فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال نهم شماره 1 (بهار1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کریم آذربایجانی، زهره شیرانی فخر صفحات 1-20
    رشد و توسعه اقتصادی از اهداف مهم کلان اقتصادی هر کشور است و برای رسیدن به رشد اقتصادی عوامل زیادی تاثیر گذار می باشند که ازجمله این عوامل تجارت و توسعه بازار است. در این مقاله اثر تجارت و توسعه بازار بر رشد اقتصادی ایران و 30 شریک عمده تجاری اش(آلمان، ایتالیا، سنگاپور، هلند، چین، ژاپن، امارات متحده عربی، هند، فرانسه، کره، کویت، ایالات متحده آمریکا، اسپانیا، سوئد، سوئیس، ترکیه، آذربایجان، یونان، پاکستان، بحرین، عربستان صعودی، قطر، سوریه، بحرین، تاجیکستان، ارمنستان، تایلند، اندونزی، انگلیس و برزیل) در سالهای 2005-1995 مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از انجام این تحقیق پاسخ به این سوال است که آیا تجارت و توسعه بازار بر رشد اقتصادی ایران و شرکای تجاری اش در سالهای 2005-1995 اثر گذار بوده است یا خیر. مدلی که در این مطالعه مورد استفاده قرارگرفته یک رگرسیون رشد است که بر اساس رابطه میان رشد اقتصادی کشورهای مورد نظر و متغیرهای بیان کننده تجارت و توسعه بازارتنظیم شده و با روش حداقل مربعات معمولی (OLS) تخمین زده می شود. از سه معیار آزادی اسمی، آزادی واقعی و آزادی واقعی جغرافیایی به عنوان معیارهایی از آزادی تجاری استفاده کرده و پس از برآورد مدل نتیجه گرفته می شودکه وقتی آزادی تجاری با ارزش دلاری صادرات و واردات نسبت به GDP بر حسب برابری قدرت خرید بر اساس دلار (آزادی واقعی) اندازه گیری شود، تجارت و اندازه بازار داخلی نقش تعیین کننده ای در افزایش رشد اقتصادی در سالهای 2005-1995 دارند و زمانی که آزادی تجاری با ارزش دلاری صادرات و واردات نسبت به GDP بر حسب نرخ ارز دلار(آزادی اسمی) اندازه گیری می شود، تجارت و اندازه بازار بر رشد اثر قوی ای ندارند و آزادی واقعی معیار مناسب تری برای تجارت است و آزادی واقعی جغرافیایی نیز بیان می کند که تجارت در کشورهایی که بازار داخلی کوچکتری دارند بر رشد اثر بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: آزادی تجاری، تجارت، توسعه بازار، رشد اقتصادی
  • خسرو پیرایی، محمدرضا شهسوار صفحات 21-38
    مطالعه حاضر کوششی برای نشان دادن تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی بر بازار سرمایه ایران می باشد. بدین منظور داده های فصلی متغیرهای مختلف اقتصادی مثل تولید ناخالص داخلی، حجم پول، تورم و نرخ ارز از سال های 1370 تا 1385 را مورد توجه قرار داده و بر اساس تئوری قیمت گذاری آربیتراژ و انجام آزمون های ریشه واحد، تشخیصی و هم تجمعی، مدل های خود همبسته با وقفه توزیع شدهوتصحیح خطا برآورد شده و تاثیرات متغیرهای فوق بر شاخص قیمت سهام بورس اوراق بهادار تهران بررسی گردید. نتایج حاکی از آن است که ارتباط شاخص قیمت سهام با تولید ناخالص داخلی و سطح عمومی قیمت ها بصورت مستقیم بوده و قیمت سهام ارتباط معکوس با حجم پول و نرخ ارز دارد. ضریب تصحیح خطای الگو نیز نشان می دهد در هر دوره 15درصد از عدم تعادل موجود برطرف شده که بیانگر سرعت تعدیل بالا می باشد.
