فهرست مطالب

علوم پزشکی رازی - سال شانزدهم شماره 8 (پیاپی 65، آبان 1388)

مجله علوم پزشکی رازی
سال شانزدهم شماره 8 (پیاپی 65، آبان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهروز زمان، کریم همتی، ولی الله حسنی، پرویز دریایی، حسین فائزی پور صفحه 7
    زمینه و هدف
    درد ناشی از بدخیمی ها یکی از مشکلات عمده در بیماران مبتلا به بدخیمی به شمار می رود. روش های مختلفی تاکنون برای درمان درد مزمن ناشی از سرطان معرفی شده که مهم ترین آن ها استفاده از اپیوییدهاست. فنتانیل یک اپیویید صناعی به شکل پچ های پوستی (ترانس درمال- بین جلدی) برای کاهش درد مزمن بیماران مبتلا به سرطان معرفی شده است. در این مطالعه سعی شده است اثربخشی فنتانیل بین جلدی در مقایسه با پلاسبو مورد مقایسه قرار گیرد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به صورت یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سوکور طراحی و اجرا شد. بیماران مبتلا به بدخیمی بافت نرم مراجعه کننده به انستیو کانسر بیمارستان امام خمینی(ره) طی سال های 1385 و 1386 که از درد مزمن رنج می بردند، وارد مطالعه شدند و به طور تصادفی به دو گروه فنتانیل بین جلدی و دارونما تقسیم شدند. در گروه دارونما بیماران پچ های مشابه با گروه درمان از نظر ظاهری دریافت کردند. شدت درد بیماران طی 24، 48 و 72 ساعت پس از شروع درمان بر اساس ((VAS Visual Analogue Scale از بیماران پرسش و در پرونده آن ها ثبت شد. به منظور بررسی اثر درمان از آنالیز اندازه گیری های مکرر واریانس استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS V.13 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. داده های کمی به صورت میانگین و انحراف معیار و داده های کیفی به صورت فراوانی نمایش داده شده است. برای مقایسه داده های کیفی و کمی بین دو گروه در صورت تبعیت از توزیع نرمال به ترتیب از آزمون کای دو و در متغیرهای کمی از آزمون t-test استفاده شد. در صورت عدم تبعیت، از آزمون های معادل ناپارامتریک استفاده شد.سطح معنی داری در این مطالعه در حد 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در مجموع 166 نفر در دو گروه فنتانیل بین جلدی (86 نفر) و دارونما (80 نفر) مورد بررسی قرار گرفتند. توزیع سنی و جنسی بیماران مشابه بود. بر اساس آنالیز repeated measurement، فنتانیل بین جلدی به طور معنی داری شدت درد بیماران را طی زمان های پیگیری کاهش داده است (07/0p=). میزان بروز عوارض جانبی در گروه فنتانیل 62 نفر (72%) و در گروه دارونما 31 نفر (39%) به دست آمد که به لحاظ آماری بروز عوارض جانبی در گروه فنتانیل به طور معنی داری بیش از گروه دارونما بود (001/0=p).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که استفاده از پچ فنتانیل بین جلدی در کاهش درد مزمن بیماران مبتلا به تومور بافت نرم یک روش موثر و بی خطر می باشد و می تواند موجب بهبود کیفیت زندگی در این دسته از بیماران گردد.
    کلیدواژگان: پچ فنتانیل بین جلدی، درد مزمن، بدخیمی بافت نرم
  • حسین فراهینی، احسان اکبریان، مهدی زنگی صفحه 15
    زمینه و هدف
    استئوتومی پروگزیمال تیبیا در بیمارانی که از استئوآرتریت کمپارتمان داخلی زانو رنج می برند، نتایج عالی و رضایت بخشی دارد؛ هر چند در 10 تا 50 درصد از افراد نتایج نامطلوبی نیز گزارش شده است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی فاکتورهای احتمالی موثر در نتیجه جراحی برای شناخت بهتر مواردی است که با استئوتومی امید به بهبودی آن ها وجود دارد.
    روش بررسی
    این مطالعه گذشته نگر و از نوع مورد – شاهدی بوده. 57 عمل استئوتومی پروگزیمال تیبیا با روش گوه ای داخلی باز در 43 بیمار (16 مرد و 27 زن؛ میانگین سنی: 8/7±5/54 سال) طی سال های 1384 تا 1386 جهت درمان استئوآرتریت کمپارتمان داخلی زانو انجام شد. زمان پیگیری بیماران 5±25 ماه بوده است. عواملی از قبیل سن، جنس، سابقه اعمال جراحی اندام تحتانی، سابقه درد طولانی مدت زانو، چاقی، سیگار، پهن شدن فضای کمپارتمان داخلی، اگزوفیت استخوانی تیبیا، آسیب کامل غضروف تیبیا، تخریب منیسک داخلی، زاویه واروس بیش از 10 درجه، ناپایداری شدید لیگامان کولترال داخلی و صدمه همزمان ناشی از استئوآرتریت در کمپارتمان خارجی زانو پیش از عمل ارزیابی و ثبت شدند.
