فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 12 (زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پریوش جعفری، نرگس سعیدیان صفحات 1-26
    با توجه به نقش بسیار مهم زیرساخت پداگوژی در تحقق اهداف و رسالتهای دانشگاه مجازی، پژوهش حاضر با هدف ارائه مدلی به منظور کاربست ابعاد پداگوژیک دانشگاه مجازی در کشور به روش توصیفی پیمایشی انجام شده است. برای تحقق هدف کلی، ابتدا 96 بعد و مؤلفه پداگوژی مجازی از طریق مطالعه منابع مربوط استخراج شد که پس از نظرسنجی به 88 مؤلفه کاهش یافت و مدل پیشنهادی مشتمل بر پنج بخش اصلی تدوین شد. برای تعیین میزان تناسب مدل پیشنهادی، پرسشنامه ای در مقیاس لیکرت مشتمل بر پنج بخش اساسی تهیه گردید.
    جامعه آماری این پژوهش را کلیه اعضای هیات علمی متخصص و صاحب نظر دانشگاه ها (آزاد اسلامی و دولتی) در زمینه فناوری و فناوری اطلاعات و ارتباطات و آموزش مجازی و یا حداقل آشنا با این زمینه ها با رشته های علوم انسانی، فنی مهندسی و پزشکی در شهرهای تهران، شیراز، اصفهان و تبریز تشکیل داده است. به منظور تعیین مدل مناسب پیشنهادی پرسشنامه روی یک نمونه آماری متشکل از 111 نفر از افراد جامعه آماری اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار و واریانس) و آمار استنباطی (آزمون t تک نمونه ای) و همچنین از تحلیل عاملی استفاده گردید. اهم یافته های این پژوهش از این قرارند: 1 تدوین مدل پیشنهادی به منظور زیرساخت پداگوژیک دانشگاه مجازی مشتمل بر پنج بخش اساسی 2 تعیین تناسب درونی (روایی سازه) مؤلفه های مدل پیشنهادی از طریق تحلیل عاملی و استفاده از میانگین و آزمون t برای تعیین تناسب شمای کلی مدل، بدین ترتیب که بخش فلسفه و اهداف با ارزش ویژه 517/4، مبانی نظری با ارزش ویژه 578/3، مراحل اجرایی با ارزش ویژه 208/4، و نظام ارزشیابی از مدل با ارزش ویژه 084/2، در اکثر موارد تناسب درونی (روایی سازه) بالایی را نشان دادند. همچنین فلسفه و اهداف با میانگین 18/4، مبانی نظری با میانگین 021/4، مراحل اجرایی با میانگین 40/4، و نظام ارزشیابی از مدل با میانگین 36/4، در مقایسه با میانگین ثابت 3 مورد تایید بسیار بالاتر از میانگین مقیاس پاسخگویی قرار گرفت. ولی در مورد بخش سوم مدل یعنی چارچوب ادراکی (مؤلفه ها و زیرمؤلفه های پداگوژیک) در تحلیل عاملی مرتبه اول 24 عامل استخراج گردید که چون تعداد آنها زیاد بود تحلیل عاملی مرتبه دوم صورت گرفت که در نتیجه آن 5 عامل استخراج شد و از 88 زیرمؤلفه، 9 زیرمؤلفه به دلیل اینکه بر بیش از یک عامل بار مشابه داشتند حذف گردیدند و تعداد 79 زیرمؤلفه باقی ماند که در 5 عامل (بعد پداگوژیک) توزیع گردیدند. بدین ترتیب مدل پیشنهادی اولیه در چهار بخش فلسفه و اهداف، مبانی نظری، مراحل اجرایی و نظام ارزشیابی از مدل تایید شد، ولی در بخش چارچوب ادراکی ترکیب زیرمؤلفه ها و مؤلفه ها تغییر یافت و مدل نهایی به دست آمد. درنهایت مدل پیشنهادی با میانگین 02/4 در مقایسه با میانگین مقیاس که 3 در نظر گرفته شد و مقدار، 313/15=t که در سطح 001/0P< معنادار می باشد، مورد تایید بالاتر از متوسط مقیاس پاسخگویی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: پداگوژی، مدل پداگوژیک، دانشگاه مجازی
  • سودابه حاجیان نیا، غلامرضا احمدی، سیدعلی تبعیدیان صفحات 27-40
