فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی اراک - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1388)

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1388)

  • ویژه نامه پژوهش در آموزش
  • تاریخ انتشار: 1388/11/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • نیره باغچقی، حمیدرضا کوهستانی صفحه 1
    مقدمه
    اشتباهات دارویی اعضاء تیم بهداشتی و درمانی می تواند سلامتی بیماران را به طور جدی به خطر بیاندازد. هدف از این تحقیق تعیین نظرات مربیان پرستاری در رابطه با علل و راهکارهای کاهش خطاهای دارویی دانشجویان پرستاری می باشد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی بود که در سال 1386 انجام شد. جامعه آن را مربیان بالینی دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی اراک، تشکیل می داد. 22 مربی بالینی پرستاری به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از یک پرسش نامه خود ساخته استفاده شد که شامل دو بخش اطلاعات دموگرافیک و سوالات مربوط به علل و راهکارهای کاهش خطاهای دارویی دانشجویان پرستاری بود.
    نتایج
    به ترتیب 50 و 100 درصد از مربیان حداقل یک بار شاهد اشتباهات دارویی اتفاق افتاده و در شرف وقوع بودند. شایع ترین علت اشتباهات دارویی دانشجویان پرستاری شامل کمبود اطلاعات داروشناسی، مهارت ضعیف محاسبات دارویی و بد خط بودن دستورات در کاردکس یا کارت دارویی بود.
    نتیجه گیری
    میزان اشتباهات دارویی دانشجویان پرستاری بالا می باشد. به نظر می رسد بعضی از علل آن مانند کمبود اطلاعات داروشناسی و محاسبات دارویی غلط با آموزش پرستار در زمان تحصیل ارتباط دارد. با استفاده از نتایج این تحقیق می توانیم به نقاط ضعف دانشجویان و یا نقاط ضعف نظام آموزشی خود آگاه شویم و در جهت رفع آن کوشا باشیم.
    کلیدواژگان: اشتباهات دارویی، دانشجویان پرستاری، آموزش پرستاری، پیش گیری
  • محمدرضا پالیزوان، ابوالفضل ژند، محمدرضا طاهری نژاد صفحه 9
    مقدمه
    موارد درک غلط مدل های ذهنی از پدیده هایی هستند که با مدل های علمی پذیرفته شده مغایرت دارند. هدف از انجام این تحقیق بررسی میزان شیوع درک غلط در مورد نیمه عمر و غلظت هورمون انسولین در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اراک است.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی از 153 دانشجوی مشغول به تحصیل در دو دانشکده پزشکی و پرستاری - مامایی دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال 1388 درخواست شد تا به دو سؤال در مورد نیمه عمر و غلظت هورمون انسولین جواب دهند.
    نتایج
    شیوع درک غلط در مورد نیمه عمر هورمون انسولین در دانشجویان پزشکی و پرستاری و مامایی به ترتیب برابر بود با 73، 88 و 85 درصد و شیوع درک نادرست در مورد غلظت انسولین در خون در این دانشجویان نیز به ترتیب 32، 26 و 20 درصد بود.
    نتیجه گیری
    درک غلط در مورد نیمه عمر و غلظت هورمون انسولین با شیوع نسبتا زیادی در دانشجویان همراه است و برای رفع آن باید تدابیر جدیدی از جمله اصلاح الگوی تدریس اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: یادگیری، درک غلط، نیمه عمر انسولین، غلظت انسولین
  • رحمت الله جدیدی، مسعود فاضلی، زهره عنبری صفحه 15
    مقدمه
    ضرورت بازنگری مستمر در برنامه های آموزش مداوم و روزآمد کردن اطلاعات پزشکان متناسب با نیازهای جامعه ضروری است. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان تطبیق محتوای برنامه آموزشی مدون گروه رادیولوژی با نیازهای آموزشی مشمولین آموزش مداوم انجام شد.
    روش کار
    در این پژوهش مقطعی در سال 1387 دیدگاه های40 نفر از پزشکان مشمول قانون آموزش مداوم که برای شرکت در برنامه مدون ثبت نام کرده بودند از طریق پرسش نامه ای بامقیاس لیکرت دربیش از30 عنوان آموزشی جمع آوری گردید. قبل از اجرا برنامه آموزشی اولویت های آموزشی نیازسنجی و بعد ازاجرا میزان پوشش وتطابق نیازها با محتوای برنامه ارائه شده بررسی شد.
    نتایج
    بیشترین نیاز آموزشی اندیکاسیون درخواست عکس قفسه سینه با میانگین 21/4 وکمترین نیاز ام.آر.آی مچ دست با میانگین 42/2 اعلام شد. پس از اجرای برنامه، بیشترین تطابق نیاز با محتوای آموزشی «اندیکاسیون درخواست ماموگرافی» (با میانگین17/4) و کمترین تطابق ام.آر.آی شانه و مچ دست با میانگین76/2 به دست آمد. هرچند همبستگی کلی بین نیاز و پوشش محتوای ارائه شده در هر دو قسمت اندیکاسیون درخواست و تفسیرگرافی ها وجود داشت ولی براساس اولویت نیازها نبود. ارتباط معنی داری بین سن پزشکان بانیازهای آموزشی وجود داشت(001/0p<). ولی در مورد جنس و سابقه خدمت این ارتباط معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    عدم پوشش کامل نیازها متناسب با اولویت های آموزشی اعلام شده از سوی مشمولان، توجه و تاکید بیشتر دبیران علمی و سخنرانان را برتامین نیازها درقالب اهداف ویژه آموزشی طلب می کند تا اثر بخشی آموزش های مداوم افزایش یابد.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، محتوای برنامه، آموزش مدوام پزشکی، رادیولوژی
  • سعید چنگیزی آشتیانی، محسن شمسی، ابوالفضل محمد بیگی صفحه 24
    مقدمه
    افت تحصیلی دانشجویان یکی از مشکلات عمده مراکز آموزش عالی کشور می باشد. از این رو پژوهش حاضر نیز با هدف بررسی فراوانی افت تحصیلی و برخی از عوامل موثر بر آن از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اراک صورت پذیرفته است.
