فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 55 (بهار 1388)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 55 (بهار 1388)

  • 144 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی رحمانی، مسعود غلام زاده لداری صفحه 3
    طبق «فرضیه رفتار فرصت طلبانه»، مدیران شرکت های بورسی تحت فشار مستمر سرمایه گذاران برای دستیابی به عملکردهای خاص و نیز حفظ منافع خود، در فرآیند محاسبه سود مداخله می کنند و کیفیت سود را کاهش می دهند. در این تحقیق، ما با استفاده از سه مشخصه پایداری اقلام تعهدی، خطای برآورد در فرآیند تعهدی و شیوع مدیریت سود به بررسی تفاوت کیفیت سود 40 شرکت در دو مقطع قبل و بعد از درج نام آنها در فهرست نرخ های بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1381 الی 1387 پرداختیم. هدف، ترسیم تاثیر مالکیت عمومی سرمایه در بورس اوراق بهادار تهران بر کیفیت سود شرکت ها است. برای آزمون فرضیات تحقیق از رگرسیون چند متغیره، آزمون تی زوجی و آزمون ویلکاکسون استفاده شد. نتیجه این تحقیق نشان داد که پایداری اقلام تعهدی شرکت ها پس از درج نام آنها در فهرست نرخ های بورس اوراق بهادار تهران کاهش یافته است، اما خطای برآورد اقلام تعهدی و شاخص های مدیریت سود شرکت ها پس از درج در بورس با قبل از آن تفاوت معناداری ندارد. بنابراین با توجه به کاهش پایداری اقلام تعهدی که به مثابه کاهش کیفیت سود می باشد، یافته های این تحقیق با فرضیه رفتار فرصت طلبانه ناسازگار نیست.
    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار تهران، کیفیت سود، اقلام تعهدی، مدیریت سود، فرضیه رفتار فرصت طلبانه
  • فریدون رهنمای رودپشتی، راضیه علی خانی، مهدی مران جوری صفحه 19
    پیش بینی ورشکستگی یکی از موضوعات اصلی طبقه بندی شرکت هاست. مالکان، مدیران، سرمایه گذاران، اعتباردهندگان، شرکای تجاری و همچنین موسسات دولتی علاقه مند به ارزیابی وضعیت مالی شرکت هستند زیرا در صورت ورشکستگی هزینه های زیادی به آنها تحمیل می شود.امروزه مدل های مختلفی برای پیش بینی ورشکستگی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف این مطالعه،ارائه مبانی تئوریکی تحقیق و مقایسه نتایج حاصل از به کارگیری مدل های آلتمن و فالمر جهت پیش بینی ورشکستگی شرکت ها می باشد. از این رو داده های جمع آوری شده برای سال های 1379 تا 1383 مورد آزمون قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها روش های آماری باینومیال ناپارامتریک مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصله حاکی از آن است که در پیش بینی یک شرکت،تفاوت معنی داری بین نتایج دو مدل وجود دارد. همچنین مدل آلتمن در پیش بینی ورشکستگی محافظه کارانه تر از مدل فالمر عمل می کند.
    کلیدواژگان: ورشکستگی، مدل آلتمن، مدل فالمر، پیش بینی ورشکستگی
  • محمد سیرانی، شکرالله خواجوی، میثم نوشادی صفحه 35
    رفتارگرایان از دیرباز اثر تجربه را بر تصممیم بویژه در رشته های بسیار تخصصی نظیر حسابرسی، مورد توجه قرار داده اند. این مقاله، اثر تجربه را در سطوح مختلف پیچیدگی کار بررسی می کند و بر اساس مدل تصمیم گیری سیمون نشان می دهد هر چه وظایف و کار حسابرسی پیچیده تر شود، اهمیت و اثر تجربه بیشتر نمایان می شود. این مقاله با توجه به این مدل، به بررسی وظایف ساختار یافته، نیمه ساختار یافته و ساختار نیافته می پردازد و افراد تحت مطالعه را به دو گروه «باتجربه» (حسابداران رسمی شاغل در سازمان حسابرسی) و «کم تجربه» (سطوح سازمانی پایین تر و حسابرسان کم تجربه شاغل در سازمان حسابرسی) تقسیم می کند. برای تعیین پیچیدگی و تعیین وظایف ساختار یافته، نیمه ساختار یافته و ساختار نیافته و تجربه مورد نیاز جهت قضاوت برای ارزیابی این وظایف، یک مطالعه جداگانه که با شرکت 46 شریک و مدیر حسابرسی انجام شده است، مبنا قرار گرفته است. نتایج، نشان گر این واقعیت است که تفاوت معناداری بین تصمیم گیری گروه های مورد آزمایش وجود دارد و حسابرسان کم تجربه خصوصا در مورد وظایف ساختار نیافته جانشین های مطمئنی برای حسابرسان محسوب نمی-شوند.
