فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی بیرجند - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1388)

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات اصیل پژوهشی
  • هستی انصار، زهره مظلوم، هاله قائم صفحه 5
    زمینه و هدف
    شواهد فراوانی در ارتباط با نقش آنتی اکسیدان ها در کاهش گلوکز خون، افزایش میزان حساسیت به انسولین و در نتیجه پیشگیری از پیشرفت بیماری دیابت نوع 2 وجود دارد. مطالعه کنونی به منظور بررسی اثر مکمل خوراکی آلفا-لیپوئیک اسید (ALA) بر سطح قند خون ناشتا (FBS)، انسولین ناشتا و مقاومت به انسولین در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.
    روش تحقیق: در این کارآزمایی بالینی، 57 بیمار (14 مرد و 43 زن) با میانگین سنی 6/8±5/53 سال، مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به درمانگاه مطهری شیراز، به طور تصادفی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. گروه مورد روزانه 300 میلیگرم مکمل ALA و گروه شاهد روزانه 3 عددکپسول دارونما، به مدت 8 هفته دریافت کردند. شاخص توده بدنی (BMI)، FBS و انسولین ناشتا در ابتدا و انتهای مطالعه اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون آماری تی زوجی و مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    مقایسه وزن و BMI بین دو گروه در ابتدا و انتهای مداخله اختلاف معنی داری را نشان نداد. در گروه مورد، میانگین FBS و میزان مقاومت به انسولین در پایان مطالعه، در مقایسه با ابتدای مطالعه کاهش معنی داری داشت (به ترتیب 0001/0P= و 04/0P=)؛ در حالی که تفاوت معنی داری در غلظت انسولین ناشتا دیده نشد (43/0P=). اختلاف معنی داری بین میانگین تغییرات FBS و مقاومت به انسولین بین گروه مورد و شاهد در پایان مطالعه مشاهده شد (به ترتیب 001/0P= و 013/0P=).
    نتیجه گیری
    مصرف ALA در کاهش میزان مقاومت به انسولین موثر است و از این خاصیت می توان در پیشگیری از ابتلا به عوارض بعدی دیابت استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آلفا، لیپوئیک اسید، آنتی اکسیدان، آسیب اکسیداتیو، مقاومت به انسولین
  • بینا افتخارسادات، مهرنوش طوفان تبریزی، سیدکاظم شکوری، سولماز علوی میلانی، لیلی کاظمی صفحه 13
    زمینه و هدف
    بیماری عروق کرونر قلب از مهمترین علل مرگ و میر در بیشتر کشورها و از جمله ایران می باشد که منجر به ناتوانی قابل توجه، کاهش کیفیت زندگی و مرگ می گردد. طبق مطالعات انجام شده، توانبخشی قلبی سبب کاهش قابل توجه در میزان مرگ و میر می شود و نقش مهمی در امر پیشگیری ثانویه دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات توانبخشی قلبی، بر تحمل جسمی بیماران به دنبال جراحی بای پس عروق کرونر (CABG) انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه که به صورت کارآزمایی بالینی قبل و بعد انجام شد، برنامه های توانبخشی قلبی به مدت دو ماه بر روی 50 بیمار، 6-8 هفته بعد از عمل جراحی CABG انجام شد. متغیر حداکثر ضربان قلب کسب شده و شاخص معادل متابولیسمی (METs) که بیانگر ظرفیت عملکردی بیمار است، قبل و بعد از انجام بازتوانی قلبی مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 13) و آزمون های آماری مناسب، در سطح معنی داری 05/0P< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 50 بیمار مورد بررسی، 72% بیماران مذکر و 28% مؤنث بودند. در 60% بیماران، ضربان قلبی حداکثر کسب شده بعد از توان بخشی قلبی افزایش یافته بود و در 88% بیماران شاخص METs افزایش نشان داد؛ همچنین، تمایل به ورزش در 28% بیماران افزایش داشت.
    نتیجه گیری
    توانبخشی قلبی اثرات مهمی بر روی ظرفیت ‎های عملکردی بیماران پس از جراحی بای پس عروق کرونر دارد.
