فهرست مطالب

Researcher Bulletin of Medical Sciences
Volume:14 Issue: 2, 2009

  • تاریخ انتشار: 1388/03/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • غلامرضا حیدری صفحه 53
    سابقه و هدف
    به منظور شناختن میزان آمادگی فرد سیگاری و انگیزه های او برای ترک سیگار، از تست انگیزه ترک که به پیشنهاد سیستم بهداشتی ملی انگلستان در سال 1995 طراحی و ارایه گردیده است، استفاده می شود. هدف این مطالعه که برای اولین بار در کشور اجرا شد، یافتن همبستگی بین نتایج این آزمون با میزان موفقیت در ترک سیگار در جامعه ایرانی بود، تا بر این اساس بتوان بهترین زمان ترک را به افراد سیگاری پیشنهاد کرد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی و توصیفی، کلیه افراد سیگاری مراجعه کننده برای ترک سیگار در دوره زمانی بین سال های 1385 لغایت 1387، مورد ارزیابی قرار گرفتند. این افراد که توسط یک پزشک واحد، ارزیابی شدند، طی یک برنامه 4 جلسه ای هفتگی، توصیه های درمانی مناسب شامل استفاده از داروهای نیکوتینی و غیر نیکوتینی را دریافت نموده و برای هر یک از آنان، رفتاردرمانی صورت گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه، 822 نفر شامل 590 مرد (72%) و 232 زن (28%) با میانگین سنی 13±5/42 سال و حداقل 18 و حداکثر 86 سال سن مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج حاصل از تست انگیزشی برای ترک این افراد از نظر نمره بندی رتبه ای عبارت بود از: 339 نفر (5/44%) در محدوده کم (9-0)، 378 نفر (50%) در محدوده متوسط (15-10)، و 43 نفر (5/5%) در محدوده زیاد (20-16). 86% افراد با نمره انگیزه زیاد موفق به ترک شدند که این میزان در افراد با نمره متوسط، 68% و در افراد با نمره کم، 69% بود. تفاوت مشاهده شده از نظر آماری معنی داری نبود. در پیگیری های 6 ماه اول، 5/80% گروه با انگیزه بالا در برابر 42% گروه با انگیزه متوسط و 46% با انگیزه کم در ترک باقی ماندند (0001/0p<). در پیگیری 12 ماهه، 58% افراد با انگیزه زیاد در برابر 35% افراد با انگیزه متوسط و 36% افراد با انگیزه کم در ترک باقی ماندند (05/0p<).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد بهترین زمان برای شروع برنامه های درمانی ترک سیگار، زمانی است که فرد آماده برای ترک، نمره بالاتری از تست انگیزشی به دست آورد؛ ولیکن در مواردی هم که نمره بالا حاصل نگردید می توان با دقت بیشتر در توصیه های درمانی، نتایج مطلوبی را کسب کرد.
    کلیدواژگان: سیگار، نیکوتین، تست تحمل فاگرشتروم، تست انگیزشی
  • مریم برزین، پروین میرمیران، مرجان افغان، فریدون عزیزی صفحه 59
    سابقه و هدف
    با توجه به نقش کلیدی گردآوری اطلاعات در زمینه عوامل مؤثر در بروز چاقی، این بررسی برای به دست آوردن اطلاعات اپیدمیولوژیک، نقش فعالیت بدنی و الگوی مصرف مواد غذایی بر شیوع چاقی دختران 18 الی 25 ساله مراجعه کننده به مراکز مشاوره پیش از ازدواج شهر تهران در تابستان 1387 انجام شد.
    مواد و روش ها
    926 نفر در این مطالعه توصیفی وارد شدند. برای آنان، پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و شاخص های تن سنجی تکمیل شدو شاخص توده بدنی (kg/m2) محاسبه گردید. میزان فعالیت بدنی با پرسشنامه کیفی (lipid research clinics questionnaire; LRC) اندازه گیری گردید. برای 104 نفر به صورت تصادفی ساده، پرسشنامه استاندارد بسامد خوراک 147 آیتمی (food frequency questionnaire; FFQ) تکمیل شد. شیوع چاقی، تعیین و نقش الگوی غذایی و فعالیت بدنی مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی و نمایه توده بدنی نمونه ها به ترتیب، 3/2±4/22 سال و kg/m2 6/3±9/21، شیوع اضافه وزن و چاقی به ترتیب، 9/11% و 1/3%، و شیوع چاقی شکمی با معیار دور کمر مساوی یا بزرگتر از 80 سانتیمتر، 3/13% بود. بین نمایه توده بدنی مساوی یا بزرگتر از 25 با میزان تحصیلات افراد، رابطه منفی معنی دار (01/0p=) و با سابقه دیابت در اقوام درجه اول، ارتباط مثبت معنی دار (001/0p<) به دست آمد. فعالیت بدنی کم، نقش مستقلی در پیش بینی اضافه وزن و چاقی داشت (7/1 OR=با 5/2-1/1: CI 95%، 03/0p=). از نظر مصرف فیبر غذایی، 4/21% افراد، کمتر از مقدار توصیه شده (14 گرم به ازای هر 1000 کیلو کالری) دریافت می کردند. ارزیابی میزان دریافت قند نشان داد که 7/66% افراد، رژیم پرقند (بیشتر از 10% کالری دریافتی روزانه) داشتند. در مورد چربی، 7/81% افراد، رژیم کم چرب (کمتر از 25% کالری دریافتی روزانه)، 5/11% رژیم با مقادیر متوسط چربی (35-25% کالری) و 7/6% رژیم پرچرب (بیش از 35% کالری) داشتند. میوه، سبزی و لبنیات به ترتیب در82%، 73% و 20% افراد در محدوده توصیه شده و یا بیشتر بود. این مقادیر برای غلات و گوشت به ترتیب 93% و 47% بود.
