فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال ششم شماره 2 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 13
  • مسعود نقاب، عباس علیپور صفحه 19
    زمینه و هدف
    پشم شیشه به فراوانی در تولید منسوجات و به عنوان یک ماده استحکام بخش در صنایع پلاستیک سازی و همچنین در تولید عایقهای رطوبتی و صوتی کاربردهای فراوان دارد با این حال، اثرات تماس استنشاقی با این ماده و ماهیت این اثرات بر روی سیستم تنفسی، به دقت مورد مطالعه قرار نگرفته و در مورد آن اتفاق نظر وجود ندارد. بنابراین هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اختلالات تنفسی احتمالی و تعیین ماهیت عوارض ریوی ناشی از مواجهه استنشاقی با این ماده شیمیایی در کارکنان یکی از واحدهای تولیدی پشم شیشه در شیراز بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع کوهورت تاریخی است. 49 نفر کارگر که به اقتضای شغل در معرض تماس با پشم شیشه بودند و 42 نفر از کارکنان فاقد پیشینه تماس با این ماده به عنوان گروه مرجع از میان تنها کارخانه سازنده پشم شیشه شیرازمورد ارزیابی قرار گرفتند.. برای تمام افراد، فرم پرسشنامه تنفسی استاندارد تکمیل گردید و برای انجام رادیوگرافی ریه به یکی از مراکز درمانی اعزام شدند، همچنین آزمون عملکرد ریوی قبل از شروع کار انجام گرفت. سپس جهت بررسی میزان مواجهه با ذرات پشم شیشه، غلظت قابل تنفس این ماده در نواحی مختلف کارخانه اندازه گیری شد. تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss و آزمون های تی دانشجویی و زوجی، مجذور کا، تست دقیق فیشر، رگرسیون خطی و لجستیک صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن و سابقه کار گروه مواجهه یافته بترتیب 34/7 ± 6/39 و 59/5 ± 2/11 سال بود. غلظت پشم شیشه در واحدهای پر گرد و غبار صنعت (لاین و تیشو) به ترتیب 5/44 و 27/6 میلی گرم در متر مکعب هوا برآورد گردید. شیوع علایم تنفسی و یافته های غیرطبیعی در رادیوگرافی قفسه سینه کارگران و گروه مرجع اختلاف آماری معنی داری را نشان نداد (05/0 P>).
    میانگین پارامترهای ظرفیت حیاتی، ظرفیت حیاتی سریع، ظرفیت حیاتی سریع در ثانیه اول و نسبت ظرفیت حیاتی سریع در ثانیه اول به ظرفیت حیاتی سریع هر چند که در دو گروه متفاوت بود ولی این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود (05/0 P>). بین متغیر سن و مدت مواجهه با «نسبت ظرفیت حیاتی سریع در ثانیه اول به ظرفیت حیاتی سریع» رابطه خطی معنی داری وجود داشت (05/0 P<)، به نحوی که با افزایش این متغیرها این نسبت کاهش می یابد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که پشم شیشه با غلظت و مدت مواجهه فوق الاشاره سبب کاهش قابل توجه و معنی دار ظرفیتهای ریوی و ایجاد تغییرات غیر طبیعی رادیوگرافی ریه و ازدیاد علائم تنفسی نمی گردد.
