فهرست مطالب

دانش علفهای هرز - سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1386)

نشریه دانش علفهای هرز
سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/03/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • المیرا محمد وند، محمدحسن راشد محصل، محمد نصیری محلاتی، نرگس پور طوسی صفحه 1
    توزیع مکانی و ثبات جمعیت علف هرز اویارسلامارغوانی (Cyperus rotundus) در چهار قطعه زمین تحت تناوب ذرت-آیش طی دو فصل رویش سالهای 1384 و 1385 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد مورد بررسی قرار گرفت. در سال 1384، کود نیتروژن (اوره) به دو روش مختلف (کاربرد یکباره و تقسیط شده) به کار رفت. در نتیجه کاربرد یا عدم کاربرد علفکش (مخلوط توفوردی و ام سی پی آ) در قطعاتی که مدیریت نیتروژن در آنها یکسان بود، چهار تیمار در چهار قطعه زمین اعمال شد. در سال دوم قطعات تحت آیش بودند. در هر دو سال، نمونه برداری در نقاط (سیستم شبکه ای 5/2 متر* 5/2متر) و زمانهای (سه نوبت) مشابهی صورت گرفت. تکنیک های آمار مکانی برای ارزیابی داده ها مورد استفاده قرار گرفت. جمعیت اویارسلامارغوانی در زراعت ذرت با میانگین تراکم 73/51 بوته در متر مربع بیشتر از سال آیش با میانگین تراکم 61/19 بوته درمترمربع بود. طی هر دو سال میانگین تراکم اویارسلامارغوانی در قطعاتی که نیتروژن به صورت یکجا به کار رفته بود، بیشتر از قطعاتی بود که کود به صورت تقسیط شده به کار رفته بود. مدلهای کروی و نمایی سمی واریوگرام وجود همبستگی مکانی متوسط تا قوی درتمام فصل رشد را نشان دادند. توزیع مکانی در قطعات غیریکنواخت بود و لکه هایی با تراکم بالا و قسمتهایی با تراکم پایین مشاهده شد. الگوی توزیع مکانی اویارسلامارغوانی نشان داد که تجمع مکانی در سطح لکه وجود دارد. علیرغم وجود نوساناتی در حاشیه لکه ها، ثبات مکانی در لکه ها قابل مشاهده بود. نتایج این پژوهش نشان دادند که اویارسلامارغوانی می تواند علف هرز مناسبی جهت کاربرد متناسب با مکان علفکش باشد.
  • علی احمدی، رضا میرزایی تالارپوشتی، سید کریم موسوی، ه محمدی صفحه 22
    دوره بحرانی کنترل علف هرز به دوره ای از چرخه زندگی گیاه اطلاق می شود که علف های هرز باید کنترل شده تا از کاهش اقتصادی عملکرد محصول جلوگیری شود. به منظور تعیین دوره بحرانی کنترل علف های هرز لوبیا یک آزمایش مزرعه ای در ایستگاه تحقیقاتی دانشگاه لرستان در سال 1385 انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دوره های مختلف تداخل علف های هرز، و دوره های عاری از علف هرز بودند. در تیمارهای عاری از علف هرز، علفهای هرز به مدت 14، 28، 42، 56 و 70 روز بعد از سبز شدن لوبیا کنترل شده و پس از هر دوره تا روز 84 یعنی برداشت نهایی به علفهای هرز اجازه رشد داده شد. در تیمارهای تداخل به ترتیب 14، 28، 42، 56 و 70 روز به علف های هرز اجازه رقابت داده شد و پس از هر دوره تا زمان برداشت نهایی محصول، کنترل شدند. ترکیب گونه های علف هرز، تراکم، وزن خشک و میزان کاهش عملکرد لوبیا در هر تیمار محاسبه شدند. علف های هرز غالب و مهم در این مطالعه سوروف، تاج خروس، خارخسک، قیاق و پیچک بودند. درصد کاهش عملکرد لوبیا در تیمارهای کنترل و تداخل به ترتیب با معادله های گامپرتز و لجستیک برای تعیین دوره بحرانی کنترل علف های هرز برازش داده شدند. واحد حرارتی تجمعی در طی فصل برای توصیف دوره های بحرانی کنترل علف های هرز به کار رفت. بر این اساس، دوره های بحرانی کنترل علف های هرز برای جلوگیری از کاهش عملکرد 5/2 و 5 درصد به ترتیب از 87 تا 1187 و 137 تا 948 واحد حرارتی تجمعی متغیر بوده است. بر اساس روز پس از سبز شدن، این دوره ها به ترتیب بین 14 تا 62 و 19 تا 52 روز بودند. اثرات رقابت علف های هرز قبل و بعد از این دوره ها روی عملکرد لوبیا در نظر گرفته نشدند.
