فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های تربیتی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1388)

نشریه اسلام و پژوهش های تربیتی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1388)

  • 242 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/08/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هادی پورشافعی، ناهید آرین صفحه 5
    انسان، موضوع تربیت است و هر گونه طرحی در این زمینه مسبوق به نگاه انسان شناختی ویژه ای است. در این نگاه، تربیت، دین و انسان همواره ملازم یکدیگرند. با ظهور دیدگاه های جدید در حوزه موضوعات نظری و فلسفی، به ویژه در زمینه فلسفه تعلیم و تربیت، چالش هایی تازه پیش روی تربیت انسان، به خصوص در برابر تربیت از منظر دینی قرار داده است که از آن جمله، دیدگاه های مدرنیته و پست مدرنیته است. این دیدگاه ها با فرایند جهانی شدن، توسعه یافته و تقویت شده است. این دیدگاه ها نتوانسته اند معنایی پایدار برای انسان بیافرینند و به آزادی و استغنای او کمک کنند. در نتیجه انسان را در اقیانوس بی کران نسبیت و کثرت گرایی رها می کنند. این مقاله فراتر از این دو دیدگاه، تربیت دینی را با ویژگی های آن مطرح کرده و بر اساس مفروض های بنیادی تربیت دینی از منظر اسلامی، همچون وحدت وجود، باطن گرایی و اصالت فطرت، جهانی استوار بر پایه امر قدسی تبیین کرده است.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، مدرنیته، پست مدرنیسم، کثرت گرایی، نسبی گرایی
  • سیدحمیدرضا علوی صفحه 61
    هدف از این تحقیق، استخراج و تبیین وجوه مشترک تربیت دینی در ادیان اسلام و مسیحیت می باشد. بدین منظور، آیات و روایات اسلامی با انجیل و متون دینی مسیحی در زمینه های تعریف تربیت دینی، اهداف تربیت دینی، معلم محوری یا شاگردمحوری در تربیت دینی، ابزارها و منابع شناخت در تربیت دینی، روش های تدریس و محتواهای درسی در تربیت دینی، و ارزش های تربیتی مورد مقایسه قرار گرفته اند. نیل به یک الگوی تربیت دینی مشترک، که هدف اصلی تحقیق حاضر بوده است، خواهد توانست راه را برای تفاهم و وحدت بیشتر جوامع مسلمان و مسیحی باز نموده و مبنایی برای الهام نحوه تربیت دینی جوامع مذکور فراهم سازد.
    کلیدواژگان: اسلام، مسیحیت، تربیت دینی، ابزارهای شناخت، منابع شناخت، روش های تدریس، محتواهای درسی، ارزش های تربیتی
  • محمدحسین حیدری، حسن علی نصر بختیاری صفحه 85
    تربیت دینی همچون بسیاری از مفاهیم رایج در تعلیم و تربیت، از جانب پرورش کارانی که با رویکرد تحلیلی به مباحث تربیتی می نگرند، بررسی و نقد شده است. برخی، آموزش دین را به سبب ماهیت غیرعینی و آموزه محور معرفت دینی، فرایندی قلمداد می کنند که در بیشتر موارد به «تلقین» منجر می شود. عده ای نیز معتقدند که تلقین، تهدیدی است که متوجه هر نوع آموزش است؛ زیرا هرگاه موضوعی با شیوه ای غیراخلاقی انتقال یابد، تلقین رخ داده است. در این مقاله، پس از بررسی تمایز مفهومی بین «تربیت» و «تلقین»، دو معیار موجود برای تلقین یعنی «محتوا» و «روش ارائه» بررسی شده است. در هرنوع آموزش، از جمله آموزش معارف دینی، شیوه غیراخلاقی عرضه مطلب، فرایند آموزش را به سمت تلقین می کشاند. بدین منظور، پس از ذکر شاخص های تربیت حقیقی از منظر فلسفه تحلیلی، بر این نکته تاکید شده است که در تربیت اسلامی، شاخص های مذکور مورد تایید بوده و از حیث نظری، تربیت اسلامی با تعریفی که فلاسفه تحلیلی از «تربیت حقیقی» ارائه می دهند، همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: تربیت، تلقین، تربیت دینی
