فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1388)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/11/25
  • تعداد عناوین: 13
|
  • تاثیر مهاری عصاره های مختلف آرتمیزیا آنوا (Artemisia annua) بر رده سلولی سرطان معده از طریق القای آپوپتوز
    احمد امامی، شهرزاد زمانی تقی زاده رابع، علی آهی، محمود محمودی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    در بررسی های قبلی تاثیر ضد سرطانی گونه های مختلف آرتمیزیا گزارش شده است. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر عصاره های مختلف آرتمیزیا آنوا (Artemisia annua) بر سلول های سرطان معده صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه بنیادی عصاره های متانلی، اتیل استاتی، دی کلرومتانی و هگزانی آرتمیزیا آنوا به روش عصاره گیری مرحله ای تهیه شدند. رده سلولی آدنوکارسینومای معده (AGS) و سلول های فیبروبلاستی طبیعی (L929) با غلظت های مختلف عصاره ها به مدت 24 ساعت انکوبه شده و میزان سمیت سلولی توسط تست ام تی تی (MTT) بررسی شد. نتایج بصورت درصد مهار رشد سلولی و غلظت مهاری 50 درصد (IC50) گزارش شد. به منظور ارزیابی القای آپوپتوز و نکروز سلولی در سلول های سرطانی روش رنگ آمیزی با انکسین V و پروپیدیم آیوداین (PI) استفاده شد. از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه جهت تجزیه و تحلیل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تست ام تی تی مهار قوی و وابسته به غلظت تکثیر سلول های سرطانی را توسط عصاره های مختلف آرتمیزیا آنوا نشان داد. عصاره متانلی بیشترین تاثیر مهاری (IC 50: برابر 500 میکروگرم در میلی لیتر) را داشت و بیش از سایرین سبب القای آپوپتوز اولیه شد.
    نتیجه گیری
    عصاره های جدا شده از آرتمیزیا آنوا سبب کاهش قابل توجه رشد سلول های سرطانی معده عمدتا با واسطه القای آپوپتوز اولیه شدند و همزمان سمیت کمتری بر سلول های طبیعی داشتند. بنابراین تخلیص ماده موثره موجود در این عصاره ها و نیز تعیین مکانیسم تاثیر آنها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آرتمیزیا آنوا، آپوپتوز، درمنه شیرین، رده سلولی سرطان معده، سمیت سلولی
  • بهنام زمان زاد، مجید ولیدی، سلیمان خیری، رضا مقصودی صفحات 11-18
    زمینه و هدف
    اشرشیاکلی انتروپاتوژنیک (EPEC) عامل مهم اسهال کودکان و نوزادان در کشورهای در حال توسعه می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی سروتیپ های شایع و حساسیت ضد میکربی سویه های EPEC به عنوان عامل اسهال در کودکان زیر پنج سال بستری در بخش اطفال بیمارستان هاجر(س) شهرکرد در نیمه اول سال 1386 می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه که بصورت موردی - شاهدی انجام گرفت، 50 نمونه سواب مقعدی از کودکان زیر پنج سال که به دلیل اسهال در بخش اطفال بیمارستان هاجر(س) شهرکرد بستری شده بودند و پنجاه نمونه سواب مقعدی از کودکان غیر اسهالی که به صورت سرپایی به بخش فوریت های بیمارستان مراجعه کرده بودند، اخذ گردید. پس از کشت شناسایی سویه های EPEC توسط آنتی سرم های اختصاصی صورت گرفت. الگوی حساسیت ضد میکربی سویه های EPEC مجزا شده با استفاده از روش دیسک آگار دیفیوژن نسبت به