فهرست مطالب

علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان1388)

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 15، زمستان1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن گلابی، ایرج نحوی، منوچهر توسلی، محسن مبینی دهکری صفحه 1
    سابقه و هدف
    برای دست یابی به سویه های میکروبی با صفات ویژه صنعتی دو روش عمده وجود دارد: جداسازی سویه مورد نظر از محیط یا القای جهش در سویه های صنعتی و جداسازی سویه ای با صفات مورد نظر. اما بررسی خصوصیات مطلوب مورد نظر در همه سویه های جداسازی شده، بسیار پرهزینه و زمان بر است. هدف از این تحقیق، بررسی میزان مقاومت به عوامل استرس زا در سویه های ساکارومایسس سرویزیه و بررسی ارتباط آن با ویژگی های مطلوب صنعتی، مانند مقاومت به فشار اسمزی و تولید بالاتر میزان درون سلولی ترهالوز در جهت طراحی محیط های غربال گر به منظور هدفمند کردن جداسازی سلول هایی با ویژگی های ذکر شده از یک جمعیت میکروبی است.
    مواد و روش ها
    میزان مقاومت سویه های مختلف ساکارومایسس سرویزیه با روش تعیین درصد بقای سلولی در مواجه با استرس های ناشی از 3M NaCl، Sorbitol 40%، شوک سرما در دمای °C20 - و شوک حرارتی °C52 تعیین شد. میزان تجمع درون سلولی ترهالوز با معرف آنترون اندازه گیری شد و ارتباط این عوامل با استفاده از آنالیز داده های آماری بررسی شد.
    یافته ها
    همبستگی شدیدی بین میزان مقاومت به شوک حاصل از NaCl و شوک حاصل از سوربیتول در میان سویه های ساکارومایسس سرویزیه مشاهده شد. این ارتباط در سطح 99% معنی دار بود (0.01 >p). همچنین، ارتباط میزان تجمع درون سلولی ترهالوز با قدرت بقای سلولی در هنگام بروز استرس شوک حرارتی در سطح 99% معنی داری قرار داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به ناکارآمد بودن عوامل قندی در جداسازی سویه های مقاوم به فشار اسمزی، با استفاده از NaCl به عنوان عامل غربال گر می توان سویه های مقاوم تر به فشار اسمزی را از میان یک سوسپانسیون سلولی به طور هدفمند جداسازی کرد، همچنین، عامل غربال گر شوک حرارتی برای جداسازی هدفمند سویه هایی که میزان تجمع ترهالوز درون سلولی بالاتری دارند، بسیار کارآمد است.
    کلیدواژگان: محیط های غربال گر، ساکارومایسس سرویزیه، استرس، ترهالوز، فشار اسمزی
  • محمدرضا محمودی، سید مسعود کیمیاگر، یدالله محرابی، اسدالله رجب، مهدی هدایتی صفحه 9
    سابقه و هدف
    پیامدهای حاصل از دیابت نوع 2 در بیماری زایی آترواسکلروز و عوارض آن نقش مهمی دارند. میزان ویتامین های E و C پلاسما در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کمتر است. کاهش غلظت این ویتامین ها در جریان خون ممکن است خطر استرس اکسیداتیو را افزایش دهد. در این تحقیق، اثرات مکمل یاری اسیدهای چرب غیر اشباع امگا-3 همراه با ویتامین E و ویتامین C همراه با «روی» بر کنترل گلیسمی دو گروه زنان یائسه مبتلا به دیابت نوع 2 و مقایسه با گروه شاهد بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی کنترل شده دو سوکور 75 زن یائسه دیابتی از بین مراجعان به انجمن دیابت ایران در مطالعه شرکت کردند. بیماران به طور تصادفی در یکی از 3 گروه درمانی تقسیم شدند: 1- مکمل یاری حاوی 8/1 گرم اسیدهای چرب طولانی زنجیر امگا-3 همراه با 400 میلی گرم ویتامین E، 2- پنج میلی گرم «روی» همراه 300 میلی گرم ویتامین C و 3- دارونما به مدت 12 هفته. برای مقایسه سه گروه در ابتدا و پایان مطالعه و میزان تغییرات در سه گروه از آنالیز واریانس و به منظور تعدیل متغیرهای دیگر از آنالیز واریانس اندازه های تکراری استفاده شد.
    یافته ها
    در ابتدای مطالعه، تفاوت معنی داری بین مقادیر مربوط به شاخص های گلیسمی در بین سه گروه دیده نشد. درحالی که تغییرات میزان HOMA-IR در گروه یک به طور معنی داری بیش از گروه دو و گروه شاهد بود (به ترتیب 6/0±9/0- درمقابل 5/0±9/0 و 4/0±4/0)(012/0=P). تغییرات غلظت انسولین ناشتا (به ترتیب 3/1±6/1- درمقابل 8/0±6/0 و 7/0±6/1 میلی واحد در لیتر)(038/0=P) در پایان مطالعه در مقایسه با ابتدای مطالعه در گروه یک بیشتر در حالی که در دو گروه دیگر کمتر بود. تغییر میانگین قند پلاسمای ناشتا پس از مصرف مکمل در گروه 1 کاهش و در گروه 2 افزایش داشت (به ترتیب 1/14±1/11- درمقابل 9/10±9/27 میلی گرم در دسی لیتر) (039/0= P).
    نتیجه گیری
    کاهش توامان HOMA-IR و انسولین پلاسما به عنوان مهم ترین اجزای عوامل خطرساز بیماری های قلبی و عروقی در گروه 1 که مکمل حاوی 8/1 گرم اسیدهای چرب طولانی زنجیر امگا-3 همراه با 400 میلی گرم ویتامین E را روزانه دریافت کردند، قابل توجه است. تاثیری پذیری شاخص ها در طول مداخله ممکن است، تحت تاثیر طول مدت ابتلا به دیابت باشد.
    کلیدواژگان: مکمل یاری، کنترل گلیسمی، زنان یائسه، دیابت نوع 2
  • فرزانه عبدالملکی، مهناز مظاهری اسدی، مهشید جهادی صفحه 21
    سابقه و هدف
    کفیر یکی از قدیمی ترین نوشیدنی هایی است که از تخمیر لاکتیک – الکلی شیر به دست می آید و آب پنیر، حاوی مقادیر عظیمی ترکیبات ارزشمند است که در ایران در حال حاضر، نه تنها استفاده کاملی از آن به عمل نمی آید، بلکه محیط اطراف واحدهای تولیدی و به خصوص آب های سطحی و زیرزمینی را آلوده می کند. در این تحقیق، با استفاده از سویه های بومی کفیر در ایران از آب پنیر در تهیه نوشیدنی تخمیری استفاده شده است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، از آب پنیر اسیدی برای تهیه نوشیدنی تخمیری استفاده شد به این ترتیب که از هر یک از سویه های خالص کفیر)باکتری های اسید لاکتیک، باکتری های اسید استیک و مخمرها) با نسبت های متفاوت، مایه کشت تهیه شد و از مایه کشت های مذکور در تولید نوشیدنی با کیفیت مطلوب استفاده شد. با ثابت نگه داشتن عوامل زمان و دمای تخمیر (24 ساعت و oC25)، نوع سوبسترا (آب پنیر پاستوریزه)، میزان تلقیح (3% تا 5%) و دور همزن rpm) 90(، نمونه هایی با نسبت های متفاوت از مایه های میکروبی تولید شد که از نظر میزان پروتئین، چربی، قند، الکل، ریبوفلاوین، دی اکسیدکربن، اسیدیته، دانسیته، ماده خشک و خاکستر آنالیز شدند. نمونه های به دست آمده پس از افزودن سه اسانس نعنا، شوید و آویشن مورد ارزیابی حسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در بررسی آزمایش های شیمیایی (اسیدیته و CO2)، نمونه های حاصل از تلقیح تک تک سویه ها، مجموعه لاکتوباسیلوس ها با هم، مجموعه کوکوس ها با هم، مجموعه مخمرها با هم، از میزان تلقیح 3% استفاده شد و بعد از یافتن بهترین نسبت ها بین لاکتوباسیلوس ها با هم، کوکوس ها با هم و مخمرها با هم، در نمونه های حاصل از تلقیح مجموعه باکتری ها و مخمرها از میزان تلقیح 3% و 5% استفاده شد. در نهایت، از میان 61 نمونه، 8 نمونه از نظر آزمایش های ارگانولپتیک و اندازه گیری های شیمیایی مطلوب بودند.