    کلیدواژگان: دوره بحرانی، کنترل علف هرز، لوبیا واحد حرارتی تجمعی (درجه روز)، تداخل علف هرز
  • فائزه زعفریان، محمد آقاعلیخانی، حمید رحیمیان مشهدی، اسکندر زند، محمد رضوانی صفحه 39
    به منظور بررسی نقش کشت مخلوط ذرت / سویا بر کارایی استفاده از منابع و جلوگیری از رشد علف های هرز، آزمایشی در سال 1385 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران واقع در کرج به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. عوامل مورد بررسی عبارت بودند از: 5 نسبت اختلاط دو گونه گیاه زراعی ذرت (Zea mays) و سویا (Glycine max) شامل: 0 % سویا: 100 % ذرت (P1)، 25 % سویا: 75 % ذرت (P2)، 50 % سویا: 50 % ذرت (P3)، 75 % سویا: 25 % ذرت (P4)، 100 % سویا: 0 % ذرت (P5)، و 4 سطح آلودگی علف هرز تاج خروس(Amaranthus retroflexus) و تاتوره (Datura stramonium) شامل: عاری از علف هرز (W1)، آلوده به تاج خروس در تمام فصل (W2)، آلوده به تاتوره در تمام فصل (W3) و آلودگی توام به تاج خروس و تاتوره در طول فصل (W4). تراکم علف های هرز در هر کرت 15 بوته در متر از طول ردیف بود. نتایج نشان داد که بیشترین میزان عملکرد ذرت (8/9627 کیلوگرم در هکتار) در تیمار P2W1 و کمترین آن (7/3916 کیلوگرم در هکتار) در تیمار P4W4مشاهده شد. ولی بالاترین میزان عملکرد سویا (0/ 5050 کیلوگرم در هکتار) در تک کشتی عاری از علف هرز و کمترین میزان آن (67/365 کیلوگرم در هکتار) در تیمار P2W4 دیده شد. بالاترین میزان اجزای عملکرد ذرت مانند تعداد ردیف دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف و وزن هزار دانه در تیمار P4W1 بدست آمد، در صورتی که، بالاترین میزان اجزای عملکرد سویا از قبیل تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن هزار دانه در تک کشتی سویا و در شرایط بدون علف هرز (تیمار (P5W1 حاصل شد. این ترکیب تیماری همچنین بیشترین میزان شاخص برداشت سویا را به خود اختصاص داد. این بدان معناست که با کاهش سهم یا نسبت ذرت در مخلوط، اجزای عملکرد ذرت و سویا افزایش می یابد. بالاترین میزان زیست توده علف هرز (73/376 گرم در متر مربع) در تک کشتی سویا آلوده به تاتوره بدست آمد. بدین ترتیب کشت مخلوط ذرت و سویا در مقایسه با تک کشتی کاهش های معنی داری در زیست توده علف های هرز ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: کشت مخلوط، ذرت دانه ای، سویا، تاج خروس، تاتوره و رقابت علف هرز
  • رضا دیهیم فرد، علی حجازی، اسکندر زند، محمد علی باغستانی، غلامعباس اکبری، سعید صوفی زاده صفحه 59
  • یوسف فیلی زاده، فائزه سدیدی صفحه 79