    کلیدواژگان: پشم شیشه، مواجهه شغلی، علایم ریوی، عملکرد ریوی، رادیو گرافی ریه
  • احمد عبدالملکی، علی اصغر فرشاد، سید عباس باقری یزدی، معصومه نصرتی، مریم همدانی، علی محمدی صفحه 26
    زمینه و هدف
    مفهوم سلامت روانی، در واقع جنبه ای از مفهوم کلی سلامتی است و به کلیه روش ها و تدابیری اطلاق می شود که برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های روانی، درمان و توانبخشی آنها به کار می رود. امروزه با پیشرفت فن آور نوین، رشد سریع جمعیت و صنعتی شدن جوامع، روز به روز بر استرس و مشکلات روانی افراد بخصوص کارگران افزوده شده است به گونه ای که بیماری های روانی از عمده ترین عوامل ایجاد کننده ناتوانی و مرگ های زودرس محسوب می شوند. یکی از عوامل شیمیایی تهدید کننده سلامت روان کارگران سرب می باشد که می تواند در نتیجه تماس آنها با آلیاژ گداخته این عنصر و استنشاق دود فلزی برخاسته از سطح فلز مذاب ایجاد مسمومیت و بروز علایم اختلالات روانی گردد. هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر سرب بر روی سلامت روان کارگران کارگاه قلع شرکت خودرو سازی در ایران می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارگران کارگاه قلع کاری و کارکنان بخش اداری یک صنعت خودرو سازی در شهر تهران بود. حجم نمونه شامل 30 نفر کارگر قلعکار و 30 نفر کارمند بخش اداری بودندکه به صورت تصادفی و همگون انتخاب گردیدند. ابزار مورد استفاده، پرسش نامه 28- GHQ بود که بر روی هر دو گروه و بصورت مصاحبه رو در رو توسط محقق و همکاران اصلی تکمیل و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بررسی آگاهی کارگران کارگاه قلعکاری از وضعیت محیط کار خود نشان داد که تمامی کارگران از نوع ماده و مضربودن آن آگاهی کامل داشتند. 16.7% از آنها از تاثیر سرب بر بدن اطلاعی نداشته و 80% آنها از ماسک تنفسی، 46.7% ازپیش بند، 36.7% پایبند و 30% از گوشی بعنوان وسیله حفاظت فردی استفاده می کنند. میانگین و انحراف معیار نمره کل کارگران بخش قلعکاری در آزمون 28 سوالی سلامت عمومی 6.17 ± 7.97 و برای کارکنان اداری 5.27 ± 4.93 بوده است که بین میانگین نمرات دو گروه در سطح 0.04 P< تفاوت معنی دار وجود دارد. در مجموع 28.3 درصد کارکنان مورد مطالعات از اختلالات روانی رنج می بردند که میزان شیوع آن در کارگران بخش قلعکاری 33.3 درصد و کارکنان بخش اداری 23.3 درصد بوده است.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که کار با سرب باعث شیوع اختلالات روانی در محیط کار گردیده و موجبات کاهش کارآیی و افت عملکرد می گردد. لذا با توجه به وجود عوامل استرس زای متعدد در کارگاه قلعکاری پیشنهاد می گردد با برگزاری کارگاه ها و جلسات آموزشی ایمنی و سلامت روان در چنین محیط های آسیب زا زمینه های پیشگیری و ارتقاء سلامت روان کارگران را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: سرب، سلامت روان، کارگران کارگاه قلعکاری، خودروسازی، 28، GHQ
  • محمدرضا مجدی، احسان رفیعی منش، سید مرتضی احتشام فر، محمد جواد فحول، سعید مسعودی صفحه 31
    زمینه و هدف
    مواجهات کم و طولانی مدت با مواد معدنی، آلی، محرک یا آلرژنها در محیط کار میتواند بصورت آرام و تدریجی کارگران را دچار بیماری های مزمنی همچون برونشیت مزمن، آسم، پنوموکونیوزیس و... نماید. هدف از انجام این مطالعه تعیین دقیق شیوع بیماری های ریوی در بین معدنکاران فیروزه و تعیین برخی عوامل همراهی کننده می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 117 نفر از کارگران فعلی و بازنشسته معدن فیروزه نیشابور از نظر بیماری های ریوی مورد بررسی قرار گرفتند. داده های این پژوهش از طریق مصاحبه، تکمیل پرسشنامه تنفسی، معاینه ریه، اسپیرومتری، رادیوگرافی قفسه صدری وتست مانتو استخراج گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی شاغلین مورد بررسی 9/42 و میانگین سنوات کار آنان در معدن 5/11 سال بود. 7 نفر از شاغلین مبتلاء به بیماری سیلیکوزیس ساده و 1 مورد مبتلاء به فیبروز پیشرونده ریه، همگی از بازنشستگان معدن فیروزه بودند. از مجموع 3/30 درصد شاغلین دارای تست اسپیرومتری غیرنرمال، 25 درصد دارای الگوی انسدادی، 4 درصد دارای الگوی تحدیدی و 3/1 درصد دارای الگوی مخلوط بودند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که مواجهه کارگران با گرد و غبار سیلیس علاوه بر ابتلاء به بیماری سیلیکوزیس، منجر به افزایش دیگر مشکلات تنفسی بویژه بیماری های انسدادی ریوی. میگردد. بعلت عوارض غیر قابل درمان و ناتوانی دائمی ناشی از ابتلاء به این بیماری انجام اقدامات پیشگیرانه در معادن بخصوص اقدامات سطح اول پیشگیری موثرترین روش های پیشگیری میباشند که باید مورد توجه کارفرمایان، کارگران و متخصصین سلامت شغلی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: بیماریهای ریوی، پنوموکونیوزیس، سیلیس، فیروزه، معدن
  • مهران قلعه نوی، حسن اصیلیان مهابادی، سید باقر مرتضوی، سکینه ورمزیار صفحه 38
    زمینه و هدف
    اتاق کنترل قلب تپنده یک سیستم می باشد و هر گونه خطا در وظایف اپراتورها می تواند پیامدهای جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. امروزه در بسیاری از محیطهای شغلی نظیر صنایع هسته ای، نظامی و شیمیایی بروز یک خطای انسانی میتواند به حادثه ای فاجعه بار منتهی شود که حوادث زیادی در نقاط مختلف جهان شواهدی بر این مدعاست، به همین دلیل هدف این پژوهش بررسی خطای انسانی در اتاق کنترل واحد utility یکی از مجتمع های پتروشیمی با استفاده از روش HEART می باشد.
