه های 15 خوشه از هر رقم به طور تصادفی جمع آوری و ترکیبات فنولیک کل و مقدار اسید گالیک در پوست سبز پسته تعیین شدند. همچنین از درختان هر رقم تعداد زیادی از هر نوع میوه زودخندان، شکاف نامنظم و سالم جمع آوری و پوست سبز آنها برای تعیین عناصر ماکرو ومیکرو مورد آزمایش قرار گرفتند. این آزمایشات بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا و نتایج بدست آمده بر اساس گروهبندی دانکن توسط نرم افزار SAS و Sigma Plot در 3 تکرار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بیشترین مقدار ازت (15/2%) در پوست سبز میوه های سالم و کمترین میزان در پوست سبز میوه های زودخندان و شکاف نامنظم دیده شد (94/1 و 97/1 درصد). بیشترین مقدار منیزیم در پوست سبز میوه های سالم و کمترین مقدار منیزیم در پوست سبز میوه های زودخندان تعیین گردید (10/0 درصد). بیشترین میزان مواد فنولیک در پوست سبز میوه های رقم اوحدی (mg/100g 1398) و کمترین مقدار (mg/100g 1131) در پوست سبز میوه های رقم احمد آقایی بدست آمد. نتایج نشان داد که افزایش مقدار مواد فنولیک سبب کاهش یا مهار تولید زهرا به آفلاتوکسین در میوه پسته می گردد.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، پسته، پوست سبز، مواد فنولیک، گالیک اسید
  • لیلا رازقی یدک، مجید عزیزی، محمد فارسی، شادی شاه طهماسبی صفحه 18

    قارچ شی تاکه) Lentinulus edodes(Berk) Singer/Pegler (از لحاظ تولید مرتبه دوم را در میان قارچ های خوراکی مهم دنیا به خود اختصاص داده است. این قارچ به خاطر طعم و مزه بی نظیر و همچنین خواص دارویی مدتهای مدیدی است که مورد توجه ویژه قرار گرفته است. این تحقیق به منظور بهینه سازی شرایط محیطی برای تولید قارچ «شی تاکه» اجرا شد. در ابتدا اثر نوع محیط کشت (در چهار سطح)، pH (در سه سطح)، دما (در دو سطح) و تاثیر متقابل آنها بر رشد شعاعی میسیلیوم در محیط کشت جامد بررسی شد. سپس تاثیر نوع محیط کشت و pH بر وزن میسلیوم در محیط کشت مایع و دمای 25 درجه سانتی گراد مورد ارزیابی قرارگرفت. نوع طرح آماری در هر دو آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب کاملا تصادفی با 4 تکرار بود. نتایج حاصله نشان داد که در محیط جامد اثر نوع محیط کشت، pH و دما بر سرعت رشد میسلیوم در سطح 1 درصد معنی دار است. اثر متقابل بین محیط کشت و pH، دما و محیط کشت و pH و دما نیز در سطح 1 درصد معنی دار شد. مقایسه سرعت رشد میسلیوم در محیط های کشت جامد نشان داد که بیشترین سرعت رشد (54/8 میلی متر در روز) در محیط های دست ساز 1 و 2 بدست آمد و کمترین سرعت رشد (20/6 میلی متر در روز) در محیط دست ساز3 مشاهده شد. افزایش دما از 25 به 27 درجه سانتی گراد منجر به کاهش معنی داری در سرعت رشد گردید. افزایش pH از 5/4 به 5/6 نیز منجر به کاهش رشد گردید و بیشترین سرعت رشد در 5/4=pH مشاهده شد. در محیط کشت مایع نیز تاثیر نوع محیط کشت و pH در سطح 5 درصد معنی دار بود. بیشترین وزن میسلیوم در محیط مایع متعلق به محیط های دست ساز بود و برعکس محیط کشت جامد، بهترین عملکرد میسلیوم در 5/5 pH= بدست آمد.