    نتیجه گیری
    اسانس نعنا ازنظر رنگ، طعم و بو بهترین اسانس بود و نمونه های حاصل از تلقیح باکتری های لاکتیک و استوباکتر به میزان 3% و مخمرها به میزان 2% از نظر کیفیت و پذیرش عمومی مطلوب شناخته شدند.
    کلیدواژگان: نوشیدنی بر پایه آب پنیر، میکروفلور کفیر، آب پنیر تخمیر شده
  • نازنین نوری، هادی طبیبی، فرهاد حسین پناه، مهدی هدایتی، محسن نفر صفحه 33
    سابقه و هدف
    نفروپاتی دیابتی شایع ترین علت نارسایی کلیه است. بالا بودن غلظت سرمی محصولات نهایی گلیکوزیلاسیون پیشرفته، استرس اکسیداتیو و فشار خون سه عامل خطر مهم در زمینه ایجاد نفروپاتی دیابتی هستند. از آنجا که تجویز منفرد مکمل اسید لیپوئیک و پیریدوکسین در بهبود نفروپاتی دیابتی مؤثر نبود، مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات تجویز توام اسید لیپوئیک و پیریدوکسین بر آلبومین اوری، استرس اکسیداتیو، فشار خون، غلظت سرمی محصولات نهایی گلیکوزیلاسیون پیشرفته، نیتریک اکسید و اندوتلین- 1 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور بود که در آن 38 بیمار مبتلا به نفروپاتی دیابتی (23 زن و 15 مرد) به طور تصادفی به 2 گروه دریافت کننده مکمل و گروه دارونما اختصاص داده شدند. بیماران گروه دریافت کننده مکمل، روزانه mg 800 اسید لیپوئیک و mg80 پیریدوکسین به مدت 12 هفته دریافت کردند، در حالی که بیماران گروه دارونما روزانه دارونماهای مشابهی دریافت می کردند. در شروع مطالعه و پایان هفته دوازدهم از هر بیمار یک نمونه ادرار و cc8 خون بعد از 12 تا 14 ساعت ناشتا بودن گرفته شد و غلظت پنتوزیدین، کربوکسی متیل لیزین، مالون دی آلدئید، اندوتلین-1، نیتریک اکسید، گلوکز سرم، غلظت آلبومین ادرار، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک اندازه گیری شد.
    یافته ها
    غلظت پنتوزیدین و کربوکسی متیل لیزین سرم در گروه دریافت کننده مکمل در پایان هفته دوازدهم نسبت به زمان شروع مطالعه به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>P). غلظت مالون دی آلدئید سرم (25%)، فشارخون سیستولیک (2 میلی متر جیوه) و غلظت آلبومین ادراری (74 میلی گرم به ازای هر گرم کراتینین) در گروه دریافت کننده مکمل کاهش یافت و این کاهش در مقایسه با گروه دارونما معنی دار بود (05/0>P). غلظت نیتریک اکسید سرم در گروه دریافت کننده مکمل در مقایسه با گروه دارونما به طور معنی داری افزایش یافت (05/0>P). تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه از نظر میانگین تغییرات غلظت اندوتلین-1، گلوکز سرم و فشارخون دیاستولیک مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان می دهد که تجویز توام اسید لیپوئیک و پیریدوکسین سبب کاهش معنی دار غلظت کربوکسی متیل لیزین، پنتوزیدین، مالون دی آلدئید سرم، فشارخون سیستولیک و آلبومین اوری و افزایش غلظت نیتریک اکسید سرم می شود. بنابراین، تجویز توام اسید لیپوئیک و پیریدوکسین ممکن است در کند کردن پیشرفت نفروپاتی دیابتی نقش مؤثری داشته باشد.
    کلیدواژگان: نفروپاتی دیابتی، اسید لیپوئیک، پیریدوکسین، محصولات نهایی گلیکوزیلاسیون پیشرفته، فشار خون
  • سیده مرضیه حسینی، کیانوش خسروی دارانی، محمد امین محمدی فر، هوشنگ نیکوپور، هدایت حسینی، ناصر ولایی صفحه 45
    سابقه و هدف
    پروتئین حاصل از رشد قارچ رشته ای به علت خواص تغذی های، فیزیکی و شیمیایی به عنوان یک افزودنی پروتئینی برای غذای انسان مطرح است. در این تحقیق، اثر مقدار تلقیح و غلظت اولیه منابع کربن و نیتروژن بر تولید مایکوپروتئین با قارچ فوزاریوم ونناتوم ATCC20334 از قند خرما بررسی شد.
    مواد و روش ها
    درصد وزن خشک، نیتروژن، قند، رطوبت، خاکستر و pH سوبسترا اندازهگیری شد. محیطکشت اصلاح وگل شده برای نگهداری و تلقیح استفاده و گرمخانهگذاری مایه تلقیح در دمای C ̊30 به مدت72 ساعت انجام شد. تعیین وزن خشک سلولی با روش آون صورت گرفت. برازش داده ها با معادله چندجمله ای درجه دوم و بهینه سازی پاسخ با نرم افزار Minitab14 صورت گرفت. در پایان شرایط بهینه تعیین و آزمایش تاییدی انجام شد.
    یافته ها
    مدل ارائه شده برای تولید مایکوپروتئین برحسب وزن خشک توده زیستی دارای ضریب همبستگی 98% بود. مقادیر بهینه متغیرهای مقدار تلقیح، منابع کربن و نیتروژن به ترتیب 39/15 درصد حجمی، 20 و 35/4 گرم در لیتر به دست آمد که در این شرایط، مقدار پیش بینی شده برای تولید وزن خشک توده زیستی 032/5 گرم در لیتر بود. آزمایش تاییدی در شرایط بهینه انجام و 84/4 گرم در لیتر توده زیستی به دست آمد. ضریب همبستگی زیاد مدل نمایانگر تطابق مناسب مدل محاسباتی با داده های آزمایشی و دقت مدل بود.
    نتیجه گیری
    با تغییر شرایط مایه تلقیح و ترکیب شیمیایی محیط کشت می توان به رشد بهینه فوزاریوم ونناتوم و در نتیجه، حداکثر تولید توده زیستی دست یافت. همچنین استفاده از قند خرما به عنوان سوبسترای در دسترس و بومی ایران، جهت اصلاح محیط کشت وگل توجیه اقتصادی تولید را در مقیاس صنعتی در کشت سطحی ممکن می سازد.
    کلیدواژگان: مایکوپروتئین، کشت سطحی، فوزاریوم ونناتوم، طرح مرکب مرکزی
  • طاهره رامش، احمدرضا درستی مطلق *، مرتضی عبداللهی صفحه 53
    سابقه و هدف

