فهرست مطالب

رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث - سال چهلم شماره 2 (پیاپی 81، پاییز و زمستان 1387)

نشریه رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث
سال چهلم شماره 2 (پیاپی 81، پاییز و زمستان 1387)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مصطفی احمدزاده صفحه 11
    دستاوردهای زبانشناسی معاصر، تفسیر ادبی قرآن کریم را وارد مرحله جدیدی کرده است. نظریه «سیستمی- نقشی هلیدی» در حال حاضر مورد توجه بسیاری از زبانشناسان است. هدف این نوشتار، آشنا ساختن مفسران و قرآن پژوهان با روش های جدید زبانشناسی در حوزه فهم متون دینی است. نگارنده بر اساس این نظریه و با روشی زبانشناختی، سوره عصر را تفسیر کرده و نکات جدیدی را درباره معناشناسی این سوره ارائه داده است. از جمله: ارتباط عاشقانه انسان با خداوند و دیگر انسان ها، بازتاب جهان گوینده، شنونده و خواننده؛ تقدیم و تاخیر حساب شده واژه ها؛ فراز و فرود آهنگ کلمات؛ پیوند اسرار آمیز اطلاع کهنه و نو؛ استفاده از انواع گونه های انسجام و ارتباط سلسله وار مفاهیم و معانی.
    کلیدواژگان: قرآن و زبانشناسی، تفسیر زبانشناختی، سوره عصر، زبانشناسی نقش گرا، نظریه سیستمی، نقشیهلیدی
  • حسن اصغرپور صفحه 37
    جستجو در منابع کهن روایی اهل سنت نشان می دهد که بخشی از آن ها با عنوان «کتاب الفضائل» به ذکر فضائل و مناقب افراد و گروه ها اشاره دارند. در نظر گرفتن فصلی جداگانه با این عنوان، در کنار دیگر ابواب و فصول حدیثی، از اهمیت این موضوع و اهتمام صاحبان جوامع حدیثی اهل سنت به گردآوری این دسته روایات، پرده برمی دارد. این گونه روایات را پس از گردآوری و بررسی می توان در هفت دسته (عرصه) جای داد: «فضائل برخاسته از رابطه فرد با پیامبر (ص)»، «دینی»، «قومی، قبیله ای و گروهی»، «نظامی امنیتی»، «علمی»، «اخلاقی» و «روایات اختصاصی اهل بیت (ع)». روایات مناقب و فضائل افراد یا گروه ها با اثرپذیری از شرایط مختلف زمانی، مکانی و...، از حد دلالت، ارزش و اعتبار متفاوتی برخوردار است که به هنگام استناد باید مورد توجه و دقت نظر قرار گیرد. فضائل و مناقب، یکی از حوزه های حدیثی است که از راه یافتن جعل و وضع در امان نبوده است، از این رو هنگام بهره گیری از این روایات و استناد به آن ها دقت نظر و احتیاط، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مناقب، فضائل، کتب شش گانه، اهل سنت
  • حسن ایمانیان، عبدالغنی ایروانی زاده صفحه 63
    نگاهی گذرا به قرآن کریم به نیکی روشن می سازد که برخی از آیاتش در نقد جامعه جاهلی همزمان با آن نازل شده است؛ نقدی که از کاستی ها و عیوب نقد انسانی پاک است. در قرآن کریم انواع متعددی از نقد - چون نقد اجتماعی، ادبی، تاریخی و روان شناسانه - دیده می شود و این به ما امکان می دهد که قرآن را اولین کتاب مسلمانان بنامیم. گرچه اسامی بسیاری از انواع نقدهای یاد شده، جدید و نو ظهوراند به راستی ریشه بیشتر آن ها در قرآن وجود دارد. جستار پیش رو نگاهی کوتاه است بر مهمترین ویژگی های نقد اجتماعی در قرآن و تفاوت های آن با نقد از نوع انسانی و نیز بیان شیوه های مختلف قرآن در بررسی رفتار های جامعه جاهلی و اسلامی آن زمان. از این رهگذر به بررسی موضوع کرم و بخشش نزد عرب جاهلی می پردازد و به این نتیجه می رسد که ظاهرا صفت بخشندگی آن ها به آن اندازه که زبانزد گشته نیست و در نسبت دادن آن به اعراب پیش از اسلام تا حد زیادی غلو شده است. دلایل نگارندگان بر این مدعا نوشته های برخی مورخان، نهج البلاغه، اندیشه و رفتار گروه صعالیک و از همه مهمتر استناد به آیات قرآن کریم است. به این معنا که بر خلاف شعر جاهلی که معمولا اعراب را بسیار بخشنده معرفی می کند، تاکید قرآن بر لزوم انفاق، به شیوه موازنه معکوس نوعی تناقض را برای خواننده معاصر آشکار می کند.
