فهرست مطالب

Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences - Volume:10 Issue: 4, 2009

Journal of Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences
Volume:10 Issue: 4, 2009

  • تاریخ انتشار: 1388/10/02
  • تعداد عناوین: 14
|
  • براتعلی رمضان زاده، عباسعلی صحافیان، نوشین محتشم، نادیا حسن زاده، محمدتقی شاکری صفحه 270
    بیان مساله: آگاهی از اثرات نیروهای ارتودنسی بر پالپ دندان اهمیتی ویژه دارد، به ویژه که تغییر در سرعت تنفس پالپ، تشکیل عاج ثانویه،تحلیل درونی ریشه و حتی نکروز پالپ همراه با درمانهای ارتودنسی مشاهده شده است.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی و مقایسهی تغییرات بافت شناختی پالپ دندان انسان پس از گذشت سه روز و سه هفته از وارد کردن نیروهای اکستروزیو و اینتروزیو ارتودنسی بود.
    مواد و
    روش
    شمار 52 دندان پره مولر نخست سالم ماگزیلا از 26 بیمار انتخاب شدند، که بنا بر طرح درمان ارتودنسی نیاز به کشیدن دندان داشتند. بیماران به روش تصادفی به دو گروه زمانی (سه روز و سه هفته) بخش گردیدند. در هر گروه، 10 دندان، تحت نیروی اکستروزیو بهمیزان 75 گرم، 10 دندان، تحت نیروی اینتروزیو به میزان 25 گرم و شش دندان، به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. تغییرات بافت شناختی پالپ با میکروسکوپ نوری بررسی گردیدند و داده ها با استفاده از آزمونهای نامعیاری واکاوی آماری شدند.
    یافته ها
    در هر بازهی زمانی، تشکیل واکوئول و از هم گسیختگی در لایهی سلولهای ادنتوبلاست در هر یک از گروه های آزمایش تفاوتی معنادار با گروه شاهد داشت. همچنین، در بازهی زمانی سه هفتهای، تفاوت گروه اکستروزیو با شاهد از لحاظ فیبروز معنادار بود. در هر یک ازگروه های تحت نیرو، اختلافی معنادار میان دو بازهی زمانی سه روزه و سه هفتهای وجود نداشت، به جز تشکیل بافت فیبروز، که در گروه اکستروزیو سه هفتهای، به گونهای معنادار بیشتر از گروه سه روزه بود. در هر بازهی زمانی اختلافی معنادار میان دو گروه اکستروزیو و اینتروزیو دیده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این بررسی، چنانچه نیروهای ارتودنسی در دامنهی مطلوب بوده و از سطح تطابق فیزیولوژیک بافت فراتر نرود، از آسیبهای برگشت ناپذیر در پالپ جلوگیری میگردد.
    کلیدواژگان: بافت شناختی، پالپ، اکستروزیو، اینتروزیو
  • عدنان اتباعی، صفورا صاحبی، فریبرز معظمی، معصومه افسا صفحه 280
    بیان مساله: پرفوراسیون فورکای دندان یکی از حوادث به هنگام درمان بوده که پیش آگهی درمان اندودونتیک را به گونه ای جدی تحت تاثیر قرار می دهد. پیش آگهی درمان ناحیه ی پرفوراسیون فورکا وابسته به پیشگیری یا درمان عفونت باکتریایی در ناحیه ی پرفوراسیون است. بنابراین، استفاده از یک ماده ی دارای سازگاری بافتی برای ایجاد مهر و موم کامل در ناحیه ی پرفوراسیون دارای اهمیت فراوان است.
    هدف
    هدف این بررسی، ارزیابی قابلیت مهروموم سازی سمان پرتلند و Pro Root MTA در پرفوراسیون های فورکا در دندان های مولر خارج شده انسانی با استفاده از روش نفوذ رنگ بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی تجربی هفتاد دندان مولر مندیبل کشیده شده انسانی با اپکس کاملا شکل گرفته و ریشه های جدا از هم با کمترین پوسیدگی و بی آنومالی گردآوری شدند. حفره های دسترسی و پرفوراسیون های فورکا در کف پالپ چمبر ایجاد گردید. 10 دندان به عنوان نمونه های شاهد در نظر گرفته شدند. شاهد مثبت شامل 5 دندان بود، که حفره ی دسترسی و پرفوراسیون همانند گروه آزمون ایجاد شد، اما در 5 دندان دیگر پرفوراسیون انجام نگرفت و به عنوان شاهد منفی در نظر گرفته شدند. 60 دندان دیگر در دو گروه آزمون هر گروه شامل 30 دندان بخش بندی گردیدند. ترمیم پرفوراسیون در گروه 1 با Pro Root MTA و در گروه 2 با سمان پرتلند انجام گرفت. سپس، با استفاده از روش نفوذ رنگ، ریزنشت مورد بررسی قرار گرفت و توسط استریومیکروسکوپ با بزرگنمایی شش برابر مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون آماری مان ویتنی (Mann-Whitney) واکاوی آماری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، که Pro Root MTA و سمان پرتلند از نظر توانایی مهر و موم پرفوراسیون های فورکا اختلاف آماری معنادار را نشان نمی دهند.
    نتیجه گیری
    با توجه به هزینه ی بالای Pro Root MTA و توانایی همانند سمان پرتلند در مهر و موم پروفوراسیون های فورکا، این ماده (سمان پرتلند) می تواند جایگزین مناسبی در این گونه موارد باشد.
    کلیدواژگان: پرفوراسیون فورکا، Pro Root MTA، سمان پرتلند
  • شیرین لواف، آرش عزیزی، حامد سبزواری صفحه 286
    بیان مساله: رزین های آکریلی اتوپلیمریزه برای ساخت روکش های موقتی ثابت استفاده می شوند. انقباض خطی ناشی از پلیمریزاسیون و جذب آب آنها می تواند موجب به خطر افتادن بسیاری از خصوصیات مطلوب روکش های موقت شود.