    این پژوهش به منظور تاثیر استفاده از کتاب فیلم در پیشرفت تحصیلی درس زیست شناسی صورت گرفته است. از بین جامعه آماری چهار گروه 27 نفره از دانش آموزان پایه اول دبیرستانهای برآن شمالی (آموزش و پرورش منطقه جی اصفهان)، به عنوان نمونه آماری به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایدر نظر گرفته شد و به دو گروه آزمایش و دو گروه گواه تقسیم شدند. این پژوهش شبه تجربی است و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان، از طریق آزمونهای معلم ساخته، پیش آزمون و پس آزمون و با استفاده از آزمونهای آمار استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که دانش آموزانی را که دبیر متخصص همراه با کتاب فیلم آموزش داده بود، نسبت به گروهی که دبیر غیرمتخصص با استفاده از کتاب فیلم آموزش داده بود، از پیشرفت تحصیلی بالاتری برخوردار بودند (01/0 P≤). اما گروهی که در آموزش از دبیر غیر متخصص همراه با کتاب فیلم استفاده کرده بودند، با گروهی که فقط از دبیر متخصص بهره گرفته بودند، از لحاظ آماری تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0 P≤). میانگین نمرات دانش آموزانی که از طریق دبیر متخصص و کتاب فیلم، آموزش دیده بودند، نسبت به گروهی که فقط از دبیر متخصص استفاده کرده بودند، برتری داشت (01/0 P≤). و در نهایت گروهی که دبیر غیرمتخصص همراه با کتاب فیلم به آنها آموزش داده بود، نسبت به دانش آموزانی که فقط دبیر غیرمتخصص به آنها آموزش داده بود، پیشرفت تحصیلی بیشتری از خود نشان دادند (01/0 P≤).
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان، فیلم، رسانه های آموزشی
  • حمید رحیمی، سعید رجایی پور، قربانعلی سلیمی صفحات 41-54
    هدف از این تحقیق بررسی میزان تحقق مؤلفه کیفیت زندگی کاری در میان اعضای هیات علمی دانشگاه های دولتی شهر اصفهان (دانشگاه اصفهان، علوم پزشکی و صنعتی اصفهان) بود. سؤالات تحقیق با توجه به میزان کیفیت زندگی کاری اعضای هیات علمی برحسب سن، جنسیت، رشته تحصیلی، مرتبه علمی، وضعیت استخدامی و دانشگاه محل خدمت آنان مطرح شده بود. روش تحقیق توصیفی پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه های دولتی شهر اصفهان (1505 نفر) در سال تحصیلی 85 84 بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم 205 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها یک پرسشنامه کیفیت زندگی کاری با 23 گویه بود که ضریب پایایی آن 96/0به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی (فراوانی، میانگین، درصد و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل واریانس تک متغیره، آزمون تعقیبی LSD و t مستقل) که با استفاده از بسته نرم افزار آماری علوم اجتماعی صورت گرفت. یافته ها نشان داد تفاوت معنادار و مثبتی بین میانگین کیفیت زندگی کاری اعضای هیات علمی برحسب سن، جنسیت، رشته تحصیلی و دانشگاه محل خدمت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، دانشگاه، اعضای هیات علمی
  • داریوش جلالی، اصغر آقایی صفحات 55-70
    امروزه برای سازمان ها رسیدن به مدیریت کیفیت فراگیر (TQM) برای بقا و حفظ توانایی رقابت در عرصه های ملی و جهانی یک ضرورت است و آموزش مستمر کارکنان از مهمترین شاخص های دستیابی به آن است. بنابراین هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مدیریت کیفیت فراگیر بر تغییر فرهنگ سازمانی و الگوهای رفتاری کارکنان شرکت مخابرات استان چهارمحال و بختیاری است. این پژوهش از نوع شبه تجربی است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 25 کارشناس که طی 22 جلسه آموزش مدیریت کیفیت فراگیر دریافت کرده بودند به عنوان گروه آزمایش و 25 کارشناس که چنین آموزشی دریافت نکرده بودند، پس از همتاسازی با گروه آزمایش به عنوان گروه گواه انتخاب شدند و با پرسشنامه فرهنگ سازمانی (سوسمن و دپ، 1989) و پرسشنامه محقق ساخته الگوهای رفتاری کارکنان به صورت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مجدد ارزیابی شدند. پایایی پرسشنامه ها بعد از اجرای مقدماتی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه فرهنگ سازمانی برابر با 81/0 و برای پرسشنامه الگوهای رفتاری کارکنان 84/0 محاسبه شد. روایی محتوایی پرسشنامه ها را نیز استادان تایید کردند.