    ناامنی غذایی طی دو دهه گذشته به عنوان مشکل عمده سلامت عمومی، توجه مردم، متخصصان و سیاستگذاران را به خود جلب کرده است. در ایران بر اساس کفایت انرژی، در سال های 1375 و 1380 به ترتیب 20 و 2/23 درصد خانوارها ناامنی غذایی داشتند. شیوع ناامنی غذایی با روش ارزیابی مستقیم در خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و ساکنان منطقه اسدآبادی در تبریز به ترتیب 2/99% و 2/36% گزارش شده است. تاکنون در کشور ناامنی غذایی به روش مستقیم در سطح ملی، استانی و شهر سنجیده نشده است. هدف از این مطالعه، تعیین شیوع ناامنی غذایی در خانوارهای شهر شیراز و برخی عوامل مرتبط با آن بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی 778 خانوار شهر شیراز به روش چند مرحله ای- خوشه ایانتخاب شدند. داده های جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی خانوارها از طریق پرسشنامه اطلاعات عمومی گردآوری و وضعیت امنیت غذایی با پرسشنامه 18 گویه ای امنیت غذایی خانوار USDA سنجیده شد. برای تعیین معیار وضعیت اقتصادی- اجتماعی و توصیف داده ها به ترتیب، از تحلیل عاملی و آزمون مجذور کای و برای تحلیل داده ها و شناسایی عوامل مرتبط از تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون لجستیک ترتیبی مورد استفاده شد.

