فهرست مطالب

Govaresh - Volume:14 Issue: 2, 2009

Govaresh
Volume:14 Issue: 2, 2009

  • 64 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/05/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • بخش فارسی: سخن سردبیر
  • مجله گوارش از دیدگاه خوانندگان
    صادق مسرت صفحه 79
  • بخش فارسی: مقالات پژوهشی
  • سیدمحمدحسن امامی، سمیه کریمی، امین نعمتی، شهناز امامی، کریس مولدر صفحه 81
    زمینه و هدفبیماری سلیاک (CD) از سوء جذب ناشی از آسیب های التهابی موکوس روده کوچک ناشی می شود. این سوء جذب باعث بروز پاسخ ایمنی نامناسب به پروتئین غذایی گلوتن موجود در گندم، جو و چاودار می شود.
    هدف ما از انجام این مطالعه ارزیابی فراوانی بیماری سلیاک در واحد آندوسکوپی کلینیک پورسینای حکیم با انجام بیوپسی روتین دوازدهه در زمان انجام آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی بود.
    روش بررسیدر این بررسی 913 بیمار در یک دوره 18 ماهه به کلینیک ما مراجعه کردند. بیماران بر اساس اندیکاسیون های آندوسکوپی به سه زیرگروه تقسیم شدند. گروه اول شامل 142 بیمار دارای نشانه های کلاسیک بیماری سلیاک، گروه دوم شامل 50 بیمار مرتبط با بیماری های همراه با بیماری سلیاک و گروه سوم شامل 573 بیمار با نشانه های گوارشی غیرتیپیک بیماری بود. بیوپسی در حین آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی برای همه ی بیماران انجام شد.
    یافته هااز بین نمونه های مورد مطالعه 765 بیمار پیگیری شدند. بیماری سلیاک در 9 نفر از بیماران (5 مرد، 4 زن) تشخیص داده شد. فراوانی سلیاک در گروه اول، دوم و سوم به ترتیب 9 در 142 بیمار (3/6%)، 0 در 50 بیمار (0%) و 0 در 573 بیمار (0%) بود. میزان فراوانی بیماری سلیاک در زیر گروه های مختلف تفاوت قابل ملاحظه ای داشت (05/0 p<).
    نتیجه گیریاز یافته های حاصل از این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که انتخاب بیماران جهت انجام بیوپسی دوازدهه بهتر است بر اساس علایم بالینی و یافته های آندوسکوپیک صورت پذیرد. لذا به نظر نمی رسد که انجام بیوپسی روتین بدون اندیکاسیون مشخص برای کلیه ی بیماران مفید باشد.
    کلیدواژگان: بیماری سلیاک، بیوپسی دوازدهه، آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی
  • فریده مرادی مقدم، حسن سعادت نیا، امیرعباس حسن زاده صفحه 85
    زمینه و هدفروش های زیادی برای آمادگی کولون قبل ازکولونوسکوپی وجود دارند، اما هیچ کدام از آنها به علت عوارض جانبی از نظر متخصصین آندوسکوپی روش مطلوبی محسوب نمی شود. هدف این مطالعه مقایسه تاثیر دو رژیم جهت آمادگی روده برای کولونوسکوپی بود و هم چنین تاثیر این دو رژیم از جهت تعادل الکترولیتی و عوارض جانبی نیز مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسیتعداد 280 بیمار که به صورت تصادفی انتخاب شدند. دونوع رژیم جهت آمادگی کولون دریافت کردند. گروه اول 120 سی سی پودر سولفات منیزیم 33% دریافت کردند (گروه A، 140 نفر) و گروه دوم 2 لیتر پودر پلی اتیلن گلیکول (PEG) با یک رژیم مایعات در روز قبل از کولونوسکوپی و 2 لیتر پودر پلی اتیلن گلیکول (PEG) در روز کولونوسکوپی دریافت کردند (گروه B، 140 نفر). کیفیت آمادگی کولون توسط یک متخصص آندوسکوپی امتیاز داده شد (از بد تا عالی) وی از رژیم مصرفی بیماران بی اطلاع بود. هم چنین مزه، آسانی استفاده از این روش ها و عوارض جانبی نیز توسط یک فرد مستقل که او نیز رژیم آمادگی مورد استفاده بیماران را نمی دانست در یک پرسشنامه ثبت شد. نمونه خون نیز برای بررسی الکترولیت ها قبل و بعد از آمادگی کولون گرفته شد.