    کلیدواژگان: توانبخشی قلبی، جراحی بای پس عروق کرونری قلب، تحمل فیزیکی
  • داریوش مهاجری، غفور موسوی، میرهادی خیاط نوری، اکبر حسن پناه صفحه 19
    زمینه و هدف
    امروزه کاهش درد و بهبود سریع زخم های جراحی مورد بحث محققین می باشد. تحقیق حاضر با هدف تعیین اثرات بافت شناسی استامینوفن، به عنوان یک ضد درد غیر مخدر و بدون اثرات ضد التهابی، بر ترمیم زخم جراحی در معده موش صحرایی انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، تعداد 15 سر موش صحرایی نر ویستار به طور تصادفی به سه گروه 5 تایی (شم، شاهد منفی و تجربی) تقسیم شدند. یک برش گاستروتومی یک سانتیمتری در خم بزرگ معده موش ها ایجاد، سپس در دو لایه بخیه زده شد. گروه تجربی، استامینوفن (mg/kg30) را به صورت محلول در Dimethyl Sulfoxide (DMSO) 5% (mL/kg10) خوراکی، روزانه به مدت 15 روز دریافت کردند. گروه های شاهد منفی و شم نیز به ترتیب DMSO 5% (mL/kg10) و سرم فیزیولوژی (mL/kg10) را به همان روش دریافت کردند. آسیب شناسی و مقایسه التیام زخم بین گروه ها با در نظر گرفتن عوامل مؤثر در ترمیم، نظیر رشد و تکثیر فیبروبلاست ها، تشکیل عروق نوساز، ایجاد بافت پوششی جدید و کلاژن در نسج ترمیمی انجام گردید. اختلاف معنی دار بین گروه ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون ANOVA تعیین گردید. سطح معنی داری 05/0P< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری از نظر تعداد فیبروبلاست ها، جوانه های مویرگی، اندازه شکاف باقیمانده موجود در دهانه زخم و محتوای کلاژن موجود در نسج ترمیمی بین گروه های مورد مطالعه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج بررسی حاضر نشان داد که استامینوفن در ترمیم زخم جراحی معده در موش صحرایی اثر سوء نداشته و می تواند به عنوان یک ضد درد بعد از جراحی معده مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استامینوفن، ترمیم زخم، معده، موش صحرایی
  • نیره سعادتی، افسون فضلی نژاد، هما فال سلیمان، مهسا موسوی صفحه 26
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی- عروقی از علل مهم مرگ و میر در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید می باشند. در این مطالعه به بررسی یافته های اکوکاردیوگرافی قلبی در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید پرداخته شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی، 40 بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید که حداقل پنج سال از تشخیص بیماری آنها گذشته بود و فاقد علائم قلبی- عروقی و مغزی شناخته شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند و پس از معاینه فیزیکی کامل، نوار قلب، عکس قفسه سینه و اکوکاردیوگرافی قلب برای تمامی بیماران انجام شد. داده ها با استفاده از SPSS و آزمون های آماری مناسب در سطح معنی داری 05/0P< تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سن بیماران 48/15±4/46 سال بود. 90% آنان زن بودند. شایعترین اختلالات دریچه ای مشاهده شده، نارسایی دریچه سه لتی و میترال بود (به ترتیب 5/72% و 52%). عملکرد دیاستولی بطن در 70% از بیماران طبیعی بود. ارتباط معنی داری بین عملکرد سیستولی و اختلال عملکرد دیاستولی وجود داشت (047/0P=). پرفشاری شریان ریوی در 40% از بیماران مشاهده گردید. در بررسی شاخص های دیاستول و اکوکاردیوگرافی داپلر بافتی، ارتباط معنی داری بین سرعت موج ابتدای دیاستولی از حلقه دریچه میترال با سرعت موج دیاستولی ورید ریوی فوقانی راست و همچنین سرعت موج سیستولی از حلقه دریچه میترال با سرعت موج سیستولی ورید ریوی فوقانی راست مشاهده گردید (به ترتیب 043/0 و 001/0P=)؛ اما بین سرعت موج انتهای دیاستولی از حلقه دریچه میترال با سرعت موج انتهای دیاستولی دریچه میترال و همچنین بین سرعت موج سیستولی ورید ریوی فوقانی راست با سرعت موج ابتدای دیاستولی دریچه میترال ارتباط معنی داری وجود نداشت (به ترتیب 43/0 و 84/0P=).
