فهرست مطالب

The Iranian Journal of Botany
Volume:8 Issue: 2, Summer and Autumn 2000

  • تاریخ انتشار: 1380/12/20
  • تعداد عناوین: 19
|
  • خدیجه اخیانی، مصطفی اسدی صفحه 163

    گونه Sedum elburzense از ایران به عنوان گونه ای جدید نامگذاری و معرفی می گردد. این گونه نزدیک به گونه S. nanum است که قبلا از کوه دنا معرفی گشته است. اختلاف 2 گونه توضیح داده می شود.

  • دینا عزیزیان، محبوبه خاتمساز، جمال کساییان صفحه 168

    ساختار تشریحی گونه های مورد مطالعه از جنس Onosma L. در ایران نشان می دهد که نوع کرک ها یکی از صفات مشخص در شناسایی گونه ها و تفکیک بخشها در جنس Onosma می باشد ساختمان درونی پهنک برگ نیز دو گروه را بخوبی مشخص می سازد، در بخشهای Sect. Protonosma و Sect. Podonosmaدارای مزوفیل یک طرفه (پارانشیم نرده ای فقط زیر اپی درم فوقانی) است ولی در بخش Sect. Onosma صفات متعددی تشریحی نشان دهنده خصوصیات گزروفیتی (خشکی پسند) است در حالیکه صفات تشریحی برگ گونه های دو بخش دیگر بیشتر مزوفیتی است. ساختار درونی برگ گونه های مطالعه شده تقسیم بندی مورفولوژیکی جنس Onosma را به سه بخش، Sect. Protonosma. و Sect. Onosma و Sect. Podonosma تایید می نماید.

  • محبوبه خاتمساز صفحه 181

    دو گونه جدید از تیره های گل سرخ به نامهای Crataegus zargrica از جنوب غربی و Heliotropium esfahanicum از مرکز ایران نام گذاری و معرفی می گردند. گونه C. zagrica از کلیه گونه های جنس و لیک در ایران با داشتن کاسه ریزان در زمان میوه متمایز می گردد. گونه H. esfahanicum با گونه H. samolifiorum با داشتن کرک در داخل جام گل، زایده بین لب های درفشی خمیده و فندقه کرکدار اختلاف دارد.

  • مسعود شیدایی، مریم هنرور، محبوبه خاتمساز صفحه 187

    بررسی بیوسیستماتیکی گونه های Solanum ایران انجام گرفت. مطالعات سیتولوژیکی وجود تعداد کروموزوم های سوماتیکی 24، 48 و 72 را در گونه ها و جمعیت های مطالعه شده نشان داد. بررسی های کاریوتیپی نقش پلی پلوئیدی و تغییرات ساختمانی کروموزوم ها را در فرایند گونه زایی مشخص کرد. تعداد کروموزوم گونه S. persicum برای اولین بار گزارش می شود. تجزیه و تحلیل صفات ریختی و پروتئینی با استفاده از روش های تاکسونومی عددی، علاوه بر تایید رده بندی تاکسونومیکی گونه ها، قرابت های میان گونه ها را نیز مشخص کرد. باند های پروتئینی ویژه گونه ها مشخص شدند. متغیر ترین صفات ریختی و باندهای پروتئینی که در روند گونه زایی تغییر کرده اند شناسایی شدند.

  • حمید هویزه، مهری دیناروند صفحه 209

    گونه N. retusa از ماهشهر، خور دورق جمع آوری گردیده و به عنوان گونه ای جدید برای فلور ایران گزارش می گردد.

  • حسن ابراهیم زاده، علی اصغر معصومی، وحید نیکنام صفحه 213

    برگچه های 111 نمونه هرباریومی از گون های کرک دو شاخه ایران، شامل 82 گونه از 13 بخش، به منظور تشخیص ترکیبات ازت دار آلیفاتیک سمی مورد بررسی قرار گرفتند. کاتابولیتهای ترکیبات ازت دار، 3 – نیترو 1- پروپانول و اسید 3- نیترو پروپیونیک، برای احشام سمی هستند. بعلاوه این ترکیبات در طبقه بندی گیاهان نیز حائز اهمیت می باشند. وجود این نیتروتوکسین ها در 4 گونه از 82 گونه مذکور گزارش می شود.

