فهرست مطالب

Researcher Bulletin of Medical Sciences
Volume:12 Issue: 4, 2007

  • تاریخ انتشار: 1386/06/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هادی طبیبی، فریدون سیاسی، میترا مهدوی مزده، محمود جلالی، محمدرضا اشراقیان صفحه 259
    سابقه و هدف
    استرس اکسیداتیو و ناهنجاری های لیپیدی دو عامل اصلی بروز آترواسکلروز در بیماران همودیالیزی هستند. داروهای موجود جهت تصحیح ناهنجاری های لیپیدی، به صورت منفرد یا تجویز توام قادر به تصحیح کلیه ناهنجاری های لیپیدی موجود در بیماران همودیالیزی نیستند. لذا مطالعه حاضر به منظور تعیین اثرات تجویز توام ویتامین E با مقادیر کم و قابل تحمل اسید نیکوتینیک بر روی چربی ها و آپوپروتئین های سرم بیماران همودیالیزی هیپرتری گلیسریدمیک صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    دراین تحقیق که به روش کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور انجام شد، 39 بیمار همودیالیزی که غلظت تری گلیسرید آن ها درحالت ناشتا بین 230 تا500 میلی گرم در دسی لیتر بود به طور تصادفی به یکی از سه گروه دریافت کننده توام ویتامین E(mg/d600) و اسید نیکوتینیک (mg/d500)، اسید نیکوتینیک تنها (mg/d500)، و دارونما اختصاص داده شدند.کلیه بیماران مکمل های مربوطه را به مدت سیزده هفته دریافت کردند. در آغاز مطالعه و پایان هفته های ششم و سیزدهم بعد از 12تا 14 ساعت ناشتایی از بیماران خون گیری به عمل آمد. سپس غلظت چربی ها و آپوپروتئین های سرم بیماران تعیین و مورد قضاوت آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه، در گروه دریافت کننده توام ویتامین E و اسید نیکوتینیک، غلظت تری گلیسرید سرم به میزان معنی داری در مقایسه با گروه دارونما کاهش یافت. در گروه های دریافت کننده اسید نیکوتینیک تنها، و توام ویتامینE و اسید نیکوتینیک، غلظت HDL-C به طور معنی داری در مقایسه با گروه دارونما افزایش و نسبت LDL-C به HDL-Cکاهش یافت. میزان تغییرات کلسترول تام، LDL-C، apoAI، apoB100 و Lp(a) سرم بین سه گروه مورد مطالعه تفاوت آماری معنی داری را نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تجویز توام ویتامین E و اسید نیکوتینیک می تواند کلیه ناهنجاری های لیپیدی به استثنای بالا بودن Lp(a) را در بیماران همودیالیزی تصحیح نماید.
    کلیدواژگان: ویتامینE، اسیدنیکوتینیک، همودیالیز، چربی ها، آپوپروتئین ها
  • نعمت الله آهنگر، بهرام کاظمی، معصومه جرجانی * صفحه 273
    سابقه و هدف

    مطالعات متعددی وجود دارد که تفاوت بین دو جنس نر و ماده را در پاسخ به درد و اثرات ضد دردی داروهای اپیوئیدی نشان می دهد. در اغلب موارد، اپیوئیدها در جنس نر دارای اثرات ضد دردی بیش تری نسبت به جنس ماده بوده اند. در این مطالعه، ما تاثیر هورمون های استروئیدی گنادال را بر بیان ژن GIRK2، افکتور پس سیناپسی اصلی و مهم داروهای اپیوئیدی در سیستم عصبی مرکزی، بررسی نمودیم.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی موش های صحرایی نر و ماده نژادWistar در گروه های بالغ و نوزاد صورت گرفت. حیوانات بالغ خود شامل زیرگروه های دست نخورده، GDX، Sham، GDX+Testosterone بودند. از تکنیک RT-PCR نیمه کمی، جهت تعیین بیان ژن GIRK2 در بافت نخاعی حیوانات استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصله، در جنس نر بیان ژن GIRK2 در بافت نخاعی حیوانات نابالغ (نوزاد) با میزان بیان این ژن در حیوانات بالغ دست نخورده یا گنادکتومی شده تفاوتی نداشت. حذف هورمون های گنادال در گروه نر مشخصا موجب کاهش میزان بیان این ژن گردید. این تغییرات با جانشین درمانی حیوان تستکتومی شده با تستوسترون به حالت اولیه باز نگشت. اما در جنس ماده بیان ژن GIRK2 در حیوانات بالغ، اعم از دست نخورده یا گنادکتومی شده در مقایسه با حیوانات نابالغ (نوزاد) بسیار بالاتر بود. اواریکتومی حیوان ماده تغییر قابل توجهی در سطوح mRNA ژن GIRK2 ایجاد ننمود. همچنین هیچ گونه تفاوت جنسی در بیان ژن مذکور بین گروه های بالغ دست نخورده، و نابالغ (نوزاد) مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    به نظرمی رسد تنظیم نسخه برداری ژن GIRK2 در جنس نر بیش از جنس ماده تحت تاثیر هورمون های گنادال قرار می گیرد در حالی که در جنس ماده سایر فاکتورهای تکاملی و تغییرات دوره بلوغ روی بیان این ژن تاثیرگذار می باشند. مطالعات بیش تری برای روشن شدن مکانیسم دقیق این تغییرات بایستی انجام گیرد.

    کلیدواژگان: GIRK2، هورمون های استروئیدی گنادال، تفاوت جنسی، RT، PCR، موش صحرایی
  • منصور رضازاده آذری صفحه 283
    سابقه و هدف
    کارخانجات سیمان از صنایع استراتژیک کشور و دارای اثرات زیست محیطی بسیار جدی می باشند که توجه بیش تری را به ویژه در ارتباط با مدیریت پسماند کوره با مقادیر متنابهی از ترکیبات کروم شش ظرفیتی سرطانزا را می طلبد. در مطالعات قبلی خنثی سازی ترکیبات کروم شش ظرفیتی در فاز مایع مورد بررسی قرار گرفته شده است، ولی با توجه به ویژگی مشکلات صنایع سیمان ایران در مورد دفن پسماند کوره در زمین های اطراف کارخانجات سیمان کشور، هدف اصلی این تحقیق بر اساس طراحی یک روش خنثی سازی ترکیبات کروم شش ظرفیتی در فاز جامد در نظر گرفته شد.