    نتیجه گیری
    اگرچه شیوع چاقی و چاقی شکمی در دختران جوان مورد بررسی شایع نبود، ولی الگوی غذایی با قند بالا نیاز به مداخله تغذیه ای دارد. روش های پیشگیرانه برای افزایش شیوع چاقی در این جامعه در حال گذر تغذیه ای ضروری است.
    کلیدواژگان: نمایه توده بدنی، چاقی، چاقی شکمی، دختران جوان، الگوی مصرف غذا، فعالیت بدنی
  • فرشته شاهچراغی، وجیهه سادات نیک بین، فهیمه شورج، مروارید شفیعی صفحه 67
    سابقه و هدف
    بتالاکتامازهای کلاس B از جمله IMP، VIMو SPM، که متالوبتالاکتاماز (MBL) خوانده می شوند، به دلیل اثر بر طیف وسیعی از آنتی بیوتیک ها از جمله پنی سیلین ها، سفالوسپورین های وسیع الطیف و کرباپنم ها (به استثنای مونوباکتام ها مانند آزترونام) از مشکلات عمده درمان بیماری های عفونی به شمار می روند. در این مطالعه، شیوع ژن های متالوبتالاکتامازی blaIMP-1، blaVIM-1 و blaSPM-1 در سویه های پسودوموناس آئروژینوزای مقاوم به ایمی پنم جدا شده از نمونه های کلینیکی بیمارستان امام خمینی تهران بررسی شد.
    مواد و روش ها
    مجموع 243 سویه پسودوموناس آئروژینوزا از بیمارستان امام خمینی تهران، جمع آوری شده و پس از تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (minimum Inhibitory Concentration; MIC) ایمی پنم، سویه های دارای g/mlμMIC≥4 به روش DDST با استفاده از EDTA برای تشخیص سویه های مولد MBL بررسی شدند. آزمون PCR این سویه ها نیز با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن هایblaVIM-1، blaIMP-1 و blaSPM-1انجام شد.
    یافته ها
    در مجموع، 28 سویه دارای g/ml μMIC≥4 نسبت به ایمی پنم بودند. از این تعداد، 22 سویه به روش DDST مولد MBL بوده و 15 سویه به روش PCR، حاوی ژن blaVIM-1 بودند. سایر ژن های مورد بررسی در این سویه ها یافت نشد. تمامی این سویه ها به کلیستین و پلی میکسین B حساس بودند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، blaVIM-1، ژن غالب در سویه های پسودوموناس آئروژینوزای مقاوم به ایمی پنم جداشده از نمونه های کلینیکی مورد بررسی بود. با توجه به اهمیت سویه های مولد متالوبتالابتالاکتاماز در بیمارستان ها، شناسایی سریع و ردیابی این سویه ها می تواند گامی مهم و اساسی در درمان و کنترل عفونت های ناشی از این سویه ها به شمار رود.
    کلیدواژگان: متالوبتالاکتاماز VIM، 1، متالوبتالاکتاماز IMP، 1، متالوبتالاکتاماز SPM، 1، پسودوموناس آئروژینوزا، ژن های متالوبتالاکتاماز
  • زهره امین زاده، بابک فرخی، حسین اخوان زنجانی، فرشید علیاری، زیور بیاتی، فاطمه نوایی، جمال میرزایی صفحه 73
    سابقه و هدف
    ابتلا به بروسلوز حاد در میان اعضای خانواده بیماران مبتلا به بروسلوز گزارش شده است. این مطالعه به منظور بررسی اعضای خانواده و اطرافیان بیماران مبتلا به بروسلوز حاد به روش بیماریابی، و شناخت موارد جدید و ناشناخته بیماری در آنها انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی، با تکنیک مصاحبه- مشاهده ای و بر روی اطرافیان و اعضای خانواده بیماران مبتلا به بروسلوز حاد در استان های تهران و لرستان در سال های 1385 الی 1387 انجام پذیرفت. از بیماران و اطرافیان وی، 5 میلی لیتر خون وریدی اخذ و نمونه ها با استفاده از کیت های الایزا (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; ELISA) از نظر بروسلا بررسی شدند
    یافته ها
    36 بیمار مبتلا به بروسلوز با میانگین تعداد اطرافیان در تماس 2±4 و 117 نفر از اطرافیان آنان (59 مرد و 58 زن) بررسی شدند. تیترهای مثبت آنتی بادی های سرمی IgM، IgG و IgA، به ترتیب در 7 (6%)، 25 (5/21%) و 31 (5/26%) نفر از اطرافیان بیماران به دست آمد. میزان شیوع مثبت بودن حضور آنتی بادی در سرم اطرافیان بیماران، 2/34% (40نفر) بود. 38 نفر از اطرافیان (5/32%)، علایم بالینی مختلفی نشان دادند. در بین 40 نفر از اطرافیان با سرم مثبت، 14 نفر (35%) شکالیت بالینی داشته ولی در مقابل از بین 77 نفر از اطرافیان سرم منفی، 24 نفر (31%) شکایت بالینی داشتند. رابطه معنی دار آماری بین مثبت بودن حضور آنتی بادی در سرم افراد فوق با شکایت بالینی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای سرولوژی مثبت و افراد علامت دار در میان اطرافیان بیماران مبتلا به بروسلوز در این مطالعه، به نظر می رسد اعضای خانواده بیماران مبتلا به بروسلوز، تنها گروه پرخطر نبوده و بیماریابی در سایر اطرافیان بیماران منجمله همکاران آنان نیز ضروری است.