  • آرانیس سیسومز صفحه 223

    گونه Allium assadii به عنوانگونه جدیدی برای علم گیاه شناسی شرح داده می شود. گونه Allium holandicum برای اولین بار از ایران گزارش می شود. مطالبی پیرامون منطقه انتشار و مشکلات آرایه شناسی گونه های زیر ارائه می گردد. Allium jesdianum، A. kazerouni، A. altissimum، A. pseudozeravschanicum.

  • مصطفی اسدی صفحه 233

    گونه Londesia eriantha گاهی مترادف Bassia eriophora و گاهی به عنوان واریته ای از آن تشخیص داده شده است. گاهی نیز به عنوان گونه ای مستقل، اما تحت نام جنس Bassia شناخته شده است. هر دو گونه در ایران انتشار دارند و از نظر ویژگی های ظاهری قابل تفکیک و از نظر پراکندگی جغرافیایی، منطقه انتشار مستقلی دارند. گونه Londesia eriantha هیچگونه زایده ای روی گلپوش ندارد و انتشار آن منحصر به آسیای مرکزی تا نواحی مرکزی ایران است، در صورتیکه در گونه Bassia eriophora قطعات گلپوش حامل سوزنهای نسبتا بلندی هستند و انتشارآن از شمال آفریقا به طرف شرق از طریق فلسطین و عربستان به جنوب ایران می رسد. از آنجائیکه زایده گلپوش در گروه مورد مطالعه و همچنین تیره Chenopodiaceae ویژگی متمایز کننده ای در سطح جنس است، دو گونه مذکور از همدیگر تفکیک می گردند و تحت نام دو جنس مختلف نیز بنامهای Londesia و Bassi آورده می شوند.

  • سید رضاصفوی صفحه 241

    گونه Pterachaenia stewartii که از مرکز ایران جمع آوری گردیده، برای اولین بار از ایران گزارش می شود. عدد کروموزومی این گونه نیز برای اولین بار ارائه می گردد.

  • احمد قهرمان، سید منصور میرتاج الدینی صفحه 245

    در طی مطالعه فلور منطقه گوغر کرمان پایان نامه کارشناسی ارشد مولف دوم، دو گونه جدید از جنس Jurinea و جنس Scrophularia مشاهده شد. گونه J. mobayenii از بخش Bellae به دو گونه J. meda و J. sharifiana نزدیک است. گونه S. kermanica با داشتن برگهای منشعب، کپسول هرمی درشت و ناهموار، گلهای بدون استامینود و دارای پرچمهای طویل از سایر گونه ها مشخص می شود.

  • فریده متین، موسی ایرانشهر صفحه 251

    گونه Colchicum bakhtiaricum به عنوان گونه ای جدید نامگذاری و شرح داده می شود. اختلافات گونه جدید با گونه های وابسته (C. schimperi و C. varians) توضیح داده می شود.

  • احمد قهرمان، غلامحسن ویس کرمی صفحه 255

    دو گونه Bergia aquatica و Ammannia verticillata برای اولین بار از ایران گزارش می شوند. گونه Bergia aquatica با گونه B. ammannioides و گونه A. verticillata با دیگر گونه های این جنس که در ایران وجود دارند از لحاظ مورفولوژی مقایسه شده، انتشار گونه ها بحث می شود.

  • فریده عطار، احمد قهرمان صفحه 259

    گونه های Cousinia dalahuensis و C. mobayenii از استان کرمانشاه شرح داده می شوند که به ترتیب نزدیک ترین وابستگان آنها گونه های C. sardashtensis و C. kirrindica می باشند. خصوصیات بافت شناختی گونه C. mobayenii بررسی می شود. همچنین گونه Cousinia qandilica که تاکنون فقط از عراق گزارش شده بود برای اولین بار از استان آذربایجان (بین سردشت و پیرانشهر) گزارش می گردد.

  • بهنام حمزه صفحه 271

    گونه های: Arrhenatherum elatius var. elatius و A. elatius var. subhirsutum و Bromus mollis و Leptochloa uninervia و Paspalum paspaloides و Poa longifolia subsp. longifolia var. nigrescens از تیره Gramineae و brachycarpa Trigonella از تیره Leguminosae به عنوان گزارش جدید و گونه های جالب از ایران ذکر می گردند. رویشگاه دقیق گیاهان براساس محل جمع آوری نمونه های هرباریومی مشخص و پراکندگی آنها در دنیا توضیح داده می شود.

