فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 57 (پاییز 1388)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 57 (پاییز 1388)

  • 112 صفحه، بهای روی جلد: 1,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
    صفحه 2
  • تاثیر فلسفه نور و اشراق بر تاملات سیاسی سهروردی
    قاسم پورحسن صفحه 4
    دو مولفه ایران و تشیع مهمترین عناصر تشکیل دهنده فلسفه اشراق سهروردی محسوب میگردند. میان سهروردی شناسان نزاع بزرگی وجود دارد که آیا فلسفه او تابع تفکر سیاسیش است یا طرح سیاسی وی منبعث از فلسفه اشراق اوست. حقیقت اینست که سهروردی تنها فیلسوف اسلامی است که فلسفه یی انضمامی و عینی تدوین کرده و فهم آن فلسفه بدون آیین سیاسی او مقدور نخواهد بود. گرچه نگارنده کوشیده تا در این مقاله نشان دهد که اندیشه سیاسی سهروردی متاثر از فلسفه اشراق اوست اما باید اذعان داشت که در فلسفه انضمامی او این دو مهم آنچنان درهم تنیده و بهم آمیخته اند که تفکیک صریح و مرزبندی خطی بین آنها بسیار دشوار است.
    سهروردی به چه دلیل به فلسفه اشراق روی آورد؟ آیا تاملات و دغدغه های سیاسی سبب گرایش او به اینگونه فلسفه شده است؟ مسیر مسافرت سهروردی از زنجان به مراغه، اصفهان، ماردین، دیار بکر و حلب نشان از نفوذ گرایش باطنی و گنوسیستی است. آیا این سیر اتفاقی است؟ این نکته را نباید از نظر دور داشت که کتاب حکمه الاشراق و اندیشه سیاسی وی در فاصله سالهای 578 تا 587 (یعنی زمان قتل او) و در سرزمینهایی فراهم می آید که تفکر باطنی در آنها حکمفرماست.
    بهر روی تتبع در میزان تاثیر فلسفه اشراق بر سیاست سهروردی یا بالعکس، توجه سهروردی شناسان را بخود جلب کرده و هر کدام از منظری بدان نگریسته اند. سهروردی غایت طرح سیاسی- اشراقی خود را رسیدن به دوران و جامعه یی نورانی و بدور از ظلمت عنوان میکند که بدون حکیم متوغل و صاحب حکمت ذوقی و بحثی معنایی ندارد. برخلاف فارابی، سهروردی سیاست را با مدینه و انواع آن پیوند نمیزند و از فضایل و تدبیر و عدالت سخنی بمیان نمی آورد. آیین سیاسی او بر حکمت اشراق و «تدبیر الاهی» و ارتباط با «عالم غیب» و «الهام از عالم برتر» استوار است، لذا تنها سیاست برحق در اندیشه وی، سیاستی است که در آن «الحاکم بامرالله» حاکم بوده و «امر الهی» جاری باشد.
    تفکر سیاسی سهروردی از اندیشه یونانی کاملا فاصله گرفته و بر بنیاد اندیشه اسلامی و ایرانی، یعنی آموزه نبوت و معجزات و کرامات انبیاء و اولیاء و فره و خره کیانی پادشاهان ایرانی مبتنی گردیده است، بهمین روی سهروردی موسس آموزه سیاست ایرانی- اسلامی در میان فیلسوفان اسلامی است.