    کلیدواژگان: بروسلوز، بروسلا، الایزا، اعضای خانواده، همکاران، بیماریابی، تشخیص، ایران
  • معصومه محکم، علی اکبر سیاری، فرید ایمانزاده، فهیمه عسگریان، جواد غروبی، بیژن حاتمیان، فاطمه عبدالله گرجی صفحه 77
    سابقه و هدف
    بخش های اورژانس، از مهمترین و پر مخاطره ترین بخش های بیمارستان ها هستند. امروزه با ترویج زندگی شهری و ماشینی، و افزایش حوادث، اهمیت بخش های اورژانس و کیفیت آنها بیش از گذشته مورد توجه قرار گرقته است. در این مطالعه، اورژانس های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، از نظر ساختار فیزیکی و انطباق با شاخص های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارزیابی شده اند.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی در اسفندماه سال 1386 در اورژانس 7 بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. پس از کسب مجوزهای لازم، یک نفر بازرس آگاه به نکات مندرج در چک لیست، برای پرنمودن پرسشنامه انتخاب شد. در این مطالعه، از استانداردهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای تهیه چک لیست ها استفاده گردید و 18 مورد ساختار فیزیکی، فضای تریاژ، اتاق معاینه و اقدامات اولیه، اتاق احیا، اتاق عمل سرپایی، ایستگاه پرستاری، اتاق تحت نظر، اتاق ایزولاسیون و سایر موارد، تحت بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    مهمترین مشکلات در ارتباط با ساختار فیزیکی، اتاق عمل سرپایی و اتاق ایزولاسیون بود و در این ارتباط، تنها سه مرکز تمام ویژگی های لازم را دارا بوده و امتیاز کامل را کسب نمودند. در مورد فضای تریاژ در 4 مرکز امتیاز کامل و در مابقی کمتر از حد مورد نیاز بود. در ارتباط با شرایط اتاق معاینه و اتاق احیا در 5 مورد امتیاز کامل بود. در مورد اتاق تحت نظر، تی شور، سرویس های بهداشتی پرسنل و کارکنان، داروها، ایستگاه پرستاری و عملکرد پرسنل و پزشکان، خوشبختانه در تمامی موارد امتیازات کسب شده کامل بودند. در سایر موارد اغلب بیمارستان ها از امتیاز بالایی برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    شرایط اورژانس های بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گرچه در بعضی موارد امتیاز بالایی را در ارزشیابی به خود اختصاص داده اند، اما در مواردی نیز امتیاز مناسبی نداشته و نیازمند اصلاحاتی هستند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، بخش اورژانس، استانداردهای مرجع، بیمارستان دانشگاهی، مکانیزم های ارزیابی مراقبت سلامت
  • مینو فلاحی، مریم قدسی، علی اصغر حلیمی اصل، مهتا فاطمه بصیر صفحه 83
    سابقه و هدف
    سپسیس یک وضعیت بالینی بحرانی است که در اغلب موارد در اثر عفونت های باکتریایی، ایجاد شده و با مرگ و میر بالایی همراه است. پیش آگهی این بیماری با درمان به موقع با آنتی بیوتیک ها ارتباط داشته و شرط درمان سریع آن، تشخیص به موقع می باشد. از آنجا که تشخیص قطعی سپسیس با انجام کشت خون صورت می گیرد و این تست معمولا زمان بر است، برخی ازنشانگرهای بیوشیمیایی برای تشخیص سریع سپسیس مورد بررسی قرار گرفته اند که پروکلسیتونین (PCT) یکی از این نشانگرهاست. این تحقیق با هدف تعیین حساسیت و ویژگی PCT در تشخیص سپسیس نوزادی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی در بیمارستان شهدای تجریش، 76 نوزاد مشکوک به سپسیس وارد مطالعه شدند. از آنها نمونه خون برای کشت خون و اندازه گیری PCT اخذ گردید و پس از مقایسه مقادیر PCT با نتایج کشت خون، حساسیت و ویژگی PCT در تشخیص سپسیس نوزادی و همچنین میزان توافق آن با کشت خون تعیین شد.
    یافته ها
    در 8 نوزاد (5/10%) کشت خون مثبت بوده و نتیجه تست PCT در 45 نوزاد (2/59%) مثبت گزارش شد. حساسیت و ویژگی PCT در تمام نوزادان به ترتیب 75% و 6/42%، در نوزادان 48 ساعته و کمتر 100% و 5/22% و در نوزادان با سن بالاتر از 48 ساعت 4/71% و 4/71% بود.
    نتیجه گیری
    مجموع یافته های این مطالعه نشان داد که از PCT می توان برای تشخیص سپسیس در تعداد قابل توجهی از نوزادان مبتلا استفاده کرد. لیکن ویژگی آن پایین بوده و امکان تشخیص افراد سالم با محدودیت همراه است. محققین این مطالعه، از ارزش PCT به عنوان جزئی از بررسی تشخیص سپسیس حمایت کرده و انجام مطالعات بیشتر در این زمینه را برای رسیدن به نتایج قطعی تر لازم می دانند.
    کلیدواژگان: سپسیس، نوزاد، پروکلسیتونین، کشت خون، حساسیت و ویژگی
  • محمد شهیدی دادرس، پرویز طوسی، نیما صرافی راد *، سیما کاوند، رضا محمودرباطی صفحه 89
    سابقه و هدف
    نقش توکسین های سوپرآنتی ژنیک استافیلوکوک اورئوس در بدترشدن درماتیت آتوپیک مشخص شده است؛ ولی در مورد پسوریازیس هنوز به اثبات نرسیده است. اخیرا بر نقش استافیلوکوک اورئوس در شروع، تداوم، عوارض و مرگ و میر ناشی از پسوریازیس تاکید شده است. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی ناقلین استافیلوکوک اورئوس در مبتلایان به پسوریازیس مراجعه کننده به درمانگاه های پوست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    100 بیمار مبتلا به پسوریازیس مراجعه کننده به درمانگاه های پوست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بین سال های 1384 الی 1386 در این مطالعه شرکت داشتند. پس از تهیه 5 نمونه با سواب پنبه ای استریل از بینی راست و چپ، آگزیلای راست و چپ و پرینه، نمونه ها به محیط آگار خونی گوسفند، منتقل گردیده و به مدت 48 ساعت در انکوباتور قرار داده می شدند. یافته ها با استفاده از آزمون های تی و مربع کای یا دقیق فیشر، تجزیه و تحلیل شده و مقدار p کمتر از 05/0، معنی دار تلقی شد.
