فهرست مطالب

تحقیقات حشره شناسی - پیاپی 3 (پاییز 1388)

فصلنامه تحقیقات حشره شناسی
پیاپی 3 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ماهرخ حسن پور، علی اصغر طالبی، احسان رخشانی، علی عامری سیاهویی صفحه 185
    پسیل آسیایی مرکبات، Diaphorina citri یکی از مهم ترین آفات مرکبات در کشورهای جنوب آسیا است. در ایران، این آفت در استان های هرمزگان، سیستان و بلوچستان و کرمان گسترش داشته و از طریق مکیدن شیره گیاهی قادر به انتقال باکتری Liberobacter asiaticum عامل بیماری خطرناک گرینینگ مرکبات است. در این تحقیق فون دشمنان طبیعی پسیل آسیاییD. citri در استان هرمزگان مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه دو گونه زنبور پارازیتویید از خانواده های Encyrtidae و Eulophidae، یک گونه بالتوری از خانواده Chrysopidae، پنج گونه کفشدوزک شکارگر و دو گونه عنکبوت از خانواده هایSalticidae و Linyphidae جمع آوری و شناسایی شدند. در بین دشمنان طبیعی پسیل آسیایی مرکبات، زنبور پارازیتویید Tamarixia radiata از خانواده Eulophidae برای اولین بار از ایران گزارش می شود که ویژگی های مرفولوژیک آن ارایه شده است.
    کلیدواژگان: Diaphorna citri، دشمنان طبیعی، استان هرمزگان
  • سمیرا خدایاری، کریم کمالی، یعقوب فتحی پور صفحه 197
    تراکم جمعیت کنه های Tydeus longisetosus،Tetranychus turkestani و شکارگر آن هاZetzellia mali روی دو رقم سیب گلدن و گلاب در تابستان 1385 در شهرستان مراغه مورد بررسی قرار گرفت. میانگین تراکم جمعیت T. longisetosus و T. turkestani روی ارقام گلدن و گلاب به ترتیب 35/3، 02/4 و 022/1، 26/1 و کنه Z. mali به ترتیب 829/0 و 057/1 عدد در هر برگ تعیین شد. میانگین تراکم جمعیت کنه ها روی دو رقم سیب تفاوت معنی داری با هم نداشتند. الگوی توزیع فضایی هر سه گونه کنه با روش تیلور، شاخص موریسیتا و شاخص پراکندگی محاسبه گردید. الگوی توزیع فضایی کنه T. longisetosusروی رقم گلدن و گلاب با روش تیلور به ترتیب از نوع تجمعی و تصادفی و T. turkestani روی رقم گلاب از نوع تصادفی و روی رقم گلدن ارتباط معنی داری بین پارامترهای آن وجود نداشت. در مورد شکارگر آن ها الگوی توزیع فضایی روی هر دو رقم از نوع تصادفی تعیین گردید. سایر روش ها در اکثر موارد موید تجمعی بودن الگوی توزیع فضایی هر سه گونه کنه روی هر دو رقم را تاکید کرد. نوع عکس العمل شکارگر نسبت به تراکم جمعیت کنه آفت با گرفتن رگرسیون بین میانگین تراکم جمعیت کنه آفت (متغیر مستقل) و کنه شکارگر (متغیر وابسته)، مستقل از تراکم تعیین شد. ارقام سیب تاثیر قابل توجهی در تراکم جمعیت کنه های مورد بررسی نداشتند ولی تاثیر آن روی الگوی توزیع فضایی این کنه ها تا حدی مشهود است.