    روش بررسی
    جمع آوری اطلاعات با استفاده از روش های مشاهده مستقیم، مصاحبه با بردمن، ارشد شیفت، رییس واحد سوخت بخار، کارشناسان مرتبط و همچنین آنالیز حوادث رخ داده قبلی به منظور بررسی خطای انسانی انجام گرفت.سپس توسط تکنیک HTA، آنالیز شغلی وظایف انجام و با بهره گیری از تکنیک TRACEr خطای انسانی شناسائی گردید. علاوه بر آن، برای شناخت احتمال رخداد خطا، آنالیزهای کمی توسط تکنیک HEART که یکی از ابزارهای ارزیابی قابلیت اطمینان انسان است، انجام گرفت.
    یافته ها
    مهمترین عوامل موثر در بروز خطای انسانی در اپراتورهای اتاق کنترل، خستگی، تجربه، هوشیاری، پیچیدگی اطلاعات، تمرکز و شرایط بوجود آورنده خطا، استرس روحی، بارکاری زیاد، تمرکز، وضوح دستورالعملها، عدم تطبیق بین آموزشهای دریافتی و وظیفه، تشخیص داده شد. همچنین بیشترین احتمال خطای محاسبه شده در وظایف بازنگری اشکالات، راه اندازی دیگ بخار، کنترل تولید، تعمیرات، کنترل علایم هشدار دهنده می باشند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله می توان اذعان نمود وظایف نوبتکار و سرپرست اتاق کنترل بدلیل حساسیت دارای رنج بالایی از احتمال رخداد خطا می باشند و می بایست راهکارهای پیشنهادی این تکنیک برای این گروه در اولویت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خطای انسانی، قابلیت اطمینان، اتاق کنتر ل، HTA، HEART
  • احسان الله حبیبی، محسن حسینی، زهرا اسعدی صفحه 51
    زمینه وهدف
    قسمت عمده ای از زمان حضور دانش آموزان در مدرسه در کلاس درس سپری می شود.، در مطالعات اخیر اعلام شده که عدم وجود تناسب بین ابعاد آنتروپومتری دانش آموزان با ابعاد میزو نیمکت های موجود یکی از عوامل خطر در ایجاد و افزایش ناراحتی های اسکلتی- عضلانی(مانند کمردرد و درد درعضله گردن)، کاهش تمرکز وافزایش بی قراری در نوجوانان ودانش آموزان می باشد.در مطالعه حاضر به بررسی میزان تناسب ابعاد میز ونیمکت های موجود با ابعاد آنتروپومتریک دانش آموزان پرداخته شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه982 نفر از دانش آموزان شامل (2/50%)493 نفر پسر و (8/49%)489 نفر دختر در فاصله سنی 12-7 سال انتخاب شده اند، وعلاوه بر سن، جنس، وزن و قد شش بعد از ابعاد آنتروپومتریک شامل: ارتفاع شانه،ارتفاع تکیه گاه آرنج، ارتفاع رکبی وزانو، طول باسن رکبی وپهنای باسن، توسط آنتروپومتراستاتیک، کولیس، صندلی با ارتفاع قابل تنظیم،گونیا، مترنواری وترازو اندازه گیری شد. علاوه بر آن ابعاد میز ونیمکت های موجود که دارای دو طرح قدیم وجدید بوده و به ترتیب دارای سه اندازه و دو اندازه متفاوت بوده اندازه گیری شده است.با استفاده از معادلات ترکیبی ابعاد میز ونیمکت های مورد قبول را بر اساس ابعاد آنتروپومتریک دانش آموزان مشخص شده وبا ابعادمیز ونیمکت های موجود مقایسه ومیزان تطابق محاسبه شده است.