    هدف
    هدف از این بررسی، مقایسه ی میزان تغییرات ابعادی و جذب آب سه نوع رزین آکریل موقتی TrimII، Tempron و آکروپارس TRII بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی تجربی، 90 نمونه رزین آکریلی به ابعاد 3×12×20 میلی متر توسط یک مولد فلزی فراهم گردیدند (30 نمونه از هر گروه). سپس هر گروه به صورت تصادفی به دو دسته ی مساوی بخش شدند. تغییرات ابعادی نمونه ها، بی درنگ پس از پلیمریزاسیون و هفت روز پس از آن و میزان جذب آب در فاصله های یک روز و هفت روز، اندازه گیری شدند. داده ها توسط آزمون های تی (T) و آنوای یک سویه (ANOVA) واکاوی آماری گردیدند.
    یافته ها
    رزین آکریلی آکروپارس TRII، بیشترین تغییرات ابعادی و جذب آب را به خود اختصاص داد. کمترین میزان این مقادیر در نمونه های ساخته شده از رزین Tempron به ثبت رسید. یک هفته پس از پلیمریزاسیون، اختلاف معناداری میان میزان تغییرات ابعادی رزین های TrimII و آکروپارس TRII یافت نشد. میزان انقباض خطی هر سه نوع آکریل مورد بررسی کمتر از 2 درصد بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد، که جذب آب رزین های آکریلی می تواند قسمتی از انقباض ناشی از پلیمریزاسیون آنها را جبران نماید. این اثر در میان سه گروه، در نمونه های ساخته شده توسط رزین آکروپارس TRII بسیار معنادارتر بود. میزان انقباض خطی هر سه نوع آکریل مورد بررسی از نظر بالینی، پذیرفتنی بود.
    کلیدواژگان: رزین آکریلی موقت ثابت، تغییرات ابعادی، جذب آب
  • محمد جواد مقدس، مجید اکبری، نسرین سرابی صفحه 293
    بیان مساله: پست های پیش ساخته ی گلاس فایبر به علت خواص فیزیکی و مکانیکی مناسب همراه با زیبایی و مقاومت به واکنش شیمیایی مورد قبول همگان قرار گرفته است. آماده سازی های سطحی می تواند یکی از عوامل موثر بر میزان گیر پست ها در کانال ریشه باشد. تولید پست های گلاس فایبر برای نخستین بار در ایران انجام گرفته است.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی اثر آماده سازی سطحی بر میزان گیر یک گونه پست ایرانی در کانال ریشه برای به دست آوردن بالاترین میزان گیر بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی مداخله ای موازی، سی و دو دندان سالم ثنایای میانی فک بالا انتخاب شدند. تاج دندان ها از جای تلاقی سمان-مینا (CEJ) پروگزیمالی قطع شد و ریشه ها تحت درمان ریشه قرار گرفتند. نمونه ها به چهار گروه 8 تایی بخش گردید و فضای جاگذاری پست در درون کانال به طول 10 میلی متر فراهم شد. برای پست های ایرانی هتکو یکی از چهار آماده سازی سطحی زیر انجام گردید: گروه 1: سطح پست با الکل پاک شد. گروه 2: هواسایی شده و سپس با الکل پاک گردید. گروه 3: با الکل پاک و با سایلن پوشیده شد. گروه 4: هواسایی شده، با الکل پاک و پس از آن با سایلین پوشیده گردید.
    سپس، هر گروه با کمک سمان رزینی پاناویا پس از آماده سازی سطح عاج کانال ریشه با اد پرایمر (ED-Primer) در کانال دندان ها سمان شدند. پس از آن، نمونه ها به مدت 30 روز در آب 37 درجه گذاشته شدند و سپس تحت 7500 چرخه ی حرارتی میان 5 و 55 درجه قرار گرفتند. گیر پست ها به وسیله ی دستگاه آزمون کشش با سرعت کشش 2 میلی متر بر دقیقه اندازه گیری شد. اطلاعات به دست آمده به کمک آزمون واریانس یک سویه و آزمون دانکن در سطح اطمینان 5 درصد بررسی گردید.
    یافته ها
    میانگین نیروهای لازم برای بیرون کشیدن پست از درون کانال در گروه های گوناگون به قرار زیر بود: گروه 1 (الکل) 91/39±63/157، گروه 2 (هواسایی) 80/47±53/171، گروه 3 (سایلن) 49/42±87/167 و گروه 4 (هواسایی با سایلن) 32/40±53/166 نیوتن. آزمایش ها نشان داد، که تفاوت آماری معناداری میان گروه های گوناگون وجود ندارد (05/0< p).
    نتیجه گیری
    آماده سازی سطحی انجام شده تاثیری در افزایش گیر پست گلاس فایبر هتکو در درون کانال نداشت و تنها پاک کردن با الکل برای رفع آلودگی ها کافی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پست گلاس فایبر، آماده سازی سطحی، چرخه ی حرارتی، گیر
  • عزت الله جلالیان، سلما نیکویی، سمانه شمس، سامان جمهری صفحه 299
    بیان مساله: مقاومت به شکست ریشه ی دندان های اندو شده به مقدار زیادی به گونه ی پست مورد استفاده بستگی دارد. بررسی های انجام شده، بر وجود تناقض هایی در میزان مقاومت به شکست ریشه در استفاده از انواع پست های غیر فلزی دلالت دارد.
    هدف
    هدف از انجام این بررسی، مقایسه ی اثر چهار گونه پست غیر فلزی باند شونده با ضریب الاستیسیتی متفاوت بر مقاومت به شکست دندان های اندو شده در برابر نیروهای فشاری بود.
    مواد و
    روش
    این بررسی، به روش تجربی و در شرایط آزمایشگاهی بر روی 40 دندان پره مولر فک پایین که تاج آن ها در حد مرز سمان و مینا (CEJ) قطع شده و تحت درمان ریشه قرار گرفتند، انجام شد. دندان ها به صورت تصادفی به 4 گروه 10 تایی بخش گردیدند. پس از تهیه ی فضای پست، پست های فایبر D. T. Light، D. T. White، D. T. Composi وCosmopost در کانال دندان ها سمان شدند. تاج دندان ها با کامپوزیت بازسازی گردید. نمونه ها پس از بازسازی لیگامان پریودنتال و مانت در رزین آکریلی در دستگاه آزمون استحکام تحت نیروی فشاری با زاویه ی 45 درجه نسبت به محور طولی دندان با سرعت یک میلی متر/ دقیقه قرار گرفتند. داده ها با آزمون واریانس یک سویه و آزمون توکی (Tukey’s Test) واکاوی شدند.