    کلیدواژگان: شی تاکه، سرعت رشد میسلیوم، رشد رشته ای، وزن میسلیوم
  • میترا رحمتی، مجید عزیزی، محمد حسن زاده خیاط، حسین نعمتی صفحه 27

    به منظور بررسی اثرات نیتروژن و تراکم کاشت بر صفات مورفولوژیک، وزن خشک، میزان اسانس و درصد کامازولن گل های بابونه (Matricaria recutita) اصلاح شده (رقم تتراپلوئید Bodegold)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 86-1385 انجام شد. تیمارهای تراکم شامل 20، 25، 40 و 50 بوته در مترمربع در کرت های اصلی و تیمارهای نیتروژن شامل 0، 10 و 20 گرم (کود اوره، 46 درصد نیتروژن خالص) در مترمربع در کرت های فرعی قرار داده شدند. در زمان گلدهی کامل، قطر گل، قطر نهنج و ارتفاع بوته اندازه گیری شدند. وزن خشک گلها، درصد و عملکرد اسانس و درصد کامازولن در تیمارهای مختلف مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که اگرچه قطر گل، قطر نهنج و ارتفاع بوته با افزایش تراکم بوته و میزان کود اوره مصرفی افزایش یافتند، اما این افزایش از لحاظ آماری معنی دار نبود. از طرف دیگر، افزایش تراکم بوته تا سطح 50 بوته در مترمربع باعث افزایش عملکرد گل خشک و عملکرد اسانس شد. عملکرد گل خشک، درصد و عملکرد اسانس و درصد کامازولن با افزایش کود اوره تا سطح 20 گرم در مترمربع افزایش یافتند، اثر متقابل تراکم بوته و میزان کود اوره بر عملکرد گل خشک و عملکرد اسانس معنی دار بود، اما بر درصد اسانس، درصد کامازولن و صفات مورفولوژیک تاثیر معنی داری نداشت. با توجه به عملکرد گل خشک و عملکرد اسانس، بهترین تیمار برای این رقم 20 گرم اوره در تراکم 50 بوته در مترمربع می باشد.

    کلیدواژگان: اسانس، بابونه، تراکم بوته، کامازولن، نیتروژن
  • عبدالستار دارابی، مصباح بابالار، عبدالکرمی کاشی، محسن خدادادی صفحه 36

    به منظور آنالیز رشد و بررسی تغییرات کربوهیدراتهای غیر ساختمانی ساده (ساکارز،گلوکز و فروکتوز) در هنگام تشکیل سوخ در ارقام قرمز آذرشهر، زرگان، سفید نیشابور و سفید قم آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. بذور در اواسط اسفند درخزانه کشت و اواخر اردیبهشت به زمین اصلی منتقل شدند. شروع تشکیل سوخ با تجمع کربوهیدراتها درغلاف برگ همراه بود. قبل و بعد از تشکیل سوخ (حدود20روز بعد از تشکیل سوخ) حداکثر مقدار کربوهیدراتهای غیر ساختمانی ساده به رقم سفید قم تعلق داشت. حداکثر و حداقل درصد افزایش کربوهیدراتهای غیر ساختمانی ساده به ترتیب مربوط به گلوکز و ساکارز بود. نتایج آنالیز رشد مشخص نمود که در همه ارقام مورد بررسی، مرحله رشد کند تا حدود 75 روز بعد از جوانه زدن ادامه داشته و سپس مرحله رشد سریع برگ آغاز شد. در رقم زرگان زودتر تشکیل شدن سوخ و بالاتر بودن سرعت رشد این اندام در بیشتر دوره رشد ونمو اندام مزبور سبب افزایش عملکرد این رقم نسبت به سایر ارقام گردید. همبستگی مثبت و معنی داری در سطح 1% (48 % r=) بین سرعت رشد نسبی و سرعت آسمیلاسیون خالص مشاهده شد. رقم زرگان حداکثر عملکرد کل و قابل فروش را تولید نمود و این رقم برای کشت درمنطقه کرج توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پیاز، عملکرد، کربوهیدرات، آنالیز رشد، سرعت آسمیلاسیون خالص
  • متین جامی معینی، سید علی محمد مدرس ثانوی *، پیمان کشاورز، علی سروش زاده، علی گنجعلی صفحه 46