    کلیدواژگان: تراکم جمعیت، الگوی توزیع فضایی، Tetranychus turkestani، Zetzellia mali، Tydeus longisetosus، مراغه
  • زهرا رفیعی کرهرودی، سعید محرمی پور، حسین فرازمند، جواد کریم زاده، اصفهانی صفحه 209
    اسانس های گیاهی به عنوان جایگزین مناسبی برای سموم شیمیایی قلمداد می شوند. شب پره هندی Plodia interpunctella Hubner یکی از آفات مهم محصولات انباری است. در این تحقیق اثر اسانس 18 گیاه دارویی بر شاخص های تغذیه ای لارو 15 روزه این آفت بررسی شد. شاخص های نرخ رشد نسبی (RGR)، نرخ مصرف نسبی، کارآیی تبدیل غذای خورده شده و شاخص بازدارندگی تغذیه برای ارزیابی اثر ضد تغذیه ای اسانس در مدت سه روز تعیین شدند. در این آزمایش ها هر تیمار شامل 20 میکرولیتر از محلول های 3، 12 و 24 پی پی ام روی یک گرم غذا بود. این تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی و آزمایش فاکتوریل در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد اسانس ها بر شاخص های رشد نسبی و کارایی تبدیل غذای خورده شده نسبت به شاهد اثر معنی داری نداشتند. نرخ مصرف نسبی در همه اسانس ها به جز آویشن برگ باریک (Ziziphora clinopodioides Lam.) به طور معنی داری کاهش یافت. در مورد هر چهار شاخص با افزایش غلظت اسانس اثر معنی داری مشاهده نشد. نتایج نشان می دهد که کاهش نرخ مصرف نسبی در تیمارها به دلیل وجود بازدارندگی تغذیه ایجاد شده توسط اسانس ها می باشد. بازدارندگی تغذیه در همه اسانس ها مثبت بود و آویشن برگ باریک کمترین میزان بازدارندگی تغذیه را داشت. بیشترین میزان بازدارندگی تغذیه در گیاهان نعنا فلفلی (Mentha piperata L)، دارچین (Cinnamomum zelanicum Bl.)، گل آروونه (Salvia multicaulis Vahl.)، بادرنجبویه (Melissa officinalis L.)، بومادران گل سفید (Achillea millefolium L.) و زیره (Carum carvi L.) مشاهده شد. این اسانس ها در غلظت های بسیار پایین یعنی 06/0، 24/0 و 5/0 میلی گرم بر کیلوگرم غذا اثر بازدارندگی تغذیه را نشان دادند که بیانگر کارآیی بسیار بالای این ترکیبات در کنترل شب پره هندی می باشد.
    کلیدواژگان: شب پره هندی، شاخص های تغذیه ای، اسانس
  • جهانشیر شاکرمی، لیلا پورحسینی، رضا وفایی، شوشتری، شیلا گلدسته صفحه 221
    برای یافتن مواد حشره کش جدید که تجدید شونده، سازگار با محیط زیست بوده و به آسانی قابل تهیه باشند، اسانس سه گونه گیاه شامل Mentha aquatica L.، M. piperita L.و Anethum graveolens L. از نظر اثر روی تفریخ تخم سوسک چهار نقطه ای حبوبات در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفتند. این تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی و آزمایش فاکتوریل با شش تکرار انجام شد. اسانس های گیاهی با استفاده از روش تقطیر با آب تهیه شدند. آزمایش در شرایط دمایی 2±30 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±60 درصد در تاریکی انجام شد. هر سه گونه اسانس گیاهی مورد مطالعه به طور معنی داری میزان تفریخ تخم را کاهش دادند. در غلظت 03/37 میکرولیتر بر لیتر اسانس گیاهان M. aquatica، M. piperita و A. graveolens به ترتیب باعث 100، 100 و 73/92 درصد مرگ و میر تخم سوسک چهار نقطه ای حبوبات شدند. مقادیر LC50برای گیاهان M. aquatica، M. piperita و A. graveolens به ترتیب 628/2، 806/3 و 468/4 میکرولیتر بر لیتر محاسبه شد.