    یافته ها
    از 100 بیمار مبتلا به پسوریازیس، 42 نفر زن و 58 نفر مرد بودند و میانگین سنی آنها 1/17±1/41 سال بود. در مجموع 42 نفر (42%) حداقل در یک ناحیه ناقل استافیلوکوک اورئوس بودند. 32، 13 و 11 درصد بیماران به ترتیب در بینی، آگزیلا و پرینه ناقل استافیلوکوک اورئوس بودند. سه بیمار ناقل استافیلوکوک اورئوس در هر سه ناحیه بودند. تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه ناقل و غیر ناقل استافیلوکوک اورئوس از نظر شدت بیماری (بر اساس Psoriasis Area and Severity Index; PASI Score) وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    چنین به نظر می رسد که شدت بیماری پسوریازیس بر اساس وضعیت ناقلی استافیلوکوک اورئوس تحت تاثیر قرار نمی گیرد.
    کلیدواژگان: پسوریازیس، استافیلوکوک اورئوس، ناقل، کلونیزاسیون
  • فاطمه رودنشین، مهوش آگاه صفحه 93
    سابقه و هدف
    با توجه به روند رو به افزایش تروماها و نیاز به لوله گذاری سریع تراشه و اهمیت شلی عضلات در انتوباسیون سریع، در این تحقیق، لوله گذاری سریع تراشه با روش پرایمینگ با دوز معمول آتراکوریوم و ساکسینیل کولین مقایسه شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی دوسوکور تصادفی، پس از توضیح کامل طرح و اخذ رضایت نامه کتبی، 100 بیمار با مقیاس ASA (American Society of Anesthesiologists) کلاس 1 و 2، در محدوده سنی 15 تا 55 سال، بدون مشکلات آناتومیک راه های هوایی، اندکس های لوله گذاری مشکل، و سوابق خانوادگی هایپرترمی بدخیم، میوپاتی و کمبود کولین استراز سرم، به طور تصادفی، در دو گروه شاهد (S، دریافت ساکسینیل کولین) و آزمون (P، پرایمینگ با آتراکوریوم) قرار گرفتند. بیماران در هر دو گروه، میدازولام mg 5/1-5/0و فنتانیل μg/kg 2 به صورت وریدی به عنوان پریمد دریافت نمودند. سپس به بیماران گروه آزمون، آتراکوریوم mg/kg 05/0 و به بیماران گروه شاهد، نرمال سالین با حجم مساوی تزریق شد. بیماران سه دقیقه پراکسیژنه شدند و سپس در هر دو گروه، اینداکشن بیهوشی با استفاده از تیوپنتال (mg/kg 6-5)، لیدوکایین (mg/kg5/1)، آتراکوریوم (mg/kg55/0، برای گروه آزمون) و ساکسینیل کولین (mg/kg5/1، برای گروه شاهد) انجام، و 60 ثانیه بعد، لوله گذاری شد. با توجه به درجه شلی فک (1و0) و بازبودن طناب های صوتی (1و0) و عدم زورزدن (bucking) (2و1و0) به عنوان معیارهای بالینی و با استفاده از پاسخ بیمار به نرواستیمولاتور (ST) (2و1و0) شلی عضلات ثبت گردید. امتیاز 4، به عنوان شلی کامل و امتیاز 3 به عنوان شلی نسبی در نظر گرفته شد. تاثیر این روش ها بر مبنای شلی عضلات، با ارزیابی معاینات کلینیکی و بالینی ST تعیین و با آزمون مجذور کای و دقیق فیشر قضاوت شدند.
    یافته ها
    از نظر شلی عضلات و ارزیابی کلینیکی، هیچیک از بیماران، درجات 2 و کمتر را نداشتند. در گروه شاهد، 16% و در گروه آزمون، 8% شلی نسبی داشتند که اختلاف معنی دار نبود. از نظر ST دو گروه تفاوت معنی دار داشتند. 100% افراد گروه شاهد شلی کامل عضلانی داشتند و 64% افراد گروه آزمون، شلی نسبی پیدا کردند. این تفاوت، معنی دار بود (000001/0p<).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد روش جدید پرایمینگ با آتراکوریوم با دوز معمول، از نظر بالینی مشابه روش ساکسینیل کولین می باشد و لوله گذاری سریع قابل انجام است. استفاده از روش فوق برای بیمارانی که منع مصرف ساکسینیل کولین دارند، توصیه نمی شود. اجرای یک تحقیق کاملتر با ارزیابی عملکرد عصبی- عضلانی با کمک Train of Four (TOF) ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: لوله گذاری سریع، بیهوشی، ساکسینیل کولین، آتراکوریوم، پرایمینگ با دوز معمول
  • میراحمد امیرشاهی، منیژه حقیقی نسب، اعظم حبیبی، ابوالحسن احمدیانی صفحه 99
    سابقه و هدف
    در دهه های گذشته، صنعت داروسازی دنیا، در مقایسه با صنایع کالاهای پرمصرف (FMCG)، به نام و نشان تجاری بهای لازم را نداده است. این وضعیت، در صنعت داروسازی ایران به دلیل وابستگی تعداد قابل توجهی از شرکت های داروسازی به حمایت های ارزی یا ریالی دولت، و نیز برخورداری از سهمیه بندی تولید از شدت بیش تری برخوردار بوده است. اما تغییرات اخیر محیطی، که اهم آن تغییر سیاست ها و مقررات دولتی می باشد، برای شرکت های دارویی فرصت هایی را به منظور کسب مزیت رقابتی و ایجاد تمایز برای ادامه حیات و مقابله با شرایط متغیر محیطی ایجاد کرده است. در این راستا، این نیاز احساس می شود که باید بررسی عمیق تری از وضعیت موجود صنعت داروسازی (در زمینه ی استفاده از نام تجاری) صورت گیرد تا بتوان راهبردها و سیاست های مناسبی را برای ساختن و ارتقای نام تجاری تدوین و اجرا کرد. در این مطالعه، که هدف اصلی آن، «امکان سنجی به کارگیری نام تجاری در صنعت داروسازی ایران» می باشد، تلاش شده تا تحلیلی از وضعیت موجود کشور در زمینه «نام تجاری»، صورت گرفته و راه کارهایی برای تسهیل موفقیت شرکت های داروسازی در ساختن نام تجاری برای داروهای تولیدیشان، ارایه گردد.
