فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع انسانی - پیاپی 2 (بهار 1388)

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
پیاپی 2 (بهار 1388)

  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/02/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 0
  • عادل آذر، احمد علی خائف الهی، حسن دانایی فرد، زهرا علی پور درویشی صفحه 1
    این مقاله با یک رویکرد فراگیر، به آزمون ارتباط تمام وظایف مدیریت منابع انسانی با هر سه بعد ادراک عدالت کارکنان؛ یعنی عدالت توزیعی، رویه ای و مراوده ای پرداخته است که این امر تاکنون در مطالعات منابع انسانی سابقه ندارد. هدف مقاله، طراحی یک مدل مدیریت منابع انسانی منصفانه، جهت تبیین تاثیر هرکدام از وظایف مدیریت منابع انسانی بر ادراک عدالت کارکنان می باشد. روش تحقیق پیمایشی بوده و در سه بانک ملت، تجارت و کشاورزی اجرا شده است. عوامل مربوط به وظایف مدیریت منابع انسانی منصفانه، ازطریق تحلیل عاملی تایید شده اند و آزمون مدل، با روش معادلات ساختاری انجام شده است، ادراک عدالت نیز با دو روش قطعی و فازی اندازه گیری شده و آزمون تفاوت مدل مدیریت منابع انسانی منصفانه، با داده های قطعی و فازی ادراک عدالت صورت گرفته است که دو مدل قطعی و فازی، تفاوت معنی داری داشته اند. نتیجه ی این تحقیق، مجموعه ای از ویژگی های نظام مند مدیریت منابع انسانی است که به ادراک عدالت منجر می شود و در راستای پرورش تعهد و انگیزش در کارکنان به عنوان برجسته ترین منبع راهبردی سازمان مدیران و محققان سازمانی را یاری می نماید.
    کلیدواژگان: وظایف مدیریت منابع انسانی، ادراک عدالت، مدیریت منابع انسانی منصفانه، اندازه گیری فازی
  • غلامحسین نیکوکار، سید محمد اعرابی، برزو فرهی بوزنجانی، حسین عیسایی صفحه 29
    این مقاله، بخشی از نتایج و دست آوردهای تحقیقی می باشد که درخصوص طراحی و تبیین الگوی کنترل استراتژیک سیستم های لجستیکی انجام شده است. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی و جامعه ی نمونه ی آماری آن را مدیران و کارشناسان سازمان های لجستیکی تشکیل می دهند و از پرسش نامه به عنوان ابزار اندازه گیری استفاده شده است. پرسش نامه ی تحقیق، به صورت قطبی برای دو وضعیت صلح و جنگ طراحی شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده، از نرم افزار SPSS استفاده شده است و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات فردی با توجه به ویژگی ها و کارکردهای تحلیل عاملی تاییدی، در این پژوهش برای سنجش روایی سازه ابزار اندازه گیری و آزمون رابطه عوامل مؤثر بر الگوی پژوهش از مدل معادلات اندازه گیری و برای رتبه بندی و اولویت بندی آن ها از آزمون فریدمن استفاده شده است و درنهایت با درنظر داشتن عوامل مؤثر در الگوی تعیین رابطه و اولویت بندی این عوامل، الگوی کنترل استراتژیک انسان محور براساس دو نقطه ی مرجع استراتژیک: 1- میزان توجه و 2- انعطاف پذیری طراحی گردید. دراین الگو؛ چهارگونه استراتژی کنترلی: 1- تعهدمحوری 2-مشارکت محوری 3- اعتمادمحوری و 4- رابطه محوری با اولویت بندی زمان صلح و جنگ تعیین شده است که نتایج آزمون ها حاکی از برخورداری الگو از انسجام و یک پارچگی لازم می باشد.