    کلیدواژگان: بازار سرمایه، تئوری قیمت گذاری آربیتراژ، _ شاخص قیمت سهام بورس اوراق بهادار، متغیرهای کلان اقتصادی، مدل تصحیح خطا، مدل خود همبسته با وقفه توزیع شده
  • ایرج توتونچیان، مینا مهرنوش صفحات 39-58
    توجه به مفهوم رقابت پذیری ملی از منظر صادرات، رویکردی بسیار محدود به این موضوع می باشد. تخمین رقابت پذیری باید منعکس کننده تمامی تصمیمات اقتصادی خرد، مسایل سیاسی و اجتماعی و رفاه عمومی باشد وبتواند به توانایی کشور در خلق «پایدار» ارزش افزوده، کمک نماید.به همین دلیل بسیاری از صاحب نظران رقابت پذیری را در کارایی و به صورت بهره وری نیروی کار در نظر می گیرند.در این مطالعه برای بررسی عوامل مؤثر بر توان رقابتی کشور، با اتکا به کار (OECD،1996) و عوامل رقابت پذیری مؤسسه بین المللی توسعه مدیریت(IMD) شاخص های رقابت پذیری دانش محور، آموزش، تکنولوژی و زیرساخت های اطلاعاتی، نوآوری، عملکرد اقتصادی ونهادها(مشتمل بر حکمرانی و سرمایه اجتماعی) شمرده شده اند..نتایج حاصل از تخمین مدل اقتصاد سنجی نشان دهنده روابط این متغیرها در اقتصاد ایران با رقابت پذیری می باشندکه بیش از هر چیزبر لزوم افزایش آموزشهای فنی حرفه ای و علمی –کاربردی در ایران به منظور افزایش رقابت پذیری پایدار تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: آزمون هم گرایی، اقتصاد دانش محور، بهره‎وری نیروی کار، رقابت پذیری دانش محور، رقابت پذیری، مدل تصحیح خطا
  • حسین عباسی نژادا، حمید یاری صفحات 59-77
    امروزه مسکن تنها مفهوم یک سرپناه را ندارد، بلکه یک کالای اقتصادی و سیاسی نیز محسوب می گردد. علاوه بر اینکه مسکن مهمترین دارایی خانوار به حساب می آید که دارندگان آن به منظورعدم پذیرش ریسکهای بالاتر در سایر بازارهای مالی به نگهداری از آن مبادرت می ورزند، کالایی اساسی و بدون جانشین است، و لذا بررسی بازار آن بسیارحائز اهمیت است. اما این بخش طی دهه های اخیر، با دوره های رکود و رونق تورمی و افزایش بی رویه قیمت ها مواجه بوده است. تورم ناشی از افزایش نامناسب نقدینگی که به سبب استفاده بیشتر از دلار های نفتی ظهور می کند، شاید در اقلام تجاری و مصرفی به وسیله اهرم های مختلفی همچون واردات قابل کنترل باشد، اما در کالا های غیرمنقول، همچون زمین و ساختمان،قابل کنترل نیست و باعث ایجاد نوسانات شدید و پیش بینی نشده در این بخش حیاتی می گردد. در این مقاله به عوامل تاثیرگذار بر بخش مسکن، با تاکید بر ارتباط شوکهای نفتی و رشد قیمت مسکن، پرداخته شد و نتایج حاکی از آن بود که در طی سالهای 84-1352اثر متغیر های نرخ رشد جمعیت، نرخ رشد نقدینگی، نرخ رشد تسهیلات پرداختی بانک مسکن و شوکهای مثبت و منفی نفتی بر رشد قیمت مسکن،معنی دار و موافق تئوری بوده و همچنین تاثیر نرخ تورم بر رشد قیمت مسکن در دوره مورد بررسی بی معنی بوده است.