    گل آفتابگردان میزبان حساسی برای علف هرز انگلی گل جالیز در ایران می باشد که خسارت معنی داری به این گیاه به دلیل آلودگی بالا ایجاد می کند. بر همین اساس آزمایشی مزرعه ای برای ارزیابی تاثیر علف کش گلیفوسیت در کنترل علف هرز انگلی گل جالیز در مزارع آفتابگردان قزوین در سال 1385 انجام گرفت. در این تحقیق علف کش گلیفوسیت مقادیر در 075/0، 150/0، 225/0، 350/0 و 450/0 کیلوگرم معادل اسید در هکتار) و دو زمان مختلف بکار برده شد. نتایج نشان داد که مطلوب ترین میزان کنترل گل جالیز در غلظت های 225/0 و 350/0 کیلوگرم در هکتار گلیفوسیت و در هر دو زمان مصرف بدست آمد. مقدار ماده خشک اندام های هوایی گل جالیز دو مقدار مصرف یاد شده در مقایسه با شاهد بطور معنی داری و به ترتیب 75 و 5/87 درصد کاهش یافت. گلیفوسیت به مقدار 075/0 کیلوگرم در هکتار بعد از یک مرحله کاربرد، قادر به کنترل مطلوب گل جالیز نبود، اگر چه نتیجه کنترل بعد از دو مرحله کاربرد در این مقدار، مطلوب ارزیابی گردید. تقریبا هیچ اندام هوایی از گل جالیز در مقدار 450/0 کیلوگرم ماده موثر در هکتار بعد از دو مرحله کاربرد مشاهده نگردید، اگر چه در این غلظت بدلیل تنش، عملکرد دانه آفتابگردان نسبت به تیمار 225/0 کیلوگرم در هکتار 63 درصد کاهش یافت. پس از دو مرحله کاربرد گلیفوسیت در همه غلظت های مورد آزمایش گل جالیز رشد مجدد نکرد.
  • مرجان دیانت، علی اکبر شاه نجات بوشهری، حسن علیزاده، محمدرضا نقوی، حمید رحیمیان مشهدی صفحه 90
    نی از علف های هرز چندساله است که وسیع ترین پراکنش را در بین گیاهان گلدار دنیا دارد. 39 جمعیت نی در ایران جمع آوری شد و تنوع ژنتیکی بین آنها با استفاده از نشانگرهای RAPD بررسی شد. 16 پرایمر 149 باند تولید کردند که 82% آن یعنی 123 باند، پلی مورفیک بود. ضرایب شباهت ژنتیکی بین جمعیت ها از 44/0تا 84/0 متغیر و متوسط شباهت ژنتیکی 60/0 بود. نتایج آزمایش نشان داد که نشانگرهای RAPD برای بررسی تنوع ژنتیکی نی، مناسب بودند. هچنین شباهت ژنتیکی بین جمعیت ها اهمیت تکثیر رویشی را در این علف هرز نشان می دهد.
  • محمد عبدی، حمید رحیمیان مشهدی، محمد بازوبندی صفحه 105
    به منظور بررسی اثر رقابت چاودار (Secale cereale) با گندم آزمایشی در سال زراعی 1379-1378 در مراکز تحقیقات کشاورزی مشهد و گناباد به صورت سری جایگزینی در قالب طرحهای کامل تصادفی با چهار تکرار در مشهد و سه تکرار در گناباد اجرا شد. فاکتورهای آزمایش عبارت بودند از کشت خالص گندم در تراکم های 450، 460، 470، 490 و 530 بوته در متر مربع و کشت مخلوط گندم و چاودار با تراکم های 10، 20، 40 و 80 بوته در مترمربع چاودار که به صورت مخلوط با 450 بوته در مترمربع گندم کشت گردید و فاکتور دوم شامل دو سطح کنترل و عدم کنترل علف های هرز بود. نتایج به دست آمده نشان داد که چاودار رقیب قوی تری نسبت به گندم می باشد و تقریبا در تمام تیمارهایی که چاودار وجود داشت عملکرد گندم کمتر از کشت خالص بود. البته با تراکم 20 بوته در متر مربع تفاوتها معنی دار نبود. این روند برای عملکرد دانه و همچنین عملکرد بیولوژیک گندم نیز مشاهده شد. نتایج مربوط به کنترل و عدم کنترل علف های هرز نشان داد که تمام تیمارهای عدم کنترل علف های هرز باعث کاهش در عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و اجزاء عملکرد گندم شدند.
