فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1388)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین قمری گیوی، عباس ابوالقاسمی، محمود فلاح زاده صفحه 9
    اختلال اضطراب منتشر از اختلالات مهم در میان کودکان و نوجوانان است. این پژوهش با هدف تعیین میزان شیوع اختلال اضطراب منتشر در میان دانش آموزان پایه پنجم و همچنین بررسی اثر بخشی دو روش خود گویی بیرونی و درونی در کاهش آن انجام شد. لذا برای بررسی میزان شیوع آن در میان دانش آموزان پایه پنجم2000 نفر(1000 دختر و 1000 پسر)از این دانش آموزان انتخاب شدند و به آزمون خودسنجی سرند اضطراب کودکان (SCARED) و اختلالات هیجانی مرتبط با آن پاسخ دادند. نتایج نشان داد که شیوع این اختلال در میان دختران 08/11ودر میان پسران 4/9 درصد است و میان دو جنس از نظر شیوع تفاوت معنی داری وجود دارد ((p < 0/04..به منظور بررسی اثربخشی دو روش خود گویی درونی و بیرونی در کاهش این اختلال تعداد96 نفر از آزمودنی های دارای اختلال اضطراب منتشر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و در سه گروه خود گویی بیرونی، درونی و گروه گواه قرار داده شدند. سپس، با استفاده از دو روش خود گویی درونی و بیرونی هر کدام هشت جلسه و در هر جلسه به مدت یک ساعت آموزش دیدند. برای تجزیه و تحلیل فرضیه های پژوهش از آزمون t مستقل،تحلیل واریانس یک طرفه،آزمون توکی وتحلیل واریانس دو عاملی استفاده شد. نتایج نشان داد که روش خود گویی بیرونی به طور معنی دار بیشتر از روش خود گویی درونی در کاهش اضطراب مؤثر است و هر دو روش در مقایسه با گروه گواه اثر بخشی بهتری داشتند در میان دو جنس و اثر متقابل گروه ها و جنسیت تفاوت معنی دار به دست نیامد.
  • وحید نجاتی صفحه 27
    آسیب روانی و اختلال شناختی از مشکلات شایع سالمندان است. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین سلامت روان و کارکردهای شناختی قطعه پیشانی مغز در سالمندان است.
    این مطالعه به شیوه مقطعی مقایسه ای انجام شد. در این پژوهش از پرسش نامه 28 سؤالی سلامت عمومی و آزمون های ارزیابی عملکردهای شناختی اجرایی قطعه پیشانی مغز (آزمون ردیابی، آزمون فراخنای اعداد و آزمون روانی کلامی) استفاده شد. پس از آن ارتباط بین سلامت روان و کارایی آزمون های عملکرد های شناختی قطعه پیشانی مغز با استفاده از آزمون های همبستگی بررسی شد.
    یافته ها نشان داد که بین آزمون فراخنای اعداد و افسردگی، اضطراب و درد جسمسی ارتباط معنی داری وجود دارد.(مقادیر آماره پی به ترتیب 004/0، 039/0 و 007/0) همچنین بین آزمون روانی کلامی و افسردگی، اضطراب ارتباط معنی داری وجود دارد.(مقادیر آماره پی به ترتیب 006/0 و 001/0) همچنین بین آزمون ردیابی و اضطراب ارتباط معنی داری وجود دارد.(مقادیر آماره پی 014/0)ارتباط بین افسردگی، اضطراب و سلامت شناختی، از نظریه تغیرات شناختی وابسته به سن قطعه پیشانی، نشات گرفته است مسیر قشری- استریاتومی- پالیدمی- تالاموسی- قشری قویا مرتبط با عملکرد های شناختی اجرایی قطعه پیشانی در افراد افسرده و مضطرب به نا کارآمدی دچار می شود. نتیجه کاربردی که از این مطالعه و با کمک مطالعات آتی مداخله ای می توان گرفت این است که توانبخشی شناختی می تواند به عنوان درمانی برای افسردگی سالمندان مطرح شود.