    مقایسه وضعیت بیماران پیش و پس از عمل توسط تحلیل آماری امتیازات حاصل از معیارهای KOOS در بیماران واجد و فاقد این عوامل احتمالی موثر صورت گرفت. با استفاده از آزمون های آماری One-way ANOVA، Independent samples t-test وMann–Whitney U-test تفاوت نتیجه درمانی (حاصل از سیستم امتیاز دهی KOOS) بر اساس عوامل پیش بینی کننده احتمالی، در بیمارانی که تحت استئوتومی پروگزیمال تیبیا قرار گرفتند، به تفکیک مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    8 مورد عارضه متعاقب جراحی دیده شد که فقط یک مورد آن نیازمند عمل مجدد بود و یک مورد هم به علت درد مداوم و شدید در خلال پیگیری ها نیاز به تعویض کامل مفصل پیدا کرد. میانگین زاویه اصلاح شده 4/3±8/8 درجه بوده و زمان جوش خوردن استئوتومی نیز 4/1±1/3 ماه بوده است. سابقه درد زانو بیش از 2 سال و استئوآرتریت همزمان کمپارتمان خارجی زانو در کنار بسیاری عوامل دیگر در بیماران دچار نتایج ضعیف عمل دیده شدند.
    نتیجه گیری
    انتخاب نادرست استئوتومی برای بیماری که نتایج پس از عمل وی نامطلوب خواهد بود، صرفا هزینه بر بوده و درمان نهایی را به تاخیر می اندازد. عوامل متعدد موثر بر نتایج عمل استئوتومی در این مطالعه شناسایی و معرفی شدند که با توجه به آن ها می توان بیمارانی را که احتمال کسب نتایج ضعیفی دارند، مستقیما تحت جراحی تعویض کامل مفصل زانو قرار داده و از صرف هزینه و تحمیل جراحی های متعدد جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: استئوتومی، استئوآرتریت، کمپارتمان داخلی زانو
  • مریم ظریف یگانه، شهریار اقتصادی، مسعود وکیلی، امیر حسین فقیه، حمید حقانی، عیسی نور محمدی، علی گلشاییان صفحه 25
    زمینه و هدف
    سوء تغذیه ناشی از سرطان و تحلیل ذخایر تغذیه ای می تواند منجر به افزایش خطر بیماری زایی، کاهش پاسخ به درمان های ضدسرطان و مدت بقای کمتر در بیماران مبتلا به سرطان شود. این پژوهش به منظور ارزیابی وضعیت تغذیه بیماران مبتلا به سرطان در طی شیمی درمانی در بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی-درمانی ایران صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این پژوهش که به روش طولی انجام شد، 71بیمار بزرگسال مبتلا به انواع بدخیمی به روش نمونه گیری طبقه ای با تخصیص متناسب از دو بیمارستان رسول اکرم(ص) و فیروزگر تهران انتخاب شدند. وضعیت تغذیه آن ها توسط شاخص های تن سنجی (BMI، MAC، AMA، TSF) وبیوشیمیایی (آلبومین و توتال پروتئین سرم)، دریافت غذایی (پرسشنامه یادآمدغذایی 24 ساعته و ثبت غذایی3روزه) و پرسشنامهPG-SGA Ottery’s در سه مقطع زمانی آغاز، میانه و پایان دوره کامل شیمی درمانی ارزیابی شد.داده ها توسط آزمون هایRepeated Measure ANOVA، Wilcoxon و Kruskal-Wallis در نرم افزار SPSS V.12 آنالیز شدند.
    یافته ها
    در طول دوره درمان، میانگین شاخص های آنتروپومتری و بیوشیمیایی در 50 بیمار زنده تا پایان دوره درمان روند افزایش غیرمعنی دار و میانگین مصرف درشت مغذی ها و انرژی آن ها روند کاهش غیر معنی دار یافت. 21 نفر از بیماران در طول دوره درمان فوت شدند که میانگین BMIو MAC آن ها روند کاهش معنی دار (به ترتیب: 01/0=p، 02/0=p) داشت. درصد سوء تغذیه در طول دوره درمان، بر اساس شاخص های مذکور از 100-0% متغیر بود که در بیماران زنده تا پایان درمان روندی تقریبا ثابت و برای فوت شده ها روند افزایشی داشت. بر اساس پرسشنامهPG-SGA Ottery’s، 80% بیماران زنده و 100% فوت شده ها به مداخله تغذیه ای نیازداشتند.
    نتیجه گیری
    میزان سوءتغذیه در افراد فوت شده در طول درمان، بیماران در مرحله پیشرفته بیماری و افراد با بدخیمی های با منشاء ناشناخته و همچنین قسمت فوقانی دستگاه گوارش و ریه بیشتر از سایرین بود. تخمین درصد سوءتغذیه در بیماران مبتلا به سرطان بسته به ابزار به کاررفته، مرحله، نوع و وضعیت حیات متفاوت است. بنابراین ارزیابی وضعیت تغذیه این بیماران در بدو تشخیص بیماری با هدف اعمال مداخله تغذیه ای مناسب و پیگیری وضعیت تغذیه بیمار در طی دوره درمان های ضد سرطان ضروری است.