    کلیدواژگان: کنترل استراتژیک، لجستیک، مشارکت محوری، اعتمادمحوری، انسان محوری، تعهد محوری، رابطه محوری
  • رجبعلی شیخ زاده صفحه 57
    تغییر و تحولات سریع و توسعه ی روزافزون ارتباطات و هم چنین تحولات شگرف دانش مدیریت، وجود نظام ارزیابی عملکرد سازمانی اثربخش را برای سازمان ها اجتناب ناپذیر نموده است. مدل های مختلف و متنوعی برای ارزیابی عملکرد سازمانی از سوی اندیشمندان این حوزه ارایه گردیده است که سازمان ها متناسب با نوع سازمان، ماموریت، ساختار، نیروی انسانی خود از آن استفاده می نمایند، لذا سازمان های ماموریت محور نیز از این امر مستثنا نبوده و همه سازمان ها نیاز به الگویی برای ارزیابی عملکرد خود دارند.
    بنابراین، سؤال اساسی این است که الگوی مناسب ارزیابی عملکرد سازمانی که بتواند چارچوب مناسبی برای تجزیه و تحلیل نقاط قوت و ضعف سازمان در رابطه با عملکرد آن ها ارایه نماید و بستر بهبود عملکرد سازمانی را فراهم آورد، کدام است؟
    بررسی های انجام شده، نشان می دهد که مدل های ارزیابی متوازن (BSC) و تعالی سازمانی (EFQM) در صورت تلفیق می توانند چارچوب مناسبی را برای ارزیابی عملکرد فراهم نمایند؛ زیرا این دو مدل، صرف نظر از شباهت های مهمی که دارند، دارای منشا متفاوتی می باشند و می توانند هم پوشانی مناسبی را ایجاد نمایند. لذا، چارچوب مفهومی ارایه شده در این مقاله، جهت ارزیابی و مدیریت عملکرد سازمانی مبتنی بر تلفیق این دو مدل می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مدیریت عملکرد، روش ارزیابی متوازن (BSC)، مدل تعالی سازمانی (EFQM)
  • وجه الله قربانی زاده، شیرین خالقی نیا صفحه 85
    امروزه توانمندسازی کارکنان از مباحث مهم مدیریت منابع انسانی سازمان ها به حساب می آید و در این میان مهم آن است که هر کدام از افراد سازمان چه احساسی نسبت به توانمندبودن خود دارند. با مرور ادبیات و نوشته های مربوط به توانمندسازی کارکنان، نقش و جایگاه دانش ضمنی و تبدیل آن به دانش صریح و قابل انتقال در بین سایر کارکنان به روشنی قابل توجه می باشد. این مقاله به بررسی رابطه انتقال دانش ضمنی با احساس توانمندی کارکنان در دانشگاه های پیام نور استان مازندران می پردازد. پژوهش از نوع پیمایشی بوده و داده های مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسش نامه و به روش نمونه گیری تصادفی از بین تعداد 173 نفر از کارکنان جامعه مورد مطالعه و گردآوری شده است. برای آزمون فرضیات از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. نتایج تحقیق بیان گر وجود رابطه معنی دار بین متغیرهای پژوهشی است. به این معنی که بین انتقال دانش ضمنی از یک سو و توانایی کارکنان در تصمیم گیری، پذیرش مسؤولیت تصمیم گیری از سوی کارکنان، دسترسی کارکنان به ابزارهای مرتبط با تصمیم گیری و اجرا و در نهایت، پذیرش مسؤولیت پی آمدهای تصمیم از سوی کارکنان از دیگر سو، رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، انتقال دانش ضمنی، توانمندسازی، تصمیم گیری، مسئولیت پذیری
  • مجتبی اسکندری، علی نقی عابدی صفحه 107
    نیروی انسانی یکی از منابع مهم و اساسی سازمان ها قلمداد می شود و سازمان ها برای رسیدن به اهداف، نیازمند به نیروی انسانی کارآمد و توانمند می باشند؛ بنابراین، حفظ و نگه داری این منبع مهم، یکی از ضروریات سازمانی تلقی می شود. این مقاله که محصول پژوهش میدانی است، وضعیت حفظ و نگه داری کارکنان یکی از نیروهای مسلح را مورد بررسی قرار داده و راه کارهای علمی برای بهبود آن ارایه می دهد.