    به منظور بررسی تاثیر مقدار مصرف و نحوه تقسیط نیتروژن بر عملکرد غده و سایر خصوصیات کمی ارقام سیب زمینی، آزمایشی طی سال های زراعی 86-1384 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی اجراء شد. فاکتورهای مورد مطالعه عبارت بودند از مقادیر مختلف نیتروژن شامل صفر (شاهد)، 90، 180 و 270 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، سطوح مختلف تقسیط نیتروژن شامل تقسیط به نسبت مساوی در دو مرحله سبزشدن و خاکدهی پای بوته ها و تقسیط به نسبت مساوی در سه مرحله کاشت، سبز شدن و خاکدهی پای بوته ها و ارقام سیب زمینی شامل فونتانه، کوراس، آگریا، میریام، کاسموس و پیکاسو که بصورت آزمایش کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. با افزایش مصرف نیتروژن، وزن خشک اندام های هوایی، میانگین طول ساقه، تعداد غده در بوته، عملکرد کل غده، عملکرد غده های بازارپسند (g 85فایل)

    کلیدواژگان: سيب زميني، نيتروژن، تقسيط، عملكرد غده، عملكرد بازارپسند، رشد ثانويه غده
  • کامبیز مشایخی، سید جواد موسوی زاده صفحه 57

    روند تغییرات در تعداد و سطح برگ، وزن خشک بوته و تاثیر آنها بر وزن، تعداد میوه و عملکرد بوته در ارتباط با دمای محیط در دو رقم خیار گرین گولد و داروید اصلاح نشده (بومی هند) با یک رقم خیار اصلاح شده سوپردامینوس در سال زراعی 86 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گرگان مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارقام سوپردامینوس، داروید و گرین گولد به ترتیب با میانگین تولید 99/4، 74/17 و 5/28 عدد برگ اولین گل را تشکیل می دهند. در این بررسی مشخص گردید که در هر سه رقم، تولید روزانه برگ، سطح برگ و یک گرم وزن خشک با افزایش تعداد روزهای پس از کاشت، افزایش می یابد. همچنین مشاهده شد با افزایش رشد، از مقدار مجموع درجه حرارت لازم برای تولید یک برگ، یک سانتیمترمربع سطح برگ و یک گرم وزن خشک کاسته می شود به طوری که در مرحله برداشت میوه به کمترین مقدار خود می رسد. میزان دمای لازم تا شروع تشکیل میوه در ارقام سوپردامینوس، داروید و گرین گولد به ترتیب 5/470، 485 و 25/593 درجه روز به دست آمد. تعداد میوه های تشکیل شده در هر بوته، همبستگی منفی (86/0-) با وزن آنها نشان داد. همچنین بین تعداد روز لازم تا زمان اولین برداشت، همبستگی منفی (93/0-) با تعداد میوه و همبستگی مثبت (91/0) با وزن میوه وجود داشت (01/0>p). بر اساس نتایج به دست آمده، به رغم تفاوت هایی که از لحاظ سطح برگ، وزن خشک بوته و همچنین مرفولوژی گیاهی بین ارقام مورد بررسی وجود داشت اما اختلافی در عملکرد نهایی بین این ارقام دیده نشد. اندازه گیری و ارزیابی تولید برگ (تعداد برگ) در این ارقام، در طی مراحل مختلف اندازه گیری، روندی مشابه و یکسان را نشان داد، به طوری که می توان تعداد برگ ها را به عنوان معیاری برای مشخص نمودن مراحل مختلف نموی این گیاه به کار برد.

    کلیدواژگان: خیار، دما، تعداد برگ، سطح برگ، وزن خشک، عملکرد
  • مستانه احرار، مجتبی دلشاد، مصباح بابالار صفحه 69