    کلیدواژگان: ارزیابی تغذیه ای، سرطان، سوءتغذیه، شیمی درمانی
  • مهربان فلاحتی، سمیه شریفی نیا، علیرضا فرومدی، فروزان بلوری، لامع اخلاقی، سید امیر یزدان پرست، حمید حقانی صفحه 40
    زمینه و هدف
    ولوواژینیت کاندیدایی (VVC)، عفونت دستگاه تناسلی زنان است که در اثر رشد بیش از حد کاندیداها به خصوص کاندیداآلبیکنس ایجاد می شود و گاهی ممکن است به صورت عودکننده باشد. تجویز طولانی مدت داروهای متداول سبب ایجاد مقاومت دارویی می شود. بنابراین آگاهی از الگوی مقاومت دارویی کاندیداهای جداشده از واژینیت در برابر داروهای متداول ضدکاندیدایی برای درمان صحیح موارد عودکننده ضرورت دارد.هدف ازاین پژوهش بررسی الگوی مقاومت دارویی در گونه های کاندیدایی جدا شده از بیماران مبتلا به واژینیت کاندیدایی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه یک روش آزمایشگاهی توصیفی بود که بر روی 150 بیمار مشکوک انجام شد. نمونه ها مورد آزمایش مستقیم قرار گرفتند. کشت و آزمایش های تکمیلی برای شناسایی گونه های مختلف کاندیدا از قبیل کشت روی کاندیدا کروم آگار، جرم تیوب، بررسی حساسیت به سیکلوهگزمید، تست دما و آزمایش جذب قندها (API 20) قرار گرفتند و سپس بر روی آن ها اثر داروهای متداول ازولی به روش میکرو دایلوشن براث آزمایش شد و نتایج بر اساس فراوانی بیان شد.
    یافته ها
    از150 نمونه مورد آزمایش، روی هم 80 مورد واژینیت کاندیدایی بودند که عامل آن به ترتیب فراوانی عبارتند از کاندیداآلبیکنس، گلابراتا، پاراپسیلوزیس، کروزئی و گیلرموندی. از نظر اثر داروها ایمیدازول ها (کتوکونازول، کلوتریمازول، مایکونازول) از تری آزول ها (فلوکونازول) موثرتر بودند.
    نتیجه گیری
    مقاومت گونه های کاندیدای جدا شده از بیماران مبتلا به واژینیت کاندیدایی نسبت به داروهای ضد قارچی مختلف، متفاوت است
    کلیدواژگان: ولوواژینیت کاندیدایی، الگوی مقاومت دارویی، گونه های کاندیدایی
  • سید حسین حسنپور اونجی، محمد غفرانی، نیما طاهری درخش، علیرضا ضیایی صفحه 46
    زمینه و هدف
    تشنج همراه با تب، یکی از مشکلات شایع در کودکان در سنین 5 ماه تا 6 سال است.در برخی مناطق جهان از شیوعی معادل 10% برخوردار می باشد،در حالی که آمارجهانی آن 4-2% است.مطالعات جهانی نشان می دهد که استفاده از داروهای ضد تشنج مانند فنوباربیتال هر چند که ممکن است باعث کاهش حملات گردد ولی برحسب نوع آن، عوارض متعددی را از قبیل اختلالات رفتاری، کاهش درک و یادگیری، خواب آلودگی، گیجی و اختلال تعادل به جا می گذارد. سابقه فامیلی مثبت، شدت و تکرار تشنج، درجه حرارت، سن بروز، مشکلات تکاملی و معاینه نورولوژیک غیر طبیعی را می توان از عوامل تاثیر گذار درعود تشنج دانست. هدف از این پژوهش بررسی عوامل خطر در عود تشنج با تب جهت برخورد مناسب در پیشگیری از حملات بعدی و جلوگیری از عوارض آن می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی واز نوع آینده نگر می باشد. از 432 نفر کودک زیر 15 سال که به علت تشنج با تب از آذر 1382 تا 1384 به درمانگاه اعصاب کودکان بیمارستان حضرت علی اصغر (ع) مراجعه کرده بودند، بر اساس شرح حال، معاینه و بررسی های پاراکلینیکی (طبق پرسشنامه ی آماده شده مبنی بر شناسایی عوامل خطر در عود تشنج با تب)، 103 کودک با «عود تب و تشنج» مورد ارزیابی قرار گرفتند.نتایج حاصل به صورت جداول توزیع فراوانی و شاخص های مرکزی و پراکندگی و روش های آمار توصیفی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    62% از 103 کودک مورد بررسی این پژوهش پسر و39 نفر (38%) دختر بودند. چنانکه در جداول مربوطه نشان داده شده است، بیشترین گروه سنی در شروع تشنج را گروه زیر یک سال(37 نفر، 35%) تشکیل می دهند. 48 نفر از کودکان مورد بررسی در موقع تشنج درجه حرارت 39-38 درجه سانتی گراد داشته و طول زمان تب تا شروع تشنج در بیشتر موارد(44%) کمتر از یک ساعت بوده است.