فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی - سال شصت و چهارم شماره 3 (پاییز 1388)

مجله تحقیقات دامپزشکی
سال شصت و چهارم شماره 3 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • زهره خاکی، ابوالفضل رجب، محمدحسن بزرگمهری فرد*، مهرداد مدیرصانعی، بهرام شجاعدوست، سیدمحمدمهدی کیایی صفحه 185

    کوکسیدیوز مهمترین بیماری انگلی در طیور می باشد. از آنجایی که استفاده از داروهای ضد کوکسیدیایی یا واکسیناسیون به عنوان متداول ترین روش های پیشگیری از این بیماری مورد توجه می باشند، به منظور مقایسه تاثیر این روش ها در پیشگیری از بیماری، آزمایشی تجربی انجام شد. در این بررسی تعداد 960 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه از سویه تجاری Ross بطور تصادفی به هشت گروه آزمایشی مساوی تقسیم شده و در طول دوره آزمایش با جیره غذایی با فرمول یکسان تغذیه شد. به جیره غذایی دو گروه آزمایشی سوم و چهارم به ترتیب دو داروی سالینومایسین و دیکلازوریل اضافه گردید. جوجه های گروه های پنجم تا هشتم در سن پنج روزگی به ترتیب چهار واکسن Livacox Q، 5 Paracox، Livacox T و Iracox را همراه با آب آشامیدنی دریافت نمودند. جوجه های تمام گروه های آزمایشی به غیر از گروه اول، در سن 26 روزگی و از راه دهانی با سوسپانسیون حاوی مخلوطی از چهارگونه ایمریای ماکیان آلوده شدند. از سن 28 روزگی، در هر هفته از تعداد 15 جوجه از هر گروه، نمونه خون تهیه و میزان بتاکاروتن، گلوبولین، آلبومین، نسبت آلبومین به گلوبولین، ویتامین A، بتاکاروتن و پروتئین تام در سرم اندازه گیری گردید. یک هفته پس از ایجاد آلودگی تجربی، از هر گروه تعداد 6 قطعه جوجه انتخاب و شدت جراحات روده ای در آنها بررسی گردید. نتایج حاصل نشان دادند بیشترین مقدار ویتامین A در سرم مربوط به گروه های دریافت کننده دارو بوده، در گروه های دریافت کننده واکسن، میزان ویتامین A کمتر از گروه شاهد منفی (غیرآلوده) و گروه های دریافت کننده دارو بوده است. میزان بتاکاروتن سرم در گروه شاهد منفی بالاتر از گروه های آلوده شده بوده است. در مورد سایر پارامترهای بیوشیمیایی سرم اختلاف معنی داری بین گروه ها مشاهده نگردید. با توجه به بررسی انجام گرفته می توان نتیجه گرفت که مقادیر ویتامین A و بتاکاروتن می توانند به عنوان مهمترین پارامترهای بیوشیمیایی سرم در جوجه های گوشتی مبتلا به کوکسیدیوز مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: پارامترهای بیوشیمیایی، کوکسیدیواستات، واکسن کوکسیدیوز، کوکسیدیوز، جوجه های گوشتی
  • مهدی سلطانی، مینا رستمی صفحه 193
    سولفات مس از آلایده های محیط آبی است.هدف از این مطالعه برسی تغییرات هیستو پاتولوژیکی سولفات مس بر روی اندام های مختلف ماهی کپور بوده است. در این مطالعه، برخی اندام های حیاتی ماهی کپور معمولی (با وزن تقریبی 100 گرم)، شامل آبشش، پوست، کبد، کلیه و گنادها، به منظور مشاهده تغییرات میکروسکوپی در مجاورت مزمن با سولفات مس بمیزان 1 0/0 میلی گرم در لیتر به مدت یکماه و در دمای آب 1 ± 19 درجه سانتیگراد قرار گرفتند. پس از پایدار کردن بافت ها در فرمالین 10 در صد، مقاطع بافتی به ضخامت 5 میکرون تهیه و به روش هماتوکسیلین – ائوزین رنگ آمیزی گردیدند. سپس مقاطع میکروسکوپی مربوطه توسط میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرارگرفتند. مهمترین ضایعات کبدی شامل نکروز کانونی، واکوئله شدن، تغییرات پیکنوتیک و کاریورکسی در هسته هپاتوسیت ها، پرخونی و هجوم لنفوسیت ها در بافت همبندی کپسول کبدی بودند. ضایعات غدد جنسی شامل رسوب رنگدانه هموسیدرین و نفوذ سلول های آماسی بودند. در آبشش ادم، هیپر تروفی لاملاهای ثانویه، هیپرپلازی سلول های پوششی آبشش، چسبندگی لاملاهای ثانویه بیکدیگر، افزایش سلول های کلراید و مخاطی، پر خونی و حضور لنفوسیت ها مشاهده گردید. در بافت کلیه تغییرات نکروتیک لوله ها بخصوص در لوله های پروگزیمال قابل مشاهده بودند. با توجه به مشاهدات موجود در این مطالعه می توان ابراز داشت که در مورد ماهیانی که در مجاورت مزمن سولفات مس بمیزان 1 0 / 0 میلی گرم در لیتر به مدت یکماه قرار گرفتند، ضایعات بافتی فوق الذکر رخ می دهد.