    کلیدواژگان: اسانس گیاهی، تخم کشی، سوسک چهار نقطه ای حبوبات
  • محمدرضا عطاران صفحه 229
    پرواز یکی از ویژگی های مهم حشرات بوده که به پراکنش آن ها در جهت یافتن میزبان، جفت، غذا و نظایر آن کمک می کند. در زنبورهای تریکوگراما بررسی فعالیت پرواز هم از جنبه پراکنش و هم از لحاظ بررسی کیفیت زنبورها حائز اهمیت است. در این بررسی پرواز زنبورهای Trichogramma brassicae در سه نسل 18، 24 و 31 و در 3 دمای20، 25 و 1±30 درجه سلسیوس با رطوبت نسبی 5±70% و 16 ساعت نوردهی در روز مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات با 12 تکرار در سیلندرهای شیشه ای به ارتفاع 20 و قطر 9 سانتی متر انجام شد که با استفاده از مقوای مشکی پوشیده شده بودند. 24 ساعت پس از از خروج زنبورها، سیلندرها به آون منتقل و سپس تعداد افراد پرواز کننده، قدم زننده و بدون تحرک جداگانه ثبت و در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت فاکتوریل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزایش نسل کاهش درصد افراد پرواز کننده را به همراه داشته و افزایش دما می تواند باعث افزایش درصد افراد پرواز کننده گردد. بیشترین افراد قدم زننده در دمای 20 درجه سلسیوس در تمامی نسل ها و کمترین آن ها در تمامی تیمارهای حرارتی نسل 31 بود ولیکن بیشترین نسبت افراد بدون اقدام در نسل 31 مشاهده گردید. یافته های حاضر افزایش نسل را بر کاهش فعالیت پروازی زنبور T. brassicae موثر دانسته و این ملاک می تواند در بررسی های کنترل کیفی زنبورها و اقدام برای رهاسازی آن ها مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زنبور تریکوگراما، پرواز، نسل، دما
  • مسعود لطیفیان، ابراهیم سلیمان، نژادیان صفحه 239
    زنجرک مو (Arboridia kermanshah Delabola (Hem.، Cicadellidae گونه غالب در تاکستان های استان اصفهان بوده و فراوان ترین دشمن طبیعی آن نیز زنبور. Anagrus atomus می باشد. در این پژوهش تاثیر پراکنش زنبور پارازیتویید روی میزبان درختچه مو و چگونگی تاثیر آن بر رفتار جستجوگری و کارایی زنبور پارازیتویید در دو تاکستان با تراکم های مختلف پارازیتویید و میزبان مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش به منظور بررسی اثرات تراکم و الگوی پراکنش میزبان و پارازیتویید در ثبات رابطه پارازیتویید و میزبان انجام شد. نتایج مقایسه الگوی پراکنش میزبان و پارازیتویید اختلاف معنی داری را بین تراکم تخم و تخم پارازیته شده در برگ های مختلف بازوی درختچه مو نشان داد. بیشترین تراکم میزبان و پارازیتویید در بخش میانی بازو بین محل برگ های شماره 7-12 بازو وجود داشت. بنابراین الگوی پراکنش تخم زنجرک مو با تخم پارازیته شده همبستگی معنی داری نشان داد. نتایج بررسی اثرات تراکم میزبان و پارازیتویید نشان داد که در نسل اول به دلیل پایین بودن تراکم جمعیت پارازیتویید کارایی جستجوگری بالا بود. با افزایش تراکم میزبان و متعاقب آن افزایش تجمع زنبور پارازیتویید پدیده تداخل افزایش یافته و کارایی جستجوگری زنبورهای پارازیتویید کاهش یافت. در نسل سوم که به تدریج زنبورهای پارازیتویید به سمت میزبان های زمستانه مهاجرت کردند، پدیده تداخل نیز کاهش یافته و کارایی جستجوگری افزایش یافت. ضریب تداخل (m) در شرایط کم بودن نسبت جمعیت پارازیتویید به میزبان پایین بود و به همین دلیل کارایی جستجوگری زنبور پارازیتویید در چنین حالتی و در طی فصل همواره پایین بود. از طرف دیگر، در شرایط زیاد بودن نسبت جمعیت پارازیتویید به میزبان مقدار m (ضریب تداخل) به Q (ضریب ثابت جستجو) نزدیک تر شد.
    کلیدواژگان: زنجرک مو، Anagrus atomus، الگوی پراکنش، کارایی جستجوگری
  • عارف معروف، نورالدین شایسته، سید احسان رستم کلایی، مطلق صفحه 249
    مهمترین آفت توتون های انباری، سوسک توتون Lasioderma serricorne می باشد که تقریبا در تمام دنیا در صنایع دخانیات یکی از عوامل خسارت زا به توتون از مرحله فرآوری تا مرحله سیگارت است. در ایران نیز این آفت در تمامی مناطقی که توتون های انباری وجود دارد حضور داشته و برنامه های کنترل هر ساله علیه این آفت انجام می شود که همراه با هزینه های سنگین و در مواردی مشکلات بهداشتی برای مجریان عملیات تدخین می باشد. در این بررسی چهار انبار توتون متعلق به شرکت دخانیات ایران در تیرتاش مازندران، گرگان و بندر ترکمن (2 انبار) در نظر گرفته شد و روش جاری تدخین در آن ها اعمال گردید. روش جاری تدخین شامل استفاده از قرص 3 گرمی فسفید آلومینیم با نام تجاری فستوکسین به میزان یک و نیم قرص برای هر مترمکعب از عدل ها و کارتن های توتون بود. قرص ها داخل سینی های فلزی، زیر پوشش پلاستیکی و روی توتون های بسته بندی شده قرار داده می شدند. مدت زمان گازدهی چهار روز در نظر گرفته شد. برای بررسی میزان تاثیر روش جاری تدخین، از تله های فرمونی استفاده گردید. تله ها از اوایل تیر تا اواسط آبان هر هفته بازدید شده و تعداد حشره های شکار شده ثبت گردید. نتایج شکار تله ها نشان داد که در هیچ یک از انبارها کنترل حشره به طور کامل انجام نشده و از حداقل 7 روز بعد از عملیات تدخین سوسک توتون مجددا در تله ها شکار شده است، که این موضوع می تواند به علت وجود نقص در روش جاری (دوز مورد استفاده و یا مدت زمان تدخین) و یا مقدمه ای برای بروز مقاومت در سوسک توتون نسبت به گاز فسفین در این مناطق باشد.