در 24 نفر (5/23%) از کودکان مورد مطالعه، طول مدت اولین تشنج 20-15 دقیقه و درکمتر از 10% طول زمان تشنج زیر 5 دقیقه بوده است. بیشترین نوع تشنج در کودکان این بررسی از نوع تونیک-کلونیک (5/57%) می باشد. در اکثر موارد (5/68%)، تعداد حملات تشنجی دوبار بوده است. علت تب در کودکان این بررسی به ترتیب شیوع عبارت بودند از عفونت دستگاه تنفسی فوقانی (شایع ترین علت-75/31%) و عفونت دستگاه تنفسی تحتانی (5/14%). در بررسی یافته های پاراکلینیکی، 72% EEG، 41% MRI و 34% سی تی اسکن مغز غیر طبیعی داشتند. 5/46 % از موارد این بررسی، در سیر زایمانی دچار مشکلاتی از جمله آسفکسی و آسپیراسیون مکونیوم شده اند.. در کودکان این بررسی، 25% سابقه تکاملی غیر طبیعی و 42% معاینه عصبی غیر طبیعی مشاهده شد و 8/37% از آن ها حاصل ازواج فامیلی بودند.
    نتیجه گیری
    این پژوهش بیانگر آن است که سابقه فامیلی مثبت تشنج با تب، طول زمان شروع تب تابروزتشنج، معاینه عصبی و تکامل غیر طبیعی و همچنین سن پایین ووجود یافته های غیر طبیعی در نورورادیولوژی و الکتروانسفالوگرافی می توانند از عوامل موثر در عود تشنج بیماران باشند و ضروری است در صورت مشاهده کودکان با تب و تشنج، مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تشنج با تب، عوامل خطر، عود تشنج، کودکان
  • عبدالرسول مهرسای، میترا افشارپاد، فریبا نادری، لیلا شکرپور، کیوان حسین نژاد، غلامرضا پورمند صفحه 54
    زمینه و هدف
    عفونت های سیستم ادراری، بیماری های شایعی هستند و ازاین بین پیلونفریت حاد شایع ترین بیماری عفونی کلیه می باشد. این دسته از عفونت ها، 1/1 میلیون مراجعه پزشکی در سال در ایالت متحده را شامل می شوند. هزینه درمانی در مواردی که نیاز به بستری باشد، بالغ بر 180 میلیون دلار در سال است. اگرچه موربیدیته این دسته بیماری ها و مورتالیته ناشی از آن بالاست، در صورت درمان به موقع می توان از عوارض برگشت ناپذیر آن مانند اسکار کلیه و نارسایی مزمن کلیه - که هزینه بالایی جهت درمان هایی که اغلب Curative نیست، در برخواهد داشت- جلوگیری کرد.
    این مطالعه با هدف شناسایی علل زمینه ای تاخیر ارجاع کودکان مبتلا به عفونت های سیستم ادراری به مراکز درمانی طراحی شده است، تا بتوان با شناسایی این علل، راهکارهای مناسب جهت پیشگیری از آن ها و لذا پیشگیری ازعوارض برگشت ناپذیر ناشی از درمان تاخیری، دست یافت و بتوان هزینه درمانی تحمیل شده به فرد و جامعه را کاهش داد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت Case series طراحی شده است. جامعه هدف رااطفال مبتلا به عفونت های سیستم ادراری مراجعه کننده به بیمارستان های سینا و بهرامی تشکیل می دهند. معیارهای ورود شامل 1- سن بین 10-1 سال 2- وجود 1 کشت ادرار مثبت در پرونده و 3- عدم وجود ناهنجاری های سیستم ادراری می باشد. از بین افرادی که صلاحیت شرکت در مطالعه را داشتند، کلیه متغیرهای مورد بحث مانند سن، جنس، میکروارگانیسم ایجاد کننده وغیره مورد بررسی قرار گرفت. داده های به دست آمده توسط SPSS V. 11.5 آنالیز شد. داده های کمی به صورت میانگین و انحراف معیار و داده های کیفی به صورت فراوانی نمایش داده شدند. برای مقایسه داده ها از تست های آماری Chi2 و t test استفاده شد. حد معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در بین 185 کودک مورد مطالعه با طیف سنی 1 الی 10 سال و میانگین سنی 4/5 سال، 57 % دختر و 43% پسر بودند. در بین 185 کودک مورد مطالعه، 9/15 % با علائم سپسیس و 2/2 % مورد با علامت شوک سپتیک مراجعه کردند. دیگر نتایج مورد بررسی به تفصیل در جداول گنجانده شده است.