    مواد و روش ها
    احیاء ترکیبات کروم شش ظرفیتی در پسماند کوره (فاز جامد) در شرایط آزمایشگاهی، راکتورهای محیط و با امکانات محلی برای تامین مواد آلی احیاء کننده به صورت تفاله چغندر و مقادیر جزئی ترکیب آهن دوظرفیتی انجام گردید. آنالیز ترکیبات کروم شش ظرفیتی محلول و غیرمحلول به روش شماره7600 NIOSH انجام و راندمان احیاء کروم شش ظرفیتی محلول محاسبه گردید.
    یافته ها
    راندمان احیاء ترکیبات کروم شش ظرفیتی در پسماند جامد کوره در راکتور های آزمایشگاهی و در راکتورهای شبیه ساز دفن محیطی در دمای هوای زمستانی حداقل6- و حداکثر 10 درجه سانتیگراد برای یک دوره زمانی 11 به ترتیب 100% و80% اندازه گیری شد. با توجه به سمیت ترکیبات کروم شش ظرفیتی و نیاز به حصول راندمان بهتر راکتورهای شبیه ساز دفن محیطی با سیستم برگشت شیرابه، بهنیه سازی گردید و راندمان احیاء ترکیبات کروم شش ظرفیتی در این راکتورهای در دمای محیطی نزدیک به صد در صد اندازه گیری شد. راندمان در شیرابه تمام راکتورها آزمایشگاهی و محیطی در حد 100% مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    به نظر میرسد روش ارائه شده در این مطالعه برای احیاء ترکیبات کروم شش ظرفیتی در فاز جامد با توجه به در دسترس و ارزان بودن تفاله چغندر، می تواند به عنوان یک روش عملی برای حل معضل زیست محیطی پسماندهای جامد حاوی ترکیبات مخاطره آمیز سرطان زای کارخانجات سیمان به کار گرفته شود. با توجه به راندمان مطلوب احیاء ترکیبات کروم شش ظرفیتی در این مطالعه پسماند جامد کوره نیز می تواند برای ساخت آجرهای کرومیت بازیابی گردد.
    کلیدواژگان: ترکیبات کروم شش ظرفیتی، خنثی سازی ترکیبات سرطان زا، آجر کرومیت، تفاله چغندر، آهن دو ظرفیتی
  • فرهاد ملک زاد، محمد اربابی، پرویز طوسی، ناهید محتشم، مرتضی مهاجر، مهناز جابریان صفحه 293
    سابقه و هدف
    با توجه به نقش گیرنده های اپیوئیدی در درک حس خارش به صورت محیطی و مرکزی، این مطالعه به منظور تعیین اثر نالتروکسان بر خارش بیماران مبتلا به اگزما در مقایسه با پلاسبو انجام شد.
    مواد و روش ها
    38 بیمار مبتلا به اگزمای خارش دار وارد مطالعه شدند. به صورت دو سوکور، 20 نفر پلاسبو و 18 نفر نالتروکسان (50 میلی گرم روزانه) به مدت 2 هفته دریافت کردند. میزان خارش با معیار دیداری Visual Analogue Scale توسط بیمار گزارش شد که به ترتیب در ابتدای مطالعه، پایان هفته اول و هفته دوم ثبت گردید. یافته ها با آزمون دقیق فیشر و Mann-Withney U تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نالتروکسان و پلاسبو هر دو باعث کاهش میزان خارش شدند، اما نالتروکسان در کاهش میزان خارش نسبت به پلاسبو در پایان هفته اول (P< 0/005) و پایان هفته دوم (P < 0/001) مؤثرتر بود. عوارض جانبی (به طور عمده تهوع و خواب آلودگی) در سه نفر مشاهده شد (2 نفر در گروه نالتروکسان و 1 نفر در گروه دارو نما).
    نتیجه گیری
    نالتروکسان نسبت به پلاسبو در کاهش خارش بیماران مبتلا به اگزما مؤثرتر است. لذا می توان از آن به عنوان درمان کمکی در درمان خارش استفاده نمود.
    کلیدواژگان: نالتروکسان، خارش، اگزما
  • منیره مجلسی، زهرا کاشی تراش اصفهانی، سعید علیزاده، فرخ فروتنی، لطیف گچکار صفحه 299
    سابقه و هدف
    جمع آوری، جداسازی و دفع زباله های بیمارستانی به دلیل تهدید سلامت جامعه از اهمیت بسزایی برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت مدیریت زباله های بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1384 به اجرا درآمد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تمامی 13 بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با روش توصیفی و از طریق تکمیل پرسشنامه با تکنیک مشاهده ای و مصاحبه ای بررسی شدند و توزین زباله ها در دو بیمارستان آیت الله طالقانی و مسیح دانشوری در دو فصل زمستان و تابستان در سه روز متوالی انجام و با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین کل بیمارستان های مورد مطالعه، 2/69% از سطل و کیسه پلاستیکی برای نگهداری زباله استفاده می کردند. در 8/30% آن ها زباله به صورت دستی جمع آوری شده و در 2/46% آن ها وسایل جمع آوری زباله ضدعفونی نمی شدند. 4/15% جایگاه موقت زباله نداشتند. در 3/27% از جایگاه های موقت، تنها شیر آب و مجرای فاضلاب رو وجود داشت و فاقد سردخانه بودند. در 7/7% از بیمارستان ها محوطه باز بیمارستان، جایگاه موقت بود. در 25% از بیمارستان های تولید کننده زباله رادیواکتیو، محل جمع آوری این زباله ها با زباله های معمولی یکی بود. ظروف نگهداری زباله های رادیواکتیو در50% از بیمارستان ها سربی نبود. در هیچ یک از بیمارستان ها، تسهیلات ایمنی لازم در نظر گرفته نشده بود. در 4/15% موارد، زباله های بیمارستانی بازیافت می شدند. در 3/92% بیمارستان ها زباله های عفونی از معمولی تفکیک نمی شدند. 4/15% بیمارستان ها کیسه مخصوصی جهت جداسازی زباله های عفونی نداشتند و 3/92% از بیمارستان ها زباله های عفونی و معمولی را با هم به بیرون حمل می کردند. در هیچ یک از بیمارستان ها بی خطرسازی زباله ها صورت نمی گرفت. در 9/76% بیمارستان ها افراد هیچ گونه آموزشی ندیده بودند. حجم زباله تولیدی بیمارستان ها به طور متوسط در شبانه روز 9/6426 لیتر به دست آمد. روزانه 41/407 کیلوگرم زباله در دو بیمارستان طالقانی و مسیح دانشوری تولید می شود که 7/49% این زباله ها عفونی می باشند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد که وضعیت مدیریت مواد زائد در بیمارستان های مورد مطالعه مطلوب نمی باشد. لذا می بایستی روش های بی خطرسازی زباله های بیمارستانی و جداسازی زباله های خطرناک از معمولی به طور جدی مورد توجه قرار گرفته و آموزش کارکنان بیمارستان به صورت جدی پیگیری شود.