    مواد و روش ها
    برای دستیابی به هدف مذکور، مطالعه ادبیات موضوعی و اخذ نظرات صاحب نظران و انجام مطالعه موردی (case study) از دو شرکت معتبر داروسازی کشور در زمینه مدیریت نام تجاری، صورت گرفته و از مدل پیشنهادی وانگ و مریلیس (Wong & Merillees) استفاده شد.
    یافته ها
    طبق مصاحبه های انجام شده با مدیران ارشد و اجرایی، کارکنان و نمایندگان علمی شرکت های منتخب، می توان گفت که هیچ یک از آنها استفاده از نام تجاری برای محصولات دارویی را به عنوان یک اهرم رقابتی نمی دانستند؛ و به دلیل عدم اجرای زیر ساخت های لازم برای استفاده از نام تجاری، در متمایزسازی نام های تجاری محصولاتشان موفق نبودند. ضمنا با توجه به معیارهای انتخاب شده برای بررسی وضعیت عملکرد نام تجاری محصولات و همچنین تنوع نظرات دریافتی، نام های تجاری محصولات هیچ یک از شرکت های داروسازی مورد مطالعه به سطح مطلوبی از موفقیت دست نیافته اند.
    نتیجه گیری
    بطور خلاصه، مدیران ارشد و اجرایی شرکت های منتخب که تصمیم گیرندگان اصلی در شرکت هایشان می باشند، با وجود دارابودن شناخت از مزایای استفاده از نام تجاری برای محصولات، از فرآیند و پیش نیازهای اجرای این مهم اطلاع چندانی نداشتند؛ زیرا این شناخت هیچ گونه تاثیری بر روی استراتژی های کلان، ساختار سازمانی، و مهم تر از همه، نیروی انسانی آنها نداشته است.
    کلیدواژگان: نام تجاری، مدیریت نام تجاری، صنعت دارویی، طرح ژنریک، نام گذاری فرعی
  • حبیب الله سعادت، فلورا فلاح، محمدرضا معتمدی، محمدحسن نمازی، مرتضی صافی، حسین وکیلی، مهندس ناصر ولایی، علیرضا ابدی صفحه 109
    سابقه و هدف
    در حال حاضر بیماری ایسکمیک قلبی، علت اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است. شایعترین علامت در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر (CAD)، آنژین قفسه سینه است. هدف این مطالعه پاسخ به این سؤال علمی و کاربردی است که آیا داروی نیتروگلیسیرین زیرزبانی ساخت شرکت زهراوی نسبت به داروی نیتروگلیسیرین زیرزبانی ساخت شرکت آلمانی G. Pohl-Boskamp بر شاخص های همودینامیک بیماران در Cath Lab، اثرات مشابهی دارد یا خیر.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، فشار سیستولیک و فشار پایان دیاستولیک بطن چپ، فشار سیستولیک آئورت، فشار دیاستولیک آئورت و فشار متوسط آئورت قبل از مصرف دو ل ژلاتینی زیرزبانی 4/0 میلی گرمی ساخت شرکت زهراوی (ایران) و یک ل ژلاتینی زیرزبانی 8/0 میلی گرمی ساخت شرکت G. Pohl-Boskamp (آلمان) و 5 دقیقه پس از مصرف، به ترتیب در 30 و 31 بیمار، اندازه گیری و ثبت گردید.
    یافته ها
    میزان شاخص های اولیه همودینامیک بیماران بر حسب گروه درمانی، در دو گروه از لحاظ آماری تفاوت معنی دار نداشت (05/0p>). هر دو دارو، موجب کاهش در کلیه شاخص های همودینامیک شدند و این کاهش در تمام شاخص ها معنی دار بود (001/0p<). تفاوت کاهش شاخص های همودینامیک در دو گروه، از لحاظ آماری قابل توجه نبود (05/0p>).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد داروی نیتروگلیسیرین زیرزبانی ساخت شرکت زهراوی می تواند مشابه داروی نیتروگلیسرین ساخت شرکت G. Pohl-Boskamp، در کاهش شاخص های همودینامیک بیماران تحت آنژیوگرافی کرونر مؤثر باشد. بیماری ایسکمیک قلب؛ آنژین قفسه سینه؛ نیتروگلیسیرین زیرزبانی؛ تجویز زیرزبانی؛ شرکت زهراوی، ایران؛ شرکت G. Pohl-Boskamp، آلمان
    کلیدواژگان: بیماری ایسکمیک قلب، آنژین قفسه سینه، نیتروگلیسیرین زیرزبانی، تجویز زیرزبانی، شرکت زهراوی، ایران، شرکت G، Pohl، Boskamp، آلمان
|
  • Heydari Ghr Page 53
    Background And Aim
    To know a smoker’s readiness and motivation for quitting, the motivation test designed and introduced by the recommendation of the English National Health System in 1995. In this study which is the first of its kind in Iran, researchers were interested between the probable relations between the results of this test with success in quitting in the Iranian society so the best time to stop could be recommended to smokers.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study conducted between the years 2006 and 2008, and all attendants for smoking cessation during this period were included. The subjects were evaluated by a single physician and during a 4 session program on a weekly basis, appropriate individualized treatment recommendations including nicotine-containing drugs and others and behavioral therapies were made.