    یافته هاکیفیت آمادگی به طور معناداری در گروه A بهتر بود (039/0=P). تحمل رژیم های آمادگی از نظر عوارض جانبی در بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت. آسانی انجام رژیم های آمادگی در هر دو گروه مانند هم بود اما مزه پودر در گروه A به طور معناداری از گروه B بدتر بود.تغییرات الکترولیتی نمونه های خون قبل و بعد از آمادگی کولون- به صورت کاهش بیشترکراتینین و اوره در گروه A و کاهش بیشتر پتاسیم در گروه B- با توجه به این که در محدوده نرمال بود، از نظر بالینی کم اهمیت تلقی می شود.
    نتیجه گیریبنابراین با توجه به ارزان بودن و در دسترس بودن سولفات منیزیوم توصیه می شود برای آمادگی کولون از این دارو استفاده شود.
    کلیدواژگان: کولونوسکوپی کامل، پودر پلی اتیلن گلیکول، پودر سولفات منیزیوم، آمادگی کولون
  • توران شهرکی، نسرین خالصی، منصور شهرکی، علی بهاری صفحه 91
    زمینه و هدف سلیاک با مصرف غلات حاوی گلوتن در افراد مستعد از نظر ژنتیکی ایجاد شده و با آتروفی پرزهای روده مشخص می شود. هدف مطالعه، بررسی ارتباط بین تست های سرولوژیک و درجه آسیب شناسی روده در کودکان با سلیاک است.
    روش بررسیدر این مطالعه مقطعی - توصیفی، 40 کودک با سوء جذب و اسهال مزمن (23 پسر و 17 دختر) با محدوده سنی 14-5/1 سال وارد مطالعه شدند. تست های IgA-EMA، IgA-AGA و IgA توتال در همه بیماران انجام شد. کودکان آندوسکوپی و بیوپسی روده کوچک شدند و تقسیم بندی آسیب شناسی بر اساس درجه بندی مارش تعیین شد.
    یافته ها IgA-AGAو EMA-IgA به ترتیب در 5/87% و 5/77% بیماران مثبت شد. شایع ترین تظاهرات بالینی بیماران کم وزنی، اسهال مزمن و کم خونی بود. یافته های آسیب شناسی بیوپسی روده کوچک به ترتیب شامل مارش صفر (0%)، مارش I(15%)، مارش II (5/27%)، مارش III a (40 %)، مارش III b (5/12 %) و مارشIII c در 5% بیماران بود. از بین 2 تست سرولوژیک، آنتی بادی آندومیزیال ارتباط آماری معنی داری را با درجه آسیب شناسی نشان داد. حساسیت آنتی بادی آندومیزیال در مارش III، 100% بود.
    نتیجه گیریاین مطالعه ارتباط قابل توجه آماری را بین تست آنتی بادی آندومیزیال و درجه آسیب شناسی روده کوچک در کودکان مبتلا به سلیاک نشان داد.
    کلیدواژگان: سلیاک، کودکان، آنتی بادی آندومیزیال
  • کمال صولتی دهکردی، مهرداد کلانتری، حسین مولوی، حمید افشار، پیمان ادیبی صفحه 95
    زمینه و هدف
    درمان های دارویی و روانشناختی تا حدودی در بهبود کیفیت زندگی و علائم بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر موثر بوده است. هدف از این مطالعه مقایسه و اثر بخشی دارو درمانی توام با آرامسازی و دارو درمانی تنها در کیفیت زندگی، میزان و شدت علائم بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر با علائم غالب اسهال بوده است.
    روش بررسی
    نوع پژوهش در این مطالعه، تجربی و به روش کارآزمایی بالینی بود که به صورت پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. تعداد نمونه ها 64 بیمار با سندرم روده تحریک پذیر *(IBS) با علائم غالب اسهال بودند که براساس ملاک های تشخیصی رم (RomeIII) انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه دارو درمانی توام با آرامسازی و دارو و درمانی تنها تقسیم بندی شدند.
    *Irritable Bowel Syndrome
    یافته ها
    اختلاف معنی داری در کیفیت زندگی بین دو گروه دارو درمانی توام با آرامسازی و دارو درمانی تنها، هم در مرحله بعد از درمان و هم در مرحله پیگیری به دست آمد (05/0p<). در خصوص میزان و شدت علائم سندرم روده تحریک پذیر اختلاف معنی داری در مرحله بعد از درمان بین دو گروه به دست آمد (05/0p<). اما این اختلاف در مرحله پیگیری معنی دار نبود(05/0 p>).
