فهرست مطالب

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 29 (بهار 1388)

  • 116 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/04/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم علیزاده، علی محمد رضایی صفحه 7
    پژوهش حاضر منزلت اجتماعی حرفه معلمی (دبیر دبیرستان و آموزگار دبستان) و تغییرات آن را در میان مشاغل جامعه در طول سه دهه گذشته مورد بررسی قرار می دهد. برای این منظور با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، 902 نفر (584 مرد و 318 زن) انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان داد از دیدگاه شهروندان تهرانی، حرفه معلمی منزلت اجتماعی متوسط رو به بالا دارد و این جایگاه تحت تاثیر پایگاه اقتصادی و اجتماعی آنان نیست. مطالعه روند منزلت اجتماعی حرفه معلمی نشان می دهد جایگاه این حرفه در دوره ای سی ساله، رو به کاهش بوده است.
    کلیدواژگان: منزلت اجتماعی، حرفه معلمی، شهروندان تهرانی
  • ابراهیم ریحانی، شهرناز بخشعلی زاده، تریفه معینی صفحه 27
    یکی از عوامل تاثیر گذار بر عملکرد ریاضی دانش آموزان، دانش ریاضی آنهاست. در سال های اخیر، مدل دانش ریاضی، مانند بسیاری از موضوعات دیگر در آموزش ریاضی، تکامل یافته است. مقاله حاضر، پژوهش ها و دیدگاه های مهم نظری را در مورد دانش مفهومی و دانش رویه ای ریاضی مورد نقد بررسی و قرار می دهد. نتایج بررسی، سه دیدگاه اساسی در این حوزه را مشخص کرد.
    نخست، مدلی یک بعدی از دانش ریاضی ارائه شد، به طوری که این دانش (در ابتدا) بر اساس نوع به دانش مفهومی و رویه ای دسته بندی گردید. با گذشت زمان و نیاز به تغییر این مدل، مدلی دو بعدی از دانش بر اساس نوع و کیفیت و در نهایت مدلی سه بعدی از دانش بر اساس نوع، عمق و آمادگی یادگیری پیشنهاد شد. به علاوه، ایده های متفاوتی در مورد رابطه میان این دو دانش مطرح شده است که مهم ترین آنان عبارتند از: دیدگاه ناکنش ور، دیدگاه کنش همزمان، دیدگاه برهم کنشی پویا، دیدگاه تکوینی و دیدگاه رفت و برگشتی.
    بررسی دیدگاه های نظری موجود و نیز نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد مدل سه بعدی از دانش ریاضی، نسبت به سایر مدل ها و نیز دیدگاه رفت و برگشتی درباره رابطه میان دانش مفهومی و دانش رویه ای، نسبت به سایر دیدگاه ها دلالت کامل تری دارد.
    کلیدواژگان: دانش ریاضی، درک، دانش مفهومی، دانش رویه ای
  • دکترمرتضی منطقی صفحه 52
    کتابهای دینی، درصددند تا نظام ارزشی الهی را به مخاطبانشان ارائه کنند، از طرف دیگر نوجوانان و جوانان نه تنها درگیر تحولات بلوغ و روند هویت یابی خویش هستند، بلکه در عصری زندگی می کنند که در آن به چالش کشیدن همه تمامی بنیادها و اصول پیشین، مباح شمرده می شود. همچنین، فضای جهانی شده، روز به روز جوانان را با ارزشهای متنوع، متفاوت و گاه متعارضی مواجه می کند که تشویق به انحرافات اجتماعی، بخشی از این ارزشهاست.
    بنابراین درجمع بندی اجمالی، انتظار می رود کتابهای دینی همزمان با ارائه دانش شناختی مورد نیاز (که تبیین کننده اصول زندگی بر مبنای خط مشی های الهی هستند)، اطلاعات لازم را در مورد مهارتها و آداب زندگی ارائه دهند و مخاطبانشان را در زندگی فردی و اجتماعی، در تشخیص راه از بی راهه، یاری رسانند.