  • خدیجه ابوالمعالی حسینی، گلنار مهران، مرتضی منادی، زهره خسروی، فرشته ناظر زاده کرمانی صفحه 45
    هدف از این پژوهش شناسایی اثرات روش شناختی – رفتاری بر ارتقاء سطح شناخت اجتماعی بزهکاران پسر بود. در این پژوهش از روش تحقیق و در آن از طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری بزهکاران پسر تحت پوشش کانون اصلاح وتربیت شهر تهران در سال 1386 راشامل بود که جرائم پرخاشگرانه از جمله قتل، ایرادضرب وجرح، آدم ربایی، تجاوز جنسی وسرقتهای توام با پرخاشگری مرتکب شده بودند. نمونه آماری 48 نفر بود که به روش تصادفی انتخاب ودر گروه های آزمایشی وکنترل جایگزین شدند. برای گردآوری داده ها افراد گروه نمونه پرسشنامه حل مساله اجتماعی دی زوریلا، نزو و مای دیو_ الیوارس و دوپرسشنامه محقق ساخته مهارتهای ارتباطی و کنترل خشم را تکمیل کردند. سه گروه آزمایشی در این پژوهش وجود داشت. گروه اول 10جلسه آموزشی در زمینه مهارتهای حل مساله اجتماعی ومهارتهای ارتباطی، گروه دوم8 جلسه آموزشی درزمینه مهارتهای کنترل خشم و گروه سوم تلفیقی از روش اول ودوم رادر18جلسه آموزشی، مبتنی بر روش شناختی – رفتاری دریافت کردند. تجزیه وتحلیل داده های آماری با استفاده از آزمون آماری MANOVA مؤید اثرات روش شناختی_ رفتاری بر ارتقاء شناخت اجتماعی بزهکاران بود، یعنی تفاوت بین ترکیب میانگین های سطوح متغیر وابسته(مهارتهای کنترل خشم، مهارتهای ارتباطی ومهارتهای حل مساله اجتماعی در دوبعد سازگارانه و ناسازگارانه) در گروه های مورد مطالعه معنی دار بود(015/0 p<). مقایسه بین گروه ها با استفاده از آزمون ANCOVA تفاوت معنی داری بین میانگین نمره های گروه ها در مهارتهای حل مساله اجتماعی ناسازگارانه(05/0 P<)، مهارتهای ارتباطی(01/0 P<) و مهارتهای کنترل خشم(01/0 P<)نشان داد، اما تفاوت بین میانگین گروه هادر مهارتهای حل مساله اجتماعی سازگارانه معنی دار نبود. نتایج حاصل از به کارگیری آزمون تعقیبی بن فرنی نشان داد که تفاوت میانگین نمره های هر سه گروه آزمایشی با گروه کنترل، در متغیرهای مهارتهای ارتباطی وکنترل خشم معنی دار بود، اما مهارتهای حل مساله اجتماعی ناسازگارانه درمقایسه با گروه کنترل، فقط در گروه سوم (گروه تلفیقی) بهبود یافته بود و تفاوت بین میانگین هیچ یک ازگروه های آزمایشی باگروه کنترل درمتغیرحل مساله اجتماعی سازگارانه معنی دارنبود، در این پژوهش تاکید توام بر تغییر شناخت ورفتار وتکرار ومرور ذهنی مطالب یاد گرفته شده همراه با مشارکت فعال یادگیرندگان در فعالیتهای آموزشی و همچنین استفاده از بازخوردهای مناسب در موارد مقتضی، تغییراتی را درشناخت اجتماعی بزهکاران پدید آورده است، اما برای ماندگار شدن تغییرات حاصله، لازم است مدت زمان و تعداد جلسه های آموزشی همراه با تمرین های راهنمایی شده بیشتر شود.