    در سالهای اخیر استفاده از سیستم کشت بدون خاک در گلخانه های تولید سبزی های مختلف در ایران گسترش زیادی یافته است. اغلب تولید کنندگان از سیستمهای متکی بر بسترهای مصنوعی استفاده می کنند. برخی از بسترهای مورد استفاده ظرفیت نگهداری آب کمی دارند که باعث هدر رفتن مقدار زیادی از محلول مصرفی می گردد. از سویی دیگر ضعف ریشه گیاه خیار در جذب آب و عناصر غذایی بویژه در شرایطی نظیر دمای پایین بستر باعث کاهش میزان جذب، بروز علائم کمبود و کاهش عملکرد گیاه می گردد. این عوامل می توانند کارایی مصرف آب وکود توسط گیاه را کاهش داده و باعث افزایش هزینه های تولید گردند. در این تحقیق تلاش شده تا امکان افزایش کارایی مصرف آب و کود توسط خیار گلخانه ای به وسیله ی ابرجاذب و پیوند روی پایه کدو مسمائی مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج بدست آمده نشان داد که اختلاط ابرجاذب با بستر سبب بهبود خواص فیزیکی بستر و افزایش قدرت نگهداری آن می گردد. این موضوع سبب گردید که کسر زهکشی بستر کاهش یافته و ضمن افزایش میزان عملکرد، کارایی مصرف آب و کود توسط گیاه نیز به دلیل کم شدن کسر زهکشی بهبود یابد. گیاهان پیوندی نیز بعلت برخورداری از سیستم ریشه قویتر توانستند در بسترهای فاقد ابرجاذب عملکرد و کارایی مصرف آب و کود بهتری نسبت به گیاهان غیرپیوندی داشته باشند.

    کلیدواژگان: ظرفیت نگهداری آب، کسر زهکشی، عملکرد، ابرجاذب
  • زینب آرین پویا، غلامحسین داوری نژاد، شادی عطار صفحه 78

    یخ زدگی جوانه ها، پوست و چوب درختان در طول زمستان از مهمترین عوامل مهم محدود کننده تولید میوه می باشد. انتخاب وگسترش ارقامی با عملکرد و کیفیت بالا و بدون توجه به میزان مقاومت آنها موجب گسترس بیشتر خسارت و صدمات وارده است. در این پژوهش، میزان مقاومت نسبی برخی ارقام هلو و شلیل در مقابل افت ناگهانی دما و سرمای شدید، در شرایط طبیعی فصل زمستان سال 1386 در شرایط آب وهوایی مشهد بررسی شد. ایستگاه هواشناسی منطقه مورد آزمایش (ایستگاه گلمکان) حداقل دمای مطلق سال را در بیست و چهارم دی ماه برابر 22- درجه سانتیگراد ثبت نمود که با آب و هوای مشهد اندکی تفاوت داشت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. با روش نشت یونی نسبی جوانه های زایشی، رویشی، چوب یکساله و چوب دوساله ارقام هلوی جی اچ هیل، البرتا، ردهون، سرخ و سفید مشهد و قرمز مشهد و ارقام شلیل ایندیپندنس، کیوتا، نکتارد6 و استارگلد مورد بررسی واقع شدند. در بین ارقام هلو و شلیل مورد مطالعه، رقم هلوی سرخ و سفید مشهد و هلوی قرمز مشهد که ارقام بومی ایران می باشند، مقاوم ترین جوانه های زایشی را داشتند که با سایر ارقام هلو و شلیل بجز رقم شلیل ایندیپندنس تفاوت معنی داری نداشتند. حساس ترین جوانه های زایشی را رقم شلیل ایندیپندنس و مقاوم ترین جوانه های رویشی را رقم هلوی سرخ و سفید مشهد و رقم ردهون در بین ارقام هلو و رقم نکتارد6 و رقم کیوتا در بین ارقام شلیل دارا بودند. نشت یونی نسبی چوب یکساله در ارقام هلو کمتر از ارقام شلیل بود. اما نشت یونی نسبی بین خود ارقام هلو تفاوت معنی داری نداشت و رقم نکتارد6 نیز با ارقام هلو تفاوتی نداشت. هلوی رقم سرخ وسفید مشهد (به ترتیب 33/93 و 50/136میلی گرم در لیتر)، در بین ارقام مورد مطالعه بیشترین مقدار کربوهیدرات های محلول (قند) را در جوانه های زایشی و چوب یکساله داشت. نتایج حاصل از اندازه گیری مقدار قند با میزان نشت یونی نسبی اندازه گیری شده و مشاهدات ظاهری انجام شده همبستگی مثبت داشت و نشان داد، هرگاه مقدار قند در عضوی بیشتر و نشت یونی آن کمتر بود، میزان حساسیت آن عضو نیز به سرما کمتر بود.