    کلیدواژگان: ماهی کپور معمولی، هیستوپاتولوژی، سولفات مس
  • سیدمهدی امام، غلامرضا نیکبخت بروجنی، همایون محمودزاده، ندا برجسته صفحه 199
    انترفرن گاما سایتوکاینی است که نقش کلیدی در ایمنی ذاتی و اکتسابی دارد و توسط لمفوسیت های T فعال شده و سلول های کشنده طبیعی تولید می شود. ژن انترفرن گاما پلی مرف است و ارتباط بین هاپلوتیپ های ژن مذکور در گوسفند با ایجاد حساسیت و یا مقاومت نسبت به نماتودهای دستگاه گوارش به اثبات رسیده است. در این مطالعه جهت ارزیابی تنوع ژن انترفرن گاما در جمعیت گوسفندان توده شال، 136 نمونه خون کامل اخذ شد. پس از استخراج DNA ژنومی، اگزون–3 ژن مذکور با کمک PCR افزوده گردید. پس از افزوده سازی، آنالیز حرکت دو رشته ای های نامتجانس و بررسی تغییرات ساختاری تک رشته ای روی نمونه های افزوده شده انجام گرفت. پنج الگوی متمایز در بررسی تغییرات ساختاری تک رشته ای اگزون–3 ژن انترفرن گاما مشخص گردید که از این تعداد سه الگو نمایانگر 3 آلل مختلف در این جمعیت بودند. اگرچه آنالیز حرکت دو رشته ای های نامتجانس، تمام نمونه ها را بصورت هوموزیگوت نشان داد، ولی بررسی تغییرات ساختاری تک رشته ای توانست 4/40 درصد هتروزیگوتی را در جمعیت مورد مطالعه نشان دهد. نتایج این مطالعه نشان دهنده پلی مرفیسم بالای ژن انترفرن گاما در گوسفندان شال بود و این گوسفندان بستری مناسب جهت ادامه مطالعات بنیادین و شناسایی ردیف های نوکلئوتیدی آلل های بدست آمده خواهند بود تا درک کامل تری از ارتباط این ژن با آلودگی به انگل ها و سایر عوامل بیماریزا به دست آید.
    کلیدواژگان: انترفرن گاما، تنوع ژنتیکی، آنالیز حرکت دو رشته ای های نامتجانس، گوسفندان توده شال، بررسی تغییرات ساختاری تک رشته ای
  • ناهید اطیابی، زهرا نیکوصفت، سیدعلی پوربخش، مصطفی پیغمبری، غلامرضا افشاری صفحه 205
    پلوروپنومونی واگیر بزان از مهمترین عفونت های شایع در منطقه خاورمیانه است. تا کنون گزارشی از شناسایی و جدا سازی گونه های درگیر در ایران وجودندارد.. هدف از این مطالعه، جداسازی وشناسایی مولکولی عوامل مایکوپلاسمایی موارد مشکوک به این بیماری در گله های بزمی باشد. مجموع 100نمونه ریه از 20 گله مشکوک به پلوروپنومونی، از کشتارگاه هایی در نزدیکی کرمانشاه، در طول سال1386-1384جمع آوری وبه آزمایشگاه میکروبیولوژی منتقل شدند. ضایعات ماکروسکوپی شامل هپاتیزایسیون ریوی با زخم های خاکستری و سفید(جامد شدن) و ظاهر منقوط و فیبرینی و یا بدون فیبرین بودند. نمونه ها در محیط کشت PPLO براث و آگار کشت داده شدند. پس از پاساژهای متعدد، از 4گله مشکوک، تک کلونی تخم مرغی شکل مایکوپلاسما جداشد(2/22درصد.) سپس DNA نمونه ها به روش فنل–کلروفورم استخراج شدند و تحت واکنش PCR با استفاده از پرایمر اختصاصی جنس قرار گرفتند. علاوه بر 4 نمونه مثبت قبلی در کشت، نمونه های 5 گله دیگر آلودگی به جنس مایکوپلاسما رادر واکنش PCR نشان دادند(45درصد.) بررسی نمونه هادر واکنش PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی از نظر کلاستر مایکوییدس، گونه های کاپری کولوم کاپری پنومونیه ومایکوئیدس مایکوئیدس کلونی بزرگ در کنارگونه آگالاکتیه(به عنوان کنترل منفی) نشان داد که آلودگی به این گونه ها وجود ندارد. با این وجود اعلام وضعیت عاری بودن گله های بز در ایران، ازنظر ابتلا به پلوروپنومونی واگیر نیازمند تحقیقات وسیعتر و مطالعه تعداد نمونه های بیشتر در آینده است.
    کلیدواژگان: مایکوپلاسما کاپری کولوم کاپری پنومونی، پلوروپنومونی واگیر بزان، بز، _ روش PCR، روش کشت
  • رحمت الله فتاحیان دهکردی، یزدان مظاهری، نعیم آلبوغبیش، رضا رنجبر صفحه 211
    مطالعات معدودی در مورد رشد تکاملی بیضه نشخوارکنندگان وجود دارد ولی تا کنون گزارشی در مورد رشد تکاملی بیضه بز قبل از تولد در دسترس نیست. بنابراین مطالعه حاضر بر روی 23 جنین بز که از کشتارگاه اهواز جمع آوری شده بود، انجام گرفت. پس از اندازه گیری طول فرق سر– دنبالچه (CRL) جنین ها، سن تقریبی آنها تعیین شد. بر پایه CRL، جنین ها به 6 گروه دسته بندی شدند. سپس بیضه ها خارج شده و پس از تثبیت، از آنها مقاطع بافتی به روش معمول، تهیه گردید و سپس مورد رنگ آمیزی (هماتوکسیلین–ائوزین و پاس) قرار گرفتند. نتایج بیومتری مشخص کرد که اختلاف معنی داری بین بیضه های چپ و راست وجود ندارد. نتایج مطالعات میکروسکوپیک نشان داد که تعداد سلول های سرتولی، تعداد سلول های جنسی، قطر طناب های جنسی و قطر سفید پرده بیضه طی روند تکاملی افزایش معنی داری یافتند.