    یافته ها
    این مطالعه نشان می دهد که در مقایسه بین حداقل وحداکثر قابل قبول ابعاد میز ونیمکت ها محاسبه شده وابعاد میز ونیمکت های موجود اختلاف معنی داری وجود دارد(p < 0.001). ارتفاع میز در طرح قدیم برای تعداد قابل ملاحظه ای از دانش آموزان بلند تر از حد قابل قبول (به ترتیب اندازه برای 100، 4/95 و 3/74 درصد) و عمق نشستنگاه در همین طرح برای اکثریت قریب به اتفاق کاربران آنها کوتاه می باشد. (به ترتیب اندازه برای1/92، 92و 9/97درصد از افراد مورد مطالعه) ارتفاع نشستنگاه در این طرح نیز به ترتیب اندازه برای 7/83، 3/91و1/69 درصد از دانش آموزان بلندتر از حد قابل قبول می باشدسایر ابعاد نظیر. ارتفاع میز، ارتفاع تکیه گاه پشتی وعرض نشستنگاه نیز برای بیشتر دانش آموزان بیش از اندازه قابل قبول می باشد،درحالیکه اندازه دو طرح جدید میز ونیمکت های موجود، در همه ابعاد بجز ارتفاع میزبا دانش آموزان تناسب بیشتری نسبت به طرح قدیم دارد.
    نتیجه گیری
    در طراحی میز ونیمکت های مناسب برای دانش آموزان در نظر گرفتن اختلافات آنتروپومتریک ناشی از سن وجنس ضروری است.
  • صادق حضرتی، سهیلا رحیم زاده صفحه 62
    زمینه و هدف
    دی فنیل اتر های پلی برمه (PBDE) کاربرد وسیعی به عنوان مهار کننده آتش برای مقاصد ایمنی در وسایل خانگی و اداری پیدا کرده است. پایداری PBDE در محیط و سمیت آن برای انسان و محیط زیست، توجه بسیاری از محققین را به خود جلب نموده است. در این مطالعه غلظت PBDE در هوای داخل منازل مسکونی تعیین گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، تعداد 33 منزل مسکونی انتخاب و با استفاده از دستگاه نمونه بردار غیر فعال غلظت PBDE در هوا مورد بررسی قرار گرفت. همچنین در دو ساختمان غلظت این ماده در دو اتاق مستقر در یک واحد مسکونی به مدت یکسال پایش شد.
    یافته ها
    میانگین غلظت ΣPBDE (حاصل جمع کانجینر های شماره 17،28، 47، 49، 66، 85، 99، 100، 153و 154) درهوای ساختمانهای مورد مطالعه، pgm-3 (245-4) 52 می باشد. علیرغم اینکه در یکی از ساختمانهای مورد مطالعه غلظت آلاینده در هوای اتاق خواب بطور معنی داری از اتاق نشیمن بیشتر بود و لیکن تغییرات قابل توجهی در غلظت PBDE در طول سال برای هیچکدام از اتاقها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    میزان تماس استنشاقی افراد با دی فنیل اتر پلی برومه در منازل با آلودگی بالا، حدودا«50 برابر بیشتر از منازل مسکونی با بار آلودگی پایین برآورد می گردد.
    کلیدواژگان: دی فنیل اتر پلی برومه، PBDE، هوای داخل، آلودگی هوا، منازل
  • علیرضا چوبینه، رضا رستمی، سید حمیدرضا طباطبایی صفحه 69
    زمینه و هدف
    تماس با بیوآئروسل ها با گستره ی وسیعی از اثرات بهداشتی شامل بیماری های واگیر، اثرات سمی حاد، آلرژی و سرطان در ارتباط است. این مطالعه با هدف تعیین نوع و تراکم بیوآئروسل ها در هوای بیمارستان های آموزشی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی مقطعی بخش های مختلف 5 بیمارستان آموزشی شیراز شامل ایستگاه پرستاری، اتاق بستری، اتاق ایزوله و اتاق مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع تعداد 300 نمونه هوا با استفاده از روش NIOSH جمع آوری شد. برای نمونه برداری، از محیط های کشت آگار خونی و آگار عصاره جو و نمونه بردار تک مرحله ای اندرسن با دبی 3/28 لیتر در دقیقه استفاده شد. مدت زمان نمونه برداری به طور متوسط 10 دقیقه بود. نمونه های جمع آوری شده بلافاصله به آزمایشگاه منتقل و به مدت 48 ساعت در انکوباتور قرار گرفته و بعد شمارش و مورد تشخیص قرار گرفتند. در نهایت تراکم بر حسب CFU/m3 تعیین شد.
