فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 126 (تابستان 1388)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 126 (تابستان 1388)

  • 108 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/09/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فناوری
  • سهراب ویسه، ناهید خدابنده، حمیدرضا حکاکی فرد، فرهنگ طهماسبی صفحه 2
    در این مقاله پس از تعریف و شناسایی انواع مصالح بوم آورد، تحقیقات و دستاوردها در استفاده از مصالح بومی بررسی و خصوصیات آنها تشریح می شود. تحقیقات انجام شده در زمینه هر کدام از مصالح ساختمانی بومی شامل خشت، خشت تثبیت شده، خاک کوبیده شده، چینه، کیسه های خاک، رس سبک، بلوک کاه، پوشش بام میکروبتنی، آجر، ضایعات آجر، بلوک های سیمانی، شن و ماسه، آهک، ملات های مورد استفاده در بنایی، چوب، ضایعات کشاورزی و الیاف طبیعی، دیوار حصیری و نی ارائه می گردد.
    در بخش دیگر این مقاله، ابتدا براساس آمار موجود از مصرف مصالح در ساختمان های کشور، مصالح بومی مورد استفاده در مناطق مختلف بررسی می گردد. در ادامه این بخش مصرف مصالح مورد استفاده در ساختمان های کشور از لحاظ کمی بررسی می شود و مصرف آنها در سال های آینده، مطابق روند تغییرات آمار موجود از دوره های گذشته، پیش بینی می گردد. برای بررسی وضع موجود، هم پوشانی نقشه پهنه بندی زلزله و مصالح ساختمان های کشور و همچنین هم پوشانی نقشه پهنه بندی اقلیمی و مصالح ساختمان های کشور مورد تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مصالح بوم آورد، اقلیم، زلزله، بنایی، دوام، مقاومت
  • معماری
  • مریم ارمغان، یوسف گرجی مهلبانی صفحه 20
    چند دهه از مطرح شدن معماری پایدار می گذرد و راهکارهای بسیاری، توسط آن، برای حل بحران های معاصر ارائه شده است؛ ولی همچنان مشکلاتی در سر راه ایجاد معماری پایدار وجود دارد. به نظر می رسد که با رفع موانع از طریق توجه به ارزش ها و ویژگی های معماری بومی، می توان آن را کامل نمود. چرا که با توجه به آثار معماری بومی و مستندات کتابخانه ای، این بناها در زمان و مکان خود به خوبی با اهداف رویکرد پایداری، مطابقت می کردند؛ در شکل گیری معماری بومی، برخی روابط اجتماعی و اقتصادی با محیط طبیعی و نمادهای فرهنگی ماهرانه انعکاس می یابد. بدین ترتیب پیوستگی موضوعات مورد نظر معماری پایدار در معماری بومی قابل مشاهده است.
    مسلما معماری بومی (مربوط به گذشته کشورمان) در زمان و مکان خودش پایدار بوده و تکرار آن امری بیهوده است. در این مقاله استخراج ویژگی-های قابل تکرار آن در راستای دستیابی به اهداف معماری پایدار، مورد نظر می باشد. پایداری به معنی ایجاد فرآیندی قابل تکرار می باشد و مفهومی است که بیشتر به عنوان اندازه ارزش یک روش به کار برده می شود. با این نگرش، درک اصول و ارزشهای تکرارپذیر معماری بومی، بسیار با ارزش می باشد.
    روش این پژوهش مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای است و رویکردی توصیفی دارد. نتایج به دست آمده از این پژوهش به درک اهمیت نقش معماری بومی در ایجاد رویکرد پایداری در معماری منجر می شود.
    کلیدواژگان: معماری پایدار، فرآیند معماری، معماری بومی
  • ناهید صادقی پی صفحه 36
    این روزها در زمینه ساخت بناهای مختلف در سطح جامعه مشکلهایی از برخوردهای تشریفاتی و مسرفانه را شاهد هستیم. این امر نه تنها در زمان ساخت بناها و از طریق هدر دادن منابع، مصالح و انرژی های گوناگون، بلکه در مرحله پیش از ساخت و هنگام طراحی بناها نیز وجود دارد. دیدگاه مورد توجه امسال، «اصلاح الگوی مصرف» است. جا دارد که در این رابطه به تمامی موارد کاربردی جامعه و از جمله به معماری نگاهی دقیق داشته و در جهت جلوگیری از اسراف و اتلاف منابع و بهره برداری هرچه بیشتر و بهتر از آنها همت گماشته شود. این مقاله سعی دارد در مورد دیدگاه مسرفانه طراحی بناهای مسکونی (طراحی فاز 1 معماری) که بخش وسیعی از معماری کشور را شکل می دهد، تاملی داشته باشد و در این راستا نکاتی را متذکر شود.