  • سیداحمد رهنمایی صفحه 109
    تعلیم و تربیت و روان شناسی، به عنوان برجسته ترین گرایش های رایج در انسان شناسی، هیچ یک از دیگری بی نیاز نیست. تربیت دینی، به عنوان یکی از شاخص ترین قلمروهای تعلیم و تربیت ارزش ها، در اعتبار و روایی خود نه تنها از آموزه های دینی معتبر الهام می گیرد، بلکه وام دار اصول روان شناسی دین و روان شناسی ارزش ها است. تربیت دینی اصیل به شخص کمک می کند با کشف مصداق های روشن گرایش های فطری نظیر میل به کمال، سعادت، عدالت، پرستش، جاودانگی و... معبود حقیقی را بشناسد و به پرستش او ملتزم شود. تربیت دینی انسان را بر می انگیزاند تا نسبت به وجود، عظمت، لطف و عنایت آفریدگار هتسی واقف گردد و به برقراری ارتباط با او همت گمارد. این امر خطیر به برکت و پشتوانه گرایش های مزبور میسر می گردد. تربیت دینی به نوبه خود در تقویت، شکل دهی و جهت بخشی بینش، انگیزش، احساسات، گرایش ها، غرایز، رفتار و امور فطری سهم بسزایی ایفا می کند. از سوی دیگر، در تربیت دینی، نقش عواملی چون غرایز، انگیزه ها، احساسات و گرایش ها برحسب موارد قابل مطالعه و بررسی است. بدین ترتیب، در فرایند تربیت دینی، هریک از مجموع عوامل فوق، در مقام ایفای نقش موثر خود، امر تربیت را سامان می دهند.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، امور فطری، انسان شناسی، احساسات، گرایش ها، غرایز
  • محمود نوذری صفحه 139
    رویکردشناختی رشد دینی، رویکردی است که بر رشد درک مفاهیم دینی و روش تفکر درباره آموزه های دینی در طول عمر به ویژه دوره کودکی و نوجوانی متمرکز است و مراحل و تجویزاتی را برای رشد دین داری و آموزش دین پیشنهاد می کند. در این مقاله این رویکرد، به طوراجمالی توصیف و در پنج محور ارزیابی می شود: اختصاص سحری و جادویی اندیشیدن به دوره کودکی، تصور انسان انگارانه از خدا در دوره کودکی، مقدار تاثیرپذیری نتایج و یافته ها از آموزه های مسیحی، تناسب چارچوب تحولی شناختی نگر برای تعیین مراحل دین داری و کفایت دلایل تاخیر آموزش دین به کودکان.
    کلیدواژگان: رشد دینی، رویکرد شناختی، مراحل رشد دینی، آموزش دین، انسان انگاری، تفکر سحری
  • علی اکبر زهره کاشانی صفحه 169
    در این مقال، پس از بیان معنای لغوی و اصطلاحی «اصل» تربیتی، مجموعه ای از مهم ترین اصول تعلیم و تربیت دینی را بررسی می کنیم. این اصول با بهره گیری از آیات قرآن کریم و روایات پیامبر و اهل بیت استخراج و کاوش می شوند.
    اصول تربیتی استخراج شده و معرفی شده عبارت اند از: جوان گرایی، تفرد، تفاوت های اجتماعی، خانواده گرایی، فطرت گرایی و گزیده محوری. برخی از این اصول، مورد توجه عموم فیلسوفان و دانشمندان تعلیم و تربیت بوده اند. اما در اینجا با استفاده از آیات و روایات، با نگاهی جدید به آنها پرداخته و یا جزئیات بیشتری از آن بحث می شود. برخی دیگر نیز از ویژگی های نظام تعلیم و تربیت اسلامی محسوب می شوند و به طور خاص مورد توجه فیلسوفان مسلمان هستند.