    کلیدواژگان: زباله بیمارستانی، تفکیک، جمع آوری، انتقال، دفن، مدیریت
  • محمد میناکاری، مهسا مولایی، حمید محقق شلمانی، امیر هوشنگ محمد علیزاده، نصرت الله نادری، رضا مشایخی، محمدرضا زالی صفحه 313
    سابقه و هدف
    استئاتوز کبدی و عفونت مزمن با ویروس هپاتیت B از علل شایع بیماری های مزمن کبدی در ایران به شمار می روند. ارتباط بین هپاتیت های ویروسی و استئاتوز در مطالعات مختلفی در دنیا بررسی و اثبات شده است. در مورد هپاتیتC عواملی مثل ژنوتیپ ویروس و شاخص های متابولیک خود بیمار در بروز و شدت استئاتوز نقش دارند. اما در مورد همراهی هپاتیت B و استئاتوز، مطالعات محدودی انجام شده و نقش عوامل مربوط به میزبان در ایجاد استئاتوز در این بیماران بیش تر بوده است. تاکنون در کشور ما، مطالعه ای درباره هم زمانی استئاتوز و هپاتیتB انجام نشده و با توجه به شیوع بالای این دو بیماری، بررسی ارتباط آن ها ضروری است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 71 بیمار با عفونت مزمن ویروس هپاتیت B تحت بیوپسی کبد قرار گرفتند. 41 بیمار (7/57%) بدون استئاتوز کبدی و 30 بیمار (3/42%) دارای استئاتوز قابل ملاحظه بودند. عوامل مختلف مربوط به میزبان و ویروس در دو گروه مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    از نظر سن و جنسیت در دو گروه اختلاف معنی داری وجود نداشت. از عوامل مربوط به میزبان، میانگین BMI و قند خون ناشتا و کلسترول و تری گلیسیرید و GGT سرم در گروه دارای استئاتوز به طور معنی داری بیش تر از گروه بدون استئاتوز بود (05/0< P). دو گروه از نظر میانگین ALK-P، ALT، AJT، فاقد تفاوت معنی دار بودند. همچنین از نظر فراوانی عوامل ویروسی نظیر مثبت بودنHBeAg، میانگین viral load و میانگین Stage فیبروز کبد در دو گروه اختلاف معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد عوامل مربوط به میزبان شامل قندخون، کلسترول و تری گلیسیرید و GGT و BMI با وجود استئاتوز در زمینه عفونت مزمن با ویروس هپاتیت B همراهی داشته باشند ولی عوامل ویروسی بررسی شده HBeAg و viral Load چنین همراهی را نشان نمی دهند. توصیه می شود در مطالعات بعدی نقش عوامل ویروسی دیگر مثل ژنوتیپ ویروسی و نیز ارتباط استئاتوز کبدی با سیر بیماری و پاسخ به درمان هپاتیت مزمن B نیز بررسی شود.
    کلیدواژگان: استئاتوز، ویروس هپاتیت B، بیماری مزمن کبدی
  • سید اسماعیل حسن پور، ناصر محمدخواه، فیض الاه نیازی، خلیل رستمی صفحه 319
    سابقه و هدف
    آسیب عصب صورتی علل مختلف داشته و درمان های گوناگون برای آن مطرح است که مورد بحث جراحان پلاستیک است. این مطالعه به منظور تعیین کارآیی میوپلاستی عضله گیجگاهی (Temporal Myoplasty) برای اصلاح دفورمیتی صورت در بیماران مبتلا به فلج نیمه ی صورت مراجعه کننده به بیمارستان پانزده خرداد طی سال های 85-81 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی کارآزمایی بالینی از نوع مقایسه قبل و بعد از عمل بر روی شش بیمار مبتلا به فلج نیمه ی صورت که به طور مستمر مراجعه نموده و کاندید خوبی برای جراحی میکروسکوپی نبودند و یا خود تمایل به انجام عمل انتقال عضله آزاد را نداشتند انجام شد. در این بیماران روش جدید انتقال تاندون عضله گیجگاهی به گوشه لب بدون استفاده از گرافت در یک مرحله انجام شد. بیماران به طور متوسط به مدت دو سال پیگیری شدند. این بیماران از نظر سن، جنس، علت فلج صورت، مدت زمان از وقوع ضایعه، عوارض و دامنه حرکت گوشه لب بررسی شدند و ضمن گرفتن فوتوگرافی قبل و بعد از عمل و معاینات بالینی، نتایج مورد ثبت و ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    از شش بیمار عمل شده، چهار نفر زن و دو نفر مرد در سنین 14±2/38 بوده. علت ضایعه در این بیماران در سه مورد تروما، در یک مورد مادرزادی، در یک مورد جراحی تومور، در یک مورد تمپانوپلاستی بود. مدت بیماری 11±7/28 بود. بعد از عمل، عارضه قابل ذکری مشاهده نشد. نتیجه عمل در حالت عادی صورت (static) در مرحله زودرس در 50% موارد خوب و در 50% عالی بود و در مرحله تاخیری، 66% عالی، 17% خوب و 17% متوسط بود. نتیجه عمل در حالت انقباض عضلات (dynamic) در مرحله زودرس در تمام بیماران خوب بود ولی در مرحله تاخیری این نتیجه در 50% موارد عالی، 33% خوب و 17% متوسط بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد بازیابی حرکات لب از طریق میوپلاستی عضله گیجگاهی را می توان به عنوان جایگزین قابل قبولی برای عمل استاندارد فلج نیمه ی صورت یعنی عمل جراحی میکروسکوپی در بیمارانی که تحمل عمل طولانی را ندارند یا تمایل به انجام جراحی میکروسکوپی انتقال عضله ندارند به کار برد. پیشنهاد می شود یک تحقیق تجربی کامل در این زمینه صورت گیرد.