    کلیدواژگان: قرآن، نقد اجتماعی، نقد قرآنی و انسانی، جامعه جاهلی، بخشش، انفاق
  • بی بی زینب حسینی، محمد علی رضایی کرمانی صفحه 83
    در قرآن کریم آیات فراوانی با الفاظ مشابه وجود دارد که این پرسش را در ذهن خواننده ایجاد می کند؛ آیا در قرآن کریم تکرار وجود دارد؟ آیا این تکرار به بلاغت و فصاحت قرآن آسیب نمی رساند؟پاسخ به این پرسش ها سبب پیدایش دانشی به نام آیات متشابه لفظی گردیده است.
    در این نوشتار کوشیده شده است از این دانش تعریف روشنی داده شود و این آیات در تقسیم بندی جدید بررسی گردد. در آغاز وجوه اختلاف در آیات متشابه لفظی تبیین می شود. سپس راهکارهای قرآن پژوهان در توجیه این تفاوت ها را که خود از جهت نوع پاسخ به چند دسته کلی قابل تقسیم است- یادآور خواهد شد.
    در این نوشتار دیدگاه های سه تن از نویسندگانی که درباره این دانش کتابی سامان داده اند، ذیل آیات بیان می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، آیات متشابه لفظی، تقدیم و تاخیر، تناسب آیات و سور، شان نزول
  • مصطفی سلیمی زارع صفحه 111
    ابن بطائنی، علی بن ابی حمزه، از راویان فاسدالمذهب است؛ اما با این تفاوت که او دو دوره متمایز را در حیاتش پشت سر گذاشته است. مدتی بر طریق حق بوده و در آن دوران از راوایان امام صادق و کاظم (علیهما السلام) به شمار می رفته است؛ ولی در اواخر عمرش به کژراهه می رود و امامت امام رضا (علیه السلام) را منکر می شود. او روایات زیادی را در دوره استقامت خود از آن دو امام همام نقل کرده که از طریق گزارش صاحبان اصول روایی، مشایخ ثقات و اصحاب اجماع به جوامع روایی ما راه یافته است. به سبب مذمت هایی که از او در کتب تراجم شده است، فقی هان و عالمان ما موضع گیری متفاوتی در برخورد با روایات او داشته اند. منشا اختلاف آنان نیز به این بر می گردد که برخی زمان ادای روایات را دوره استقامت او می دانند و برخی دیگر دوره انحراف او. و این یک نوع دوگانگی در پذیرش یا عدم پذیرش روایات او ایجاد کرده است. اما بنا به قراینی، به نظر می رسد بیشتر روایت او مربوط به دوره استقامتش بوده است، از این رو می توان به روایات او، در صورت احراز شرایطی، اعتماد کرد و آن ها را ملاک عمل قرار داد. همان طور که عمل مشهور فقی هان و عالمان نیز همین بوده است.
    کلیدواژگان: علی بن ابی حمزه، فاسد المذهب، روایات، انحراف و استقامت، توثیق
  • رحیمه شمشیری، مهدی جلالی صفحه 135
    یکی ازاصول چهارگانه رجالی شیعه الفهرست اثر ابوجعفرمحمد بن حسن بن علی بن حسن طوسی معروف به شیخ الطایفه است.این کتاب چنان که از نام آن پیداست نوشته شد تا بیانگر اسامی آثار و تالیفات شیعه باشد؛ اما از آن جا که در جنب اطلاعات کتاب شناسی، فواید رجالی گوناگونی در آن دیده می شود، ازسوی دانشمندان مسلمان به عنوان یکی از چهار کتاب اصلی رجال شناخته گردیده است.