آنتی بیوتیک های سفتریاکسون، آمپی سیلین، نالیدیکسیک اسید، سولفامتوکسازول- تری متوپریم، سفالوتین، جنتامایسین، سیپروفلوکساسین و نیتروفورانتوئین مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های به دست آمده به کمک آزمون های آماری t، کای دو و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    سویه های EPEC از 13 (26%) نمونه سواب مقعدی کودکان مبتلا به اسهال و 2 نمونه از کودکان گروه شاهد (4%) جداسازی شد (05/0>P). 50% سویه های EPEC مجزا شده در این مطالعه، متعلق به سروگروپ های 44O، 125O، 126O و 128O، 33% متعلق به سروگروپ های 20O و114O و 6/16% متعلق به سروگروپ های 26O 55O و 111O بودند. سویه های مجزا شده از بیماران اسهالی حساسیت بالایی را نسبت به نیتروفورانتوئین، جنتامایسین و سیپروفلوکساسین دارا بودند.
    نتیجه گیری
    سویه هایEPEC یکی از عوامل مهم ایجاد اسهال در کودکان زیر پنج سال بوده و می توانند به صورت بدون علامت نیز در کودکان بدون اسهال یافت شوند. پیشنهاد می شود در آزمایشگاه های تشخیص طبی روش های کشت و تعیین سروگروپ برای جداسازی EPEC در کودکان مبتلا به اسهال به طور روتین مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسهال حاد کودکان، اشرشیاکلی انتروپاتوژنیک، حساسیت ضد میکروبی
  • عباسعلی ایمانی فولادی، مجید ریاضی پور، مرتضی ستاری صفحات 19-26
    زمینه و هدف
    استافیلوکوکوس اورئوس یکی از مهمترین عوامل مسمومیت در مواد غذایی و لبنی است. انتروتوکسین های استافیلوکوکی فاکتور اصلی ایجاد مسمومیت غذایی می باشد که از تیپ های مختلفی تشکیل شده اند. مهمترین آنها انتروتوکسین های تیپ A (SEA) و B (SEB) می باشد. هدف از این مطالعه تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس تولید کننده انتروتوکسین تیپ A و B به روش مولکولی و سرولوژیک از مواد لبنی سنتی می باشد.
    روش بررسی
    در این تحقیق توصیفی – تحلیلی آزمایشگاهی با رعایت شرایط استریل از 100 نمونه مواد لبنی تهیه شده به روش سنتی در سطح شهر تهران نمونه برداری و به آزمایشگاه منتقل شد. نمونه ها با استفاده از روش های متداول باکتری شناسی کشت داده شده و استافیلوکوکوس اورئوس ها شناسایی شدند. ژن های SEA و SEB در استافیلوکوکوس اورئوس های جدا شده، به روش PCR شناسایی شد. قدرت انتروتوکسین زایی سویه های دارای این ژن ها، به روش کشت در کیسه دیالیز بررسی شد و بوسیله آزمایش سرولوژیک ایمنودیفیوژن منفرد شعاعی (SRID) تایید گردید. داده ها با استفاده از آزمون آماری کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    32% از مواد غذایی از نظر وجود استافیلوکوکوس اورئوس مثبت بودند (خامه 18%، پنیر 10% و شیر 4%). نتایج آزمایش PCR نشان داد که از میان استافیلوکوک های جدا شده، 6/15% دارای ژن SEA، 3/9% دارای ژن SEB و 2/6% آنها دارای هردو ژن SEA و SEB هستند (05/0P
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، انتروتوکسین، مواد غذائی لبنی
  • سمیه اسدی، کیهان قطره سامانی، مهدی بنی طالبی، غلامرضا مبینی، جواد صفاری چالشتری، مریم طاهرزاده قهفرخی، فاطمه شایسته، حبیب الله ناظم، رضا حاجی حسینی بغداد آبادی، مرتضی هاشم زاده چالشتری * صفحات 27-34