    نتیجه گیری
    ترکیب درمان دارویی توام با آرامسازی می تواند در بهبود کیفیت زندگی و کاهش علائم بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر با علائم غالب اسهال موثر باشد اما عدم استمرار در این نوع درمان ها منجر به عود علائم بیماری می شود.
    کلیدواژگان: آرامسازی، سندرم روده تحریک پذیر، میزان و شدت علائم، کیفیت زندگی
  • بخش فارسی: مقالات گزارش مورد
  • مرتضی خطیبیان، پیمان عرب صفحه 101
    تب مدیترانه ای فامیلی یک سندرم ارثی است که با حملات راجعه تب و سروزیت مشخص می شود. درگیری کبد در این بیماری به همراه آمیلوئیدوز و یا به ندرت همراه با واسکولیت گزارش شده است.
    بیمار آقای جوانی با تابلوی حملات راجعه درد شکم و گاه تب و دردهای مفصلی بود که دچار افزایش آنزیم های کبدی به میزان خفیف تا متوسط در حین حملات می شد. پس از بررسی های تکمیلی و رد سایر علل هپاتیت، با اثبات وجود جهش ژنتیکی تب مدیترانه ای و تجویز کلشی سین تمامی علائم بالینی و آزمایشگاهی بیمار بهبود یافت.
    به نظر می رسد افزایش آنزیم های کبدی در این بیمار فقط در زمینه بیماری تب مدیترانه ای قابل توجیه باشد. چنان که تاکنون موارد معدودی از هپاتیت حاد کریپتوژنیک در زمینه حملات تب مدیترانه ای گزارش شده است.
    کلیدواژگان: تب مدیترانه ای فامیلی، هپاتیت، ترانس آمینیت
  • احمد شجری، حسن سلمان روغنی، شکوه تقی پور ظهیر، مریم خیراندیش صفحه 104
    سندرم رای با آنسفالوپاتی حاد و دژنرانس چرب کبد تعریف می شود و تابلوی بارز آن انسفالوپاتی، افزایش فشار داخل مغز، استفراغ و کاهش قند خون به دنبال یک بیماری ویروسی یا مصرف آسپرین است. میزان کشندگی و نقایص عصبی ناشی از این بیماری با تشخیص به موقع و اقدامات حمایتی فوری به طور واضحی کاهش می یابد.
    در این مقاله دختر بچه ی دو ساله ای معرفی می شود که به علت بی حالی و علائم مننژیسموس مراجعه کرده، پذیرش شد. بیمار سابقه مصرف دارو، بیماری ویروسی قبلی نداشت و به طور غیر معمول در سندرم رای قند نرمال داشت در نهایت با تشخیص سندرم رای تحت درمان قرار گرفت و با حال عمومی خوب مرخص شد با توجه به غیر معمول بودن تظاهرات، بیمار معرفی می شود.
    با وجود آزمایش های حاکی از سندرم رای، افت قند، سابقه مصرف دارو و بیماری ویروسی وجود نداشت. با وجود اغماء پاسخ به درمان دیده شد و بیمار با حال عمومی خوب مرخص شد.
    کلیدواژگان: سندرم رای، مننژیسموس، بیماری ویروسی
  • گزارش همایش های علمی، خلاصه مقالات دیگر و...
  • خلاصه مقالات منتشر شده در مجلات بین المللی گوارش و کبد
    صفحه 107
  • خلاصه مقالات فارسی منتشر شده در نشریات علمی و پزوهشی داخل کشور
    صفحه 118
  • تشخیص شما چیست؟
    صفحه 119
  • بخش انگلیسی: مقاله پژوهشی
  • میکائیلی، گوهری فر، شهرام، ربانی، مدیرزادچ، واحدی، الفتی، ناصری مقدم، ملک زاده صفحه 122
  • بخش انگلیسی: مقاله گزارش مورد
  • محمدرضا قدیر، علیرضا بخشی پور، شادی کلاهدوزان صفحه 127
  • بخش انگلیسی
  • خلاصه مقالات
    صفحات 131-136
|
  • Seyedmohammadhassan Emami, Somayeh Karimi, Amin Nemati, Shahnaz Amani, Cj Mulder Page 81
    Background
    Coeliac disease (CD) is characterized by malabsorption resulting from inflammatory injury to the mucosa of the small intestine by an inappropriate immune response to dietary gluten proteins. The aim of this study was to assess the prevalence of CD in our endoscopy unit by taking routine duodenal biopsies during upper GI endoscopy.Materials and
    Methods
    Nine hundred and thirteen patients referred to our clinic during a period of 18 months. Patients were divided into three subgroups according to their indications for endoscopy. Group I involved 142 patients with classical symptoms. Group II included 50 patients with the so-called associated disorders of CD and Group III was composed of 573 patients with atypical gastrointestinal symptoms. In all patients upper GI endoscopy was performed and biopsy specimens were taken from second part of duodenum.