    کلیدواژگان: سلول های جنسی، _ سلول های سرتولی، بیضه، بز، رشد تکاملی
  • بهرام قدیانلو، شعبان رحیمی، محمدامیر کریمی ترشیزی صفحه 215
    کاهش آلودگی میکروبی خوراک طیور می تواند به کاهش آلودگی میکروبی محصولات طیور در کشتارگاه کمک نماید. در این پژوهش اثر مخلوط تجاری اسیدهای آلی(سالکیل و فورمایسین)، فرمالین و گاز فرمالدئید بر مخاط روده جوجه های گوشتی، فلور میکروبی دستگاه گوارش و کاهش آلودگی سالمونلایی دان مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی (راس308)، در 5 گروه با 4 تکرار و هر تکرار شامل 15 قطعه جوجه تا 42 روزگی پرورش یافتند. گروه اول به عنوان شاهد با جیره پایه بدون افزودنی خوراکی، گروه های دوم تا پنجم به ترتیب 2/0 درصد سالکیل، 2/0 درصد فرمالین، 1/0 درصد فورمایسین و گاز فرمالدئید X1 در جیره پایه دریافت کردند. در مرحله» اول تحقیق تاثیر ضد سالمونلایی تیمارهای آزمایشی در خوراک بررسی شد. در مرحله دوم اثر تیمارهای آزمایشی بر مرفولوژی روده جوجه های گوشتی مطالعه گردید. فرمالین در کوتاه ترین مدت سالمونلا انتریتیدیس افزوده شده به خوراک را از بین برد. انواع پرزهای برگی و زبانی (01/0p<) در سن 28 روزگی، پرزهای پل مانند (05/0p<) در سنین 14 و 42 روزگی و تعداد پرزها در میدان دید در سنین 28 (01/0p<) و 42 (05/0p<) روزگی تحت تاثیر تیمارها قرار گرفتند. گروه های آزمایشی بر ارتفاع پرز (01/0p<) در سن 14 روزگی، عمق کریپت(05/0p<) و نسبت ارتفاع به عرض پرز (05/0p<) در سن 28 روزگی تاثیر گذاشتند
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، اسیدهای آلی، فرمالدئید، ضد عفونی خوراک، سالمونلا انتریتیدیس
  • عزت الله فتحی، غلامرضا محمدی، راحله فرحزادی، مهرداد مهری صفحه 221
    برونکوپنومونی آنزئوتیک گوساله بیماری چند عاملی است که در رخداد آن عوامل بیماریزای باکتریایی، ویروسی و شرایط محیطی، مدیریتی و حساسیت گوساله نقش دارند. خسارات اقتصادی حاصل از وقوع بیماری به دلیل مر گ و میر و تحمیل هزینه های درمانی،کاهش اضافه وزن و کاهش طول عمر اقتصادی دام های متبلا به بیماری بسیار قابل توجه می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی پاسخ فاز حاد با اندازه گیری پروتئین های فاز حاد و پاسخ سلولی در گوساله های مبتلا به پنومونی آنزئوتیک و شناسایی نشانگرهای مفید بالقوه در ارزیابی وضعیت سلامتی آنها می باشد. بدین منظور60 راس گوساله هلشتاین بین سنین دو هفته تا شش ماه پس از نشان دادن علائم پنومونی از گاوداری های اطراف مشهد انتخاب گردید. در ادامه نمونه خون از ورید گردنی گرفته شد. همچنین یک گوساله سالم (کنترل) برای هر گوساله بیمار از گوساله های همان فارم بصورت همجنس و همسن انتخاب و وارد مطالعه شد. پارامتر های درمانگاهی شامل بر درجه حرارت رکتوم، تعداد ضربان قلب و تنفس در دقیقه اختلاف آماری معنی داری بین گوساله های سالم و گوساله های مبتلا به پنومونی نشان دادند) 5 0/0p<. ) در بین پارامترهای خونشناسی گوساله های سالم و بیمار تفاوت معنی داری مشاهده نشد. میزان آلبومین گوساله های بیمار نسبت به گروه سالم کاهش و میزان گلوبولین آنها افزایش یافته بود ولی تفاوت معنی دار بین دو گروه مشاهده نشد) 5 0/0p>. ) میزان فیبرینوژن و هاپتوگلوبین گوساله های بیمار نسبت به گروه سالم افزایش یافته بود و تفاوت معنی دار مشاهده شد) 5 0/0 p<. ) بر اساس نتایج ما در این مطالعه اندازه گیری هاپتوگلوبین و فیبرینوژن معیار ارزشمندی برای ارزیابی وضعیت سلامت گوساله ها می باشد که با توجه به مقادیر این دو نشانگر می توان از آنها به عنوان تست های بیمار یاب در تشخیص ودرمان بیماران در سطوح انفرادی وگروهی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پروتئین های فاز حاد، پنومونی آنزئوتیک (پنومونی گوساله های شیری)، گوساله
  • محمدحسن متدین، فاطمه توده دهقان، پرویز تاجیک، زهرا زندیه صفحه 227
    ارتقاء کیفیت و تولید تخمک جهت استفاده در تکنیک لقاح آزمایشگاهی از اهمیت بسیار زیادی برخوردارند. در این مطالعه تاثیر زمان تخمک گیری و فاصله تزریق HCG تا برداشت تخمک از مجاری تخم، بر روی تعداد، کیفیت و لقاح پذیری تخمک خرگوش بررسی گردید. بر این اساس 62 سر خرگوش ماده بالغ، به طور تصادفی انتخاب و به هفت گروه تقسیم شدند. سوپراوولاسیون در آنها با تزریق (PMSGiu/head 50) و (HCG iu/head45) انجام گرفت. و اسپرم مورد نیاز برای لقاح آزمایشگاهی، از دو سر نر بالغ بوسیله مهبل مصنوعی تهیه شد. درمجموع412 تخمک از خرگوش ها بدست آمد (متوسط 6/6 تخمکTM حیوان.) میانگین تعداد تخمک در 7 گروه به ترتیب 7/1±8/7 (1)، 8/2±3/5 (2)، 7/2±2/5 (3)، 8/2±6/7 (4)، 2±3/4 (5)، 4±3/7 (6) و 7/7±3/18(7) تخمکTM حیوان محاسبه گردید. بیشترین و کمترین تعداد تخمک مربوط به گروه های 7 و 5 بود که جمع آوری تخمک در آن ها به ترتیب در ساعت های 24-19 و 14-9 که به فاصله 30-23 ساعت پس از تزریق HCG انجام شده بود (01/0.)p< تعداد تخمک های گرید ا در 7 گروه به ترتیب 9/12، 1/8، 3/49، 2/26، 60، 2/18 و 8/54 درصد تعیین گردید و بیشترین اختلاف مربوط به گروه های اول، دوم و ششم نسبت به گروه های سوم، پنجم و هفتم و همچنین گروه چهارم با گروه هفتم (001/0p<) بود. در 27 مورد لقاح آزمایشگاهی که انجام گردید، از 223 تخمک تلقیح شده با اسپرم، 31درصد (69 تخمک) لقاح یافتند که به ترتیب 5/38، 6/15، 6/37، 0/11، 0/32، 0/42 و 100 درصد در بین هفت گروه مشاهده گردید. بیشترین اختلاف بین گروه هفتم با گروه های دوم و چهارم بود (001/0p<. ) نتایج بدست آمده پیشنهاد می کنند، بهترین زمان تخمک گیری در خرگوش آزمایشگاهی نژاد دوچ، بین ساعت 24- 19 و با فاصله زمانی 30-23 ساعت پس از تزریق HCG است که تخمک هایی با تعداد و لقاح پذیری بیشتری را در پی دارد.
