فهرست مطالب

Dental School - Volume:27 Issue: 3, 2009

Journal of Dental School
Volume:27 Issue: 3, 2009

  • تاریخ انتشار: 1388/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد امین توکلی، مسعود ورشوساز، رقیه بردال، هدا رحیمی، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحه 105
    سابقه و هدف
    استفاده از تکنیک تصویربرداری دقیق در انجام ایمپلنت نقشی اساسی دارد. وجود سینوس نیز در ناحیه خلفی ماگزیلا یکی از محدودیت های استفاده از ایمپلنت مطلوب در ناحیه خلفی فک بالاست، بنابراین تعیین ارتباط ریج استخوان آلوئول با سینوس جزء نیازهای موجود می باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه in vitro دقت توموگرافی Cranex Tome اسپیرال و توموگرافیProMax خطی جهت ارزیابی کمیت استخوان قسمت خلف ماگزیلا برای استفاده طرح درمان ایمپلنت صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در مطالعه تشخیصی حاضر، توموگرام هائی از 2 اسکال خشک انسانی توسط هر دو دستگاه ProMax وCranex تهیه گردید. 3 محل در هر سمت ماگزیلا با سیم ارتودنسی علامت گذاری و در کل 24 توموگرام (12 توموگرام از هر یونیت) تهیه گردید. ارتفاع و پهنای استخوان روی توموگرام ها پس از برش محل های تعیین شده روی اسکال ها اندازه گیری شد. مقادیر بدست آمده از اندازه گیری های روی توموگرام ها بر اساس عامل بزرگنمایی 5/1 (طبق دستور سازنده یونیت ها) تقسیم و با اندازه های واقعی روی توموگرا مها مقایسه شد. برای مقایسه مقادیر حاصل از دو بار اندازه گیری به کمک هر یک از دستگاه ها، همچنین مقایسه این مقادیر با Gold، از ضریب پایایی ICC (Intraclass correlation coefficient of reliability) استفاده گردید.
    یافته ها
    حداقل مقدار ضریب ICC در دو بار اندازه گیری پهنا توسط دستگاه ProMax برابر 569/0 و حداکثر این ضریب در دو بار اندازه گیری ارتفاع با دستگاه Spiral، 950/0 بدست آمد. اختلاف میانگین اندازه گیری های ارتفاع روی هر دو یونیت از اندازه های واقعی کمتر از 3/0 میلی متر و در مورد پهنا کمتر از 5/0 میلی متر بود. نتایج این تحقیق نشان داد که اندازه گیری ارتفاع توسط هر دو دستگاه دقیق تر از اندازه گیری پهنا می باشد و تمام اندازه گیری های دستگاه اسپیرال دارای پایایی بیشتری در مقایسه با ProMax است.
    نتیجه گیری
    به طور کلی دقت اندازه گیری کمیت استخوان توسط یونیت اسپیرال بیشتر بود. هر دو دستگاه برای اندازه گیری مقدار استخوان قسمت خلف ماگزیلا مناسب می باشند. تنظیم پلن تصویربرداری جداگانه برای هر محل دقت دستگاه را افزایش می دهد. یونیت Cranex Tome در خلفی ترین نواحی ممکن است علاوه بر دستور سازنده، به تنظیم جداگانه نیز نیاز داشته باشد.
    کلیدواژگان: توموگرافی، ماگزیلا، کمیت، ایمپلنت دندانی
  • لیلا بصیر، ماشاء الله خانه مسجدی، آزیتا کاویانی، محمدحسین حقیق یزاده، الهام خلیلی صفحه 113
    سابقه و هدف
    کنترل کامل جهت پیشگیری از آلودگی در داخل دهان مشکل است. به منظور کاهش اثرات مخرب اتصال سیلانت به مینای آلوده به بزاق، کاربرد ماده ادهزیو در زیر سیلانت پیشنهاد شده است. هدف از این بررسی، مقایسه میزان ریزنشت فیشورسیلانت در دو نوع سیستم سلف اچ ادهزیو و یک نوع ادهزیو نسل پنجم در شرایط آلودگی یا عدم آلودگی به بزاق بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تجربی، 60 دندان پره مولر دائمی بدون پوسیدگی فک بالا به 6 گروه 10 تایی تقسیم شدند. در گروه 1: اسید + بزاق + Single Bond سیلانت، گروه 2: اسید +Single Bond + سیلانت، گروه 3: بزاق + S3Bond + سیلانت، گروه 4: S3 Bond + سیلانت، گروه 5: بزاق + Protect Bond + سیلانت و گروه 6: Protect Bond + سیلانت استفاده شد. دندانها 1000 سیکل در دمای C o55-5 ترموسایکل شدند و برای 24 ساعت در محلول فوشین بازی %2 قرار گرفتند. سپس نمونه ها برش زده شده و با استریومیکروسکوپ با بزرگنمایی X40 مشاهده گردیدند. نتایج با آزمون های آماری Kruskal- Wallis و Dunn بررسی شدند.