    چکیده:

    زمینه و هدف

    هایپرکلسترولمی فامیلی (FH) بیماری غالب اتوزومال است که عمدتا بدلیل جهش در ژن گیرنده لیپوپروتئین با دانسیته کم (LDLR) ایجاد می شود. این مطالعه با هدف بررسی تغییرات ژن LDLR بیماران مبتلا به کلسترول بالای خانوادگی در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- آزمایشگاهی، 57 بیمار مشکوک به FH غربالگری و با استفاده از روش PCR-SSCP جهش در پروموتر و اگزون های 1، 3، 5، 11، 13، 15، 16، 17 و 18 ژن LDLR بررسی شد.

    یافته ها

    در این مطالعه دو تغییر در ژن LDLR شناسایی شد، جهش هتروزیگوت 283T>A و پلی مورفیسم 1959T>C که به ترتیب در 1 و 9 فرد مبتلا به FH شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد نقش ژن LDLR در ایجاد FH در جمعیت مورد مطالعه ضعیف است و احتمالا ژن یا لوکوس های دیگری در ایجاد FH در این منطقه نقش دارند

    کلیدواژگان: ژن گیرنده لیپوپروتئین با دانسیته کم، هایپوکلسترولمی فامیلی، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • زهرا سهرابی، افسانه محمدی، محمدحسن افتخاری، هاله قائم صفحات 35-41
    زمینه و هدف
    یادگیری، حافظه و پیشرفت تحصیلی کودکان در مدرسه تحت تاثیر عوامل مختلف تغذیه ای و از جمله صبحانه قرار دارند. مواد مغذی اعم از ویتامین های نیاسین (B3)، فولیک اسید (B9)، کوبالامین (B12)، آهن، ید و غیره بر حافظه کوتاه مدت موثرند. از آنجا که صبحانه از عادات مطلوبی است که بر حافظه کودکان موثراست. لذا این مطالعه با هدف بررسی الگوی صبحانه دریافتی و وضعیت حافظه کوتاه مدت دختران دانش آموزان مدارس راهنمایی شهر شیراز صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 150 نفر از دختران دانش آموز مدارس راهنمایی شیراز به روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. اطلاعات دموگرافیک اجتماعی-اقتصادی با پرسشنامه والگوی صبحانه با پرسشنامه بسامد و یادآمد صبحانه 3 روزه جمع آوری و از هر فرد یک تست حافظه وکسلر به عمل آمد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری همبستگی پیرسون و ANOVA تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بین شغل و تحصیلات والدین، وضعیت تحصیلی، سن و حافظه رابطه معنی داری وجود نداشت. طی بررسی تغذیه ای بین مصرف پیریدوکسین (ویتامینB6)، B12، ید، کالری، پروتئین، چربی یا کلسترول و نمره ی حافظه رابطه ی معنی داری وجود نداشت (05/0P>)، اما بین مصرف ویتامین B3، کربوهیدرات و آهن در صبحانه و نمره ی حافظه رابطه ی معنی دار و همبستگی از نوع مستقیم وجود داشت (05/0P
    کلیدواژگان: بسامد صبحانه، تست وکسلر، حافظه ی کوتاه مدت
  • رویا رئیسی، حسین یوسفی*، حسن شجاعی، علی احمدی، شهرزاد حبیبی، معصومه معزی صفحات 42-48
    زمینه و هدف

    خارج کردن پژوهش از مرز دانشکده ها و انحصار دانشگاهیان و گسترش آن در میان پزشکان، کارشناسان و کاردان ها همواره مورد دغدغه خاطر مدیران سلامت بوده است. این مطالعه با هدف توانمند سازی پزشکان در انجام تحقیقات کاربردی انجام گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی 60 پزشک عمومی استخدام رسمی شاغل در مراکز بهداشتی درمانی استان چهارمحال و بختیاری انتخاب شدند (30 پزشک گروه شاهد 30 پزشک گروه مورد). با شرکت دادن گروه مورد در کارگاه های آموزشی، پزشکان با نحوه شناسایی و تعیین اولویت های بهداشتی و درمانی و تدوین یک پروژه تحقیقاتی مداخله ای آشنا شدند. پس از بدست آوردن آمادگی لازم برای اجرای پروژه تدوین شده در بازگشت به محل کار خود با اجرای پروژه ها مجددا در کارگاه مرحله دوم شرکت نموده و ضمن ارایه نتایج پژوهش های انجام شده با نحوه نگارش مقاله علمی و سخنرانی و تهیه پوستر و انتشار نتایج آشنا شدند. قبل و پس از هر مرحله کارگاه از طریق پرسشنامه سنجش آگاهی هر دو گروه مورد و شاهد در مورد تدوین و اجرای پروژه تحقیقاتی (مرحله اول) و نحوه نگارش مقاله علمی تهیه پوستر و سخنرانی (در مرحله دوم) صورت گرفت. پس از اجرای طرح های فوق عملکرد دو گروه به کمک آزمون های مستقل و زوجی با همدیگر مقایسه گردید.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی گروه مورد قبل و بعد از مداخله در مورد تدوین و اجرای پروژه تحقیقاتی به ترتیب 24/0±23/6 و 35/2±97/12 بود (05/0P