    یافته ها
    بیشترین آلودگی در اتاق بستری بیماران و کمترین آلودگی در اتاق های عمل وجود دارد. علیرغم استریلیزاسیون محیط، انواع قارچها از جمله آسپرژیلوس نایجر و باکتری های گرم مثبت در نمونه ها مشاهده شد. نتایج نشان داد که در تمام بیمارستانها بار آلودگی در همه ی بخش های بیمارستانی بالاتر از CFU/m3 30 به عنوان حد پیشنهادی است.
    نتیجه گیری
    تراکم بیوآئروسولها در کلیه بیمارستانهای مورد مطالعه از حد پیشنهادی بیشتر است. برای کاهش مواجهه با بیوآئروسل ها می بایست سیستم های تهویه استاندارد طراحی و اجرا شود.
    کلیدواژگان: بیوآئروسل، آلودگی هوای بیمارستان، نمونه برداری از بیوآئروسل
  • محمدرضا منظم صفحه 77
    زمینه و هدف
    مانع های صوتی یکی از مهمترین روش های کنترل صدا در بسیاری از بخش های مختلف صنعتی و محیط زیستی می باشد. در بین راه های غیر مستقیم مهم ترین راه رسین موج از فرستنده به گیرنده از طریق انکسار از لبه بالائی مانع می باشد. بطوری که در خصوص مانع های جزئی بیشترین تمرکز بر روی این روش می باشد.
    روش بررسی
    یکی از پر راندمان ترین مانع ها، مانع های چند لبه ای T شکل می باشد. در این تحقیق بر اساس تئوری اثرات مخرب موج پراش شده از لبه بالائی مانع و موج غیر مستقیم از تصویر مانع با اختلاف فاز رادیان نواحی مشخصی در ناحیه صوتی با بالاترین عملکرد آکوستیکی و یا بعبارتی با بیشترین میزان اثرات مخرب صوتی مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا با عنایت به تئوری های فیزیکی موجود مدل ریاضی ساده ای جهت تعیین ناحیه بهترین عملکرد مانع با توجه به شرایط هندسی مانع و محل گیرنده و منبع صوتی ارائه گردید. و آنگاه جهت اعتبار سنجی مدل ارائه شده از دو نوع مانع شکل دار صلب و جاذب دار استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از روش عنصر مرزی بخوبی مدل ساده ریاضی ارائه شده را تائید نمود. در این روش بجای ارتفاع مانع از ارتفاع معادل مانع صوتی استفاده گردید.
    نتیجه گیری
    این روش جهت طراحی و استقرار بهینه مانع های صوتی با قدرت انعطاف و دقت بالا بخوبی قابل استفاده می باشد.
    کلیدواژگان: موانع صوتی، مدل دو بعدی عنصر مرزی، بهترین عملکرد آکوستیکی، مانع T ش
|
  • Masoud Neghab, Abbas Alipour Page 19
    Background and aimsFiberglass is extensively used in the manufacture of textiles, as a fortifying substance in plastic industry and in the production of sound proof and thermal insulators. However, despite its wide application, the nature of its respiratory effects, if any, is a controversia issue and has not been thoroughly investigated. The purpose of this study was, therefore, to assess the possible pulmonary reactions associated with this compound.MethodForty nine fiberglass workers and 42 unexposed employees as the referent group from a local fiberglass industry were studied. Standardized respiratory questionnaires were administered to them they underwent chest x-ray and the parameters of their pulmonary function were measured. Moreover, respirable dust concentrations were measured in different dusty worksites.FindingsThe average (mean±SD) age of exposed individuals and length of exposure to fiberglass were 39.6±7.34 and 11.2±5.59 years, respectively. Atmospheric concentrations of respirable fraction of fiberglass dust in the Line and Tissue units were found to be 44.5 and 6.27 mg/m3, respectively. Prevalence of respiratory symptoms and abnormalities in chest x-rays of exposed and unexposed subjects and the results of their lung function parameters were not significantly different (P>0.05). However,significant associations between length of exposure to fiberglass and age with FEV1/FVC ratio (P<0.05) were noted. Conclusion Our data provide further evidence in favor of the notion that exposure to fiberglass dust is unlikely to be associated with respiratory symptoms, abnormal radiographic changes or functional impairments of the lungs.