    روش کار
    در طی یک مطالعه مقطعی تحلیلی 600 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال 1388 که حداقل یک ترم از دوره تحصیلی خود را گذرانده بودند با استفاده از پرسش نامه و مصاحبه مورد بررسی قرار گرفتند. پس از جمع آوری اطلاعات دانشجویان برحسب معدل کلاسی و ترم های مشروطی به 2 دسته دانشجویان موفق و ناموفق تقسیم شده و سپس داده ها تجزیه تحلیل و فراوانی افت تحصیلی و برخی از عوامل موثر بر آن مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    فراوانی افت تحصیلی 19 درصد بوده و اختلاف معنی داری بین جنس، وضعیت تاهل، معدل دیپلم پایین، میزان تحصیلات پدر، بومی بودن، فاصله بین اخذ دیپلم و ورود به دانشگاه و رضایت از رشته تحصیلی در بین دو گروه دانشجویان موفق و ناموفق وجود دارد(05/0>p). در حالی که ارتباط معنی داری بین متغیرهای سن، رشته تحصیلی، وضعیت اقتصادی خانوار، شغل مادر در بین دو گروه دیده نشد. هم چنین بیشترین راهکارهای موثربر کاهش مشکلات تحصیلی از دیدگاه دانشجویان شامل پذیرش دانشجویان براساس معدل دیپلم و استفاده از مشاوران تحصیلی ورزیده در دانشگاه می باشد.
    نتیجه گیری
    دست اندرکاران آموزش باید به شناسایی متغیرهای موثر بر عملکرد و افت تحصیلی دانشجویان بپردازند تا براساس شناخت دقیق آنها بتوان دانشجویان در معرض خطر را شناسایی و با مشاوره های مناسب امکانات بهتری را برای آنها فراهم نمود.
    کلیدواژگان: افت تحصیلی، دانشجویان، اراک
  • طوبی حیدری، نورالسادات کریمان، زهرا حیدری، لیلا امیری فراهانی صفحه 34
    مقدمه
    مطالعات متفاوتی عدم توانایی روش سخنرانی سنتی را نسبت به روش های یادگیری فعال در انتقال مفاهیم حیطه های بالاتر یادگیری نشان داده اند. هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر دو روش سخنرانی با باز خورد و سخنرانی به روش سنتی بر میزان یادگیری و کیفیت تدریس بود.
    روش کار
    در یک مطالعه تجربی27 نفر دانشجویان ترم چهارم کارشناسی مامایی به طور تصادفی به دو گروه «تدریس به روش سخنرانی با بازخورد» و«تدریس به روش سخنرانی» تقسیم شدند. مبحث مورد نظر توسط یک مدرس به صورت سخنرانی 90 دقیقه ای در گروه سخنرانی به روش سنتی و بلافاصله دو سخنرانی 35 دقیقه ای همراه بایک بحث 10 دقیقه ای پس از هر سخنرانی در گروه سخنرانی با بازخورد ارائه گردید. فرم اطلاعاتی، پیش آزمون، پس آزمون و فرم های نظر سنجی یکسان به ترتیب جهت بررسی مشخصات دموگرافیک، میزان یادگیری کوتاه مدت (بلافاصله پس از تدریس) و بلند مدت (4 ماه بعد) و کیفیت تدریس از دیدگاه دانشجویان استفاده شدند.
    نتایج
    اطلاعات دموگرافیک، کیفیت تدریس از دیدگاه دانشجویان، نمرات کلی و طبقه ای پیش آزمون، نمرات کلی پس آزمون (بلافاصله پس از تدریس) در دو گروه مشابه بود. نتایج نمرات طبقات یادگیری این پس آزمون در سطوح دانش و درک- فهم مشابه بودند، ولی نمرات طبقات کاربرد و تجزیه- تحلیل تفاوت های معنی داری را در دو گروه نشان دادند(011/0 p=). هم چنین نمرات کلی و طبقه ای پس آزمون 4 ماه بعد در دو گروه متفاوت نبود.
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از تاثیر روش سخنرانی با باز خورد در مقایسه با روش سخنرانی سنتی بر میزان یادگیری کوتاه مدت دانشجویان در طبقات کاربرد و تجزیه-تحلیل است.
    کلیدواژگان: سخنرانی با بازخورد، سخنرانی، یادگیری، کیفیت تدریس
  • کورش رضایی، حمیدرضا کوهستانی، زهره عنبری، فاطمه گنجه صفحه 44
    مقدمه
    یکی از مهم ترین عوامل مؤثر در یادگیری دانشجویان، سبک های یادگیری آنهاست. این مطالعه به منظور تعیین سبک یادگیری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال تحصیلی 88 – 1387 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی 241 دانشجوی ترم اول در بدو ورود به دانشگاه علوم پزشکی اراک در نیم سال اول 88- 1387 به شیوه سرشماری وارد پژوهش شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای حاوی سؤالات دموگرافیک و پرسش نامه سبک یادگیری کلب بود.