    نتیجه گیری
    شیوع اختلالات قلبی- عروقی بخصوص افزایش فشار شریان ریوی، اختلال عملکرد دیاستولی و نارسایی دریچه های سه لتی و میترال در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید قابل توجه می باشد.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، اختلات قلبی، عروقی، اکوکاردیوگرافی داپلر
  • مجتبی ابوالحسن نژاد، محمدحسین علیزاده، محمدرضا بیات، غلامرضا شریف زاده صفحه 32
    زمینه و هدف
    ناهنجاری های اسکلتی- عضلانی از جمله عوامل موثر بر روی فعالیت جسمانی می باشند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه میزان چابکی، سرعت و توان دانش آموزان پسر دارای چرخش خارجی پا در دو گروه 0-6 درجه، 16-23 درجه، (چرخش به میزان غیر طبیعی) و گروه 7-15 درجه (میزان طبیعی) انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، زاویه چرخش به خارج پا در 300 نفر از دانش آموزان 12-14 ساله شهر بیرجند در سال 1387 با استفاده از روش ترسیم نقش کف پا اندازه گیری شد. 30 نفر از کل دانش آموزان با میزان طبیعی چرخش پا به صورت تصادفی از بین کل دانش آموزان با چرخش طبیعی پا انتخاب شدند و دو گروه 30 نفری دیگر با استفاده از روش همسان سازی فرد به فرد از نظر سن، قد و وزن با گروه اول، انتخاب شدند. برای اندازه گیری میزان چابکی، سرعت و توان به ترتیب از آزمون دوی رفت و برگشت 9×4 متر، دوی 45 متر و آزمون پرش طول جفتی استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل، از نرم افزار SPSS و آزمون آماری ANOVA در سطح معنی داری 05/0α= استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین میزان توان و چابکی در سه گروه مورد مطالعه اختلاف آماری معنی داری را نشان نداد (05/0P<). مقایسه میانگین زمان سرعت در سه گروه آزمودنی نشانگر وجود اختلاف معنی داری بود (02/0P=). نتایج آزمون توکی نشان داد که اختلاف مشاهده شده در میانگین سرعت، تنها بین دو گروه با چرخش طبیعی و گروه 16-23 درجه معنی دار می باشد (012/0P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق می توان اظهار داشت که برخورداری از چرخش خارجی طبیعی پا عامل مهمی در سرعت دانش آموزان است؛ هر چند که در توان و چابکی قابل توجه نمی باشد.
    کلیدواژگان: چابکی، سرعت، توان، چرخش پا به خارج
  • محمدحسین داوری، غلامرضا شریف زاده صفحه 38
    زمینه و هدف
    عیوب انکساری چشم شایعترین علت مراجعه به درمانگاه های چشم پزشکی است؛ با توجه به اهمیت فشار خون و عوارض آن در چشم، مطالعه حاضر به منظور تعیین رابطه بین پرفشاری خون و عیوب انکساری چشم انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی (مقطعی)، بر روی بیماران مبتلا به عیوب انکساری چشم مراجعه کننده به درمانگاه چشم بیمارستان ولیعصر(عج) بیرجند، در سال 1383 انجام شد. عیوب انکساری توسط متخصص چشم و بینایی سنجی و با روش های معتبر ارزیابی و پس از تایید آن، فشار خون بیماران در شرایط استاندارد اندازه گیری و ثبت گردید. فشار سیستول ≥mmHg140 و دیاستول ≥mmHg90 به عنوان پرفشاری خون و عیب انکسار معادل شده 5/0± به عنوان عیب انکساری محسوب گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری کای دو و تی در سطح معنی داری 05/0α= مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع 760 بیمار مبتلا به عیوب انکساری چشم مورد مطالعه قرار گرفتند؛ میانگین سنی این افراد 8/15±2/36 سال بود. 47% بیماران مرد و بقیه زن بودند. از کل بیماران به ترتیب شیوع، 1/59% مبتلا به آستیگماتیسم، 4/53% نزدیک بین و 2/36% مبتلا به دوربینی بودند. 7/29% بیماران پرفشاری خون داشتند. اختلاف معنی داری در توزیع فراوانی پرفشاری خون در افراد مبتلا به نزدیک بینی و دوربینی مشاهده شد (001/0P<) ولی این اختلاف در مورد افراد مبتلا به آستیگماتیسم معنی دار نبود؛ همچنین میانگین کروی بودن و نزدیک بینی در دو گروه بیماران پرفشاری خون و افراد سالم معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن میانگین کروی بودن در افراد با فشار خون بالا نسبت به افراد سالم، و وجود ارتباط بین دوربینی و پرفشاری خون، می توان نتیجه گرفت که احتمالا افراد با دوربینی خطر افزاینده جهت ابتلا به پرفشاری خون نسبت به افراد نزدیک بین داشته باشند.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، عیوب انکساری، بیرجند