    کلیدواژگان: توانمند سازی، پزشکان عمومی، تحقیقات کاربردی
  • معصومه شوهانی، فاطمه رسولی، پریوش حاجی امیری، محمود محمودی، علی حسن پور دهکردی صفحات 49-56
    زمینه و هدف
    استئوپروز شایع ترین بیماری متابولیک استخوان است که با ایجاد اختلال ساختاری در استخوان، زمینه را برای بروز شکستگی استخوان مستعد می سازد. یائسگی، یکی از عمده ترین عوامل خطر استئوپروز می باشد. این پژوهش با هدف تعیین میزان بکارگیری عوامل پیشگیری کننده از استئوپروز در زنان یائسه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر ایلام انجام شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی - تحلیلی، بر روی 150 نفر زن یائسه دارای مشخصات واحدهای مورد پژوهش و به روش نمونه گیری سهمیه ای انجام گرفت. داده ها به روش مصاحبه، مشاهده و معاینه به کمک پرسشنامه حاوی مشخصات فردی و سوابق بهداشتی، چک لیست علایم و نشانه های استئوپروز و چک لیست رژیم غذایی 24 ساعته گردآوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های آماری کای دو و دقیق فیشر استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد پژوهش 5/5±9/54 سال بود، 90% واحدهای مورد پژوهش ورزش نمی کردند، 7/92% نمونه ها به اندازه کافی کلسیم مصرف نمی کردند و 3/45% آنها در معرض نور آفتاب قرار می گرفتند. همچنین 7/76% نمونه ها از درد مفاصل، 3/47% از درد پشت و 7/42% از ضعف عضلانی رنج می بردند. بر اساس نتایج متغیرهای سن (05/0P
    کلیدواژگان: استئوپروز، عوامل پیشگیری، یائسگی
  • حسین نهروانیان، مهدی آسمار، احمد رئیسی، مهین فرهمند، زهرا فرزانه نژاد، شهنام عرشی، همایون صادقی، بابک گروسی، داریوش امدادی، شهرام سیف نژاد صفحات 57-62
    زمینه و هدف
    مالاریا یکی از مهمترین بیماری های انگلی در جهان و برخی از مناطق ایران محسوب می شود. علاوه بر مناطق آندمیک این بیماری در جنوب و جنوب شرقی، در سال های اخیر، شمال غربی کشور نیز با ظهور مالاریای ویواکس مواجه شده است. این مطالعه به منظور بررسی مقایسه ای سروپارازیتولوژی مالاریا با روش ایمونوفلوئورسانس غیر مستقیم (IFA) و پایداری آنتی بادی های ضد پلاسمودیومی شهرستان پارس آباد واقع در استان اردبیل در شمال غربی ایران صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی بر روی 250 نمونه از افراد مبتلا به مالاریا که با روش میکروسکوپی تایید شده و تحت درمان با ترکیبات ضد مالاریا بوده اند و 250 نمونه از گروه شاهد منفی، بین سال های 84-1382 انجام پذیرفت. پایداری آنتی بادی های ضد پلاسمودیوم ویواکس در سرم های تهیه شده از گروه های آزمون و شاهد در پایان دوره مطالعه با استفاده از روش های ایمونوفلوئورسانس (IFA) و مستقیم مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و t دانشجویی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    در بررسی انجام شده به روش میکروسکپی، از مبتلایان به مالاریا همگی به پلاسمودیوم ویواکس آلوده و گروه شاهد همگی منفی بودند و هیچگونه آلودگی مضاعف با این روش مشاهده نشد. نتیجه بررسی سروپارازیتولوژیک با روش ایمونوفلوئورسانس نشانگر آن بود که 47 مورد (19%) از گروه آزمون و 4 مورد (6/1%) از گروه شاهد آنتی بادی ضد پلاسمودیوم ویواکس را دارا بودند (001/0P
    کلیدواژگان: اردبیل، ایمونوفلوئورسانس، پلاسمودیوم ویواکس، پارازیتولوژی، مالاریا
  • معصومه معزی، هدایت الله شیرزاد، بهنام زمان زاد، حمید روحی صفحات 63-75
    زمینه و هدف
    ارزشیابی از جمله فعالیت های کیفی است که با وجود لزوم انجام، روند اجرای آن همواره در بین اعضای هیئت علمی بحث انگیز بوده است. این مطالعه با هدف بررسی نظر اعضای هیئت علمی و دانشجویان در مورد فرآیند ارزشیابی، معیارهای آن و اولویت بندی شاخص های مندرج در فرم دانشجویان، در جهت بهبود روند ارزشیابی انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 60 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه و 370 دانشجو با روش طبقه بندی بر اساس دانشکده و رشته به صورت تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات دو پرسشنامه پژوهشگر ساخته جهت مدرسین و دانشجویان با روایی و پایایی مناسب بود. داده ها به کمک آزمون های آماری tو کای دو و تحلیل واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این مطالعه کلیه مدرسین با ارزشیابی توسط دانشجو و مسئولین موافق بوده ولی از نظر آنان ارزشیابی توسط دانشجو اولویت داشت. مسئولین ارزیابی کننده از نظر آنان به ترتیب اولویت مدیر گروه، معاون آموزشی پایه و بالینی و ریاست دانشکده بودند. 