    نتایج
    سبک یادگیری اکثر دانشجویان جذب کننده (1/58 درصد) بود. سبک های همگرا (31/25درصد)، واگرا (37/10درصد) و انطباق یابنده (22/6 درصد) به دنبال آن قرار داشتند. در تمامی رشته ها نیز سبک غالب جذب کننده بود. اکثر دانشجویان اتاق عمل (2/56 درصد)، بهداشت مبارزه با بیماری ها (9/57 درصد)، بهداشت محیط (6/53 درصد)، پرستاری (9/43 درصد)، پزشکی (4/72 درصد)، علوم آزمایشگاهی(1/73 درصد)، مامایی(3/64 درصد) و هوشبری (65درصد) دارای این سبک بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به سبک های غالب جذب کننده و همگرا در بین دانشجویان پیشنهاد می گردد از روش های آموزشی سخنرانی و خودآموزی همراه با مطالب خواندنی، نشان دادن، استفاده از دیاگرام و دست نوشته های استاد و آموزش یک به یک استفاده شود. هم چنین باید مهارت های ارتباطی دانشجویان علوم پزشکی تقویت شود، زیرا که جذب کننده ها و هم چنین همگراها کمتر به موضوع هایی که مستلزم کار با افراد دیگر و مردم است علاقه نشان می دهند.
    کلیدواژگان: سبک یادگیری، دانشجو، علوم پزشکی
  • محمد رفیعی، قاسم مسیبی، مژگان نظام الدین صفحه 52
    مقدمه
    مطالعات مربوط به بررسی عوامل مؤثر بر ارزشیابی اساتید از رشد خوبی در دپارتمان های علمی برخوردار بوده است. علی رغم انجام تحقیقات در این زمینه، اکثر نتایج مطالعات به علت ناهمگنی داده ها مخدوش می باشد. هدف این مطالعه بررسی و تحلیل نمرات ارزشیابی اساتید دانشگاه علوم پزشکی اراک براساس برخی از عوامل مؤثر بر آن انجام گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه یک بررسی تحلیلی- مقطعی می باشد که بر روی کلیه اعضاء هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اراک از طریق سرشماری از سال 1380 الی 1385 انجام گرفته است. نمرات ارزشیابی اساتید از دیدگاه دانشجویان و عوامل مورد بررسی از بایگانی مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی مورد استفاده و تحلیل قرار گرفته است.
    نتایج
    میانگین نمرات ارزشیابی اساتید در 6 سال مورد بررسی از مقدار 03/15 الی 45/16 متغیر بوده است. میانگین نمرات ارزشیابی در این 6 سال از لحاظ آماری، اختلاف معنی دار داشته است. همبستگی ضعیف معکوسی بین تعداد دانشجویان کلاس و میانگین نمره ارزشیابی اساتید مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج ارزشیابی اساتید توسط دانشجویان در این مطالعه، در 6 سال مورد بررسی متغیر بود. لازم است متغیرهای مهمی مانند کلاس درس، عوامل تاثیر گذار بر دوره درس، اساتید، زمان ارائه درس مورد بررسی قرار گیرند و مطالعات تکمیلی با در نظر گرفتن این عوامل به عنوان منابع ناهمگنی صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، اساتید، دانشجو، دانشگاه
  • حیدر فراهانی، مهدی رهجونیا صفحه 63
    مقدمه
    آنچه یک پزشک را به طبیبی حاذق تبدیل می کند، همراهی علم و اخلاق خصوصا رعایت شئونات مذهبی بیمار می باشد. لذا مطالعه حاضر جهت بررسی آگاهی دانشجویان مقاطع مختلف علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اراک از احکام دینی در خصوص پزشکی صورت پذیرفته است.
    روش کار
    در یک مطالعه توصیفی مقطعی، پرسش نامه ای تهیه شد که حاوی 50 سؤال از احکام پزشکی بود. پس از تکمیل آن توسط 227 نفر از دانشجویان مقاطع مختلف پاسخ ها به طور محرمانه در صندوقی جمع آوری شد. در مرحله بعد،کتاب احکام پزشکی چهار تن از مراجع به شرکت کنندگان داده شد و پس از دو هفته مطالعه آن مجددا 50 سؤال احکام پزشکی تهیه و در اختیار آنها قرار داده شد.
    نتایج
    9/81 درصد زن و 1/18 درصد مرد بودند. دانشجویان مقطع علوم پایه قبل از آموزش کتاب دارای ضعیف ترین آگاهی بودند و دانشجویان مقطع مامایی در این مرحله دارای آگاهی بالاتری بودند(43 درصد). درصد تغییرات آگاهی تمام گروه ها از احکام پزشکی در مرحله دوم نسبت به مرحله اول از نظر آماری معنی دار بوده است(001/0>p).
    نتیجه گیری
    آگاهی دانشجویان مقاطع مختلف از احکام پزشکی معنی دار نبوده است. لیکن پس از آموزش آنان تغییرات قابل ملاحظه ای در آگاهی آنها از احکام پزشکی رخ داده است. لذا پیشنهاد می گردد در کنار آموزش علمی و عملی به دانشجویان مقاطع مختلف علوم پزشکی، آموزش احکام پزشکی نیز مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: احکام پزشکی، دانشجویان گروه پزشکی، آموزش
  • علی قضاوی، محمد رفیعی، قاسم مسیبی صفحه 73
    مقدمه
    یکی از مزایای کتب مرجع اینست که به شما اجازه می دهند تا بتوانید مطالبی که از جا انداخته، درست متوجه نشده و یا فراموش کرده اید را دوباره بازنگری کنید. این امر در مورد جزوه نویسی امکان پذیر نیست زیرا آنچه شنیده اید به سرعت و گاهی به طور کامل فراموش می شود. هدف از این پژوهش بررسی نگرش دانشجویان در خصوص علل تمایل آن ها به استفاده از جزوات درسی به جای کتب مرجع است.