    یافته ها
    آزمون Dunn نشان داد گروه 2 ریزنشت کمتری را نسبت به گروه 4 و 6 دارد. همچنین گروه 6، ریزنشت کمتری را نسبت به گروه 4 نشان داد. گروه 1 ریزنشت کمتری را نسبت به گروه 3 و 5 نشان داد ولی گروه 3 و 5 اختلاف معنی داری نداشتند و به طور کلی، در گروه های در ارتباط با بزاق افزایش در میزان ریزنشت مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    یافته ها بیان می کند که بهترین روش سیلانت تراپی در شرایط آلودگی یا عدم آلودگی به بزاق، کاربرد اسید اچینگ و باندینگ است و کاربرد باندینگ سلف اچ در دندان های دائمی توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: سلف اچ ادهزیو، باندینگ، فیشورسیلانت
  • مریم بهاروند، آزاده احمدیه، صدیقه بختیاری، فاطمه فلاح، هومن جلادت، مهدی یاسری صفحه 121
    سابقه و هدف
    میزان افزایش بیماری های کلیوی در جهان سالانه 5% گزارش شده است. ابهاماتی در مورد افزایش یا کاهش پوسیدگی دندان ها و بیماری های پریودنتال در این بیماران وجود دارد به طوری که گروهی از مطالعات میزان باکتری های پوسیدگی زا و ریسک پوسیدگی را در این گروه بالاو گروهی ریسک ایجاد پوسیدگی را در این بیماران کمتر از افراد سالم می دانند. با توجه به تناقضات فوق، این تحقیق با هدف تعیین وضعیت میکروفلورای دهان در بیماران همودیالیز و پیوند کلیه طراحی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه historical cohort، بیمارانی که حداقل 6 ماه تحت همودیالیز بودند و بیماران پیوند کلیه که حداقل 24 ماه از زمان پیوند موفق ایشان گذشته بود و تعدادی گروه شاهد که عملکرد کلیوی طبیعی داشتند، از نظر وضعیت میکروفلورای دهانی به روش رنگ آمیزی و کست و تشخیص افتراقی میکرو فلور هوازی و بی هوازی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 15 و آزمون های Chi-square، آنالیز واریانس وt-test جهت مقایسه میانگین میکروب ها در بین گروه های مختلف به کار رفت.
    یافته ها
    در سه گروه دیالیز، پیوند و شاهد به ترتیب: لگاریتم تعداد کاندیدا 29/1، 26/1، 52/0، استرپتوکوک موتانس 55/3، 40/3، 70/3، لاکتوباسیل 49/0، 42/0، 20/0 و پورفیروموناس 31/0، 24/0، 20/0 تعیین گردید. تنها میکروارگانیسم کاندیدا در گروه دیالیز و پیوند به طور معنی داری بالاتر از گروه شاهد بود (05/0=P).