    کلیدواژگان: سوسک توتون، Lasioderma serricorne، تدخین، تله فرمونی، ایران
  • حیدر ولی زاده، حسین فرازمند صفحه 261
    زنجره مو با نام علمی Psalmocharias alhageos، یکی از آفات مهم درختان انگور در ایران می باشد. خسارت عمده این آفت مربوط به تغذیه طولانی مدت پوره ها از شیره نباتی ریشه درختان مو و تخم گذاری حشرات کامل روی سرشاخه ها می باشد. حشرات بالغ زنجره مو در شرایط آب و هوایی قم از اردیبهشت ماه شروع به خروج از خاک می نمایند. این تحقیق به منظور مقایسه کارایی حشره کش های دیازینون، کارباریل و ایمیداکلوپرید و روش عملیات باغبانی انجام گرفت. حشره کش های مورد نظر در سایه انداز درختان مو در نیمه دوم فروردین مورد استفاده قرار گرفته و در تیمار عملیات باغبانی هرس سرشاخه ها و بیل زدن پای درختان انجام گرفت. تیمارهای آزمایش براساس تعداد پوسته های پورگی و عملکرد محصول درختان مورد مقایسه قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده، کمترین تعداد پوسته پورگی (9/4 پوسته در درخت) و نیز بالاترین عملکرد محصول (1/54 کیلوگرم در درخت) در تیمار ایمیداکلوپرید و در مقابل بیشترین تعداد پوسته پورگی (2/14 پوسته در درخت) و نیز پایین ترین عملکرد محصول (7/15 کیلوگرم در درخت) در تیمار شاهد مشاهده شد. لذا با توجه به اختلاف معنی دار تیمار ایمیداکلوپرید در مقایسه با سایر تیمارها، کاربرد حشره کش ایمیداکلوپرید (کنفیدور® Sc350) به مقدار 20 میلی لیتر به ازای هر درخت انگور در زمان خروج پوره های زنجره مو از خاک تاثیر خوبی در کاهش خسارت آفت و افزایش عملکرد محصول دارد.
    کلیدواژگان: مو، زنجره مو، روش های کنترل، کنترل شیمیایی، عملیات باغبانی، قم
|
  • M. Hasanpour, A. A. Talebi, E. Rakhshani, A. Ameri, Siahouei Page 185
    Asian citrus psylla, Diaphorina citri Kuwayama (Hem., Psyllidae) is one of the most important pest of citrus in south Asia. In Iran, the pest has spread in Hormozgan, Sistan- Baluchestan and Kerman Provinces. The pest sucks plant sap and able to transferring the Liberobacter asiaticum Grining bacteria which is a dangerous disease of citrus throughout the word. In this survey, natural enemies of D. citri in Hormozgan province were studied during 2007–2008. As a result of this study, two parasitoid species belonging to Encyrtidae and Eulophidae, one common lace wing species (Chrysopidae), five lady bird species (Coccinellidae), and two spider species from the families of Salticidae and Linyphidae were collected and identified. Among the natural enemies of Asian citrus psylla, Tamarixia radiata (Waterston) (Hym., Eulophidae) is new record from Iran and its morphological features are presented.