    بر این اساس، در پژوهش حاضر تحلیل محتوای کتابهای دینی سوم راهنمایی و سوم دبیرستان، با عنایت به مولفه های پاسخ به نیازهای اجتماعی و نیازهای عاطفی- روانی دانش آموزان، مورد توجه قرار می گیرد. این مهم، پس از تهیه مقوله های لازم برای تحلیل محتوای کتابهای مزبور در دو بعد پاسخ به نیازهای اجتماعی و پاسخ به نیازهای عاطفی- روانی جوانان، انجام پذیرفت و در نهایت، پس از تحلیلهای آماری لازم، روشن شد این کتابها، نسبت به مقوله های پیش گفته، کم توجه بوده اند.
    کلیدواژگان: کتابهای دینی، نیازهای عاطفی، نیازهای اجتماعی، نیازهای روانی
  • دکترحیدر تورانی، محبوبه یزدانی میلاجردی صفحه 75
    تحقیق حاضر، به بررسی رابطه میان «رعایت اصول روابط انسانی و بهره وری مدیران مدارس در دبیرستان های دخترانه دولتی شهر تهران» می پردازد؛ سوال اصلی این است که آیا میان رعایت اصول روابط انسانی و بهره وری مدیران رابطه ای وجود دارد؟ این تحقیق، یک فرضیه اصلی و هفت فرضیه فرعی را شامل می شود. فرضیه اصلی آن است که «میان رعایت اصول روابط انسانی و بهره وری مدیران، رابطه وجود دارد».
    پژوهش حاضر در حیطه پژوهش های توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن، همه مدیران و دبیران دبیرستانهای دولتی دخترانه مناطق 22 گانه شهر تهران هستند؛ تعداد مدیران 1110 نفر و تعداد دبیران آنها 6103 نفر است. نمونه آماری تحقیق را 100 نفر از مدیران و 500 نفر از دبیران آنها (به ازای هر مدیر پنج دبیر) تشکیل می دهند که توسط جدول حجم نمونه مورگان به روش تصادفی انتخاب شده اند.
    ابزار تحقیق، پرسشنامه اچیو((ACHIEVE و مدل آماری آن نیز رگرسیون یک متغیری است. یافته های تحقیق نشان می دهند مدیرانی که اصول روابط انسانی را رعایت کرده اند و به وضوح یا درک نقش، تمایل یا انگیزش و همچنین فنون ارزیابی و سازگاری محیط، آشنا هستند، نسبت به مدیرانی که فقط به توان، حمایت سازمانی و اعتبار تصمیم گیری اهمیت می دهند، بهره وری بیشتری داشته اند.
    کلیدواژگان: رعایت اصول روابط انسانی، بهره وری، مدیران، دبیرستان های دخترانه
  • دکترشهرام علم، دکترفریدون تندنویس، دکترعلی محمدامیرتاش صفحه 101
    هدف این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر توسعه پژوهش در تربیت بدنی آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران است. جامعه این تحقیق را همه کارشناسان ارشد تربیت بدنی شاغل و استخدام رسمی وزارت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران که تعداد آنها طبق آمار سال تحصیلی جاری 546 نفر است، تشکیل می دهد. از این تعداد، 350 نفر (64 درصد) به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند.
    تحقیق حاضر از نوع توصیفی است و اطلاعات آن به صورت میدانی جمع آوری شده است. برای جمع آوری اطلاعات لازم، از مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه بهره گرفتیم. اطلاعات اولیه برای تهیه ساختار پرسشنامه، به روش دلفی جمع آوری شد و سپس سوال های آن مورد تحلیل عوامل (از نوع مولفه های اصلی) و آزمون های مربوطه قرار گرفت.