  • فاطمه زرین کمر صفحه 279

    در طی این تحقیق تفاوتهای آناتومی – فیزیولوژی دو گونه از خانواده پروانه آسا به نامهای Lupinus luteus L. (آهک گریز) با گونه Vicia faba L. (آهک پسند) مورد مقایسه قرار گرفت. وجود ویژگی هایی از قبیل تراکم بالای کرکهای غده ای در واحد سطح اپیدرم، وجود کریستال و ترکیبات تانینی در بافتهای مختلف مربوط به گونه V. faba به همراه عوامل فیزیولوژی دلایل لازم را برای سازگاری این گونه با شرایط آهکی فراهم می نماید.

  • حسین میرزایی ندوشن، علیرضا زبرجدی، قاسم کریم زاده صفحه 287

    دوازده جمعیت از گونه Bromus tomentellus که از نقاط مختلف ایران جمع آوری شده بود مورد اندازه گیری های مختلف کروموزومی قرار گرفت. داده های حاصل از این اندازه گیری ها ابتدا در قالب طرح آماری فاکتوریل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و پس از حصول اطمینان از تفاوتهای معنی دار آماری بین جمعیتها و کروموزومها، اطلاعات حاصل مورد تجزیه و تحلیهلای تکمیلی قرار گرفتند. جمعیتها از نظر ابعاد مختلف کروموزومی دسته بندی شدند و سپس همبستگی بین جمعیتها از نظر ویژگی های کاریوتیپی مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از روش آماری تجزیه به مولفه های اصلی مهمترین صفات کاریوتیپی که در کاریوتیپ جمعیتها ایجاد تنوع می نمایند مشخص گردیدند و نیز مولفه هایی که حجم زیادی از اطلاعات و تنوع موجود در داده ها را در برداشتند بدست آمدند. دو مولفه ای که بیش از 95 درصد از اطلاعات موجود در داده ها را در برداشتند جهت بدست آوردن پراکنش ژنوتیپها در یک دستگاه مختصات مورد استفاده قرار گرفتند. از روش تجزیه خوشه اینیز جهت دسته بندی جمعیتها بر مبنای صفات طول بازوی بلند کلیه کروموزومهای جمعیتها و نیز طول کل کروموزومها استفاده گردید و جمعیتهایی که از نظر این ویژگی ها کمترین و بیشترین تشابه را داشتند شناسایی گردیدند. تعدادی از آماره های مورد استفاده در سنجش تقارن کاریوتیپی نیز مورد محاسبه قرار گرفتند و بر مبنای آنها متقارن ترین و نا متقارترین کاریوتیپها شناسایی گردیدند. با توجه به نتایج تجزیه واریانس داده ها جمعیتهای مورد مطالعه و نیز کروموزومهای مختلف هر جمعیت از نظر طول کروموزوم و نسبت بازوی بلند به بازوی کوتاه با یکدیگر همبستگی بالایی نشان دادند. البته بین تعدادی از ترکیبات دو گانه همبستگی های ضعیف نیز مشاهده گردید. در تجزیه به مولفه های اصلی نیز طول کل کروموزوم و نیز طول بازوی بلند بیشترین نقش را در تشکیل اولین مولفه که بیش از 90 درصد واریانس موجود در داده ها را در برداشت ایفا نمودند. دندروگرامهای حاصل از تجزیه خوشه ایبر مبنای طول کل کروموزوم و نیز کلیه ویژگی های اندازه گیری شده کروموزومی روند مشابهی در دسته بندی جمعیتها نشان دادند. دورترین جمعیتها از نظر ویژگی های کاریوتیپی که ممکن است با یکدیگر دارای ناسازگاری کروموزومی باشند و در صورت استفاده در پروژه های اصلاحی منجر به ایجاد ناباروری نسبی در نتایج گردند نیز تعیین گردیدند.