    در این تحقیق، ده فرضیه مورد آزمون قرار گرفته است، که عبارتند از: بین رضایت شغلی در سازمان، سبک مدیریت، انگیزه ی کسب موفقیت، خدمات رفاهی، بهداشت محیط و ایمنی کار، گرایش های سیاسی و عقیدتی افراد، پاداش، مسیر پیشرفت شغلی، ارزش یابی عملکرد و امور انضباطی کارکنان با حفظ و نگه داری کارکنان رابطه ای معنادار وجود دارد. نمونه ی آماری تحقیق، 336 نفر می باشند که از پنج استان کشور انتخاب شده اند.
    درنتیجه ی تحقیق، همه ی فرضیات تایید شده اند؛ این امر بیانگر اهمیت هریک از فرضیه های تحقیق در موضوع حفظ و نگه داری کارکنان است.
    در تحلیل رگرسیون چند متغیره، از بین ده فرضیه، متغیر انگیزه ی کسب موفقیت با 34درصد، متغیر رضایت شغلی با 27درصد، متغیر گرایشات سیاسی و عقیدتی با 25درصد و متغیر اقدامات انضباطی با 21درصد ضریب تعیین (R2)، می توانند تغییرات متغیر حفظ و نگه داری را پیش بینی نمایند. سایر متغیرها قدرت تبیین ندارند.
    متغیر تحصیلات در بین متغیرهای جمعیت شناختی، عامل ایجاد تفاوت در توان حفظ و نگه داری منابع انسانی می باشد و سایر متغیرهای جمعیت شناختی مانند سن یا درجه تفاوت معناداری در حفظ و نگه داری نشان نمی دهند.
    کلیدواژگان: حفظ و نگهداری، نیروهای مسلح، رضایت شغلی، کار راهه ی شغلی، حقوق و دستمزد
  • ابراهیم تیموری، جمال آبرومند صفحه 127
    با توجه به این که هدف هر سازمان، مبنای تدوین استراتژی های کلی و کارکردی آن است، در این مقاله، با تشریح الگوهای هم آهنگی استراتژیک با سه رویکرد عقلایی، طبیعی و ترکیبی، الگوی هم آهنگی بین استراتژی و ساختار مورد مطالعه قرار گرفته است. مقاله با نگاه به سطح استراتژیک در تلاش است تا با هدف دست یابی به انسجام، هم آهنگی و ایجاد هم افزایی در شرایط زمانی که مدیران و رهبران دچار نگرانی جدی درخصوص افزایش بهره وری و بالا بردن عملکرد سازمان می باشند به این سؤال پاسخ دهد که چه گونه بین استراتژی سازمان و استراتژی ساختار هم آهنگی و ارتباط برقرار می شود.
    نتایج حاصل از مطالعات در الگوهای هم آهنگی استراتژیک نشان می دهد که ساختار بسیار مکانیکی با استراتژی تدافعی، ساختار مکانیکی با استراتژی واکنشی، ساختار ارگانیک با استراتژی تحلیل گر و ساختار بسیار ارگانیک با استراتژی آینده نگر هم آهنگی دارد. نتیجه ی نهایی، مبین این واقعیت است که در صورت تعریف رابطه بین استراتژی سازمان با ساختار آن می توان بهره وری در عملکرد سازمان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: استراتژی سازمان، نقاط مرجع استراتژیک، هم آهنگی ساختار و استراتژی
  • محمدعلی زکی صفحه 147
    آموزش و پرورش به عنوان یکی از نهادهای اجتماعی، از نقش و جایگاه مهمی در جامعه برخوردار است. نقطه ی آغازین تحلیل های جامعه شناسی آموزش و پرورش، بررسی نظام اجتماعی مدرسه متاثر از نظریات پارسونز است. مدل کارکردهای چهارگانه ی نظام اجتماعی پارسونز (AGIL)، زمینه ای مناسب (از نظر جامعه شناسی)، برای تحلیل بهره وری نیروی انسانی معلمان مدارس فراهم می نماید.