    کلیدواژگان: فلج صورتی، میوپلاستی، عضله گیجگاهی، حرکاتstatic
  • پیمان محمدی تربتی، نازیلا رستگار راد صفحه 329
    سابقه و هدف
    بیماری تالاسمی یکی از شایع ترین بیماری های ارثی کشور ماست. لذا استفاده از بهترین روش‎های آزمایشگاهی برای غربالگری زوجین از نظر افزایش سطح خونی HbA2 حائز اهمیت و ضروری است. هدف از این مطالعه مقایسه کارآیی روش کروماتوگرافی تعویض کاتیونی دستگاه HbGold با روش مرجع یا استاندارد طلایی میکروکروماتوگرافی می‎باشد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به روش کارآزمایی بالینی تشخیصی بر روی 321 نمونه خون EDTA که به طور تصادفی بر مبنای نتایج آزمون‎های RDW-CBC به عنوان فرد سالم یا ناقل بتاتالاسمی شناسایی و تفکیک شده بودند، انجام گرفت. مؤلفه های عملکردی هر دو متد از جمله عدم دقت، عدم صحت و حداکثر خطای مجاز آنالیتیک روش کروماتوگرافی تعویض کاتیونی HbGold با روش استاندارد طلایی میکروکروماتوگرافی مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان می‎دهد که عدم دقت و عدم صحت روش HbGold از حد مجاز تعریف شده کم تر است. خطای سیستماتیک و خطای رندوم این متد به ترتیب 4/2 و 5/2% بود. و خطای مجاز کلی آنالیتیک 9/4% می‎باشد که هر سه مؤلفه در دامنه قابل قبول است. عملکرد این متد 2/3 سیگما بوده و در محدوده مارژینال است و دامنه مرجع آن 18/3-62/1% می‎باشد.
    نتیجه گیری
    نقطه عملکرد دستگاه HbGold در مقایسه با روش استاندارد طلایی در سطح پایین‎تر یعنی سطح مارژینال قرار دارد. لذا استفاده از این متد نیازمند به کار گرفتن ضوابط کنترلی چند قانونی و چندسطحی است تا با حفظ احتمال رد کاذب جواب به میزان کم تر از 3% احتمال شناسایی خطاهای واقعی را در محدوده بیش از 90% تنظیم نماید. وجود دامنه پنجره به میزان 32/0 در روش HbGold امکان تفکیک بهتر افراد سالم و ناقلین بتاتالاسمی را در مقایسه با روش مرجع فراهم می‎آورد.
    کلیدواژگان: هموگلوبین A2، کروماتوگرافی تعویض کاتیونی، میکروکروماتوگرافی، HbGold
  • ساغر صالحپور، هانیه ژام، مهناز حکیمی فرد، اذن الله آذر گشب صفحه 339
    سابقه و هدف
    نظر به شیوع بالای بیماری اندومتریوزیس درجمعیت خانم های سنین باروری و تاثیر آن درایجاد دردهای مزمن لگنی، ناباروری، کاهش باروری و دیسپارونی و لزوم تشخیص قطعی و درمان این بیماری، این تحقیق با هدف تعیین قدرت روش مشاهده ای لاپاراسکوپی در تشخیص اندومتریوزیس بر اساس استاندارد هیستوپاتولوژی، در مراجعین به بیمارستان مهدیه در فاصله بین تیر ماه 1383 لغایت اسفند 1384 صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تشخیصی، 30خانم در سنین باروری با میانگین سنی 14/5 ± 6/28 سال که با شکایت درد مزمن لگن، نازایی اولیه یا ثانویه، دیسمنوره یا دیسپارونی مراجعه کرده بودند تحت لاپاروسکوپی تشخیصی قرارگرفتند. در تمام موارد از مناطق مشکوک به اندومتریوزیس بیوپسی برداشته شده و نمونه ها جهت بررسی پاتولوژی ارسال گردید. همچنین نمونه هایی از پریتوئن به ظاهر سالم نیز جهت رد وجود اندومتریوزیس میکروسکوپیک برداشته شد. ارزش اخباری مثبت و منفی، حساسیت و ویژگی تشخیص مشاهده ای لاپاراسکوپی بر اساس تشخیص هیستوپاتولوژیک (به عنوان روش قطعی آن) مورد محاسبه قرارگرفت.
    یافته ها
    از میان 30 بیمار تحت مطالعه، شیوع متوسط اندومتریوزیس قابل تشخیص به روش مشاهده ای 63% بود که 42% آن توسط بررسی های هیستوپاتولوژیک تایید شد. دراین مطالعه ارزش اخباری مثبت روش مشاهده ای 42%، حساسیت آن 8/88%، ارزش اخباری منفی 9 /90% و ویژگی آن 6/47% بود.
    نتیجه گیری
    روش مشاهده ای درتشخیص دقیق این بیماری، از قدرت بالایی برخوردار نبوده و تشخیص اندومتریوزیس می بایستی بعد از تایید هیستوپاتولوژیک مطرح گردد.
    کلیدواژگان: اندومتریوزیس، لاپاروسکوپی، هیستوپاتولوژی
  • علی استکی، تنی هاجسون صفحه 345
    سابقه و هدف
    از عوارض شاخص بیماری اسکلروز متعدد می توان به لرزش حرکتی در دست این بیماران اشاره کرد که موجب افت شدید کیفیت زندگی ایشان می گردد. یکی از روش های کاهش این عارضه استفاده از تحریک عمقی تالاموس است. هدف این مطالعه اندازه گیری کمی لرزش حرکتی و بررسی میزان تاثیر تحریک عمقی تالاموس بر آن می باشد.
    مواد و روش ها
    از یک سیستم تصویربرداری ویدئویی برای تعیین موقعیت نشانگر مادون قرمز نصب شده بر روی نوک انگشت اشاره استفاده شد و هر دو دست چپ و راست 6 فرد سالم و 7 بیمار مورد آزمایش قرار گرفت. از افراد مورد آزمایش خواسته شد که دست خود را بین دو نشانگر نزدیک و دور که بر روی یک میز نصب شده بود، چند مرتبه به صورت رفت و برگشتی، حرکت دهند. این آزمایش سه مرتبه تکرار شد. بیماران این آزمایش را در دو حالت، یک مرتبه با محرک خاموش و یک مرتبه با محرک روشن، انجام دادند. «انحراف از مسیر مستقیم» و «قدرت انباشته» به عنوان دو شاخص لرزش حرکتی، اولی در طول زمان و دیگری در فرکانس های متفاوت لرزش محاسبه شد.