    روش کار
    این مطالعه یک بررسی تحلیلی- مقطعی می باشد. حجم نمونه شامل 213 دانشجو در دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال 1387 در رشته های تحصیلی مختلف و ترم های تحصیلی متفاوت بود. اطلاعات مربوط به گرایش دانشجویان به جزوه نویسی براساس پرسش نامه معتبری جمع آوری و تحلیل شد.
    نتایج
    مهم ترین عوامل از نظر دانشجویان حجم زیاد کتب مرجع نسبت به جزوه، مدرک گرایی جامعه و عدم توجه به سطح سواد و میزان آگاهی هم چنین عدم تسلط کافی به زبان انگلیسی جهت کتب مرجع بوده است.
    نتیجه گیری
    گرایش به جزوه نویسی از عوامل اصلی رکود دانشجویان بوده و در نهایت منجر به از بین بردن روحیه و انگیزه تحقیق در آنها می شود.
    کلیدواژگان: جزوه نویسی، کتب مرجع، دانشگاه
  • نورالسادات کریمان، طوبی حیدری صفحه 81
    مقدمه
    تمایل به استفاده از پورتفولیو جهت ارزیابی، با هدف استفاده بهینه از فرهنگ ارزشیابی توسعه یافته است. پژوهش حاضر به منظور تعیین تاثیر روش ارزشیابی پورتفولیو بر میزان یادگیری و رضایت دانشجویان مامایی در کارآموزی بیماری های زنان اجرا گردید.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی کلیه دانشجویان ترم 6 مامایی دو دوره (42 نفر)، به طور تصادفی به دو گروه پورتفولیو و ارزشیابی روتین تقسیم شدند. گروه پورتفولیو مجموعه ای شامل گزارش کامل شرح حال، معاینه بالینی و ارایه نحوه کنترل بیماری براساس اهداف آموزشی کارآموزی، برای مراجعین به درمانگاه تهیه و در هفته آخر کارآموزی ارایه و با چک لیست ارزشیابی پورتفولیو ارزیابی شدند. از کلیه گروه ها در آخرین روز کارآموزی پس آزمون، امتحان بالینی و نظر سنجی به عمل آمد.
    نتایج
    دو گروه از نظر سن، نمرات پیش آزمون و نمره درس تئوری یکسان بودند. میانگین تفاوت نمره پیش و پس آزمون دردو گروه برای سطوح دانش و درک- فهم اختلاف معنی داری نداشت. میانگین نمرات سوالات کاربرد، تجزیه - تحلیل و سطوح بالاتر در گروه پورتفولیوبا اختلاف معنی داری از گروه ارزیابی روتین بیشتر بود(به ترتیب 001/0=p و02/0=p). میانگین نمره آزمون بالینی دردو گروه اختلاف معنی داری نشان داد. میانگین نمرات ارائه راه حل تشخیصی و درمانی و برقراری ارتباط بین آموخته های تئوری و بالینی در گروه پورتفولیو بیشتر بود. رضایت کلی دانشجویان از دو روش در حیطه آزمون و روش ارزشیابی یکسان بود.
    نتیجه گیری
    ارزشیابی پورتفولیو با افزایش مشارکت دانشجو در فرایند یادگیری و کمک به او در کاربرد اصول و مفاهیم تئوری در آموزش بالینی موجب افزایش میزان یادگیری خواهد شد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، پورتفولیو، یادگیری، رضایت دانشجویان
  • مجید نجفی کلیانی، شهناز کریمی، ناهید جمشیدی صفحه 89
    مقدمه
    واقعیت مهم آن است که همه پیشرفت ها و موفقیت های انسان ها در نتیجه یادگیری است. دانستن سبک های یادگیری دانشجویان به تهیه یک برنامه آموزشی به منظور یادگیری مطلوب و موثر کمک می کند، لذا هدف از این مطالعه مقایسه سبک های یادگیری و روش های ترجیحی تدریس دانشجویان رشته های مختلف علوم پزشکی می باشد.
    روش کار
    این مطالعه یک بررسی مقطعی - تحلیلی می باشد که در سال 1388بر روی تمامی دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه علوم پزشکی فسا انجام شد. برای جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه متغیرهای دموگرافیک و پرسش نامه استاندارد شده سبک های یادگیری کلب استفاده و تحلیل شد.
    نتایج
    سبک یادگیری اکثر دانشجویان علوم پزشکی همگرا (3/38درصد) و پس از آن سبک یادگیری جذب کننده (9/29درصد) بود. بیشترین فراوانی روش تدریس مورد علاقه دانشجویان بحث گروهی بود. بین رشته تحصیلی و سبک یادگیری دانشجویان ارتباط معنی داری از نظر آماری وجود داشت (011/0p=).
    نتیجه گیری
    از آنجایی که اکثریت دانشجویان دارای سبک یادگیری همگرا و جذب کننده بودند، توصیه می شود با توجه به تنوع سبک های یادگیری از روش های آموزشی متناسب با سبک های یادگیری دانشجویان استفاده شود.
    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، روش تدریس، دانشجویان
  • ابوالفضل محمدبیگی، علی قضاوی، نرگس محمدصالحی، فرهاد قمری، عاطفه سعیدی صفحه 95
    مقدمه
    امروزه اعتیاد به اینترنت یکی از مشکلات معمول می باشد که به صورت استفاده نادرست از کامپیوتر و اطلاعات اینترنت تعریف می شود. در دانشجویان معتاد به اینترنت انواع متفاوتی از مشکلات مرتبط با تحصیل ایجاد می شود. این پژوهش به منظور تعیین تاثیر وابستگی به اینترنت بر وضعیت تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال 88 انجام گردید.