    پژوهش حاضر برای تعیین پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده کرد که حاصل آن برای کل پرسشنامه 88/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی و روش های آمار توصیفی مانند محاسبه فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار استفاده کردیم. یافته های مهم این تحقیق نشان داد: از میان عوامل سازمانی و اداری، عامل «وجود قوانین و مقررات جامع برای حمایت اصولی و مستمر از پژوهش های انجام شده»، و از میان عوامل امکاناتی و مالی عامل «افزایش میزان حق التحقیق متناسب با حق التدریس در آموزش و پرورش» و از میان عوامل حرفه ای و تخصصی، عامل «آشنایی پژوهشگران تربیت بدنی آموزش و پرورش با چگونگی استفاده از امکانات پژوهشی، اطلاع رسانی و آزمایشگاهی» و بالاخره از میان عوامل فردی و اجتماعی، عامل «تربیت پژوهشگران ماهر تربیت بدنی در دانشگاه های کشور»، موثرترین عوامل توسعه فعالیت های پژوهشی در تربیت بدنی آموزش و پرورش به شمار می آیند.
  • نرگس سجادیه صفحه 121
    بازخوانی آرای اندیشمندانی که در گذشته تاریخ ما بوده اند، به دلیل پیوند نزدیکشان با فرهنگ بومی کشور، می تواند در طراحی های تربیتی نقشی پررنگ ایفا کند. به ویژه اگر این بازخوانی در فضای امروزین جامعه و با نگاهی به مسائل و شرایط زمان حال صورت گیرد، گره گشای این مسائل نیز خواهد بود.
    نوشتار حاضر در راستای این هدف، آرای مولانا جلال الدین بلخی اندیشمند قرن هفتم هجری، را بازخوانی می کند؛ ابتدا پیش فرضهای فلسفی در آرای تربیتی مولانا بیان می شوند. این پیش فرض ها عبارتند از: وحدت وجود، اتصال دائم به مبداء- مقصد و شعور هستی در بخش جهان شناسی، نمادین بودن عالم، قبول عقل کلی، تحقیر عقل جزئی و انتقاد به محصور ساختن عقل در استدلالهای منطقی در بخش معرفت شناسی، اصالت نفس در رابطه نفس و بدن، تاکید بر اختیار آدمی و اصرار بر موضع میانه، وحدت مبداء و مقصد در حرکتی فرارونده، نهادینه بودن غفلت و نسیان در آدمی و چند لایه بودن وجود او در بخش انسان شناسی، در نظر گرفتن خداوند به عنوان مبدا و مقصد همه ارزشها و نیز توجه به انگیزه اعمال در بخش ارزش شناسی.
    مولانا در بخش آرای تربیتی، حرکت به سوی خداوند را غایت تربیت بر می شمارد؛ اصول تربیتی او در سه بخش کلان، میانی و خرد مورد بررسی قرار گرفته است.
    اصول تربیتی کلان: مسئولیت آدمی در جریان تربیت خویش، تنظیم جریان تربیت متناسب با توانایی و وسع افراد، تقدم تحول باطن بر تغییر ظاهر، توجه به تربیت روان در برابر تربیت جسم و چندگانگی راه های شناخت؛ اصول میانی: خود ارزیابی مداوم، اعتماد به مربی و تقدم تزکیه بر معرفت؛اصول تربیتی خرد یا روش های تربیتی: تحمیل به نفس، ارائه بینش درباره خویش، و موقعیت خویش و روش عاشقی.
    کلیدواژگان: مولانا، وحدت وجود، اختیار انسانی، عالم نمادین، تعلیم و تربیت
  • کیوان صالحی، دکترحسن رضا زین آبادی، دکترکورش پرند صفحه 152
    ارزشیابی و بهبود مستمر کیفیت هنرستانهای فنی حرفهای، به علت نقش و اهمیت روزافزون آنها در تدارک نیروی انسانی در سطح پیش از دانشگاه، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. هدف پژوهش حاضر ارزشیابی کیفیت هنرستانهای فنی حرفهای دخترانه شهر تهران، با استفاده از رویکرد سیستمی و ارائه راهکارهای بهبود کیفیت برای آنها است؛ این مطالعه در دو مرحله جداگانه انجام شده است:1. تدوین چارچوبی متشکل از 19 عامل و 237 نشانگر دروندادی، فرایندی و بروندادی و 129 معیار برای قضاوت؛ 2. کاربست آنها در ارزشیابی هنرستانهای جامعه هدف.