    یافته ها
    «انحراف از مسیر مستقیم» در افراد سالم به طور معنی دار کم تر از بیماران بود (001/0 > P.). این شاخص در گروه بیماران با محرک روشن کم تر از گروه بیماران با محرک خاموش بود (02/0> P)، که نشان دهنده اثر کلی مثبت تحریک تالاموس در کاهش لرزش حرکتی دست است. نتایج مشابه، اما با تفاوت معنی دار کم تر، در مورد شاخص «قدرت انباشته» مشاهده شد (05/0~ P). برای یک بیمار، هر دو شاخص تغییر چندانی پس از روشن کردن محرک نداشت، و برای یک بیمار دیگر، محرک روشن اثری معکوس در جهت افزایش لرزش نشان داد.
    نتیجه گیری
    «انحراف از مسیر مستقیم» شاخص مناسبی برای اندازه گیری لرزش حرکتی در بیماران مبتلا به اسکلروز متعدد است، و بر این اساس، تحریک عمقی تالاموس روش مؤثری در کاهش لرزش حرکتی می باشد.
    کلیدواژگان: لرزش حرکتی، تحریک عمقی تالاموس، اسکلروز متعدد، تصویربرداری ویدئویی
  • فرهاد محولاتی شمس آبادی، وحید امین زاده، محمد غفرانی صفحه 353
    سابقه و هدف
    با توجه به شیوع کودکان صرعی و وجود گزارشاتی مبنی بر تاثیر والپروات بر افزایش وزن کودکان مصرف کننده و عدم وجود تجربه مشابه در داخل کشور و به منظور مقایسه تاثیر والپروات با فنوباربیتال بر تغییرات وزن، این تحقیق روی کودکان صرعی مراجعه کننده به بیمارستان کودکان مفید در سال 1384 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی کارآزمایی بالینی روی تعداد 60 بیمار مبتلا به صرع و در دو گروه مساوی 30 نفره انجام شد. تشخیص صرع بر اساس معیارهای International League Against Epilepsy (ILAE) انجام گرفت. شاخص توده بدنی BMI اولیه بیماران تعیین و بیماران به طور تصادفی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. در گروه مورد والپروات با دوز mg/kg/day 20 و در گروه شاهد فنوباربیتال با دوز mg/kg/day5 در دو دوز منقسم برای مدت 6 ماه تجویز شد. تغییرات BMI پس از 6 ماه نسبت به استاندارد آن ها در دو گروه مقایسه و تغییرات افزایش وزن در داخل هر گروه با استفاده از آزمون McNemar’s. و بین دو گروه با آزمون مجذور کای مورد قضاوت آماری قرار گرفت. در گروه بیماران دریافت کننده والپروات که افزایش وزن پیدا کردند، نقش سن، جنس، وزن اولیه با آزمون دقیق فیشر مورد قضاوت قرار گرفت.
    یافته ها
    بیماران دو گروه از نظر سن، جنس، BMI اولیه و چاقی اولیه مشابه بودند. در گروه فنوباربیتال 4 نفر (3/13%) افزایش وزن داشتند (6/0P=). در گروه والپروات 20 نفر (7/66%) افزایش وزن پیدا کردند (0001/0P<). والپروات نسبت به فنوباربیتال به طور معنی داری سبب افزایش وزن در هر دو گروه سنی کودکان و نوجوانان شد (001/0 >P). در کودکان مصرف کننده والپروات در صورت سن بالاتر و چاقی اولیه، شانس افزایش وزن بیش تر بود (2/0 >P).
    نتیجه گیری
    درکودکان صرعی مصرف کننده والپروات، شانس بروز چاقی بیش تر است و به نظر می رسد که در سن بالای 10 سال و در صورتی که کودک چاق باشد، این شانس بیش تر می باشد. بررسی تاثیر والپروات بر وزن کودکان صرعی بالای 10 سال و چاق در مطالعه دیگری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: والپروات، فنوباربیتال، صرع، وزن، شاخص توده بدنی
  • سعید متصدی زرندی، مهندس آزاده رزاقی صفحه 359
    سابقه و هدف
    یکی از بحران هایی که در حال حاضر شهرهای بزرگ کشور به ویژه کلان شهر تهران را در برگرفته، بحران آلودگی هوا است. در این تحقیق به بررسی میزان آلاینده CO در شهر تهران در خلال اجرای طرح جامع کاهش آلودگی هوا پرداخته شده است تا بدین وسیله موفقیت طرح مذکور در کاهش میزان این آلاینده مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
    مواد و روش ها
    داده های آماری ایستگاه های سنجش آلودگی هوای شهر تهران با استفاده از نرم افزار Excel مورد آنالیز قرار گرفت و ابتدا میزان منوکسید کربن روزانه بر اساس داده های 8 ساعته و سپس با استفاده از مقادیر روزانه، میزان ماهانه و سالانه آلاینده CO، در هر ایستگاه محاسبه شد. همچنین طرح جامع کاهش آلودگی هوای شهر تهران، میزان پیشرفت محورهای آن، نقاط ضعف و قدرت طرح به تفضیل مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    با بررسی روند تغییرات میزان آلاینده CO در شهر تهران، می توان چنین نتیجه گیری کرد که اجرای طرح جامع کاهش آلودگی هوای تهران، در کاهش میزان این آلاینده آن چنان که انتظار می رفت مؤثر نبوده است ولی تا حدودی توانسته است از افزایش این آلاینده، با توجه به روند افزایشی میزان وسایل نقلیه موتوری که منبع اصلی تولید CO در سطح شهر می باشند، جلوگیری نماید.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه به نظر می رسد لازم است طرح جامع کاهش آلودگی هوای تهران که از سال 79 در حال اجراست مورد بازبینی و بازنگری قرار گیرد تا در سال های باقی مانده طرح (تا سال1389) بتوان شاهد موفقیت بیش تری در کاهش میزان آلاینده ی CO بود.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، طرح جامع، آلاینده CO، شهر تهران
|
  • Tabibi H., Siassi F., Mahdavi M., Jalali M., Eshraghian Mr Page 259
    Background
    Oxidative stress and lipid abnormalities are two major risk factors for development of atherosclerosis among hemodialyzed patients. Administrating of Lipid-normalising agents, solely or in combination together, can not correct all lipid abnormalities in hemodialyzed patients. The present study, therefore, was desinged to evaluate the effects of combination therapy of vitamin E and tolerable doses of nicotinic acid on serum lipids and apoproteins in hypertriglyceridemic hemodialyzed patients.
