فهرست مطالب

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 57، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • زهرا دیلمی خیابانی، مهدی بنان، علی محمد اصغریان، جلال قره سوران، غلامرضا جوادی، کیمیا کهریزی، حسین نجم آبادی صفحات 147-153
    سابقه و هدف
    هیدروکسی اوره (HU) دارویی است که می‎تواند منجر به القای ژن γ-گلوبین به منظور درمان –βتالاسمی گردد. در این مطالعه اثر غلظت‎های مختلف این دارو بر میزان القای ژن γ-گلوبین در سلول‎های K562 بررسی و غلظت بهینه جهت القا ژن γ-گلوبین در این سلول‎ها تعیین و هم‎چنین اثر مهاری siRNA بر ژن کاندیدای مسیر سیگنالی HU در سلول های K562 بررسی شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، سلول‎هایK562 با غلظت‎های 50، 100 و 200 میکرومولار هیدروکسی اوره تیمار شدند. جهت مطالعه میزان مهار ژن کاندیدای مسیر سیگنالی هیدروکسی اوره، siRNA هدف طراحی و به سلول‎های K562 با روش Lipofection وارد شدند. میزان القای ژن γ- گلوبین و میزان مهاری ژن کاندیدای مسیر سیگنالی هیدروکسی اوره با روش Real-time PCR اندازه‎گیری شد.
    یافته ها
    تیمار سلول‎های K562 با هیدروکسی اوره، بیان ژن γ- گلوبین در غلظت 50 میکرومولار 75/1 برابر و در غلظت 100 و 200 میکرومولار تا 5/2 برابر افزایش یافت. یافته های حاصل از تاثیر siRNA بر روی سلول‎های K562، مهار 79 درصدی را نشان داد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که القا γ-گلوبین در غلظت 100 میکرومولار هیدروکسی اوره مشابه غلظت 200 میکرومولار است. هم‎چنین میزان مهار با siRNA با کارایی بالا در مورد ژن کاندیدای مسیر سیگنالی هیدروکسی اوره در سلول های K562 مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: ژن، γگلوبین، هیدروکسی اوره، سلول‎های K562، Real time PCR، siRNA
  • خدیجه نژاد شاهرخ آبادی، جلیل توکل افشاری، حسن رخشنده، اعظم بروک صفحات 154-159
    سابقه و هدف
    در طی چند سال گذشته خواص ضد سرطانی عصاره زعفران به اثبات رسیده است. در این تحقیق اثر سایتوتوکسی سیتی عصاره تام زعفران بر روی سلول های کارسینومای کبد انسان (HepG2) بصورت in vitro مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، اثر کمی عصاره بر تکثیر رده های سلولی کارسینومای کبد انسان (HepG2) با استفاده از تکنیک رنگ سنجی MTT (دی متیل تیازول–دی فینل تترازولیوم بروماید) تعیین گردید. هم زمان اثر عصاره بر روی سلول های طبیعی فیبروبلاست موش (L929) بعنوان شاهد ارزیابی شد. این روش سریع، حساس و قابل اندازه گیری برای تکثیر همه انواع سلول ها به روش اسپکترفتومتری است. میزان عصاره مورد نیاز جهت تولید 50 درصد سمیت سلول (IC50) توسط رسم نمودار با استفاده از غلظت های مختلف عصاره با توجه به درصد سلول های زنده مانده در مقایسه با سلول هایی که هیچ دارویی بر علیه آنها استفاده نشده بود، پس از سنجش و مقایسه بدست آمد.
    یافته ها
    غلظت مهارکننده 50 درصد رشد سلول ها (IC 50) برای سلول های سرطانی400 میکروگرم بر میلی لیتر بدست آمد. عصاره هیچگونه اثری بر مهار رشد سلول های طبیعی نداشت.
    نتیجه گیری
    عصاره تام زعفران می تواند با تغییرات درون سیتوپلاسمی و هسته ای اثرات سایتوتوکسی سیتی بر سلول های توموری داشته باشد.
    کلیدواژگان: عصاره زعفران، هپاتوکارسینوما، آنتی تومور، رنگ سنجی، رده سلولی L929
  • مریم بی خوف تربتی، حسین خان احمد، فاطمه جمشیدی، مرتضی کریمی پور، مجید صادقی زاده، محمدعلی شکرگذار، امیر امان زاده، سیروس زینلی صفحات 160-167
    سابقه و هدف
    یکی از روش‎های درمانی موثر برای بیماری بتاتالاسمی، ژن‎درمانی توسط ویرال وکتورها می‎باشد. هدف از این مطالعه ساخت لنتی‎ویروس‎های نوترکیب حاوی ژن بتاگلوبین و mini LCR جهت انتقال سازه ژنی مورد نظر به سلول‎های هدف به منظور ژن درمانی بتاتالاسمی ماژور می‎باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه بنیادی- کاربردی، هر یک از قطعات ژن بتاگلوبین و mini LCR در یک لنتی‎وکتور به نام pLenti-Dest کلون شدند. طی ترانسفکشن هم‎زمان وکتور نهایی به همراه سه وکتور کمکی با لیپوفکتامین 2000 به درون رده سلولی 293T، لنتی‎ویروسهای نوترکیب حاوی سازه ژنی مورد نظر تولید و با RT PCR تایید شدند.