    یافته ها
    بالاترین میانگین مقاومت به شکست در گروه پست های D. T. White مشاهده گردید و میان 3 گروه دیگر از نظر آماری اختلافی معنادار دیده نشد (05/0< p). ترک ها و شکستگی ها در دندان ها در گروه های فایبر به صورت قابل ترمیم و در گروه زیرکونیا غیرقابل ترمیم و مخرب بودند.
    نتیجه گیری
    پست های زیرکونیا به علت ایجاد شکستگی های نامطلوب در دندان باید با احتیاط استفاده شوند، بنابراین، استفاده از فایبر پست ها برتری دارد.
    کلیدواژگان: پست فایبر، پست زیرکونیا، مقاومت به شکست
  • حمیدرضا فتاحی، فاطمه نصیری، سمیه زوارئیان صفحه 309
    بیان مساله: اندازه ی دندان ها عاملی است، که ارتباط نزدیکی با جنس، نژاد، ردیف بودن و همچنین نوع مال اکلوژن دارد. رابطه ی درست میان اندازه ی دندان های فک بالا و پایین عاملی است، که در کسب رابطه ی درست اکلوزالی در روند مراحل انتهایی درمان های ارتودنسی نقش بسزایی دارد.
    هدف
    هدف از بررسی کنونی، مقایسه ی اندازه ی دندان ها در بیماران با ناهنجاری کلاس یک و سه اکلوژن بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی مقطعی، شمار 120 بیمار (50 بیمار کلاس یک و 70 بیمار کلاس سه به طور مساوی از هر دو جنس) به روش غیر تصادفی انتخاب گردیدند. بیماران برپایه ی معیارهای سفالومتریک و همچنین قضاوت بالینی از گروه های کلاس یک مال اکلوژن و همچنین، کلاس سه استخوانی با افزایش رشد فک پایین و کاهش رشد فک بالا برگزیده شدند. بزرگترین پهنای مزیودیستالی دندان های مولر اول یک سمت تا سمت دیگر بر روی کست های ارتودنسی و به کمک کولیس دیجیتالی با دقت 01/0 اندازه گیری شد. همه ی اندازه گیری ها توسط یک شخص و در دو زمان گوناگون به دست آمد. اطلاعات به دست آمده در مال اکلوژن های گوناگون و بر پایه ی جنس رده بندی شده و با آزمون های تی و آنوای یک سویه واکاوی گردید.
    یافته ها
    پژوهش کنونی، اختلاف اندازه را در شماری از دندان های دو سمت چپ و راست در بیماران کلاس یک و سه با کمبود رشد فک بالا نشان داد. در حالی که اختلاف اندازه ی دندان های دو سمت در بیماران کلاس سه با افزایش رشد مندیبل آشکار نبود. از لحاظ جنسیت، زنان کلا دندان های کوچکتری نسبت به مردان داشتند. در بیماران کلاس سه با کمبود رشد فک بالا پهنای مزیودیستالی مولرهای اول و پرمولرهای اول فک بالا در سمت راست و همچنین پرمولرهای اول مندیبل در دو سمت متفاوت از همین دندان ها در بیماران کلاس یک بودند. در بیماران کلاس سه با افزایش رشد فک پایین مولرهای اول ماگزیلا در سمت راست کوچکتر از بیماران کلاس یک مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به بررسی کنونی، هر چند تفاوت در اندازه ی شماری از دندان های بیماران کلاس سه و یک مال اکلوژن وجود دارد ولی، این تفاوت اندازه به عنوان یک قانون صد در صد در همه ی دندان ها و در مال اکلوژن کلاس سه نسبت به کلاس یک نیست.
    کلیدواژگان: اندازه ی دندانی، مال اکلوژن کلاس سه، ناهنجاری کلاس یک، جمعیت ایرانی
  • سعید نعمتی انارکی، یحیی حاجی قاسمی صفحه 316
    بیان مساله: مشکل اصلی کامپوزیت ها، انقباض در هنگام پلیمریزاسیون و ریزنشت است، که به حساسیت، پوسیدگی های عود کننده، التهاب و در نهایت نکروز پالپ منجر می گردد. برای غلبه بر این مشکل، چرخه های تغییر یافته ی نوردهی ابداع شده است، که باعث افزایش مهر و موم در هنگام کیورینگ می شود.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی میزان ریزنشت در حفره های کامپازیتی پس از سه روش کیورینگ رامپ (Ramp)، پالس ((Pulse و معمولی (Conventional) با دستگاه LED بود.
    مواد و
    روش
    شمار 21 دندان پرمولر انسانی سالم در سه گروه 7 تایی بخش گردید. سپس حفره های کلاس V جعبه ای (2×2×4 میلی متر) در باکال و لینگوال دندان ها تراشیده شد (13 = N). به گونه ای که لبه ی اکلوزال در مینا و لبه ی ژینژیوال در 1 میلی متر زیر جای تلاقی سمان- مینا (CEJ) قرار داشت. نمونه ها با کامپوزیت (USA، ESPE M3) 100Z و سینگل باند (Single Bond) ترمیم شدند و در گروه A به روش Ramp، در گروه B به روش Pulse و در گروه C به روش معمولی توسط دستگاه Apoza LED Turbo کیور گردید. پس از قرارگیری در آب دمای 37 درجه ی سانتی گراد به مدت 1 روز و 1000 دور ترموسایکلینگ، با لاک ناخن تا 1 میلی متری مرز ترمیم مهر و موم شدند و در نیترات نقره 50 درصد وزنی و سپس، در محلول ظهور پرتونگاری قرار گرفتند. پس از برش میزان نفوذ رنگ با استریومیکروسکوپ با بزرگنمایی 40 بررسی گردیدند و داده ها با آزمون آماری کروسکال- والیس واکاوی شد.
    یافته ها
    میزان ریزنشت اکلوزال همه ی نمونه ها صفر بود. ریزنشت ژینژیوال در گروه Ramp 2/69، در گروه Pulse 9/76 و در گروه معمولی 5/61 درصد نمونه ها در حد درجه ی یک (Grade I) گزارش شد. همچنین در 8/30 درصد نمونه های گروه Ramp و گروه معمولی و 1/23 درصد نمونه های گروه Pulse ریزنشت در حد درجه ی دو (II Grade) بود. میزان ریزنشت در 3 گروه از جهت آماری با هم اختلاف معناداری نداشت (640/0 p =).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این بررسی این نتایج به دست آمد: 1) همه ی روش های نوردهی با لامپ LED، در صورت استفاده از باندینگ و کامپوزیت مناسب از ایجاد ریزنشت در ناحیه ی باند به مینا جلوگیری می کند. 2) هیچ روش نوردهی نمی تواند از ایجاد ریزنشت در ناحیه ی عاج به طور کامل جلوگیری کند. 3) در این بررسی، سه روش نوردهی به کار گرفته شده که در جلوگیری از ریزنشت اثر یکسانی داشت.