  • یدالله واقعی، محمدرضا میری، ملیحه قاسمی پور صفحه 43
    زمینه و هدف
    ازدواج پیمانی مقدس، شرعی و قانونی بین زن و مرد برای شرکت در یک زندگی اجتماعی جدید با یکدیگر است که ثمره آن آرامش، ایثار و محبت خواهد بود. پژوهش حاضر، با هدف مقایسه وضعیت رضایت زناشویی کارمندان در دو دانشگاه شهر بیرجند انجام شد؛ همچنین تاثیر برخی از عوامل مرتبط بر میزان رضایت، مورد بررسی قرار گرفت.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که در سال 87-1386 انجام شد، 218 نفر از کارمندان دانشگاه های بیرجند و علوم پزشکی بیرجند با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد رضایت زناشویی «انریچ» بود که سؤالات جمعیت شناختی نیز به این پرسشنامه اضافه گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی، آنالیز واریانس چند طرفه، آنالیز واریانس چند متغیره و ضرایب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری بین میانگین رضایت زناشویی کارمندان دو دانشگاه وجود نداشت (21/0P=). عمده ترین میزان نارضایتی بین مؤلفه های نه گانه رضایت زناشویی در زمینه روابط جنسی و حل تعارض بود. حدود 5/22% کارمندان از زندگی زناشویی خود ناراضی بودند که سطح نارضایتی در حدود 10% از آنها شدید بود. از سوی دیگر سطح رضایت حدود 5/65% از کارمندان متوسط بود.
    نتیجه گیری
    کارمندانی که از زندگی زناشویی خود ناراضی هستند، نیاز به مداخلات تخصصی خانواده درمانی و زوج درمانی دارند؛ همچنین پیشنهاد می شود مشاوره هایی در جهت بهبود روابط زناشویی در اختیار آن دسته از کارمندانی که سطح رضایت نسبی و متوسط دارند، قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، زناشویی، عوامل مرتبط، کارکنان دانشگاه های بیرجند
  • حسن کرمی، سید عبدالله موسوی، محمد خادملو، فرشته سلیمانی صفحه 51
    زمینه و هدف
    یبوست یک مشکل شایع در کودکان می باشد که 3% مراجعات سرپایی به متخصصین کودکان را به خود اختصاص می دهد. در بیشتر کودکان، علت عضوی مشخصی برای بیماری یافت نمی شود. این مطالعه با هدف بررسی علل یبوست در کودکان مراجعه کننده به درمانگاه گوارش کودکان بیمارستان بوعلی سینا ساری انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی (مقطعی)، کودکانی که با شکایت یبوست مزمن به بیمارستان بوعلی سینا ساری مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. معیار ورود به مطالعه شامل سن کمتر از 15 سال و ابتلا به یبوست برای بیش از 2 هفته بود. کودکانی که سابقه مصرف داروهای آنتی اسپاسمودیک طولانی مدت یا سابقه جراحی داشتند، از مطالعه حذف شدند. بیماران به دو دسته تقسیم شدند و از نظر علل یبوست عملکردی و عضوی مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 14) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    250 کودک 1 ماهه تا 15 ساله با میانگین سنی 15±62/50 ماه مورد مطالعه قرار گرفتند. 140 کودک (56%) پسر بودند. شایعترین علت یبوست از نوع عملکردی، در 195 نفر (78%) و در درجه بعدی نوع عضوی، در 39 نفر (6/15%) دیده شد. شایعترین علت یبوست در گروه سنی زیر 1 سال، هیرشپرونگ و در سنین بالاتر از نوع عملکردی بود. بین جنس دختر و پسر از نظر علل یبوست تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    شایعترین علت یبوست در سنین زیر 1 سال بر خلاف بالای یک سال که از نوع عملکردی می باشد، از نوع عضوی است و در موارد شروع زودرس یبوست، علل عضوی باید در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: یبوست مزمن، کودکان، یبوست عضوی، یبوست عملکردی
  • حسن نقی زاده، محسن توکلی، محمدرضا میری، حسین اکبرزاده صفحه 57
    زمینه و هدف
    هوش هیجانی یک دسته از توانایی ها و مهارت های غیر شناختی است که توانایی فرد را در مقابله با فشارهای محیطی بویژه تنش ناشی از کار افزایش می دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه هوش هیجانی با تنش شغلی انجام شد.