    کلیدواژگان: فلسفه اشراق، آیین سیاسی، امر الهی، اندیشه شیعی، تفکر ایرانی
  • قاعده «الواحد» در بوته نقد
    علی ارشد ریاحی، خدیجه قاسمی مقدم صفحه 22
    قاعده الواحد یکی از مهمترین قواعد فلسفی در فلسفه اسلامی است که در توضیح نحوه صدور موجودات بکار گرفته شده است. ابن سینا از طرفی قائل به قاعده الواحد است و از طرف دیگر معتقد به حقایق مستقل است و متکثر، و وجود این کثرات را از طریق جهات و اعتباراتی که در عقل اول بر میشمرد، توجیه مینماید. کسانی همچون غزالی، ابن رشد، فخررازی و... معتقدند که این جهات و اعتبارات برای توجیه نحوه صدور کافی نبوده و نظریه صدور منجر به نقض قاعده الواحد میگردد. در مقابل، افرادی همچون خواجه نصیرالدین طوسی و ملاصدرا بدفاع از این قاعده پرداخته اند. در این نوشتار برآنیم تا با بررسی آراء منتقدان و مدافعان این قاعده، به بررسی و بیان مبانی و انگیزه های هر یک بپردازیم و نیز بدنبال یافتن پاسخ این سوال هستیم که آیا میتوان از طرفی معتقد به قاعده الواحد بود و از طرف دیگر، صدور کثرات مستقل از علت واحد بماهو واحد را توجیه نمود.
    کلیدواژگان: قاعده الواحد، صدور، صادر نخست، حیثیت
  • بازخوانی نظریه فطرت ادراکی ابن سینا
    مسعود امید صفحه 33
    نظریه فطرت ادراکی ریشه در تفکر فلسفی قرن هفدهم در غرب دارد، اما میتوان با توجه به برخی از مباحث و آراء تفکر سینائی، این پرسش را از دیدگاه این فیلسوف نیز بنظاره نشست. در تفکر سینائی قوا و فرآیندهای خاص نفسانی وجود دارند که معطوف به امر ادراک بوده و اموری فطری و غیراکتسابی و جهتدار هستند. اما درباره فطری بودن برخی فرآورده های ادراکی، از قبیل تصورات و تصدیقات، میتوان با تکیه بر برخی دعاوی و مویدات در آراء این فیلسوف، به این نتیجه رسیدکه حداقل، امکان فطری بودن آنها و حداکثر، وقوع نوعی فطری بود ن در آنها با تفکر سینوی سازگار است.
    کلیدواژگان: نظریه فطرت، فطری بودن قوا، آفرینش یکباره، اکتساب، حس گرایی، انتزاع
  • طبقه بندی علوم از دیدگاه صدرالمتالهین و امام خمینی(ره)
    نجف لک زایی صفحه 42
    هرگونه اقدام در جهت طراحی نقشه علم در جمهوری اسلامی ایران از یکسو مستلزم بازگشت به مبانی اسلامی در ساحت طبقه بندی علوم و از سوی دیگر تبیین فلسفه تعلیم و تربیت مبتنی بر آموزه های اسلامی است. در مقاله حاضر سعی کرده ایم در یک بررسی تطبیقی دیدگاه دو تن از بزرگان حکمت متعالیه را درباره این موضوع، مورد بررسی قرار دهیم. ملاصدرا تمام علوم و معارف را در شبکه و منظومه یی خاص (دینی و الهی) میبیند و برین اساس، علوم اخروی و الهی و حکمت نظری را بر علوم دنیوی و حکمت عملی مقدم میداند. طبقه بندی علوم از نظر حضرت امام مبتنی بر انسان شناسی ویژه ایشان است. از نظر امام انسان بطور اجمال و کلی دارای سه نشئه و صاحب سه مقام و عالم است و کلیه علوم نافع به این سه برمیگردد، یعنی علمی که مربوط به کمالات عقلیه و وظایف روحیه است، علمی که مربوط به اعمال قلبیه و وظایف آن است و علمی که مربوط به اعمال قالبی و وظایف نشئه ظاهری نفس است. بنظر حضرت امام علوم دیگر داخل در یکی از این اقسماند.
    کلیدواژگان: طبقه بندی علوم، علوم اخروی، علوم نافع، علوم دنیوی، علوم غیرنافع، نقشه علمی ایران
  • کثرت نوعی انسان از منظر ملاصدرا
    نصرالله حکمت، عبدالله صلواتی صفحه 53
    ملاصدرا بر پایه نگرش وجودی و نظریه حرکت وجودی و اتحاد عاقل و معقول، اندیشه وحدت نوعی انسانها را انکار نموده و انسانها را بحسب فطرت ثانی و نشئه باطنی دارای انواع گوناگون دانسته است؛ انواعی که هر یک بلحاظ وجودی و معرفتی احکام انحصاری و مختص به خود دارند.