    Materials And Methods
    The study was a double-blind randomized clinical trial. Thirty-nine hemodialyzed patients with fasting triglyceride range between 230 and 500 mg/dl were randomly assigned into three groups, receiving combination of vitamin E (600mg/d) and nicotinic acid (500mg/d), nicotinic acid alone (500mg/d), and placebo, respectively. All patients received their supplements for 13 weeks. The blood samples were collected after a 12 to 14-hour duration of fasting at the beginning of the study, followed by other samplings performed at the end of sixth and thirteenth weeks, respectively, and serum lipids and apoproteins were measured.accordingly.
    Results
    During the study, the mean serum triglyceride level was significantly reduced in the group receiving combination therapy of vitamin E and nicotinic acid, compared to the placebo group. Compared to that of placebo group, mean serum HDL-C levels were significantly increased two groups of combination therapy, and nicotinic acid alone, although LDL-C/HDL-C ratios were significantly decreased. There was no significant difference in the means of total cholesterol of serum, LDL-C, apoAI, apoB100 and Lp(a) between three groups.
    Conclusion
    It is concluded that combination therapy of vitamin E and nicotinic acid in hypertriglyceridemic hemodialyzed patients can result in improvement in almost every lipid abnormalities, but except high levels of Lp(a).
  • Ahangar N., Kazemi B., Jorjani M. Page 273
    Background

    Considerable evidences have indicated the differences between different sexes in their pain responses and opioid antinociception in which Opioids have been more potent in males than females. GIRK2, the primary post-synaptic effectors of opioids in the CNS, possibly contributes in these sex-related differences. In the present study, we examined the role and effect of gonadal steroid hormones on GIRK2 gene transcription in rats.

    Materials And Methods

    Male and female Wistar rats were divided into four groups of intact infant or adult, GDX, sham and GDX+T groups. ˝semiquantitave RT-PCR˝ was used to determine the GIRK2 gene expression in spinal cord tissue of the rats.

    Results

    Our results showed that in the spinal cord of male rats, gene transcription of infant group did not fluctuate along with expression level of this gene in GDX or adult intact groups. Elimination of gonadal hormones in male rats significantly decreased the expression level of GIRK2 gene. These changes were not restored by testosterone replacement. However, in females, a greater expression of GIRK2 gene was found in intact adult or GDX rats than those of infants. Ovariectomy of animals failed to alter the GIRK2 mRNA level. No significant preferential differences were observed in GIRK2 gene transcription between both sexes of intact, sham and infant groups.

    Conclusion

    These findings show that regulation of GIRK2 gene transcription by gonadal hormones is male-dominant. Whereas, other sex-dependent developmental factors prominently affect on GIRK2 gene transcription in female animals. Further investigations are needed to clarify the exact mechanism.

  • Page 283
    Background
    Regarding environmental pollution cauesed by carcinogenic hexa-valent chromium compounds from spent refractory chromite bricks, a new method for neutralizing of the toxic industrial solid wastes was requested by a group of cement plants. In previous studies, neutralizing methods for toxic chromium compounds were resulted in reduction of these compounds in liquid phase. However, considering the environmental impact of dumping the immense refractory solid wastes of cement kilns, the objective of this study was to install a new procedure for reduction of hexa-valent chromium in solid phase.
    Materials And Methods
    Considering the novelty of neutralizing the chromium compounds in solid phase, the first part of this study was the exploration of a new reduction procedure by utilizing sugar beet pulp and ferrous compounds, separately and combined together. The second stage was the application of new reduction procedure in a reactor, placed in the outdoor environment. The reactor consisted of a plastic cylinder with diameter of 20 cm with different layers: top layer consisted of clay materials (30 cm in length), second layer was filled with spent refractory chromite bricks mixed with very small amount of ferrous compounds (20cm), third layer was filled with sugar beet pulp (50cm) and the fourth layer was filled with clay (40cm). The reactor was also equipped by a pump for recirculation of leachate and assembled in the outdoor environment during the cold months of winter.
    Results
    Efficiency of reduction of chromium compounds in spent refractory chromite bricks and leachate of the reactor were close to hundred percent.
    Conclusion
    The presented novel procedure for reduction of hexa-valent chromium compounds in spent refractory solid waste could be used for neutralizing toxic industrial waste generated by cement kilns and prevent its environmental impacts. Regarding the availability and low price of sugar beet pulp in close proximity of cement plants, this new method is quite practical, whereupon neutralized solid waste could also be recycled for further uses.
  • Malekzad F., Arbabi M., Tousi P., Mohtasham N., Mohajer M., Jaberian M Page 293
    Background
    Regarding to the role of opioid receptors in peripheral cutaneous sensations and central itch procession, this study was designed to determine the efficacy of oral Naltrexone in the treatment of pruritus in patients with eczema in comparison with placebo.
    Materials And Methods
    Thirty eight patients with eczema complaining of pruritus were studied. Pruritus scores were evaluated. Patients were given the placebo (n=20) or Nalterxone 50 mg (n=18) for a two-week period. During the study, pruritus scores were distinguished by a visual analogue scale (VAS) system and recorded in patients questionnaires three times, at the start of study, after 1 week, and after 2 weeks
    Results
    In the both groups VAS score were decreased, although Naltrexon was more effective than placebo in decreasing the VAS scores, both in 1st week week (P < 0.005) and 2nd week (P< 0.001). Adverse events (mainly nausea and sedation were observed in 3 patients (2 in Naltrexon group and 1 in placebo group)
    Conclusion
    Naltrexone is more effective than placebo in treatment of pruritus in patient affected with eczema. Naltrexone might be considered as an adjuvant remedy in treatment of pruritus.
  • Majlesi M., Kashitarash Esfahani Z., Alizadeh S., Forutani F., Gachkar L Page 299
    Background
    Due to threatening of public health, Collection, separation and sanitary disposal of hospital solid waste are important. This research was performed to evaluate the management of hospitals’ solid waste affiliated with Shaheed Beheshti Medical University during 1384.