    اما در این مقاله به کتاب «الفهرست» شیخ صرفا به عنوان فهرست اصول و مصنفات نگریسته و سعی کرده ایم روش شیخ طوسی را در بیان اطلاعات عمومی پیرامون نویسندگان ومولفات آنان وچگونگی ارائه آن به دست آوریم.
    کلیدواژگان: شیخ طوسی، فهرست نگاری، الفهرست، مولفات شیعه
  • حسن نقی زاده صفحه 165
    روایت «من کذب علی متعمدا» از احادیث متواتری است که فریقین آن را به نقل از پیامبر(ص) در مجامع روایی خود ذکر کرده اند؛ اما هنوز درباره اعتبار سند، سلامت متن و جنبه های دلالی آن، زمزمه هایی به گوش می رسد. برخی از مستشرقان اصل این حدیث را مجعول و اندکی از حدیث پژوهان معاصر قسمتی از متن آن را مدرج تلقی کرده اند.
    این مقاله، با طرح پرسش هایی پیرامون حدیث یاد شده به جنبه های صدور و دلالت آن پرداخته است.
    کلیدواژگان: حدیث متواتر، من کذب علی متعمدا، وضع حدیث، حدیث مدرج، مستشرقان و حدیث، ابوریه و حدیث
|
  • Sayyid MuṢ, Ṭ, Afā, AḤ, Madzā, Da Page 11
    The contemporary linguistic achievements have taken the literary interpretation of the Holy Quran into a new stage. At present the Halliday's systemic-functional theory has received attention by many linguists. This article aims at acquainting the interpreters and Quran researchers with the new linguistic methodology in relation to understanding religious texts. Based on this theory and with a linguistic method, the writer has interpreted Sūrat al-‘Aṣr and presented new points on the semantics of this sūra. These points include: man's love relation to God and other human beings; the reflection of the world of the speaker, the listener, and the reader; the calculated priority and delay of the words; the peaks and valleys of the cadence of the words; mysterious bond between the old and the new datum; utilizing various types of cohesion and continuous relation of concepts and meanings.
  • Ḥ, Asan AsgharpŪ, R Page 37
    A search into the earlier tradition sources of the Sunnīs indicates that part of them, entitled Kitāb al-Faḍā’il, address the excellences (faḍā’il) and virtues (manāqib) of individuals and groups. Dedicating a separate chapter under this rubric along other chapters and sections of ḥadith collections reveals the importance of this issue and the endeavors of the compilers of Sunnī ḥadith collections in preparing this category of traditions. After compilation and examination, this type of traditions can be grouped into seven categories: excellences arisen from the individual's relation with the Prophet (S.A.W.); religious; ethnic, tribal, and group; military-security; scholarly; ethical; and the traditions dedicated to the Ahl al-Bayt (A.S.). Influenced by different temporal and spatial circumstances, the traditions regarding the virtues and excellences of individuals and groups vary in significance, value, and credibility which have to be taken into consideration and closely examined when being referred to. Excellences and virtues is one of the ḥadīth fields that have not been safeguarded against fabrication and forgery; thus, employment of such traditions and making reference to them seems to require close examination and precaution.
  • Ḥ, Usayn Ī, Mā, NĪ, Yan, AbdulghanĪ, Ī, RavanĪ, Zā, Da Page 63
    A brief look at the Holy Quran would clearly show that some of its verses have been revealed in criticizing the pagan (jāhilī) community contemporary to the time of Revelation, a criticism that is free from the deficiencies and defects of human criticism. Different kinds of criticisms – such as social, literary, historical, and psychological – are seen in the Holy Quran and this allows us to name the Quran as the first book of the Muslims. Although the appellations of many of the above-mentioned criticisms are newly devised, most of them are in truth rooted in the Quran. The present research is a brief glance at the most significant features of social criticism in the Quran and its difference with a human-type criticism as well as statement of various methods used by the Quran in examining the pagan and Islamic conducts of that era. In this respect, the writers examine the issue of bounty and generosity with the pagan Arabs and conclude that their attribute of generosity is not as strong as it has become known to be and the attribution of generosity to the pre-Islamic Arabs has been greatly exaggerated. The writer's reasons for this claim is the writings of some historians, Nahj al-Balāgha, the thoughts and behavior of the vagabonds and tramps (ṣ‘ālīk), and more important of all reference to the Holy Quran. That is to say, contrary to the pagan poetry that usually introduces the Arabs as very generous, the Quran's emphasis on the necessity of infāq (spend in charity) would reveal a kind of contradiction to the contemporary reader in a reverse balance manner.