    کلیدواژگان: ارقام هلو و شلیل، سرمازدگی، نشت یونی نسبی، مشاهدات ظاهری، قند
  • لیلا سیدلر فاطمی، سید جلال طباطبایی، اسماعیل فلاحی صفحه 88

    سیلیسیوم یکی از عناصر مفید برای گیاهان محسوب می شود، ولی مطالعات جدید نشان داده که این عنصر نقش بسیار مهمی در مقاومت گیاهان به تنش های محیطی از جمله تنش شوری دارد. بدین منظور و جهت ارزیابی تاثیر سیلیسیوم و شوری بر روی خصوصیات رویشی، عملکرد و کیفیت میوه توت فرنگی(Fragaria × ananassa Duch)، رقم سلوا آزمایشی با سه سطح سیلیسیوم (mM 2و 1، 0) و سه سطح کلرید سدیم (mM 40و 20، 0) به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در شرایط کنترل شده گلخانه ای و به صورت آبکشت انجام شد. شاخص های عملکرد و خصوصیات کیفی میوه در طول آزمایش اندازه گیری شد. همچنین خصوصیات فیزیولوژیکی ازجمله شاخص کلروفیل و محتوای رطوبت نسبی برگ نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. در پایان آزمایش کل گیاهان از بستر خارج شده وخصوصیات رویشی شامل سطح برگ و وزن تر و خشک اندام های هوایی و ریشه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که شوری اثر کاهنده معنی داری بر روی شاخص های رشد ونموی گیاه داشت. به طوریکه تعداد برگ، سطح برگ و وزن تر و خشک برگ و ریشه با افزایش غلظت کلرید سدیم کاهش و با افزودن سیلیسیوم به محلول غذایی در شرایط شوری، افزایش یافت. شاخص های عملکرد در شرایط شوری کاهش و با کاربرد سیلیسیوم، به طور معنی داری افزایش یافت. شاخص کلروفیل تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت، ولی محتوای رطوبت نسبی برگ در شرایط شوری کاهش و با تیمارسیلیسیوم افزایش یافت. افزایش غلظت سیلیسیوم و کلرید سدیم در محلول غذایی، اسیدیته قابل تیتراسیون را افزایش داد، ولی دیگر خصوصیات کیفی میوه، تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفتند. بر اساس نتایج حاصل می توان استفاده از سیلیسیوم را در شرایط شوری، توصیه نمود.

    کلیدواژگان: توت فرنگی، سیلیسیوم، شوری، عملکرد، کیفیت
|
  • A. Tehranifar*, Y. Selahvarzi, A. Gazanchian, H. Arooei Page 1

    Many uses of landscape and important roll of ground covers aspect turfgrasses caused extensive of this plant in the cities. This study focuses on shoot responses and tolerance of native and commercial turf grasses under drought stress in a factorial experiment based on unbalanced completely random design on the year 2006. The specious that we used in this experiment included (i) commercial tall fescue (Festuca arundinacea) (ii) commercial perennial ryegrass (Lolium perenne) (iii) native tall fescue population (Festuca arundinacea). The drought stress levels included (i) 50%FC (ii) 25% FC (iii) recovery from drought stress and 3 groups of pots that was always in the field capacity condition. The results of this study showed that dry weight decreased 26.4% in 25% FC traits in compare with control traits under severe drought stress. Decreased in leaf wide, leaf total area, leaf total length and increase in leaf diameter caused decrease in evaportanspiration under drought stress in festuca genus. Parameter of quality change (TQ) and decrease in total chlorophyll content was minimum in native tall fescue and maximum in commercial ryegrass, from perfect irrigation to sever drought stress. Shoot dry weight, leaf width, total leaf area and total leaf length, visual quality and leaf total chlorophyll content increased 18.2%, 103.3%, 74.4%, 28.8%, 64.1%, 40.8% respectively, and mean leaf diameter decreased 53.2% in compare with sever drought stress condition after 14 days rewatering.