    از سوی دیگر اطوار گوناگون انسان در حکمت متعالیه؛ با مقامات انسان در دین ارتباطی تنگاتنگ دارند. دین مراتب و مقاماتی را برای انسان مطرح میکند که صرفا با تحول وجودی قابل دسترسی، تبیین و فهم است و انواع انسانی در حکمت متعالیه نیز با مقامات انسانی در دین چون رضا و خلیفه الهی قابل تبیین و تفسیر است. نکته اینجاست که در این تعامل، دین در حد موید تنزل نمییابد و حکمت متعالیه نیز با حفظ نگرش وجودی به کلام تبدیل نمیشود. ملاصدرا در آثاری چون اسرار الآیات از این تعامل در تبیین انواع انسانی بهره میگیرد. این جستار درصدد آنست تا کثرت نوعی انسان را از نظر ملاصدرا اثبات نماید و قلمرو و گونه های آن را تبیین کند.
    کلیدواژگان: وحدت نوعی، کثرت نوعی، حرکت وجودی، اتحاد عاقل و معقول
  • راز گلشن راز
    قاسم کاکایی صفحه 64
    در میان منظومه های عرفانی، گلشن راز از شهرت و مقبولیت خاصی برخوردار شده است، اما وجه این شهرت و اقبال در چیست؟ راز این گلشن در کجا نهفته است؟ معمولا کسانی که جنبه های ادبی گلشن راز را مدنظر قرار داده اند کمتر توانسته اند آن اقبال را توجیه کنند واز تبیین راز این منظومه وامانده اند. نگارنده در این مقاله بر این باور است که برای پی بردن به راز گلشن راز باید با رویکردی پدیدار شناختی و با عبور از تعابیر گلشن راز به چیستی تجربه عرفانی بپردازیم.
    برین اساس دو نوع تجربه در گلشن راز از هم قابل تفکیک استک یکی مربوط به علم الاسرار و معرفت وحدت وجود که ابیات آغازین تا میانه گلشن راز را در برمیگیرد و دیگری مربوط به علم الاذواق و احوال عاشقانه که به ابیات پایانی آن مربوط میشود.
    کلیدواژگان: تجربه عرفانی، پارادوکس، وحدت وجود، تجربه و تعبیر، راز و رمز
  • افلوطین و نظریه وحدت وجود
    زکریا بهارنژاد صفحه 80
    وحدت وجود همچنان از شورانگیزترین و در عین حال از حساسترین مسائل جنجال آفرین در حوزه علوم دینی بشمار میرود که بررسی درست آن میتواند تا حدودی این حساسیتها را کاهش دهد. انتخاب افلوطین برای این بررسی بدین جهت است که فلسفه نوافلاطونی که افلوطین موسس آنست، کلیت اندیشه متفکران مسلمان را در زمینه های فلسفه و عرفان تحت تاثیر خود قرار داده است و این تاثیر از طریق کتابهای اثولوجیا و کتاب العلل بوده است. برخی از مورخان فلسفه و عرفان درباره تاثیرپذیری فلسفه و بخصوص عرفان اسلامی از فلسفه نوافلاطونی راه افراط پیموده اند، بطوری که ریشه همه اندیشه های متفکران اسلامی را فلسفه نوافلاطونی دانسته اند. در این مقاله تلاش شده تا یکی از مهمترین مسائل عرفان یعنی وحدت وجود از دیدگاه افلوطین و برخی از نوافلاطونیان مورد بررسی و تحقیق قرار گیرد و پس از آن معلوم نماییم که آیا عرفای بزرگی مانند ابن عربی و قائلان به وحدت وجود متاثر از افلوطین بوده اند یا این مسئله از ابداعات عرفای اسلامی بوده است.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، وحد شهود، اقنوم، وجود، فیضان، وحدت
|
  • Impact of the Philosophy of Light (Nur) and Illumination (Ishraq) on Suhrawardi's Political Thoughts
    Qasim Purhassan Page 4
    The most important constituent elements of Suhrawardi’s Illuminationist Philosophy are Iran and Shi’ism. There is a hot debate among those who study him as to whether his philosophy follows his political thought, or whether his politics is rooted in his Illuminationist philosophy. The truth is that Suhrawardi is the only Islamic philosopher who has developed an objective and synthetic philosophy which cannot be understood without perceiving his political thoughts. In this paper, the writer has tried to show that Suhrawardi’s political thought is influenced by his Illuminationist philosophy; however, one must admit that these two fields are so tightly intertwined in his synthetic philosophy that it is extremely difficult to draw a distinct borderline between them.The questions that might arise at this point are: why did Suhrawardi turn to Illuminationist philosophy? Was it because of his political thoughts? The course of his journeys from Zanjan to Maraghah, Isfahan, Mardin, Diyar Bakr, and Halab reveal the existence of some Batini and gnostic