    کلیدواژگان: رقابت چاودار، عملکرد گندم، تراکم، علف هرز
  • م کشاورزی، ف اخوان خارزیان، م سیفالی صفحه 118
    Polypogon از تیره غلات عنصری مدیترانه ای – غرب آسیایی است که در دنیا 18 گونه دارد و در ایران با 4 گونه علف هرز شناخته می شوند. این گیاه در زیستگاه های باز به صورت مهاجم حضور دارد. گونه های مختلف این گیاهان در زمینهای مرطوب زیستگاه های مختلف ایران به صورت شوره پسند یا غیر شوره پسند یافت می شوند. این گیاهان که در ایران عناصری سند و سودانی و ایرانوتورانی محسوب می شوند، علفهای هرز معروفی هستند (خصوصا دو گونه P. monspeliensis و P. viridis). در این پژوهش برای اولین بار در ایران Polypogon مورد بررسی سیستماتیکی قرار می گیرد. واحدهای جمعیتی Polypogon از نواحی مختلف پراکنش آنها در ایران جمع آوری شدند. دشواری هایی در تشخیص برخی گونه های این جنس در ایران با کلیدهای شناسایی سنتی وجود دارد. تجزیه و تحلیل بیومتری 46 صفت کمی و کیفی ریخت شناسی انجام شد. 13 صفت دارای ارزش افتراقی شناخته شدند. صفاتی مانند وضعیت راس پوشه، فراوانی و شکل کرکها، تراکم سنبله و شکل زبانک، صفات افتراقی عمده در تشخیص گونه های این جنس در ایران محسوب می شوند. کلید شناسایی بر اساس صفات ارزیابی شده توسط تجزیه به عاملها و تجزیه به مولفه های اصلی ارائه شده است. روابط میان گونه ها ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: پلی پوگون، ریخت شناسی، تنوع، ایران
  • علی مهرآفرین، فریبا میقانی، محمد علی باغستانی، منصور منتظری، محمدرضا لبافی صفحه 129
    در فصل رویشی سال های 1385 و 1386، با استفاده از روش های تجزیه چند متغیره، تفاوت های ریخت شناسی جمعیت های پیچک صحرایی در استان تهران مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین این تفاوت ها، 43 صفت ریخت شناسی و فیزیولوژیکی بررسی بیومتریکی شدند. مهم ترین صفات موثر در تجزیه صفات به مولفه های اصلی (PCA) برای تمایز بیوتیپ ها، وزن خشک برگ، وزن خشک اندام هوایی و سطح برگ بودند. اما برای تمایز جمعیت ها، صفات آلومتریک بویژه نسبت وزن خشک ریشه معیار قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اکوتیپ های پیچک صحرایی در اثر سازش با محل جغرافیایی خود بوجود آمده اند. تغییرات در فنولوژی و ریخت شناسی بیوتیپ های پیچک صحرایی ممکن است گویای ماندگاری و سازش یک جمعیت از این علف هرز بر حسب تغییرات شرایط محیطی و روش های مدیریت آن باشد.