    کلیدواژگان: لقاح آزمایشگاهی، سوپراوولاسیون، خرگوش آزمایشگاهی
  • حسین دوماری صفحه 233
    جهت بررسی سرمی بیماری بروسلوز و علل افزایش شیوع آن در منطقه جیرفت و راهکارهای به حداقل رساندن بیماری، از 1000 راس گاو در منطقه جیرفت خون گیری به عمل آمد. ابتدا با توجه به تراکم جمعیت دامی در چهار بخش مختلف شهرستان، تعداد نمونه های هر بخش تعیین و سپس با در نظر گرفتن پراکندگی و تراکم جمعیت دامی در سطح هر بخش مشخص و سپس نمونه های هر نقطه نیز بطریق تصادفی انتخاب گردید. برای نمونه گیری ابتدا بوسیله سرنگ و با استفاده از پنبه و الکل از سیاهرگ گردنی خون گیری بعمل آمده و سپس بر روی سرم های تهیه شده ابتدا آزمایش رزبنگال و سپس بر روی نمونه های مثبت و مشکوک آزمایش ME 2 و رایت انجام گرفت. از بررسی نتایج آزمایش ها، تکمیل پرسشنامه و مصاحبه با 338 دامدار مختلف مشخص شد بخش ساردوئیه به عنوان مرکز عفونت و عامل مهم پخش بیماری در منطقه بوده که خود نیز آلودگی را از شهرستان بافت دریافت داشته است. این بخش با 37/11 درصد آلودگی در ردیف اول و بخش های مرکزی، عنبرآباد و جبالبارز به ترتیب با 33/5 درصد، 04/2 درصد و 38/0 درصد آلودگی در ردیف های دوم تا چهارم قرار داشته اند. همچنین بنظر می رسد ییلاق و قشلاق گاوها به منطقه ساردوئیه از عوامل پخش عفونت در مناطق گرمسیری باشد.
    کلیدواژگان: بروسلوز، گاو، بررسی سرمی، شهرستان جیرفت
  • داور شاهسونی، احمدرضا موثقی، شیلا امیدظهیر صفحه 237
    سرب یکی از فلزات سنگین است که برای انسان و حیوانات بسیار سمی می باشد. در این مطالعه اثرات توکسیک ناشی ازدریافت 5/8 میلی گرم در لیتر استات سرب به صورت محلول در آب و تاثیر مصرف همزمان تیامین به میزان 30 و 60 میلی گرم درلیتر به مدت 21 روز در ماهی حوض مورد بررسی قرار گرفت. مقایسه هیستوپاتولوژیک بافت مغز نشان داد که تفاوت پرخونی و ادم بین گروه های 2 (بدون دریافت تیامین) و4 (استات سرب همراه با 60میلی گرم تیامین در لیتر) معنی دار بود. در بررسی هیستوپاتولوژیک بافت کلیه تفاوت معنی داری از نظر گنجیدگی های داخل هسته ای، تورم و تغییرات دژنراتیو و نکروتیک سلول های پوششی لوله های کلیوی بین گروه های 2 (بدون دریافت تیامین) و4 (استات سرب همراه با 60میلی گرم تیامین در لیتر)وجود داشت. همچنین بافت کبد گروه های 2 (بدون دریافت تیامین) و4 (استات سرب همراه با 60میلی گرم تیامین در لیتر) از نظر پرخونی تفاوت معنی داری را نشان می دادند. تغییرات هیستوپاتولوژیک در بافت آبشش از نظر نوع و شدت ضایعات دربین گروه های مختلف مورد آزمایش تفاوت معنی داری را نشان نمی دادند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد، تیامین در تخفیف ضایعات ناشی از مسمومیت با سرب در بافت های مغز، کلیه و کبد در ماهی حوض تاثیر وابسته به دوز دارد.
    کلیدواژگان: ماهی حوض، مسمومیت، تیامین، سرب
  • سیاوش شریفی، امین درخشانفر، مهرداد پورجعفر، علیرضا حبیبی صفحه 243
    داروهای بیهوشی استنشاقی به طور گسترده جهت بیهوشی عمومی در انسان و حیوانات مورد استفاده قرار می گیرند.تقریبا 20 درصد از هلوتان در بیهوشی با این دارو از روش های اکسیداسیون واحیا متابولیزه می شود.15 عدد سگ سالم به طور اتفاقی به سه گروه تقسیم شدند(گروه1،2 و3.) همه حیوانات بوسیله داروی هالوتان تحت بیهوشی قرار گرفتند. در هر نوبت، بیهوشی در گروه اول آزمایش به مدت یک ساعت، در گروه دوم آزمایش به مدت 3 ساعت و در گروه سوم آزمایش به مدت 5 ساعت انجام گرفت تمامی بیهوشی ها با 48 فاصله در سه گروه مختلف (3Dو1D، 2D)تکرار شدند. نمونه های خون سیاهرگی جهت اندازه گیری ازت اوره خون و کراتنین سرم در هر سه گروه قبل از القاء بیهوشی(زمان صفر) 1، 3، 5 و 24 ساعت پس از بیهوشی از ورید وداج اخذ گردید. حیوانات هر گروه 72 ساعت پس از بیهوشی، با روش انسانی کشته شده و از کلیه های سمت راست و چپ جهت مشاهده اثرات پاتولوژیک هالوتان بر کلیه نمونه برداری شد. تفاوت معنی داری بین میزان ازت اوره خون و کراتینین در گروه یک در زمان های مختلف نمونه گیری در مقایسه با زمان صفر دیده نشد. در گروه های 2 و 3 میزان ازت اوره خون و کراتینین در زمان های 3، 5 و 24 بعد از بیهوشی در مقایسه با گروه یک در نوبت سوم بیهوشی (3D05/0)p< افزایش یافت. در گروه 3 میزان ازت اوره خون و کراتینین یک ساعت بعد از بیهوشی در مقایسه با گروه 1 و 2 در نوبت سوم بیهوشی افزایش یافته بود(3D05/0.)p< مشاهده میکروسکوپیک کلیه ها نشان داد که در کلیه حیوانات گروه اول هیچگونه ضایعه پاتولوژیک وجود ندارد. در کلیه حیوانات گروه دوم و سوم نکروز حاد لوله های کلیه(ATN)، پرخونی در ناحیه مدولا مشاهده گردید. غشاء پایه در لوله هایی که دچار ATN شده بودند هنوز سالم بنظر می رسیدند و سلول های نکروزه به درون لومن لوله ها ریزش کرده بودند. یافته ها نشان می دهد که تکرار بیهوشی با هالوتان در زمان های طولانی باعث آسیب های کلیوی و نهایتا کاهش تصفیه گلومرولی و افزایش ازت اوره خون و کراتینین خواهد شد.