  • احمد قهرمان، فریده عطار صفحه 299

    گونه Centaurea gigantea از بخش Cynaroideae به عنوان گزارشی جدید از جنوب غرب ایران معرفی و شرح گونه دیگری از این بخش به نام phlomoides Centaurea (اندمیک ایران) تکمیل می گردد. گونه اخیر و گونه C. regia نیز که قبلا فقط یکبار (نمونه تیپ) به ترتیب توسط هاوسکنخت و اشتراوس جمع آوری شده اند، بازیابی شده، گزارش می شوند. هر سه گونه ذکر شده، از گیاهان نادر ایران هستند و پراکنش آنها منحصر به نواحی محمدود در غرب و جنوب غربی است.

  • ماگنوس لیدن صفحه 303

    گونه Dionysia mozaffarianii به عنوان گونه جدیدی برای علم گیاهشناسی شرح داده می شود. گونه های C. seisumsiana و زیر گونه Fumaria officinalis subsp. Officinalis برای اولین بار از ایران گزارش داده می شود. نمونه های جدید از گونه Carydalis hyrcana جمع آوری شده است.

  • علی اصغر معصومی صفحه 310

    برپایه 3000 نمونه هرباریومی، مطالعات تاکزونومیک زیر جنس Tragacantha از جنس Astragalus انجام گرفته است. در این تحقیق 10 گونه جدید به نامهای A. glaucopsiformis، A. jamzadae، A. khatamsazae، A. membranostipulus، A. montosus، A. neo-mozaffarianii، A. passargadensis، A. peymanii، A. polystachys، A. sumarensis شرح داده می شوند. ازطرف دیگر بعلت جمع آوری های فراوان در تمام سطح ایران بویژه در مرزهای غربی کشور 6 گونه بعنوان گزارش جدید برای ایران به نامهای A. karabaghensis Bunge، A. vedicus Takht.، yueksekovae Matthews Boriss.، A. gummifer Labill.، A. turkmenorum Boriss. و A. zoharyi Eig. به همراه یادداشتهای کوتاهی معرفی می شوند. در این اثر بعضی از پیچیدگی های این زیر جنس همچون موقعیت تعداد کمی از گونه ها بهمراه جمع آوری های جدید بحث شده است.

|
  • Khadijeh Akhiani*, Mostafa Assadi Page 163

    Sedum elburzense is described as a new species from Iran. The closest species to it seems to be S. nanum Boiss. a species was described from Kuh-e Dena in S. Iran. The differences of the two species are explained.

    Keywords: Sedum, Crassulaceae, new species, Iran
  • Dina Azizian, Jamal Kasaian, Mahboubeh Khatamsaz Page 168

    The leaf anatomy of representative species of Onosma L. from Iran have shown that the type of hairs are characteristic features in distingushing species and group of species within the genus. In internal structure of lamina two distinct groups are recognized within Onosma; sections Protonosma M. Pop. and Podonosma (Boiss.) Gruck with dorsiventral mesophyll and sect. Onosma mainly isobilateral. Several anatomical characters are associated with xeromorphy. Leaf anatomy supports the division of the genus Onosma L. into 3 sections.

    Keywords: Anatomy, taxonomy, Iran, Onosma
  • Mahboubeh Khatamsaz* Page 181

    Two new species of Rosaceae and Boraginaceae are described. Crataegus zagrica from SW. Iran and Heliotropium esfahanicum from central Iran. C. zagrica differs from all species of the genus Crataegus in Iran by having deciduous sepals in fruits and H. esfahanicum differs from H. samoliflorum by having hairs which located in the middle of the corolla lobes, subulate hooked intercalary lobes and hairy nutlets.

    Keywords: Boraginaceae, Rosaceae, Heliotropium, Crataegus, Iran, new species
  • Masoud Sheidai, Maryam Honarvar, Mahboubeh Khatamsaz Page 187

    Biosystematic study was performed on several Solanum species native to Iran. Cytological analysis revealed presence of 2n=24,48 and 72 chromosome number in the species/populations studied. Karyotypic studies revealed the role played by polyploidy and structural changes of chromosomes during species diversification. The somatic chromosome number of S. persicum is reported for the first time. Numerical analysis of morphological characters and SDS-PAGE protein bands supported the classical taxonomic treatment of the genus, providing evidence for the species inter-relationships.

