فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال سی و ششم شماره 1 (پیاپی 38، بهار 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/02/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • یعقوب آژنده صفحه 7
    کتابخانه های ایران پس از اسلام همواره دارای دو وظیفه اساسی بوده: خدمات کتابداری و خدمات کتابت. عده ای کاتب و محرر در بخشی ازکتابخانه ها کار می کردند و کار آنها استنساخ کتب و تکثیر آنها بود. آنها در حقیقت کار چاپخانه امروزی را بر عهده داشتند. خدمات کتابت از سده ششم هجری به بعد توسعه بیشتری یافت و با حمایت و پشتیبانی دربارها، مساله ای به نا م کتاب آرایی ونسخه پرد ازی پدید آمد و هنرهای تحریر (خطاطی)، تصویر (نقاشی)، تجلید (جلدآرایی) وتذهیب و تشعیر و حتی مرمت کتاب را در یکجا گرد آورد. این نوع خدمات به سرمایه گذاری زیادی نیاز داشت از این رو، از سده هفتم به بعد که نقاشی بنا به شرایطی، از رشد قابل ملاحظه ای برخوردار شد دوبار ایلخانان به حمایت ازکتاب آرایی پرداخت و تمامی خدمات کتابت را درکتابخانه های سلطنتی خود از قبیل: کتابخانه ها نام برده می شود، متمرکز کرد. در این مقاله کارکرد دوسویه کتابخانه های سلطنتی دورهء ایلخانان و دستاوردهای آنها تحقیق شده است.
    کلیدواژگان: کتابخانه ربع رشیدی، کتابخانه شنب غازان، کتابخانه رصدخانه مراغه، کتاب آرایی، مر مت کتاب، کتابخانه ها
  • دکترمرتضی کوکبی صفحه 19
    درس"مواد و خدمات کتابخانه برای کودکان و نوجوانان ازجمله د روسی است که در دورهء کارشناسی کتابداری به دانشجویان آموخته می شود. چگونگی نقد کتابهای کودکان، یکی از مطالب مورد اشاره در این درس است. کتاب "گذری در ادبیات کودکان " از جمله منابع این درس در " مشخصات کلی، برنامه و سرفصل دروس دوره کارشناسی کتابداری- کارشناسی (در دو شاخه): علو م انسانی و اجتماعی، علوم پایه است. در این کتاب، معیارهایی در مورد چگونگی نقد ظاهری و محتوایی کتابهای کو دکان ارائه شده که به نظر می رسد هنوز هم در آثار جدید منتشره در مورد ادبیات کودکان دیده می شود. نوشتهء حاضر پس از بررسی میزان کارآیی این روش، نقاط ضعف آن را از طریق مقایسه با خود این روش و نیز، کتابهای مشابه، روشن و روشی تازه برای انجام نقدکتابهای کودکان ارائه می کند.
    کلیدواژگان: نقد ظاهری، نقد محتوایی، نقد ادبی، ادبیات کودکان و نوجوانان
  • محمدرضا داورپناه صفحه 37
    آموزش اصول اساس جستجو و مهارتهای اطلاع یابی، جنبه ای از رسالت آموزش اطلاع رسانی است. دسترس به منابع اطلاعاتی الکترونیکی به شیوه های متفاوت و با مراجعه به ابزارهای مختلف امکان پذیر است. جستجوی هر نوع اطلاعاتی در منابع الکترونیکی نیازمند برداشتن گامهایی است که اصطلاحا فرایند جستجو خوانده می شود. این فرایند شامل مراحل: تشخیص مسئله، انتخاب پایگاه اطلاعاتی، تحلیل پرسش، فرمولبندی پرسش، اجرای جستجو، ارزیابی نتایج جستجو و تکرار برخی یا تمامی فرایند جستجو در صورت نیاز است.
    کلیدواژگان: منابع اطلاعاتی الکترونیکی، جستجوی اطلاعات، فرایند جستجو
  • رویا مقصودی دریه صفحه 57
    هدف این مقاله مشخص نمودن مجلات هسته در زمینه روانشناسی تربیتی با استفاده از قانون برادفورد است. برای این منظور 70 عنوان پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی سالهای 1374-1376 در دو دانشگاه شیراز ICR و شهید چمران اهواز مطالعه شده و نتایج حاصله با مجلات مطرح شده در مقایسه و مجلاتی که بیشترین استناد ها را داشته اند معرفی شده است.