  • BĪ, BĪ, Zaynab Ḥ, UsaynĪ, MuḤ, Ammad AlĪ, RiḌ, ā, 'Ī, Kermā, NĪ Page 83
    There are many verses in the Quran with literally similar words that bring the question to the reader's minds as to whether there are repetitions in the Holy Quran, and whether these repetitions do not damage the rhetorical excellence and eloquence of the Quran. Answer to these questions has led to the development of a science called Verses of Literal Similarity.It is attempted in this article to present a clear definition of this science and to study these verses in a new classification. In the beginning, the differences in verses of literal similarity are explicated. Then, the approaches of the Quran researchers in justification of these differences, which are themselves divisible into several overall categories in terms of the type of answers, are pointed out.Furthermore, the viewpoints of three writers who have each written a book about this science are stated.
  • MuṢ, Ṭ, Afā, SalĪ, MĪ, Zā, Ri Page 111
    ‘Alī b. Abi Ḥamza b. Baṭā’inī, is among the heretic (fāsid al-madhhab) transmitters of ḥadīth, with the difference, however, that he has left behind two distinguishable periods in his life time. For some time he had been on the right path and during that period he had been regarded as among the transmitters of ḥadīth from Imam al-Ṣādiq (A.S.) and Imam al-Kāẓim (A.S.), but toward the end of his life he was deviated and denied the Imamate of Imam al-Riḍā (A.S.). During his upright period, he had related from the two noble Imams many traditions which have found their way into our collections of ḥadīth through reports of the compilers of ḥadīth sources, trustworthy transmitters of ḥadīth, and the people of consensus. Because of the denunciations made of him in biography books, our jurists and scholars have taken different stances in dealing with his related traditions. Their disagreement is rooted in that some of them regard the time of relating the traditions to be during his upright period and others believe it to be during his deviation. This has created a kind of ambivalence in acceptance or rejection of his traditions. According to some evidences, however, most of his traditions seem to belong to his upright period; thus, his traditions can be trusted and counted on, if they meet certain requirements, as it has been so with other famous jurists and scholars.
  • RaḤ, Ī, Ma ShamshĪ, RĪ, MahdĪ, Jalā, LĪ Page 135
    One of the four major works of Shī‘a biographical studies (rijālī) is al-Fihrist by Abū Ja‘far Muḥammad b. Ḥasan b. ‘Alī b. Ḥasan Ṭūsī known as Shaykh al-Ṭā’ifa. As implied from its title, this book was written to represent the names of Shī‘a works and compilations; however, since besides bibliographical information various biographical references are also included in this book, Muslim scholars have recognized it as one of the major four works of biographical studies. In this article, however, we have considered Shaykh's Al-Fihrist simply as a catalog (fisrist) of principles (uṣūl) and works (muṣannafāt) and tried to figure out Shaykh Ṭūsī's methodology in expressing general information concerning the authors and their writings and the way it is presented.
  • Ḥ, Asan NaqĪ, Zā, Da Page 165
    The ḥadīth "Whoever deliberately ascribes a lie to me" is among the widely transmitted (mutiwātir) traditions, which both Shī‘a and Sunnī transmitters of ḥadīth have related from the Prophet (S.A.W.) in their ḥadīth collections; but still some whispers of doubt are heard about the validity of its sanad, soundness of the text, and its evidential aspects. Some of the orientalists have regarded this very ḥadīth as forged and fabricated and a few of the contemporary ḥadīth researchers have considered part of it to be mudraj (inserted).Raising questions concerning the above ḥadīth, the present article addresses certain aspects of its issuance and signification.