    Keywords: Recovery, Drought stress, Native fescue, Visual quality, Chlorophyll content
  • H. Afshari*, A. Talaie, M. Mohammadi Moghadam, B. Panahi Page 10

    In order to study the effect of elements in early splitting and the effect of phenolic compounds and Gallic acid in control of aflatoxin, an experiment was conducted in Rafsanjan pistachio research station. At harvest, from the trees of 3 pistachio’s varieties(Ahmadaghaii, Kalehghuchi, Ohadi) 15 clusters in each variety collected as randomized and phenolic compounds and Gallic acid in hulls were determined. From all varieties, many fruits of each type such as early split, cracked and true fruits collected and their hulls examined for macro and micro elements. These experiments were performed in 1385 according to complete randomized design and results analyzed in 3 replications by Duncan test with SAS and Sigma plot soft wares. Highest rate of Nitrogen (2.15%) in the intact fruit hulls and lowest rates was in early split and cracked fruit hulls (1.94 & 1.97%). Highest rate of Mg (0.13%) was in the intact fruit hulls and lowest rates were in early split pistachio hulls (10%). Maximum rates of phenolic compound determined in the fruit hulls of Ohadi variety (1398mg/100gr) and the minimum rates measured in the fruit hulls of Ahmadaghaii 1131 mg/100g. Results showed that increase rates of phenolic compound caused to reduction or prevention of aflatoxin in the pistachio’s fruits.

    Keywords: Aflatoxin, Pistachio, Hull, Phenolic compound, Gallic acid
  • L. Razeghi Yadak, M. Azizi*, M. Farsi, Sh. Shahtahmasebi Page 18

    Shiitake mushroom [Lentinulus edodes(Berk) Singer/Pegler] has the third production class among the most important edible mushrooms. For a long time this mushroom has draw attention due to its unique flavor and taste and also therapeutic properties. The research conducted to optimizing the environmental conditions for shiitake production. In the first experiment the effect of four medium types in solid form, three medium pH (4.5, 5.5 and 6.5) and two temperatures regimes (25 and 27 oC) were evaluated on mycelium radial growth of the mushroom. In second experiment the effect of medium types and pH was evaluated on mycelium yield in liquid form at 25 oC. The experimental design in both media was factorial on the basis of completely randomized design with 4 replications.The obtained results of the first experiment showed that medium type, pH and temperature significantly affect mycelium growth rate at p≤0.01. Interaction between medium×pH, temperature×medium and pH×temperature also was significant at p≤0.01. The highest growth rate (8.548mm/day) was detected on 1 and 2 “hand making” media and the lowest one (6.201mm/day) was observed on 3 hand making media. The higher temperature (27 0C) cause the lower the mycelium growth rate. Increasing the medium pH from 4.5 to 6.5 also decreased mycelium growth rate and the highest growth rate was observed at pH=4.5. In second experiment (liquid medium), medium type and pH also affect mycelium yield significantly (p≤0.05). The highest mycelium yield was belong to hand making media and on the contrary with first experiment, the best mycelium yield was obtained on pH=5.5.

    Keywords: Shiitake, Mycelium growth rate, Mycelium filamentous growth, Mycelium yield
  • M. Rahmati*, M. Azizi, M. Hasanzadeh khayyat, H. Neamati Page 27

    Field experiment was carried out at the Ferdowsi University research field, Mashhad, Iran during 2006-2007, to determine how much effective the N-fertilization is, to find out the most suitable plant density which could be used in chamomile (Matricaria chamomilla L. Asteraceae) to increase the yield of anthodium flowers and content of essential oil. The experimental design was as two factor factorial completely randomized block design having four plant densities (D1=20pl/m2, D2=25pl/m2, D3=40pl/m2 and D4=50pl/m2) as first factor and three levels of Urea™ fertilizer (%46) (N0=0g/m2, N1=10g/m2 and N2=20g/m2) as second factor, replicated thrice. During the flowering period, growth indexes such as plant height, anthodia diameter, dry flower yield, essential oil content and chamazolene were measured. The results indicate that plant density and urea do not have a significant effect on morphological characters. Plant density had significant effect on dry flower yield and essential oil yield. So, maximum yield of dry flower and oil were obtained at 50 pl/m2. In the other hand, the increasing of Urea up to 20g/m2 caused dry flower yield, essential oil content and yield and chamazolene content to be increased significantly. The significant interaction between plant density and Urea levels had been recorded in the case of yield of dry flower and essential oil of Bodegold.