    روش کار
    در یک مطالعه مقطعی- تحلیلی بر روی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اراک در بهار 88 که حداقل یک ترم از کل دوره تحصیل را گذرانده بودند، 426 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای تناسبی و اتفاقی وارد مطالعه شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه استاندارد اعتیاد به اینترنت یانگ انجام شد و پس از ورود داده ها به کامپیوتر با نرم افزار SPSS در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    میانگین و انحراف معیار سنی، معدل و نمره اعتیاد به اینترنت آزمون یانگ شرکت کنندگان به ترتیب برابر با 41/1±95/20 و 38/1±13/16 و 52/14±74/32 به دست آمد. وابستگی به اینترنت با تعداد واحدهای افتاده، تعداد واحدهای گذرانده، افت معدل کل در ترم های اخیر، ترم تحصیلی و مشروطی در طول دوره تحصیل ارتباط معنی داری نشان داد(05/0>p). اما با رشته، مقطع و دانشکده محل تحصیل مرتبط نبود(05/0
    کلیدواژگان: اعتیاد، اینترنت، دانشجویان، وضعیت تحصیلی
  • فرشته نارنجی، نسرین روزبهانی، لیلا امیری صفحه 103
    مقدمه
    بررسی دیدگاه دانشجویان و مدرسین پرستاری و مامایی به عنوان دو عضو مهم درگیر در امر آموزش می تواند گام موثری در تدوین برنامه آموزشی و ارزشیابی موثر و اثربخش این رشته ها باشد. هدف از این پژوهش بررسی دیدگاه دانشجویان و مدرسین بالینی پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اراک در رابطه با برنامه آموزشی و ارزشیابی بالینی موثر بریادگیری بالینی است.
    روش کار
    در طی یک پژوهش توصیفی در سال 1387 کلیه دانشجویان و مدرسین بالینی (84 نفر) وارد مطالعه شدند. ابزارگردآوری اطلاعات پرسش نامه واحدی مشتمل بر سه بخش اطلاعات دموگرافیک، برنامه آموزشی بالینی و ارزشیابی بالینی بود.
    نتایج
    میانگین سنی مدرسین و دانشجویان به ترتیب 7/38 ± 14/3 و 2/22± 18/2 سال و میانگین سابقه تدریس تئوری و بالینی مدرسین به ترتیب 04/6 ± 48/2 و 95/10± 9/2 سال بود. بیشترین درصد مدرسین (3/91) به میزان زیاد و خیلی زیاد بر لحاظ شدن آموزش مهارت های ارتباطی در برنامه آموزشی تاکید داشتند. بیشترین درصد دانشجویان (2/85) لحاظ کردن تفکر انتقادی و تقویت روحیه دانشجو را به میزان زیاد و خیلی زیاد در برنامه آموزشی بالینی با اهمیت شمردند. هم چنین بیشترین درصد مدرسین (3/78) ارزشیابی گام به گام دانشجو را به میزان زیاد و خیلی زیاد مهم دانستند. در حالی که بیشترین درصد دانشجویان (2/90) ارزشیابی از مدرسین و بازخورد به آنان را به میزان زیاد و بسیار زیاد در ارزشیابی برنامه آموزشی موثر شناختند.
    نتیجه گیری
    امید است نتایج این پژوهش بتواند در طراحی برنامه آموزشی و ارزشیابی بالینی موثر بر یادگیری بالینی دانشجویان پرستاری مامایی مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، ارزشیابی، آموزش بالینی پرستاری و مامایی
  • خدیجه نصری، منیزه کهبازی، افسانه نوروزی، شکوفه نصری صفحه 111
    مقدمه
    این مطالعه با هدف تعیین موانع و مشکلات آموزشی و راهکارهای بهبود مشکلات از دید دانشجویان پزشکی شهر اراک در سال86-1385 انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی بین کلیه کارورزان(28 نفر) و کارآموزان(44 نفر) پرسش نامه ای روا و پایا متشکل از 71 سوال پیرامون مشکلات مربوط به آموزش، تجهیزات، پرسنل، اساتید، انگیزه و شیوه ارزشیابی توزیع شد.
    نتایج
    1/68 درصد نامناسب بودن مدت آموزش علوم پایه، 1/86 درصد زیاد بودن دروس عمومی، 5/84 درصد عدم ارائه شرح وظایف و طرح درس(7/91 درصد) را در شروع دوره آموزشی مطرح نمودند. اکثریت دانشجویان خواستار یادگیری مهارت بالینی بر روی ماکت قبل از شروع کارآموزی(5/84 درصد) و کارورزی (7/79 درصد) بودند. بیشتر دانشجویان معتقد به تدریس پاتولوژی(1/86 درصد) و فارماکولوژی (2/97 درصد) هرکورس به همراه خود کورس دربالین بودند. آنها عدم تنوع کافی (8/71 درصد) وسائل کمک آموزشی و نامناسب بودن فضای سالن کنفرانس (9/54 درصد) و کتابخانه (1/76 درصد)، را بیان نمودند. 7/81 درصد نامناسب بودن رفتار و همکاری (6/58 درصد) پرسنل با دانشجو را گزارش کردند. در مقوله اساتید میانگین1/5 ±8/16 بود (از حداکثر 30). اکثریت دانشجویان نگران آینده شغلی مبهم (1/87 درصد) بودند و 6/78 درصد معتقد بودند که امتحانات سواد آنان را ارزیابی نمی کند.