  • Ahmad Abdolmalki, Ali A. Farshad, S. Abas Bagheri Yazdi, Masoumeh Nosrati, Maryam Hamedani, Ali Mohamadi Page 26
    Background and aimsThe main objective of this research was assessing the effects of lead on the mental health of laborers engaged in tinworks of a car making company in Tehran city.Method This study is a descriptive and cross sectional study. The sample included matched and randomly selected of 30 tin laborers and 30 administration employees in a car making company in Tehran city. The 28 version of general health questionnaire (GHQ-28) used as a screening tool for detection of mental disorders in the two groups.FindingsStudy on knowledge of tin workshop employees showed that 16.7% of them were not familiar with lead effects on their body. There was a meaningful differences between total scores of two groups in GHQ-28. 28.3 percent of samples were detected as mental patients the prevalence rate was 33.3percent in tin laborers and 23.3 percent in administration employee.ConclusionThis study shows that working with lead, increases prevalence of mental disorders in the work environment and decreases their efficacy, Therefore with conducting training workshops in the aspects of mental health and immunization, can prevent and promote the mental health status of laborers.
  • M. Majdi, E. Rafeemanesh, S.M. Ehteshamfa, M.J. Fahool, S. Masoodi Page 31
    Background and Aims Low dose and long term exposure to inorganic, organic, irritant and allergic substances in workplaces can slowly and gradually cause chronic diseases such as chronic bronchitis, asthma and pneumoconiosis. The purpose of this study is the exact determination of lung diseases prevalence in Turquoise Miners and determination of associated factors in these diseases.MethodsIn this cross-sectional survey, 117 of retired and present workers of Nishabour Turquoise Mine were studied about lung diseases. Data was collected by using respiratory questionnaire, interview, lung examination, spirometry, chest X-Ray and Manto test.Mean age of workers was 42.9, Experience mean was 11.5 years.7 workers suffered from simple silicosis and one worker suffered from PMF. All of patients had been retired. Abnormal spirometry was presented in 30/3% that 25% of them were obstructive, 4% of were restrictive and 13% of them were mixed.Results The results of this survey show that exposure to silica dust besides of silicosis, causes obstructive lung diseases. Because of cureless complications and permanent disability of this disease, preventive measures in mines especially primary preventive measures are effective methods for prevention that must be considered by employee, employers and occupational health specialists.
  • M. Ghalenoei, H. Asilian, S.B. Mortazavi, S. Varmazyar Page 38
    Background and aims Control room is a palpitating heart of a system, and any error in operator`s duties have irreparable consequences. Nowadays, in many work places such as nuclear industry, military and chemical parts human error can cause catastrophic event that led many events around the world, so the purpose of this study is analyzing human error in a utility unit control room of a Petrochemical Company using HEART method.MethodsData collection was done by direct observation methods, interview with "Bordman", senior shift, boss of Fuel vapor, related experts and analysis of previous incidents that occur. Then job analysis and human error identified respectively by HTA and TRACEr technique. Additionally, the error probability determined with HEARTtechniques which is a one of the tools of human reliability assessment.ResultsThe most important factors in incidence of human error at the control room operators were: fatigue, experience, consciousness, complexity of information, focus error and Error producing conditions were diagnosed: mental stress, High work load, focus, clear guidelines, lack of training and the task adaptation,. The most calculated likely error in the duties: reload bugs, boiler commissioning, control of production, maintenance, warning signs control.Conclusionthe results can be acknowledged that supervisor duties "Nobatkar" control room because of a high sensitivity range of error likely to have occurred and solutions must be proposed. This technique for this group should be priorited.