    کلیدواژگان: نفروتوکسیسیتی، هالوتان، بیهوشی، کلیه، سگ
  • بهادر حاجی محمدی، سیدشمس الدین اطهاری، افشین آخوندزاده بستی، نوردهر رکنی، علی میثاقی، حسن گندمی نصرآبادی صفحه 249
    آلودگی دام های اهلی به کیست هیداتیک از اهمیت بهداشتی و اقتصادی بالایی برخوردار است. در این مطالعه شیوع و شدت آلودگی به کیست هیداتیک در 547 راس گاومیش کشتار شده در کشتارگاه ارومیه مورد بررسی قرار گرفت. از مجموع 547 راس گاومیش کشتارشده، 58 مورد (6/10درصد) آلوده به کیست هیداتیک بودند که از این تعداد میزان آلودگی اندام های ریه و کبد به ترتیب 45 راس (5/77درصد) و 37 راس (7/63درصد) بود. آلودگی در قلب و کلیه نیز هر کدام در 1 راس (7/1درصد) وجود داشت. همچنین 24 راس گاومیش (3/41درصد) دارای آلودگی تواCم در ریه و کبد بودند. اما طحال هیچیک از گاومیش های مورد مطالعه، آلوده به کیست هیداتیک نبود. حداکثر تعداد کیست در ریه و کبد های آلوده به ترتیب 52 و 81 عدد و حداقل این تعداد در هر دو اندام ریه و کبد 1 عدد بود. همچنین میانگین تعداد کیست در ریه و کبد های آلوده به ترتیب 11/5 و 87/3 عدد بود. در تنها موارد قلب و کلیه آلوده نیز به ترتیب 1 و 2 عدد کیست یافت شد. نتایج حاصل از آنالیز آماری هیچگونه اختلاف معنی داری را بین میزان شیوع آلودگی در دو جنس نر و ماده نشان نداد. در حالی که رابطه آماری معنی داری بین سن دام ها و میزان آلودگی مشاهده گردید (05/0< p) و بیشترین میزان آلودگی در گروه سنی بالای 5 سال دیده شد. در این مطالعه رابطه معنی داری بین شدت آلودگی به کیست هیداتیک بر حسب میانگین تعداد کیست در دو جنس نر و ماده مشاهده نگردید. در حالی که اختلاف آماری معنی داری بین شدت آلودگی در گروه های سنی زیر 5/2 سال و دام های بالای 5 سال دیده شد (05/0p<. ) نتایج مطالعه حاضر نشانگر آلودگی بالای گاومیش ها به کیست هیداتیک می باشد. بنابراین نظارت و کنترل سا زمان های بهداشتی ذیربط ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: گاومیش، کیست هیداتیک، کشتارگاه ارومیه
  • جواد قهاری، فریدون رضازاده، حمید کریمی، امیربابک سیوفی خوجین، جواد اشرفی هلان، تقی زهرایی صالحی صفحه 253
    گوزن قرمز زیرگونه مارال یک گونه در معرض خطر می باشد. یافته مطالعه فعلی مربوط به یک راس گوساله نر سه ماهه گوزن قرمز زیر گونه مارال (Cervus elaphus maral) است که در منطقه حفاظت شده ارسباران آذربایجان شرقی در مهر ماه 1385 تلف گردید. شش ساعت پس از مرگ در کالبدگشایی پرخونی لاشه همراه با ادم شدید در ریه ها، کبد و روده باریک بویژه ژوژنوم بارز بود. پس از برش دادن ریه ها، مقادیر فراوان مایع سروزی کف آلود صورتی رنگ از سطح برش و برونش ها خارج شد. در بررسی هیستوپاتولوژیک، ریه ها پرخون و در نواحی وسیعی از ریه آلوئل ها انباشته از اکسودای غنی از پروتئین بود. منظره میکروسکوپیک ریه ها نشانگر شوک ریوی (Shock lung) و ضایعه کبدی شامل پرخونی شدید با آثار جدا شدن سلول های کبدی از یکدیگر (Hepatocytes dissociation) و نکروز تکی Single cell necrosis() در آنها بود. هیچگونه انگل خونی در داخل گلبول های قرمز مشاهده نشد. در کشت باکتریولوژیک کوکوباسیل های گرم منفی از کبد و ریه جداسازی گردید که با استفاده از آنتی سرم پلی والان و پلی 4 اختصاصی، اشریشیا کلی 20O و 114O و کلبسیلا پنومونیه تیپ 1K به ترتیب از کبد و ریه جدا شد. گزارش حاضر آندوتوکسمی و مرگ گوساله ی مارال، با سابقه عدم دریافت آغوز و استرس حمل و نقل را بیان می کند.