    کلیدواژگان: ریزنشت، روش نوردهی، حفره های کلاس 5، کامپوزیت
  • آزاده اندیشه تدبیر، محمد جواد اشرف، محمد علی کتابی صفحه 322
    بیان مساله: تومورهای غدد بزاقی دارای خصوصیات بافت شناختی و زیست شناختی متفاوت هستند و در برخی از موارد افتراق تومورهای خوش خیم از بدخیمی هایی با درجه ی پایین مشکل است.
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی ارزش تشخیص رنگ آمیزی اگنور (AgNOR) اصلاح شده، در افتراق تومورهای خوش خیم و بدخیم غدد بزاقی بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی مقطعی، 40 تومور خوش خیم (34 مورد پلئومورفیک آدنوما و 6 مورد تومور وارتین)، 40 تومور بدخیم (26 مورد آدنوئید سیستیک کارسینوما و 14 عدد موکواپیدرموئید کارسینوما) و 10 مورد سیالادنیت مزمن غدد بزاقی با روش اگنور اصلاح شده رنگ آمیزی گردید، سپس، شمارش نقاط اگنور، تفاوت در اندازه و توزیع نقاط در تومورهای خوش خیم و بدخیم محاسبه و مقایسه شد و اطلاعات به دست آمده توسط آزمون های آنوا (ANOVA)، توکی (Tukey)، تی (t-test) و کروسکال والیس (Kruskal-Wallis) واکاوی گردید.
    یافته ها
    میانگین شمارش نقاط اگنور در تومورهای خوش خیم (13/029/1)، کمتر از تومورهای بدخیم (25/087/2) بود. پراکندگی اندازه و توزیع نقاط اگنور در تومورهای بدخیم در مقایسه با تومورهای خوش خیم بیشتر گزارش شد(05/0 p <).
    نتیجه گیری
    نتایج بررسی کنونی نشان داد، که رنگ آمیزی اگنور اصلاح شده روشی مفید برای افتراق تومورهای خوش خیم و بدخیم بزاقی از یکدیگر است، اما تفاوت در اندازه و توزیع نقاط نیز افزون بر شمارش نقاط باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اگنور اصلاح شده، پلئومورفیک آدنوما، تومور وارتین، آدنوئید سیستیک کارسینوما، موکواپیدرموئید کارسینوما
  • سارا توسلی حجتی، سمانه سوری صفحه 330
    بیان مساله: یکی از عواملی که می تواند سبب شکست در درمان فیشورسیلنت شود ریزنشت است. تولید سیلنت های با فیلر بالا و پایین، سفارش به کاربرد انواع سیستم های ادهزیو در زیر سیلنت و سیستم های گوناگون آماده سازی سطح برای کاهش این امر پیشنهاد شده است.
    هدف
    این بررسی تجربی با هدف تعیین اثر ادهزیو تک بطری بر ریزنشت لبه ای فیشورسیلنت فیلردار و بی فیلر طراحی گردید.
    مواد و
    روش
    در این بررسی40 دندان کشیده شده ی پرمولر انسانی سالم به طور تصادفی به چهار گروه 10 تایی بخش شدند. دندان ها در هر گروه برپایه ی دستور زیر مهر و موم شدند: 1) اچینگ + سیلنت بی فیلر (clinpro)، 2) اچینگ + سیلنت فیلردار (Delton Fs )، 3) اچینگ + باندینگ ((Single Bond + سیلنت بی فیلر، 4) اچینگ + باندینگ ((Single Bond + سیلنت فیلردار. دندان ها زیر 500 چرخه ی دمایی میان دو دمای 5 و 55 درجه ی سانتی گراد قرار گرفته و سپس در متیلن بلو 1 درصد به مدت 24 ساعت شناور گردیدند. از هر دندان سه مقطع تهیه و توسط استرومیکروسکوپ با بزرگنمایی40 برابر بررسی شد. میانگین ریزنشت در چهار گروه با استفاده از آزمون کروسکال- والیس (Kruskal-Wallis) واکاوی و مقایسه گردید.
    یافته ها
    همه ی گروه های مورد بررسی دارای درجاتی از ریزنشت بوده و هیچ گونه تفاوت آماری در میزان میانگین ریزنشت میان گروه ها مشاهده نگردید (05/0(p >.
    نتیجه گیری
    افزودن فیلر به سیلنت و استفاده از سیستم باندینگ تک بطری ((Single Bond اثری بر کاهش میزان ریزنشت نداشت.
    کلیدواژگان: ریزنشت، فیشورسیلنت، فیلر، سیستم باندینگ
  • نادر ایوبیان، ندا افسر صفحه 337
    بیان مساله: خونریزی به هنگام پروبینگ (Bleeding on Probing (BOP)) برای تشخیص و غربال گری بیماری های پریودنتال، ارزیابی نتایج درمان و تعیین پیشرفت بیماری مورد استفاده قرار می گیرد. وجود خونریزی در هنگام پروب کردن دال بر التهاب لثه و وجود نداشتن آن نشانه ی سلامتی بافت های پریودنتال است. آسپیرین به عنوان عامل اثر گذار در افزایش میزان BOP مطرح شده است، که می تواند سبب تشخیص بالینی نادرست گردد.
    هدف
    هدف از این بررسی تعیین اثر آسپیرین بر میزان BOP در بیماران مبتلا به ژنژیویت بود.