    یافته ها
    تیتر این لنتی‎ویروس‎های نوترکیب در رده سلولی HT1080 تعیین شد. ترانسداکشن سلول‎های هدف در حضور پلی‎برن 2 برابر شد. سلول‎های HT1080 ترانسدیوس شده پس از دو هفته انتخاب آنتی‎بیوتیکی باقی ماندند. DNA این کلونی های باقی مانده استخراج و با روش PCR اینتگره شدن سازه ژنی ساخته شده تائید شد. MOI اپتیمم این ویروس‎ها برای سلول HT1080 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    می‎توان از لنتی ویرال وکتورها سبب انتقال موثر، کارآمد و پایدار ژن به سلول‎های پستانداران مانند سلول‎های بنیادی با هدف ژن‎درمانی بسیاری از بیماری های ژنتیکی از جمله بتاتالاسمی و سرطان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ژن درمانی، بتاتالاسمی، ژن بتاگلوبین، لنتی‎ویروس نوترکیب
  • عبدالرضا اردشیری لاجیمی، منصوره برزگر، مصطفی رضایی طاویرانی، مهرداد هاشمی، سعید حیدری، سید حسن مقدم نیا، شیوا کلانتری صفحات 168-172
    سابقه و هدف
    امروزه تحقیقات وسیعی در مورد تسریع ترمیم زخم انجام شده است. با توجه به کمتر بودن عوارض جانبی داروهای گیاهی نسبت به داروهای شیمیایی و نقش فیبروبلاست‎ها در ترمیم زخم، در این تحقیق عصاره گیاه اسکروفولاریا استریاتا (Scrophularia striata) از نظر خواص التیام‎بخشی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این تحقیق بنیادی_کاربردی، عصاره گیاه Scrophularia striata به روش عصاره‎گیری آبی تهیه شد. در این مطالعه از سلولهای فیبروبلاست پوست ختنه نوزاد انسان(Ffk) درمحیط کشت DMEM حاوی FBS 10 درصد استفاده شد. تعداد سلول‎های مورد مطالعه در این آزمایش حدود 100000 سلول بود که در حضور غلظت‎های مختلف 1، 3، 5، 7، 10 و 20 میکروگرم در میلی‎لیتر ازعصاره گیاه در فواصل زمانی 24، 48، 72 و 96 ساعت انکوبه شدند. جهت بررسی اثر عصاره بر رشد سلول از روش آنالیز MTT استفاده شد.
    یافته ها
    عصاره بذر گیاه Scrophularia striata اثر تحریکی بر رشد سلول‎های فیبروبلاست انسان داشت و این اثر تابعی از زمان انکوباسیون بود، به‎طوری که با افزایش زمان انکوباسیون میزان آن کاهش می‎یافت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که عصاره گیاه اسکروفولاریا استریاتا در غلظت‎های مختلف، اثرات متفاوتی در زمینه التیام‎بخشی و ضد سرطانی از خود نشان می‎دهد که با آزمایشات بیشتر می‎توان مناسب‎ترین دوز هر اثر را شناسایی کرد.
    کلیدواژگان: عصاره گیاه Scrophularia striata، سلول‎های فیبروبلاست، اثر التیام بخشی، MTT assay
  • میر هادی خیاط نوری، مهرداد نشاط قراملکی، غفور موسوی صفحات 173-180
    سابقه و هدف
    لوزارتان مهارکننده گیرنده آنژیوتانسین نوع I، دارای اثر حفاظتی در بعضی از بافت‎ها متعاقب آسیب‎های مختلفی نظیر اوروپاتی انسدادی است. هدف از این مطالعه تعیین اثر لوزارتان بر عملکرد کلیه متعاقب انسداد کامل یک‎طرفه حالب در موش صحرایی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 50 سر موش صحرایی نر نژاد SD به صورت تصادفی به پنج گروه ده تائی تقسیم شدند. در گروه اول یا کنترل (control) حیوانات به صورت خوراکی روزانه به مدت پانزده روز حلال دارو، در گروه دوم (UUO) حیوانات بعد از انسداد یک‎طرفه حالب حلال دارو را به مدت پانزده روز و در گروه سوم (UUO/LOS) حیوانات بعد از انسداد یکطرفه حالب لوزارتان را با دوز mg/kg 60 یکبار در روز به مدت پانزده روز به صورت خوراکی دریافت کردند. در گروه چهارم (Sham) و پنجم (Sham/LOS) حیوانات همانند گروه های دوم و سوم جراحی شدند ولی مجرای حالب مسدود نشد. در روزهای صفر، 3، 7 و 14 بعد از جراحی عیار سرمی کلسترول، اوره و کراتی‎نین سرم بررسی شد. در روز چهارده بعد از جراحی، کلیه چپ به روش هماتوکسیلین- ائوزین رنگ‎آمیزی و تغییرات بافتی آن بررسی شد. داده ها توسط آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان سرمی کلسترول، اوره و کراتی‎نین در گروه UUO متعاقب بستن حالب در روزهای 7 و 14 بعد از عمل به طور معنی‎داری (05/0p<) در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت. در گروه دریافت کننده لوزارتان، میزان سرمی کلسترول، اوره و کراتی‎نین در مقایسه با گروه UUO کاهش معنی‎داری (05/0p<) را نشان داد. تجویز لوزارتان حین انسداد حالب در گروه UUO/LOS توانست ضایعات ناشی از انسداد حالب را در بافت کلیه کاهش دهد. تفاوت معنی‎داری بین گروه کنترل و Sham مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که انسداد حالب باعث کاهش عملکرد کلیه و آسیب شدید بافت کلیه می‎شود و تجویز هم‎زمان لوزارتان باعث کاهش آسیب‎های بافتی ناشی از انسداد حالب می‎گردد.