    کلیدواژگان: میکروارگانیسم کاندیدا در گروه دیالیز و پیوند کلیه از گروه شاهد بیشتر است
  • جهانگیر حقانی، ملوک ترابی، محمدعلی مهدیزاده صفحه 128
    سابقه و هدف
    کانال دندانی فک تحتانی به عنوان یکی از لندمارک های طبیعی مهم و بخشی از مندیبل که دارای باندل نوروواسکولر می باشد، دارای اهمیت بیولوژیک خاصی است. داشتن اطلاعات کافی از مسیر و توپوگرافی و تنوعاتی که در آنها مشاهده می شود، امری ضروری است. بنابراین، این پژوهش با هدف بررسی موقعیت آناتومیک کانال فک تحتانی در رادیوگرافی های پانورامیک بیماران بالای 25 سال انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 394 پرتونگاری پانورامیک (180 مرد و 214 زن)در محدوده سنی 53-25 سال که در دانشکده دندانپزشکی کرمان تهیه شده بودند، انجام گرفت. در این مطالعه طول و عرض کانال فک تحتانی و فاصله آن از سه نقطه، یک سانتیمتر بعد از سوراخ مندیبل، زیر فورکای مولر دوم و یک سانتیمتر قبل از سوراخ چانه تا بردر تحتانی فک پایین در سمت راست و چپ اندازه گیری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماریt و ضریب همبستگی پیرسون و نرم افزار SPSS نسخه 15 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد 97/6±59/34 بود. طول کانال مندیبولار 4/77 میلیمتر، میانگین عرض کانال مندیبولار 8/3 میلیمتر و میانگین فاصله مندیبولار کانال تا بوردر تحتانی مندیبل 9/13 میلیمتر بود. به جز پارامتر موقعیت وسط منتال فرامن از بوردر تحتانی در سایر پارامترها بین سمت چپ و راست ارتباط معنی داری ملاحظه نشد. میان افزایش سن با عرض کانال، جز در موقعیت وسط منتال فرامن از بوردر تحتانی مندیبل و فاصله مندیبولار کانال تا بوردر تحتانی، جز در ناحیه زیر فورکای مولر دوم، در هر دو جنس همبستگی مثبتی وجود داشت. بین سن با طول کانال فک تحتانی همبستگی معنی داری دیده نشد. بین جنس و طول کانال ارتباط معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهاد می گردد توجه و دقت بیشتری به موقعیت کانال فک تحتانی در نمای پانورامیک مبذول گردد تا کمترین صدمه را به دستجات عروقی عصبی ناحیه وارد نمایند.
    کلیدواژگان: کانال دندانی فک تحتانی، رادیوگرافی پانورامیک، سوراخ فک پایین، سوراخ چانه ای
  • سورینا صهبا، سارا قدیمی، احمدرضا طلایی پور، پیمان حداد، اسماعیل ذوالفقاری صفحه 136
    سابقه و هدف
    خشکی دهان از شایع ترین عوارض پرتودرمانی ناحیه سر و گردن است که با افزایش خطر بیماری های دهانی-دندانی تاثیر منفی بر کیفیت حیات فرد می گذارد. هدف تحقیق حاضر مقایسه تاثیر بزاق مصنوعی ایرانی با VA-OraLube در بهبود کیفیت حیات وابسته به سلامت دهانی بیماران مبتلا به خشکی دهان ناشی از پرتودرمانی ناحیه سر و گردن بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور روی 27 بیمار پرتو درمانی شده مبتلا به خشکی دهان (میانگین سنی 7/14±1/49 سال) انجام شد. بیماران به طور تصادفی ابتدا بزاق مصنوعی ایرانی و یا VA-OraLube را دریافت کردند. دوره مصرف هر دارو 7 روز و دوره wash-out 10روز در نظر گرفته شد. برای سنجش میزان تاثیرگذاری هر دارو بر نمره کیفیت حیات از پرسشنامه سرطان های سر و گردن سازمان اروپایی تحقیقات و درمان سرطان «EORTC QLQ-H&N35» استفاده شد. پرسشنامه فوق در روزهای 1، 8، 18 و 25 توسط بیمار تکمیل گردید. برای مقایسه گروه ها از آزمون Repeated Measurement Analysis of Variance استفاده شد و سپس مقایسه های دو به دو توسط آزمون Paired t و Wilcoxon و Friedman صورت گرفت. کلیه مراحل فوق به وسیله نرم افزار آماری SPSS نسخه 13 انجام شد.
    یافته ها
    هر دو دارو تقریبا به یک میزان نمره کیفیت حیات وابسته به سلامت دهانی بیماران را بهبود بخشیدند و تفاوت معنی داری بین میزان اثربخشی دو دارو مشاهده نشد. از نظر بیماران هیچ کدام از داروها در برطرف کردن درد در ناحیه دهان موثرنبودند. در مورد بهبود حواس بویایی و چشایی، بیماران داروی خارجی را ترجیح دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به بهبود مشهود نمره استاندارد شده در گروه های مختلف پرسشنامه قبل و بعد از مصرف دارو، مصرف بزاق مصنوعی های فوق در کاهش علائم خشکی دهان و نزدیکتر شدن بیماران به زندگی طبیعی به طور برابر موثر می باشند.