    کلیدواژگان: بیماری هلندی، شوکهای نفتی، عدم تقارن، مسکن
  • محمد قلی یوسفی، صمد عزیزنژاد صفحات 79-100
    در این مقاله با استفاده از روش تجزیه واریانس و خود توضیح برداری تاثیر متغیرهای تولید ناخالص داخلی، سرمایه گذاری دولتی، نرخ تورم و نقش نهادهایی مثل امنیت، حقوق مالکیت، قوانین و مقررات، فساد اداری و امنیت اجتماعی بر روی سرمایه گذاری خصوصی ایران طی سال های 83-1363 مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه مطالعه نشان می دهد در حالی که تولید ناخالص داخلی وزیرساخت ها تاثیر مثبت بر سرمایه گذاری خصوصی داشته اند، مهمترین عامل بازدارندگی سرمایه گذاری خصوصی در ایران مربوط به مسائل حقوقی و قضایی، نبودن امنیت سرمایه گذاری، حقوق مالکیت و فساد و رانت بوده است
    کلیدواژگان: قوانین و مقررات و امنیت اجتماعی، تجزیه واریانس، تولید ناخالص داخلی، حقوق مالکیت، سرمایه گذاری خصوصی
  • جعفر قادری، سارا استدلال صفحات 101-120
    هدف از این تحقیق بررسی اثر افزایش قیمت برق بر شاخص های تغییر جبرانی (CV) و خالص رفاه از دست رفته (DWL) مصرف کنندگان برق خانگی در گروه های مختلف درآمدی در ایران می باشد. برای این منظور ابتدا رابطه تقاضای سرانه برق با متغیرهای قیمت متوسط برق و درآمد سرانه قابل تصرف مورد بررسی قرار گرفته و سپس با استفاده از اطلاعات سری زمانی (83 – 1346) رابطه فوق برای پنج گروه مختلف درآمدی با استفاده از الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL) برآورد شده است. پس از برآورد توابع تقاضا، اثر افزایش قیمت برق بر شاخص های تغییر جبرانی و خالص رفاه از دست رفته مورد بررسی قرار گرفته و نتایج زیر حاصل شده است:1- تغییر جبرانی از سمت گروه های فقیر به سمت گروه های ثروتمند در حال افزایش است.
    2- خالص رفاه از دست رفته از سمت گروه های فقیر به سمت گروه های ثروتمند در حال افزایش است.
    3- با اجرای سیاست افزایش قیمت برق و پرداخت یارانه مستقیم به تمام افراد جامعه، رفاه گروه های پائین و متوسط جامعه افزایش و رفاه گروه های بالای جامعه کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: تغییر جبرانی، تغییر قیمت برق، خالص رفاه مصرف کننده، گروه های مختلف درآمدی، یارانه
  • سید نعمت الله موسوی، فردین بوستانی، بهاءالدین نجفی صفحات 121-145
    فشردگی استفاده از منابع تولید در بخش کشاورزی منجر به تحمیل فشار بر محیط زیست شده است. این فشار عمدتا بصورت استفاده گسترده از نهاده های دارای منشا شیمیایی و استفاده بیش از حد از منابع آب محدود می باشد. این شرایط در حالی مشاهده می شود که میان اهداف زیست محیطی بصورت کاهش استفاده از منابع از یک سو و اهداف بهره برداران بصورت تلاش در جهت دستابی به حداکثر تولید و بکارگیری منابع بیشتر تعارض وجود دارد. در این مطالعه با استفاده از رهیافت برنامه ریزی چندهدفی اهداف زیست محیطی و بهره برداران بطور توام مورد بررسی قرار گرفت. اهداف زیست محیطی شامل کاهش مصرف آب، کودشیمیایی و سموم شیمیایی و اهداف بهره برداران شامل افزایش بازده ناخالص و کاهش ریسک تعریف گردید. برای هریک از اهداف سطوح مختلف انتخاب و الگوهای متعدد ارایه گردید. اطلاعات مورد نیاز نیز از میان گروهی از بهره برداران منطقه مرودشت به دست آمد. بر اساس یافته های مطالعه مشخص گردید که میان اهداف یاد شده تبادل وجود دارد و می توان به ترکیب مطلوبی از اهداف که در مقایسه با سطح فعلی آنها از جاذبه بیشتری برخوردار است دست یافت. نتایج نشان داد در میان محصولات، خیار، کلزا و جو هم از نظر زیست محیطی یا هدف سیاستگذاران و هم از نقطه نظر بهره برداران مطلوب هستند. همچنین پیاز و گندم از نگاه تامین هدف بهره برداران در مقایسه با هدف سیاستگذاران از اهمیت بالاتری برخوردارند. سه محصول برنج، ذرت علوفه ای و ذرت دانه ای نیز اولویت خود را از دست دادند.