    کلیدواژگان: لوزارتان، انسداد یک‎طرفه حالب، کلسترول، اوره، کراتی‎نین، تغییرات بافتی، کلیه، موش صحرایی
  • اکرم عیدی، مریم عیدی، لیلا بدیعی صفحات 181-186
    سابقه و هدف
    درد پدیده‎ای حسی است که در بسیاری از موارد نشانه‎ای برای شناسایی بیماری ها است. به دلیل خصوصیات اعتیادآور و عوارض جانبی بسیار مرفین تمایل کمتری به استفاده از آن وجود دارد. از طرف دیگر استفاده از گیاهان دارویی در تسکین درد از زمان‎های قدیم متداول بوده و استفاده از آنها رو به افزایش می‎باشد. در تحقیق حاضر، اثر ضد‎دردی عصاره الکلی برگ گیاه جعفری مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در تحقیق تجربی حاضر، اثر ضد‎دردی عصاره الکلی برگ گیاه جعفری توسط تست فرمالین و تست اسید استیک در موش مورد بررسی قرار گرفت. عصاره الکلی گیاه در دوزهای 100، 150 و 200 میلی‎گرم بر کیلوگرم وزن بدن و مرفین در دوز 10 میلی‎گرم بر کیلوگرم وزن بدن به عنوان داروی ضددرد استاندارد به صورت درون ‎صفاقی تزریق گردید. گروه شاهد سرم فیزیولوژیک را به‎‎عنوان حلال عصاره الکلی گیاه دریافت نمود.
    یافته ها
    عصاره الکلی برگ گیاه جعفری هر دو مرحله درد را در تست فرمالین کاهش داد. همچنین عصاره الکلی برگ گیاه جعفری تعداد انقباضات شکمی را نیز در تست انقباضات شکمی کاهش داد.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که برگ گیاه جعفری دارای اثرات ضد‎دردی است، هرچند مطالعات بیشتری برای تعیین اثرات درمانی آنها مورد نیاز می‎باشد.
    کلیدواژگان: گیاه جعفری، درد، موش کوچک آزمایشگاهی
  • صدیقه مهرابیان، احمد مجد صفحات 187-192
    سابقه و هدف
    عوامل شیمیائی سرطان‎زا ممکن است توسط فعالیت میکروب‎های ساکن در دستگاه گوارش ایجاد شوند. تحقیقات انجام شده، استفاده از محصولات پروبیوتیک را در کاهش خطر سرطان پیشنهاد می‎کنند. هدف از این پژوهش بررسی اثر مهار کنندگی باکتری پروبیوتیک بر گسترش سلول‎های جهش‎ یافته و سرطانی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه بنیادی، اثر ضد جهشی کشت‎های پروبیوتیک شامل بیفیدوباکتریوم بیفیدوس، بیفیدوباکتریوم لانکوم، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس بولگاریکوس، لاکتوباسیلوس رامنسوس و استرپتوکوکوس ترموفیلوس روی کاهش فعالیت جهشی و سرطان‎زائی دو ماده سرطان‎زای آزیدسدیم و نیتروزآمین با استفاده از سالمونلا و میکروزوم مطابق آزمایش Ames انجام شد.
    یافته ها
    اثر ضدجهشی و ضدسرطانی کشت‎های پروبیوتیک مشاهده شد. درصد کاهش اثر سرطان‎زائی در اغلب موارد بالای 40 درصد بود که نشان دهنده‎ی اثر ضد سرطانی قوی آنها می‎باشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که کشت‎های پروبیوتیک اثر ضدجهشی و ضدسرطانی قوی دارند.
    کلیدواژگان: سرطان، پروبیوتیک، کارسینوژن، سالمونلا تیفی‎موریوم، میکروزوم
  • محمد کارگر، مریم باقرنژاد، عباس دوستی صفحات 193-196
    سابقه و هدف
    مترونیدازول یکی از کلیدی‎ترین آنتی‎بیوتیک‎های رژیم‎های درمانی عفونت هلیکوباکترپیلوری است. هدف از این پژوهش، تعیین مقاومت به مترونیدازول در سویه های هلیکوباکترپیلوری جدا شده از بیماران ساکن در شهرکرد می‎باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی- توصیفی، در تابستان 1386 از بین بیمارانی که به بخش اندوسکوپی بیمارستان هاجر شهرکرد مراجعه نموده بودند، 263 بیمار به طور تصادفی انتخاب بررسی گردیدند. نمونه های بیوپسی بر روی محیط انتخابی بروسلاآگار و تحت شرایط استاندارد 7 روز گرم‎خانه گذاری شد. برای تعیین هویت هلیکوباکترپیلوری از روش رنگ آمیزی گرم، اوره‎آز، کاتالاز، اکسیداز و از روش PCR (واکنش زنجیره‎ای پلیمراز) به منظور شناسایی ژن ureC استفاده گردید. مقاومت به مترونیدازول با روش استاندارد دیسک دیفیوژنCLSI (Clinical and Laboratory Standards Institute) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان آلودگی با روش‎های RUT (آزمون اوره‎آز سریع)، کشت و PCR به ترتیب 37/54 درصد، 84 درصد و 79/84 درصد شناسایی گردید. از سویه های جدا شده، 49 سویه مقاوم (33/58 درصد) و 7 سویه نیمه‎حساس (33/8 درصد) به مترونیدازول شناسایی گردید. از 49 بیمار مقاوم به مترونیدازول به ترتیب 65/32 درصد، 40/20 درصد، 24/12 درصد، 10/6 درصد، 80/4 درصد و 48/24 درصد از بیماران مبتلا به گاستریت، زخم معده، زخم دوازدهه، التهاب مری، سرطان معده و بدون بیماری بودند. بین مقاومت به مترونیدازول و جنس زن ارتباط معنی‎داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    به دلیل مقاومت بالا به مترونیدازول در بیماران مورد پژوهش، ضرورت جایگزینی آن با سایر آنتی‎بیوتیک‎ها در رژیم درمانی وجود دارد.
