فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 24 (تابستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/06/16
  • تعداد عناوین: 14
|
  • صفحه 7
    قدمت ازدواج همپای پیدایش بشر است، در نخستین نجوای رازگونه، آدم ابوالبشر به خداوند می گوید: پروردگارا در برابر خود کسی را می بینیم که در دلم میلی و انسی به او احساس می کنم و چون خداوند یگانه، نجوای بنده یکدانه اش را شنید فرمود: اگر او را می خواهی از من بخواه و وصال او را از من طلب کن...
    از این جرقه نخستین، معلوم می شود میل به جنس مخالف که در درون انسان ها نهاده شده، میلی ست که پیدایش اش «تکوینی و طبیعی» است و پاسخ اش «تشریعی و تعلیمی»، این میل علیرغم این درجه از استواری، در طول تاریخ بشر، گاه دچار انحرافات جدی شده به طوری که یا واقعیت اش تحریف گردیده یا مشروعیت اش تضییع، در واقع به حسب آنکه چه نوع انحرافی گریبان بشر را گرفته، گاهی موضوعیت تمایل به جنس مخالف، دستکاری شده و گاهی طریقیت پاسخ به آن و بسیاری از آلودگی ها و تیرگی ها که سایه سیاهش بر زندگی بشر تحمیل شده است، از همین ناحیه بوده است.
  • مهدیه سادات مستقیمی صفحه 12
    در نظام معرفتی عرفان، تناکح و زوجیت در همه مراتب کلی وجود محقق می شود. پیوند بین مظاهر جلال و جمال در همه گستره هستی، از عالم ناسوت تا عالم لاهوت، ساری و جاری است و نکاح برحسب هریک از این عوالم، معنای خاصی همراه با ظهورات و ثمراتی، متناسب با آن عوالم پیدا می کند. تناکح دو وجود علوی و فاطمی، به عنوان مظاهر تام اسمای جلال و جمال، نورانی ترین نکاح در همه عوالم است و پیوند این دو دریا، به مصداق کریمه «مرج البحرین یلتقیان» والاترین ثمرات را تقدیم جهان هستی نموده است. این نوشتار، با تحلیلی عرفانی، به برخی از جزئیات در پیشینه ازدواج، خواستگاری و عقد این دو وجود مقدس توجه نموده و سپس به راز عقد آسمانی آن ها در زوجیت عام هستی پرداخته است.
    کلیدواژگان: حضرت علی(ع)، حضرت فاطمه(س)، عقد، نکاح، ازدواج، عالم، جلال، جمال، مودت، ثمره وجودی
  • محمدرضا ضمیری صفحه 30
    به اعتقاد بسیاری از صاحب نظران اجتماعی، عنصر رضایت و توافق طرفین در ازدواج، یکی از عوامل استحکام نهاد خانواده و پایداری نکاحی است؛ لیکن از گذشته تا امروز، ازدواج هایی اجباری و ناخواسته به وقوع پیوسته که در این نوع وصلت ها معمولا عمده خسارات مادی و معنوی متوجه دختران بوده است. این در حالی است که در تمام ادیان الهی، حق آزادی فرد در همسرگزینی مشروع و حق انتخاب شدن در فرآیند ازدواج جزء حقوق مسلم دختران شمرده شده است. اما در طول اعصار و در ملل مختلف گاهی این حق نادیده گرفته شده است که تبعاتی فردی، خانوادگی و اجتماعی درپی داشته است. این نوشتار با توجه به اهمیت موضوع، برخی از زمینه های فردی، خانوادگی و اجتماعی موثر بر وقوع ازدواج های تحمیلی را بررسی کرده و راهکارهایی پیشگیرانه ارائه نموده است.