    Keywords: Diaphorina citri, Natural enemies, Hormozgan province
  • S. Khodayari*, K. Kamali, Y. Fathipour Page 197
    Population density of Tydeus longisetosus El-Bagoury & Momen, Tetranychus turkestani (Ugarov & Nikolskii) and their predator Zetzellia mali (Ewing) on two varieties of apple (Golden delicious and Golab) was studied in Maragheh (Northwestern of Iran) during summer of 2006. The result showed that the mean density of T. longisetosus and T. turkestani on Golden delicious and Golab varieties were 3.35±0.67, 4.02±0.91 and 1.022±0.12, 1.26±0.45 per leaf, respectively. The mean density of Z. mali were 0.829±0.23 and 1.057±0.25 per leaf on Golden delicious and Golab varieties, respectively. Comparison of mean densities on two varieties was done by t-test and showed no significant differences between mean densities on two varieties. Spatial distribution of two species was determined by Taylor's power law, Morisita's coefficient and index of dispersion. Taylor's power law showed that spatial distribution of T. longisetosus on Golden delicious and Golab varieties wasaggregated and random, respectively. T. turkestani was distributed in aggregated pattern on Golab variety and there was no significant relationship between its parameters on Golden delicious, in this way Z. mali was distributed randomly on two varieties too. Aggregated spatial distribution of all species was determined by Morisita's coefficient and index of dispersion on two varieties in most cases. Linear regression between mean density of phytophagous and predaceous mites showed that the predator acts as density independent. Apple varieties have no effect on population density of studied mites but make an effect on spatial distribution of them to some extents.
    Keywords: population density, Spatial distribution, Tetranychus turkestani, Zetzellia mali, Tydeus longisetosus, Maragheh
  • Z. Rafiei, Karahroodi, S. Moharramipour, H. Farazmand, J. Karimzadeh, Esfahani Page 209
    Essential oils are suitable components as alternate for chemical pesticides. Indian meal moth Plodia interpunctella Hubner is one of the most important stored product pests. In this research, effects of essential oils of 18 medicinal plants were studied on nutritional indices of 15 days-old larvae of this pest. Nutritional indices determined in this study were Relative Growth Rate (RGR), Relative Consumption Rate (RCR), Efficacy of Conversion of Ingested Food (ECI) and Feeding Deterrence Index (FDI). In this study, 20 µl from 3, 12 and 24 ppm of the oil solution was mixed with one gram of the food. The experiment was conducted using a completely randomized design in a factorial experiment with three replications. The results showed that essential oils had not any significant effect compare with control on RGR and ECI. The index of RCR was significantly decreased except in Ziziphora clinopodioides Lam. Decreasing RCR in treatments might be due to feeding deterrency of the essential oils. FDI was positive in all treatment except in Z. clinopodioides with the least FDI. Nutritional indices were significantly not affectd by increasing concentration. The highest deterrency was observed by Mentha piperata L., Cinnamomum zelanicum Bl., Salvia multicaulis Vahl., Melissa officinalis L., Achillea millefolium L. As these essential oils at low concentration of 0.06, 0.24 and 0.5 µg/kg caused the high deterrency, therefore these essential oils could be applicable on the management of Indian meal moth in storage.
    Keywords: Plodia interpunctella, nutritional indices, essential oil
  • J. Shakarami, L. Pourhosseini, R. Vafaei, Shoushtari, Sh. Goldasteh Page 221
    In order to find recyclable, environment friendly and easy accessible insecticides, the essential oils of three plant species including Mentha aquatica L., M. piperita L. and Anethum graveolens L. were used against the eggs of Callosobruchus maculatus. The experiment was conducted in 6 replications using a completely randomized design of factorial experiment. The essential oils were prepared by water distillation method. Experiment was carried out at 30±2 ˚C and 60±5% R. H. under dark condition. Results show that all three plant essential oils reduced percentage of egg hatching significantly. At the concentration of 37.03 µl/lessential oils of M. aquatica, M. piperita and A. graveolens caused 100, 100 and 92.73% mortalities of eggs, respectively.Values of 50% lethal concentrationon eggs were 2.628, 3.806 and 4.468 µl/l for M. aquatica, M. piperita and A. graveolens, respectively.