    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، مترونیدازول، مقاومت میکروبی، شهرکرد
  • صاعد مبصری، فریدون ملک زاده، احمد علی پوربابایی، پوریاجندقی صفحات 197-200
    سابقه و هدف
    به دلیل توجه روز افزون به نگهدارنده های طبیعی، مطالعات فراوانی در طی سالهای اخیر صورت گرفته است که در آنها از نایسین به عنوان نگهدارنده، جهت کنترل پاتوژن‎های غذایی و میکروارگانیسم‎های عامل فساد مواد غذایی استفاده شده است. هدف از این مطالعه بررسی فعالیت ضد باکتریایی نایسین و تاثیر آن در کاهش غلظت نگهدارنده های شیمیایی رایج بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، فعالیت ضد باکتریایی نایسین و تاثیر آن در کاهش غلظت نگهدارنده های شیمیایی رایج، بر علیه باکتری های استافیلوکوکوس ارئوس (سویه 1112) و لیستریا منوسایتوجنز (سویه 1301) بررسی شد. آزمایش‎ها به دو مرحله اساسی تقسیم بندی شدند. مرحله اول شامل تعیین MIC (حداقل غلظت مهار کننده رشد) و MBC (حداقل غلظت کشندگی) مواد نگهدارنده نیتریت سدیم، بنزوئیک اسید و نایسین در pH بهینه (5/5) بود که برای این کار از روش تهیه رقت استفاده شد. در مرحله بعد، MIC نیتریت سدیم و بنزوئیک اسید در حضور MIC نایسن تعیین شد.
    یافته ها
    ترکیبات فوق بر علیه باکتری های استافیلوکوکوس ارئوس و لیستریا منوسایتوجنز خاصیت ضد باکتریایی داشته و MIC آنها به ترتیب برای استافیلوکوکوس ارئوس 350، 200 و 25 ppm و برای لیستریا منوسایتوجنز 100، 200 و 10ppm به دست آمد. هنگامی که نگهدارنده های شیمیایی همراه با نایسین به کار رفتند، نایسین MIC این ترکیبات را کاهش داد (به ترتیب 200 و 50 ppm برای استافیلوکوکوس ارئوس و 25 و 25 ppm برای لیستریا منوسایتوجنز).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که می توان از نایسین به عنوان یک نگهدارنده بی‎ضرر در میکروبیولوژی غذایی استفاده کرد و غلظت نگهدارنده های شیمیایی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: نایسین، سرطان، نیتریت سدیم، بنزوئیک اسید، باکتری
  • زهرا وحدت شریعت پناهی، فروغ اعظم طالبان، مجید مختاری، فرهاد علوی، یدالله محرابی، محمدحسین صالحی سورمقی، شاهین شهبازی صفحات 201-205
    سابقه و هدف
    تاخیر در تخلیه معده یکی از مشکلات اساسی بیمارانی است که تغذیه از طریق لوله می شوند و در معرض خطر بازگشت محتویات معده و پنومونی حاصل از آن می باشند. هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره زنجبیل در افزایش زمان تخلیه معده و میزان ابتلا به پنومونی وابسته به تهویه مکانیکی در مبتلایان به سندرم زجر تنفسی (ARDS) بستری در بخش مراقبت های ویژه بود.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی شده شاهددار دوسوکور، به 16 بیمار مبتلا به ARDS عصاره زنجبیل و به 16 بیمار دیگر روغن نارگیل (گروه شاهد) داده شد. مقدار کالری دریافتی کلی و در 48 ساعت ابتدای تغذیه، میزان ابتلا به پنومونی، تعداد روزهای بستری نبودن در بخش مراقبت های ویژه، تعداد روزهای بدون وابستگی به دستگاه تهویه مکانیکی و میزان مرگ در مدت 21 روز مطالعه اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میزان پنومونی وابسته به دستگاه تهویه مکانیکی در گروه دریافت کننده عصاره زنجبیل کمتر از گروه شاهد بود (به ترتیب 3/6 درصد در مقابل 3/31 درصد، 07/0p=). در میزان مرگ و میر بین دو گروه تفاوتی دیده نشد. میانگین روزهای بدون تهویه مکانیکی در گروه دریافت کننده عصاره زنجبیل 1/1±2/11 و در گروه شاهد 1±2/7 روز بود (02/0p=). میانگین روزهای بستری نبودن در بخش مراقبت های ویژه در گروه دریافت کننده عصاره زنجبیل، 8/0±7 روز در مقابل 8/0±4/4 روز در گروه شاهد بود (04/0p=).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که تغذیه از طریق لوله با عصاره زنجبیل، ممکن است بتواند مدت زمان تخلیه معده را کوتاه کرده و میزان ابتلا به پنومونی وابسته به دستگاه تهویه مکانیکی راکم کند.