    کلیدواژگان: ازدواج تحمیلی، دختران، ازدواج اجباری، ازدواج ناخواسته، ازدواج ربایشی، ازدواج مبادله ای، نارضایتی زناشویی، همسرگزینی، وصلت
  • لیلا سادات اسدی صفحه 59
    بر اساس آیه شریفه «فانکحوا ما طاب لکم من النساء مثنی و ثلاث و رباع»، مرد می تواند بیش از یک همسر اختیار کند. اگرچه ادامه آیه شریفه، رعایت عدالت را شرط اختیار بیش از یک همسر قرار داده است، اما واقعیت ها نشان می دهد، هیچ مردی با تصمیم به رعایت عدالت به تجدید فراش روی نمی آورد. بی عدالتی بین همسران و ظلم فاحش که عموما دامنگیر همسر اول می شود، چهره ای زشت از تجدیدفراش در جامعه ترسیم نموده است. آگاهی زنان بر وضع شرط های در ضمن عقد نکاح که تامین کننده حقوق آنها در مقابل همسرگزینی مجدد زوج باشد و دخالت آمره قانونگذار در قرار دادن تجدیدفراش در چارچوب محدودیت ها و بایدها و نبایدهای شرعی، قانونی و نظارت بر رفتار فرد چند همسر، می تواند از آمار تجدیدفراش کاسته و زشتی این نهاد قانونی را کاهش دهد. در این نوشتار مباحثی همچون مبنای چند همسری، مفهوم عدالت، نقد و بررسی قانون مدنی و... مطرح و پیشنهاد گردیده است که با وضع شروط ضمن عقد و تصویب قواعد آمره توسط مقنن، از آسیب های وارده بر زوجه در تجدیدفراش پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: تجدید فراش، زن، طلاق، عدالت، شرط ضمن عقد، نکاح، ثبت ازدواج، خانواده
  • علی زینتی صفحه 85
    ارتباط دختر و پسر، از جمله ارتباط های میان فردی است که به حسب شرایط خاص ضرورت پیدا می کند. در جهت تایید نحوه این نوع دوستی ها و اصول و شرایط حاکم بر آن، باید از رهگذر قواعد کلی ارتباط های انسانی این نوع روابط را جویا شد. زیرا روابط انسانی و شرایط و اشکال آن، ابداع عقلائی دارد و شارع مقدس به خصوص در مورد ارتباط با جنس مخالف، اقدام تاسیسی ننموده است. این نوشتار، در ابتدا این ارتباط را مطابق آن چه عقلا به آن عمل می کنند، تعریف نموده و آداب، شرایط و مولفه های آن را بیان می کند. سپس در راستای دستیابی به دیدگاه امضائی شارع، اصول، آداب، شرایط و مولفه های روابط دوستی با جنس مخالف را بیان می نماید. بر این اساس، اثبات می شود که ارتباط بین دختر و پسر، از طریق عقد موقت که مبتنی بر یکسری شرایط است، امکان پذیر می شود که شامل رعایت حیات فردی و عفت جمعی، بکارگیری معروف در ابراز دوستی، انحصاری بودن ارتباط و تعیین محدوده ارتباط است. سپس به آداب اخلاقی که با جنس مخالف باید رعایت گردد، اشاره شده که عبارتند از: انتخاب آگاهانه، دوستی هدف دار، دوستی خیرخواهانه و احترام گذاردن به یکدیگر و سرانجام مراحل طرح عملیاتی دوستی با جنس مخالف ارائه می شود.