    نتیجه گیری
    نهایتا آموزش صحیح والدین از طریق آموزش حین بارداری، آموزش از طریق رسانه های گروهی و شناسانیدن علائم خطر و عوارض تاخیر ارجاع اطفال مبتلا به عفونت سیستم ادراری به مراکز درمانی، می تواند به میزان زیادی از این تاخیر پیشگیری کند و لذا با درمان به موقع این بیماری ها و اجتناب از عوارض آن ها هزینه سنگین ناشی از مرگ ومیر آن ها را کاهش داد.
    کلیدواژگان: عفونت سیستم ادراری، پیلونفریت، تاخیر ارجاع اطفال
  • محمدرضا ساروخانی، محمدحسین احمدی، ناصر امیری زاده صفحه 61
    زمینه و هدف
    حدود 13 موتاسیون بتاگلوبین، 90-70% طیف ملکولی تالاسمی ها را در ایران تشکیل می دهند که به نام موتاسیون های شایع بتاگلوبین خوانده می شوند. مابقی موتاسیون ها به نام نادر یا ناشناخته معروف هستند. هدف از این مطالعه شناسایی و توصیف موتاسیون های نادر و کم شیوع بتاگلوبین در استان قزوین می باشد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از 100 بیمار تالاسمی ماژور وابسته به انتقال خون مراجعه کننده به بیمارستان قدس قزوین، نمونه خون وریدی روی ضدانعقاد EDTA جمع آوری شد. سن، جنس، نژاد، تاریخچه بیماری و وجود خویشاوندی بین والدین از پرونده بیماران اقتباس شد. غربالگری موتاسیون های متداول روی DNA استخراج شده از گلبول های سفید بیماران با استفاده از تکنیک ARMS صورت گرفت، ولی برای تعیین سایر موتاسیون های ژن بتاگلوبین روی نمونه های DNA که با روش ARMS موتاسیونی نداشتند از روش تعیین ترادف مستقیم استفاده شد. میانگین آماری آلل ها با استفاده از نرم افزارSPSS V.13.5 محاسبه گردید.
    یافته ها
    9/85% آلل ها با روش ARMS تعیین گردیدند، اما 9/14% مابقی آلل ها در روش تعیین ترادف مستقیم تعیین گردیدند. 20 نوع موتاسیون مختلف در این مطالعه دو مرحله ای شناسایی شدند (11 نوع موتاسیون با روش ARMS و 9 نوع با روش تعیین ترادف). سه نوع آلل فراوان (IVS-II-I، IVS-I-110 و FSC8/9)، 3/59% موتاسیون ها را تشکیل می دهند. IVS-II-1 با فراوانی 3/31% فراوان ترین آلل بود، در حالی که موتاسیون هایnt-30، IVS-I-6، Cd5، IVS-II-745، 5''UTR، Cd15، Cd39، IVSI-130، Cd24، Cd74/75،HbSوHb Monroe، هر یک با فراوانی حدود 1 درصد و یا کمتر، کمترین نوع آلل ها بودند.
    نتیجه گیری
    آنالیز ملکولی ژن های بتاگلوبین در قزوین موید وجود تعداد زیادی موتاسیون های نادر مسوول بیماری، علاوه بر موتاسیون های متداول در این منطقه می باشند. در این مطالعه وجود 8 نوع آلل موتاسیون نادر نشان داده شد که دو موردآن ها برای اولین بار در ایران گزارش می گردند (Cd 74/75، Hb Monroe).
    کلیدواژگان: موتاسیون های نادر تالاسمی، ژن بتاگلوبین، تعیین ترادف
  • حسین صالحی، سیدهادی انجم روز، رقیه زارع، نرگس سلطانپور صفحه 68
    زمینه

    با وجودی که احتمال وقوع آپاندیسیت استامپ نادر است، ولی هنوز می تواند به عنوان یک رویداد کلینیکی مهم قلمداد شود.وقوع آپاندیسیت استامپ اخیرا افزایش یافته است.

    معرفی بیمار:

    در این مطالعه یک مورد آپاندیسیت استامپ در یک مرد 18 ساله با درد ربع تحتانی راست شکم که 7 ماه قبل سابقه آپاندکتومی داشته، توصیف می شود. آپاندیسیت استامپ، پیدایش تغییرات التهابی در استامپ آپاندیس پس از آپاندکتومی قبلی می باشد.

    نتیجه گیری

    این گزارش تاکید می کند که یک جراح همیشه باید احتمال آپاندیسیت استامپ را در یک فرد با علائم درد شکمی حاد با سابقه قبلی آپاندکتومی مد نظر داشته باشد.