|
  • E. Mohammadvand, M. H. Rashed Mohassel, M. Nasiri Mahallatin., Pour.Tousi Page 1
    Distribution and stability of purple nutsedge (Cyperus rotundus) population within four fields under corn-fallow rotation were analyzed over two growing seasons in 2005 and 2006 at the Agricultural Research Station of Ferdowsi University, Mashhad, Iran. In 2005, N-fertilizer (urea) was applied at two different application methods (whole and split application). As a result of applying or not applying herbicide (a mixture of 2,4-D and MCPA) on the fields under the same N-fertilizer management, four treatments including N(whole)-herb, N(whole)- no herb, N(split)-herb and N(split)- no herb were assigned to four fields. In 2006, the field was kept under fallow. In both years, samplings were conducted at the same points (intersections of 2.5 m-2 grids) and dates (three times). Geostatistical techniques were used to examine the data. Purple nutsedge density was higher in corn fields than the fallow condition, with average densities of 51.73 and 19.61 plants m-2, respectively. In Correspondence to: E. Mohammadvand; E-mail: el_mo19@stu-mail.um.ac.ir both years, the mean density of purple nutsedge was higher in fields with whole application of N-fertilizer compared with split application. Spherical and Exponentialmodels indicated strong or moderate spatial autocorrelation. Spatial distributions were found to be heterogeneous, with high-density patches and areas at lower density. The distribution pattern of purple nutsedge densities indicated that patch-level ‘spatial aggregation’ existed. Despite fluctuation in margins, spatial stability was observed for purple nutsedge patches. This suggests that purple nutsedge would be a good candidate for site-specific application; however more practical experiments are needed to confirm this issue.
    Keywords: Purple nutsedge, Site, specific management, spatial dynamic, spatial distribution, kriging
  • A. Ahmadi R., Mirzaei Talarposhti S., K. Mousavi H. Mohammadi Page 22
    The critical period for weed control is the period in the crop growth cycle during which weeds must be controlled to prevent unacceptable yield losses. In order to determine the critical period of weed control in dry bean (Phaseolus vulgaris, Khomein cultivar), a field study was conducted at Agricultural Research Station of Lorestan University on 2004. Experimental treatments were arranged in randomized complete blocks with 4 replications. The treatments consisted of two different periods of weed interference, a critical weed-free period, and a critical time of weed removal. In the first series, treatments of increasing duration of weed control were maintained weed free until 14, 28, 42, 56 and 70 days after crop emergence (DAE). The weeds were subsequently allowed to compete until final harvest (84 days). In the second series, weed interference treatments of varying duration allowed weeds to compete Correspondence to: rmirzaei57@yahoo.com with dry bean from crop emergence until 14, 28, 42, 56 and 70 days; then the plots were weeded and kept weed-free until harvest. Maximum weed-infested and weed-free periods of 14 weeks after dry bean emergence were maintained by hand weeding. Species composition, density, dry matter of weeds, and relation to reduction of dry bean seed yield were investigated. The major weed species were Amaranthus sp 41.5%, Tribulus terrestris 37.5%, Sorghum halepense 29%, Echinochloa crus-galli 25%, Convolvulus arvensis 24% and other species 21% of the total density. The highest dry matters were recorded for Amaranthus sp, Tribulus terrestris and Sorghum halepense, respectively. Experimental treatments had significant effects (P)
  • Faeze Zaefarian, Mohammad Aghalikhani, Hamid Rahimian Mashadi, Eskandar Zand, Mohammad Rezvani Page 39
    In order to investigate the role of intercropping of corn/soybean on the resource use efficiency and suppression of weeds, a field experiment was carried out at the Faculty of Agriculture Research Farm, University of Tehran in 2006. Treatments were arranged in a factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications. Treatments were five different mixing ratios of corn (Zea mays) and soybean (Glycine max) consisting of 100%: 0% (P1), 75%: 25% (P2), 50%: 50% (P3), 25%: 75% (P4) and 0%: 100% (P5). The weed infestation consisted of one weed free (W1), and three levels of weed infestation of redroot pigweed (Amaranthus retroflexus) (W2), jimson weed (Datura stramonium) (W3) and a simultaneous