tendencies in Suhrawardi. Is this accidental? We should not ignore the fact that he wrote his Hikmat al-ishraq and developed his political philosophy between 578-587 AH (the time of his murder) in lands dominated by Batini thoughts.However, the degree of Illuminationist Philosophy’s influence on Suhrawardi’s politics, or vise versa, has attracted the attention of the scholars who study this philosopher, and each has viewed this issue from a different perspective. Suhrawardi maintains that the end of his political-Illuminationist design is reaching a luminous period and society which is far from darkness and has no meaning without a philosopher possessing a dhawqi (related to gnostic intuition) and discourive wisdom. Unlike Farabi, he does not unite politics with the city and its types and says no word about virtues, administration, and justice. His political method is based on Illuminationist philosophy, “divine administration”, connection to the “Unseen World”, and “inspirations from the superior world”. Therefore, the only true politics in his philosophy is one which is governed by “God’s command”, and in which the “Divine order” is dominant.Suhrawardi’s political philosophy is completely different from Greek philosophy and is based on Islamic and Iranian thoughts and principles, i.e. prophethood, the miracles and charismatic acts of the prophets and the members of the Prophet’s Household, and the glory and nobility or Iranian Kings. Therefore, he is the founder of Islamic-Iranian politics among Islamic philosophers.
  • A Critique of the Principle of the One
    Ali Arshad Riahi, Khadijah Qasimi Moqaddam Page 22
    The principle of the One is one of the most important philosophical principles in Islamic philosophy which is employed in relation to the quality of the emanation of existents. Ibn Sina believes, on the one hand, in the principle of the One and, on the other, in independent and plural realities. He justifies the existence of these pluralities based on the directions and considerations that he refers to concerning the first intellect. Some thinkers such as Ghazzali, Ibn Rushd, Imam Fakhr al-Din Razi, etc. believe that these directions and considerations are not enough for the justification of the quality of emanation and maintain that the theory of emanation contradicts the principle of the One. In contrast, some others such as Tusi and Mulla Sadra have defended this principle. In this paper, we intend to critically examine the fundamental principles and motifs underlying the ideas of those who criticize or defend this principle. Moreover, we seek to provide an answer to the question of whether it is possible to believe in the principle of the One, on the one hand, and to justify the emanation of the plurals which are independent from the one Cause qua One, on the other.
    Keywords: principle of the One, the first emanated, emanation, mode
  • A Review of Ibn Sina's Theory of Perceptive Pre-mordial Nature (Fitrah)
    Masud Umid Page 33
    The theory of perceptive pre-mordial nature is rooted in the philosophical thoughts of the seventeen century West. However, we can also approach this issue from the view point of Ibn Sina. In Avicennan philosophy, there are certain soulish faculties and processes that are perception-oriented, natural, non-acquired, and directional. Nevertheless, concerning the naturalness of some perceptive products, such as concepts and judgments, based on some of the claims and principles in this philosopher's school, we can conclude that, at least, the possibility of their naturalness and, at most, the occurrence of a kind of naturalness in them are consistent with Sinan philosophy.