63% از مدرسین با ارزشیابی توسط همکار و 37% با روش خودسنجی موافق بودند. 89% دانشجویان با ارزشیابی مدرس موافق بوده 53% آن را دارای تاثیر مثبت عنوان نمودند. زمان ارزشیابی در موقع امتحان از نظر 62% آنان نامناسب بود. معیارهای یک مدرس خوب از نظر دانشجویان و مدرسین مشابه و اولویت عمده، توانایی علمی مدرس و روش تدریس بود. مهمترین شاخص ها از نظر هر دو گروه تسلط به محتوای درس و قدرت بیان و تفهیم مطالب درسی بود. هر دو گروه استفاده از وسایل سمعی و بصری مناسب را از شاخص های کم اهمیت عنوان نمودند ولی ارایه طرح درس و پذیرش انتقادات و پیشنهادات دانشجویان از نظر دانشجویان اهمیت بیشتری داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بر اهمیت ارزشیابی تاکید نموده و ارزشیابی مدرس توسط دانشجو را علیرغم وجود بعضی از مشکلات اولویت اول می داند. استفاده از روش های مکمل جهت افزایش اعتبار ارزشیابی و در نظر گرفتن اهمیت بیشتر جهت معیارها و شاخص های دارای اولویت در بهبود فرآیند ارزشیابی و افزایش رضایت مدرسین تاثیرگذار خواهد بود.
    کلیدواژگان: دانشجو، ارزشیابی، هیئت علمی، معیار ارزشیابی
  • مریم طاهرزاده قهفرخی، عفت فرخی، سید ابوالفتح شیرمردی، جواد صفاری چالشتری، سمیه اسدی، کیهان قطره سامانی، مرضیه ابوالحسنی، رضا اجی حسینی، مرتضی هاشم زاده صفحات 76-83
    زمینه و هدف
    وقوع ناشنوایی پیش زبانی حدود 1 در 1000 تولد است که بیش از 60% موارد آن ارثی هستند. ناشنوایی اختلالی هتروژن محسوب می شود و ممکن است به علل محیطی، ژنتیکی یا هر دو رخ دهد. اخیرا جهش های ژن DFNB59 که رمز کننده پروتئین پژواکین است به عنوان عامل ناشنوایی نوع عصبی معرفی شده اند. این مطالعه با هدف بررسی نوع و فراوانی جهش های ژن DFNB59 در 100 ناشنوای غیرسندرومی، در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- آزمایشگاهی، فراوانی جهش های ژنDFNB59 در کل اگزون های کد کننده این ژن بررسی گردید. DNA از نمونه های خون محیطی به روش استاندارد فنل کلروفرم استخراج شد. وجود جهش های DFNB59 با روش غربالگری /Heteroduplex Analysis (HA) PCR- SSCP بررسی گردید. سپس جهش های مشاهده شده در اگزون های 2 و 4 با استفاده از روش PCR- RFlP اگزون شماره 6 با استفاده ار تکنیک Nested PCR و اگزون شماره 7 به کمک تعیین توالی تایید گردید.
    یافته ها
    در این تحقیق 3 نوع پلی مورفیسم ژنی (793C>T 793C>G و 874G>A) و یک نوع جهش 988delG به ترتیب با فراوانی 7، 5، 2 و 1 شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر و تحقیقات قبلی حاکی از نقش اندک جهش های ژن پژواکین در ایجاد ناشنوایی در استان چهارمحال و بختیاری است و نتیجه اینکه از نظر بالینی جهش های ژن DFNB59 اهمیت چندانی در این منطقه ندارند.
    کلیدواژگان: ناشنوایی، DFNB59، پژواکین، PCR، SSCP، Heteroduplex Analysis
  • شهناز شهرجردی، رحمان شیخ حسینی صفحات 84-91
    زمینه و هدف
    دیسمنوره یا قاعدگی دردناک یکی از شایع ترین مشکلات زنان است. هدف این مطالعه تعیین تاثیر یک دوره تمرینات کششی بر دیسمنوره اولیه دختران دانش آموز بوده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش نیمه تجربی با طرح دو گروهی، از 6 دبیرستان در دو ناحیه شهر اراک (هر ناحیه 3 دبیرستان با انتخاب تصادفی ساده) 179 نفر دختر 17-15 ساله مجرد و غیر ورزشکار مبتلا به دیسمنوره اولیه متوسط و شدید به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. دبیرستان های منتخب به طور تصادفی به دو گروه آزمایشی (4 دبیرستان، 124 نفر) و شاهد (دو دبیرستان، 55 نفر) تقسیم شدند. قبل از مطالعه (پیش آزمون) کلیه افراد در طی دو سیکل قاعدگی از نظر شدت درد (1 الی 10)، مدت درد و میزان مصرف داروهای مسکن مورد بررسی قرار گرفتند. جهت گروه آزمون تمرینهای کششی منتخب شامل تمرین کششی شکم، لگن و کشاله ران تجویز شد. پس از 8 هفته نیز پس آزمون گرفته شد. برای مقایسه متغیرها از آزمون های آماری t وابسته و آزمون ناپارامتری ویلکاکسون استفاده شد.
    یافته ها
    پس از 8 هفته اجرای مداخلات میزان شدت درد در گروه آزمایشی از 94/1±65/7 به 92/1±88/4، مدت درد از 26/5±84/7 به 5/2±86/3 ساعت و میزان مصرف داروهای مسکن از 02/1±65/1 به 69/0±79/0 قرص تقلیل یافت (01/0P
    کلیدواژگان: تمرینات کششی، دیسمنوره اولیه، دانش آموزان دختر
  • سید راشد جزایری، مهربان صادقی*، امیر حسام حسنی، امیر حسین جاوید صفحات 92-100
    زمینه و هدف