presence of redroot pigweed and jimson weed (W4). Weed density for both species was 15 plant m-1 of crop row in weed infested treatments. The Correspondence to: M. Aghaalikhani, maghaalikhani@modares.ac.ir results showed the highest yield of corn (9627.8 kg ha-1) was obtained in the P2W1 treatment, and the lowest (3916.7 kg ha-1) was in P2W4. But the highest yield of soybean (5050.00 kg ha-1) was seen in P5W1 and the lowest (365.67 kg ha-1) in P2W4. Some yield components of corn such as the kernel row number per ear, kernel number per row, and 1000 kernel weight were highest for P4W1, but the harvest Index was highest (0.45) for P2W1 and lowest (0.20) for P4W4. Some yield components of soybean such as pod number per plant, grain number per pod and 1000 grain weight were highest in the monoculture of soybean and the weed free treatment (P5W1). This treatment had the highest soybean harvest index. It could be concluded that decreasing the corn/soybean ratio in the cropping rows will increase the corn and soybean yield components. The highest weed biomass (376.73 g m-2) was obtained in the monoculture of soybean infested with jimson weed and redroot pigweed. Therefore, it could be stated that corn/soybean intercropping significantly reduced the weed biomass comparing to both monocultures.
    Keywords: intercropping, grain corn, Soybean, redroot pigweed, jimson weed, weed competition
  • Reza Deihimfard, Ali Hejazi, Eskandar Zand, Mohammad Ali Baghestani, Gholam Abbas Akbari, Saeid Soufizadeh Page 59
    Crops that better tolerate weed competition or preempt resources from weeds may reduce dependence on herbicides and benefit an integrated weed management program. A field trail was conducted to determine the morphophysiological characteristics affecting tolerance and weed suppressive ability of some winter wheat cultivars in competition with Rocket. The experimental treatments consisted of eight wheat cultivars; kept under weed free and weed infested conditions in a randomized complete block design with a factorial arrangement. The results indicated that Correspondence to: deihim59@yahoo.comand deihim@sbu.ac.ir cultivars with greater harvest index (HI) or ability to prevent HI losses in competition with Rocket could balance yield losses and consequently increase their tolerance. Height increase in more competitive cultivars in competition with Rocket, was important in the competitive ability (CA) of these cultivars (as both tolerance and suppressive ability). Those cultivars with higher CA, were taller or had greater rate of stem elongation. Enhancement rate of stem elongation caused an earlier closure of canopy in more competitive cultivars, and consequently through shading on weed, suppressed the Rocket growth. In conclusion, more competitive cultivars possessed a set of characteristics that contribute to their strong competitive ability including high leaf area and vertical leaf area distribution, taller and greater rate of stem elongation, and high early vigor (viability and speed of germination).
    Keywords: Wheat, competitiveness, Eruca sativa, morphophysiological characteristics
  • Yousef Filizadeh, Faeize Sadidi Page 79
    Sunflower (Helinathus annuus) is a susceptible host to the holoparasite hemp broomrape (Orobanche ramosa) in central parts of Iran, causing yield loss due to severe infestations. A field study was conducted in 2006 to evaluate the efficacy of glyphosate for controlling the parasitic weed hemp broomrape in sunflower. Glyphosate was applied once or twice at five rates ranging from 0.075 to 0.450 kg ae ha-1. Most efficient control was obtained from once or twice application of gyphosae at 0.225 and 0.350 kg ae ha-1 at both application times. There were a significant reduction in hemp broomrape dry weight at 0.225 and 0.350 kg ae ha-1 (75 and 87.5 %), respectively compared to control. Glyphosate at 0.075 kg ae ha-1 was not sufficient enough to provide acceptable control, but duplicating the application of this rate provided good control of weed. Nearly no hemp broomrape shoot and dry weight were measured when glyphosate was applied twice at 0.450 kg ae ha-1. However, sunflower grain yield loss (63%) resulting from glyphosate toxicity at 0.450 kg ae ha-1 was observed when applied twice, compared to its application at 0.225 kg ae ha-Correspondence to: Y. Filizadeh, filizadeh@shahed.ac.ir Results showed that hemp broomrape was unable to survive after the twice application of glyphosate at 0.225 or 0.350 kg ae ha-1.