    روش تحقیق: این پژوهش به صورت توصیفی و بر روی 200 نفر از مدیران و کارکنان بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز در سال 1386 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه های استانداردشده هوش هیجانی و تنش شغلی جمع آوری گردید. اطلاعات حاصل با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام، آزمون تی و آنالیز واریانس یک طرفه در سطح معنی داری 05/0P< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در میزان هوش هیجانی و تنش شغلی در دو جنس مشاهده شد (05/0P<). همچنین رابطه معکوس معنی داری بین هوش هیجانی با تنش شغلی مشاهده گردید (05/0P<). مؤلفه های هوش هیجانی، بویژه خود آگاهی، همدلی، خودانگیزی در پیش بینی تنش شغلی نقش معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    برخورداری از زیر مؤلفه های هوش هیجانی منجر به کاهش تنش شغلی خواهد شد. پیشنهاد می گردد کلیه سازمان ها، بویژه سازمان های پزشکی، برای ارتقا و بهبود هوش هیجانی و کاهش تنش شغلی نسبت به برگزاری دوره های آموزشی لازم مبادرت ورزند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تنش شغلی، مدیران، کارکنان
  • گزارش مورد
  • غلامحسین یعقوبی، بهروز حیدری، محمدعلی یعقوبی صفحه 65
    کبودی دور چشم به دنبال علل ضربه ای به ناحیه سر و گردن و علل غیر ضربه ای دیده می شود. در این مقاله یک مورد خود به خودی کبودی دور چشم غیرضربه ای دو طرفه در خانمی 24 ساله در ماه هشتم حاملگی گزارش شده است. این بیمار 12 ساعت پس از استفراغ، متوجه کبودی دور چشمانش شد که این کبودی به صورت دو طرفه با برتری در چشم راست بود. بیمار سابقه تروما و عمل جراحی قبلی سر و گردن را ذکر نمی کرد. حدت بینایی، معاینات چشمی، فشار خون و آزمایش ادرار بیمار طبیعی بود. این کبودی، 20 روز بعد از مراجعه اول بیمار، کاملا رفع شد و بیمار پس از گذشت شش ماه مشکلی نداشت. علل عمومی و موضعی زیادی برای ایجاد خونریزی دور چشم وجود دارد ولی علت بروز خود به خودی کبودی دور چشم در بیمار حامله ای که شواهد بیماری پره اکلامپسی را ندارد، ناشناخته است.
    کلیدواژگان: کبودی دور چشم، حاملگی، تهوع و استفراغ
|
  • H. Ansar *, Z. Mazloum, H. Ghaem Page 5
    Background And Aim
    There is growing evidence for the useful role of antioxidants in decreasing blood glucose, increasing of insulin sensitivity and prevention of further exacerbation of the development and progression of diabetes type 2. The purpose of the present study was to determine the effect of oral administration of alpha-lipoic acid (ALA), as an antioxidant, on fasting blood sugar (FBS), insulin level and insulin resistance in type 2 diabetic patients.
    Materials And Methods
    Fifty-seven type 2 diabetic patients (14 males and 43 females) with the mean age of 53.5 ± 8.6 years were involved in this clinical trial. Upon arrival, the subjects were randomly divided into experimental (n=29) and control (n=28) groups. The experimental group received 300 mg alpha-lipoic acid daily, while the control group received 3 placebo tablets daily for eight weeks. Body mass index (BMI), FBS and insulin level of the subjects were measured at the beginning and at the end of the study. The obtained data were analyzed by means of paired t-test and independent t-test, using SPSS software.
    Results
    Comparison of weight and BMI between the two groups, before and after intervention, did not reveal a significant difference. The result of the study showed a significant decrease in FBS and insulin resistance level in the experimental group (P=0.0001 and P=0.04, respectively). The level of fasting insulin decreased a little but this was not significant (P=0.43). The mean of changes in FBS (P=0.001) and insulin resistance (P=0.013) before and after study showed a significant difference between the two groups.