    یافته ها

    شیوع ناامنی غذایی در خانوارهای مورد مطالعه 44% بود (ناامنی غذایی بدون گرسنگی 8/27% و ناامنی غذایی با گرسنگی متوسط و شدید به ترتیب 4/14% و 8/1%). ناامنی غذایی در خانوارهای با تعداد فرزند بیشتر، دارای فرزند زیر 18 سال و زن سرپرست بیشتر بود (5/0>P). مادران نیز نسبت به سایر پاسخ دهنده ها ناامنی غذایی بیشتری گزارش کردند (5/0>P). ناامنی غذایی با وضعیت اقتصادی- اجتماعی پایین، رابطه مثبت معنی داری نشان داد. (0001/0>P). بر اساس مدل نهایی رگرسیون لجستیک ترتیبی، وضعیت اقتصادی- اجتماعی پایین (44/14-36/6، 95% CI و 56/9=OR)، داشتن فرزند زیر 18 سال (28/1-34/2، 95% CI و 73/1=OR) و موقعیت فرد پاسخ دهنده در خانوار (01/14-83/2، 95% CI و 7/1=OR) عوامل پیش گویی کننده ناامنی غذایی بودند.

    نتیجه گیری

    ناامنی غذایی در جامعه مورد مطالعه وجود داشت و با برخی عوامل مانند: وضعیت اقتصادی- اجتماعی پایین و داشتن فرزند زیر 18 سال ارتباط مثبت معنی داری نشان داد. بنابراین، با سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های مناسب در زمینه ارتقای وضعیت اقتصادی- اجتماعی خانواده ها و در نظر گرفتن تسهیلاتی برای خانوارهای دارای فرزند زیر 18 سال نظیر برنامه تامین یک وعده غذایی در مدرسه می توان شیوع ناامنی غذایی را تقلیل داد.