    کلیدواژگان: آب، استان فارس، الگوی زیست محیطی، درآمد، ریسک، سموم، کودشیمیایی
  • رضا نجارزاده صفحات 147-175
    نرخ ارز و نرخ تورم همواره از متغیرهای تاثیر گذار بر شاخص قیمت سهام در بورس های معتبر دنیا بوده اند. از آن جایی که تاثیرات این متغیرها می تواند پیامدهائی همچون تغییر توزیع درآمد و تبعات رفاهی فراوانی در هر جامعه ای داشته باشند، بررسی و برآورد این تاثیرات حائز اهمیت است. در مطالعه حاضر سعی شده است تا اثر متغیرهای مذکور بر شاخص قیمت سهام بورس اوراق بهادار تهران و رابطه تعادلی میان آن ها بررسی شود.
    تجزیه و تحلیل داده های مورد استفاده در این مطالعه با استفاده از الگوی خود رگرسیون برداری (VAR) و توابع واکنش آنی(IRF) و تجزیه واریانس(VD) صورت گرفته است. دوره مورد مطالعه شامل آمار ماهانه متغیرهای مدل از فروردین 1382 لغایت اسفند 1385 می باشد. نتایج به دست آمده حاکی از این است که رابطه تعادلی بلند مدت بین شاخص قیمت سهام بورس اوراق بهادار تهران و متغیرهای نرخ ارز واقعی و نرخ تورم معنی دار بوده و شوک های ناشی از نرخ تورم و نرخ ارز بر شاخص قیمت سهام در بلندمدت تاثیر منفی و در کوتاه مدت تاثیر مثبت دارند. البته تاثیر شوک های ناشی از نرخ تورم بر بازده واقعی سهام از شوک های ناشی از نرخ ارز شدیدتر می باشند.
    کلیدواژگان: خودرگرسیون برداری، شاخص قیمت سهام، شوک های ارزی و قیمتی
|
  • Pages 1-20
    Sustainable economic growth is one of the most important macroeconomic objectives. There are various factors affecting economic growth including trade and extent of the market. The aim of this study is to examin the effect of trade and extent of the market on economic growth in Iran and its trading partners using the data over the period 1995-2005. Trading partners comprise Germany, Italy, Singapore, Netherlands, China, Japan, the United Arab Emirates, India, France, South Korea, Kuwait, Sweden, Switzerland, USA, Azerbaijan, Greece, Pakistan, Spain, Turkey, Bahrain, Austria, Saudi Arabia, Tajikistan, the United Kingdom, Qatar, Brazil, Armenia, Thailand, Indonesia, and the Syrian Arab Republic. A growth regression model is used to model the relationship between economic growth, trade and extent of the market. The OLS technique is employed to estimate the growth model. Three openness measures are include in the model. They comprise nominal openness, real openness and geography-fitted real openness. We find that trade and domestic market size are robust determinants of economic growth over the 1995-2005 period when trade openness is measured as the US dollar value of imports and exports relative to GDP in PPP US$ (real openness). When trade openness is measured as the US dollar value of imports and exports relative to GDP in exchange rate US$ (nominal openness). However, trade and the size of market are non-robust determinants of growth. We argue that real openness is the more appropriate measure of trade. Moreover, when geography-fitted real openness is considered as a measure of trade openness, it has a strong effect on economic growth in countries with smaller domestic market.
  • Pages 21-38
    This paper is an attempt to investigate the impacts of macroeconomic variables on capital market in Iran using quarterly observations for the period 1991Q2 to 2007Q1. The macroeconomic variables considered in the model include GDP, prices, money and exchange rate. Arbitrage pricing theory is considered to model the variables. Standard unit root tests are conducted to investigate the order of integration in time series used in the study. Cointegration analysis is employed to estimate the model. More specifically, the autoregressive distributed lag (ARDL) framework and error correction model (ECM) are employed. The results show that stock price has a positive effect on GDP and price level, but a negative effect on money stock and exchange rate. The estimated coefficient of the error correction term is 15 percent indicating the speed of adjustment in response to deviation from the long run equilibrium is relatively low.