  • نجمه حمید صفحه 73
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه میان نگرش مذهبی با سلامت روانی و عملکرد سیستم ایمنی در دانشجویان سال آخر پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی است. نمونه پژوهش 240 دانشجوی مؤنث را شامل است که به طور تصادفی تعداد 30 نفر دانشجو با نگرش مذهبی پایین و بالا انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه نگرش مذهبی، فهرست تجدید نظر شده علائم روانی SCL-90-R استفاده شد. به منظور ارزیابی سیستم ایمنی افراد، متغیرهای مورد مطالعه از جمله سلول T کمکی (CD4)، سلول T مهاری/ انهدامی (CD8)، CD56 و CD16 (سلول کشنده طبیعی یا NK) بوده است. نتایج حاصل آشکار کرد، که میان نگرش مذهبی و سلامت روانی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین میان نگرش مذهبی و سیستم ایمنی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. از سوی دیگر، میان سلامت روانی و سیستم ایمنی دانشجویان با نگرش مذهبی پایین و بالا تفاوت معنی دار وجود دارد.
  • طیبه زندی پور صفحه 89
    کیفیت زندگی مفهومی است چند بعدی است، که بیانگردرک بیمار از وضعیت سلامت ورفاه جسمانی و روانی خویش است(32). بنابراین، تعریف درک و نگرش بیمار از عوامل مهم تعیین کننده کیفیت زندگی اوست.کیفیت زندگی بیماران MS (Multiple Sclerosis)به طور معنا دار از مبتلایان به سایر بیماری های مزمن مانند: آرتریت روماتوئید، التهاب روده، دیابت و صرع پایین تر گزارش شده است (31و20و19). ام اس یکی از بیماری های شایع خود ایمنی، غیرتروماتیک و پیشرونده دستگاه اعصاب مرکزی باعلت ناشناخته است. این بیماری حدود1/0 درصد از کل جامعه را در سالهای جوانی مبتلا می کند (29). ام اس بیماری مزمن و اغلب ناتوان کننده است که بر ابعاد مختلف زندگی فرد و خانواده او تاثیر نامطلوب برجای می گذارد (26).
    هدف این پژوهش بررسی نگرش بیماران MS نسبت به ابعاد مختلف کیفیت زندگی خویش و نقشی است که خدمات مشاوره و روان شناسی در این راستا می توانند ایفا کنند. این تحقیق توصیفی است و جامعه آن را بیماران مراجعه کننده به انجمن های ام اس کشور و نمونه 10 % این جمعیت (1000 نفر)، که را شامل می شود، در دسترس بودند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه موردی نیمه ساختار است. یافته ها بیانگر این است که تفاوت نگرش مردان و زنان نسبت به عوامل عاطفی -روانی شروع یا تشدید کننده بیماری آنها معنا دار است. عوامل شکست تحصیلی، دانش آموزان زن را بیشتر از دانش آموزان مرد متاثر کرده است. همین طور، مشکلات اقتصادی و بیکاری برای زنان عامل شروع یا تشدید کننده قوی تری بوده است. عوامل خانوادگی: کودکی نامناسب، اختلاف و جدایی والدین، اختلاف های زناشویی، بی وفایی همسر، ازدواج مجدد همسر، و فوت عزیزان فشار روانی بیشتری رابرزنان وارد آورده است. هر دو جنس بر این باور هستند، که مسئولیت زنان امروزبیشتر و ارتباط های اجتماعی آن ها کمتراست و بیشتر از مرد ها تنهامی مانند. بین نگرش مذهبی بیماران و آن چه را که عامل شفای خود می دانند تفاوت معنا دار است (0001/0 = P) جنسیت درباره نگرش به کیفیت زندگی عاملی مؤثر نبوده است. نگرش بیماران متاهل ومجرد در ابعاد جسمی، روانی، و اقتصادی متفاوت است، لیکن در ابعاد خانوادگی، اجتماعی و تفریحی تفاوت آن ها معنا دار نیست. نگاه بیماران شاغل و غیر شاغل به بیماری خود فقط در بعد جسمی یکسان است؛ در پنج بعد دیگر متفاوت و به نفع افراد شاغل است. مهمترین عامل ایجاد کننده بیماری از منظر زنان مشکلات شخصی، عاطفی – روانی و از دیدگاه مردان مشکلات شغلی و اقتصادی بوده است. حرص وجوش و عصبا نیت مهمترین عامل حاد کننده بیماری تلقی شده است. 7/73 % بیماران نسبت به استفاده از خدمات مشاوره و راهنمایی ابراز علاقه مندی کرده اند. 6/79 % تا کنون از این خدمات استفاده نکرده اند. مهمترین پیشنهاد تحقیق،علاوه بر درمان های دارویی و فیزیکی، پرداختن به مسائل عاطفی-روانی اجتماعی بیماران از طریق خدمات مکمل مشاوره، روان شناسی و مدد کاری در راستای تغیر نگرش و توانمند سازی اجتماعی بیماران است. تربیت نیروهای پرستار – مشاور به منظور تامین بخشی از خدمات مکمل مذکورمی تواند امید بخش باشد.