  • Classification of Sciences in Mulla Sadra and Imam Khumayni
    Najaf Lakzai Page 42
    Any attempt at planning the map of science in the Islamic Republic of Iran requires a return to Islamic principles in the realm of the classification of sciences, on the one hand, and the explanation of the philosophy of education and training on the basis of Islamic teachings, on the other. The present paper, following a comparative approach, aims at examining the views of two of the prominent figures in the field of the Transcendent Philosophy regarding the first issue.Mulla Sadra sees all types of sciences and teachings in a specific (religious and divine) network and system. Accordingly, he believes that otherworldly and divine sciences and theoretical wisdom are prior to worldly sciences and practical wisdom. Imam Khumayni’s classification of sciences is based on his own specific philosophical anthropology. In his view, man generally possesses three modes, stations, or worlds, and all types of science return to these three worlds. In other words, there is a kind of knowledge related to intellectual perfections and spiritual duties, one pertaining to heart-related acts and its duties, and one related to bodily acts and the duties of the external aspect of the soul. According to Imam Khumayni, the other types of sciences are involved in one of these types.
  • Man's Specific Plurality in Mulla Sadra
    Nasrullah Hikmat, Abdullah Salawati Page 53
    Following an ontological approach and based on the theory of ontological motion, and the union of the intellect and intelligible, Mulla Sadra refutes the idea of the specific unity of human beings. Moreover, in terms of their secondary pre-mordial nature and internal mode, he divides them into various types, each having specific and exclusive judgments in terms of existence and knowledge.On the other hand, man’s various types in the Transcendent Philosophy are in a tight relationship with man’s stations in religions. Religion proposes certain grades and stations for human beings which can be made accessible, explained, and understood only through ontological evolution. The different types of human being can be explained and interpreted in the Transcendent Philosophy through man’s stations in religion such as contentment and the divine vicegerent. The point is that in this interaction, religion does not decline to the level of corroborator, and, by maintaining an ontological approach, the Transcendent Philosophy does not turn into theology (kalam). In some of his works such as Asrar al-ayat, Mulla Sadra benefits from this interaction in clarifying the human types. The purpose of this paper is to demonstrate the specific plurality of human beings in Mulla Sadra’s view and determine its domain and types.
  • Secret of Gulshan Raz
    Qasim Kakai Page 64
    Among gnostic collections of poems, Gulshan raz enjoys particular fame and acceptance, but what is the reason behind it? What is the secret of this book? Those who have dealt with the literary aspects of Gulshan raz have hardly ever been able to justify its reputation and have failed in revealing the secret behind this collection of poems. The writer of this paper believes that in order to discover it, one must deal with the whatness of gnostic experience following a phenomenological approach and ignoring certain expressions involved in Gulshan raz. Accordingly, two types of experience can be distinguished from each other in this work: one is related to the knowledge of mysteries and ontological unity, which involves the secrets of the verses of Gulshan raz from its beginning to its middle, and the other is related to the knowledge of gnostic intuitions (dhawq) and loving states pertaining to the secrets of its final verses.
  • Plotinus and the Theory of the Oneness of Being
    Zakariya Baharnejad Page 80
    The oneness of being is still one of the most exciting and, at the same time, critical and controversial issues in the field of religious sciences. However, a correct study of it can decrease the number of the involved controversies to some extent. The writer has chosen Plotinus for this study because the Neo-Platonic philosophy, which has Plotinus as its founder, has influenced the thoughts of Muslim thinkers in the fields of gnosis and philosophy. This influence has been exercised through the books Uthulugiya and The Book of Causes. When dealing with the degree that Neo-Platonic philosophy has influenced Islamic philosophy and, particularly, gnosis, some historians in the areas of philosophy and gnosis have gone into such extremes that they have introduced this school as the origin of all the ideas of Islamic thinkers. In this paper, it has been tried to inquire into one of the most important gnostic issues, namely, the oneness of being, from the viewpoints of Plotinus and some Neo-Platonists. It is also intended to clarify whether prominent gnostics, such as Ibn Arabi, and believers in the oneness of being had been influenced by Plotinus, or whether this issue was among the innovations of Muslim gnostics.