    کلیدواژگان: خشکی دهان، جانشین های بزاق، کیفیت حیات، سلامت
  • جمیله بیگم طاهری، سیدمحسن رضوی، صالحه هژیر، پژمان وزیری، صدیقه بختیاری صفحه 146
    سابقه و هدف
    استفاده از داروهای کموتراپی در برخی موارد با ایجاد موکوزیت در دهان همراه است. در مطالعه حاضر انقباض عروقی ناشی از سردکردن دهان با استفاده از قطعات کوچک یخ در پیشگیری از بروز موکوزیت و یا کاهش شدت آن ارزیابی شده است.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی نیمه تجربی، 100 بیمار مبتلا به سرطانهای Solid در قسمت های مختلف بدن مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری به صورت غیر تصادفی ساده انجام شده و 14 بیمار مبتلا به موکوزیت دهانی در 3 سیکل متوالی مورد بررسی قرار گرفتند و شدت موکوزیت براساس قضاوت بیمار و سیستم WHO در آنها تعیین گردید. اطلاعات با نرم افزار آماری SPSS نسخه 14 تحلیل شده و با توجه به ماهیت رتبه ای موکوزیت از مقایسه میانگین شدت؛ ضریب گاما آزمون فریدمن و p value استفاده گردید. مقادیر p کمتر از 5% از لحاظ آماری معنی دار دانسته شد.
    یافته ها
    از 100 بیمار مبتلا به شدت های مختلف موکوزیت دهانی گشتند. مقایسه میانگین شدت موکوزیت در سیکل اول و دوم نشان داد که شدت موکوزیت به صورت معنی داری در سیکل دوم کاهش یافته است (01/0P<)، اما براساس ضریب گاما سرد کردن دهان در 5% موارد بی تاثیر بوده است. ضریب گاما برابر یک نشان دهنده این واقعیت است شدت موکوزیت در سیکل سوم درمان بدون استفاده از یخ مشابه شدت آن در سیکل دوم می باشد.
    نتیجه گیری
    بر خلاف گزارشات منتشر شده؛ سرد کردن دهان با استفاده از یخ تاثیری در جلوگیری یا کاهش شدت موکوزیت ناشی از شیمی درمانی ندارد.
    کلیدواژگان: هیپوترمی، موکوزیت، شیمی درمانی
  • حسن مهاجرانی، محمدتقی قطان، آرش خجسته، سید علیرضا مهاجرانی صفحه 155
    سابقه و هدف
    تومورهای غدد بزاقی از موارد معدود گزارش شده هستند که مجموعا 3-2% تومورهای سر و گردن را تشکیل می دهند. 75% از آنها را تومورهای خوش خیم و 25% را تومورهای بدخیم تشکیل می دهند. مطالعه 10 ساله حاضر با هدف بررسی و مطالعه غدد بزاقی بزرگ شامل پاروتید، تحت فکی و زیرزبانی، همچنین غدد بزاقی کوچکتر که در زیر مخاط کام، لبها و مخاط داخل وجود دارند، در بیمارستان لقمان تهران انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه گذشته نگر حاضر بر روی 44 بیمار با تومورهای غدد بزاقی مراجعه کننده به بیمارستان لقمان در بین سال های 76 تا 86 صورت پذیرفت. اپیدمیولوژی انواع تومورهای غدد بزاقی از نظر سن، جنس و نوع تومور مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز هیستوپاتولوژیک توسط متخصصین پاتولوژی انجام و در نهایت آنالیز آماری به روش توصیفی انجام شد.
    یافته ها
    از مجموع 44 بیمار مبتلا به تومور بزاقی، 4/36% زن و 6/63% مرد بودند. 7/72% تومورها خوش خیم و بقیه بدخیم بودند. شایع ترین تومورها به ترتیب تومور ومورفیک آدنوما با 4/70%، موکواپیدرمویید با 3/11% و تومور وارتین با 2/2% بودند. شایع ترین محل درگیری غده پاروتید با 2/77% و بعد از آن غدد تحت فکی و کامی هر کدام با 3/11% مشخص گردیدند.
    نتیجه گیری
    آدنوم ومورفیک شایعترین تومور خوش خیم و کارسینوم موکواپیدرموید شایع ترین تومور بدخیم شناخته شد که این یافته ها در کشور ما تایید کننده مطالعات قبلی در سایر کشورهاست.