    کلیدواژگان: کلبسیلا پنومونیه، پنوموآنتریت، آندوتوکسمی، گوزن قرمز، اشریشیا کلی
  • صفحه 257
|
  • Rajab A., Bozorgmehri Fard M. H., Khaki Z., Modirsanei M., Shojadoost B., Kiaei S. M. M Page 185

    Coccidiosis is one of the most important disease in poultry. Since using of anti-coccidial drugs or vaccination are considered as the most common preventive measures of this disease, an experiment was conducted to compare effectiveness of these methods. Nine hundred and sixty day-old male Ross broiler chicks were randomly assigned to eight treatments and fed with a corn-soybean meal basal diet during experimental period. Treatments 3 and 4 received salinomycin and diclazuril as coccidiostate, respectively, but did not immunize. Chicks in treatments 5 to 8 immunized with anti-coccidial vaccines (including Livacox Q, Paracox 5, Livacox T, and Iracox, respectively) by drinking water on 5 days of age. Chicks in all treatments except treatment 1 were inoculated with a suspension of four Eimeria species on 26 days of age. From 28 days of age, blood samples were taken on a weekly and serum concentrations of b-carotene, albumin, globulin, albumin to globulin ratio, vitamin A, and total protein were measured. One week post-challenged, 6 birds in each treatment were slaughtered and intestinal lesions were scored. The results indicated that the birds fed diets supplemented with salinomycine or diclazuril had the highest concentrations of vitamin A. Serum concentration of b-carotene was higher in negative control (non-infected) treatment. No significant differences were observed in relation to other serum biochemical values among treatments. It was concluded that serum concentrations of vitamin A and b-carotene could be considered as most important serum biochemical values in coccidian-infected broilers.

  • Rostami M., Soltani M Page 193
    Copper sulfate is one of the most important pollutant in aquaculture systems. The aim of the present study was of the histopathological changes of some organs of common carp. copper sulphate can be considered as a toxic agent for fish.The effect of copper sulphate at 0. 0 1 mg/L as a constant bath was studied on Common carp (Cyprinus carpio) weighing about 100g. at 19±1°C for one month. Tissue samples of liver, gill, gonads and skin were obtained, fixed in 10% formalin, processed using routine histotechnique method and the 5 micron sections were stained with hematoxylin and eosin. Focal necrosis, vacuolation, picnosis, karyorrhexis of neuclear hepatocytes, infiltration of lymphocytes into connective tissue of liver and hyperemia were observed in liver samples. In the gonads tissue, inflam matory cells infiltrations and hemosiderin pigment were observed. There were, edema, hyperplasia, fusion of branchial cells, increased number of moucus and chloride cells observable in the gill sections. The main renal lesions were necrosis in proximal ducts. Accordingly, we can conclude that some tissue lesions occure in different organs of common carp after chronic exposure to copper sulfate (0. 0 1 mg/L).
  • Nikbakht Brujeni G. R., Emam S. M., Mahmoodzadeh H., Barjesteh N Page 199
    Interferon gamma (IFN-g) is a cytokine produced by activated T lymphocytes and natural killer cells. It plays an important role in innate and adaptive immunity. IFN-g gene is polymorphic and its haplotype has been associated with resistance to nematode infestations which are the most important parasites of domestic sheep worldwide. To evaluate IFN-g polymorphism in Iranian Shaul sheep population, 136 blood samples were collected. Genomic DNA were extracted and amplified by PCR using specific primers for exon 3 of IFN-g gene. After gene amplification, SSCP and Heteroduplex mobility analysis carried out on polyacrylamid gel. Five unique SSCP patterns were detected in this population which 3 of them represent 3 alleles. Although heteroduplex mobility analysis demonstrated that all samples were homozygous, SSCP could reveal heterozygosity at frequency of 40. 4% in the studied population. Data obtained from the present study have revealed that IFN-g gene was a highly polymorphic in Iranian Shaul ecotype. This will be useful to study host-pathogen interaction and to evaluate association between resistance or susceptibility to disease with IFN-g in this ecotype.
  • Nikousefat Z., Atyabi N., Pourbakhsh S. A., Peyghambari M., Afshari G. R. Page 205
    Contagious Caprine Pleuropneumonia (CCPP) is one of the common infections in the middle east regions. So far, there has not been received any report about isolation and identification of these agents in Iran. The aim of this study is to diagnose and isolate mycoplasma agents in suspected goat flocks. Total of 100 pneumonic lung specimen from 20 CCPP suspected flocks were collected from abbatoirs close to Kermanshah during 1384-1386 and had been sent to Microbiology Lab. Gross lesions showed hepatization with grey and white lesions (consolidation) and motley appearance with or without fibrin. The minced tissue were inoculated to PPLO broth agar. After multiple passages, typical mycoplasma colony was isolated from 4 flocks (22/2%). Mycoplasma DNA was also extracted based on phenol- chloroform method and subjected to generic PCR with specific primers. In addition to the perivious positive samples from tissue culture, 5other flocks also showed contamination with Mycoplasma organisms in PCR tests(45%). Then, the samples were determined for Mycoplasma mycoides cluster infection, M. capricolum capripneumonia and M. mycoides mycoides (L. C), using M. agalactia as negative control, with specific primers in PCR, there has showed no contamination to these strains. However, to declare "free status " from CCPP in goat flocks requires more developed researches and much more samples in further investigation.
  • Fatahian Dehkordy R., Mazahery Y., Alboghobeish N., Ranjbar R Page 211
    There are some reports about development of prenatal ruminant's testis. But there is not any report about it in goat; so the present study was performed on 23 goats fetuses collected from Ahvaz slaughterhouse. After measuring fetuses crown rump length (CRL), their approximate ages were determined. On the basis of the CRL, the fetuses were divided into 6 groups. Then testes were extruded out and fixed and tissue sections were prepared by routine procedures and then were stained with Hematoxylin and Eosin and Periodic Acid Schiff. The biometric results showed a reasonable increase in the number of sertoli cells and gonocytes, diameter of sex cord and tunica albuginea during the development age dependences. The number of sex cords in each microscopic field showed an increase first and decreased thereafter. There is no difference between prenatal goat testis developments with prenatal testicular stages in other ruminants.