    Materials And Methods
    In this descriptive study the status of solid waste management of 13 hospital affiliated with Shaheed Beheshti Medical University was evaluated using a questionnaire in association with technical observation and interview. During the summer and winter, weighting the solid waste were performed in “Ayatollah Taleghani” and “Massih Daneshvari” Hospitals for three continual days and data were analyzed using SPSS program.
    Results
    64.2% of hospitals were using bucket and plastic bags for keeping their solid waste. 30.8% of hospitals were collecting their solid waste manually. In 46.2% of hospitals, utilities using for collecting the solid waste were not being disinfected. 15.4% of hospital did not have any temporary place for keeping solid waste. 27.3% of temporary places had only water tab and sewer pipe without having refrigerating room. 7.7% of hospital had just an open temporary-solid waste storage. In 25% of hospital which were producing radioactive solid wastes, collect their radioactive solid waste with normal solid ones. Radioactive solid waste containers in 50% of hospitals were not made form lead. None of hospitals had necessary and safety facilities. In 38.5% of hospital, loading of solid wastes were performed manually. In 15.4% of hospitals solid wastes were recycled. 42.3% of them were not separating their infected solid wastes from ordinary ones. 15.4% of hospitals did not have any special bags for separating infected solid wastes. In 92.3% of hospitals both infected and ordinary solid waste were carried out together. None of the hospital had hazardous less process for solid wastes. 79.6% of hospitals had workers without special education. Daily average of production volume of solid waste in these hospitals was measured 6426.9 liters. In “Ayatollah Taleghani” and “Massih Daneshvari” Hospitals 407.41 Kg of solid wastes were produced, whilst 49.7% of these solid wastes were infected.
    Conclusion
    Results show that the management condition of solid waste in the studied hospitals is not satisfactory. Methods for disinfecting hospital waste should be studied. Separation of hazardous solid waste from ordinary solid waste should be performed, precisely. Education of hospital workers should be seriously followed.
  • Minakri M., Molaie M., Mohaghegh Shalmani H., Mohammadalizadeh Ah, Naderi N., Mashayekhi R., Zali Mr Page 313
    Background
    Liver steatosis and chronic hepatitis B infection are the most common causes of chronic liver diseases in Iran. There have been a a limited number of studies throughout the world, evaluating the association of hepatitis B infection and steatosis. We studied the association between some of viral and host factors and the presence of steatosis among patients with chronic hepatitis B infection.
    Materials And Methods
    In this analytical cross-sectional study, 71 patients with chronic hepatitis B infection were preliminarily assessed by liver biopsy. The patients were divided into two groups based on either presence or absence of steatosis in liver tissue. These two groups were compared in terms of different host and viral factors along with their stage of fibrosis.
    Results
    Of 71 patients, 30 (42.3%) had significant steatosis (in >5% of hepatocytes, according to Brunt classification). Sex and gender were not significantly different in 2 groups. The mean BMI, serum levels of FBS, cholesterol, TG, GGT, were significantly higher in steatosis group compared to those of non-steatosis one (P<0.05). In contrast, the mean levels of AST, ALT, ALK-P were not significantly different in these groups. The frequency of HBeAg positivity and the mean level of viral load of two groups had no significant difference. There was also no significant difference in the mean stages of fibrosis between two groups.
    Conclusion
    It seems that certain metabolic hosts factors such as BMI, FBS, cholesterol, TG, GGT are associated with steatosis in patients with chronic hepatitis B infection while such an association was not found with the evaluated viral factors. We suggest further investigations to evaluate the role of other factors (such as HBV genotype) in the future.
  • Hasanpour Se, Mohammadkhah N., Niazi F., Rostami Kh Page 319
    Background
    Facial nerve palsy can occur due to several causes and accordingly, several treatments have been proposed by plastic surgeons. This study is to determine the efficacy of temporal myoplasty in correcting the facial deformity of patients suffering from hemi-facial palsy whom were referred to “15 Khordad” hospital between 1381- 1385.
    Materials And Methods
    Participants were 6 patients with hemi-facial palsy who referred continuously and were neither candidated for microscopic surgery, nor can tolerate free muscle transposition surgery. We conducted a clinical case study to compare pre and post-operation stages. In these patients, the new one-stage method of temporal tendon transposition to lip's commissure (without any grafting) was performed. They were followed for an average of 2 years. Assessments were made in terms of their age, sex, facial palsy cause, palsy duration, complications, and lip's commissure range of motion. Pre and post-operation photos were taken and physical examination was documented and analyzed for each case.
    Results
    Two cases (out of six ones) were men and the others were women. Their age range was 38.2 ±14 years old. In three cases, facial palsy was a post-traumatic result. One patient had congenital form. In another one it was due to tumor resection complications. The last patient was a tympanoplasty case. Palsy duration range was 28.7 ± 11 months. No complication was seen after the operation. In early post-operation stage, 50% of patients had good static facial position and in remained 50% the result was excellent. However, in delayed stages, the percentages for excellent, good and moderate outcomes were 66, 17 and 17, respectively. Despite the well dynamic facial position in early post-operation stages among all the cases, in delayed stages the percentages for excellent, good and moderate results were reduced to 50, 33 and 17, respectively.
    Conclusion
    It seems that for those who can not tolerate long operations nor like to do so, temporal myoplasty might be an acceptable method as an alternative for the standard surgical methods applied for hemi-facial palsy (i.e. the microscopy procedure). It is recommended to conduct an absolute experimental study in this regard.
  • Mohammadi Torbati P., Rastegar Rad N Page 329
    Background
    Accurate and precise hemoglobin separation and quantitation of HbA2 and HbF are essential for diagnosis of thalassemia. To evaluate the potential application of cation-exchange chromatography by HbGold IVD in performing hemoglobin A2 quantificative assay, comparsion between this technique and reference method of micro-chromatography was carried out.
    Materials And Methods
    The blood samples were obtained from individuals who had either thalassemia trait or healthy status (n=321).
    Results
    Variability of HbA2 quantitation was quite low; the CVs of within-run between run & interlaboratory studies were:1.8-3.1%, 3.4-6% and 6.6-8.8%, respectively. The results of HbA2% quantitated by HbGold analyzer correlated with those given by Helena microchromatogrophy system (r=0.974.p=0.001).