    کلیدواژگان: تومور غدد بزاقی، بدخیمی، خوش خیم، گذشته نگر
  • محمدباقر موزه، حسین خدامی، سیدداوود صفوی صفحه 160
    سابقه و هدف
    درمان دندان های چند ریشه ای با ضایعات نواحی انشعاب ریشه ها (Furcation Involvement) یکی از معضلات پریودنتیکس محسوب می گردد. هدف از این مقاله، ارزیابی نتیجه درمان، توسط روش ایجاد تونل مزیودیستالی در دندان مولر دوم فک بالا بود.
    گزارش مورد: مورد مردی بود 52 ساله و سفید پوست که از سلامت عمومی خوبی برخوردار بود. بعد از انجام فلپ موکوپریوستال (Full Thickness Flap) در قسمت چپ فک بالا، ناحیه فورکای دندان مولار دوم که به میزان 4 میلی متر تحلیل افقی نشان می داد، توسط فرز گرد شماره دو (Round Bur #2) و سوهان استخوان (Bone file) گشاد گردید. این عمل تا حدی ادامه یافت که فضای کافی برای کاربرد برس بین دندانی Interdental Brush) (Proxobrush = جهت انجام بهداشت دهان و کنترل پلاک میکروبی حاصل گردید. درمان پروتز چهار ماه بعد از درمان پریودنتال شروع شد.
    یافته ها
    بعد از سه سال، ارزیابی ها نشان داد که هنوز عملکرد دندان مطلوب بوده، بیمار از آن استفاده می نماید.
    نتیجه گیری
    درمان مورد استفاده در تحقیق حاضر برای هر بیمار یا هر دندانی به طور معمول قابل اجرا نیست، بلکه جهت تصمیم به انجام چنین درمانی شرایطی لازم است که باید مهیا گردد.
    کلیدواژگان: درگیری فورکا، مولر فک بالا، روش ایجاد تونل
|
  • Dr. Mohammad Amin Tavakkoli, Dr. Massoud Varshowsaz, Dr. Roghiye Bardal, Dr. Hoda Rahimi, Dr. Alireza Akbarzadeh Bagheban Page 105
    Background And Aim
    An accurate imaging technique has an important role in implantology. Presence of sinus in the posterior maxilla is a limiting factor for implant insertion in this area. Therefore it is necessary to evaluate the relationship between alveolar ridge and sinus. The aim of the present in vitro study was to compare the accuracy of Cranex Tome Spiral and ProMax linear tomography to assess bone quality for the preoperative planning of implants in the posterior maxilla.
    Materials and Methods
    Tomographs were taken from 3 dry human skulls using both units. Three sites were selected in each side of posterior maxilla and marked with orthodontic wires meaning a total of 24 sites (12 sites for each unit). Bone height and width were measured first on the tomography and then on the skulls after sectioning. In order to compare the measurement values between both units and to compare them with the values obtained from gold the Intraclass Correlation Coefficient of reliability (ICC) was used.
    Results
    The minimum Intraclass correlation coefficient of reliability was 0.569 in two times measurements of width for ProMax, and the maximum of this coefficient was 0.950 in two times measurements of height for Spiral. The mean difference between the real measurements and the height measurements of both units were less than 0.3 mm and for the width measurements were less than 0.5 mm of the real measurements. This study showed in both units, the height measurements were more accurate than the width measurements and all the measurements by Spiral were more valid then those of ProMax.
    Conclusion
    Generally quantitative accuracy of Spiral unit was found to be higher than ProMax unit. Both units proved to be sufficient for quantity measurements. Adjustment an individual imaging plane for each site of tomography increases the accuracy. The most distal sites of Spiral unit may need separate adjustment other than manufacturer demands.
  • Dr. Leila Basir, Dr. Mashaallah Khanehmasjedi, Dr. Azita Kaviani, Mohammad Hossein Haghighizadeh, Dr. Elham Khalili Page 113
    Background And Aim
    Complete control of intra- oral moisture is difficult to achieve. To minimize the deleterious effects of contaminated enamel on bonding, some authors have advocated the use of adhesive systems under the sealant. The aim of this study was to compare the microleakage of two self- etch adhesive and the one- bottle adhesive used in pit and fissure sealant with or without saliva contamination. Methods and Subjects: Sixty extracted non- carious upper premolar teeth were assigned to the six groups of 10 teeth. Group1: acid + saliva+ Single Bond+ sealant, Group 2: acid+ Single Bond+ sealant, Group3: saliva + S3 Bond + sealant, Group4: S3Bond + sealant, Group5: saliva+ Protect Bond+ sealant, Group 6: Protect Bond + sealant. The teeth were thermocycled (1000 cycles, 5-55º c) and immersed in 2% basic Fuchsine dye for 24 hours. Then the teeth were sectioned and examined with a stereomicroscope under X40 magnification. The results were evaluated with Kruskal – Wallis and Dunn.