    کلیدواژگان: زنجبیل، ARDS، تغذیه روده ای، بخش مراقبت های ویژه
  • محمد صاحب الزمانی، محبوبه صفوی، حجت الله فراهانی صفحات 206-211
    سابقه و هدف
    فرسودگی شغلی در حرفه پرستاری، نه تنها موجب بروز آسیب های جدی روانی در پرستاران می شود، بلکه با افزایش میزان غیبت، کاهش انرژی و بازده کاری به افت کیفیت مراقبت از بیماران می انجامد. این مطالعه با هدف تعیین میزان فرسودگی شغلی و ارتباط آن با حمایت های اجتماعی پرستاران شاغل در بیمارستان های روانپزشکی شهر تهران صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، 93 پرستار شاغل در بیمارستان های روانپزشکی وابسته به دانشگاه های تهران، ایران و بهزیستی و توانبخشی بصورت تصادفی طبقه ای انتخاب و بررسی شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای شامل سه بخش اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه فرسودگی شغلی ماسلاچ و جکسون و پرسش نامه منابع حمایتی هاوس و ولز بود.
    یافته ها
    9/69 درصد و 5/64 درصد پرستاران به ترتیب دارای میزان متوسطی از دفعات فرسودگی و شدت فرسودگی شغلی بودند. 70/67 درصد و 70/81 درصد پرستاران به ترتیب دارای میزان کمی از دفعات و شدت خستگی عاطفی بودند و 30/75 درصد و 71 درصد آنان به ترتیب دارای میزان کمی از دفعات و شدت بی تفاوتی بودند. اما میزان دفعات و شدت کاهش موفقیت فردی در اکثریت پرستاران زیاد بود (به ترتیب 5/50 درصد و 80/53 درصد). ضریب همبستگی پیرسون بدست آمده نشان داد که با افزایش میزان حمایت سرپرستار، دفعات و شدت خستگی عاطفی و با حمایت همسر، دفعات خستگی عاطفی و شدت بی تفاوتی و با حمایت خانواده، شدت خستگی عاطفی و دفعات خستگی عاطفی کاهش می یابد، اما بین حمایت همکار و میزان فرسودگی شغلی ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به مشکلات جسمی، روانی و اجتماعی ناشی از فرسودگی شغلی، کلیه محققین بر روش های پیشگیری از آن تاکید دارند. بنابراین ایجاد سیستم های حمایتی قوی در محیط کار و خارج از آن روشی موثر برای پیشگیری از فرسودگی شغلی است.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، حمایت های اجتماعی، پرستاران روانپزشکی
  • محمد کریم رحیمی، پگاه علم بیگی، لیدا موسوی، پروانه عدیمی، زهرا طیبی، مژگان معصومی، طاهره فضلعلی کاظمی، زینب محمودی، محمد بساک صفحات 212-215
    سابقه و هدف
    با وجود اهمیت باکتری کمپیلوباکتر ژوژونی در ایجاد عفونت های اسهالی، متاسفانه در آزمایشگاه های تشخیص بالینی معمولی از محیط های انتخابی ویژه این باکتری کمتر استفاده می شود و بسیاری از موارد اسهال های ناشی از این باکتری تشخیص داده نمی شود. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی این باکتری در اسهال های خونی و دیسانتری بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 90 بیمار مبتلا به اسهال خونی بررسی شدند. نمونه ی مدفوع بیمار در محیط انتخابی کشت داده شد و از نظر رشد کلونی های کمپیلوباکتر ژوژونی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در کل 66 (3/73 درصد) فرد مؤنث و 24 (7/26 درصد) بیمار مذکر مورد بررسی قرار گرفتند. بیشتر موارد اسهال خونی در گروه سنی کودکان مشاهده شد و میانگین سنی بیماران 09/13 سال بود. در 7 مورد (8/7 درصد) کمپیلوباکتر ژوژونی یافت شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت کمپیلوباکتر ژوژونی در بروز اسهال خونی و دیسانتری باسیلی، پیشنهاد می شود در آزمایشگاه های تشخیصی بالینی، کشت در محیط های انتخابی کمپیلوباکتر ژوژونی شامل اسکایرو و کمپی باب در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: کمپیلوباکتر ژوژونی، اسهال خونی، دیسانتری
|
  • Zahra Deilami Khiabani *, Mahdi Banan, Ali Mohammad Asgharian, Jalal Gharesouran, Gholamreza Javadi, Kimia Kahrizi, Hossein Najmabadi Pages 147-153
    Background
    Hydroxyurea (HU) is currently used for β thalassemia treatment through induction of fetal γ-globin. In this study, effects of different concentrations of hydroxyurea on induction of γ-globin gene in K562 cells, and inhibitory effect of siRNA against candidate gene which may be involved in HU mediated γ-globin induction were assessed.
    Materials And Methods
    In this experimental study, K562 cells were treated by different concentrations of HU (0, 50, 100 and 200 μM). siRNA against candidate gene in HU mediated γ-globin gene induction was transfected to K562 cells using lipofectamine 2000. The level of γ-globin gene induction and inhibition were determined by quantitative real-time PCR.