    Conclusion
    Alpha-lipoic acid supplement is useful in decreasing insulin resistance and can be effective in the prevention of diabetic complications.
  • B. Eftekhar Sadat *, M. Toofan Tabrizi, Sk Shakouri, S. Aalavi Milani, L. Kazemi Page 13
    Background And Aim
    Coronary artery disease is the most important cause of mortality in most countries including Iran; which leads to significant disability, decrease in the quality of life, and death. According to previous studies, cardiac rehabilitation causes a significant decrease in mortality and has an important role in secondary prevention. The aim of this research was to determine the effects of cardiac rehabilitation on patients’ physical tolerance after coronary artery bypass graft (CABG).
    Materials And Methods
    This research was a pre- and post-clinical trial in which 50 patients participated in a cardiac rehabilitation program for 2 months, 6 to 8 weeks following CABG surgery. The following variables had been studied before and after cardiac rehabilitation program: Maximum achieved heart rate and metabolic equivalent index which implies the functional capacity of every patient was investigated. The obtained data was analysed at the significant level of P<0.05 using SPSS (version 13) and relevant statistical tests.
    Results
    Out of 50 patients: 72% were male and 28% female. Achieved maximum heart rate in 60% of the patients had increased after cardiac rehabilitation and metabolic equivalents of 88% of them had increased after rehabilitation. Besides, there was an increase in exercise tendency in 28% of the cases.
    Conclusion
    Cardiac rehabilitation has important effects on functional capacity in patients after CABG.
  • D. Mohajeri *, G. Mousavi, Mh Khayat Noori, A. Hasanpanah Page 19
    Background And Aim
    Nowadays pain sedation and faster healing of surgical wounds is more challenging to researchers. The aim of the present study was to evaluate histopathological effects of acetaminophen, as a non-opiod analgesic without anti-inflammatory effects, on healing of stomach surgical wounds in the rats.
    Materials And Methods
    Fifteen male Wistar rats were randomly assigned to three groups (sham, negative control and experimental) with five subjects in each. A gastrotomy incision with one cm in length was made in the greater curvature of stomach in the rats, which was thereafter sutured in 2 layers. The experimental group was orally given acetaminophen (30 mg/kg) solved in dimethyl sulfoxide (DMSO) 5% (10 mL/Kg) daily for 15 days. The negative control and sham groups received DMSO 5% (10 mL/Kg) and normal saline (10 mL/Kg) respectively in the same manner as the experimental group. Histopathological studies and comparison of wound healing among the groups were carried out considering the more effective factors on wound healing such as proliferation of fibroblasts, angiogenesis, re-epithelialization and collagen production. Significant differences among the groups were determined by one-way analysis of variance (ANOVA) using SPSS statistical software at the significant level of P<0.05.
    Results
    There were no significant differences among the groups regarding the number of fibroblasts, capillary buds, epithelial gap size, and collagen content in healing of surgical wounds.
    Conclusion
    The results indicated that acetaminophen has no adverse side-effects on surgical wound healing of the stomach in rats; thus, it can be used as a pain relief after stomach surgery
  • N. Saadati *, A. Fazlinejad, H. Falsolieman, M. Mosavi Page 26
    Background And Aim
    Cardiovascular disorders are the most common cause of premature deaths in patients with rheumatoid arthritis (RA). This study dealt with echocardiographical findings in patients with rheumatoid arthritis.
    Materials And Methods
    Forty patients with established diagnosis of RA for more than five years, who lacked any known cardiovascular and brain symptoms, were enrolled in the study. After complete physical examination electrocardiogram, Chest X-ray, and echocardiography were performed. The obtained data was analysed using SPSS software and appropriate statistical tests..
    Results
    Mean age of the subjects was 46/2±15/48 and 90% of them were females. The most common valvular disorders were tricuspid and mitral valve regurgitation (72.5% and 52%, respectively). In 70% of the patients diastolic function was normal and there was a significant relationship between systolic function and diastolic abnormality (P=0.047). Pulmonary hypertension was detected in 40% of the cases. Surveying diastolic indices and Doppler echocardiography revealed a significant relationship between initial diastolic wave rate starting from mitral valve annulus and the diastolic wave rate in the right upper pulmonary vein; and a significant relationship between the systolic wave rate originated from mitral valve annulus and the systolic wave rate in the right upper pulmonary vein (P=0.001 and P=0.047, respectively). However, there was not a significant relationship between terminal diastolic wave rate starting from mitral valve annulus with terminal diastolic wave rate of mitral valve; and an insignificant relationship of the systolic wave rate of the right upper pulmonary vein with initial diastolic wave rate of mitral valve (P=0.43 and P=0.84, respectively).