    کلیدواژگان: اسلام، جنس مخالف، دختر و پسر، ارتباط میان فردی، عقد موقت، حیای فردی، عفت اجتماعی، دوست، انتخاب آگاهانه، معروف
  • فاطمه بداغی صفحه 123
    «ازدواج» و «تابعیت» در دسته ارتباط احوال شخصیه توصیف شده که در قلمرو حقوق خصوصی قرار می گیرند. هر یک از کشورها و کنوانسیون های بین المللی بر اساس نظریه های وحدت، استقلال تام و استقلال نسبی تابعیت زوجین؛ قوانین متفاوتی را وضع کرده اند. روش قانون مدنی ایران «وحدت تابعیت خانواده» و ترجیح تابعیت زوج بر تابعیت زوجه و حتی ترجیح تابعیت ناشی از نسب پدری بر تابعیت منبعث از نسب مادری می باشد. در این مقاله به بررسی تاثیر و تاثر متقابل نکاح و تابعیت در صورت اختلاف زوجین پرداخته شده و ماده 9 کنوانسیون «رفع تبعیض علیه زنان» و موادی از قانون مدنی مورد نقد و بررسی قرار گرفته است در نتیجه این پژوهش معلوم می گردد هرگونه اصلاح به منظور تغییر در این موضوع باید به طور هماهنگ در تمام مواد با انتخابی اساسی و مستدل در مبانی نظری اعمال شود. در انتهای مقاله پیشنهاد اصلاح موادی از قانون مدنی برای نیل به چنین تغییری با انتخابی آگاهانه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: زن، تابعیت، ازدواج، ملیت، شوهر، فرزند، وحدت تابعیت خانواده، استقلال تام، استقلال نسبی، قانون مدنی
  • صفحه 145
    تربیت دینی به مفهوم فراگیر آن که به معنای آموزش و پرورش دینی است؛ می تواند کلیدی ترین نقش را در توسعه معنوی و کمال یک جامعه دینی ایفا نماید. هرگونه کاستی یا کوتاهی در این امر، موجب بروز اختلالات و نابهنجاری های جبران ناپذیری در پرورش نسل نوین هر جامعه می شود. از این رو، برای اصلاح جامعه و پیشگیری از انحرافات اجتماعی، لازم است، فرایند تربیت در اندیشه دینی، شناسایی شود. از آن جا که آغاز این امر در خانواده است، این گفتار فرآیند آموزش و پرورش دینی را از خانواده آغاز و در گستره های فراتر دنبال می کند. روش ها و راهکارهای زمینه سازی تربیت دینی پیش از تولد، آغاز تولد و پس از آن را در چارچوب کریمه های قرآنی، سیره پیامبر و امامان معصوم به بحث می گذارد. راهکارهای بهینه سازی فرایند پرورش دینی در خانواده، در قالب بحث هایی همانند پیشگیری از تحریکات جنسی کودکان، ابراز مهر و محبت، تامین امنیت، تکریم و احترام فرزندان و بازی کودکان دنبال شده و پس از طرح عمده ترین عوامل ضعف و کاستی تربیت دینی فرزندان و آسیب شناسی آموزش دینی، به برخی از روش های درست برخورد با نوجوانان اشاره شده است.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، پرورش، آموزش، انحرافات اجتماعی، تکریم فرزندان، مهرورزی، تبعیض، تحریکات جنسی، تامین امنیت، صداقت، خانواده، بازی کودکان
  • عباس محمدی صفحه 197
    رژیم مالی به معنی قواعد منسجم برای تنظیم روابط مالی زوجین با یکدیگر و روابط آنها با اشخاص ثالث است. در سیستم‎های حقوقی وابسته به نظام حقوقی رومی ژرمنی، این رژیم مبنای قانونی و قراردادی دارد؛ بدین معنی که زوجین در انتخاب هر یک از مدل‎های مقرر در قانون مدنی یا خلق مدل جدید به عنوان رژیم‎ حاکم، در قالب قرارداد آزاد هستند و در صورت عدم تعیین رژیم مالی خاص از سوی آنها، رژیم قانونی پیش‎بینی شده در قانون بر آن دو تحمیل می‎شود. در حقوق اسلام نیز این رژیم به صورت منسجم برای زوجین وجود دارد. برابر این نظام مالی، زن و مرد پس از ازدواج، مالک تمامی اموالی که به هنگام ازدواج به همراه آورده‎اند یا در آینده کسب خواهند کرد، بوده و در اداره و بهره‎برداری از اموال خویش به صورت مستقل اختیار تام دارند. در این مقاله تطبیقی، ضمن بررسی رژیم مالی زوجین در ایران و فرانسه، به این شبهه که نظام حقوقی اسلام فاقد قواعد منسجم در ایجاد نظام مالی در روابط زوجین است؛ پاسخ داده شده، لذا به صراحت می توان ادعا نمود نظام پذیرفته شده در اسلام همان رژیمی است که دسته ای از حقوقدانان روشنفکر کشوری چون فرانسه به تازگی بدان رغبت یافته اند.