    Keywords: Essential oil, Chamomile, Plant density, Chamazolene, Urea
  • A. Darabi*, M. Babalar, A. Kashi, M. Khodadadi Page 36

    An experiment was conducted to study growth analysis and evaluation of change in simple non- structural carbohydrates (sucrose, glucose and fructose) during bulb formation of Ghermez Azarshahr, Zargan, Safid naishaboor and Safid Qom cultivars in randomized complete block design containing three replications. Seeds were sown in nursery in early February and seedlings were transplanted in early May. During initiation of bulbing carbohydrates accumulated in leaf bases. Before and after bulb formation (about 20 days after bulb formation) the most simple non-structural carbohydrates content was found in Safid Qom cultivar. The maximum and minimum increasing percent of simple non- structural carbohydrates components belong to glucose and sucrose respectively. The results of growth analysis indicated that the period of slow growth had been about 75 days after emergence (for all studied cultivars) and then the period of rapid growth of leaf has begun. The bulb growth rate of Zargan cultivar during the most parts of bulb development stage was higher than other culitivars, due to this reason and earliest date of bulbing, yield of mentioned cultivar was higher as compared with other cultivars. A high significant positive correlation (r = 48%) was found between relative growth rate and net assimilation rate at 1% level. Zargan cultivar produced the highest total and marketable yield, so that mentioned cultivar is recommended for Karaj region.

    Keywords: Onion, Yield, Carbohydrate, Growth analysis, Net assimilation rate
  • M. Jami Moeini, A.M. Modarres Sanavy*, P. Keshavarz, A. Sorooshzadeh, A. Ganjeali Page 46

    To evaluate the influence of nitrogen rate and split application method on tuber yield and other quantitative characteristics of different potato cultivars, a 2-yr experiment was conducted at Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research Center. Experimental treatments consisted of four nitrogen rates (0, 90, 180 and 270 kg N ha-1) with two split applications (emergence and hilling stages) or three split applications (planting, emergence and hilling stages) and six potato cultivars (Fontane, Kuras, Agria, Miriam, Cosmos and Picasso) that were arranged in a randomized complete block split-split plot design. Shoot dry weight, average stem length, tuber number per plant, total tuber yield, marketable tuber yield

    Keywords: Potato, Solanum tuberosum L., Nitrogen, Split application, Tuber yield, Marketable yield, Secondary tuber growth
  • K. Mashayekhi*, S. J. Mousavizadeh Page 57

    The variation of leaf number and area on fruit weight, fruit number and plant yield in relation with environment temperature in three cucumber cultivars (Green Gold and Dharwad native of India and a new cultivars namely Super Dominus) in experimental field of Gorgan university were studied in 2007. In this study, the first flowers after formation of 4.99, 17.74 and 28.5 leaves in Green Gold, Dharwad and Super Dominus appeared, respectively. This obtained results showed that after planting with increase of daily time, leaf number, leaf area and dry weight (g) increased as well. Then with progress of plant growth the amount of heat unit which is required for completing of a leaf, one cm2 leaf area and one gram dry weight decreased. This trend continued till the end of harvesting that was lowest. The results showed that essential heat for fruit set in Super Dominus, Dharwad and Green Gold were 470.5, 485 and 593.25 degree days, respectively. A negative correlation (-0.86) were observed between the number of fruits per plant and their weight. In this research between time of first harvest and fruit number negative correlation (-0.93) observed but the correlation (p)

    Keywords: Cucumber, Temperature, Leaf number, Leaf area, Dry weight, Yield
  • M. Ahrar*, M. Delshad, M. Babalar Page 69

    Soilless culture of greenhouse vegetables has been a fast developing section in Iran during recent years. Most growers use hydroponics systems with artificial substrates. Some of the used substrates have low water retention which results in wasting a great deal of solution. On the other hand, low vigor of cucumber root in water and fertilizer absorption, especially in low media temperatures causes decrease of absorption and yield as well as appearing deficiency symptoms. In this research we studied effect of hydrogel amendment and Cucurbita pepo. Rootstock on hydroponicaly cultured greenhouse cucumber. Results showed that incorporating hydrogel into media could improve perlit physical properties and increased it’s water holding capacity. This condition could also decrease leaching fraction and increase yield and water/ fertilizer use efficiency. Furthermore, grafted plants grown in non-amendment substrates had higher yield and water/ fertilizer use efficiency compared to non grafted ones.