    Keywords: herbicide, parasitic plants, host
  • Marjan Dianat, Ali Akbar Shahnejat Boshehri, Hassan Alizadeh, Mohammad Reza Naghavi, Hamid Rahimian Mashadi Page 90
    The common reed (Phragmites australis) is a perennial weed with the largest geographical distribution of any flowering plant in the world. In this study, 39 populations of common reed were collected and random amplified polymorphic DNA (RAPD) markers were used to characterize the genetic diversity among these populations. The 16 primers used in this study, amplified 149 scorable RAPD bands among which 123 were polymorphic (82%). Genetic similarity coefficients ranged from 0.44 to 0.84, with an average of 0.60. Results showed that RAPD markers are suitable for the evaluation of genetic diversity of common reed. The results support the clonal nature of P.australis with its growth and spread primarily by vegetative propagation
  • Mohammad Abdi, Hamid Rahimian Mashadi, Mohammad Bazoobandi Page 105
    In order to analyze the competition of volunteer rye (Secale cereale) with wheat (Triticum aestivum), two experiments were carried out at Mashhad and Gonabad Agricultural Research Stations during the 1998-1999 growing season. In this study, wheat at 450, 460, 470, 490 and 530 plant m-2 and feral rye at of 10, 20, 40, and 80 plants m-2 in association with 450 wheat plants m-2 were considered as the main treatments. The second factor included two weed free and weedy checks. Results indicated that volunteer rye had a higher competitive ability compared to wheat. Wheat yield was significantly lower in treatments associated with rye plants compared to pure stands of wheat. However, at a density of 20 plants m-2 of rye weed, no significant differences in grain as well as biological yield were observed. There were significant differences between weed free and weedy treatments considering grain yield, biological yield and yield components.
    Keywords: Feral Rye competition, Rye competition, wheat yield density, Weed
  • M. Keshavarzi, F. Akhavan Kharazian, M. Seifali Page 118
    Polypogon (Poaceae), a Mediterranean - Southwest Asian genus with about 18 species in world and 4 species in Iran is a common adventive genus of open habitats. These halophytic or glycophytic species grow in moist areas of different habitats of Iran. These species grow in Irano-Turanian and Saharo-Sindian regions in Iran. In this study, accessions of Polypogon were collected from its distribution regions in Iran. There are difficulties in recognition of some Polypogon species by traditional identification keys. Biometrical analysis was done using 46 quantitative and qualitative morphological characters from which 13 characters were of diagnostic values. Characters such as glume apex, hairs frequency and shape, spike compactness and ligule shape were main diagnostic features of this genus in Iran. An identification key based on evaluated characters by factor analysis and principle component analysis was provided and species affinities were evaluated
    Keywords: Iran, Morphology, Polypogon, variation
  • Ali Mehrafarin, Fariba Meighani, Mohammad Ali Baghestani, Mansoor Montazeri, Mohammad Reza Labbafi Page 129
    Morphophysiological variations of field bindweed populations in Tehran province was studied during 2006 and 2007 growing seasons using multivariate analysis methods. To determine the variations, 43 morphological and physiological characters were considered biometrically. The main characters at principal component analysis (PCA) consisted of leaf dry weight, shoot dry weight, and leaf area to identify the biotypes. But, the populations were identified based on allometric variables, particularly root weight ratio. The results suggested that field bindweed ecotypes have been formed while the species adapted to specific geographic locations. Factor analysis based on PCA revealed that twelve factors comprise almost 85% of total variations for field bindweed populations in three locations of Tehran province. Phenological and morphological variabilities among biotypes may explain the survival and adaptability of a population of this weed as a result of environmental and field management changes