    کلیدواژگان: تربیت، تربیت دینی، اصول تربیتی، اهل بیت (ع)، نظام تعلیم و تربیت
  • ناصر باهنر صفحه 203
    امروزه، کودکان ما در سپهر بی کران اطلاعات و ارتباطات، و در معرض پیام های بی شمار دینی قرار دارند که این مسئله، هشیاری درباره این مخاطبان کم سن وسال را وظیفه ای انکارناپذیر می سازد. یکی از مباحثی که دست اندرکاران حوزه تعلیم و تربیت دینی باید به طور گسترده با آن آشنایی پیدا کنند، نحوه استنباط کودکان در سنین مختلف، از موضوعات و مفاهیم دینی است. به یقین، شالوده تفکر دینی آنان را می توان در همین مفاهیم و برداشت های گوناگون جست وجو کرد. اگر درصدد هستیم تا پیام رسانی مذهبی، متناسب با ویژگی های دانش آموز را برنامه ریزی کنیم، ناچاریم در دنیای کودکانه آنان گام نهاده، از دید آنها به معارف دینی بنگریم.
    مراحل رشد و تکامل درک دینی کودکان و نوجوانان، به دوره های سه گانه تفکر مذهبی شهودی، مذهبی عینی و مذهبی انتزاعی تقسیم می شود.
    براین اساس، می توان تعلیم و تربیت دینی کودکان را در دو دوره کلی خردسالان 5 تا 9 سال و کودکان 9 تا 13 سال برنامه ریزی کرد. تعلیم و تربیت دینی خردسالان باید توام با بازی، شوخی، سرگرمی و داستان گویی باشد تا ارتباط مربی و متربی از جاذبه و تاثیر لازم برخوردار شود؛ در دوره دوم نیز استفاده از داستان، شعر، سرود، نمایشنامه و فعالیت های عملی و هنری مختلف و سرگرمی های گوناگون، یکی از ضرورت های تعلیم و تربیت به شمار می آید.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، دین، روان شناسی، کودک
|
  • Hadi Pur, Shafeie, Nahid Arian Page 5
    The human is the subject of education, and any plan in this regards is based on a particular anthropological view. In this view, education, religion and humanity are always concomitant. The advent of new views in the theoretical and philosophical spheres, especially in the sphere of philosophy of education, has caused new challenges for human education-especially religious education-including the challenges of modernism and postmodernism. These views have been developed and reinforced through the process of globalization. They are unable to provide a stable meaningfulness for humanity or to endow human beings with freedom and self-sufficiency; they leave human beings in the boundless ocean of relativism and pluralism. The present article goes beyond these two views, introducing religious education with its characteristics; it introduces a universe on the basis of Divine Commandment according to basic assumptions of religious education from an Islamic viewpoint, such as the unity of existence, the occultation, and inwardness.
    Keywords: religious education, modernism, postmodernism, pluralism, relativism
  • Sayyid Hamid Reza Alavi Page 61
    The present study aims at extracting and explaining the common points of religious education in Islam and Christianity. To do so, the Quranic verses and Islamic traditions have been compared with the Bible and other Christian religious texts on the definition of religious education, the goals of religious education, teacher-centrism and student-centrism in religious education, devices and sources of knowledge in religious education, teaching methods and pedagogical materials in religious education, and education values. A common pattern of religious education, which is the primary goal in the present study, would prepare the ground for mutual understanding and unity among Muslim and Christian communities, providing a basis for the inspiration of religious education methods.