    کلیدواژگان: آپاندیسیت استامپ، آپاندکتومی، درد شکم
|
  • B. Zaman, K. Hemati, V. Hasani, P. Dariaie, H. Faezipour Page 7
    Background And Aim
    Pain due to cancer is one of the major problems of patients affected by malignancies. There are many methods for management of cancer pain and opioid consumption is the most important method. Fentanyl is a synthetic opioid which is represented as a transdermal patch used for chronic cancer pain relief. In this study we evaluated the effectiveness of transdermal fentanyl patch as compared to placebo in cancer pain. Patients and
    Methods
    This study was designed and performed as a double blind randomized clinical trial. Patients affected by soft tissue tumors with chronic pain who had referred to Cancer institute of Imam Khomini Hospital during 2006-07 were included and divided randomly into transdermal fentanyl patch and placebo groups. The appearance of the patches in both groups was the same. Pain severity was measured with Visual Analogue Scale(VAS) 24, 48 and 72 hours after the initiation of treatment. Data analysis was done by SPSS V. 13 software.Quantitative data were shown with mean(SD) and qualitative data were presented with frequency. Chi- square and t-tests were used for comparison of the data between the two groups.Repeated measurement analysis of variance was used for evaluating the effect of time and its relation with the medicine. p<0.05 was considerd as statistically significant.
    Results
    A sum of 166 patients affected by cancer were divided in two groups –transderamal group(86 patient) and placebo group(80 patients).There was the same age and sex distribution in both the groups. According to repeated measurement analysis, the pain severity was significantly reduced in the transdermal fentanyl group as compared to the placebo group(p=0.07). The incidence of side effects was observed in 62 patients (72%) in fentanyl patch group and 31 patients (39%) in placebo group emphasizing the fact that the side effects were significantly more in the transdermal fentanyl patch group as compared to the placebo group (p=0.001)
    Conclusion
    The data suggest that transdermal fentanyl patch is an effective and safe method in reducing pain in patients affected by soft tissue tumors.Also it can improve the quality of life in this group of patients.
    Keywords: Transdermal fentanyl patch, Chronic pain, Soft tissue malignancy
  • H. Farahini, E. Akbarian, M. Zangi Page 15
    Introduction
    Excellent results are obtained with high tibial osteotomy in patients suffering from the osteoarthritis of the medial compartment of the knee however, poor results have been reported in 10 to 50 percent of the cases. The aim of this study was to evaluate the probable factors influencing the outcome of high tibial osteotomy to let us select the proper cases for this surgery. Patients and
    Methods
    In this retrospective case – control study,57 high tibial osteotomies were performed by the open wedge method in 43 patients (16 males and 27 females, mean age = 54.5±7.8 years) between 2005 and 2007 as the treatment of medial compartment osteoarthritis of the knee. Mean follow-up time was 25±5 months. Factors including age, sex, previous lower limb surgery, history of long-term pain of the knee, obesity, smoking, widening of the medial compartment, tibial exophyte, complete tibial chondral destruction, medial meniscus damage, varus angle of more than 10 degrees, severe instability of the medial collateral ligament, and concurrent lateral compartment osteoarthritis were assessed and recorded before and after the surgery. Comparison between pre-operative and post-operative situations were performed using statistical analysis by scores obtained from KOOS in patients with or without the said factors. Data analysis was done using One-way ANOVA, independent samples t-test, and Mann-Whitney U-test.The difference between outcomes (with KOOS score) due to probable predicting factors was evaluated in patients with high tibial osteotomies.
    Results
    Eight complications were seen due to the surgery in one case reoperation was needed and one case underwent total knee replacement due to sustained severe pain. Mean angle of correction was 8.8±3.4 degree and mean time for healing of the osteotomy was 3.1±1.4 months. History of knee pain of more than 2 years and concurrent lateral compartment osteoarthritis were present along with many other factors in patients with poor results.
    Conclusion
    Choosing high tibial osteotomy as a method of treatment for osteoarthritis in cases which are predicted to have poor results, is only a costly decision and a delay in the correct therapeutic procedure. In this study we identified several factors that would influence the outcome.In this way, it could be used to screen patients and in case poor results are predicted, it would be better to carry out total knee replacement to prevent costly procedures and the burden of several surgeries.
    Keywords: Osteotomy, Osteoarthritis, Medial compartment of knee
  • M. Zarif Yeganeh, Sh. Eghtesadi, M. Vakili, A.H. Faghih, H. Haghani, I. Noormohammadi, A. Golshaian Page 25
    Background And Aim
    Cancer associated malnutrition and depletion of nutritional reserves can lead to an increased risk of morbidity, reduced response to anticancer therapies and shorter survival in patients with cancer. The aim of this study was to assess the nutritional status of cancer patients during chemotherapy in hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this longitudinal study 71 adult patients with different kinds of malignancies were selected through a stratified sampling method from Hazrat-e-Rasool Akram and Firoozgar hospitals. Nutritional status was evaluated by anthropometric indices (BMI, MAC, AMA, and TSF), biochemical parameters (Albumin, Total Protein), nutritional intake (24hours-Food Recall Questionnaire and 3days-Food Record) and Ottery’s PG-SGA questionnaire at the beginning, middle and end of chemotherapy period. Data were analyzed by Repeated Measure ANOVA, Wilcoxon and Kruskal-Wallis tests of SPSS V.12 software.