    Results
    Group 2 had lower microleakage scores than group 4 and 6. Also, group 6 has the lower microleakage scores than group 4 and generally an increase in microleakage was observed in each group related to contamination.
    Conclusion
    The findings showed that the best technique of sealant therapy in saliva contaminated and non- contaminated condition is the use of acid–etching and bonding agent and so the use of self-etch adhesive, is not advised.
  • Dr. Maryam Baharvand, Dr. Azadeh Ahmadieh, Dr. Sedigheh Bakhtiari, Dr. Fatemeh Fallah, Dr. Hooman Jaladat, Mahdi Yasseri Page 121
    Background And Aim
    The number of patients with chronic renal failure is increasing every year. There are some controversies about the risk of cariogenic and periodontal diseases in these patients. This study was conducted to delineate the relationship between hemodialysis and transplant with oral microbial flora. Methods & Patients: Three groups included in our study: 1/ Hemodialysis patients with being at least 6 months under dialysis procedure, 2/ Transplant patients, being transplanted for more than 2 years and 3/ controls with normal BUN and Creatinine. Bacteriological study: staining & culture used for diagnosing aerobic & anaerobic bacteria SPSS15, Chi-square, variance and t tests were used to compare the mean of microflora between groups.
    Results
    Candida was significantly higher in dialysis group (1.29) and transplant group (1.26) comparing controls (0.52) (P= 0.05). There was no significant difference in count of other micro organisms (streptococci, Lactobacilli, Porphyromunas) between groups.
    Conclusion
    Candida was higher in hemodialysis and transplant groups comparing with control group
  • Jahangir Haghani, Dr. Molook Torabi, Dr. Mohammadali Mehdizadeh Page 128
    Background And Aim
    Neurovascular bundle mandibular canal is one of the most important landmarks in mandible. It is necessary to know complete understanding of its topography and variations. The aim of this study was to assessment of anatomy of mandibular canal in panoramic view.
    Materials and Methods
    In this Cross-Sectional study 394 panoramic view of patients with age 25-53 years old were selected. A data sheet containing age, sex, length and width of mandibular canal and distance of it from mandibular border line was completed. T test and Pearson and SPSS15 soft- ware used to analyze the data.
    Results
    The mean age was 34.59±6.79 years. The length and the width of mandibular canal were 77.4±3.8mm respectively. The distance between mandibular canal and borderline of mandible was 13.9 mm. there was significant differences between mental foramen to borderline of mandible. There was also significant correlation between age and sex and width of mandibular except second molar furcation area.
    Conclusion
    According to these finding all dentists consider their patients’ panoramic view much more carefully to avoid unwanted neurovascular bundle injuries.
  • Surina Sahba, Dr. Sara Ghadimi, Dr. Ahmad Reza Talaeepour, Dr. Peiman Haddad, Dr. Ismaeil Zolfeghari Page 136
    Background And Aim
    Xerostomia is a common complication of radiotherapy for head and neck cancer which can increase the risk of oral and dental disease and negatively affect patient's quality of life. The aim of this study is to evaluate the efficacy of Iranian Made Saliva Substitute vs. VA-OraLube in improvement of Oral-Health-Related Quality of Life.
    Materials and Methods
    This study was a randomized double-blinded, crossover clinical trial. 27 patients(49.1±14.7 years) with post-radiotherapy xerostomia were randomly allocated to receive either Iranian Made Saliva Substitute or VA-OraLube, or vice versa, each product for 1 week, with a 10 day wash-out period in between. The European Organization for Research and Treatment of Cancer Questionnaire Head and Neck Cancer Module (EORTC-QLQ-H&N35) was completed by patients at days 1,8,18 and 25. To compare the groups the repeated measurement analysis of variance test was used then comparison of paired was performed by t-paired test.
    Results
    Oral-Health-Related Quality of Life score has been changed almost the same degree by both VA-OraLube and Iranian made saliva substitute and both treatments were effective. But none of them affected pain relief. A trend was seen for VA-OraLube to improve senses.