    مواد و
    روش
    این پژوهش به روش بررسی بالینی تجربی دو سوکور و متقاطع انجام گرفت. شمار 50 نفر از دانشجویان و مراجعه کنندگان به واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی که BOP مساوی یا بالای 20 درصد داشتند انتخاب شدند. در روز اول میزان BOP همه ی بیماران اندازه گیری و ثبت گردید. بیماران به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. کپسول های دارای آسپیرین 100 میلی گرم و پلاسبو با کدهای B و A کد گذاری گردیدند و به صورت تصادفی برای مصرف روزانه یک کپسول به مدت 7 روز به دو گروه داده شد. در روزهای 7 و 14 دوباره BOP بیماران اندازه گیری و ثبت گردید. در روز 14، گونه ی کپسول های مصرفی میان دو گروه مورد و شاهد جا به جا و دوباره در 7 و 14 روز بعد BOP در بیماران اندازه گیری و ثبت شد. اندازه گیری ها با استفاده از روش آماری نشانه دار ویلکاکسون مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان BOP در گروه شاهد و مورد در روز اول به ترتیب 17±49 و15±47 درصد (3/0= p)، در روز هفتم به ترتیب 18±49 و 21±50 درصد (7/0= p) و در روز چهاردهم در دو گروه به ترتیب 19±46 و 17±49 درصد گزارش شد (9/0= p). در هیچ یک از زمان های مورد بررسی اختلاف آماری معناداری میان گروه شاهد و مورد از لحاظ میزانBOP وجود نداشت. همچنین در هیچ یک از گروه های شاهد و مورد، اختلاف معنادار میان روزهای هفتم و چهاردهم از لحاظ میزان BOP مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    مصرف آسپیرین با دوز پایین 100 میلی گرم به مدت 7 روز در افرادی که ژنژیویت دارند، در مقایسه با پلاسبو، تاثیری در افزایش BOP در بیماران مبتلا به ژنژیویت ندارد.
    کلیدواژگان: ژنژیویت، آسپیرین، نمایه ی پریودونتال، خونریزی به هنگام پروبینگ
  • سعید سادات منصوری، محمود قاسمی، سونا فکری صفحه 343
    بیان مساله: با توجه به ارتباط قوی میان فعالیت آنزیم آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST) و بیماری پریودنتال شاید بتوان از آن به عنوان نشانگر در تشخیص و ارزیابی درمان استفاده کرد.
    هدف
    این بررسی، با هدف تعیین تاثیر مرحله ی اول درمان پریودنتال بر میزان AST بزاق در بیماران مبتلا به پریودنتیت متوسط تا پیشرفته-ی ارجاعی به بخش پریودنتیکس واحد دندانپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی تهران در سال 1386 طراحی و اجرا گردید.
    مواد و
    روش
    در این بررسی، که به روش کار آزمایی بالینی (مقایسه ی پیش و پس) انجام شد، شمار 33 بیمار با میانگین سنی 75/9±45 سال مبتلا به پریودنتیت متوسط تا پیشرفته انتخاب شدند. پلاک نمایه ای، میزان چسبندگی بالینی، عمق پروبینگ، خونریزی پس از پروبینگ و AST بزاق دو ماه پیش و پس از مرحله ی اول درمان پریودنتال برای همه ی بیماران اندازه گیری شد. برای بررسی و مقایسه میزان تغییرات، از آزمون های تی زوج (Paired T-Test) و نشانه دار ویلکاکسون (Wilcoxon Sign Test) استفاده گردید.
    یافته ها
    پلاک نمایه ای، عمق پاکت، میزان چسبندگی بالینی و خونریزی به دنبال پروبینگ پس از درمان مرحله ی اول پریودنتال کاهش چشمگیری داشتند (05/0 p <). میزان AST از 5/15±3/40 به 1/12±32 کاهش یافت (01/0 p <).
    نتیجه گیری
    با توجه به کاهش معنادار میزان AST بزاق به دنبال درمان پریودنتال می توان از آن به عنوان یک نمایه ی بیوشیمیایی برای ارزیابی نتیجه ی درمان پریودنتال استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بیماری پریودنتال، جرم گیری و صاف نمودن سطح ریشه، آمینو ترانسفراز بزاق
  • شهین طوبایی، مریم دقیق افکار، حسن حق شناس صفحه 348
    بیان مساله: فرسودگی شغلی فرایندی از خستگی جسمی و روانی است، که در اثر فشار هیجانی ثابت و پی در پی ناشی از درگیری دراز مدت در انسان ایجاد می شود. حرفه ی دندانپزشکی یکی از مشاغل پر فشار در شاخه های پزشکی است. وجود عوامل فشار زا در این حرفه می-تواند دندانپزشکان را آماده به فرسودگی شغلی و مشکلات روانشناختی دیگر همچون افسردگی و اضطراب کند.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه ی میان متغیرهای جمعیتی، شخصیتی، رضایت و فرسودگی شغلی، در گروهی از دندانپزشکان شهر شیراز بود.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش، 30 نفر از دندانپزشکان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بررسی شدند. روش نمونه گیری به صورت آسان و در دسترس بود. از پرسشنامه های فرسودگی شغلی، رضایت شغلی و سلامت عمومی استفاده گردید. روش های آماری به کار گرفته شده در این پژوهش شامل، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس چند عاملی، آزمون تی و مربع خی بود.
    یافته ها
    از30 نفر دندانپزشک شرکت کننده در این بررسی، 12 (40 درصد) نفر مرد و 18 (60 درصد) نفر زن بودند. میانگین سال های اشتغال زنان بیشتر از مردان بود، در حالی که مردان ساعات بیشتری از روز را با یونیت دندانپزشکی کار می کردند. میان زنان و مردان در میانگین بهداشت عمومی و رضایت شغلی تفاوتی معنادار وجود نداشت. ساعات کار با دستگاه دندانپزشکی و پیشینه ی کار نیز در رضایت مندی و بهداشت عمومی تاثیری نداشت. نتایج نشان داد، که تاثیر نمایه های پنج گانه شخصیتی نئو، جنسیت، سال های اشتغال و سن بر تحلیل رفتگی شغلی، گر چه به سطح معنادار نمی رسند، اما این طرح می تواند تا 29 درصد نبود رضایت مندی شغلی را پیش بینی کند (54/0R=؛ 29/0 R square= 06/0F=؛ 43/0 p =).
    نتیجه گیری
    در این پژوهش، تاثیر متغیرهای جنسیت، سن و سال های اشتغال در رشته ی دندانپزشکی بر تحلیل رفتگی شغلی به اندازه ای معنادار نرسید، اما نتایج نشان می دهد، که با افزایش حجم نمونه امکان دارد، که شاهد تاثیر این متغیرها بر فرسودگی شغلی در گروه دندانپزشکان شویم. از سویی، بررسی کنونی در گروه مدرسین دانشگاهی انجام شده است، که خود می تواند دلیل تفاوت نتایج بررسی کنونی با برخی بررسی های پیشین در دندانپزشکان باشد.