  • معصومه اسماعیلی، مجید محمدعلیلو، عباس بخشی پور رودسری، محمد امین شریفی صفحه 117
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نگرش های ناکارآمد و سبک های مقابله ای در بیماران مبتلا به فشارخون اساسی در مقایسه با افراد سالم انجام شده است. در این پژوهش، تعداد 50 نفر از بیماران مبتلا به فشارخون اساسی (22 مرد و 28 زن) که به درمانگاه شهید مدنی شهر تبریز مراجعه کرده بودند و 50 نفر از افراد سالم (20 مرد و 30 زن) از طریق همتاسازی با گروه بیمار انتخاب شدند. سپس پرسشنامه های نگرش های ناکارآمد بک و وایزمن و راهکارهای مقابله ای فولکمن و لازاروس، بر گروه های مورد مطالعه اجرا شد. طرح پژوهشی حاضر با توجه به ماهیت موضوع و اهداف مورد نظر، از نوع تحقیقات توصیفی – مقایسه ای است. داده های حاصله از طریق آزمون tو MANOVA تجزیه و تحلیل شده است. بیماری فشارخون اساسی دسته ای از اختلالات روانی فیزیولوژیایی است که علاوه بر عوامل زیستی و خطر ساز جسمی به عنوان فرایند فیزیولوژیک، از لحاظ روانشناختی نیز، عواملی مانند نگرش و قضاوت افراد به وقایع و رویدادهای زندگی، نحوه ارزیابی فشارزا بودن یا نبودن و طرق مقابله با آن ها در بروز و تشدید آن نقش بسزایی دارد. نتایج پژوهش حاضر حاکی از تفاوت معنادار میان افراد مبتلا به فشارخون اساسی در نگرش های ناکارآمد و سبک های مقابله ای در مقایسه با افراد عادی بود.
  • رضا همایی، محمدباقر کجباف، سیدعلی سیادت صفحه 133
    هدف این پژوهش «تعیین تاثیر قصه گویی بر سازگاری کودکان» بود. روش پژوهش آزمایشی با دو گروه آزمایش و کنترل، و اجرای پیش آزمون و پس آزمون بود. نمونه تحقیق 40 کودک 6-4 ساله بود (20 نفر گروه آزمایش و 20 نفر گروه کنترل) از سه مهد کودک شهر اصفهان در سال 1385، که با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند.ابزار اندازه گیری پرسشنامه 24سؤالی محقق ساخته بود که رفتار کودکان را در شش حیطه رفتار سازگارانه می سنجید. ضریب پایایی پرسشنامه برابر با 91/0 محاسبه شد. داده ها با استفاده از روش آماری کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس در سطح 05/0=α را نشان داد، بین میانگین شش حیطه رفتار سازگاری کودکان گروه آزمایش و کنترل، در زمینه تاثیر قصه گویی بر رفتار آنها تفاوت معناداری وجود داشت.
|
  • Hossein Ghamari Givi , Abass Abolghasemi , Mahmood Falahzadeh, M.A Page 9
    generalized anxiety disorder is one of the esential disorders among children. the maim aims of the present research was the study of prevalence of generalized anxiety disorder among fifth grade pupils and the effectivenes of inner and outer self statement on its reduction. Thus 2000 (1000 girls and 1000 boys) were selected and to responed to The Screen for Child Anxiety Related Emotional Disorders (SCARED). Results revealed that the prevalence of generalized anxiety disorder in girls and boys respectively is 11/08% and 9/4% that significantly is higher in girls(p<0/05). 96 persons with generalized anxiety disorder randomly were selected and grouped in two experimental(with inner and outer self statement) and one control groups. Raw data analyzed with independent t test, one way and two ways analysis of variance. Results suggest that teaching of outer self statement is significantly more effective than inner self statement (p<0/05) and both two experimental groups were more effective than control one. There was not any difference on gender and interaction between groups and gender.