    Results
    Seven hundred and sixty five patients were available for follow up. Nine patients were found to have CD (5 men, 4 women).The prevalence of CD in group I, II and III were 9/142 (6.3 %), 0/50 (0%), and 0/573 (0%) respectively. Significant differences in the prevalence of CD among these three subgroups were recognized (P‹0.05).
    Conclusion
    Patients should be selected for duodenal biopsies considering their clinical presentations, endoscopic findings, taking biopsies from all patients without any indications does not seem to be appropriate.
  • Farideh Moradi, Moghaddam, Hasan Saadatnia, Amirabbas Hassan, Zadeh Page 85
    Background
    There are many preparation regimens for bowel cleansing. Given their adverse effects, none of them have been considered perfect by the endoscopists. The aim of this study was to compare the effects of two bowel cleansing regimens on clean colonic preparation the subjectswell being and electrolyte balance.Materials and
    Methods
    Atotal number of 280 patients were randomly assigned to receive either magnesium sulfate (group A, N = 140) or polyethylene glycol (group B, N = 140) as a bowel preparation regimen for colonoscopy. Patients in group A received 120 ml magnesium sulfate 33%. Patients in group B received 2 liter Polyethylene Glycol one day before and 2 liter Polyethylene Glycol on the day of procedure. The quality of preparation was graded by an endoscopist who was blinded to the type of preparation. The simplicity of preparation method, taste of the preparation and their adverse effects were also recorded by an independentblinded investigator, using a questionnaire before the colonoscopy. Blood samples were taken from subjects before and after colonoscopy.
    Results
    The quality of bowel cleansing was significantly higher in group A (P=0.039). There was no significant difference between the two regimens regarding their side effects and the simplicity of preparation method. However, preparation taste was reported significantly worse in group A (p ‹0.001). Blood samples showed that creatinine and urea decreased more in groupAand potassium decreased more in group B, but all were within the normal limits.
    Conclusion
    Considering our results magnesium sulfate with regard to price and availability is recommended for bowel preparation.
  • Touran Shahraki, Nasrin Khalesi, Mansour Shahraki, Ali Bahari Page 91
    Background
    Coeliac disease is triggered by ingestion of gluten-containing cereals in genetically susceptible subjects. The aim of the study was to analyze correlation between serum antiendomysial antibody and antiglidin antibody and the grade of pathology in small intestine mucosa in children with celiac disease.
    Materials And Methods
    This cross-sectional analysis was carried out in a group of 40 children (23 boys, 17 girls) with age range of 1.5- 14 years. The IgA-EMA, IgAAGA and total IgA were evaluated in all subjects. All patients underwent endoscopic small intestine biopsy. Histopathologic assessment was evaluated with Marsh criteria.
    Results
    EMA and AGA were positive in 77.5 and 87.5%, respectively. The most common clinical presentations were underweight, chronic diarrhea and anemia. Histopathological assessment of small intestine mucosal biopsy revealed Marsh I, II, IIIa, IIIb and IIIc in 15%, 27.5%, 40%, 12.5% and 5%, respectively. From two serological tests, EMA showed a statistically significant correlation with the grade of pathology. Sensitivity of antiendomysial antibody was 100% in Marsh III.
    Conclusion
    This study demonstrated significant correlation between the presence of serum antiendomysial antibodies and the grade of pathology in small intestine mucosa.
  • Kamal Solati, Dehkordy, Mehrdad Kalantari, Hosein Molavi, Hamid Afshar, Peyman Adibi Page 95
    Background
    Pharmacotherapy and psychotherapy were previously used to increase the quality of life and decrease the severity and frequency of symptoms in patients with irritable bowel syndrome (IBS). The aim of this study was to compare the effect of using relaxation in addition to pharmacotherapy to reduce the severity and frequency of symptoms and to increase the quality of life in IBS patients with diarrhea (IBS-D).
    Materials And Methods
    This study was a randomized clinical trial. We had 64 IBS-D patients who were selected according to the ROME III criteria and were divided into two groups, randomly. In one group, they only took citalopram and other routine medicines (group A) and in the other group, along with medicines, relaxation therapy was used (group B).
    Results
    Therewas a significant difference in quality of life (QOL) between the two groups in both post-treatment and follow-up stages (p‹0.05) and there was a significant difference in post-treatment stage between groupAand group B in severity and frequency of symptoms (p‹0.05) but not in follow up stage (p›0.05).