    Results
    A nonsignificant increasing trend was observed for the anthropometric and biochemical data and a nonsignificant decreasing trend was observed in macronutrients and energy consumption of 50 patients who successfully finished the treatment duration. Twenty one patients who expired during the treatment period had a significant decreasing trend for BMI and MAC (p=0.01 and p=0.02, respectively).The frequency of malnutrition varied from 0 to 100% according to different indices that used to identify the nutritional status. According to the Ottery’s PG-SGA questionnaire, 80% of the survived cases and 100% of the deceased patients required nutritional intervention.
    Conclusions
    Our results demonstrate that the highest rate of malnutrition prevailed among patients who died during the treatment period had stage IV of the disease, Malignancy with Unknown Origin (MUO), upper GI and/or lung cancers. The frequency of malnutrition depends on stage and kind of malignancy and the methods used to assess the patients. Appropriate and early nutritional assessment is critical after the diagnosis of cancer and during anticancer treatments with the aim of using proper nutritional recommendations/interventions for cancer patients.
    Keywords: Nutritional assessment, Cancer, Malnutrition
  • M. Falahati, S. Sharifinia, A. R. Foroumadi, F. Bolouri, L. Akhlagh, A. Yazdan Parast, H. Haghani Page 40
    Background And Aim
    Candidial vulvovaginitis (CVV) is a female genital system infection that occurs due to the overgrowth of Candida species,especially with Candida albicans.This condition may become recurrent.The long administration of the current antifungal drugs may cause resistance. Therefore it is essential to understand the efficacy pattern of therapeutic agents against the isolated Candida species from vaginitis. The aim of this research was the investigation of the antifungal drug resistance pattern in Candida species isolated from vaginitis against azole current drugs.
    Materials And Methods
    This was an experimental-descriptive study that was performed on 150 suspected patients.All specimens were examined under direct microscopy and culturing. Furthermore, complimentary tests such as culture on candida chrom agar, corn meal agar, germ tube test, susceptibility to cycloheximide, temperature test and sugar assimilation test (with API 20 kit) were performed to differentiate the Candida species from each other.The effect of the current azole drugs by micro dilution broth method was also tested.
    Results
    Out of 150 specimens, 80 cases of vaginal candidiasis were diagnosed. In order of frequency the isolated pathogens were Candida albicans, Candida glabrata, Candida parapsilosis, Candida krusei and Candida giullermondi, respectively.From "drug effect" point of view, Imidazoles (Ketoconazole, Clotrimazole, Miconazole) were more effective than Triazoles (Fluconazole).
    Conclusion
    Drug resistance pattern of various Candida species isolated from patients was different.
    Keywords: Candidal vulvovaginitis, Drug resistance pattern, Candida species
  • S. H. Hassanpour Onji, M. Ghofrani, N. Taheri Deraksh, A. R. Ziaee Page 46
    Background And Aim
    Febrile convulsion is one of the common problems in children aged between 5 months to 6 years old.While some areas have a prevalence rate of 10%, world prevalence is only 2-4%. Although world wide studies show that the use of anticonvulsive drugs like Phenobarbital may decrease the rate of seizure attacks, but it may be associated with multiple complication such as behavior disorders, learning disability, drowsiness, dizziness and ataxia. Positive family history, severity and frequency of seizure, degree of fever, age of onset of seizure, developmental delay, and abnormal neurological exam are the factors that influence the recurrence of seizure. The goal of this study is the evaluation of the risk factors for recurrence of febrile convulsion, its correct management, prevention of the future attacks and its complication.
    Materials And Methods
    This is a prospective discretional study. Out of 432 patients aged under 15 yrs that had referred with febrile convulsions to the Neurology clinic of Hazrat-e Ali Asghar Hospital in a period from December 2003- December 2005, 103 children with "recurrent febrile convulsion" were selected on the basis of history, physical examination, clinical and paraclinical findings recorded in a questionnaire especially prepared for the recognition of risk factors for recurrence of febrile convulsion.
    Results
    In this study, 62% were males and 34% (39) were girls.As the tables show, patients under the age of one year made up most of the cases (37 patients, 35%).Meanwhile, 48 patients had temperatures between 38 to 39 ° c at the onset of the seizure and time duration between the fever and oset of seizure in 44% of the cases was more than 1 hour. In 24(23.5%) of cases, the first episode of seizure lasted for 15-20 minutes and in less than 10% of patients the duration of the seizure was less than 5 minutes. Also, 57.5 % of the patients had generalized tonic-clonic seizures and in 68.5% seizure attacks recurred twice.The most frequent causes of fever in this study were upper respiratory tract infections (31.75%) and lower respiratory tract infection (14.5%), respectively. In paraclinical evaluation, 72% of the EEGs, 41% of the MRIs and 34% of the CTscans were abnormal. Forty eight patients (46.5%) had problems such as asphyxia and meconium aspiration at the time of birth, 25% had developmental delay and 42% has abnormal neurological examination. Finally, 37.8% of the children were the result of familial marriage.