    کلیدواژگان: ناامنی غذایی، خانوار، عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرزند زیر 18 سال، شیراز
  • میثم ستاری نجف آبادی، سعید مینایی، محمدحسین عزیزی، حامد افشاری صفحه 65
    سابقه و هدف
    سالانه 30% از محصولات کشاورزی تولید شده در کشور به ضایعات تبدیل می شود که 7 تا 8% آن به علت بسته بندی نامناسب است. در این تحقیق، اثر 7 نوع فیلم نانویی ساخته شده بر خواص ارگانولپتیک (حسی) و شمارش میکروبی نان حجیم قالبی بسته بندی شده در این بسته ها بررسی شد. نفوذپذیری نسبت به اکسیژن و بخار آب در این فیلم های نانویی، کمتر از فیلم های معمولی است.
    مواد و روش ها
    نان حجیم قالبی بسته بندی شده درون فیلم های نانویی در روز های 1، 3، 5، 7، 14 و 21 (مدت نگهداری) و در سه دمای نگهداری 5، 20 و 35 درجه سانتی گراد مورد ارزیابی ارگانولپتیکی قرار گرفت و شمارش میکروبی نمونه ها در همان دماها و صرفا در روز 14 انجام شد.
    یافته ها
    تحلیل نتایج حاکی از آن بود که اثرات «نوع فیلم، دما و مدت نگهداری به عنوان عوامل اصلی بر میزان بیاتی نان، معنی دار بوده است. همچنین، اثرات متقابل دوگانه نیز در دو سطح 99 و 95% معنی دار بود. کمترین میزان بیاتی در روز 14، مربوط به فیلم نانویی ترکیبی 3% (ppm500 نقره، ppm450 رس) و بیشترین میزان بیاتی مربوط به فیلم شاهد (فاقد ذرات نانو) بود. در شمارش کلی میکروب ها، با افزایش درصد نانو نقره، تعداد کل میکروب ها نیز کاهش یافت، به طوری که کمترین تعداد، مربوط به فیلم نانو نقره 2% (ppm1000) بود. بیشترین تعداد میکروب های کلی و کپک ها در سه دما مربوط به نمونه شاهد بود. کمترین تعداد شمارش کلی میکروب ها و کپک ها در تیمار های دمایی، مربوط به دمای C°5 و بیشترین تعداد مربوط به دمای C°35 بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع، فیلم نانویی ترکیبی 3% (ppm500 نقره، ppm450رس) به دلیل حفظ بیشتر تازگی نان و هزینه ساخت کمتر به عنوان بهترین فیلم شناخته شد.
    کلیدواژگان: فیلم های نانویی، ویژگی های ارگانولپتیک، ویژگی های میکروبی، دما، مدت نگهداری
  • سالومه آرمین، فروغ اعظم طالبان، فریده طاهباز، یدالله محرابی، زینت کمالی صفحه 75
    سابقه و هدف
    افزایش سطح تری گلیسرید ناشتا و پس از صرف غذا و کاهشHDL-C خون، شایع ترین اختلال مربوط به چربی در افراد دیابتی، است که عامل خطر بیماری های قلبی عروقی است. این مشکل را می توان با تغییراتی در برنامه غذایی، از جمله کاهش دریافت SFA (Saturated Fatty Acid) و جایگزینی آن با MUFA (Monounsaturated Fatty Acid) یا PUFA (Polyunsaturated Fatty Acid) کنترل کرد. در مطالعه حاضر، تاثیر مصرف روغن زیتون و روغن آفتابگردان بر سطح قند و چربی های خون مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش کارآزمایی بالینی متقاطع تصادفی، روی 15 زن یائسه مبتلا به دیابت نوع 2 با میانگین سنی 2/1 7/51 سال انجام شد. ابتدا میانگین دریافت روغن نباتی جامد 3 روز بیماران(3/2 1/16 گرم) محاسبه شد و سپس معادل آن (40 درصد از کل چربی مصرفی) به صورت روغن زیتون یا آفتابگردان به مدت 3 هفته به طور تصادفی در اختیار دو گروه از بیماران قرار گرفت. پس از 3 هفته استراحت، گروه ها جا به جا شده و 3 هفته دیگر روغن های جایگزین را مصرف کردند. داده های دریافت غذایی با استفاده از یادآمد 24 ساعته غذا در آغاز بررسی و پایان هفته های 3، 6 و 9 جمع آوری و با نرم افزار Nutritionist IV آنالیز شد. ارزیابی تن سنجی، فعالیت بدنی و اندازه گیری سطح قند و چربی های خون ناشتا و پس از صرف غذا نیز در پایان هفته های 3، 6 و 9 انجام شد. برای ارزیابی سطح قند و چربی خون پس از صرف غذا در این مراحل، افراد صبحانه متداول خود را خوردند.
    یافته ها
    مقایسه یافته های حاصل از دوره های مصرف دو نوع روغن، کاهش معنی داری در سطح گلوکز و تری گلیسرید ناشتا (01/0< P)، تری گلیسرید پس از صرف غذا و TG/HDL-C (05/0 < P) را در اثر مصرف روغن زیتون نسبت به روغن آفتابگردان نشان داد. شاخص های تن سنجی، فعالیت بدنی و دریافت انرژی و مواد مغذی افراد در مراحل مختلف بررسی، تغییر معنی داری نکرد و جایگزینی روغن ها به طور معنی داری سبب افزایش دریافت MUFA، PUFA وکاهش دریافت SFA شد (01/0 < P).
    نتیجه گیری
    جایگزینی روغن زیتون به عنوان بخشی از چربی غذای روزانه در برنامه غذایی مبتلایان به دیابت جهت کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی، مناسب تر از جایگزینی با روغن آفتابگردان است.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، گلوکز خون، لیپیدهای خون، روغن زیتون، روغن آفتابگردان
|
  • M. Golabi, I. Nahvi, M. Tavassoli, M. Mobini Dehkordi Page 1
    Background And Objectives
    The two main methods for obtaining microbial strains with specific characteristics for application in the industry are isolation from natural sources and using random mutagenesis. Characterization of all isolated strains is very time-consuming and expensive. In this study the tolerance of some strains of Saccharomyces cerevisiae to different stresses was measured and the association between these stresses and tolerance to osmotic pressure and production of intracellular trehalose determined, aiming at applying the results to designing selection media.
    Materials And Methods
    The viability (percent cell survival) of different strains of Saccharomyces cerevisiae was assessed by exposure to a 3M Nacl solution, a 40% sorbitol solution, a freezing shock at -20º C, and a heat shock at 52º C. In addition, the intracellular accumulation of trehalose was determined by the antrone reagent. The associations between these factors and resistance of Saccharomyces cerevisiae strains were then determined using statistical tests.