    Keywords: Water holding capacity, Leaching fraction, Yield, Super absorbent
  • Z. Aryanpooya*, Gh. Davary nejad, Sh. Attar Page 78

    Chilling injury of vegetative and generative buds, bark and wood during fall and winter seasons are mainly limiting factors for productivity of fruits. Selecting and expanding cultivars for more yield and quality without attention to the rate of their frost resistance are impossible. In this research, the rate of relative resistance of some peach and nectarine cultivars at a sudden downfall of temperature was analyzed in vivo weather conditions during the 2008 winter season in Mashhad. The meteorology station of the studied area (Golmakan station) registered -22°C for the minimum temperature of this year on 13th January, which was a little different from the weather of Mashhad. This test is performed as factorials in the form of a randomized complete block design with three replications. Relative ionic leakage is used on reproductive and vegetative buds, annual and biennial wood in peach cultivars (J.H.Hale, Elberta, Redhaven, Mashhad Sorkhosepfide and Mashhad Ghermez) and nectarine cultivars (Indipendens, Qiuota, Nectared 6 and Stargold). Between studied peach and nectarine cultivars, Mashhad Sorkhosephid and Mashhad Ghermez cultivars, which are cultivars native to Iran, were the most resistant reproductive buds that did not have a significant difference in comparison with other peach and nectarine cultivars with the exclusion of Indipendense cultivar. The most sensitive reproductive buds were nectarine Indipendense cultivar and the most resistant vegetative buds were Mashhad Sorkhosephid and Redhaven in peach cultivars and Nectared 6 and Qiuta cultivars in nectarine cultivars. The relative ionic leakage of annual wood in peach cultivars was more than nectarine cultivars. But the relative ionic leakage between peach cultivars was not significant and Nectared 6 cultivar did not have any difference compared to peach cultivars. The "Sorkhosephid" peach cultivar of Mashhad had more solution carbohydrates in generative buds and annual wood (93.33 and 136.50 mg/lit, respectively) than other studied cultivars. Results of sugar rate followed relative ionic leakage and visual observations and showed increasing sugar and decreasing ionic leakage in organ caused lower their susceptibility to cold.

    Keywords: Peach, nectarine Cultivars, Chilling injury, Relative ionic leakage, Visual observation, Sugar
  • L.S. Fatemy, S.J. Tabatabaei*, E. Fallahi Page 88

    Silicon (Si) is considered one of the beneficial elements for plant, however recent studies show that Si plays an important role in plant resistance to environmental stresses, like salinity. An experiment was conducted to study the effect of Si and NaCl salinity on the growth, yield and fruit quality of strawberry (Fragaria × ananassa Duch) cv “selva” was grown hydroponically in the controlled environment glasshouse. Three levels of NaCl (0, 20, 40 mM) and three levels of Si (0, 1, 2 mM) was factorially combined in a completely randomized design with four replicates. The yield characteristics and fruit quality were measured during the experimental period. At the end of the experiment, plants were cut and vegetative characteristics such as number, fresh and dry weights and leaf area were measured. In addition, leaf relative water content and chlorophyll index were measured. The results showed that salinity reduced the vegetative characteristics, increasing the Si in the saline conditions, increased the number, fresh and dry weights and leaf area of the strawberry plants. The yield characteristics was reduced in the saline conditions, however applying Si reduced the adverse effects of salinity on the yield components. Both salinity and Si had no effect on the chlorophyll index. Leaf relative water content was reduced in salt stress, but silicon treatment largely improved relative water content of leaf. Both salinity and Si treatments increased acidity of fruit, but other quality characteristics were not affected by the treatments. The results reported here indicated that application of Si is recommend under salinity stress in strawberry.

    Keywords: Strawberry, Silicon, Salinity, Yield, Quality