    Keywords: essential oil, Callosobruchus maculates, Ovicidal
  • M. R. Attaran Page 229
    The flight is one of the most important character of insects which help them in their dispersion for finding the mate, food and etc. In Trichogramma, flight activity is important in both distribution and quality control assessment. The effects of three generations (18, 24 and 31) and three temperatures (20, 25 and 30±1◦C) on flight activity of T. brassicae were studied in 12 replications under conditions 70±5 RH% and 16:8 L:D. The testing units consisted of a glass cylinder with 20cm height and 9cm diameter covered by black paper. The numbers of flying (on the top), walking (on the ring) and motionless individuals (on the floor) were counted. Data were analyzed as a factorial compltely randomized design. Results showed that flying wasps decreased significantly as generation increased and increased significantly as temperature increased. The highest percentage of walking wasps were observed at 20◦C for all generations and the lowest were calculated in generation of 31 for all temperatures. The highest percentage of no action wasps (on the floor) were recorded in generation of 31. The results showed that the flight activity of T. brassicae can be affected by generation and temperature and these factors must be considered for quality control assessment and augmentation of Trichogramma wasps.
    Keywords: Trichogramma brassicae, Flight activity, Generation, temperature
  • M. Latifian, E. Soleyman, Nejadian Page 239
    Arboridia Kermanshah Delabola (Hem., Cicadellidae) is a dominant species of leafhoppers in vineyards of Isfahan, central region of Iran. The most abundant parasitoid of the leafhopper is Anagrus atomus in the region. This research was conducted to study the effects of the spatial distribution and density of the parasitoid and host on searching efficiency of parasitoid and parasitoid-host stability. Results showed a significant difference between host and parasitoid distribution on arms of vine trees. The highest density of parasitized and non-parasitized eggs of the leafhopper eggs were observed on leaves 7-12 in the middle of each vine arm. There was a significant density dependent relationship between host and parasitoid. Studying on the host and parasitoid density relationship showed that a high searching efficiency was observed in the first generation of host when the parasitoid density is low. The parasitoid searching efficiency was decreased by increasing the parasitoid density. When the parasitoid was leaving vineyard for wintering, the searching efficiency increased with decreasing in number of parasitoid. Interference coefficient (m) was higher when the parasitoid-host ratio was high and the searching efficiency decreased in this condition. The value of m was close to Q (searching constant) when the parasitoid-host ratio was high and host- parasitoid relationship was more unstable.
    Keywords: grape leafhopper, Anagrus atomus, Distribution pattern, Searching efficiency
  • A. Marouf, N. Shayesteh, S. E. Rostam, Kolaii Page 249
    Lasioderma serricorne (Fabricius) is one of the damaging agents in all producing stages of tobacco, from processing to cigarette, in almost all over the world. To control this pest in Iran every year costly fumigation programs are carried out which sometimes cause hygienic problems for fumigation workers too. In this study four tobacco storages in Sari, Bandar-e-Torkman (2 stores), and Gorgan (totally 15575 m3) were fumigated with current recommended phosphine fumigation doses. That is, one 3-gram Phostoxin® tablet (Degesch; Germany) was used to fumigate every m3 of bales and tobacco boxes. For this purpose tablets were put in metal trays over the boxes covered by gas-proof plastic sheet for 96 hours. To investigate the efficiency of fumigation, pheromone traps were employed. Traps were examined from late June through early November every week and the numbers of collected insects were recorded. The results of the study revealed insect control failure in all the storages and insects had been trapped from the second week after phosphine treatment. The reason might be deficiency of current recommendations for fumigations or occurrence of resistance to phosphine due to these regions.
    Keywords: Tobacco beetle, Lasioderma serricorne, fumigation, Pheromone trap, Iran
  • H. Valizadeh, H. Farazmand Page 261
    Vine cicada, Psalmocharias alhageos (Hem., Cicadidae), is one of the period important pests of vine trees in Iran. Main damage of P. alhageos is caused by long feeding period of nymphs on the vine roots and laying eggs of females under the bark of the shoots. The adults appear from mid May in Qom region. Three insecticides: Diazinon (10% granule), Carbaryl (Sevin® 85%) and Imidacloprid (Confidor® SC350) by soil application and gardening activities (pruning of top branches and shoveling of soil under vines) were compared. In this study The treatments were compared with the number of nymphal exuviae under vines and grape vine yield. The results showed that the maximum number of nymphal exuviae was recorded on the control treatment (14.2) and the minimum was on trees using the treatment of Imidacloprid (4.9). The highest and lowest of grape yield were recorded in Imidacloprid (54.1 kg) and control (15.7 kg) treatments, respectively. Based on treatments ranking, application of Imidacloprid (20 ml at each vine tree) at nymphs emergence time from soil was effective in decreasing of vine cicada damage and increasing of the grape vine yield.
    Keywords: grape vine, vine cicada, Psalmocharias alhageos, control methods, chemical control, gardening activities, Qom