    نتایح تحلیل کواریانس نشان داد که ارائه آموزش مدیریت کیفیت فراگیر به گروه آزمایش موجب بهبود در نمرات پس آزمون پرسشنامه های فرهنگ سازمانی و الگوهای رفتاری کارکنان شده است (01/0 P<). نتایج پیگیری مجدد نیز که پس از 6 ماه صورت گرفت، نشان داد که تفاوت بین میانگین نمرات گروه آزمایش و گواه معنادار بوده است (01/0 P<).
    نتایج به دست آمده نشان داد که آموزش مدیریت کیفیت فراگیر بر روی فرهنگ سازمانی و الگوهای رفتاری کارکنان شرکت مخابرات استان چهارمحال و بختیاری مؤثر بوده است.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر، آموزش کارکنان، فرهنگ سازمانی، الگوهای رفتاری کارکنان، شرکت مخابرات
  • رمضان حسن زاده صفحات 71-86
    هدف این پژوهش بررسی نقش آموزش عالی و دانشگاه در امور آموزشی، فرهنگی اجتماعی و اقتصادی زنان است. روش پژوهش از نوع توصیفی و زمینه یابی است و نمونه آماری آن 140 فارغ التحصیل و 90 دانشجوی مازندرانی و 25 عضو هیات علمی زن است که با روش نمونه گیری تصادفی و طبقه ای انتخاب شدند. حجم نمونه با استفاده از فرمول برآورد حجم نمونه بر حسب انحراف معیار جامعه برآورد شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. در پژوهش حاضر چهار فرضیه مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد که: 1 آموزش عالی و دانشگاه در امور آموزشی زنان تاثیر دارد (5%P <، 59/83 = t) 2 آموزش عالی و دانشگاه در امور فرهنگی اجتماعی زنان تاثیر دارد (5%P <، 98/38 = t) 3 آموزش عالی و دانشگاه در امور اقتصادی زنان تاثیر دارد (5% P <، 05/72 = t) 4 سهم پیامدهای آموزش عالی و دانشگاه در امور آموزشی، فرهنگی اجتماعی و اقتصادی متفاوت است (5% P <، 93/640 = f).
    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشگاه، زنان، پیشرفت
  • منصوره مقتدری، سیدهاشم گلستانی صفحات 87-99
    ارزیابی مراکز کارآفرینی دانشگاه ها از وظایف دبیرخانه طرح توسعه کارآفرینی در دانشگاه هاست که تحت نظارت مرکز مطالعات، تحقیقات و ارزشیابی آموزشی و سازمان سنجش آموزش کشور است. این پژوهش با هدف تعیین میزان فعالیتهای انجام شده در راستای اجرای طرح کاراد انجام گرفته است. تحقیق حاضر توصیفی پیمایشی است و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفته است و به دلیل محدود بودن جامعه آماری تمامی اعضای فعال مرکز کارآفرینی که 57 دانشجو و کارشناس مرکز است، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش از نرم افزار SPSS در دو سطح آمار استنباطی و توصیفی استفاده شد. در سطح آمار توصیفی از توزیع فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از آزمون های t تک متغیره، t مستقل، t هتلینگ و تحلیل واریانس و آزمون توکی و آزمون کالموگروف اسمیرونوف استفاده شده است. در این پژوهش برای سنجش روایی سؤالات از نظر کارشناسان مربوط و برای سنجش پایایی سؤالات از فرمول آلفای کرونباخ (97/0 =) استفاده شده است. نتایج حاصل از یافته های پژوهش نشان داد که هر شش مؤلفه مورد بررسی شامل ترویج فرهنگ کارآفرینی با میانگین 89/2 و آموزش مهارتهای کارآفرینی با میانگین 98/2، آموزش ویژگی های کارآفرینی با میانگین 00/3، کشف و شناسایی زمینه های کارآفرینی با میانگین 94/2، آموزش تدوین طرح کسب و کار با میانگین 79/2 و معرفی دانشجویان دارای طرح کسب و کار به مراکز حمایتی با میانگین 57/2 کمتر از سطح متوسط بوده است.