  • V. Nejati Page 27
    The aim of this study was to determine The relationship between mental health and cognitive function of frontal lobe.In these cross sectional study we used General Health Questioner (GHQ 28) and test for evaluation of executive function of frontal lobe (Trail Making Test, Verbal Fluency Test and Digit Span Test) for evaluation of mental health and executive function of 150 older adults that participated. in this study. We use Spearman’s correlation coefficient for evaluation of relationship between mental health criteria and executive functioning. Results showed that there were significant correlation between digit span performance and depression, anxiety and physical pain (P value respectively 0.004, 0.039 and 0.007). Also there were significant correlation between verbal fluency performance and depression and anxiety (P value respectively 0.006 and 0.001). Finally there were significant correlation between trail making performance and anxiety (P 0.014).Moreauer it was found that depression, anxiety and executive function of frontal lobe was refered to age related cognitive decline of frontal lobe. cortical- striatal- pallidal- thalamus- cortical pathway mediating both cognitive executive function and depression, anxiety and aging causes dysfunction in this pathway. Practical use of this study and future interventional study can be helpful for therapeutic use of cognitive rehabilitation in treatment of geriatrics depression.
  • Khadije Abolmali Alhosseine, Golnar Mehran , Morteza Monadi , Zohre Khosravi , Fereshte Nazerzade Kermani Page 45
    The purpose of this research was to determine the effects of cognitive- behavioral method on social cognition among male delinquents with aggressive crimes. The research method was experimental with pre- test and post- test design and control group. The statistical population was male delinquents living in a correctional center in Tehran in 1386 that committed aggressive crimes. The sample consisted of 48 boys that randomly selected and assigned in experimental and control groups. For data collection subjects completed social problem solving inventory -revised(SPSI-R) of D’Zurrila, Nezu, and Maydeu Olivares, and two questionnaires, anger- control and communication skills, that were designed by the researcher. Three experimental groups were used in this research. The first group received 10 instructional sessions about social problem solving and communication skills, the second group received 8 instructional sessions about anger control, and the third, as integrative group received 18 instructional sessions. Instructional sessions were based on cognitive- behavioral method. For data analysis, test of MANOVA showed that cognitive- behavioral method was effective for improving social cognition (in areas of anger-control and communication skills and constructive and dysfunctional dimensions of social problem solving) among delinquents. Comparisons between groups with ANCOVA indicated that differences of mean in anger-control skills (p<. /01), commnication skills (p<. /01), and dysfunctional social problem solving skills (p<. /05) were significant. Differences between groups in constructive social problem solving skills, however was not significant. Results of follow up test, Bonferrony, indicated that differences of mean between experimental and control groups in all groups in anger-control and communicational skills was significant. In comparisons with the control group, however only in integrative group, dysfunctional social problem solving was improved among male delinquents. In none of the groups differences of mean between experimental and control groups was not significant on constructive social problem solving.
  • Najmeh Hamid Page 73
    The aim of this study was to investigate the relationship between religious attitudes, mental health and immune system. The sample consisted of 240 medical students of Shahid Beheshti University and Tehran University. Two group[s of 30 students were randomly selected with low and high religious attitudes. The instruments were Religiousness scale and SCL-90-R questionnaire. Also the number of T-helper Cells (CD4), T-suppressor cytotoxic cells (CD8) and Natural Killer cells (CD56+CD16) were measured. The results revealed that there were a positive relationship[between mental health and religious attitudes. Also, there were a positive relationship between religious attitudes and immune system. There were a significant difference between high and low attitudes students in mental health and immune system.