    Keywords: Solanum, chromosomes, karyotype, numerical analysis, Protein, Iran
  • Hamid Howeizeh*, Mehri Dinarvand Page 209

    Nitraria retusa (Zygophyllaceae) has been collected from S. Iran at the margin of Persian Gulf, is reported as a new record for the flora of Iran.

    Keywords: Nitraria retusa, Iran, new record
  • Hasan Ebrahimzadeh*, Vahid Niknam, Ali Asghar Maassoumi Page 213

    Leaflets of 111 specimens including 82 bifurcate haired Astragalus species in 13 sections were taken from the herbarium specimens of Research Institute of Forests and Rangelands (TARI). They were analyzed quantitatively for toxic aliphatic nitro compounds. The catabolites of nitro compounds, 3-nitro-1-propanol and 3-nitropropionic acid, are especially toxic to cattle and sheep. Nitro compounds are also important from chemotaxonomic point of view. These nitro-toxins were detected in 4 of 82 species.

    Keywords: Fabaceae, Astragalus, bifurcate hairs, nitro compounds, poisonous plants, Iran
  • Arnis Seisumus Page 223

    Allium assadii Seisums is described as a new to science and Allium hollandicum R. M. Fritsch is reported for the first time from Iran. Distributional and taxonomical notes are given on A. jesdianum Boiss. & Buhse, A. kazerouni Parsa, A. altissimum Regel, and A. pseudozeravschanicum M. Pop. & Vved. ex B. Fedtsch. & M. Pop.

    Keywords: Allium, new species, Iran
  • Mostafa Assadi Page 233

    Londesia eriantha has sometimes been included in Bassia eriophora as a synonymy or as a variety of it. It has sometimes been known as a distinct species but under the genus Bassia. Both species occur in Iran and they are morphologically distinct and geographically separated. Londesia eriantha has no appendages on perianth segments and it distributes from C. Asia to the centre of Iran. Bassia eriophora bears rather long spines on perianth segments and it has a distribution from N. Africa eastwards through Palaestine and Arabia to S. of Iran. As appendages of Perianth in this group and also the whole Chenopodiaceae family is a generic diagnostic character, the two species are kept in different genera, i. e. Londesia and Bassia.

    Keywords: Chenopodiaceae, Londesia, Bassaia, Iran, taxonomy
  • Seyyed Reza Safavi Page 241

    Pterachaenia stewartii is reported for the first time from Iran, it has been collected from the central part of Iran. Chromosome number of this species is reported for the first time.

    Keywords: Asteraceae, Pterachaenia, Iran, new record, chromosomes, mitosis
  • Ahmad Ghahreman*, Seied Mansour Mirtadzadini Page 245

    Scrophularia kermanica and Jurinea mobayenii are new species from SE Iran, Kerman Province. J. mobayenii, is compared with its close relatives, i. e. J. meda and J. sharifiana. Scrophularia kermanica is characterized from the other species by the following characters: leaves divided, capsule conical with uneven surface, flowers without staminode, stamens long.

    Keywords: Scrophularia, Jurinea, new species, Iran
  • Farideh Matin*, Mousa Iranshahr Page 251

    Colchicum bakhtiaricum is described as a new species from Iran. The new species is compared with its closest relative C. varians and also C. schimperi.

  • Ahmad Ghahreman*, Gholam Hassan Veiskarami Page 255

    Bergia aquatica Roxb. (Elatinaceae) and Ammannia verticillata (Ard.) Lam. (Lythraceae) are recorded as new plant species for the flora of Iran. These plants have been collected from West of Khorramabad in Luristan Province. Geographical distribution of the species are discussed. Bergia aquatica is compared with Bergia ammannioides Heyen. ex Roth. and Ammannia verticillata (Ard.) Lam. is compared with other species of Ammannia L. in Iran.

    Keywords: Bergia, Ammannia, Iran, new record
  • Farideh Attar, Ahmad Ghahreman Page 259

    Cousinia dalahuensis and C. mobayenii are described as new species. These species closely related to the Cousinia sardashtensis and C. kirrindica. Also Cousinia qandilica is reported as a new record from Iran. Anatomical studies on the root, stem and leaf of C. mobayenii were carried out.