    کلیدواژگان: طراحی خانه، نیت ساخت خانه، وسعت خانه، احکام طراحی خانه، تکالیف طراح خانه
  • کاکاشیر اسماعیلی زاده، سجاد دامیار صفحه 48
    مقاوم سازی عبارتست از مجموعه اقداماتی که کارایی، زیبایی و ایستایی یک بنا را در برابر آسیب های ناشی از عوامل تخریب و فرسودگی بنا در طول زمان حفظ می کند. عملیات مقاوم سازی معمولا بر روی بناهایی که در گذشته های دور و نزدیک ساخته شده اند انجام می شود و البته این دلیل نمی شود که از اصول آن در ساخت و سازهای امروزی نتوان استفاده کرد.
    این مقاله تلاش می کند با بررسی مقوله های کلی، که مسائل قابل توجه در بنا از طریق آنها در طراحی معماری صورت بندی و عنوان می شود به ارائه نظریاتی در راستای مقاوم سازی بنا با توجه به مفاهیم پایه معماری بپردازد. رویکرد مقاله این است که با شناسایی عوامل تخریب و فرسودگی بنا و سپس بیان مفاهیم پایه معماری، راهکارهایی را در ذیل این مفاهیم که موثر در بهبود روند مقاوم سازی بنا هستند مطرح نماید.
    کلیدواژگان: مفاهیم پایه معماری، مقاوم سازی، حوزه بندی کارکردی، فضا، فرم، بافت، پوسته
  • شهرسازی
  • رحمت الله بهرامی صفحه 58
    پدیده حاشیه نشینی به مفهوم امروزین نخست در کشورهای صنعتی همراه با رشد شتابان شهرنشینی و افزایش میزان مهاجرت روستاییان به شهرها به وجود آمد و در کشورهای در حال توسعه نیز به دنبال برنامه های استعماری کشورهای صنعتی و نفوذ و اشاعه فرهنگ و تکنولوژی آنان در این کشورها شروع به رشد و توسعه نموده است. تاریخچه حاشیه نشینی در ایران به دهه 1340 شمسی بر می گردد. طی 50 سال گذشته اغلب کلان شهرها و حتی شهرهای میانی با پدیده حاشیه نشینی مواجه بوده اند. مطالعه حاضر منطبق است بر شهر سنندج مرکز استان کردستان که مورد توجه مهاجرین روستایی و سایر نقاط شهری استان بوده است بطوریکه جمعیت شهری آن طی سه دهه گذشته به بیش از 3 برابرافزایش یافته است. بنظر می رسد گسترش حاشیه نشینی در این ناحیه شهری در نتیجه فقدان کارکردهای خدماتی به نقاط روستایی بوده که عوارض آن در سیکل مهاجرت ها و گسترش حاشیه نشینی دیده می شود.از طرف دیگر نقش محدودیت های طبیعی مانند شیب، ارتفاع زیاد از سطح دریا نقاط روستایی و شرایط اقلیمی سرد و خشک منطقه در تشدید مهاجرتها موثر بوده است. روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی با رویکرد طبیعی و میدانی با استفاده روش کمی و کیفی (مصاحبه، مشاهده و پرسشنامه) مورد کند و کاو قرار گرفته است. همچنین از نرم افزار GIS در نمایش مناطق حاشیه نشین شده است. نتایج یافته ها نشان می دهد، مناطق حاشیه نشین شهر سنندج بیش از42 درصد جمعیت شهری و32/13 درصد فضای مسکونی شهر را اشغال کرده اند. از نظر ناهنجاری (جرایم خلاف اخلاق مانند دزدی، جرم) 56 درصد نزاع های دسته جمعی، 64 درصد معتادان، 30/53 درصد و بیش از 75 درصد دستفروشی ها و 34 درصد جرایم جنسی از افراد حاشیه نشین هستند.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، سنندج، امنیت اجتماعی، مهاجرت
  • سوانح
  • سمیه مختاری صفحه 72
    هر ساله شاهد هستیم که بلایای طبیعی خسارات عمده مالی و جانی به جوامع انسانی وارد می سازد و متاسفانه کشور ما هم هر چند صباحی طعم تلخ این وقایع را می چشد. سیل، زلزله، خشکسالی، سرمازدگی، طوفان و... خسارات جانی و مالی فراوانی به کشور وارد می آورد و این تبیین تمهیداتی جهت کاهش خسارات ناشی از این بلایا را می طلبد که این تمهیدات به صور گوناگون می باشد و قطعا قدم اول شناخت و درک این پدیده ها می باشد زیرا انسان از ناشناخته ها خصوصا چنانچه از آن ضرر دیده باشد هراس داشته و آنچه در قدم اول سبب کاهش این ترس می گردد شناخت است که این رسالت علم می باشد تا درک صحیحی از پدیده ها به انسان بنمایاند و انعکاس صحیح رفتاری جوامع بشری را در مقابله با خطرات این پدیده ها بروز دهد لذا در گام اول مقابله پیشگیری و پیش آگاهی نقش برجسته ای در این مهم دارد و در بسیاری مواقع می توان با اقدامات پیشگیرانه و پیش آگاهی از صدمات و خسارات جلوگیری نمود.این نوشته نیز با تدوین کلیه راهکارهای پیشگیری از سیلاب سعی داشته تا راهنمای کاملی از عوامل کاهش دهنده خطرات سیل را گردآوری نماید.