    Results
    In this study, 822 subjects participated including 590 men (72%) with a mean age of 42.5±13 years. Motivation to quit test results were ranked as follows: 339 individuals (44.5%) in the low range (0-9), 378 (50%) in the moderate range (10-15) and 43 (5.5%) in the high range (16-20). 86% of the subjects with a high motivation score succeeded in quitting and this rate was 68% in those with a moderate ranked score and 69% for the low ranking individuals which was not considered statistically significant. Although at follow-up after the first 6 months, 80.5% in the high motivation group compared to 42% in the moderate and 46% in the low motivation group remained abstinent and this was statistically significant (p<0.0001). At follow-up at 12 months, 58% of the highly motivated subjects, 35% of moderately motivated subjects and 36% of those with low motivation remained smoking free and this was also statistically significant (p<0.05).
    Conclusion
    It seems that the best time for starting quit smoking is when smoker is ready to quit with high score of motivational test, but with low score, it might be more focus on treatment.
  • Barzin M., Mirmiran P., Afghan M., Azizi F Page 59
    Background And Aim
    Considering the key role played by precise data collection on factors affecting the incidence of obesity, this survey aimed at obtaining epidemiologic information and determining the effect of physical activity levels and food consumption pattern on the prevalence of obesity in Tehranian females aged 18-25-years referring to premarriage consultation centers of Tehran in summer 2008.
    Materials And Methods
    In this cross sectional study, of 926 girls questionnaires were completed for demographic information, anthropometric indicators, and body mass index (BMI) counted. Levels of physical activity were measured by lipid research clinics questionnaire (LRC); and for 104 person with simple random, standard food frequency questionnaire (FFQ) was completed. Prevalence of obesity was determined and the role of food pattern and physical activity was viewed statistically.
    Results
    Mean age and BMI±SD of subjects were 22.4±2.3 year and 21.9±3.6 (kg/m2), respectively. The prevalence of overweight and obesity were 11.9% and 3.1%, respectively, and central obesity based on waist circumference≤80 cm was 13.3%. There was a significant negative relationship between BMI≤25 and educational level (p=0.01) and a significant positive relationship with diabetes among close relatives (p=0.01). Low physical activity had an independent role in predicting overweight and obesity (OR=1.7 with 95% CI: 1.1-2.5)(p=0.03). Regarding fiber intake 21.4% consumed less than the recommended dose (14 g/1000 Kcal); none of the subjects consumed less than 10 g/1000 Kcal. Evaluation of sugar consumption showed that 66.7% had high sugar intakes (>10% of kcal/day). Of samples, 81.7% had low-fat diets, 6.7% were observed to be within the normal range, and 11.5% had high fat intake. Fruits, vegetables and dairy, were consumed at recommended amounts or above by 82, 73, 20 percent of subjects, while these values for grains and meat were 93 and 47%, respectively.
    Conclusion
    Although the prevalence of obesity and central obesity in these Tehranian young females is not prevalent, an intervention in diet pattern with high sugar intake is needed to be implemented, and preventive approaches in order to decrease prevalence of obesity in this transient population is necessary.
  • Shahcheraghi F., Nikbin Vs, Shooraj F., Shafiei M Page 67
    Background And Aim
    Class B beta-lactamases, termed metallo-beta-lactamases (MBLs) such as VIM, IMP and SPM are an increasingly serious clinical problems. They have a very broad substrate profile that includes penicillins, expanded spectrum cephalosporins, and carbapenems, except for monobactames such as aztreonam. MBLs producing Pseudomonas aeruginosa isolates have been responsible for several nosocomial outbreaks. In this study we determined prevalence of blaIMP-1, blaVIM-1 and blaSPM-1 MBL genes among imipenem resistant P. aeruginosa isolated from Imam Khomeini hospital (Tehran, Iran).
    Materials And Methods
    A total of 243 P. aeruginosa isolates were collected from different clinical samples from Imam Khomeini hospital. After determination of Minimum Inhibitory Concentration (MIC) to imipenem, isolates with MIC≥4 µg/ml were screened for MBLs producing strains by DDST using imipenem-EDTA discs. PCR assay for detection of blaIMP-1, blaVIM-1 and blaSPM-1 MBL genes was performed by specific primer.
    Results
    Among all studied isolates, 28 isolates with MIC≥4 µg/ml to imipenem were selected to DDST with EDTA and PCR assay. Results of this study showed that 22 of these 28 isolates were positive by DDST and 15 isolates harbored blaVIM-1 gene. All these strains were susceptible to colistin and polimixin B. No other MBL studied genes were observed.
    Conclusion
    Our data showed that blaVIM-1 MBL gene is the most frequent gene among clinical P. aeruginosa isolates in this research. According to importance of MBL producing isolates in prolonged nosocomial outbreaks it is necessary to rapid detection and concern seriously for infection control management.