    کلیدواژگان: تجربه حسابرس، پیچیدگی موضوعات حسابرسی، مدل های تصمیم گیری، قضاوت در حسابرسی
  • سیدجلال صادقی شریف، محمد کفاش پنجه شاهی صفحه 51
    رابطه بین ساختار مالکیت و عملکرد شرکت موضوعی مهم در مباحث مدیریت مالی است. عملکرد یک بنگاه اقتصادی تابع عواملی متعدد است که یکی از این عوامل ساختار مالکیت شرکت ها است که می تواند بر عملکرد آنها تاثیری زیاد داشته باشد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر ترکیب سهامداران بر بازدهی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. ترکیب سهامداران در این تحقیق متغیر مستقل و بازدهی سهام متغیر وابسته است. قلمرو مکانی این تحقیق شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و قلمرو زمانی این تحقیق از ابتدای سال 1381 هجری شمسی تا پایان سال 1385 هجری شمسی را در بر می گیرد. جامعه آماری تحقیق شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1381 لغایت 1385 است. نتایج این تحقیق به طور کامل فرض غیرخطی بودن تاثیر ترکیب سهامداران بر بازده را رد نمی کند. نتایج این تحقیق نشان می دهد شرکت هایی که درصد کمتری از سهام آنها در اختیار بزرگترین سهامدار آنها است (ترکیب سهامداران آنها پراکنده تر است) برای سرمایه گذاری گزینه های مناسبتری هستند. شرکت هایی که درصد بیشتری از سهام آنها در اختیار سهامداران حقوقی است، برای سرمایه گذاری گزینه های مناسبتری هستند. تاثیر میزان مالکیت سهامداران حقیقی و میزان مالکیت اعضای هیئت مدیره یک شرکت بر بازده آن تایید نشد.
    کلیدواژگان: ترکیب سهامداران، ساختار مالکیت، بازده
  • قدرت الله طالب نیا، آزیتا جهانشاد، زهرا پورزمانی صفحه 67
    در شرایط متغیر اقتصادی و نوسانات شدید در محیط فعالیت تجاری که ذی نفعان را با عدم اطمینان های عمده و احتمالات متعددی مواجه نموده است، وجود الگوهایی برای پیش بینی عملکرد مالی شرکت ها که با هر یک از شاخص های مهم در ارتباط باشد، از اهمیت بسزایی برخوردار خواهد بود. هدف از پژوهش تعیین این مطلب است که الگویی مشتمل بر متغیرهای کلان اقتصادی ومتغیرهای مالی (نسبت های صورت جریان وجوه نقد و نسبت های مالی صورت حساب سود و زیان و ترازنامه) قدرت پیش بینی بحران مالی را دارد. در این تحقیق 4 الگوی پیش بینی بحران مالی (اسپرین گیت، SAF شیراتا، والاس و تای دا) با نسبت های جریان وجوه نقد و متغیرهای کلان اقتصادی با وقفه زمانی یک سال و دو سال بسط داده شد، برای آزمون توانایی پیش بینی بحران مالی الگوها، روش آماری رگرسیون لجستیک به کار گرفته شد. پس از آن برای تعیین بهترین الگوهای پیش بینی کننده با آزمون مناسب (خوبی برازش) با یکدیگر مقایسه شدند.با توجه به نتایج آزمون مشخص گردید الگوهای اسپرین گیت و والاس توسعه یافته با نسبت های جریان وجوه نقد و متغیرهای کلان اقتصادی دارای متغیرهای مؤثر برای پیش بینی می باشند.