    کلیدواژگان: دندانپزشکان، استرس، ویژگی های شخصیتی، رضایت شغلی
  • مقاله پژوهشی کوتاه
  • داریوش امانت، شهلا مومنی دانایی، ندا امانت صفحه 356
  • دستورالعمل و بیانیه ی مهم
|
  • Ramazanzadeh Ba., Sahafian Aa., Mohtasham N., Hassanzadeh N., Shakeri Mt Page 270
    Understanding the effects of orthodontic force on the pulp is of particular interest, especially because altered pulpal respiration rate, secondary dentin formation, internal root resorption, and even pulpal necrosis have all been associated with orthodontic treatment. The aim of this study was to evaluate and compare the effects of orthodontic extrusive and intrusive forces on the histologic changes of the human dental pulp after 3 days and 3 weeks.In this study, 52 sound upper first premolars from 26 patients, scheduled for extraction for orthodontic reasons, were selected. The patients were divided randomly into 2 groups (3 days and 3 weeks). In each group, 10 teeth received orthodontic extrusive forces, 10 teeth underwent intrusive forces and 6 teeth served as controls. Histologic changes were evaluated and the data were statistically evaluated by nonparametric tests.Vacuolization and disruption of the odontoblastic layer showed statistically significant differences between the control and either of the experimental groups in each test period. Furthermore, fibrous tissue formation in the extrusive group was significantly higher than the control group in the 3-week period. There was no significant difference between 3-day and 3-week intervals in each experimental group, except that fibrosis in the extrusive group was significantly increased after 3 weeks of force application. Comparison between extrusive and intrusive groups revealed no statistical significance in each test period. The results indicate that if orthodontic forces are applied in the optimal range and are not more intense than the physiological limit of tissue tolerance, irreversible injuries to the pulp can be prevented.
  • Atbaei A., Sahebi S., Moazzami F., Afsa M Page 280
    Root perforation is a procedural error that can have a profound effect on treatment prognosis. Treatment prognosis is dependent on the prevention or the treatment of bacterial infection at the perforation site. Therefore، using a biocompatible material to completely seal the perforation is of paramount importance. The purpose of this study was to evaluate and compare the ability of Pro Root MTA and Portland cement to seal furcal perforations in the extracted human molar using dye penetration. In this experimental in vitro study، 70 human permanent mandibular molars with well developed، non-fused، minimum caries and without anomalies were used. Access openings and furcation perforations were prepared in the pulp chamber floor. Ten teeth were assigned as controls and divided into two groups of five teeth each as positive and negative control. The positive group was accessed and perforated similar to the experimental group while the negative controls were not prepared. The remained 60 teeth were divided into two groups of 30 teeth each. Group A1 was repaired with Pro Root MTA and group A2 was repaired with Portland cement. The teeth were submerged in Indian ink for 4 days. Finally، the samples were sectioned and evaluated for linear dye penetration at 6x magnification and then the data were statistically analyzed by Mann-Whitney test. The result showed that the sealability of Pro Root MTA and Portland cement in furcation perforations was not statistically different (p >0. 05). In accordance with high expenses of Pro Root MTA and the same ability of Portland cement and Pro Root MTA in sealing of furcation perforation، the Portland cement could be a good alternative for Pro Root MTA for this purpose.
  • Lawaf Sh., Azizi A., Sabzevari H Page 286
    Autoploymerized acrylic resins are used for construction of fixed provisional restorations. The linear polymerization shrinkage and water absorption are the critical factors in the desired properties of such restorations. The aim of the present study was to compare the dimensional changes and water absorption of three fixed provisional acrylic resins،Trim II، Tempron، and Acroprars TRII. In this experimental study، 90 acrylic samples (20 mm × 12 mm × 3 mm) were made by a metal mold (30 samples in each group). Then، each group was randomly divided into two equal groups. Dimensional changes of the samples were measured immediately after polymerization and seven days post curing. The data were analyzed by one way ANOVA and T-test. Acropars TRII resin exhibited the highest dimensional changes and water absorption. The lowest mean values were recorded for Tempron samples. One week after polymerization، no statistical difference was found between the dimensional changes of Trim II and Acropars TRII. Linear dimensional changes of all the used acrylic resins were less than 2%. It seems that water absorption of acrylic resins can compensate the polymerization shrinkage. This effect was more significant for samples made by Acropars TRII than the other tow groups. Clinically، linear dimensional changes of the three acrylic resins were acceptable.
  • Moghaddas Mj., Akbari M., Sarabi N Page 293
    Prefabricated posts have recently become more popular due to their satisfactory results while saving time and reducing costs. Glass-fiber prefabricated posts were paid more attention because of reducing the risk of root fracture as well as minimal allergic hypersensitivity and corrosion with satisfactory cosmetic results. Surface treatment is one of the various factors that might affect retention of a post. The purpose of this study was to evaluate the effect of surface treatment on the retention of an Iranian E-glass fiber post. Thirty two intact central maxillary incisors were selected. The coronal aspect of each tooth was removed and the remaining root received endodontic therapy. The specimens were then divided into 4 groups (n=8). Post spaces were prepared to a depth of 10mm. The posts (HtCo، Iran) received one of the surface treatments including cleaning with alcohol (Alc)، air borne-particle abrasion and cleaning with alcohol (Air-Alc)، cleaning with alcohol and conditioning with silane treatment (Alc-Sil) or airborne- particle abrasion، cleaning with alcohol and conditioning with silane treatment (Air-Sil). All the posts were luted with Panavia F after conditioning the canal dentin primer (ED-primer) according to the manufacturer's instructions. After cementation، the specimens were stored at 37°C for 30 days and subjected to simulated aging conditions، consisting of 7500 thermal cycles (5°C/55°C). Retention of the posts was measured with a universal testing machine with a crosshead speed of 2mm/min. The data were analyzed using one-way ANOVA and Duncan tests (α=0. 05). The mean retentive values (N) of the test groups were as follows: Alc=157. 63±39. 91، Air-Alc=171. 53±47. 80، Alc-Sil= 167. 87±42. 49، Air-Sil= 166. 53±40. 32. There was no significant difference between the mean values of the four groups. Treating the surface of HtCo Iranian post produced no significant improvement in the retention of the posts.