    کلیدواژگان: نکاح، رژیم مالی، قرارداد مالی، اشتراک اموال، استقلال مالی، زن، خانواده، افتراق اموال
  • فاطمه بختیاری، هاجر حسینی ترجمه: فاطمه بختیاری، هاجر حسینی صفحه 230
    یکی از مهمترین تغییرات در دو نسل گذشته جوامع غربی، پیرامون ازدواج و نهاد خانواده رخ داده است، به گونه ای که رشد فزاینده رخدادهایی نظیر افزایش طلاق، زندگی مشترک بدون ازدواج، تولد فرزندان نامشروع، روابط آزاد جنسی،... تعداد و انواع خانواده های تک والدی را درپی بازتعریف خانواده افزایش داده است. روانشناسان و جامعه شناسان با گسترش چنین پدیده ای در غرب، اثرات زندگی در انواع خانواده های تک والد و خانواده های دو والد واقعی (مزدوج رسمی) را بر رفتار و وضعیت کودکان بررسی کرده اند. نتایج این تحقیقات تطبیقی حاکی از وجود اختلاف معنی دار در زمینه رشد شناختی، عاطفی، اجتماعی، تحصیلی، بهداشتی، جسمی و جنسی کودکان خانواده های تک والد با کودکان خانواده های دو والد واقعی است. در این نوشتار برخی از انواع خانواده های تک والد و نیز نتایج پاره ای از چنین تحقیقات تطبیقی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: خانواده واقعی، خانواده طبیعی، خانواده های تک والد، خانواده های دو والد، مادران مجرد، زندگی مشترک بدون ازدواج، طلاق، خانواده مادر سرپرست، والدین، پدران مجرد، غیبت پدر، خانواده سنتی
  • اکرم جودی نعمتی صفحه 295
    8 ابومعین حمید الدین ناصر خسروحکیم ناصرخسرو قبادیانی، بی اعتناترین شاعر ادبیات فارسی به زن شمرده می شود که دیوان او در نگاه اول، خالی از حضور زن تلقی می گردد؛ لکن در لایه های ذهن او و در میان اشعارش می توان به طور غیرمستقیم سایه نامرئی زن را پیدا کرد. مقاله حاضر در جستجوی این سایه نامرئی است. نگارنده علاوه بر دیوان ناصرخسرو و مثنوی های او، همه آثار منثور وی را که از پرمایه ترین آثار ادب فارسی است، مورد بررسی قرار داده است تا از این راه، زوایای فکر شاعر را در روشنایی بکاود و نهفته های آن را آشکار سازد.
    نقش عقاید شیعی شاعر در سرنوشت اجتماعی او و نیز تاثیر آن بر نگاه وی به زن، جامعه شناسی زنان روزگار از لابلای اشعار وی، حضور زن در نمادپردازی حکما و انعکاس آن بر ذهن و اندیشه شاعر از محورهای اصلی این مقاله است.
    کلیدواژگان: شعر فارسی، ناصرخسرو، زن، تشیع، عفاف، مقام مادر، خانواده، زنان مشهور، گناه نخستین، زناشویی مراتب وجود
  • صفحه 339
|
  • Mahdieh, Sadat Mostaghimi Page 12
    In the Gnostic epistemological system, marriage is realized in all the general levels of existence. The unity of the manifestations of the Glory and the Beauty (of Allahs) are present and in progress throughout all the levels of existence, from the earthly world to the divine dominion. Marriage attains meanings, manifestations, and implications, which are specific to each of these worlds. The marriage between the two Alavite and Fatemite beings, the manifestations of epithets of Glory and Beauty, is the most luminous marriage throughout the worlds, and the nuptials of these two seas, as the epitome of the verse of the Holy Quran: " He hath loosed the two seas, they meet," has provided the world of existence with the most noble outcomes. Based on a Gnostic analysis, this article has focused on some historical details in the marriage record, proposal, and wedding of these two holy beings, and has dealt with the mystery of their heavenly wedding and the coupling in the world of existence.
    Keywords: Imam Ali (peace be upon him), her majesty Fatemeh (peace be upon her), wedding, marriage, world, glory, beauty, cordiality, existential outcome.