    کلیدواژگان: الگوهای پیش بینی بحران مالی، متغیرهای مالی، متغیرهای اقتصادی، تحلیل لجستیک
  • مهدی مرادزاده فرد، مهدی ناظمی اردکانی، رضا غلامی، حجت الله فرزانی صفحه 85
    تحقیق حاضر برای فراهم آوردن شواهدی در ارتباط با نقش سرمایه گذاران نهادی از این منظر که آیا مالکیت نهادی سهام بر شیوه مدیریت سود شرکت تاثیر دارد، صورت پذیرفته است. در مطالعات پیشین، پیرامون رابطه بین سرمایه گذاران نهادی و مدیریت سود، فرض شده است که شرکت ها دارای توانایی یکسانی برای ایجاد اقلام تعهدی غیر عادی به منظور مدیریت سود می باشند و تاثیر عوامل حاکمیت شرکتی در توانایی مدیران برای مدیریت سود، نادیده گرفته شده است. سرمایه گذاران نهادی، کیفیت حاکمیت شرکتی را در گزارشگری مالی بهبود می بخشند. شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، جامعه آماری تحقیق حاضر را تشکیل می دهند. دو نوع آزمون مختلف شامل آزمون همبستگی و آزمون رگرسیون مقطعی چندگانه، برای بررسی ارتباط بین مدیریت سود و مالکیت نهادی مورد استفاده قرار گرفته است. به طور کلی نتایج این تحقیق بیانگر وجود رابطه منفی معنادار بین سطح مالکیت نهادی و تمرکز آن با مدیریت سود می باشد.
    کلیدواژگان: مالکیت نهادی، تمرکز مالکیت نهادی، حاکمیت شرکتی، مدیریت سود
  • سیدحیدر میرفخرالدینی، محمود معین الدین، علیرضا ابراهیم پور صفحه 99
    پیش بینی جزء مهمی از فرآیند تصمیم گیری است، زیرا تصمیم گیری، آنچه درآینده رخ خواهد داد را منعکس می کند. درتصمیم گیری اقتصادی، پیش بینی مالی فعالیت مهمی محسوب می شود. نیازبه پیش بینی جریان وجوه نقد در تصمیمات اقتصادی مختلف وجود دارد زیرا جریان های نقدی مبنایی برای پرداخت سود سهام، بهره، بازپرداخت بدهی و... هستند. با توجه به ادبیات نظری و تحقیقات انجام گرفته، سه مدل رگرسیون «سود»، «جریان های نقدی» و «جریان های نقدی واجزای تعهدی سود» برای پیش بینی جریان های نقدی آتی ساخته شده است. نتایج تجربی نشان می دهد که «سودهای گذشته»، «جریان های نقدی» و «جریان های نقدی واجزای تعهدی سود» می توانند برای پیش بینی جریان های نقدی آتی شرکت های پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران استفاده شود، ولی توانایی متفاوتی بین سه مدل پیش بینی وجود ندارد. گذشته از این دوره های زمانی اضافی داده های حسابداری می تواند توانایی پیش بینی مدل را بهبود ببخشد.
    کلیدواژگان: پیش بینی جریان وجوه نقد، جریان وجوه نقد، اقلام تعهدی، سود
  • ایرج نوروش، سیدعلی حسینی * صفحه 117

    در این تحقیق با استفاده از داده های تاریخی سال های 1386-1381 مربوط به 51 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطه بین کیفیت افشای شرکتی (شامل قابلیت اتکاء و به موقع بودن) و مدیریت سود بررسی گردیده است. از آنجائیکه بهبود کیفیت افشای شرکتی باعث کاهش عدم تقارن اطلاعاتی می گردد و کاهش عدم تقارن اطلاعاتی، مدیریت سود کمتر را به همراه دارد، فرض اصلی این تحقیق آن است که بهبود کیفیت افشای شرکتی با مدیریت سود رابطه منفی دارد. در این تحقیق برای اندازه گیری کیفیت افشا از دو معیار به موقع بودن و قابلیت اتکا استفاده گردیده و مدیریت سود شرکت ها با استفاده از مدل تعدیل شده جونز برآورد گردیده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که بین کیفیت افشای شرکتی و مدیریت سود رابطه منفی معنی دار وجود دارد. همچنین یافته های تحقیق حاکی از وجود رابطه منفی معنی دار بین به موقع بودن افشای شرکتی و مدیریت سود می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت افشاء، عدم تقارن اطلاعاتی، مدیریت سود، سیستم معادلات همزمان
|
  • Page 3
    The "opportunistic behavior” hypothesis posits that listed companies have lower earnings due to management intervention in the earnings process as a result of capital market pressure as well as their own interest. We identify three attributes associated with the notion of earnings quality including persistence and estimation error of accruals and prevalence of earnings management. We compare earning quality of 40 companies before and after being listed in TSE during 1381-1387(2003-2009). This paper illustrates the effects of public ownership on earning quality. We test the three hypotheses using regression, paired sample T test and wilcoxon techniques. The results show that persistence of accruals are decreased after listing the companies, but estimation error of accruals and prevalence of earnings management have no significant difference. The results are consistent with the “opportunistic behavior” hypothesis.