    Results
    Strong correlations were observed between resistance to NaCl- and sorbitol-introduced stress and strains of Saccharomyces cerevisiae (p<0.01). There was also a strong association between intracellular trehalose accumulation and resistance to heat shock (p<0.01).
    Conclusion
    While sugars can not select osmotolerant cells, Nacl is a very strong selector for more specific isolation of more resistant cells in a suspension. Similarly, heat shock stress is very efficient in selecting cells with a higher intracellular trehalose accumulation in a suspension.
  • Mr Mahmoodi, M. Kimiagar, Y. Mehrabi, A. Rajab, M. Hedayati Page 9
    Background And Objectives
    Outcomes of diabetes mellitus play an essential role in the pathogenesis of atherosclerosis and its complications. Persons with type 2 diabetes mellitus have lower plasma vitamins E and C levels. Lower levels of these vitamins may increase the risk of oxidative stress. In this study we assessed the effects of omega-3 fatty acids plus vitamin E and vitamin C plus zinc supplementations on glycemic control in postmenopausal women with type 2 diabetes, compared with a control group.
    Materials And Methods
    In this 12-week double-blind placebo-controlled clinical trial, 75 postmenopausal women with type 2 diabetes from among those consulting the Iranian Diabetes Association, Tehran, participated. The subjects were randomly assigned to one of three groups, to take, daily for 12 weeks, 1.8 g omega-3 fatty acids plus 400 mg vitamin E (group 1), 5 mg zinc plus 300 mg vitamin C (group 2), or a placebo (group 3). Analysis of variance and repeated measure analysis of variance were used for inter-group comparisons and the changes in the three groups and adjustment of the other variables, respectively.
    Results
    At baseline, there were no significant differences in glycemic parameters among the three groups. Changes in HOMA-IR in group 1 were significantly higher than those in group 2 and the placebo group (-0.9±0.6 vs. 0.9±0.5 and 0.4±0.4, respectively) (p=0.012). After intervention, changes in fasting plasma insulin (-1.6±1.3 vs. 0.6±0.8 and 1.6±0.7 mU/l, respectively) (p=0.038) were higher in group 1, while they were lower in the other 2 groups. The supplementation caused a significant decrease in the mean changes in fasting plasma glucose in group 1 and a significant increase in group 2 (-11.1±14.1 vs. 27.9±10.9 mg/dl, respectively)(p= 0.039).
    Conclusion
    Simultaneous reductions in HOMA-IR and plasma insulin as the most important cardiovascular risk factors in group 1 taking daily 1.8 g omega-3 fatty acids plus 400 mg vitamin E is encouraging, because it can have practical clinical implications. Duration of diabetes may have influenced effectiveness of the treatments.
  • F. Abdolmaleki, M. Mazaheri Assadi, M. Jahadi Page 21
    Background And Objectives
    Kefir is one of the oldest traditional beverages produced by lactic-alcoholic fermentation of milk. On the other hand, milk whey, a by-product of the cheese-making industry, has high contents of valuables nutrients. However, it is usually discarded in Iran, which causes contamination of the environment around the milk processing plants, specially surface and underground waters. Whey fermentation by isolated kefir starter cultures could be a sensible solution towards solving this problem. In the present study, various ratios of starter culture of kefir grain were used for production of a fermented beverage using whey as the substrate.
    Materials And Methods
    Acidic whey was used to produce a fermented beverage. Culture media were prepared using various ratios of lactic acid bacteria, yeasts, and acetic acid bacteria isolated from kefir strains and used in the production of the beverage. Keeping constant the incubation time (24 h) and temperature (25ºC), substrate (pasteurized whey), inoculation rate (3% – 5%), and mixing rate (90 rpm), samples of the beverage with various ratios of the cultures were produced and analyzed for sugar, fat, protein, riboflavin, alcohol, carbon dioxide, dry material and ash. Three different essences, namely, those of Mentha paprika, Anethum graveolens, and Thymus vulgaris were added to the beverage samples, which were then tested for organoleptic properties.
    Results
    Beverage samples were produced using an inoculation rate of 3% individual starter cultures and mixed cultures of Lactobacilli, Coccci, and yeasts. After finding the best ratio in each case, inoculation rates of 3% and 5% were used. Based on organoleptic and chemical (acidity and carbon dioxide) properties, out of the 61samples produced 8 were judged to be desirable.
    Conclusion