    کلیدواژگان: دانشگاه، مرکز کارآفرینی، ارزیابی، طرح کاراد
  • صفحه 5
|
  • Pages 1-26
    Considering the vital role of pedagogical infrastructure on the realization of goals and policies of the virtual universities, and the lack of theoretical basis the present research attempted to suggest an appropriate model considering the pedagogical 96 dimensions of virtual universities using a descriptive-survey research methodology. In order to do so, dimensions and components of virtual pedagogy were chosen by studying the theories and the related research literature in Iran and the other countries. These components were later reduced to 88 after piloting. Then, a model that includes five main sections was proposed initially. In order to determine the appropriateness of the model, a questionnaire having five main sections using likert scale was constructed. In order to determine the suitability of the model, the questionnaire was administered on a sample of 111 participants that included faculty staff and professionals that were highly familiar with information and communication technology, and virtual education. To analyze the data, descriptive statistical measures (e.g., mean, standard deviation, and variance) and inferential statistical measures (one sample t-test), and factor analysis were used. The main findings of this research were as followings:1) Construction of the proposed model for the pedagogical infrastructure of virtual universities based on five main.2) Determining the appropriateness level of the model using factor analysis and t-test. The philosophy and goal section with a significant value 4.517 and a mean of 4.18, the theoretical basis section with significant value of 3.578 and a mean of 4.021, the operational stage section with significant value of 4.028 and a mean of 4.40, and the assessment system of the model with the significant value of 2.084 and a mean of 4.36, in comparison with the baseline mean of 2.084, were all stood above the average and were confirmed. However, for the third section, i.ethe conceptual framework, since the number of the components and the sub-components were high (i.e.24,), a second order factor analysis was done, which resulted in factors. Also,9 sub-components were discarded from the 79 sub-components, since they had more than one identical factor loading. The remaining sub-components were distributed (i.e., pedagogical dimension) on the 5 factors. The model was confirmed with the proposed structure with the exception of the conceptual framework section. In the conceptual framework section, the composition of the sub-components and the components were changed, and at last, the final model was constructed. In conclusion, the proposed model having a mean of in comparison with a baseline mean of 3, and the t value of (P<15.333) stood significantly higher than the baseline mean of 3, was confirmed.
  • M.S. Sodabeh Hajiyanniya, M.R. Gholam Reza Ahmadi, M.R. Seyed Ali Tabeidiyan Pages 27-40
    The Present study aims of investigate the effect of biology film book on students rate of achievement. High school first graders in Jay educational district in the city of Isfahan Comprised the target population of the study from which four sample groups of 27 each were randomly selected. The samples were Then divided into control and experimental group. A pre-test, Post-test control group design was utilized to attest the typo thesis. Teacher-made tests employed in the stud served as per and post-tests. The results indicated that the treatment group who benefited from a math-major teacher and a book film showed a better performance on the post-test compared with the group who was taught by taught by a non-major math teacher using a book film (P≤ 0.01). However, the performance of the students in the non-major math group utilizing a book film did not differ statistically from the group who was taught by a major-math teacher only (P≤ 0.05). The average performance profile of the group with a major-math teacher plus a book film was higher than that of the group who was taught by a math-major teacher only (P≤ 0.01). Finally, the students taught by a non-major math Teacher and a book film out-performed the group who was taught by a non-major math teacher only (P≤0.01)
  • M.R. Hamid Rahimi, M.R. Saeid Rajaeipour, M.R. Ghorbanali Salimi Pages 41-54
    The purpose of this research was to verify the quality of work life of faculty members of Isfahan public universities (University of Isfahan, Medical Sciences University and Isfahan industrial University). The research questions were examined while considering the demographic variables (age, gender, academic field, scientific degree, employment status and university of service location). The research method was descriptive and survey type. The statistical population consisted of faculty of members of Isfahan public universities 2005-2006(1384-1385 S.C) in academic year which through random classified sampling method 205 persons were chosen as the sample. The information gathering tool was quality of work life questionnaire with 23 items. By use of cronbach alpha coefficient, reliability coefficients was obtained equal to 0.96 for quality of work life questionnaire. The data was analysised through descriptive statistics (frequency, percentage, mean and standard deviation) and inferential statistics(LSD test, independent t test, single loop variance analysis). There wasn’t significant difference between faculty members quality of work life considering the variables of age, gender, academic field, and university of service location.