  • Page 19
    Bankruptcy prediction is one of the major business classification topics. Owners, managers, investors, creditors and business partners, as well as governmental institutions are interested in assessing the financial position of firms. Nowadays several models have been used to predict bankruptcy.‌The goal of this study is the presentation of theoretical basis of bankruptcy and comparing the results of prediction of Altman and Fulmer models. So the data collected were examined during the years 2000-2004. To analyze the data the nonparametric statistical models were used. The results show that in the prediction of bankruptcy, there is a significant difference between two models. Altman model has done more conservatively than Fulmer model as well.
  • Page 35
    Behavioral researchers have long been concerned with the effects of experience on decision making, especially in such highly technical field such as auditing. This paper investigates effects of experience on task complexity by relying on simon,s model of the decision process, As this paper provides evidence that the experience effect is significant when task complexity is explicitly considered. It reports the results of a series of experiments examining structured, semi-structured, and unstructured task in that subjects are pooled into two groups: "experienced" (Certificated Public Accountant in audit organization) and "inexperienced" (lower staff level and less experienced auditors in the audit organization). Responses to a separate study of 46 partners and managers were used to independently establish the appropriate staff level for structured, semi-structured, and unstructured tasks and complexity. These results suggest that significant decision differences exists between the experimental groups on each task and less experienced junior auditors are questionable surrogates for CPAs in unstructured tasks especially.
  • Page 67
    Changeable economic conditions and intense fluctuations in business environment are provided stakeholders to make decision under material uncertainty. In this case, using some models to predict financial performance (financial health or distress) by identifying effective variables or indexes is very important. This paper determines whether a model utilizes a number of economic and financial variables (such as cash flow ratios and the other financial ratios) which can be useful to predict the financial distress. In this study four prediction models like Wallace, Springate, Shirata, & Thai da are developed with cash flow ratios & economic variables with lag1 and lag2 which are tested by logistic regression. Then they are compared to determine the better prediction ability. Based on the findings, it is claimed that Wallace, Springate developed models with cash flow ratios &economic variables they have some efficient variables to predict financial distress or failure.
  • Page 85
    This study investigate the effect of institutional stock ownership on a firm’s earnings management activity by testing the empirical association between institutional Investor shareholdings and flexibility available for managers to make use of abnormal Accrual adjustments to manage earnings. This study is motivated by the fact that most previous earnings management research generally ignores the influence of corporate governance factors that might constrain managers’ ability to manage earnings. Institutional investors improve the quality of corporate governance in financial reporting. The statistical population of this research consists of listed companies on Tehran Stock Exchange (TSE).It is Used 2 different types of statistical test (Correlation and multi cross-sectional regression tests) for investigating the relationship between earnings management and institutional stock ownership. The results show a significant difference between stock institutional ownership level and its concentration with earnings management.
  • Page 99
    Prediction is an important part of the decision-making process, because decision making reflects what will happen in the future. In economic decision making, financial prediction is a important activity. Cash flow prediction is required in various economic decisions, because the cash flows are the basis for dividends, interest payments and repayment of debt. With respect to theoretical literature and conducted researches, three regression models are constructed namely earnings, cash flows, accrual components and cash flows models for predicting future cash flows. The empirical results show that past earnings, cash flows, cash flow and accrual components of earnings can be used to predict future cash flows of Tehran listed companies. But there are not different predictive powers between three prediction models. Furthermore, additional year lags of accounting data can improve the predictive power of the model.
  • Page 117

    This study examines how the quality of corporate disclosure which includes timeliness and reliability, impacts earnings management by Tehran Stock Exchange (TSE) listed companies. We use a sample of 51 listed companies over a five-year period (2003-2008). The focal point of our study is whether improving disclosure quality decreases information asymmetry resulting in less earnings management. In this study, timeliness and reliability of the provided information are used as a proxy for disclosure quality. Discretionary accruals calculated using cross-sectional modified Jones model is used as a proxy for earnings management. We find a negative association between corporate disclosure and earnings management and also between timeliness of corporate disclosure and earnings management, suggesting that improving the timeliness of disclosure decreases the likelihood of earnings management by the companies. However, we do not find any significant association between reliability of disclosure and earnings management.