  • Qadyanloo B., Rahimi S., Karimi Torshizi M. A Page 215
    Control of poultry feed microbial contamination could reduce carcass contamination at processing plants and resultin improvement of public health. In this study the effects of commercial blend of organic acids (Salkil® and Formycine®), formalin 37% and formaldehyde gas on morphology of intestinal mucosa and gut microflora in broilers were investigated. Three hundreds 1-d-old chicks (Ross 308) were randomly assigned to 5 groups with 4 replications of 15 birds. The first group was control and fed basal diet without supplemental of additives. The groups 2 to 5 fed diets treated by: 0. 2% Salkil, 0. 2% formalin, 0. 1% Formycine and formaldehyde gas throughout the experiment(d42). Among the experimental groups, formaldehyde destroyed Salmonella enteritidis of feed in short time. Number of tongue and leaf shape villi (p<0. 01) at the age of 28 days, ridge shape (p<0.05) at the ages of 14 and 42 days and number of villi per view field at the ages of 28 (p<0.01) and 42 (p<0.05) days were provided some visible evidence from the effect of diet regiment. Treatments had significant effects on the villus height (p<0.01) at the age of 14 days, depth of the crypts (p<0.05) and height/width ratio of the villus (p<0.05) at the age of 28 days.Villus heigth of chickens that received Formycine was also longer than other experimental groups through out the study.
  • Fathi E., Mohammadi G., Farahzadi R., Mohri M Page 221
    Enzootic calf bronchopneumonia is a multyfactorial disease that occurs in association whit the in telaction of various infectious agenes, and colf susceptibility. The economic losses is associated with death loss and treatment costs, reduction of live weight gain and reduced of productive life span, whith mey be considevable. The aim of this study was to examine the acute phase response in calves with enzootic pneumonia. We measured acute phase proteins (App) and identified some potential markers useful for evaluation of calve's health status. Sixty Holstein calves within two weeks to six months old were divided into two groups. Clinical findings of individual were recorded after the physical examination. Blood samples were taken from the calves and were used for Complete blood count (CBC) and serum biochemical evaluation. Clinical findings including body temperature, pulsation, and respiratory rate were significant between two groups. Hematological parameters showed no significant differences between two groups as well as some biochemical profiles (albumin and globulin). The results of this study indicated a significant increase in Haptoglobin (Hp) and Fibrinogen (p<0.05). Our results showed the application of Haptoglobin and fibrinogen measurements as indicators of health in calf herds, thereby facilitating treatment decisions.
  • Motedayen M. H., Toodehdejghan F., Tajik P., Zandieh Z Page 227
    Quality and quantity of ovum are major determinants in invitro fertilization. The aim of the present study was to determine effect of the time of oocyte collection and also distance of HCG injection to oviduct flushing on the quantity, quality and fertilizing ability of rabbit oocyte. Accordingly, sixty two adult female rabbit selected and randomly allocated to seven groups. The rabbits were superovulated with PMSG (50 IU/head) followed by HCG (45 IU/head). Semen specimens were collected from two adult fertile male bucks using artificial vagina. Results showed, superovulation of 62 does yielded 412 oocytes (average 6. 6 oocyte/rabbit) and mean 7. 8±1. 7, 5. 3±2. 8, 5. 2±2. 7, 7. 6±2. 8, 4. 3±2, 7. 3±4 and 18. 3±7. 7 oocyte/animal for seven groups respectively. So, when flushing done after 23-30 hours of HCG injection and between hours of 19-24 of day, maximum oocyte were collected and in contrast the oocytes were minimum when flushing performed between hours of 9-14 of day at the same period, mean 18. 3 in contrast 4. 3 oocyte/rabbit respectively, this difference was significant (p<0. 01). In 7 groups value of grade A oocyte were 12. 9, 8. 1, 49. 3, 26. 2, 60. 0, 18. 2 and 54. 8 percent respectively, so the difference of the first, second and sixth groups with the third, fifth and seventh groups and also forth with seventh group were high significant (p<0. 001). From 223 oocytes were used for 27 times IVF experiments, %31 (n=69) of them were fertilized, so this value for 7 groups were 38. 5, 15. 6, 37. 6, 11. 0, 32. 0, 42. 0 and 100. 0 percent, respectively, and maximum significant difference was between seventh group with second and forth groups (p<0. 001). Results of this study proposed that the best time for oocyte collection is hours between 19-24 of day, together with 23-30 hours after HCG injection, which produce maximum number, and fertilizable oocyte in Dutch laboratory rabbit.
  • Doomar H Page 233
    Brucellosis is a major public health concern in Iranian city of Jiroft. The aim of the present study was to investigate Brucellosis is one the most important contagions diseases which both human 9 animals suher from. and achieve ways to prevent or reduce its prevalence in Jiroft aoty in sautheust Iran localed in kerman province this disease, a sample of 1000 cows were surveyed in the region. First, taking to account animal population density, sample sizes were first determined for four different part of the region central part, Anbarabad jehalbares and sardueye. Then, dispersion of the herds together with the population density in each part were considered for random selection of sample villages, specified sampling areas in the village, and relevant number of cows in each area. The selected animals were bled in their cervical vein using syringe, alcohol and absorbent cotton. The Rose Bengal test was then performed on prepared serums followed by a Wright and 2ME test on the positive and/or doubtful samples. The findings together with the viewpoints of 338 ranchers revealed that Sardueyeh is the main infected areas in the region from where the disease is dispersed to the other places.sardueyeh has the hiyhest contamination rate(11.37%) in the region. The Central part, Anbarabad and Jebalbares has contamination rates of 5.33%,2.04% and 0.38% respectively. Moreover, we showel that summer movement of the animals to the cold area of Sardueyeh and their winter return is recognized to be the main reason for distributing the infection to the warm regions.