    تعیین مشخصات کمی و کیفی فاضلاب خام ورودی به تصفیه خانه ها یکی از ارکان اصلی طراحی صحیح تصفیه خانه های فاضلاب به حساب می آید. این مطالعه با هدف تعیین پارامترهای طراحی تصفیه خانه های فاضلاب شهری برای مناطق سردسیر کشور انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی سه تصفیه خانه فاضلاب شهرکرد، بروجن و فارسان واقع در استان چهارمحال و بختیاری به عنوان پایلوت در منطقه سردسیر انتخاب و مشخصات کمی و کیفی فاضلاب ورودی به آنها در یک دوره یکساله (سال 1386) بررسی گردید. علاوه بر اندازه گیری پیوسته دبی فاضلاب ورودی به تصفیه خانه، دما، pH ورودی، غلظت اکسیژن خواهی شیمیایی (COD)، غلظت اکسیژن خواهی بیوشیمیایی پنج روزه (BOD)، مواد معلق (TSS)، مواد معلق فرار (VSS)، نیتروژن کجلدال (TKN)، فسفر فسفاتی، در نمونه های مرکب 24 ساعته متناسب با دبی، اندازه گیری شد.داده ها به کمک آزمون های آماری t و ANOVA تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سرانه پارامترهای مورد تحقیق در این مطالعه بر حسب گرم در روز به ازای هر نفر برای BOD5 معادل 41، COD معادل 60، TSS معادل 65، VSS معادل 47، TKN معادل 3/8 و برای فسفات معادل 93/0 و متوسط تولید فاضلاب، 177 لیتر به ازای هر نفر در روز و ضریب حداکثر و حداقل دبی فاضلاب به ترتیب 76/1 و 29/0 بدست آمد. مقایسه نتایج پارامترهای سرانه مورد نظر در سه تصفیه خانه اختلاف معنی داری بین پارامترهای BOD5، COD، نیتروژن کجدال و فسفر وجود نداشت ولی میزان TSS، VSS در تصفیه خانه های مورد مطالعه بیشتر بود (05/0P