    Based on the results it can be concluded that, with regard to color, flavor and aroma, the beverage with Mentha paprika essence is the most desirable. Also, results showed that beverage samples produced with 3% (v/v) lactic acid and acetic acid bacteria and 2% yeast culture (v/v) were the best with respect to quality and acceptability.
  • N. Noori, H. Tabibi, F. Hosseinpanah, M. Hedayati, M. Nafar Page 33
    Background And Objectives
    Diabetic nephropathy is the most common cause of kidney failure. High serum concentrations of advanced glycated end products, oxidative stress, and hypertension are three important risk factors for diabetic nephropathy. As individual administration of lipoic acid or pyridoxine is not effective in improving diabetic nephropathy, the present study was designed to investigate the effects of combined administration of lipoic acid and pyridoxine on albuminuria, oxidative stress, blood pressure, serum advanced glycated end products, nitric oxide and endothelin-1 in patients with diabetic nephropathy.
    Materials And Methods
    The study was a double-blind randomized clinical trial, in which 38 patients with diabetic nephropathy (23 females and 15 males) were randomly assigned to either a supplement-taking group or a placebo group. The patients in the supplement group received 800 mg lipoic acid and 80 mg pyridoxine daily for 12 weeks, while the placebo group received placebos. At baseline and at the end of week 12, a urine sample and 8 ml blood were collected from each patient after a 12- to 14-hour fast and serum pentosidine, carboxymethyl lysine, malondialdehyde, endothelin-1, nitric oxide, glucose, urinary albumin, systolic and diastolic blood pressures were measured.
    Results
    The serum concentrations of pentosidine and carboxymethyl lysine decreased significantly in the supplement-taking group at the end of week 12 as compared to the baseline values (P<0.05). The combined supplement also brought about significant reductions in the serum malondialdehyde (25%), systolic blood pressure (2 mmHg) and urinary albumin concentration (74 mg/g creatinine); the reductions were significantly different from the placebo group values (P<0.05). On the other hand, the serum nitric oxide concentration increased significantly in the supplement-taking group as compared to the placebo group (P<0.05). No significant differences were observed between the two groups in the mean changes of serum endothelin-1, glucose or diastolic blood pressure.
    Conclusion
    The results indicate that combined administration of lipoic acid and pyridoxine reduces significantly serum pentosidine, carboxymethyl lysine, malondialdehyde, systolic blood pressure and urinary albumin concentration, and increases serum nitric oxide. This treatment may, thus, have an effective role in retarding the progression of diabetic nephropathy.
  • M. Hosseini, K. Khosravi-Darani, Ma Mohammadifar, H. Nikoopour, H. Hosseini, N. Valaii Page 45
    Background And Objectives
    Due to their nutritional, physical and chemical characteristics, mycoproteins, produced in the process of fungal growth, have been proposed to be used as a food additive for man. In this study a central composite design was applied to assessing the effect of seed size and initial concentrations of carbon and nitrogen sources on mycoprotein production by Fusarium venenatum (ATCC20334) from date sugar.
    Materials And Methods
    Chemical composition (percent dried cell weight, nitrogen, moisture, and ash) and pH of the substrate were determined. Vogel culture medium was used for maintenance and inoculum preparation, and incubation was done at 30 °C for 72h. Dried cell weight was measured by the oven method. The experimental results were fitted to a full quadratic second order polynomial equation and the optimization of response was done with Minitab 14 software. Optimum conditions were determined and a confirmation test was conducted.
    Results
    The regression coefficient of the model presented for mycoprotein production (based on dried cell weight) was 98.0%. The optimum conditions for the mycoprotein production included a seed size of 15.39 % v/v, and a carbon and nitrogen source of 20 and 4.35 g/L, respectively. The predicted value for the optimum production of dried biomass was 5.032 g/L. The reconfirmation test was conducted at the optimum conditions and the result obtained was 4.84 g/L of biomass production. The regression coefficient indicates accuracy and suitability of the model for the experimental data.
    Conclusion
    By changing the inoculum conditions and the chemical composition of the culture medium, optimal growth of Fusarium venenatum and, consequently, maximum biomass production, can be achieved. Use of date syrup as an available and domestic Iranian substrate for modification of Vogel medium makes possible protein production at an industrial scale in surface culture.
  • T. Ramesh, Ar Dorosty Motlagh, M. Abdollahi Page 53
    Background And Objectives