  • Mohammad, Reza Zamiri Page 30
    Based on the views of many sociology experts', the agreement and conformance of the two parties in marriage, is among the elements bringing about constancy in family and stability marriage; however, from the past so far, there have been compulsory and unwanted marriages in which, generally, the girls have been the ones to suffer from material and spiritual losses. While in most of the divine religions, the girls are unquestionably free to choose their own husbands, lawfully of course, and to be chosen in the process of marriage, through out different periods and among different nations, this unarguable right has been neglected, leading to personal and social aftermaths. With regard to the importance of the issue, this article has focused on some personal, familial, and social grounds effective on the occurrence of such a phenomenon, and has suggested some preventive strategies.
    Keywords: imposed marriage, girls, compulsory marriage, unwanted marriage, obligatory marriage, exchange marriage, marriage dissatisfaction, spouse choosing, marriage.
  • Leila Sadat Asadi Page 59
    Based on the holly Quranic verse "… marry the women who seem good to you, two or three or four …", a man may have more than one spouse simultaneously. Although the holy verse goes on saying that polygamy is allowed if justice is observed, facts reveal that, no man commits polygamy with the intention to observe justice. Injustice among the wives and the obscene oppression, from which generally the first wife suffers, has rendered a displeasing sight of polygamy in the society. Women's knowledge of their right to set up contract conditions guaranteeing their rights at the time of marriage in case their husbands attend polygamy, and the legislator's authoritative intervention to provide a lawful framework of religious and legal restrictions, and supervision of the conducts of men with more than one wife can decrease the rate of polygamy and its detestable sight. This paper discusses issues like the basis of polygamy, the concept of justice, criticism and study of the civil law, etc. and suggests that by setting up contraction conditions at the time of marriage and enacting authoritative regulations by the legislator, the wives will suffer less damage in case of plural marriage by their husbands.
    Keywords: polygamy, woman, divorce, justice, marriage contract conditions, marriage, marriage record, family
  • Ali Zinati Page 85
    Boy-girl relationship is among the interpersonal relationship that becomes necessary in specific situations. To admit this type of relationships and the relevant principles and conditions, one must study them with respect to the general rules of human relationships because human relationships and the relevant forms and conditions have rational bases and the holy religious legislator has taken institutional measures. This paper has first provided a definition of this kind of relationship according to what the rational people have performed, explaining its features and constitutive elements. Afterwards, to find out the views admitted the religious legislator, the paper points out the principles, manners, conditions, and features of friendly relationship with opposite sex. Therefore, it substantiated that boy-girl relationship is possible through temporary marriage contract under specific circumstances such as observing personal life and social modesty, following the good in expressing love, restricting the relationship, and determining the limits. Finally, the manners of treating the opposite sex are introduced as follows: watchful selection, purposeful friendship, benevolent friendship, respecting each other, and finally, the practical procedures of making friend.
    Keywords: Islam, opposite sex, boy, girl, interpersonal relationship, temporary marriage contract, personal life, social modesty, friend, watchful selection, the good
  • Fatemeh Bodaghi Page 123
    Marriage and nationality have been categorized as personal affairs that appear in the realm of private law. Every country and international organization, based on theoretical foundations of the influence of theories of unity, absolute autonomy, and partial autonomy of the nationality of the spouses, has enacted different laws. Iran's civil law approach is based on "the unity of the family's nationality," and the primacy of the husband's nationality over the wifes, and even the primacy of the paternal kinship nationality over the maternal kinship one. This paper deals with the effects and counter-effects of marriage and nationality in case there are disagreements between couples. The paper, also, critically studies article nine of the convention of "the Elimination of Discrimination against Women", and some articles of the Iranian civil law and concludes that any amendments in the articles in this regard should take place in accordance with other articles, with an essential and reasonable choice in theoretical foundations. Finally, in order to achieve such an accomplishment, some premeditated amendments have been proposed in regard with some articles of the civil law.