  • M.R. Daruosh Jalali, M.R. Asghar Aghaei Pages 55-70
    Today, attaining Total Quality Management (TQM) for viability and sustained competitveness on national and international areas is must. Continued training of employees is a major tool in achieving TQM. The principal aim of this study is to analyze the effect of TQM training on bringing a change in the organizational culture and behavioral patterns of Telecommunication employees in chaharmahal and Bakhtiyari. The design of this study was quasi experimental. For this purpose, using a randomized simple technique, some 25 and treatment of the experimental goup with 22 three-hour long sessions on TQM and another non-registered group of 25 specialists matched with the first group were selected as the control group. Then were measured for behavioral pstterns by Soosman and Depes(1989) Organizational Culture lnventory and the researcher developed inventory, both the experimental and control groups were measured using the same inventories. Upon initial administration, the reliability of the inventories using Cronbach's Alpha coefficient was 0.81 for organizational culture and 0.84. Professors confirmed the validity of the inventories. The results of analysis of covariance showed that treatment with TQM training for the experimental group in the post-test scores of organizational culture and behavioral patterns were improved (P<0.01). In a repeated follow-up within six months, it was established that there still a significant difference between the mean score for the experimental group and that for the contro group. Thus, a significant leve yielded both for the organizational culture and the employee's behavioral patterns (P<0.01). Thus, it can be concluded that the effect of training on organizational culture and behavioral patterns in the experimental group was positive.
  • Ramazan Hassanzadeh Pages 71-86
    The aim of this study was to determine the effect of higher education and university on Iranian women achievement in different dimensions such as academic, cultural, social, and economic. In present study research method was descriptive. The sample consisted of 252 women (138 graduates,89 students and 25 faculty member of Islamic Azad University-Mazandaran) randomly selected from the general population. Participants were requested to complete a structured questionnaire consisting of 20 items. Questionnaire was designed on the basis of five-scale measurement of Likert. The subjects should tick one of the following choices: strongly agree(5), agree (4), neutral(3), disagree(2), strongly disagree(1). The range of the marks given in the questionnaire was for 20 minimum and 100 for maximum. The face and content validity of the questionnaire were established using a panel of. A Cronbach's alpha reliability of 0.89 was obtained of the questionnaire in a pilot study with 40 subjects. In this research four hypotheses were tested. Results revealed that: 1)Higher education and university have effect on academic achievement in women (t=83.59,p<0.05).2) higher education and university have effect on sociocultural achievement in women (t=38.93,p<0.05).3) higher education and university have effect on economic achievement in women (t=72.05,p<0.05). 4) Effect of higher education and university is different between academic, sociocultural, and economic achievement in women (f=640.93,p<0.05). However, the evidence clearly shows a clear role of higher education and university on Iranian women achievement and success.
  • Mansoureh Moghtaderi, Hashem Golestani Pages 87-99
    The appraisal of academic entrepreneurship center is the responsibility of entrepreneurship development plan administration at different universities, which operates under the center for academic research and assessment studies and national academic assessment organization. The present research aims at specifying the rate activities performed according to entrepreneurship development plan to achieve this end, a descriptive survey research design and research-developed questionnaire were employed. Since the target population was limited in under, the whole active members working in the entrepreneurship center-including both specialist and university student-were selected as the statistical sample. SPSS software was utilized for analyzing the obtained data at both descriptive and inferential statistical levels. The former used such techniques as frequency distribution, percentage and average values as well as standard of deviation, whereas the latter enlisted single-variable t-test, independent t-test, hoteling test, analysis of variance (ANOVA) and tuke4y test and kalmogorof Smirnoff. Special opinion was used for measuring the validity of the questionnaire and chronbach's alpha-coefficient was used for calculating its reliability which happened to be 0.97. The findings revealed that the six fearures under investigation business and job planning training, discovering entrepreneurship contexts, setting up business and job plans training and referring students with a jobber business plan to supportive centers had avlues equal to 2.89,2.98,3,2.94,2.97 and 2.57 respectively all of which happened to be below the average level.