    نتیجه گیری
    ارائه طرح درس در شروع هر دوره آموزشی و فراگیری مهارت بالینی بر روی ماکت قبل از شروع کارآموزی و کارورزی نیز از جمله در خواست های دانشجویان است که به راحتی قابل انجام است. ادغام دروس پایه و بالینی و تدریس پاتولوژی و فارماکولوژی هرکورس به همراه خود کورس در بالین در صورت اجرا می تواند فرا گیری دروس علوم پایه و بالینی را تسهیل کند.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، کارورز، مشکلات، کارآموز
|
  • Nayereh Baghcheghi *, Hamid Reza Koohestani Page 1
    Abstract
    Background
    Medication errors in healthcare professionals can threat the health of patient seriously. The purpose of this study is to investigate the comments of nursing educators about reasons and reduction strategies of medication errors in nursing students.
    Materials And Methods
    This descriptive study was done in 2008. Statistical population was included educators of nursing students in Arak nursing and midwifery school through census method, 22 nursing educators were studied. For data gathering, a self- made questionnaire including two sections of demographic information and questions about reasons and reduction strategies of medication errors in nursing students, was used.
    Results
    Respectively 50% and 100% of nursing educators have observed at least one occurred and were occurring medication errors. The most common causes of medication errors were lake of pharmacological information, poor drug calculation skills and illegible medication orders in drug card.
    Conclusion
    The rate of medication errors in nursing students was high. It seems; some causes like lake of pharmacological information and drug calculation, have associate with their education. Using these results, we can find the weaknesses of student or the educational system and resolve them
  • Mohammad Reza Palizvan *, Abalfazl Jand, Mohammad Reza Tahere Nejad Page 9
    Background
    Misconceptions of mental models are phenomena that are variance with accepted scientific models. Purpose of this study was to investigate the prevalence of misconception about half life and concentration of insulin hormone in students of Arak university of medical sciences.
    Materials And Methods
    In this descriptive study 153 undergraduates in medicine and nursing – midwifery faculties of Arak university of medical sciences in 2009, were asked to answer to two questions about half life and concentration of insulin hormone.
    Results
    The prevalence of misconception about half life of insulin hormone in medical, nursing and midwifery students were 75%, 80% and 85%, respectively, and prevalence of misconception about insulin concentration in blood were 31%, 26% and 20%, respectively.
    Conclusion
    Misconceptions about insulin half life and concentration exist in high percent of students and it is necessary to correct the teaching pattern.
  • Rahmat Allah Jadidi *, Masood Fazeli, Zohreh Anbari Page 15
    Background
    Necessary to making constant revisions in the continuous education programs and updating the physicians’ knowledge in accord to the needs of society seems to be essential. The present study was conducted to conformity of continuous educational programs’ content of radiology department with needs of Continuous medical education learners, Markazi province, 2008.
    Materials And Methods
    In this cross- sectional study, in 2008, the opinions of 40 physicians falling under continuous medical education (CME) were collected through a questionnaire on a Likert scale in more than 30 instructional topics. Before educational program performance, priorities in education were assessed and after performance, rate of coverage and requirements conformity with content was determined.
    Results
    The most educational need was indication of chest x-Ray with mean of 4.21 and the less need was wrist MRI with mean of 2.42. After program performance, the greatest conformity of needs with educational content was indication of mammography (mean= 83.1) and wrist and shoulder MRI (mean=53.2) which was the least required. Though, there was a general correlation between need and content coverage in both areas of graph indication order and interpretation, but was not base on priority needs. There was significant relationship between physicians needs with educational needs (p<0.001). But about gender and work experience was not significant relationship.
    Conclusion
    Lake of complete coverage of needs base on educational priority of CMS learners will seek greater attention and emphasis or scientific secretary and lecturer on needs in special educational objectives frame for accelerating of continuous education effectiveness.
  • Saed Changizy Ashtyani, Mohsen Shamsi *, Abolfazl Mohammadbeygi Page 24
    Background
    Educational decline is one of the most important problems in educational institutes. There for, present study was aimed to survey frequency of educational decline and some effective factors of student’s opinion in Arak University of Medical sciences, 2009.
    Materials And Methods
    In a analytical cross sectional study, 600 students passing at least one term of their course in Arak university of medical science in 2009, were determined by questionnaire and interview. After data gathering, students divided two groups, successful and non successful base n educational average and failed terms and then data were analyzed and determined frequency and some effective factors on it.
    Results
    Decline education frequency is 19% and there were significant difference between sex, marital status, average score diploma, educational level of father, hesitancy, gap between diploma and university admission and course satisfaction between two groups of successful and unsuccessful students (P<0/05). However, no significant correlation observed in age, course, family economic status and mother’s job (p>0/05). Also, most of effective problem solutions in student’s viewpoint are included admission in university base on diploma average score and use of expert consular.
    Conclusion
    Educational managers should be considering effective variables on performance and educational decline in students, in order to identifying high risk students and providing better facilities for them by appropriate consulting.
  • Tooba Heidari *, Noorolsadat Kariman, Zahra Heidari, Laila Amirifarahani Page 34
    Background
    Different studies have shown the inability of traditional lecture method to active teaching method in concept transmitting of higher learning domain. The aim of this study was comparing the effects of feedback lecture method and conventional lecture method on learning and quality of teaching.