    کلیدواژگان: کتابسنجی، مجلات هسته، روانشناسی تربیتی، گزارشهای استنادی، کاربرد قانون برادفورد
  • ایران کاشانی زاده صفحه 67
    نوشتهء حاضر به بررسی عوامل موثر بر استفاده بهینه از کتابخانه های دانشگاهی می پردازد، سودمندی کتابخاهای دانشگاهی تا حد زیادی با میزان رضایت مراجعان ارزیابی می شود و این معیار می تواند به تغییر روش های موجودو بکارگیری روش های جدید اطاع رسانی منجر شود. در این پژوهش، 21 متن که مربوط به "بررسی میزان رضایت " بود. مورد بررسی قرارگرفته و عوامل موثر بر میزان رضایت که در آنها مندرج بود. به ترتیب میزان اشتراک در منابع مورد بررسی، از زیاد به کم مرتب شده اند. یافته ها نشان می دهد که سرعت دستیابی به اطلاعات با اشتراک30% آموزش چگونگی استفاده ازکتابخانه با اشتراک 4/33%. لزوم توجه بیشتر به بخش مرجع و پاسخگوی بهتر در آن با اشتراک6/28%. روزآمد بودن منابع با اشتراک 9/23%. وجود کتابدار متخصص با اشتراک 4/19%، و غیره از عواملی هستند که نقش بسزایی در افزایش میزان رضایت و بهره وری از کتابخانه های دانشگاهی دارند. در پایان، پیشنهاد هایی بر مبنای یافته های بررسی، ارایه شده است.
    کلیدواژگان: کاربران، بهره وری، کتابخانه های دانشگا هی، رضایتمندی، ارزیابی
  • رشید فرزانه پور صفحه 91
    متن زیرحاوی اطلاعاتی است از شرح حال ر آثار شمس العلما "خانبهادر میرزاقلیج بیگ" از سرامدان خاندانهای حیدرآباد و از بنیانگذاران زبان و ادبیات سندی وصاحب آثار عدیده.
    کلیدواژگان: ادبیات سندی، شمس العلما، ذکرالموت
  • ابوالقاسم رادفر صفحه 97
    شبه قاره هند و پاکستان- بویژه از دوره تیموریان- سرزمین کتابخانه ها. موزه ها. زبانها. عقاید و آداب و رسوم، عبایب و غرایب لقب گرفته است. وجود کتابخانه های معتبر در سراسر هند از جمله در حیدرآباد که سرشار از نسخه های خطی فارسی و عربی است زینت افزای شهر و عامل جذب محققان داخلی و خارجی به این شهر می گردد. کتابخانه هایی چون آصفیه، سالارجنگ. نظام حیدرآباد اداره ادبیات اردو مرکز اسناد ملی (آرکائیوز) و بالاخره کتابخانه مرکزی دانشگاه عثمانیه که در این گفتار به معرفی آن می پردازیم. آغاز تاسیس کتابخانه به سال 1919 به ساختمانی کوچک در خیابان عابد برمیگردد ولی افتتاح بنای اصلی آن در 13 اوت 1962 توسط رادهاکرشنا رئیس جمهور هند است. مجموعه کتابخانه را نسخه های خطی، کتابها و متون درسی. کتابهای مرجع. نشریات ادراری. پایان نامه ها. فیلمها. میکروفیلمها و میکروفیشها تشکیل می دهد که تعداد آنها به تفکیک در مقاله آمده است. مهمترین شعبهء کتابخانه بخش مخطوطات است که به تعدادی از آنها در مقاله اشاره شده است.