    Results
    There were 1.75-, 2.45- and 2.55- fold inductions in γ- globin gene using 50, 100 and 200μM HU, respectively. There has been 79.5% down regulation on candidate gene in siRNA transfected K562 cells.
    Conclusion
    This study showed that γ-globin induction in 100μM HU is similar to 200 μM HU treated K562 cells. There was also efficient inhibitory effect on candidate gene which may be involved in HU mediated γ-globin induction.
  • Khadijeh Nejad Shahrokhabadi *, Jalil Tavakkol Afshari, Hassan Rakhshandeh, Azam Barouk Pages 154-159
    Background
    The anti-tumor effect of saffron extract has been proved in both in vitro and in vivo in recent years. In this study, cytotoxicity effect of total saffron extract on human liver carsinoma cells (HepG2) investigated in in vitro condition.
    Materials And Methods
    In this experimental study, the effects of total saffron extract on quantitative proliferation of all cell lines were determined by using 3-(4,5-dimethyl thiazol-2yl) -2,5-diphenyl tetrazolium bromide (MTT) colorimetric assay. Also, effects of extract on mouse fibroblast cells (L929) were evaluated as the control. MTT assay is a fast, sensitive and quantitative method for all kind of cell’s proliferation by spectrophotometry. Amount of required extract for occurring 50% cytotoxicity to the cells (IC 50) was achieved by administering different concentration of extract, and comparing the left alive cells with cells that no drug was used on them.
    Results
    50% inhibition of tumor cells growth was achieved at 400 mg/ml. Extract had no inhibitory effect on normal cells growth.
    Conclusion
    Total saffron extract can be used as cytotoxic agent against Cancer in vivo by producing cytoplasmic and nuclear changes.
  • Maryam Bikhof Torbati, Hossein Khanahmad, Fatemeh Jamshidi, Morteza Karimipor, Majid Sadeghizadeh, Mohammad Ali Shokrgozar, Amir Amanzadeh, Sirus Zeinali * Pages 160-167
    Background
    One of the most effective methods in the treatment of β-thalassemia is gene therapy by viral vectors. The aim of this study was to design a recombinant lentivirus containing mini LCR and β-globin gene for transferring normal β-globin gene into hematopoetic stem cells.
    Materials And Methods
    In this basic-applied study, each segment was cloned into a lenti transfer vector and confirmed by restriction digestion and sequencing. Transfer vector and three packaging plasmids were cotransfected into 293T packaging cells using lipofectamine 2000. Harvested viruses were confirmed by RT PCR on extracted RNA of these recombinant lentiviruses.
    Results
    The titer of lentiviral stock was determined in a HT1080 cell line. Transduction of target cells was increased by polybrene until 2 fold. Transduced HT1080 colonies remained after 2-week antibiotic selection. The remained transduced HT1080 colonies were expanded and DNA was extracted. PCR evaluated random integration of construct into the genome in this gene transfer technique. Optimum MOI for HT1080 cell line was determined.
    Conclusion
    Lenti viruses can be used for effective and permanent gene transfering in mammalian cells such as hematopoetic stem cells in order to accomplish gene therapy of genetic diseases like beta thalassemia and cancers.
  • Pages 168-172
    Background
    several studies have been performed on rapid wound healing. Because of minimal side effects of herbal drugs and role of fibroblast cells in wound healing, in this study the effect of Scrophularia striata extract on human fibroblast cell proliferation was evaluate.
    Material And Methods
    In this basic-applied study, Scrophularia striata seed extract was prepared by water based extraction methods. Foreskin fibroblast (Ffk) cells, maintaining in DMEM culture medium supplemented with 10% FBS in a humidified incubator (37ºC and 5% CO2) were used. 100000 Ffk cells per well were exposed to different concentrations of Scrophularia striata extract (1, 3, 5, 7, 10 and 20 µg/ml) at 24, 48, 72 and 96 hours. MTT assay was used to evaluate effects of extract on cell proliferation.
    Results
    S. striata seed extract had stimulatory effects on human fibroblast cells proliferation. Incubation time was effective on cell proliferation, so that cell proliferation was diminished with increasing incubation time.
    Conclusion
    This study showed that different doses of S. striata seed extract has various effects on improvement of wound healing and anti-tumor activity. Further investigations are recommended to detect optimum dose and mode of clinical applications.
  • Mir-Hadi Khayat Nouri *, Mehrdad Neshat Gharamaleky, Ghafour Mousavi Pages 173-180
    Background
    It is widely recognized that losartan, as an angiotensin receptor (AT1) antagonist, has organ protective nature and effective activity against organ damage progression. The aim of this study was to evaluate the effect of losartan on renal function amelioration after unilateral ureteral obstruction of rat.
    Material And Methods
    In this experimental study, 50 Adult male Sprague-Dawley rats were subjected to unilateral ureteral obstruction (UUO) of left kidney and randomly divided into five groups (ten rats in each groups) as follows: (1) control group; (2) UUO; (3) UUO/LOS; (4) Sham-operated; (5) Sham/LOS. Control animals received orally drug solvent by gavage for 15 days. Unilateral ureteral obstruction was performed on groups 2 and 3 and sham, the operation was performed in groups 4 and 5. The group 2, received solvent drug and group 3 received losartan (60 mg/kg) for 15 days. Blood samples were collected at day 0, 3, 7 and 14 after UUO for evaluation of serum creatinine, urea and cholesterol levels. Rats were sacrificed at day 14 for histopathological evaluation of left kidney with H&E technique. Data were analyzed by ANOVA statistics.