    کلیدواژگان: سیلاب، آبخیزداری، سد خشکه چین، سیل گیر
  • بازی منظر
  • س. مکینتایر ترجمه: دکتر حسن دارابی، ندا آشتیانی صفحه 90
    به منظور نمایش برخی اصول نظری پشتیبان برنامه ریزی حفاظت در مقیاس منظر برای استفاده در کارگاه ها یک بازی صفحه ای تولید شد. این بازی براساس مدل های بی طرف منظر است و اثرات حذف زیستگاه و نظام پیوستگی منظر برای موجودات دارای خصوصیات حرکتی متفاوت نشان می دهد. این مقاله به طور خلاصه اصول اکولوژیکی پشتیبان بازی، تجهیزات مورد نیاز برای انجام بازی و قوانین بازی را شرح می هد. این بازی در 3 کارگاه توسط 75 نفر به صورت آزمایشی انجام شد. به نظر تعدادی از شرکت کنندگان، این بازی ابزار آموزشی موثری برای فعالیت های ارتباطی است.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، ارتباط، آموزش، قطعه قطعه شدن، پیوستگی زیستگاه، حفاظت طبیعت
|
  • Dr.Veiseh, Sohrab, Khodabandeh, Nahid, Hakaki Fard, Hamidreza, Tahmasbi, Farhang Page 2
    In this article definition of local building materials and characteristics of different kind of them are described. The Building materials discussed are adobe, stabilized earth blocks, Rammed earth walls, straw – bale, Superadobe, Micro-Concrete Roofing Tile, brick, concrete block, sand and gravel, lime, masonry mortar, wood, agricultural wastes, bamboo. Using locally available building materials as well as the skills of local craftsmen should be considered for the design of earthquake resistant houses and it should be proved that the solutions are accepted by the beneficiaries.In other part of this article, local building materials of the country are studied based on statistical data of building materials consumption. Then Building material status and prospects are reviewed. For current situation, the evaluation, earthquake risk zonation map and also climate zonation map are overlaid by building material consumption map and different area are compared in this respect.In almost all localities, nature has provided us with some wonderful materials to build with. Because these materials require little processing or transporting, the environmental and economic costs are low. Some are renewable resources (like trees and straw), and some may be so abundant that their supply seems almost inexhaustible (like rocks and sand).Building construction can use local products and services where they are available. A locally based economy can be more sustainably managed than one based on imported materials and services. Local materials, such as stone, tile, brick and timber, also give a building a quality of "place", or belonging in the region. At the same time, local materials substantially reduce the energy and environmental impacts of transporting of materials in long distances. A traditional rural residence is almost always based on adaptations to the local environment, and is often built with the labour of the villagers themselves without the need for external mechanized inputs.Low cost, aesthetics, preserving traditions, and living in climatically suitable houses are all fine notions, but the durability of homes is also an important consideration. A mud house with a thatched roof needs continuous maintenance, whereas a brick and cement house is far sturdier, and has a longer life span.