    داده های مورد نظر با استفاده از نظر 1590 نفر شامل: مدیران و معاونان هنرستانها، هنرآموزان، هنرجویان، کارفرمایان، دانشآموختگان و خبرگان، با استفاده از پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده، گردآوری و تحلیل شد.
    نتایج تحقیق نشان داد کیفیت بخشهای درونداد و فرایند در سطح «به نسبت مطلوب» و بخش برونداد در سطح «نامطلوب» قرار دارد و کیفیت هنرستانهای دخترانه شهر تهران در سطح «نامطلوب» است؛ در پایان راهکارها و پیشنهادهایی برای بهبود کیفیت در هنرستانهای فنی حرفهای مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، رویکرد سیستمی، بهبود مستمر کیفیت، هنرستانهای فنی& حرفه& ای دخترانه
|
  • Ebrahim Alizadeh. M.A., Alimohammade Rezai Page 7
    In this paper, we tried to study the social status of high school and primary school teachers and its changes among different professions of community, during past three decades. The sample consisted of 584 males and 318 females (in all, 902 males and females) who were selected by cluster sampling. The results showed that according to citizens of Tehran, this profession has medium to high social status and this status is not influenced by the above mentioned teachers’ socioeconomic status. Findings showed that during 30 years period, the social status of this profession has been lowered.
  • Ebrahim Reyhani, Sharnaz Bakhshalizadeh, Terifa Moaini Page 27
    One of the factors affecting students’ mathematical performance is their mathematical knowledge. Like many other issues in mathematics education, mathematical knowledge, is developed in recent years. In this paper, some of important studies, researches and approaches on conceptual and procedural Knowledge of mathematics are analyzed and the result determined three main approaches in this area. First, one dimensional model of mathematical knowledge was illustrated. So that, according to type, this knowledge was classified into conceptual and procedural knowledge. After passing some time and based on the need for changing this model, a two dimensional model of knowledge based on type and quality of knowledge, and then a three dimensional model based on type, depth and readiness for learning were suggested. In addition to the models, diverse ideas regarding the relationship between these two types of knowledge are discussed. Some of important ideas are as fallows: Inactivation view, simultaneous activation view, dynamic interaction view, Genetic view and Iterative view. In-depth study of existing approaches and also the results of this research suggest that the three dimensional model of mathematical knowledge is the most significant, compared to other models. Also, iterative view about the relationship between conceptual and procedural Knowledge is the most significant view, compared to others.
  • Morteza Manteghi Page 52
    Religous textbooks are intended to present a divine value system to their audiences. The target adolescents and youth, on the other hand, are not only involved in puberty developments and try to find their own identity, but also, they are living in an era in which it is permissible to challenge all religious fundamentals and their underlying axioms. Moreover, the globalized context confronts the youth with different and sometimes conflicting values. In sum, religous textbooks are expected to provide the required cognitive knowledge (clarifying life principles based on divine policy), and at the same time, provide the adolescents and youth with information needed to help them distinguish between right and wrong in their individual and social lives. So in this study, we concentrated on content analysis of third-grade junior and senior high school religous textbooks, with regard to the components of response to student's affective-psychological and social needs. Therefore, the present study was conducted by developing the categories needed for content-analysis of the above-mentioned textbooks in terms of two dimensions of their response to target adolescents and youth' affective-psychological and social needs. Statistical analysis of the data indicated that the books were poor according to the issues and categories cited above.
