فهرست مطالب
پژوهشنامه علوم انسانی و اجتماعی
پیاپی 2 (پاییز 1380)
- ویژه ادبیات و حقوق
- 170 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
- تاریخ انتشار: 1380/09/15
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحه 13بررسی ویژگی های کلی و فنی شعر ایرانی در دوره میانه، یعنی در ادبیات پارتی و فارسی میانه، مضمون اصلی این مقاله است. نخست، تاریخچه شعر پارتی و فارسی میانه. تحول شعر و رشد شاعر - نوازندگان یا”گوسانان“دوره پارتی و سنت گوسانی در این دوره مورد بررسی قرار گرفت.
کلیدواژگان: پارتی، فارسی میانه، شعر هجایی، تکیه ای، گوسانان (خنیاگران)، ضرباهنگ -
صفحه 35محمدتقی بهار مشهور به ملک الشعرا که زندگی او مقارن بود، با تغییرات اساسی در ساختار حکومتی ایران، با تاثیر از انقلاب مشروطه در جرگه شعرای اجتماعی ادبیات مشروطه و پس از آن قرار گرفت. الگوهای فرهنگی جامعه ایران تا حد زیادی در اشعار این شاعر توانمند بروز یافته است.
کلیدواژگان: ملک الشعرای بهار، فرهنگ، اخلاقیات، تعلیم و تربیت، نیروهای موهوم -
صفحه 63ارائه نظام حقوق کیفری مصر باستان، اعم از آیین دادرسی کیفری و حقوق جزا و آگاهی از نوع اندیشه و کردار مصریان در زمینه جزایی، بسیار مفید و جالب است. از آنجا که نظام حقوقی مصر از اصول مذهبی زمان خود نشات می گرفت، روحانیون و کاهنان در اجرای عدالت نقش بسزایی ایفا می کردند.
کلیدواژگان: مجسمه عدالت، ساتراپ، تزویر در اوزان، خاکستر، کیفر ترذیلی -
صفحه 93یکی از نکات مهم در مساله امر به معروف و نهی از منکر، توجه به نحوه اجرای صحیح و مطلوب آن در جامعه است. ویژگی های مجریان امر به معروف و نهی از منکر، درک صحیح موقعیت همراه با انتخاب روش مناسب جهت اجرای امر به معروف و نهی از منکر، و شناخت دقیق مفهوم و مصادیق معروف و منکر، از جمله موضوعاتی هستند که به صورت تحلیلی و توصیفی و به عنوان راهکارهای اجرایی در این مقاله مورد بحث و بررسی قرار می گیرند.
کلیدواژگان: امر به معروف و نهی از منکر، حسبه، ویژگیهای آمر و ناهی، روش امر و نهی -
صفحه 115قبل از به وجود آمدن مکتب جرم شناسی مبتنی بر نظریه بزه دیده شناسی در سال 1980، هیچ توجهی به بزه دیده در فرآیند کیفری نشده بود. آنگاه که در آن سال، مطالعاتی در خصوص بزه دیدگان شروع شد، این سؤال مطرح گردید که: آیا همه جرایم دارای بزه دیده هستند؛ یا بعضی از جرایم فاقد بزه دیده می باشند؟
کلیدواژگان: جرم شناسی، جرم، بزه دیده -
صفحه 131اصطلاح «حیله های شرعی» در عرف فقها و کاربرد آن در مباحث فقهی به عنوان روشی جهت رفع موانع قانونی بر کسی پوشیده نیست. تمایز حیله مشروع از نامشروع، تبیین مورد پژوهانه حیله های رایج در عقود و گزارش و تحلیل آرای فقهای امامیه و عامه با نگاهی به مواد قانونی، مباحث حقوقی و مسائل روز موضوعاتی هستند که در این نوشتار مورد پژوهش قرار گرفته است.
-
صفحه 139
-
صفحه 155