    Materials And Methods
    In quasi-experimental study, 27 Arak medical science midwifery students who were in fourth semester, randomly, were divided to two groups of “teaching by feedback lecture” and “teaching by conventional lecture”. Desired topic were presented by one teacher as a 90- minute lecture in control group and as two 35-minute lectures with 10-minute discussion after each part in case group. Informational form, and post test and student' opinion form were used respectively to identify the demographic characteristics, short tem and long term learning and quality of teaching form.
    Results
    Demographic characteristics, quality of teaching form student’s opinion, total scores of pre and post test were similar in two groups. Results of teaching score in post test in knowledge and perception level were similar. But there was a significant difference between application and analysis level in two groups(p=0.011). Also, total and domain scores of post test after a month were not different in both groups.
    Conclusion
    Results indicated that learning by feedback lecture can be more effective than conventional lecture method in application and analysis domain.
  • Korosh Rezaei *, Hamidreza Kohestani, Fatemeh Ganjeh, Zoreh Anbari Page 44
    Background
    One of the most important effective factors on students’ learning is their learning style. This study was done to determine learning styles of students in Arak University of Medical Sciences in 2008.
    Materials And Methods
    In a descriptive cross sectional study, 241 first semester students in Arak University of Medical Sciences were selected by census sampling method. The data gathering tool was a questionnaire containing demographic questions and Kolb's learning style questionnaire.
    Results
    The most students learning style was assimilating (58.1%), Converging (25.31%), diverging (10.37%) and accommodating styles (6.22%) were followed. In all fields the most prevalent learning style was assimilating, too. The majority of operating room (56.2%), battle health with disease (57.9%), environment health (53.6%), nursing (43.9%), medical (72.4%), laboratory science (73.1%), midwifery (64.3%) and anesthesia students (65%) were this style.
    Conclusion
    Considering the assimilator and converging learning styles among students, it is recommended to use lecture and self learning, visual methods, diagrams, teacher’s handouts, and face to face learning methods. Also, communication skills of medical science students must be supported, because, assimilating and converging have less interest to communicate with others.
  • Mohammad Rafiei *, Ghasem Mosayebi Page 52
    Background
    Studies which related to effective factors on professors evaluation had a god improvement in academic department. Despite many researches in this area, most of the results have been unconvincing due to data heterogeneous. The aim of this study was to determind and analyze the scores of professors’ evaluation in Arak University of Medical Sciences base on some effective factors.
    Materials And Methods
    This study was an analytical cross-sectional that was carried out on all Arak University of Medical Sciences academic members with census method, during 2001-2007. The scores of professors’ evaluation base on students’ viewepoint and others factors were used and analyzed in achieve of Education Development Center (EDC).
    Results
    The scores mean of professors evaluation during this 6 years were various 15.03-16.45. Evaluation scores mean had significant difference. There were a V.S weak correlation between studens’ number and evaluation score mean.
    Conclusion
    The results of professor evaluation by students were various during 6 years. It must be determine important variables such as class, effective factors on educational period, professors and time of education, and supplementary studies were done by considering these factors.
  • Heidar Farahani *, Mahdi Mehdi Rahjoonia Page 63
    Background
    What makes a physician to a proficient one is accompanying science and moral together, especially observing religious features of the patient. Therefore, present study was conducted to evaluate the knowledge of Arak University of Medical Sciences students in medical religious in pre and post training, 2005-06.
    Materials And Methods
    In a descriptive cross-sectional study, questionnaire was prepared including 50 questions on medical religious commandments. After filling questionnaires by 227 students, were confidentially collected in a box. In next stage, the book on medical commandments according to four religious authorities was freely presented to the participants to be read within two weeks; then 50 questions about medical commandments were prepared again.
    Results
    In the present study, 81.9% were female and 18.1% were male. The basic sciences students were lower acquaintance before reading the book and midwifery students had better acquaintance (43%). The changing percentage of knowledge in all groups had significant difference with medical commandments in second period as compared to the first period, (p‹0.001).
    Conclusion
    The knowledge of students in different courses in medical religious commandments was not significant. But, after training, there have been considerable changes in their medical commandments knowledge. Therefore, it is recommended to train medical commandments in parallel with training scientific and practical courses.
  • Ali Ghazavi, Mohammad Rafiei *, Ghasem Mosayebi Page 73
    Background
    One advantage of a textbook is that you can refer back to the textbook for missed, misunderstood, or forgotten information. This does not apply to class lectures notes because heard things can forget quickly and thoroughly. The aim of this study was survey of student’s attitude about reasons of tendency to use lecture notes instead of textbooks.
    Materials And Methods
    This is an analytical cross-sectional study. Sample size was 213 students with different academic fields and terms. Data to students’ tendency to lecture notes were collected and analyzed by valid questionnaire.
    Results
    Most important factors in students’ opinion were, textbook contain is more than lecture notes, society’s tendency to academic degree, inattention to literacy and awareness levels and lack of sufficient proficiency on English language.
    Conclusion
    Tendency to usage of lecture notes is one of basic reasons of students’ stagnation and ultimately, leads to lose of their research morale and motivation
  • Nourossadat Kariman *, Tooba Heidari Page 81
    Background
    Tendency to use of portfolio for evaluating has been developed with the aim of optimum use of assessment culture. Present study was done to determine the effect of portfolio’s evaluation method on midwifery students’ learning and satisfaction in gynecology practical training.
    Materials And Methods
    In this qusi-experimental study, all midwifery students in sixth semester (n=42), were randomly allocated to portfolio and routine evaluation group. Based on educational goals, portfolio groups prepared package which consists of a complete report of history, physical exam and method of patient management for women whom visited gynecology clinic and were evaluated by a portfolio’s evaluation checklist. During the last day of their course, post test, clinical exam and opinion form were taken.