  • Armaghan, Maryam, Dr. Gorji-Mahlabani, Yousef Page 20
    Sustainable architecture has grown over decades and many guidelines has been presented for solving the crises, but likewise there are some obstacle in its way to be carried out. It is possible to complete the sustainable architecture through paying attention to values and features of vernacular architecture. Because by considering vernacular architecture works and library documents, it is understood that these buildings were compatible with sustainable approach. In forming vernacular architecture some social and economical relations with natural environment and cultural signs are considered. In this way the sustainable aspects incorporation is observable. Obviously the repetition of precedent vernacular architecture is not true. In this paper, finding frequent values of vernacular architecture is the aim. Sustainability means, making a frequent process and it is a concept which is used as an amount of value of an approach. In this vision, understanding the frequent values and principles of vernacular architecture is treasured.
  • Dr. Sadeghipei, Nahid Page 36
    Nowadays we are witness to some kinds of squandering and luxurious attention to different dimensions of people's lifestyles in our society. This situation is in current to many aspects and to the architecture as well. During the construction of a building, a large amount of building materials, natural resources, man powers and various energies are wasting. But that is not all. This wrong attitude is unfortunately happening all the time. Not only during the construction of the building, but also in the beginning of the work, in other word during the designing process.It is praiseworthy to have a new deep look at this issue. This will be helpful to find out the ways that these problems are occurring and to present a solution for them. This article is decided to elaborate about this matter. It will focus on the design process of housing which contains a large number of buildings in the country. It will mention some points regarding the squandering and luxurious viewpoints of architects which will flourish in the houses and causes some problems. Then a proposal will be presented for the architects to prevent and control the above mentioned viewpoints during the designing a building.
  • Damyar, Sajad, Esmaeilizadeh, Kakashir Page 48
    Retrofit is a set of measures taken to protect the efficiency, beauty and static's of building against damages stemming from destruction and decay factors over time. The process of retrofit is usually done on buildings built in the past. But it doesn’t imply that its principles cannot be applied in the current construction.This article trying to investigate the general issues by discussing the different important matters in architectural design, aims to put forward theories about strengthening building with regard to basic concepts in architecture. By identifying the destruction and decay factors and discussing the basic concepts of architecture, the article to puts forth different ways to strengthen buildings effectively and also aim to elaborate these basic concepts.
  • Dr.Bahrami, Rahmatallah Page 58
    Informal settlement at the outskirt of the cities in its today’s concepts first appeared in industrial countries with township growth and rural migration to cities; and in developing countries started following colonial programs of industrial countries and penetration of west culture and technology. History of informal settlement in Iran backed to 1961. During past 50 years majority of macro cities and studies focused on this phenomena. This study focused on sanandaj, the center of Kurdistan province that its population have increased three times in three decades. It seems that developing of informal settlement in this area is as result of lack of provision of services in the rural area. In other hand the role of natural limitation such as slope, heights, dry and cold climate intense the migration. The methodology of study is analytical – description with natural and field approach, using quality and quantity methods (interview, observation, questionnaire). GIS software also used to show outskirt of sanandaj which occupied 42 percent of the city population and 13.32 percent of residential space. With regard to social crimes, such as rubbery, sexual offences (34 percent), collective quarrel (56 percent), drug addicts (64 percent) and more than 75 percent of peddlers are resides in these areas.
  • Mokhtari, Somayeh Page 72
    Every year we witness that natural disaster cause some damages in the societies, financially and human life. Unfortunately our country occasionally experience this bitter event. Flood, earthquake, drought, frostbite, storm and… create lots of damages. Therefore, it requires some arrangements and management to decrease these damages. These arrangements are presented differently, surely the first step is to know about these phenomenons and understand them, because human being fears of unknown things especially if they had bad experience. At the first step what could reduces this fear, is having knowledge through training by providing the right understanding of the events to people and make sure to reflect a right behavior by people when encountening danger by these events. However, the most important issue in flood control is the role of mitigation and forewarning. In many cases we can prevent the injuries and damages by preventive and forewarn action. In this paper it has been tried to provide a complete guidance of decreasing factors in flood water dangers through collecting all preventive ways.
  • Page 90
    A board game was developed for use in workshops to demonstrate some theoretical principles underpinning conservation planning at the landscape scale. The game is based on neutral landscape models and demonstrates the effects of habitat removal and arrangement on landscape connectivity for organisms with different mobility characteristics. This paper briefly describes the ecological principles underpinning the game, the equipment required to run a game session and the rules of the game. The game was piloted in three workshops where it was played by a total of 75 people, primarily extension personnel. It proved to be an effective learning tool that was adopted by a number of the participants for their own communication activities.