  • Shahsavani D., Movassaghi A. R., Omidzahir S Page 237
    Lead is one of the heavy metal that is very toxic for environment and organisms. Lead can inhibits many physiological processes and it is so dangerous for body tissues. In this study, four groups of fish (carassius auratus) 35 in each, were used for experiment. Group 1 was as control, in group 2 fishes were exposed to lead acetate at concentration of 8. 5 mg/l, fishes in group 3 and 4 were also exposed to lead acetate in the same concentration of group 2 supplemented with vitamin B1(thiamine) at doses 30mg/l and 60mg/l, for 21 days respectively. Tissue specimens including gill, brain, kidney and liver were fixed in 10% buffered formalin, and stained with H&E. Results of histopathological findings evaluated with two non parametric Kruskal- Wallis Test and Mann-Whitney Test. Histopathology of brains of fishes in group two, showed hyperemia, privascular edema, prineuronal edema and ischemic cell changes. According to Mann-Whitney Test, hyperemia and edema lesions, the difference between group 2 and 4 was significant. This result showed some efficacy of thiamine at concentration of 60mg/l in prevention of brain lesions caused by lead poisoning. Histopathology of kidneys revealed hyperemia, degenerative and necrotic changes, swelling of epithelial cells, hyperplasia of melano- macrophage centers, intranuclear inclusion bodies in epithelial cells. In kidney, goup 2 and 3 showed significant difference in swelling of epithelial cells, intranuclear inclusion bodies and degenerative necrotic changes according to Mann-Whitney test. In liver, hyperemia, hyperplasia of melano- macrophage centers, hepatocellular vacular degeneration and intranuclear inclusion bodies were observed. In liver, the difference of hyperemia were significant in group 2 and 4. Considering the histopathological findings and based on Mann-Whitney test, non of lesions revealed significant difference in gill. According to the result of this experiment, it seems that thiamine has some degrees of protective effects on lead poisoning lesions in brain, kidney and liver of Goldfish, and it seems that the thiamine has a dose depended role dose on lead poisoning in fish.
  • Sharifi S., Derakhshanfar A., Pourjafar M., Habibi A. R Page 243
    Inhalant anaesthetics are used widely for producing general anaesthesia in animals and humans.. Approximately 20% of halothane uptake is metabolised via oxidative and reductive pathways during and following halothane anaesthesia in humans. Fifteen clinically healthy dogs were assigned in three groups (group 1, 2and 3) randomly. All dogs were anesthetized with halothane three times that was repeated 48 hours after the first anesthesia in all groups. Dogs in group one, two and three anesthetized for one, three and five hours respectively. All anesthesia were repeated every 48 hours as totally three anesthesia (D1, D2, and D3) were performed in each group. Jugular blood samples were obtained in 0 (before anesthesia), 1, 3, 5 and 24 hours after induction of anesthesia for measurement of BUN and Creatinin concentration. 72 hours after anesthesia, animals were euthanized and kidneys were removed for histopathological evaluation. No significant differences were observed in serum BUN and Creatinin concentration in group 1 in different sampling times compared with time 0 during study. In group 2 and 3 serum BUN and Creatinin were increased 3,5 and 24 hours compared to group 1 in third anesthesia (D3)(P<0.05).In group 3 serum BUN and Creatinin were increased 1 hours after anesthesia compared to group 1 and group 2 in third anesthesia(D3) (P<0.05). Microscopic findings revealed that there were not any pathological changes in group 1. However, kidneys of animals in group 2 and 3 were affected with acute tubular necrosis (ATN), medullary congestion and glomerular atrophy. Basement membrane of tubules with ATN appeared normal and necrotic cells were sloughed into the tubular lumens. The significant difference of BUN and Creatinin among the experiment groups revealed that long duration halothane anesthesia might be resulted in renal damage, decreased glomerular filtration rate and increased BUN and Creatinin.
  • Akhondzade Basti A., Rokni N. D., Hajimohamadi B., Athari S. S., Misaghi A., Gandomi Nasrabadi H Page 249
    The infection of food animals to hydatid cyst is a concern from economic and public health stand points. In this survey, the prevalence of hydatid cysts was studied in 547 buffaloes slaughtered at the slaughterhouse in Urmia. Samples from 58 cases (10. 6%) were infected to hydatid cysts. The infection rates of lung and liver were 45 cases (77. 5%) and 37 cases (63. 7%), respectively, while each heart and kidney samples, 1 case (1. 7%) was found infected. Also, 24 buffaloes (41. 3%) were infected both in lung and liver. However, none of the buffaloes studied had the spleen infected to hydatid cyst. The maximum cysts in the infected lungs and livers were 52 and 81, respectively. The minimum cysts in lungs and livers was 1. The average numbers cysts in the infected lungs and livers were number of 5. 11 and 3. 87, respectively In the only case, related to heart and kidney, there were 1 and 2 cysts respectively. Considering the prevalence rate, the results obtained from the statistical analysis did not show any significant difference between male and female sexes, whereas a significant statistical relation was observed between the age of buffaloes and the prevalence rate (p<0. 05). The age group above 5 years showed the highest level of infection. In this survey, there was no significant difference in the intensity of infection to hydatid cysts in males comparing to that of females. But a significant difference was found between the intensity of infection in age groups below 2. 5 years and the ones above 5 years (p<0. 05). In conclusion, the results revealed high infection to hydatid cyst in Iranian buffaloes, so more attention of related control organizations seems to be needed.
  • Rezazadeh F., Karimi K., Sioofy Khojine A. B., Ashrafi Halan J., Zahraei Salehi T., Ghahari J Page 253
    A three month-old-male red deer calf (Cervus elaphus maral) was examined post mortem for the cause of death in Arasbaran preserved area in East Azerbaijan in September 2006. The main history of the case was the lack of colostrum intake after birth. The necropsy 6 hours after death, revealed severe general congestion especially in lungs and visceral organs (liver and jejunum). The cut surface of lungs was moist and bronchial lumina contained a large amount of frothy pinkish edema fluid. Diffuse congestion of lung and porteinous exudates was prominent in examination. Histopathological examination revealed shock lung and hepatocytes dissociation with single cell necrosis in liver. Microscopic examination was in line with shock lung and alveolar edema. No parasites were observed within red blood cells. Bacteriological cultures gave rise to gram negative cocoobacilli and further biochemical tests performed on isolated colonies revealed the presence of pure Escherichia coli in liver and Klebsiella pnemoniae in lung. Using serological tests, E. coli serotypes O20 and O114 and Klebsiella pnemoniae serotype K1 were identified in purified bacterial cultures. This report presents endotoxemia and death in a red deer calf with lack of colostrum intake and transportation stress history.