    مصادیق مؤلفه های چهارگانه ی پارسونزی برای بهره وری نیروی انسانی در آموزش و پرورش، شامل: نوآوری، تعهد سازمانی، رضایت شغلی و سلامت سازمانی (روحیه) می باشند. روش تحقیق از نوع پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه است. داده ها از بین معلمان دبیرستان های دولتی دخترانه و پسرانه/نواحی پنج گانه شهر اصفهان گردآوری شده است. روش های آماری پژوهش شامل تحلیل توصیفی یک متغیره (شاخص های آمار توصیفی)، دو متغیره و تحلیل های استنباطی (آماره آزمون t، ضریب همبستگی r پیرسون، تحلیل واریانس یک راهه) خواهد بود.
    در راستای مدل نظری پارسونزی، بهره وری نیروی انسانی مدارس شهر اصفهان، به ترتیب مربوط به مؤلفه های نوآوری، سلامت سازمانی و رضایت شغلی بوده و بهره وری نیروی انسانی در زمینه تعهد سازمانی در کمترین میزان قرار گرفته است. اگرچه تفاوت معناداری در میزان بهره وری بین معلمان مرد و زن، به نفع معلمان زن مشاهده شده، ولیکن تفاوت معناداری در بین سطوح مختلف تحصیلات معلمان و هم چنین بین نواحی پنج گانه آموزشی شهر اصفهان مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: بهره وری نیروی انسانی، پارسونز، تحقیق پیمایشی، معلمان، اصفهان
  • قاسم قنبری خانقاه صفحات 1-8
|
  • Adel Azar, Ahmad Ali Khaef-Elahi, Hasan Danaeefard, Zahra Alipour Darvishi Page 1
    This paper examines the relations between all functions of human resource management and the three dimensions of organizational justice perception (distributive, procedural and interactional justice) by a holistic approach e with no background in human resource studies. The article is intended to provide a just model for human resource evaluation to explain the the effect of each of the human functions. This survey research is conducted within three Iranian Banks (Melat, Tejarat and keshvarzi). The fair human resource management indexes was confirmed by confirmatory factor analysis and the model was tested by the structural equations method. we applied a fuzzy measurement of justice perception too; therefore, we had two different scores of justice perception: the crisp and fuzzy scores. The relation of the human resource management functions and the crisp and fuzzy justice perception were tested in two separate structural equations models, which indicated significant difference between these two models. The outcomes of this research contain a set of systematic human resource factors affecting the employees’ justice perception, and helps the managers and organizational researchers increase the commitment and motivation of employees who are the most important strategic source of organizations.
  • Gholam Hosein Nikookar, Sayyed Mohammad Aarabi, Borzoo Farrahi Boozanjani, Hosein Isaee Page 29
    This article is part of the findings of a research conducted on designing and explaining strategic control of logistic systems. The research method is a descriptive-analytic one, the population and sample of which included experts and managers of logistic organizations. Questionnaires were employed for measurement purposes. The questionnaires were polarized for two situations of war and peace. The responses were classified according to Likert's five-choice spectrum. SPSS statistical program was used for the analysis of individual information, with regard to the properties and functions of affirmative factor analysis. For measuring the reliability of the constructed model, measuring tools, and testing the effective relation of the factors to the research model, we used measuring equations model. Freidman's test was used for ranking and deciding on the priorities of the factors. Finally, considering the effective factors influencing the model of finding out the relationship and priorities of these factors, the human-oriented strategic control model was designed and then tested according to two strategic reference points. The points were: 1) the amount of consideration, and 2) reflexivity. In this mode four control strategies: 1) commitment-orientation, 2) participation- orientation, 3) trust-orientation, and 4) relation-orientation are determined according to the priorities of war and peace. The results indicated that the model was quite integrated.
  • Rajab Ali Sheikhzadeh Page 57
    The increasing development and rapid changes in communication, as well as the deep changes in management knowledge inevitably require an effective evaluation system for evaluating organization performance. Various models are presented by the experts of this field. Organizations make use of them according to their types, functions, structures, human resources, and so on. Mission oriented organizations are not exceptional; they, too, need such models for evaluation of their performance.The main question is how to develop an appropriate model for evaluating the performance of military organizations that provides a proper framework for identifying the advantages and deficiencies of its performance.Investigations indicated that a combination of BSC and EFQM models can provide a suitable model for evaluating organization function, because although the two models are similar in many aspects, they are derived from different origins and can have proper overlap. The framework provided in this model is based on the combination of these two models.