    Conclusion
    A wide and frequent variety of cardiovascular disorders, especially pulmonary hypertension, diastolic dysfunction, and tricuspid and mitral regurgitations in RA patients, require special attention.
  • M. Abolhassannezhad, Mh Alizadeh, Mr Bayat, Gr Sharifzadeh * Page 32
    Background And Aim
    Musculoskeletal abnormalities are among the factors affecting on physical activities. The aim of this study was to compare degree of agility, speed, and power between 3 groups of male junior high school students having unnatural out-toeing (i.e. two groups, one with 16-23 degrees and one with 0-6 degrees) and one natural group (7-15 degrees of out-toeing).
    Materials And Methods
    The subjects of the study were 300 students (12-14 years old) whose height, weight, and angle of toe-out were initially measured using foot-print technique. Firstly, 30 students with normal toe-out were chosen; then, two other groups (30 members in each) were identified applying isometry in terms of age, height, and weight. To measure agility, speed and power, 4×9 m shuttle-run, 46 m running and standing long-jump test were used, respectively. In order to analyze the obtained data ANOVA statistical test was applied using SPSS software and α=0.05 was taken as the significant level.
    Results
    The results showed that mean power and agility in the group with normal/natural out-toeing was higher than that of the other two groups but the difference was not statistically significant (P<0.05). Besides, findings of the study indicated that “speed” was significantly different in the three groups (P=0.02). Toki test results indicated that the observed difference in the mean speed alone in the two groups (natural and unnatural; 16-23 degrees) was significant (P=0.012).
    Conclusion
    The results showed that the speed of the subjects in the angle of out-toeing had a decrease of more than 15 degrees. Regarding the obtained results it could be concluded that having natural out-toeing is an important factor in students’ speed, though it is not as important in power and agility.
  • Mh Davari *, Gh Sharifzadeh Page 38
    Background And Aim
    Refractive errors are the most common reasons for patient's reference to ophthalmology clinics. Regarding that systemic hypertension has significant complications in the eyes; this study was done to determine the relationship between refractive errors and systemic hypertension.
    Materials And Methods
    This descriptive, analytical and cross-sectional study was done on patients with refractive errors who had been referred to ophthalmology clinic of Birjand Valieasr hospital in 2004. Refractive errors were objectively determined by an ophthalmologist. Systemic hypertension in the patients was measured and recorded applying standard examination procedures. Systolic pressure ≥140 mmHg/diastolic pressure ≥90 mmHg was taken as "hypertension" and refraction equal to ±0.05 was considered as refractory error. The obtained data was analyzed by means of SPSS software using statistical T, and Chi-square at the significant level of P<0.05.
    Results
    This study was done on 760 patients with refractory errors whose mean age was 36.2±15.8 years. 47% of the patients were males and the rest females. Among the total number of patients, astigmatism, myopia, and hyperopia covered 59.1%, 53.4%, and 36.2% of the refractory errors respectively. 29.7% of of the patients were hypertensive. A significant difference was observed in the frequency distribution of hypertension in myopic and hyperopic cases (P<0.001), but the difference was not significant in astigmatic subjects. Besides, mean spherical equivalence of eyes in subjects with systemic hypertension and normotensive ones was significant.
    Conclusion
    Regarding the high mean spherical refractive error in the subjects with systemic hypertension compared with normotensives, and also the existence of a relationship between systemic hypertension and hyperopia it could be inferred that the risk of developing systemic hypertension in hyperopic patients is more than myopic cases.
  • Y. Wagheiy *, Mr Miri, M. Ghasemipour Page 43
    Background And Aim
    Marriage is a sacred, canonical and legal contract between a man and a woman in order to have a peaceful, lovely and dedicated life. The present study was performed aiming at comparing marriage satisfaction in the employees of two Birjand Universities. In addition, some pertaining factors to this satisfaction were evaluated.