  • Aminzadeh Z., Farrokhi B., Akhavan Zanjani H., Aliyari F., Bayati Z., Navaei F., Mirzaei J Page 73
    Background And Aim
    Acute brucellosis among household members of Brucella patients has been reported. The aim of this study was to determine the effectiveness of active serological screening in detecting additional unrecognized cases among people who were in contact with patients suffering from acute brucellosis.
    Materials And Methods
    This descriptive study was conducted among people who were in contact with Brucella patients (contact cases) in two provinces (Tehran and Lorestan) of Iran, between years 2005 to 2007. Five mL of venous blood samples were taken from Brucella patients (index cases) and contact cases and evaluated by using Brucella ELISA IgM, IgG, IgA assay kits.
    Results
    36 Index cases with the mean number of contact cases (4.5±2.5) with 117 contact cases [59 (50.5%) men, 58 (49.5%) women] were screened. Positive IgM, IgA, IgG ELISA titers were detected in 7 (6%), 25 (21.5%), 31 (26.5%) of contact cases, respectively. The seroprevalence rate was detected in 40 (34.2%) among contact cases. 38 (32.5%) of contact cases manifested various symptoms. Among 40 contact cases with positive seroprevalence, 14 (35%) cases had complaint, but among 77 contact cases with negative seroprevalence, 24 (31%) cases had complaint. There was not a significant correlation between positive seroprevalence with clinical complaint.
    Conclusion
    The high seroprevalence rate (34.2%) and symptomatic individuals among contact cases (35%) in this study showed that the household members are not the single most important identifiable risk group and screening of other contact cases is necessary. Screening all contact cases provides an effective means for their early diagnosis.
  • Mohkam M., Saiiari A., Imanzadeh F., Asgarian F., Ghoroubi J., Hatamian B., Ghorgi F Page 77
    Background And Aim
    The emergency room is the most critical and important ward in hospitals. Increasing industrialization in the developing world has contributed to an epidemiological transition in disease pattern from infectious diseases to trauma. The aim of this study was to evaluate the emergency rooms in hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted in February 2008 on emergency rooms in hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran. We used the standards of "Ministry of Health and Medical Education" as a check list in our query. The authors evaluated 18 items viz. physical structure, triage, physical examination room, resuscitation room, operating room, nursing station, isolated room, and other important parts and characters in emergency wards.
    Results
    This study carried out in seven emergency rooms of seven university-affiliated hospitals. The most important problems were related to physical structure, operating room and isolated room. In regards to triage and resuscitation rooms the optimum score was related to 4 and 5 hospitals, respectively. The other criteria had optimum score in most of the hospitals.
    Conclusion
    The emergency rooms in university-affiliated hospitals were in acceptable situation though, they showed some problems which need to be improved.
  • Fallahi M., Ghodsy M., Halimi Asl Aa, Basir Mf Page 83
    Background And Aim
    Sepsis is a critical condition witch is mostly by bacterial infection with high rate of mortality. Prognosis of Sepsis depends on early diagnose and treatment by proper antibiotics. Since definite diagnosis of sepsis is a positive blood culture and this test needs a long time to determined, other biochemical markers like procalcitonin (PCT) has been scrutinized. In this study we tried to scrutinize sensitivity and specificity of PCT in diagnosis of neonatal sepsis.
    Materials And Methods
    76 infants with clinical suspicion of neonatal sepsis were included in this cross-sectional and prospective study. After taking detailed history and physical examination, serum PCT concentrations were measured by a semi quantitative method, and the results of PCT test were compared with blood cultures results to determine sensitivity and specificity of PCT assay in diagnosis of neonatal sepsis.
    Results
    In 8 infants (10.5%) blood cultures were positive and 45 infants (59.2%) had positive PCT test (PCT>0.5 ng/mL). Sensitivity and specificity of PCT in all infants were 75% and 42.6%, respectively. In infants aged 48 hours and younger, sensitivity and specificity of the test were 100% and 22.5%, respectively. In infants aged older than 48 hours, both the sensitivity and specificity of the test were 71.4%. ‍
    Conclusion
    PCT is a useful marker as a part of evaluations for diagnosis of neonatal sepsis. It is an easy method for the work-up of sepsis, but it is not sufficient as a sole marker of diagnosis of sepsis. Studies with larger sample sizes are required to establish value of PCT.
  • Shahidi Dadras M., Toosi P., Sarrafi-Rad N., Kavand S., Mahmoud Robati R Page 89
    Background And Aim
    The aggravating role of Staphylococcus aureus superantigens is well known in atopic dermatitis but has not yet been proven in psoriasis. The role of Staphylococcus aureus is emphasized in the initiation, maintenance and complications of psoriasis. We investigated the frequency of nasal, axillary, and perineal carriage of Staphylococcus aureus (S. aureus) in patients with psoriasis and its possible influence on the severity of the disease.
    Materials And Methods
    One hundred patients with the clinical diagnosis of psoriasis participated in the study. Cultures of the bacterial flora were obtained from the right and left axilla and nasal nares and perineum, inoculated on standard bacterial medium (blood agar), and incubated at 37°C degrees for 48 h.
    Results
    one hundred patients with the clinical diagnosis of psoriasis (42% female and 58% male) comprised the study group. Mean age of the patients was 41.1±17.1 years. 42% of the patients carried S. aureus; of these, 32% were from the nose, 13% from axilla, and 11% from the perineum. Three patients were carrier in 3 sites. There was no significant difference in the severity of the disease between the carriers and non-carriers measured by the psoriasis area and severity index (PASI) Score.
    Conclusion
    It seems that the severity of psoriasis is not influenced by staphylococcal carrier state.
  • Roodneshin F., Agah M Page 93
    Background And Aim
    According to increased trend for rapid intubations of trachea on one hand and need for importance of muscle relaxation during intubations process on the other hand, we conduct this research to evaluate using priming method by usual dose of Atracurium with Succinylcholine.