  • Heidar Turani, Mahbubeh Yazdani Milajerdi Page 75
    This research considers the relation between respecting the principles of human relationships and efficiency of principals in girls’ high- schools of Tehran. The main question is as follows: is there any relation between respecting the principles of human relations and efficiency of principals?Current research is a kind of descriptive research and is conducted by correlation method. The research population include all principals and Teachers (7213) of girls high schools in 22 districts of Tehran, among which 1110 are principals and 6103 are teachers. Research sample include 100 principals and 500 teachers (the proportion of teachers to principals is five to one). They are selected randomly and according to morgan specimen volume table. The research instrument consist of Achieve questionnaire and the data are analyzed using regression. Findings showed that the principals who respect principles of human relationships and are clearly familiar with the role, tendency, encouragement and evaluation skills and adaptation with context are more efficient comparing with other principals who only pay attention to capabilities, organizational supports and decision validity.
  • Shahram.Alam, Fereidoon.Tondnevis Alimohammad.Amirtash Page 101
    The aim of this research was identifying and prioritizing the variables influential on the development of research in physical education in Iran’s ministry of education. The research population consisted of 546 physical education experts working in Iran’s ministry of education. The sample includes360 experts, i.e.,64 percent of the research population. This is a descriptive reasearch, and the data are gathered through field method. The nesessary information have been collected through the library study and questionnaire. To prepare the questionnare, the primary information was collected through Delphi method, and then it’s questions were analyzed through factor analysis.In this research, the reliability of the questionnaire has been checked by the Cronbach alpha procedure (0/88). The descriptive statistic methods (frequency, percent, mean and standard deviation) and factor analasis have been utilized to analyse the data.The findings indicated that from among organizational elements, the existence of comprehensive rules and regulations for a principled and continuous support of researches, from among financial elements, increasing reaserch feas corresponding to teaching payment in the ministry of education, and from among perfessional elements, the familiarity of the ministry of education’s physical education researchers with using the research facilities, information technology and labraory, and finally from among individual and social elements, training skillful physical education researchers at Iran’s universities are the most important factors for developing physical education researches at the ministry of education.
  • Narges Sajadieh Page 121
    This paper examines Molana’s – a 7th century Iranian poet’s- philosophical views about education. First, Molana’s philosophical presuppositions in his educational views is stated. These presuppositions are as follows: He holds that all of the creatures are different expressions of God and they are belonged to him all the time. It follows that every thing is originated from God and then come back to him again. In other words, God is a unique power in the world that can influence other creatures. Also, he argues that all of the creatures are able to understand and can percept. In epistemology, he sees the world in a symbolic way and considers things as many symbols that convey some messages. He also accepts the whole reason but challenges partial reason. So he criticizes narrow version of reason which is restricted in logical argumentations. On the human being, Molana holds that human being is a multiple identity but his spirit is superior to his body. So human being is originated from the God and then come back to him again. However he holds that negligence is an important element of human characteristics. Moreover he argues that human being is free to select some options. In axiology, he accounts God as a unique origin and aim of values too and he views human intent as a source of validity in his action. Thus his educational aim is that movement to the God and expansion of human existence. In education process, we can deduct some general principle from his views. Human responsibility for his education, coordinating education with everybody’s abilities, concentrating to the inside of learner and changing stream of education toward a fixed aim, are some of them. The other ones are self-evaluation, trusting to teacher and the precedence of refinement on knowledge. Moreover Molana offers three methods for education: self-impose, giving insight about self and self-position and loving God.
  • Keyvan Salehi Hassanreza Zeinabadi, Kourosh Parand Page 152
    Because of increasing importance and role of TVS in providing manpower at pre-university level، it’s evaluation and continuous quality improvement is an unavoidable necessity. In this study, using the systematic approach, we tried to evaluate the quality of girl's TVS in Tehran, and also we tried to provide some recommendations for it’s quality improvement. This study was carried out in 2 separate phases including: 1) developing a framework consisting of 19 factors and 237 input, process and output indicators, as well as 129 judgment criteria, 2) implementing the framework for quality evaluation of target population. The viewpoints of 1590 participants, including experts, students, teachers, principals, assistants, alumni, and direct employers of employed alumni were gathered using questionnaire, interview and observation. The results showed that the quality of input and process sections was in “fairly desirable” level and output section was at “undesirable” level. Also, the quality of girl's TVS in Tehran was at “undesirable” level. Recommendations for quality improvement of the present situation in TVS are discussed.