    کلیدواژگان: حیدرآباد، کتابخانه عثمانیه، نسخه های خطی، تاسیس کتابخانه، مجموعه کتابخانه، کتابداران
  • عبدالطیف عبدالله بن دوحیش، احمد شعبانی، محمود تفقدی جامی صفحه 115
    کتابخانه در جامعهء اسلامی از مؤسساث مهم در رشد و توسعهء تمدن اسلامی است. با گسترش تمدن اسلامی شمار و انواع کتابخانه ها فزونی یافت. این کتابخانه ها مبتنی بر کتابخانه های عمومی اختصاصی، مدارس. مساجد. حکام و شخصی بوده که توسط خلفا. امراء و حاکمان تاسیس شده بود. در این مقاله، جنبه های متنوع توسعه آموزش و پرورش و استقرار کتابخانه به منزله سازمان های کمک آمرزشی مورد ارزیابی قرار گرفته و فهرستی از کتابخانه های مهم جهان اسلام درگذشته تاریخی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش اسلامی، کتابخانه های اختصاصی، کتابخانه های اسلامی، کتابخانه های عمومی، کتابخانه های مساجد، نظامیه ها
  • شهروز جاویدی صفحه 137
    نقش والدین در علاقه مند ساختن کودکان به کتابخوانی چیست؟ آنان از چه طرقی می توانند بر توانایی های کتابخوانی کودکان بیفزایند؟ آنان چگونه می توانند کودک را با دنیای کتاب آشنا کنند؟ والدین جگونه می توانند از ادبیات کودکان در عین علاقه مند ساختن کودک به کتابخوانی برای تقویت روابط خانوا گی استفاده کنند؟. مقاله حاضر کوششی برای پاسخ دادن به سؤالات فوق ر برحی سوالات دیگر در زمینه نقش والدین درکتابخوانی کودک است. بهترین راه آموزش خواندن کتاب به کودکان، تبلیغ کتابخوانی از طریق خواندن داستانها و اشعار معروف کودکان توسط والدین و صبر و حوصله و استمرار در این زمینه است. استفاده از اشعار هم می تواند نقش بسزایی در علاقه مند کردن کودکان به مطالعه داشته باشد. والدین می توانند از ادبیات کودکان به همراه علاقه مند ساختن کودکان به کتابخوانی برای تعمیق روابط و پیوندهای خانوادگی استفاده کنند. در این موردکتابها بایدبه طور منطقی انتخاب شوند و نهایتا والدین ازکتاب در عین ایجادعلاقه به کتاب در کودک به عنوان ابزاری برای القاء ارزشهای مهم در زندگی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: مهارتهای خواندن، ادبیات کودکان، موفقیت تحصیلی، مهارتهای شنیداری، مهارتهای زبانی، ارزشها، اشعار قافیه دار
  • ناهید بنی اقبال صفحه 153
    نشریات ادواری کتابداری و اطلاع رسانی بر محدودیت نشر مقالات ترجمه شده تاکید دارند و پیامدهای این مسئله موجب قلت تعداد متون ترجمه شده و عدم انتشار اطلاعات روزآمد این علم از طریق ترجمه مقالات می شود. گروه های اموزش کتابداری و اطلاع رسانی نیز تخصیص حداقل امتیاز برای ترجمه مقالات در برابر حداکثر امتیاز به تالیفها را اعمال می کنند. ادامه این روند موجب فقر علمی عمیق تری است که تفکر بیشتر مجریان را می طلبد.
  • عزت ملا ابراهیمی صفحه 157
    حسینی، داستان پرداز، ادیب، نویسنده مترجم، ناقد وپژوهشگر مسلمان فلسطینی است که آثار ارزنده ای از خود به یادگار گذاشته است. او در نوشتارهای ذهنگرایانه و سمبلیک خودکوشید. تا اهداف و آرمانهای هموطنانش را به تصویر کشد. نگارنده در این مقاله بر ان است تا ضمن بررسی اثر معروف او به نام "مذاکرات دجاجه" (یاداشتهای یک مرغ) به معرنی دیدگاه های نویسنده و ارزیابی سبک هنری و ادبی او بپردازد.
    کلیدواژگان: سمبولیسم، ذهنگرایی، مدینه فاضله، تعالیم اخلاقی
  • علی اشرف صادقی صفحه 163
    این مقاله درباره یک دستور ناشناخته زبان فارسی بحث می کند که در اواخر قرن سیزدهم ق/ نوزدهم در هند نوشته شده و مولف ان یک ایرانی ساکن هند به نام سنجر ایرانی است. این کتاب دستور سخن نام دارد و با دستور زبان دیگری که مقارن همین ایام توسط میرزا حبیب اصفهانی در ترکیه نوشته شده هم نام است.
    کلیدواژگان: دستور زبان، دستور سخن، میرزا حبیب اصفهانی، سنجر ایرانی، ترکیه، هند