    Materials And Methods
    One hundred participants by age ranged between 15 to 55 years old underwent in doubled blind clinical trial research. They had no anatomical troubles in their tracheal air way. They were assigned randomly in two groups named group (S) which stands for Succinylcholine, and group (P) which stands for priming. As premedication, both groups received 0.5-1.5 mg dose of Midazolam and 2 µg/kg dose of Fentanyl intravenously, and also group (P) received 0.05 mg/kg dose of Atracurium while group (S) nothing but 0.5 cc of normal saline. Both groups were oxygenized for three minutes followed by anesthetic induction by using some drugs such as 5-6 mg/kg dose of thiopental and 1.5 mg/kg of lidocaine. During induction, group (S) received 1.5 mg/kg Succinylcholine while group (P) received 0.55 mg/kg of atracurium. All participants in research in both groups were intubated by an expert anesthesiologist after 60 seconds. Muscle relaxation was recorded based on applying single twitch neurostimulator (ST) that to determine it we assign three numbers which includes 0, 1, and 2. Zero was for nonexistence of it, 1 for moderate and 2 for complete relaxation, and also it was based on other clinical criteria such as mandibular relaxation (0, 1), openness of vocal cord (0, 1) and not bucking (0, 1 and 2). Subjects were considered completely relaxed when the sum of scores was 4, and relatively relaxed when it was 3. The effects of these approaches were judged based on muscle relaxation associated with evaluation of clinical examination and ST by using key do and fisher test.
    Results
    Data showed that none of the subjects got 2 or less than it from the sum of scores of the degree of muscle relaxation and clinical evaluation, and also it showed that 16% of control group and 8% of experimental group got relatively relaxed (not significant). Based on ST, there were No. 1 or zero grades in all patients in control group vs. relatively relaxation in 64% of patients in experimental one (p<0.000001).
    Conclusion
    New priming method is as same as method which we use Succinylcholine at least in clinical respect. We recommend using the mentioned method in patients who are candidates for contraindication of using Succinylcholine. We suggest a more complete research with evaluating Train of Four (TOF).
  • Amirshahi Ma, Haghighinasab M., Habibi A., Ahmadiani A Page 99
    Background And Aim
    During the past few decades, the pharmaceutical industry, as against "fast moving consumer goods" (FMCG) industries, has given little weight and value to branding and has had little success in promoting its products in spite of the allotment of large sums of money to do so. As for the Iranian pharmaceutical industry, where most of the companies rely on the government for both local and foreign exchange support, the situation is graver, particularly because of the allocation of production quotas to them. However, some environmental factors, the most significant of which is the change in governmental policies and regulations, have provided local pharmaceutical companies with opportunities to strive to create differentiation and competitive advantage to be able to survive and meet the challenges of the changing environment. There is the need in this regard to conduct a deeper survey of the present status of the pharmaceutical industry (so far as the branding is concerned) to be able to set up and implement appropriate strategies and policies. This study aims at surveying the "feasibility of the utilization of branding in the pharmaceutical industry in Iran". Attempts have been made to present status of the country's pharmaceutical industry in regard to "branding" along with recommended strategies to pave the ground for the success of the local pharmaceutical companies in an effort to create a brand and resultant brand equity for their products.
    Materials And Methods
    In order to access to above mentioned object, relevant literature have been reviewed, expert views heard, and the method of case study with the model proposed by Wong and Merrilees (2005) has been used.
    Results
    Based on the interviews conducted with the management (both senior managers and executive ones), personnel, and pharmaceutical representatives of the selected companies, it may be stated that they are all sufficiently aware of the significance of marketing and that this awareness is being intensified as competition in the pharmaceutical industries of Iran shapes up and the importance of marketing become more perceptible. However, none of them (at the time of the interview) perceived branding as competitive leverage for the sale of their pharmaceutical products. They could not differentiate the products of one company from those of the other, either. It could be roughly concluded that, given the criteria for the assessment of brand-marketing performance, also considering the variety of the views received, the brand names of neither Company A nor Company B have attained the desired degree of achievement.
    Conclusion
    To put it all in a nutshell, it may be said that the chief decision markers of the companies (that is, the senior management and the executive managers) did not know much about the processes of the utilization of brand name for their products and the prerequisites required for such utilization, though they understood the benefits of it. However, this understanding was never reflected in their macro strategies, organizational structure, and, above all, their manpower planning.
  • Saadat H., Fallah F., Motamedi Mr, Namazi Mh, Safi M., Vakili H., Vallaei N., Abadi Ar Page 109
    Background And Aim
    Coronary artery disease (CAD) is the most common cause of mortality worldwide. The most frequent symptom of CAD is angina pectoris. The aim of this study was to compare scientific and applicable difference of two kinds of sublingual nitroglycerin, made by G. Pohl-Boskamp (Germany) and Zahravi (Iran) Pharmaceutical Companies on hemodynamic indices in coronary angiography.
    Materials And Methods
    We evaluated left ventricular systolic pressure, left ventricular end diastolic pressure, aortic systolic, diastolic and mean pressures before and 5 min after consumption of two 0.4 mg sublingual nitroglycerin pearls made by Zahravi Company, and one 0.8 mg sublingual nitroglycerin pearl made by G. Pohl-Boskamp Company in 30 and 31 patients, respectively.
    Results
    Primary hemodynamic data did not show significant statistics differences (p>0.05). Both sublingual nitroglycerin pearls induced significant reduction of all hemodynamic indices (p<0.001), with no statistical difference in both groups (p>0.05).
    Conclusion
    In this study we showed that Zahravi-made sublingual nitroglycerin pearl has similar hemodynamic effects in patients underwent coronary angiography as compared with the G. Pohl-Boskamp one.