    Results
    The mean of age, score of pretest and gynecology theory were similar in both groups. The mean of pre and post test scores for students of both groups didn’t have significant difference for knowledge and comprehension levels. The mean score of application, analysis and cognitive higher levels questions in portfolio group were significantly greater than routine evaluation group (p=0.001, p=0.02, respectively). The mean of clinical exam score in both groups had a significant difference. In portfolio group, mean of diagnostic and therapeutic solution and Communication between theoretical and clinical leanings scores were more. Students’ overall satisfaction scores in two evaluation methods were similar.
    Conclusion
    Portfolio evaluation provides the opportunity for more learning by increasing the student’s participation in learning process and helping them to apply theory in practice.
  • Majid Najafi Kalyani *, Shahnaz Karimi, Nahidi Jamshidi Page 89
    Background
    The important reality is that all of human developments and successes are due to learning. Knowing students learning styles will help to produce an educational plan in order to optimal and effective learning. The aim of this study was the comparison of learning styles and preferred teaching methods of different students of medical sciences.
    Materials And Methods
    This study is a cross-sectional research. That was done on all students at Fasa Medical Sciences University in 2009. For data gathering, questionnaires of demographic variables and Kolb Learning Style Inventory (KLSI) was used and analyzed.
    Results
    Majority of students learning style was convergent learning (38.3%) and then assimilator learning style (29.9%). More frequent preferred teaching method was group discussion. There was a significant difference between learning styles and course of students (P=0.011).
    Conclusion
    Since, the majority of students had convergent and assimilator learning styles is recommended, considering the diversity of learning styles, educational methods related ro learning styles were using.
  • Abalfazl Mohamadbeigi *, Ali Ghazavi, Narges Mohammad Salehi, Farhad Ghamari, Atefeh Saeidi Page 95
    Background
    Now a day, internet addiction is a common problem that defines as abuse in computer and online information. In addicted students to internet may develop many types of problem in education. This research was designed to determine the effect of internet addiction on educational status of Arak university of medical sciences students, spring 2009
    Materials And Methods
    This analytical cross-sectional study was conducted on 426 Arak medical university students passing at least one term of his/her course in spring 2009. A Yang standard internet addiction questionnaire applied for data gathering and after data entry was analyzed in 0.05 significant levels.
    Results
    Mean and standard deviation of age, average of scores and Yang internet addiction score were as 20.95±1.41, 16.13±1.38 and 32.74±14.52, respectively. Internet addiction associated with number of failed and passed total, average decline in recent terms, educational term and obtaining average score under 12 (p<0.05). But didn’t associate with course, educational level and faculty of education (p>0.05).
    Conclusion
    Since internet addiction can affected the educational status inversely, and reduces average score and educational subsidence, endeavor for beneficial opportunities prevention is essential.
  • Fereshteh Narenji *, Nasrin Rozbahani, Leila Amiri Page 103
    Background
    Study of the nursing and midwifery instructors and students viewpoints, as two important groups in teaching proccess, can be effect on codifying and evaluating of educational program and effectiveness in this courses. The purpose of this study was to determine the effective educational and evaluation program on clinical learning from the nursing and midwifery instructors and students’ opinion in Arak University of Medical Sciences, 2008.
    Materials And Methods
    In a descriptive study in 2008, all students and clinical lecturer (n=84) were studied. The data gathering tool was a questionnaire consisted of three parts, demographic information, clinical education and evaluation program.
    Results
    The age mean of the teachers and students respectively were 38±3.14, 22.2±2.18 years and the mean of theoretical and clinical history teaching of instructors, respectively, were 6.04±2.48 and 10./95±2.9 years. The most percents of instructors (91.3%) emphasized on considering the communicating skills education in education program. The most percents of students (85.2%) emphasized on considering the critical thinking and moral students support. Also, the most percents of instructors (78.3%) emphasized on step by step evaluation. While, the most percents of students (90.2%) emphasized on the effect of teachers evaluation and reflected the results to them.
    Conclusion
    Hope to, this study results can be helpful to effective nursing and midwifery students’ lesson planning and evaluating.
  • Khadijeh Nasri *, Manijeh Kahbazy, Afsaneh Noroozy, Shokoofeh Nasri Page 111
    Background
    This study was done to asses the educational barriers and problems, and improves the problems from the medicine students’ viewpoint in Arak, 2006-07.
    Materials And Methods
    In this descriptive, cross-sectional study, a valid and reliable questionnaire concluding 71 questions about problems related to education, equipments, personnel, professors, motivation and evaluation methods was distributed among all interns (n=28) and externs (n=44).
    Results
    Inappropriate duration of basic science education was 68%, too much general lesson was 86% did not provide a task description was 84.5% and lesson plan was 91.7% were considered at the start of course. Most of students were asked for learning clinical skill on mulage before practicum (84.5%) and internship (79.9%). Most of students believed that teaching pathology (86.1%) and pharmacology (97.3%) of each course may present by that course in clinic. Lake of sufficient diversity (71.8%), training equipment and inappropriate conference hall (54.9%) and library (76.1%) were considered. Inappropriate behavior 81.7% and corporation with students (58.6%) were reported. About professors, the mean was 16.8±5.1. The most of students worried about their unclear occupational future (87.1%) and 78.6% were believed that exams can not evaluate their knowledges.
    Conclusion
    Asking for lesson plan present in start of course and clinical skills learning on the mulage before practicum and internship are including students demands that can easy to do. Umlaut of basic and clinical courses and teaching pathology and pharmacology courses in clinic can facilitate the basic and clinical courses learning.