    Food insecurity, as a major public health problem during the past two decades, has received the attention of population experts, scientists and policy-makers. In Iran, based on daily energy intake, 20.0% and 23.2% of households were food-insecure in 1996 and 2001, respectively. Studies have also shown that food insecurity is 99.2% among households under coverage of Imam Khomaini Relief Committee and 36.2% in the Asadabadi Region. So far, food insecurity has not been assessed directly at national, provincial or district levels. This study determined the prevalence of household food insecurity and some associated factors in the urban areas of Shiraz, Iran. Measurement of food insecurity and determining its determinants can help policy-makers in planning, monitoring and evaluating food security promotion program..

    Materials And Methods

    In this cross-sectional descriptive-analytical study, 778 households from the urban areas of Shiraz were selected by the multi-stage cluster sampling method. Demographic and socio-economic data were collected using standard questionnaires; household food security was assessed on the basis of the USDA 18-item questionnaire. Factor analysis and the Chi-square test were used for socio- economic status criteria determination and data description, while one-way ANOVA and ordinal and linear logistic regression were used for data analysis and identifying the associated and predictive factors. The software used was SPPS 14.

    Results

    The prevalence of household food insecurity was 44% (food insecurity without hunger 27.8%, and food insecurity with moderate and severe hunger 14.4 and 1.8, respectively). Food insecurity was greater in female-headed families, those with a larger number of children, or those with children under 18 years old (P=0.05). It was positively associated with socio-economic status (P=0.0001). Based on the final ordinal logistic regression, predicting factors for food insecurity were children under 18 years old in the family)CI95%:1.28-2.34, OR:1.73), low socio-economic status (CI95%:6.36-14.44, OR:9.56), and responder (mothers) (CI95%1.01-2.83, OR:1.7).

    Conclusion

    Household food insecurity exists in Shiraz. Having children under 18 years old in the family and low socio-economic status are the most important causes of household food insecurity. Policies and programs, such as promotion of socio-economic status, and approaches to promote the situation of under 18-year old children, such as school lunch programs, can help reduce food insecurity.

  • M. Sattari, S. Minaee, Mh Azizi, H. Afshari Page 65
    Background And Objectives
    Thirty percent of agricultural products are annually wasted in Iran, 7 to 8 percent of which are due to improper packaging. In this study, the effects of seven types of nanofilms with low a permeability to oxygen and water vapor on organoleptic and microbial properties of bread were investigated.
    Materials And Methods
    Voluminous (i.e., non-flat) bread samples packaged in nanofilms were stored at 5°C, 20°C and 35°C and tested for organoleptic properties on days 1, 3, 5, 7, 14, and 21of storage. Also microbial counts in the samples kept at the 3 temperatures were made on day 14.
    Results
    The three main factors affecting significantly staling of the bread samples were type of nanofilm, temperature, and length of storage. The effects of combination of each 2 factors were also statistically significant (p<0.01 and 0.05). The lowest and highest amounts of staling on day 14 occurred in bread packaged in a 3% composite film (500ppm silver and 450ppm clay) and in the control package sample (with no nano-particles), respectively. The total microbial count decreased with increasing silver nano content of the film, such that the 2% (1000ppm) silver film had the lowest count. In addition, the control packaging at the 3 storage temperatures showed the highest counts for coliform and moulds. The lowest and highest counts for coliform and moulds were found in nano-packaging samples kept at 5°C and 35°C, respectively.
    Conclusion
    In conclusion, the nano composite film with 3% nano-particles (SC3) was judged to be the best film due to lower cost and longer conservation of bread freshness.
  • S. Armin, F. Taleban, F. Tahbaz, Y. Mehrabi, Z. Kamali Page 75
    Background And Objectives
    In type 2 diabetic patients, high fasting and postprandial triglyceride and decreased HDL-C levels are very common, increasing the risk of cardiovascular disease. This problem can be managed by dietary modifications, such as the reduction of saturated fatty acids (SFAs) intake and their substitution with monounsaturated fatty acids (MUFAs) or polyunsaturated fatty acids (PUFAs). This study was conducted to compare the effects of consuming olive and sunflower oils as a substitute for a portion of daily dietary fat on fasting and postprandial blood glucose level and lipid profile in type 2 diabetic female patients.
    Materials And Methods
    This randomized crossover clinical trial was conducted on 15 postmenopausal women with type 2 diabetes (51.7  1.2 years old). Using a 3day 24-hour dietary recall questionnaire showed that their average daily intake of hydrogenated oil was 16.1±2.3g, 40% of total fat intake. The patients were randomly assigned to one of 2 groups, consuming either olive oil or sunflower oil (substituted for hydrogenated oil) for 3 weeks. After a washout period of 3 weeks, the subjects in each group switched to the other oil for the following 3 weeks. In all cases the subjects took their usual breakfast. Anthropometric measurements were made, physical activity was determined, and biochemical tests (fasting and postprandial blood sugar) were done at the beginning of the study and at the end of weeks 3, 6, and 9. Food intake was measured using the 24-h dietary recall technique and Nutritionist IV software at the same time points.
    Results
    As compared to sunflower oil, olive oil resulted in reductions in fasting blood glucose (p<0.01), triglycerides (p<0.01), postprandial blood triglyceride (p<0.05), and TG/HDL-C (p<0.05). There were no significant changes in anthropometric measurements, physical activity, or dietary intake of the patients during the study. As expected, substitution of hydrogenated fat with the 2 oils resulted in significant increases in the intakes of MUFA and PUFA and decreases in the intake of SFA (P<0.01).
    Conclusion
    Considering the beneficial effects of olive oil on blood glucose and lipid profile, it can be concluded that partial substitution of dietary fat with olive oil, in preference to sunflower oil, can help reduce CVD risk factors in type 2 diabetic patients.