  • Tayebeh Zandipour Page 89
    Quality of life is a multidimensional concept which shows the patient's understanding of his physical and psychological well-being (32).According to this definition, the patient's understanding and attitude is one of the most important factors affecting the quality of his life. MS patient's quality of life has been reported significantly lower than those of patients with chronic illnesses such as: rheumatoid arthritis, bowel inflammation, diabetes and epilepsy (31,20,19). MS is one of the most common self-immune, non-traumatic and progressive central nervous system illnesses with unknown etiology. It strikes about 0.1% of total population in young ages (29). Ms is a chronic and often disabling disease which negatively affect different Aspects of person's life and his family (26). The aim of this survey was to study the attitude of Ms patients toward different dimensions of quality of their life and the role that counseling and psychology services could play in this regard. Population of the study consisted of patients referring to the country's MS associations and sample included 10% of the available patients (1000 individuals). The research instruments include a self-made questionnaire and semi-structured case interviews. Results indicated that there was a significant difference between men and women attitude toward emotional and psychological factors which begun or exacerbate their illness. Factors causing educational failure have affected women students more than men students. Also, economic problems and unemployment have been stronger starting or exacerbating factors for women than men. Family issues such as: inappropriate childhood, parent's divorce or conflicts, spouse infidelity, spouse re-marriage and death of loved ones have had more psychological pressure on women than men. Both sexes believe that responsibilities of today's women are more, their social contacts are less and they are more left alone than men. There is a significant difference between patient's religious attitudes and what they believe could be their cure (p=0/00001). Sex has not been an important factor of attitudes toward QOL. Attitudes of married and single patients toward physical, psychological and economic aspects of their quality of life are significantly different, but were not significantly different toward family, social and recreational aspects. Attitudes of employed and unemployed patients were the same only toward physical aspects of their illness, but different toward other five aspects, to the benefit of employed patients. The most important factors causing the disease from women's point of view were: personal, emotional and psychological problems and from men's point of view were: vocational and economical problems. Agitation and nervousness were considered the most disease exacerbating factor. 73.7% of the patients would like to receive guidance and counseling services. 79.6% had not received such services yet. The most important suggestion of the study, besides physical and medical treatment, is paying attention to the patient's emotional, psychological and social problems through complementary services of counseling, psychology and social work in order to change patient's attitudes and enable them as to their social life. Training such personnel as nurse- counselor, to satisfy some of the before mentioned complementary services could be promising.
  • Masoumeh Esmaeili Majid Mahmod Aliloo , Abbas Bakhshipoor Rodsari , Mohammad Amin Sharifi, M.A Page 117
    Objective
    The purpose of the present study was to examine dysfunctional attitudes and coping style in individuals of primary hypertension in comparison with normal person.
    Methods
    The sample of the study included 50 persons with primary hypertension (22 female & 28 male) that went on Shahid madani Clinic in Tabriz and also 50 normal persons (20 female & 30 male) which were chosen in comparison with patient group. Then we administered Beck & Viysman dysfunctional attitudes (DAS) and Folk man & Lazarus coping style questionnaires. The design of the present research, according to subjects identity and the considered purposes was a kind of describtive-comparative design. The collected data were analyzed by T and MANOVA tests.
    Result
    Primary hypertension is a kind of psycho physiological disorder that in addition to biological and dangerous body factors as a physiological process, psychological factors such as people attitudes and judgment of life events, the style of assessing if they are under stressor and the way they cope with them, they all have essential role on its appearance and expansion. So the result of the present study showed that there was a significant difference between individual with primary hypertension in dysfunctional attitudes and coping style in comparing with normal person.
  • Reza Homaei Mohammad Bagher Kajbaf , Seiyed Ali Siadat Page 133
    The Purpose This study was the effect of telling Storeis on Children's Adjustment. Research method was experimental with two groups of experiment and control, with pretest and posttest. statistical population comprised the entire infertile women in Isfahan in, spring and summer of 2006. The sample size comprised 20 subjects in the treatment group and 20 subjects in the control group selected randomly. The measurement instrument comprised 24 questionnaires researcher made questionnaire. In order to analyze the data, analysis of covariance and analysis of variance(F) was employed whereupon the results indicated that: The guilt feeling scores of the training group was significantly lower than the control group (P<0.0001).