    Conclusion
    With regard to significant improvement in Standard score in different group of questionnaire after using saliva substitute, both saliva substitutes were effective in alleviating the symptoms of xerostomia and helping patients to have better life.
  • Jamile Beigom Taheri, Dr. Seyyed Mohsen Razavi, Dr. Salehe Hajir, Dr. Pejman Vaziri, Dr. Sedigheh Bakhtiari Page 146
    Background And Aim
    Oral mucositis frequently occurs in patients undergoing cancer chemotherapy. It is hypothesized that Oral Cooling with ice chips or cubes cause local vasoconstriction thus cause less exposure to agents & then mucositis development. In this study, this theory was examined on 14 patients in 3 consecutive cycles in which stomatitis developed in the 1st cycle of treatment. The purpose of the present study was to evaluate the Ice-Therapy (mouth-cooling) in prevention or decreasing symptoms of chemotherapeutic-related stomatitis.
    Materials and Methods
    Date was obtained on a total of 100 out-patients initiating chemotherapy regimens. The patients reported different rates of stomatitis received ice cubes in their 2nd cycle of treatment during the drug infusion & a few minutes after it. In the next cycle, the same patients were evaluated without mouth cooling. The severity of mucositis were measured based on the patient's judgment & scaled on WHO grading system in the 7th & 10th days. Statistically, comparison of severity rates of mucositis between 3 consecutive cycles were performed by mean, p value, GAMMA coefficient & Friedman test.
    Results
    Statistical approach of data between 3 cycles determined that severity rates of mucositis have been decreased significantly between 1st & 2nd cycles (p<0.01, gamma coefficient: 65%) But this relationship has not been obtained in comparison between 2nd & 3rd cycles so it has been speculated that Oral Cooling has no useful effect on the prevention of chemotherapy-induced mucositis.
    Conclusion
    Oral Cooling has no evidence of benefit in improvement or decreasing of the chemotherapy induced lesions.
  • Hassan Mohajerani, Dr. Mohammad Taghi Ghatan, Dr. Arash Khojasteh, Dr. Seyyed Alireza Mohajerani Page 155
    Background And Aim
    Salivary gland tumors are rarely reported comprising 2-3% of head and neck neoplasms. About 75% of salivary gland tumors are benign and 25% are malignant. Major salivary glands include parotid, submandibular and sublingual while minor salivary glands distribute through submucosa of palate, lip and buccal mucosa. The present study was done to evaluate salivary gland tumors in patients referred to Loghman hospital during 1997-2007.
    Materials and Methods
    In this retrospective descriptive study, patients with salivary gland tumors were studied by means of existing data technique. Data collection sheet included gender, age, location and size of tumor, clinical and pathologic diagnosis, pathological diagnosis and treatment. The histopathological analysis of all cases was meticulously reviewed and classified by 3 expert pathologists. Descriptive analysis was used for the analysis.
    Results
    Forty four patients were found with salivary gland tumors. 36.4% of them were females and 63.6% were males. Benign tumors calculated about 72.7% and malignant tumors as 27.3%. The most common tumors were pleomorphic adenoma (70.4%), warthin tumors (2.2%), and mucoepidermoid carcinoma (11.3%) was the most common malignancies. Parotid (77.2%) was the most common site following by submandibular gland (11.3%) and palate with 11.3% occurrence. The size range of tumors was 1–9 cm with the average size of 2-4cm.
    Conclusion
    Pleomorphic adenoma was the most common benign tumor and mucoepidermoid carcinoma was the most malignant tumor resembling the other studies done in the field.
  • Mohammad Bagher Moozeh, Dr. Hossein Khodami, Dr. Seyyed Davood Safavi Page 160
    Background And Aim
    Treatment and management of teeth with furcation involvement is one of the most challenging problems confronting dentist. The aim of this case report was to evaluate the result of a mesio-distal tunnel preparation on a maxillary second molar. Case Report: This treatment was done for a 52year old white man in a good general health. After raising a full thickness flap on the upper left sextant of mouth, the furcation of tooth # 15 was widened by a # 2 round bur and bone file. Osteoplasty continued by bur, file, and chisel until enough space was created for interdental brush use to control dental plaque. Prosthodontic treatment was done 4 months after the periodontal therapy.
    Results
    After 3 years, the treated tooth is still functioning in the mouth of patient. We are satisfied with the result of treatment.
    Conclusion
    This heroic technique could not be considered as a regular treatment modality for any tooth or any patient. Some requirements are considered necessary for this kind of preparation.