  • Jalalian E., Nikooie S., Shams S., Jomehri S. Page 299
    The fracture resistance of the root canal is mainly associated to the kind of the post used for treatment، and studies indicate that there are still different opinions about the fracture resistance of root canals when Non-Metal posts are used. The purpose of this study was to compare the fracture resistance of four adhesive non-metal posts with different MOEs against compressive load in endodontically treated teeth. In this In-vitro experimental study، a total of 40 recently extracted mandibular premolars were selected، sectioned adjacent to the CEJ، and endodontically treated. The specimens were randomly assigned to four groups (n=10). Post spaces were prepared and the fiber D. T. Light posts، D. T. Composi post، D. T. white posts and Cosmopost were cemented. Composite resin (Lumiglass) cores were built up. After simulating the PDL، the specimens were embedded in acrylic resin، and then secured in a Universal Testing Machine. A compressive load was applied at a 45˚ angle to the long axis of the tooth until fracture، at a crosshead speed of 1mm/min. The data were analyzed، using one-way ANOVA and Tukey’s test (p <0. 05). The teeth restored with D. T. white fiber posts exhibited significantly higher resistance to fracture. Those restored with the other 3 groups were statistically similar (p >0. 05). Fractures observed in the fiber groups would allow further restorations of the tooth، whereas unrestorable، catastrophic fractures were observed in the Zirconia (Composi) group. Since Zirconia post should be used catiously due to the unfavorable and unrestorable fractures created، fiber posts are indicated، in endodontically treated teeth.
  • Fattahi Hr., Nasiri F., Zavareeian S Page 309
    Statement of Problems: Tooth size is correlated to gender، race، arch alignment، and malocclusion type. Correct tooth size relationship between the maxillary and mandibular teeth is an important factor to achieve a proper occlusal interdigitation during the final stages of orthodontic treatment. The aim of this study was to compare the mesiodistal tooth size between cl III and cl I patients in an Iranian population. In this cross- sectional study، 120 patients (50 cl I and 70 cl III malocclusion) were selected. The inclusion criteria for the subjects were complete permanent dentition with no caries، proximal restorations، attrition or dental anomalies. The greatest mesiodistal tooth width from the first molar to the other side was measured on the orthodontic models by digital caliper with 0. 01 accuracy. The measurements were obtained by a single person twice. All the data were categorized in different malocclusion groups and sex differentiation and analysed by student’s t-test and one way ANOVA. This study showed that a significant right to left side tooth size discrepancy was found in some of the teeth in cl I and cl III with maxillary deficiency. No significant tooth size differences were found between the two sides in the mandibular excess cl III. Females showed a tendency of having smaller teeth than males. In the maxillary deficient cl III malocclusion، the maxillary first molar، the first mandibular and maxillary premolars were larger than cl I malocclusions. The maxillary first molars were smaller in the mandibular excess cl III than cl I mal occlusions. Although this study showed some differences in the mesiodistal tooth size between cl I and cl III malocclusion، this difference was not for all the teeth.
  • Nemati Anaraki S., Hajighasemi Y Page 316
    One of the major problems in composite restorations is polymerization shrinkage leading to microleakage، hypersensitivity، recurrent carries، pulpal inflammation، and later pulp necrosis. To overcome these problems، different photo-activation methods have been employed to prolong the plastic phase during polymerization. To investigate the mircoleakage in 3 groups of Pulse، Ramp and conventional LED photo-polymerization methods in class V composite restorations. Twenty one freshly extracted human premolars were categorized in 3 groups of 7 each. Slot shaped class V cavities (4  2  2 mm) were prepared on both buccal and lingual surfaces of the teeth، with occlusal margins on the enamel and gingival margins 1mm below the CEJ. The cavities were restored with single bond and Z100 composite (3M ESPE،USA) and cured in group A with Ramp، group B with Pulse mode، and group C with Conventional mode using Apoza LED Turbo light Curing unit. After one day storage in 37C water and thermo cycling for 1000 cycles، the teeth were sealed with nail varnish 1 mm short of margins، immersed in AgNo3 50% W and then developed in solution. The specimens were cut and evaluated by Stereo microscope at 40 x magnification. The results were statistically analyzed by kruskal- Wallis test. None of the specimens revealed microleakage at the occlusal margins but 69. 2% of the specimens in Ramp group، 76. 9% in the Pulse group and 61. 5% in the conventional group showed score 1 gingival microleakage. Also، 30. 8% in the Ramp and Conventional and 23. 1% in the Pulse group showed score 2 gingival microleakage. Analysis of the data among the 3 groups revealed no statistically significant differences. (p = 0. 640) Based on the limitations of this study: 1- All of LED photoactivation modes using Apoza LED turbo unit prevent microleakage in the enamel margins. 2- None of the photoactivation modes can prevent microleakage in the gingival margins completely. 3- For Z100 (microhybrid composite)، all of the 3 employed methods were equally effective in microleakage reduction.
  • Andisheh Tadbir A., Ashraf Mj., Ketabi Ma Page 322
    Salivary gland neoplasms show varied histological and biological characteristics، and there may be difficulty in differentiating between low grade malignancies and benign tumors of the salivary glands. The aim of this study was to investigate the diagnostic value of modified AgNOR technique in distinguishing between benign and malignant salivary gland tumors. In this cross-sectional study، 40 benign salivary gland tumors (34 pleomorphic adenoma، 6 warthin tumor)، 40 malignant neoplasms (26 adenoid cystic carcinoma، 14 mucoepidermoid carcinoma) and 10 chronic sialadenitis were stained with modified AgNOR technique. AgNOR counts، variation in size and dispersion of AgNOR dots in the cells were graded and compared in benign and malignant tumors. The data were statistically analyzed by ANOVA، Tukey، t-test and Kruskal-Wallis tests. The mean AgNOR counts for the benign neoplasms (1. 290. 13) were less than those for the malignant neoplasms (2. 870. 25). Variation in AgNOR size and dispersion was of a higher grade in malignancy when compared with benign neoplasms (p <0. 05). Our results suggest that modified AgNOR staining is useful for distinguishing benign from malignant tumors، but variation in AgNOR size and dispersion in addition to the count should also be considered.