    Keywords: Cousinia, Asteraceae, new species, Iran, Anatomy
  • Behnam Hamzehee Page 271

    Arrhenatherum elatius var. elatius, A. elatius var. subhirsutum, Bromus mollis, Leptochloa uninervia, Paspalum paspaloides, Poa longifolia subsp. longifolia var. nigrescens, Trigonella brachycarpa and Trigonella gladiata are recorded as new and noteworthy plants from Iran. Exact localitis based on herbarium specimens are given and geographical distribution of the plants are explained.

    Keywords: Gramineae, Arrhenatherum, Biemus, Leptochloa, Paspalum, Poa, Leguminosae, Trigonella, Iran, new records
  • Fatemeh Zarrinkamar Page 279

    This research analyzed the different anatomical-physiological characteristics of two leguminous plants: the calcifuge plant Lupinus luteus was compared with the calcicole plant Vicia faba. The difference in structures, the dense glandular hair coverage, the presence of crystals and tanniferous cells in V. faba, together with physiological factors, are among the reasons why calcicole plants are more resistant to excesses of calcium.

  • Hossein Mirzaie, Nodoushan, Ali, Reza Zebarjadi, Ghasem Karimzadeh Page 287

    Twelve populations of Bromus tomentellus collected from different parts of Iran were surveyed for karyotypic characteristics. The data were analysed using a factorial model of analysis of variance. After a confident result of differences between populations for the characters, complementary analysis was performed on the data. The populations were classified for the karyotypic characteristics and correlations between all combinations of the populations were estimated based on the total chromosome length and long arms of the chromosomes. Using principle components analysis the most variable karyotypic characters were identified. The principle components which contained the most amounts of existing variation of the data were also recognized. The two main components were used to produce a scatter plot of the populations. Cluster analysis was used to classify the populations based on the chromosomes total length and all of the measured characters. Regarding the karyotypic characteristics the least and the most similar populations were identified. Several statistics were estimated for assessment of asymmetry of the karyotypes. Regarding the results of the analysis of variance, the populations, chromosomes and their interactions were significantly different for most of the studied characters. The populations were highly correlated based on the total length of the chromosomes and L/S ratio but some weak correlations were also observed between some combinations of the populations. In principle components analysis, total length of the chromosomes and long arm length had the most influence on the first component, which in turn contained more than 90% of the existing variation in the data. Cluster analysis on both of the total length of chromosomes and all of the recorded attributes produced a similar grouping. The most distant populations based on their karyotypes, which may produce infertile progenies in breeding programs were also identified.

    Keywords: Bromus tomentellus, karyotype, mitosis, Multivariate Analysis
  • Ahmad Ghahreman*, Fariden Attar Page 299

    Centaurea gigantea is a new to the flora of Iran. Discription of Centaurea phlomoidesis completed. Also Centaurea regia and C. phlomoidesis reported as rare plants from West of Iran. Geographical distribution of species are shown.

    Keywords: Centaurea, Asteraceae, Iran
  • Magnus Liden* Page 303

    Dionysta mozaffaianii is described as new to science. Corydalis hausknecntt! Liden, C. seisumsiana Liden and Fumariaofficinalis L., subsp. offtcinalis are reported for the first time from Iran. New records are presented for Corydalis hyrcana Wbo.

    Keywords: Iran, new species. new records, Dionysia, Corydalis, Fumaria
  • Ali Asghar Maassoumi Page 310

    Based on 3000 herbarium specimens a taxonomic study of Astragalus subgenus Tagacantha has been done. In this research 10 new taxa including: A. glaucopsiformis, A. jamzadae, A. khatamsazae, A. membranostipulus, A. montosus, A. neo-mozaffarianii, A. passargadensis, A. peymanii, A. polystachys, A. sumarensis are described as new from Iran. Moreover due to the intensive collection from all Iranian territory, particulary in western border of the country 6 new records including:A. karabaghensis Bunge, A. vedicus Takht., A. yueksekovae Matthews, A. gummifer Labill., A. turkmenorum (Boriss.) Boriss. and A. zoharyi Eig with the short notes are presented from Iran. Uncertain position of the few taxa are discussed.

    Keywords: Astragalus, subgenus Tragacantha, Iran, new species, new records