  • Pages 39-58
    From exports point of view, competitiveness concept is a very restricted approach. Competitiveness is a reflection of microeconomic decisions, socio-political problems and public welfare and it must also potentially be able to help countries achieve a sustainable value added creation. Due to this reason, most studies on this issue consider competitiveness in terms of efficiency and labor productivity. This paper uses competitiveness indexes and competitiveness factor of international management development to examine the country's competitiveness power such as knowledge based competitiveness, education, technology and information infrastructures, innovation and economic and institutional performances. The results indicate that a quadratic form explains the relationship between competitiveness and human capital. It confirms that the average years of schooling has a positive effect on labor productivity. Moreover, technology and information infrastructures (ICT), defined as the ratio of ICT expenditures over GDP, has a positive effect on labor productivity. Government size and the degree of openness have a negative effect on competitiveness. Economic and institutional performances have a positive effect on competitiveness, the more freedom of speech, the higher the competitiveness power.
  • Pages 59-77
    Nowadays housing is not considered merely as a matter of shelter anymore. But it is also considered as a political and economic commodity. Not only housing is one of the most important assets for householders, who hold it to accept higher risks in financial markets, but also it is an indispensable good without any substitute. Recent decades, housing sector has encountered inflationary recessions and booms along with interminable price growth in Iran. This inflation rate is as a result of excessive increases in liquidity, which is due to the spending of oil dollars. However, the inflation rate may be controllable in consumption and tradable goods by some leverages such as imports while it is not controllable in nontradable goods such as housing and land. Consequently, it brings about severe and unpredictable volatilities in the price of this critical sector. In this article, we study the major determinants of housing sector with special emphasis on the relationship between oil shocks and housing inflation. The findings show that during the period 1973 to 2005 the effect of the population growth rate, liquidity growth rate, the growth rate of loans paid by Bank Maskan and (positive and negative) oil shocks on housing inflation are statistically significant and consistent with the theory while the effect of inflation rate on housing inflation is statistically insignificant.
  • Pages 79-100
    This paper investigates the determinants of private investment in Iran over the period of 1382-2004. First, the variables are tested for unit root and then the long run private investment equation is estimated using cointegration technique. The variables considered in the model include GDP, government investment, inflation, infrastructure and institutions such as rules and regulations, property rights, corruption and social Securities. The results indicate that GDP and infrastructure positively affect private investment while the institution factors such as rules and regulations, property rights, social securities and corruptions negatively affect private investment.
  • Pages 101-120
    The purpose of this paper is to investigate the effect of increasing electricity price on compensated variation (CV) and deadweight loss (DWL) of different income groups in Iran over the 1967-2004 period. An autoregressive distributed lag (ARDL) model is employed and five electricity demand functions are estimated for different income groups and based the estimates, CV and DWL are calculated. The effects of electricity price increase on CV and DWL are examined and the following results are obtained: • Comparing CV in different income groups shows that CV increases from the poor to the rich. • Comparing DWL in different income groups shows that DWL increases from the poor to the rich. • By increasing electricity price and using direct subsidy, the welfare of low and middle income groups increase while the welfare of high income groups decrease.
  • Pages 121-145
    Intensive usage of farm inputs has resulted in environment pressure. The pressure is mainly due to the widely use of chemical inputs and the overdraft of groundwater resources. So, there is a conflict between environmental objectives in the form of lowering resources use and farmers’ objectives in form of maximizing production by using more inputs. In this study, environmental and farmers’ objectives are considered by using multi objective programming. Environmental objectives include the reduction of water, chemical fertilizer, and pistons consumption and farmer' objectives consist of increasing gross return and decreasing risk. The data required to this study are collected from Marvdashst agricultural crops farmers in Fars province. Based on the results, there are trade offs among objectives and a desired combination of objectives. The findings show that the crops of cucumber, canola and barley are consistent with both environmental policy makers and farmers’ considerations. Onion and wheat crops are important from the farmers’ point of view rather than environmental policy makers. Rice, maize and hay maize crops have no priority to cultivate.
  • Pages 147-175
    Exchange rate and inflation rate consistently affect stock price and the return on stocks. Since such effects could impact income distribution, it is important to study such issue carefully. In this paper an attempt is made to study the impact of exchange rate and inflation rate on the real returns as well as the stock price index in Tehran stock market. In this paper, we use a vector autoregreesion (VAR) model as well a vector error correction model (VECM) to examine the relationship among variables. This study uses monthly data from 1983M4 through 2007M3. The results indicate that there exists a stable long–run relationship among the variables included in the model. Exchange rate and inflation rate positively affect the real rate of stock return. However, the impact of inflation rate is stronger than the impact of the exchange rate.