    Keywords: Islam, Christianity, religious education, the devices of knowledge, the sources of knowledge, the teaching method, teaching materials, education values
  • Muhammad Hussein Heydari, Hassan Ali Nasr Bakhtiyari Page 85
    Religious education, like many other notions common in education, has been reviewed and studied by those practitioners who approach such discussions analytically. Because of the abstract nature of religious knowledge and its doctrinal basis, some regard religious education as a process leading to indoctrination. There are still some others who hold that indoctrination is a threat to any type of education, for there would be indoctrination whenever any material is transmitted through an immoral method. The present article, having studied the distinction between education and indoctrination, has investigated two existing criteria for indoctrination: content and method. In any form of education, including that of religious knowledge, the immoral way of presenting materials would lead the process of education to indoctrination Having mentioned the standards of true education from the viewpoint of analytical philosophy, the present article has stressed that in Islamic education, the above mentioned standards have been affirmed, and theoretically speaking, Islamic education is consistent with the definition of true education presented by analytical philosophers.
    Keywords: education, indoctrination, religious education
  • Sayyid Ahmad Rahnamaei Page 109
    As the most prominent of current disciplines in anthropology, education and psychology are dependent upon each other. As the most conspicuous domain of educational values, religious education is inspired not only by reliable religious doctrines but also by psychological elements of religion and psychology of values. A real religious education helps one find out the real object of worship and feel obliged to worship it, through discovering clear examples of spiritual tendencies. Making contacts with the Creator of these innate tendencies towards perfection and prosperity is possible only through religious education in its exact sense. Religious education, in turn, plays an important role in strengthening, forming and orienting motivations, emotions, tendencies, instincts and instinctive behaviors. In religious education, one can study the role of factors such as instincts, motives, emotions and tendencies. In order thus to play its relevant role effectively, each one of the above-mentioned factors occupies its own especial place impact and order in religious education.
    Keywords: education, religious education, innate things, anthropology, emotions, tendencies, instincts
  • Mahmud Nozari Page 139
    The cognitive approach to religious development is an approach focused on the development of understanding religious notions and the thinking method for religious doctrines throughout life, especially during childhood and adolescence, suggesting some phases and prescriptions for developing piety and religious education. In the present article, this approach has been described briefly and has been evaluated along five lines of
    Discussion
    attributing a magical thinking to childhood, an anthropomorphic image of God in childhood, the level of effectiveness for findings from Christian doctrines, the relevance of a developmental-cognitive framework for determining the phases of piety, and sufficiency of the reasons for delaying teaching religion to children.
    Keywords: religious development, cognitive approach, the phases of religious development, teaching religion, anthropomorphism, magical thought
  • Ali Akbar Zohre Kashani Page 169
    In the present article, after stating the literal and terminological meanings of "education principle", we have studied a series of the most important principles of education. These principles are extracted and explored using the Quranic verses and Prophetic traditions as well as the sayings by the Prophet's Household. The principles extracted and introduced are as follows: youthfulness, individualism, social differences, and inclination towards family, nature, and choice. Some of these principles have been paid attention to by all philosophers and experts in the fields of education. Here, however, we have made use of Quranic verses and traditions to have a new look at these principles, discussing them in a more detailed manner. The other principles are considered as peculiar to an Islamic system of education, being specifically a matter of concern for Muslim philosophers.
    Keywords: education, religious education, education principles, Prophet's Household, the system of education
  • Naser Bahonar Page 203
    Today, our children are in a boundless sphere of information and communication, and are subject to innumerable religious messages. This makes it necessary for us to take care of these young audiences. One of the issues with which it is necessary for practitioners in the realm of education to be familiar, is the children's perception of religious subjects and notions at different ages. Surely, the basis of children's religious thought can be found in these same notions and perceptions. If we seek to plan for a religious messaging appropriate for children, it is necessary for us to step into the children's world, looking at religious knowledge from their viewpoint. The stages of development and evolution of children's and the youth's religious perception are divided into three periods of intuitive religious thinking, objective religious thinking, and abstract religious thinking.Accordingly, we may plan children's religious education for two general age periods: 5-9 years old, and 9-13 years old. The children's religious education must be properly mixed with games, humor, entertainment and story-elling, so that there is an effective and attractive relationship between the child and the educator. In the second period, using poetry, songs, plays, and scientific or artistic activities, as well as various entertainments, are among the necessary tools for education.
    Keywords: education, religion, psychology, child
  • Seyyed Rahim Rastitabar Page 242