    Conclusion
    Adding relaxation therapy to routine drugs in IBS-D patients could improve their quality of life and decrease the severity and frequency of symptoms although cessation of this new treatment may lead to relapse of symptoms.
  • Morteza Khatibian, Peyman Arab Page 101
    FamilialMediterranean Fever (FMF) is a hereditary syndrome characterized by recurrent attacks of fever and serositis. Liver involvement in FMF has been reported in association with amyloidosis or rarely with vasculitis.In this report, a 32 year-old man with recurrent attacks of fever, abdominal pain and arthralgia is described who had moderate increase in liver transaminases only during disease flares. FMF was diagnosed based on clinical picture, positive MEFV mutation and response to colchicine. Meanwhile, liver enzymes normalized after colchicine treatment. Despite a thorough work up, no known underlying liver disease was found to account for transaminitis.It seems that the only explanation for abnormal liver enzymes in this FMF case is transient hepatitis during FMF attacks which has already been described in few case reports on liver involvement in FMF.
  • Ahmad Shajari, Hasan Salman, Roghani, Shokouh Taghipour, Maryam Kheirandish Page 104
    Reye's syndrome is defined as fatty liver degeneration and acute encephalopathy following diffused abnormal mitochondrial activity. We reported a two year old girl admitted with lethargy and meningismus Despite no evidence of blood sugar decrease, history of previous viral disease or drug use, complete tests showed Reye syndrome as the final diagnosis. Conservative protocols and treatment including carnitine and antibiotic therapy were administered and finally, the patient was discharged in good condition. Normal blood sugar, no evidence of previous viral infection or drug use are uncommon manifestations in Reye's syndrome which were present in this case. Treatment included carnitine and antibiotic therapy with considerable response.
  • J. Mikaeli, H. Goharifar, F. Shahram, R. Rabbani, As Modirzadeh, Zn Hatmi, H. Vahedi, G. Olfati, Siavash Nasseri, Moghaddam, R. Malekzadeh Page 122
    Background
    Osteoporosis is a preventable and treatable disorder, reported with higher prevalence patients with ulcerative colitis but their relationship is controversial. Osteoporosis in these patients may be attributes to corticosteroid use, malnutrition and reduced intake of calcium and Vitamin D, lower levels of sex hormones, chronic inflammation and inflammatory cytokines. The aim of study was to compare bone mineral density (BMD) of femoral neck and lumbar spine in ulcerative colitis patients with age and sex matched controls.
    Materials And Methods
    This was a case-control Fifty patients with ulcerative colitis referred to Shariati Hospital and four private clinics from 2003 to 2006, were selected. Patients with history of long term corticosteroid use and postmenopausal women were excluded. The short term corticosteroid users (less than 3 month in the past 2 years) were included. Age and sex matched healthy Shariati Hospital staffs and their families were selected as control group. The Bone Mineral Density (BMD) was measured in lumbar spine (L1-L4), femoral neck and total hip sites. The effect of different factors such as age, sex and short-term corticosteroid use and disease duration and disease activity on BMD was evaluated in patient group. All variables were encoded and analyzed by SPSS -13.
    Results
    There was no significant difference between the case and the control groups in BMD of lumbar spine, femoral neck and total hip. There was no difference in decrease of BMD between males and females (P:NS). Short term corticosteroid use and disease activity at the time of densitometry had no impact on BMD of lumbar spines, femoral neck and total hip. (P:NS). Disease duration had negative effect on BMD of lumbar spine, femoral neck and total hip (P≤0.02). Aging decrease BMD of lumbar spine and femoral neck and total hip in these patients (P≤0.03).
    Conclusion
    Ulcerative colitis patients that are not prolonged users of corticosteroids, dont need screening for osteoporosis unless in special circumstances such as aging and long disease duration.
  • Mohammadreza Ghadir, Alireza Bakhshipour, Shadi Kolahdoozan Page 127
    The gastrointestinal tract is the most frequently involved extranodal location for MALT* lymphomas, but MALT lymphomas of the large intestine are rarely observed. A treatment for colorectal MALT lymphoma has not yet been established. In colonic MALT lymphomas, the literature suggests that surgical resection of localized lesion may be the best choice. In the present case, combination of multi-agent chemotherapy and radiotherapy was effective, though a long-term follow-up is definitively needed. In this report, a 56 year-old man with MALT lymphoma manifesting in colonoscopy as multiple mucosal discolorations and some localized granularity of the rectum mucosa is presented.