  • Vajhollah Ghorbanizadeh, Shirin Khaleghinia Page 85
    Empowerment of employees in organizations is one of the important issues in the HRM and key not here is that what feels each of the employees about his or her empowerment. Empowerment literature review shows that the implicit knowledge transfer has important role in and effects on manpower empowerment. This article assesses relations between the implicit knowledge transfer and employees feel of empowerment in Payame Nour University in the Mazandaran state. Data in this survey collected by questionnaire from 173 employees randomly. Research hypothesis tested by spearman's coefficient. Findings show that there is positive relations between research variables. That is, implicit knowledge transfer has positive relation with employee's decision making capability, accountability, equipment availability and final result's accountability.
  • Mojtaba Eskandari, Ali Naghi Abedi Page 107
    Human resource is a vital necessity for any organization. Having competent and capable human resource is inevitable for all organizations to achieve objectives. Therefore, maintaining this important resource is regarded as an important requirement. This article, which is the report of a field research, studies the maintenance of employees in an armed force, and provides scientific suggestions for its improvement.Ten hypotheses are tested in this piece of research. They include the idea that there is a significant relation between job satisfaction in the organization, management style, motivation for achieving success, welfare services, environmental sanitation and work safety, political and religious attitudes of people, reward, career progress path, practice evaluation, and employee's discipline. Our sample included 336 subjects from 5 provinces. The result indicated that all hypotheses were confirmed. It signified that all factors played important roles in employee's maintenance. The result of the multivariable regression analysis declared that motivation for achieving success (34 per cent) was the most important factor. Job satisfaction (27 per cent), political and religious attitudes (25 per cent), and disciplinary practices (21 per cent) of R2 can predict maintenance changes. Other variables were not significant.The variable of education from among demographical variables is a significant factor in making change in human resource maintenance; yet, other demographical factors did not make significant changes.
  • Ebrahim Teimoori, Jamal Abroomand Page 127
    Since the purpose of any organization is the basis for making its general and practical strategy, the researchers have tried to describe three strategic coordination models by three rational, natural, and compound approaches to study the model of coordination between strategy and structure. Having a strategic look, this research is trying to give an answer to this question: "How can we coordinate the strategy of the organization and that of the structure?" Providing an answer to this question will help achieve objectives such as integration, coordination, and collaboration in a condition where the managers are seriously worried about how to increase productivity and practice of the organization.The results of the studies on the strategic coordination model in this research indicated that highly mechanical structures are in line with defensive strategy, mechanical structures are coherent with reactive strategy, and organic structure are consistent with futurologist structures. The final result indicated that if the relationship between the strategy of organizations and their structures are defined, the productivity and the practice of organizations increase.
  • Sociological Study of the Productivity of Human Resource in Education / (Case: male and female high school teachers in Isfahan)
    Ali Mohammad Zaki Page 147
    Educational centers, as social institutes, play very important roles in the society. The very beginning point in the sociological analysis of education is the study of social system of schools based on Parson's theory. His fourfold model of AGIL provides a proper sociological situation for studying human resource productivity of school teachers. The elements of Parson's fourfold model include innovation, organizational commitment, job satisfaction, and spirit. This research is conducted by survey method, and the data is collected by questionnaires. The data is collected from male and male teachers of state schools in Isfahan. Univariate descriptive analysis (descriptive statistics indicator), bivariate descriptive analysis, and inferential analysis (t-test, Pierson correlation coefficient, one-way analysis of variance) were used for statistical analysis of the research data. According to Parson's model, the productivity of human resource in the schools of Isfahan relating respectively to innovation, spirit, and job satisfaction, the level of organizational commitment was the least. Although the results indicated a significant difference between male and female teachers (for females), no significant difference was observed among the levels of education of the teachers, and among the five sections of the city.