    Results
    Serum creatinine, urea and cholesterol levels significantly increased in UUO group at days 7 and 14 after operation compared with control group (p<0.05). But serum levels of creatinine, urea and cholesterol significantly decreased (p<0.05). Unlike losaratan treated animals, histopathologic evaluation showed more renal interstitial fibrosis, tubular epithelial necrosis, hemorrhage, interstitial infiltration of mononuclear cells, tubular atrophy, glumerular tufts expanding, periglomerular sclerosis, subcapsular fibrosis, glomerulosclerosis and peritubular capillaries edema in UUO groups. There were no significant differences between control and sham groups.
    Conclusion
    This study showed the ureteral obstructions lead severe renal tissue deterioration and dysfunction, but losartan may reverse renal tissue damage.
  • Akram Eidi *, Maryam Eidi, Leila Badiei Pages 181-186
    Background
    Pain is a sensorial modality, which in many cases represents the only symptom for the diagnosis of several diseases. Due to addictive properties and side effects of morphine, there is less attention to use it. Medicinal plants are used increasingly in the treatment of painful illnesses. The aim of this study was to evaluate the analgesic activity of ethanolic extract of parsley leaves in mice.
    Materials And Methods
    In this experimental study, analgesic activity of ethanolic extract of parsley leaves was evaluated in mice by formalin test and acetic acid test. Ethanolic extract of parsley leaves (at doses 100, 150 and 200 mg/kg) and morphine (10 mg/kg), as a standard drug, were injected intraperitoneally. The control group was administered saline as vehicle of ethanolic extract.
    Results
    Ethanolic extract of plant decreased both phases of pain in formalin test. Also, it decreased number of abdominal muscle contraction in Writhing test.
    Conclusion
    The present study indicated that ethanolic extract of parsley leaves has analgesic effects on mice and further studies need to evaluate its clinical properties.
  • Sedigheh Mehrabian *, Ahmad Majd Pages 187-192
    Background
    Chemical carcinogens may be produced by metabolic activity of microbes residing in gastrointestinal system. Researches suggest that the consumption of probiotic cultures may decrease the risk of cancer. The aim of this study was to evaluate inhibitory effects of probiotic cultures on mutant and cancerous cells.
    Materials And Methods
    In this experimental study, antimutagenic effects of probiotic cultures, including Bifidobacterium bifidus, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus and Streptococcus thermophillus, were assessed by the Salmonella/ microsome assay upon sodium azid and nitrosamine by Ames test.
    Results
    There were anticancer and antimutagenic activities of probiotic cultures. Anticarcinogenic effects of probiotic cultures were mostly above 40%, representing their potent anticarcinogenic activities.
    Conclusion
    This study showed that probiotic cultures have potent anticarcinogenic and antimutagenic activities.
  • Mohammad Kargar *, Maryam Baghernejad, Abbas Doosti Pages 193-196
    Background
    Metronidazole is one of the most important antibiotics in Helicobacter pylori (H.pylori) eradication regimens. This study was designed to determine metronidazole resistance H.pylori isolates from patients referred to Hajar hospital, Shahrekord, Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 263 patients who referred to endoscopy department of Hajar hospital, Shahrekord in 2007 were randomly selected. Gastric biopsy samples were cultured on selective Brucella agar containing 10% blood and incubated under microerophilic condition at 370C between 3 and 7 days. Gram stain, urease, catalase and oxidase tests were used to detect H.pylori isolates, and PCR (polymerase chain reaction) to determine ureC gene. H.pylori identified. Standard CLSI (Clinical and Laboratory Standard Institute) was used to evaluate metronidazole resistance.
    Results
    Rapid urease test (RUT), culture and PCR detect H.pylori infection in 54.37%, 84% and 84.79%, respectively. Of isolated strains, 49 (58.33%) metronidazole resistance and 7 (8.33%) semi-sensitive were recognized. Of 49 metronidazole resistant patients, 32.65%, 20.40%, 12.24%, 6.10%, 4.80% and 24.48% had gastritis, gastric ulcer, duodenal ulcer, esophagitis, gastric cancer and normal endoscopy, respectively. Fisher, exact test shows that there are relation between metronidazole resistance and women.
    Conclusion
    Regarding high metronidazole resistance among studied patients, alternative antibiotics with less resistance is recommended in Helicobacter pylori (H.pylori) eradication regimens.
  • Saed Mobasseri *, Fereidoun Malekzadeh, Ahmad Ali Pourbabai, Pouria Jandaghi Pages 197-200
    Background
    Because of widespread interests to biopreservatives, several studies have been conducted within last decades that show the nisin has been used as a preservative to control food borne spoilage microorganisms. The aim of this study was to evaluate anti-bacterial activity of nisin and its effect on decreasing concentration of current chemical preservatives.
    Materials And Methods
    In this experimental study, anti-bacterial activity of nisin and its effect on decreasing concentration of usual chemical preservatives against Staphylococcus aureus (PTCC 1112) and Listeria monocytogenes (PTCC 1301) were studied. The study was performed in two steps. First, MIC (minimum inhibitory concentration) and MBC (minimal bactericidal concentration) of preservatives, including sodium nitrite, benzoic acid and nisin, were measured in optimum pH (5.5) by serial dilution method. Second, MIC of sodium nitrite and benzoic acid were determined in combination with nisin.