    Materials And Methods
    In this descriptive and analytical research which was undertaken between 2007 and 2008, 218 employees from Birjand University and Birjand University of Medical Sciences were selected through simple random sampling method. Means of data collection was ENRICH standard marriage satisfaction questionnaire to which demographic questions were also added. Data analysis was done by means of descriptive statistics, multifactorial variance analysis, multivariate variance analysis, and Pearson correlation coefficient.
    Results
    There was no significant difference in marriage satisfaction between the two universitie's employees (P=0.21). The most prevalent aspects of dissatisfaction among nine components of marriage satisfaction were sexuality and conflict resolution. About 22.5% of the employees were dissatisfied with their marital life; and 10% of them had deep dissatisfaction. On the other hand, 65.5% of the employees had gained moderate satisfaction.
    Conclusion
    Employees who are dissatisfied with their lives need specific family and spouse therapeutic interventions. Besides, it is suggested that employees with relative and moderate marital satisfaction would receive counseling to improve their marital relationships.
  • H. Karami *, A. Mousavi, M. Khademloo, F. Soleimani Page 51
    Background And Aim
    Constipation is a common elimination dysfunction in children which covers more than 3 % of outpatient's visits to pediatrists. The etiology of functional constipation is not clear in most cases. This study focused on the evaluation of the etiology of constipation in pediatric patients who referred to department of pediatric Gastroenterology at Boo-ali Sina hospital in Sari during 2006-2007.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional and descriptive study, children with clinical manifestations of chronic constipation who had been referred to Boo-Ali Sina hospital were assessed. Inclusion criteria were age under 15 years, and being constipated for more than 2 weeks. Children with a history of using antispasmodic drugs for a long time or pervious history of surgical procedure were excluded from the study. The patients were assessed as regards the causes of functional and organic constipation. The obtained data was analyzed using SPSS software.
    Results
    Two-hundred and fifty children aged between 1 month and 15 years (mean age 50.62±15 months) were studied. One-hundred and forty (56%) were males. The most common cause of constipation was functional constipation in 195 (78%) cases but organic constipation was diagnosed in 39 cases (15.6%). The most common cause of constipation was Hirschsprung's disease in patients under one year, and functional causes in older patients. There were no significant differences between the two sexes regarding the causes of constipation.
    Conclusion
    The results of this study showed that the most common cause of constipation in under-one year olds was organic defect; whereas the most common cause of constipation in older children was functional defect. Organic causes of constipation must be taken into account in cases of early onset of the disorder.
  • Page 57
    Background And Aim
    Emotional intelligence covers a range of abilities and non-cognitive skills that increase an individual's success in fighting against environmental stress contingency, especially job stress. The aim of the present study was to find out the relationship between emotional intelligence and job stress.
    Materials And Methods
    This study was a descriptive one which was done on 200 subjects selected from the managers and employees of Tabriz University of Medical Sciences and Health Care in 2007. Standard emotional intelligence and job stress questionnaires were used to gather data. The obtained information was analyzed by means of statistical tests including Pearson's correlation, step-by-step regression, T-test and ANOVA at the significant level of P<0.05.
    Results
    It was found that there was a significant difference in emotional intelligence and job stress between the two genders (P<0.05). Besides, a reverse significant correlation was observed between emotional intelligence and job stress (P<0.05). Various components of emotional intelligence, particularly self-consciousness, sympathy, and self-motivation, had a significant role in anticipating job stress.
    Conclusion
    Having favorable components of emotional intelligence will lead to reduction of job stress. Thus, it is suggested that all organizations, especially medical services, hold requisite educational courses to promote and increase emotional intelligence and decrease job stress.
  • G. Yaghoubi *, B. Heydari, Ma Yaghoubi Page 65
    The causes of periorbital ecchymosis are traumatic and non-traumatic head and neck insults. This report deals with a non-traumatic bilateral spontaneous periorbital ecchymosis in pregnancy.The case studied was a 24-year-old woman in her eighth month of pregnancy who realized her spontaneous ecchymosis around both eyes which was more prominent in the right eye 12 hours after vomiting. She did not have any history of head and neck trauma or surgery. Her visual acuity, ophthalmic examination, blood pressure, and urine analysis were normal. Twenty days after the first evaluation, the ecchymosis completely recovered and the patient was well completely after six months. Although, there are systemic and local causes in the etiology of periorbital ecchymosis, spontaneous occurrence of the condition in a pregnant woman not having preeclampsia is unknown