    Conclusion
    This study shows that positive family history of febrile seizure, young age, short duration between fever and onset of seizure, abnormal neurological examination, developmental delay, and abnormal EEG can be risk factors in recurrence of febrile convulsion, and it is necessary to consider these factors in children with febrile convulsion.
    Keywords: Febrile convulsion, Risk factor, Recurrent seizure, Children
  • A.R. Mehrsai, M. Afsharpad, F. Naderi, L. Shekarpour, K. Hosseinejad, Gh.R. Pourmand Page 54
    Background And Aim
    Urologic infections are common infections, among which pyelonephritis is the most common. Only in United States of America they cause more than 1.1 million patient referral annually. Treatment costs for these infections are about 180 million dollars a year. Although mortality and morbidity caused by theses diseases are high, but the treatment, if done on time, is not hard and could prevent from irreversible complications such as chronic renal failure and scar. The aim of this study was to identify the reasons of delayed referral and underlying risk factors for this delay in children with urinary tract infection, in order to find a solution and decrease the associated complications and cost fees. Patients and
    Methods
    This study is a case series study. Our target groups were children with urinary tract infections that had referred to Sina and Bahrami Hospitals. Inclusion criteria included: 1- age between 1-10 years, 2- no functional complications of urinary tract, 3- a positive urine culture. Then questioned variants (age, sex, pathogen, etc) were gathered and later analyzed and the results were reported. To analyze our data we used SPSS V. 11.5. Descriptive data were shown as mean and standard deviation. To compare the data we used Chi2 and t test. p= 0.05 was considered as meaningful.
    Results
    Among our 185 patients with age range of 1 to 10 years (mean age of 5.4 yr), 57% were females and 43% were male. Meanwhile 15.9% of our patients had referred to hospital with symptoms of sepsis and 2.2% with septic shock. Our results did not suggest sex as a risk factor for referral delay. We observed that 2.2% of the children in our study were hospitalized with septic shock. Other results are shown in tables.
    Conclusion
    Generally, the most useful method in preventing referral delays of children to hospitals and care centers are parental and prenatal education, education through mass media and informing them of the complications due to referral delay of a simple infections such as UTI.These methods can easily lessen the number of referral delay among children and thus decrease the complications and hospital costs.
    Keywords: Urologic infection, Pyelonephritis, Referral delay
  • M.R. Sarookhani, M.H. Ahmadi, N. Amirizadeh Page 61
    Background And Aim
    About 13 beta-globin mutations encompass 70-90% of the mutation spectrum in Iran. These mutations are called common beta-globin mutations. The rest are rare or unknown mutations. The objective of this study was to identify the rare or unknown beta-globin mutations in Qazvin province.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytic study, EDTA-containing venous blood samples were collected from 100 patients with transfusion-dependent beta-thalassemia referring to Qods hospital of Qazvin. Age, sex, ethnicity, history and consanguinity between parents were recorded by reviewing the patients files. Screening for causal mutations was carried out on DNA isolated from WBCs of the patients by using ARMS technique. To explore the other mutations in the beta globin gene, direct sequencing analysis was applied for DNA samples when no mutation was detected with ARMS. For data analysis SPSS V. 13.5 was used.
    Results
    Based on the results, 85.9% of alleles were identified by ARMS technique, while direct sequencing uncovered the remaining alleles (14.1%). Total 20 different mutations discovered by this two-step approach (11 mutations with ARMS and 9 mutations with sequencing). Abundant alleles (IVS-II-1, IVS-I-110, FSC8/9) accounted for 59.3 % of the mutations. IVS-II-1 with a frequency of 31.3% was the most common, while nt-30, IVS-I-6, Cd5, IVS-II-745, 5´ UTR, Cd15, Cd39, IVS-I-130, Cd24, Cd74/75, HbS and Hb Monroe mutations were observed with the least frequency (each about 1% or less).
    Conclusion
    Molecular analysis of beta thalassemia has shown that in addition to the common mutations, many rare beta-globin mutations responsible for the disease are present in the Qazvin population.We have revealed the existence of 8 rare mutations from Qazvin, two of which (Cd74/75 and Hb Monroe) are the first reported in Iran.
    Keywords: Rare thalassemia mutations, Beta globin gene, Direct sequencing
  • H. Salehi, S.H. Anjom Rooz, R. Zare, N. Soltanpour Page 68
    Introduction

    Although rare, inflammation of the appendiceal stump can occur and is still an important clinical entity. Recently there has been an increase in stump appendicitis.

    Case report:

    In this study, appendiceal stump was observed in an 18-year-old man who had presented with right lower quadrant abdominal pain and had history of appendicectomy 7 months earlier. Recurrent appendicitis was noted in the appendiceal stump.

    Discussion

    Stump appendicitis should be considered by the surgeon when presented with a patient with acute abdominal pain and a past history of appendectomy.

    Keywords: Stump appendicitis, Appendectomy, Abdominal pain