  • Tavasoli Hojati S., Souri S Page 330
    One of the factors leading to failure of sealant therapy is microleakage. Various materials and methods have been recommended in order to reduce this phenomenon. They include the use of sealants with high and low filler content and the use of adhesives and other conditioning systems for preparation of etched enamel surface. The aim of this experimental study was to assess the effect of one-bottle adhesive system on the marginal microleakage of the filled and unfilled fissure sealant. Forty extracted human caries-free premolars were randomly assigned into 4 groups of 10. The teeth in each group were sealed according to the following protocols: 1) etching + unfilled sealant (clinpro) 2) etching + filled sealant (Delton Fs ) 3) etching+ single Bond + unfilled sealant 4) etching +single Bond + filled sealant. The teeth were then thermocycled (500 cycles between 50C and 550C) and immersed in 1% buffered methylene blue dye for 24h. Each tooth was divided into three sections، and each section was analyzed for microleakage، using a stereomicroscope. Kruskall-Wallis test was used for comparison of microleakage among the four groups. The results showed that all the groups had some degree of microleakage and there was not any significant difference among them (p > 0. 05). The addition of filler particles to sealants and using a bonding agent system (Single Bond) had no effect on reduction of the microleakage.
  • Ayobiyan N., Afsar N Page 337
    Statement of Problems: Bleeding on probing is widely used for diagnosis and screening of periodontal diseases، evaluation of treatment outcome، and determination of the development of the disease. The presence of bleeding on probing (BOP) is considered as the sign of gingival inflammation، and lack of bleeding is the sign of the gingival health. Aspirin has been suggested as an effective factor on increasing the amount of BOP that may result in inappropriate clinical diagnosis. The aim of this study was to evaluate the effect of aspirin on BOP in patients with gingivitis. An experimental، double blind cross-over clinical trial was performed on 50 patients. The patients were divided into case and control groups. The amount of BOP was recorded on the first day in both groups. Coded capsules containing aspirin (100mg) or placebo were randomly given to the patients to be used one per day for one week. A wash out period of 7 days was allocated between the use of aspirin and placebo. The amount of BOP was recorded at the end of days 7 and 14 in each group. The amount of BOP in the case and control groups at the base line was 49% ±17 and 47%±15، (p =0. 3) and on the 7th day، it was 49% ±18 and 50%±21 (p =0. 7)، respectively. On the 14th day the BOP in the case and control groups showed to be 46±19 and 49±17 (p = 0. 9) receptively. No statistically difference was found to be in different periods of the study. Intake of low dose aspirin (100mg) for 7 days in individuals with gingivitis does not increase the amount of BOP as compared with placebo.
  • Sadatmansouri S., Ghasemi M., Fekri S. Page 343
    Due to the significant correlation between salivary AST activity and periodontal disease، AST activity can be used as a useful marker for monitoring of the periodontal disease. The aim of this study was to determine whether the initial phase of periodontal treatment could modify the salivary AST level in patients with moderate to severe periodontitis referred to Periodontics Department of Islamic Azad University، Dental school Tehran (1386). In this clinical trial study (before & after)، 33 patients (mean age of 45±9. 75) with moderate to severe periodontitis were selected. Plaque index، pocket depth، clinical attachment level، bleeding on probing and salivary AST were determined before and two months after the initial phase of periodontal treatment for all patients. The effects of treatment were assessed by Paired-T and Wilcoxon Sign tests.
    Result
    Following phase I periodontal treatment، plaque index، pocket depth، clinical attachment level and bleeding on probing decreased significantly (p <0. 05). Salivary AST changed from 40. 3±15. 5 to 32±12. 1 (p <0. 01). Based on the statistically significant decrease in the salivary AST level after the initial phase of periodontal treatment، this biochemical marker may be used for evaluation of periodontal treatment.
  • Toubaei Sh., Daghighafkar M., Haghshenas H Page 348
    Statement of Problems: Job burnout is a result of frequent and constant physical and mental stress in a long time. Dentistry is one of the most stressful jobs in the field of medicine. These stressful factors make dentists prone to burnout and psychological disorders such as depression and anxiety. The aim of this study was to measure the relationship between demographic and personality characteristics and job satisfaction and burnout in dentists. In this simple filter sampling study، 30 dentists as faculty members of the dental school of Shiraz University filled in questionnaires about job satisfaction، job burnout and general health. Statistical methods such as Pierson Correlation Coefficient، Multivariate Analysis and Chi-Square test were used. In this study، 12 males (40%) and 18 females (60%) were involved. The mean occupation year for females were more than that of males. Meanwhile، men practice more hours a day. There was no significant difference between males and females regarding general heath and job satisfaction. Dental chair side hours and years of occupation had no effect on general health and job satisfaction. The results showed that NEO 5-personality factors، sex، occupation years and age did not have any meaningful effect on job burnout، but this study could predict 29% of the job dissatisfaction (p =45%; F=06%; R square=29%; R=54%). In this study، age، sex and occupation years did not have any effect on the job burnout، but with the increase in the volume of the sample، it would be meaningful. This study was conducted only on the faculty members; which makes it different from other studies.
  • Amanat D., Momeni Sh., Amanat N Page 356
    Awareness of clinical dental students’ points of view about the educational situation of different departments will help faculty members and those in charge of educational affairs to improve the students’ qualitative as well as quantitative scientific skills. Being so, to achieve such a goal, it seems necessary to conduct a research on evaluation of educational condition of different dental departments from students’ points of view. The aim of this study was to evaluate the weak and strong points of different departments of Shiraz Dental School as determined by dental students’ points of view in order to present new methods to improve future educational policies of dental departments. In this cross-sectional study, a questionnaire made of seventeen standard questions was used. After confirmation of the validity of the questions, the questionnaires were distributed among 43 fifth and sixth year students of Shiraz Dental School. After completion of the questionnaires, the data were analyzed by Kruskall- Wallis and Mann- Whitney tests, using SPSS software. Based on the results of this study, although there was a low rate of fluctuation in the students’ rate of satisfaction from educational situation of different departments, the highest satisfaction rate was belonged to pedodontics and periodontics departments respectively, and the least satisfaction rate belonged to oral surgery department. In spite of the difference in answers given to similar questions such as scientific capability of faculty members, equipment of departments and behavior of personnel and faculty members to students, generally speaking, the rate of students’ satisfaction from different departments was almost similar to each other and had a low fluctuation rate (p > 0.05).