    Conclusion
    The HbGold was simple, rapid and reproducible. The application of HbGold analyzer for disgnosis of various phenotypes of thalassemia (the ailment which is frequently observed in Iran) is considered. In conclusion the HbA2 assay of HbGold analyzer could be used for both the quantition of HbA2 and the presumptive identification of thalassemia.
  • Salehpour S., Zhaam H., Hakimirard M., Azarghashb E Page 339
    Background
    Endometriosis has been widely implicated as one of the causes of chronic pelvic pain, dysmenorrhea, and infertility.The purpose of our study was to define the correlation between the visual and histological diagnosis of endometriosis by comparing peritoneal findings identified at laparoscopy in a diagnostic trial with a standardized technique; including complete excision of lesions suggestive of endometriosis and systematic biopsies of normal appearing pelvic peritoneum. This study was performed in Mahdieh Hospital and IRHRC from 1383 to 1384.
    Materials And Methods
    A diagnostic study of 30 patients (15- 45 yr.) undergoing diagnostic laparoscopy for the evaluation of chronic pelvic pain, infertility, dysmenorrhea and dysparonia was carried out (average age was 28.6 ± 5.14 (mean ±SD)). All suggestive areas of endometriosis were excised and examined pathologically. Additionally, peritoneal biopsy specimens were obtained from normal appearing peritoneum to rule out microscopic endometriosis. The positive predictive value, sensitivity, negative predictive value and specificity of visually identified endometriosis were determined in comparison with histological findings (definitive diagnosis).
    Results
    The mean prevalence of endometriosis abnormalities in visual and histological diagnosis were 63% and 42%, respectively. The measured values, therfore, for visual versus histological diagnosis of endometriosis were 42.1% for positive predictive value, 88.8% for sensitivity, 90.9% for negative predictive value and 47.6% for specificity.
    Conclusion
    A diagnosis of endometriosis should be established only after histological confirmation.
  • Esteki A., Hodgson T Page 345
    Background
    One of the consequences of Multiple Sclerosis is action tremor which significantly reduces the patient’s quality of life. Quantitative effect of Thalamic Deep Brain Stimulation (DBS) is a known method to reduce this effect. The aim of this study was to quantitatively measure the action tremor in such patients, alomg with studying the effect of DBS on it.
    Materials And Methods
    A video tracking system was used to trace an infrared marker on the tip of the index finger. Both hands of seven patients and six healthy participants were tested for three times. Subjects were asked to directly move their examined hand in a come and go pattern from a near to a far marker attached on a table, for several times. Patients performed the test in two different settings, once with their stimulator on (DBS On) and anothoer time with their stimulator off (DBS Off). "Deviation from direct path" and "Cumulative power" were considered as time and frequency domain indicators of hand’s tremor, respectively.
    Results
    "Deviation from direct path" is significantly lower in healthy subjects compared to that that of patients (P<0.001). This value was less in patients with DBS On than patients with DBS Off (P<0.02), showing an overall-positive effect of DBS in reducing the hand’s action tremor. Same results, but with less significancy, were found for "Cumulative power" (P~0.05). For one patient both of measurements did not reveal a significant change, after turning the DBS on. For another one, the DBS-On mode had an adverse effect so that it was increasing his action tremor.
    Conclusion
    "Deviation from direct path" was found to be an appropriate indicator of action tremor in patients with Multiple Sclerosis, and Thalamic Deep Brain Stimulation, therefore, is an effective treatment for reduction of action tremor.
  • Mahvelati Shamsabadi F., Amin Zadeh V., Ghofrani M Page 353
    Background
    Respecting the high incidence of epilepsy among children and several reports coresponding the weight gaining of some during the valproate therapy, this study was conducted in “Mofid Children's Hospital” during 1384 to determine and compare the occurrence and severity of weigh gain among children treated with either valproate or phenobarbital.
    Materials And Methods
    This clinical trails study was performed studying on 60 epileptic patients. We applied "International League against Epilepsy" classification to diagnose the patients. They were randomly equally divided into two groups (random allocation). First group was treated with valproate 20 mg/kg/day, whereas second one received phenobarbital 5 mg/kg/day [in divided dose]. Patients were followed for a six-month period. Body mass index (BMI) was measured at first, 2nd, 4th and 6th months of therapy and BMI6 was compared with expected BMI6 (according to BMI curve) and the difference of latter two BMIs (BMI6 and expected BMI6) were calculated. McNemar’s test was used to compare the weight difference in each group and Chi-square test was applied for between-groups comparison. In valproate-treated patients whose their weights increased, some characteristics (including age, sex and primary weight) were evaluated by Fisher’s exact test.
    Results
    Two groups were identical with respect to their age, sex, primary BMI and weight. 4 patients of phenobarbital group (13.3%) versus 20 patients of valproate group (66.7%), had weight gain (P=0.6 and P<0.0001, respectively). Final-stage data revealed that compared to phenobarbital, valproate resulted in further weight gaining of children and adolescent (P<0.001). Moreover, in valproate treated group, patients with older age and higher BMI, were more at risk of gaining weight.
    Conclusion
    The risk of weight gainning in epileptic children treated with valproate is high. It seems that in patients above 10 years old and fat patients, this risk become more. We recommend further study to evaluate the effect of valproate on weight of epileptic patients older than 10 years and also fat patients.
  • Motesaddi Zarandi S., Razzaghi A Page 359
    Background
    In order to evaluate the success rate of Comprehensive Plan for Reduction of Air Pollution (1999-2005) of Tehran city, this study was carried out to measure the levels of carbon monoxide pollutant in this city during the execution of the mentioned plan.
    Materials And Methods
    Data from Air Pollutants Measuring Stations in Tehran were analyzed using Excel software in which the daily levels of carbon monoxide were formerly extracted from 8-hour data and using daily rates, therefore, the relative monthly and annual rates were calculated.
    Results
    Studying the process of changes in carbon monoxide level in Tehran city, we may conclude that execution of this plan was not effective enough to reduce the level of CO pollutant to the extent expected. Nevertheless, due to the increasing trend in number of motor vehicles, (which are considered to be the main source for producing the CO in this city) it seems that it has, somehow, prevented the increase of this pollutant.
    Conclusion
    Due to the increasing trend of CO production in Tehran city and consequent dissatisfaction from this trend, reviewing the “Comprehensive Plan for Reduction of Air Pollution” which has been executing since 2000, is of indisputable importance. This may provide us another apportunity to control the level of CO pollutant in the remained years of Plan (2006-2010).