  • E. Habibi, M. Hoseini, Z. Asaad Page 51
    Background and aimsthe main part of student's time is spent at school. Recent studies have released that lack of match between student's anthropometry size and dimensions of existing furniture is a risk factor in creating discomfort and muscle- skeletal disorders (such as backache and neck pain), reducing concentration, increasing fatigue, restless and eyestrain in youths and students.FindingsThis study explains that there is a significant difference between the minimum and maximum acceptable and available dimensions of furniture (p<0.001). The Height of desk in old design is higher than acceptable height for many students (in the order of size in 100, 95.4, and 74.3 percent). The seat depth in this design is shorter for the majority of students (in the order of size in 92.1, 92 and 97.9 percent of studied students).ConclusionIn designing suitable furniture for students, considering available anthropometry differences in age and sex is essential.In this study 982 students, 493 male (50.2%) and 489 female (49.8%) ranging 7 - 12 years old, were selected. In addition to age, sex, weight and height, six dimensions of anthropometric measures including: shoulder height, elbow rest height, knee height, popliteal height, buttock-popliteal length and hip breadth by anthropometry, caliper and adjustable seat height, goniometry, tape and scale, were taken into account.
  • S. Hazrati, S. Rahimzadeh Page 62
    Background and aimPolybrominated diphenyl ethers (PBDE) have been widely applied to different home and office's appliances as flame retardant additives to inhibit ignition and enhance the fire safety. Their toxicity, health effects, and resistance to environmental degradation are matters of great interested among scientists. Airborne concentrations of PBDE in residential homes were determined in this study.Method In a cross sectional study, 33 residential homes were selected and airborne concentrations of PBDEs were investigated using PUF disk passive air samplers. Also in two building the concentraction of PBDEs were monitored in two rooms of a department in eachbuilding for 12 months.ResultsAverage airborne concentration of SPBDE (sum of congeners 17, 28, 47, 49, 66, 85, 99, 100, 153, and 154) for all locations monitored was 52 (4-245) pgm-3. While in one of the buildings the contaminant level of bedroom was significantly higher than the living room, PBDE concentrations remained relatively constant for whole monitoring periodConclusionThe range of concentrations results to a wide variation between inhalation intakes of dwellers of the lowest and the highest contaminated homes (~50 folds).
  • A. Choobineh, R. Rostam, S.H. Tabatabae Page 69
    Background and objectiveBioaerosol exposure is associated with a vast range of adverse health effects including infectious diseases, acute toxic effects, allergy and cancer. This study was conducted to determine type and concentration of bioaerosols in ambient air of educational hospitalsMethodIn this cross-sectional study, different wards of 5 educational hospitals including nurse station, patient room, isolation room and operation room were investigated. Totally, 300 air samples were taken based on NIOSH standard method. Blood agar and malt extract agar were used as sampling media. Andersen single-stage sampler with flow of 28.3 lit/min was applied for air sampling. The average sampling time was 10 minutes. Soon after air sampling, samples were shipped to lab and incubated for 48 hours. Then, incubated samples were counted for colonies. Concentration was determined in CFU/m3.Findingsthe highest and the lowest concentrations were observed in patient room and operation room, respectively. In spite of sterilization, different types of fungi (i.e. Aspergillus niger) and gram-positive bacteria are seen in samples. The results showed that in all hospitals the concentration in all wards were higher than 30 CFU/mConclusionConcentrations of bioaerosols in all hospitals studied were higher than the suggested value. For reducing bioaerosol exposure, standard ventilation system should be designed and utilized.3 as the suggested value
  • M. Monazzam Page 77
    Background and aimsTraffic noise barriers are the most important measure to control the environmental noise pollution. Diffraction from top edge of noise barriers is the most important path of indirect sound wave moves towards receiver.Therefore, most studies are focused on improvement of this kind.MethodT-shape profile barriers are one of the most successful barrier among many different profiles. In this investigation the theory of destructive effect of diffracted waves from real edge of barrier and the wave diffracted from image of the barrier with phase difference of radians is used. Firstly a simple mathematical representation of the zones behind rigid and absorbent T- shapebarriers with the highest insertion loss using the destructive effect of indirect path via barrier image is introduced and then two different profile reflective and absorption barrier is used for verification of the introduced modelFindingsThe results are then compared with the results of a verified two dimensional boundary element method at 1/3 octave band frequencies and in a wide field behind those barriers. Avery good agreement between the results has been achieved. In this method effective height is used for any different profile barriersConclusionThe introduced model is very simple, flexible and fast and could be used for choosing the best location of profile rigid and absorptive barriers to achieve the highest performance.