    Keywords: woman, nationality, marriage, husband, child, the unity of the family's nationality, absolute autonomy, partial autonomy, civil law
  • Page 145
    Religious education in its wide conception, which means teaching and training, can play the most pivotal role in the spiritual development and perfection of a society. And, neglecting this may lead to the emergence of irreparable malfunctions and abnormalities in the education of the new generation in any society. Therefore, it is necessary to identify the procedures of education in religious thoughts to correct the society and to prevent social deviations. Since education originates in the family, this interview starts to consider the process of religious education in the family and then goes to wider domains. The methods and strategies for preparing the grounds of religious education before giving birth to the child, at the time of the birth, and after that are discussed with respect to the holly Quranic verses, the prophet's and the immaculate Imam's conducts. The strategies for the betterment of religious education in the family are followed up within discussions over preventing the sexual stimulation of children, showing warmth and kindness, providing security, respecting the children, and playing games with them. After proposing the main weaknesses and shortcomings in children's religious education and performing a pathological study of religious education, some of the correct methods of treating the youth are mentioned.
    Keywords: religious education, training, social deviation, respecting the children, loving, discrimination, sexual stimulation, providing security, honesty, family, children's games
  • Abbas Mohammadi Page 197
    Financial regime refers to a coherent set of rules in order to regulate the financial situation of couples with respect to each other, and their relationship with a third person. In the legal systems originating from the Roman and German systems, the regime enjoys a legal and conventional foundation; that is, the couples are free to choose any of the predetermined models in the civil law or to initiate an innovative model as a dominant regime. In the case that no specific regime is determined by the couples, the predetermined regime by law is imposed on them. The Islamic law has a coherent regime for the couples. Based on this financial regime, the man or the woman, after getting married, will be the owner of whatever possessions he or she brings along at the time of marriage or achieves later, and each will be free in managing and utilizing his or her possession with absolute autonomy. The present comparative article, in addition to the examination of couple's financial regime in Iran and France, provides a response to the suspicion that the Islamic legal system lacks coherent regulations for developing a financial regime in the relationship of couples. Therefore, it can be claimed that the applied system in Islam is the same regime, which some open-minded lawyers, in countries such as France, have recently tended toward.
    Keywords: marriage, financial regime, financial contract, sharing of possessions, financial autonomy, woman, family, separation of possessions.
  • Hajar Hosseini, Fatemeh Bakhtiari Page 230
    One of the most important social changes in the last two generations of the Western societies has taken place in the realm of marriage and family foundation. The increasing growth of the rate of divorcing, living together without formal marriage, giving birth to illegitimate children, and having free sexual relationships has resulted in an increase in the number and variety of single-parent families. Due to the broad expansion of the problem, psychologists and sociologists performed studies concerning the effects of living in a variety of single-parent families and two-parent (formally married) families on the children. The results of these comparative studies have shown meaningful differences in cognitive, emotional, social, educational, hygienic, physical, and sexual fields between children in single-parent families and those in real (formally married) families. This paper introduces some types of single-parent families and discusses over the results of some of the above-mentioned studies.
    Keywords: real family, natural family, single, parent family, two, parents family, single mothers, living together without formal marriage, divorce, families supported by mothers, parents, single fathers, absence of father, traditional family
  • Akram Judi Nemati Page 295
    Abu-Moeen Hamid-od-Din Naser-KhosroNasser-Khosro Ghobadiani is the most indifferent poet to women in Persian literature, whose book of poems looks empty of women at the first glance. Nevertheless, in the layers of his mind and in the midst of his poems one can find an invisible shadow of woman. The present paper searches for this invisible shadow. In addition to Nasser-Khosro's book of poems and his Mathnavis, has investigated all his prose works, which are among the most fruitful works literary works of Persian literature, to shed light on the dark sides of the poet's mind and find out the hidden. Some of the basic features of the paper are the role of poet's Shiite beliefs in his social fate, and its effect on his view on woman, the sociology of the time according to his poems, the presence of women in symbolization by the wise, and its reflection on the mind and thought of the poet.
    Keywords: Persian poetry, Nasser, Khosro, woman, Shiism, dignity, the position of mother, family, famous women, the first sin