    Results
    Sodium nitrite, benzoic acid and nisin had antibacterial activities against Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes; MIC was 500, 200 and 25 ppm for Staphylococcus aureus, and 100, 200 and 10 ppm for Listeria monocytogenes, respectively. Niacin reduced MIC of sodium nitrite and benzoic acid to 200 and 50 ppm for Staphylococcus aureus, and 25 and 25 ppm for Listeria monocytogenes, respectively.
    Conclusion
    The nisin reduces chemical preservatives concentration required, and it could be used as a safe preservative in food microbiology.
  • Zahra Vahdat Shariatpanahi *, Forough Azam Taleban, Majid Mokhtari, Farhad Alavi, Yadollah Mehrabi, Mohammad Hossein Salehi Soormaghi, Shahin Shahbazi Pages 201-205
    About 20% of patients who are hospitalized in ICU have ALI/ARDS. Their feeding is usually via enteral nutrition.
    Background
    Delayed gastric emptying (DGE) is a major problem in patients with enteral nutrition, and they are at increased risk for aspiration and subsequent development of pneumonia. The purpose of this study was to evaluate the effect of Ginger extract on DGE and developing nosocomial pneumonia in patients with adult respiratory distress syndrome (ARDS) who are hospitalized in intensive care unit (ICU).
    Materials And Methods
    In this double- blind randomized clinical trial, thirty two ARDS patients, who were on mechanical ventilation and fed via nasogastric tube, were randomly divided two groups. Experimental group (n=16) received ginger extract, and control group (n=16) received coconut oil. The amount of feeding tolerated at the first 48 hours of feeding and within study period, nosocomial pneumonia, number of ICU free days, number of ventilator free days and morality were evaluated during 21 days of intervention.
    Results
    Nosocomial pneumonia was significantly less frequent in the ginger extract group (6.3% in the ginger extract group versus 31.3% in the control group, p= 0.07). There was no significant difference between two groups in mortality rate. The mean number of ventilator free days was 11.25±4.73 days in ginger group versus 7.18±5 days in control group (p= 0.02). The mean number of ICU free days was 4.43±3.5 days in control group versus 7.06±3.2 days in ginger group (P= 0.04).
    Conclusion
    this study showed that gastric feed supplementation with ginger extract might reduce DGE and help to reduce the incidence of ventilator associated pneumonia (VAP) in ARDS patients.
  • Mohammad Sahebazzamani *, Mahboubeh Safavi, Hojjatollah Farahani Pages 206-211
    Background
    Nurses’ burnout, not only results in serious psychological disorders, but also reduces the quality of patients’ care because of increased absence, reduced energy and diminished effectiveness. This study was designed to determine burnout of nurses employed at Tehran psychiatric hospitals and its relation with social supports.
    Materials And Methods
    This is a descriptive- correlative study, in which 93 nurses employed at psychiatric hospitals affiliated to medical Universities of Tehran and Iran, and Welfare and Rehabilitation University were randomly selected. Data were gathered by a questionnaire, including demographic information, Maslach and Jackson job burnout questionnaire and the Haus and Wells support sources questionnaire.
    Results
    69.9% and 64.5% had average degree of frequency and intensity of burnout, respectively. 67.70% and 81.70% had a low frequency and intensity of emotional exhaustion and 75.30% and 71.00% of them had a low frequency and intensity of depersonalization, respectively. Instead, most nurses had high frequency and intensity of reduction in personal success (50.5% and 53.80%, respectively). Pierson coefficient of correlation statistics documented reduction of frequency and intensity of emotional exhaustion by increasing support of head nurse, decreasing the frequency of emotional exhaustion and intensity of depersonalization by increasing spousal support, and lowering intensity of emotional exhaustion by improving familial support. However, no significant relationship was noticed between colleague support and burnout.
    Conclusion
    According to physical, mental and social problems of burnout, most authors emphasize on preventive methods. So, establishment of powerful supporting system in working environment and its outside is recommended.
  • Campylobacter Jejuni, Dysenteria, Bloody Diarrheae Pages 212-215
    Background
    Campylobacter jejuni is an important pathogen in developing diarrhea, unfortunately it was not mostly searched in ordinary diagnostic laboratories using selective C. jejuni medium and many diarrhea due to this bacterium remained undiagnosed. The aim of this study was to evaluate frequency of C. jejuni in stool samples of patients with bloody diarrhea.
    Materials And Methods
    This is a descriptive cross-sectional study, in which frequency of C. jejuni was evaluated among 90 patients with diarrhea attending to Azad University hospitals between 2007 and 2008. Stool samples were cultured in skirrow`s medium and incubated in 42ْ C for 24-48 hours and bacterial colonies were assessed biochemically.
    Results
    Ninety patients with mean age of 13. 08 years (range 4-80 years) were studied. 24 (26. 7%) were male and 66 (73. 3%) female (p<0. 05). Of 90 patients, in 7 cases (7. 8%) C. jejuni was obtained. Severe abdominal pain in C. jejuni positive cases was higher then C. jejuni negative subjects (28. 6% in C. jejuni positive patients versus 7. 2% of C. jejuni negative cases, p<0. 05).
    Conclusion
    Because of importance of C. jejuni in bloody diarrhea and bacillary dysenteries, it is recommended the use of campylobacter selective medium such as skirrow`s or campybap in examination of diarrheic stools.