    کلیدواژگان: بار آلی، سرانه، طراحی تصفیه خانه فاضلاب، مناطق سردسیر
  • زیبا نصیری مدیسه، محمدرضا مفید*، مرتضی ابراهیمی، سید مجتبی خیام نکویی، محمود خسروی شاهلی صفحه 101
    زمینه و هدف

    تاکسول یکی از مهمترین داروهای ضد سرطان و منبع اولیه تهیه آن گیاه سرخدار است و با توجه به محدود بودن تعداد این درختان جایگزینی روش های دیگر تولید به جای استخراج از پوست گیاه امری ضروری به نظر می رسد. با توجه به اینکه تاکنون تحقیقات گسترده و جامعی بر روی قارچ های تولید کننده تاکسول در داخل کشور انجام نشده، لذا این مطالعه با هدف بررسی روی فلور طبیعی ایران به منظور جداسازی قارچ های اندوفایت و بررسی تولید تاکسول در این قارچ ها انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی نمونه های ساقه گیاهان سرخدار مناطق جنگلی شمال کشور به منظور جداسازی قارچ های اندوفایت جمع آوری شد. پس از استریل کردن سطحی نمونه های گیاهی، نمونه های مورد نظر بر روی محیط Potato dextrose agar کشت داده شدند. پس از گذشت چند روز قارچ های رشد یافته جداسازی شده و برای اطمینان از خلوص هر کلنی، عمل ایزوله کردن قارچ های حاصل 3 بار تکرار شد. بررسی حضور تاکسول در قارچ های اندوفایت جدا شده، بوسیله تکنیک کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC) و با استفاده از ستون کروماسیل C18 انجام پذیرفت. داده ها با استفاده از آزمون آماری دانکن تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    تعداد 80 ایزوله قارچ اندوفایت از سرخدار بومی ایران جداسازی شد. بررسی های انجام شده تولید تاکسول را در 5 ایزوله جدا شده نشان داد در میان قارچ های تولید کننده تاکسول، ایزوله TbPm4 با بیشترین میزان تولید، قادر به تولید متوسط L/gμ 74/21 تاکسول بود.

    نتیجه گیری

    جداسازی 80 ایزوله قارچ اندوفایت در این پروژه از سرخدار بومی ایران و قابلیت تولید تاکسول در 5 ایزوله جدا شده نشان داد که این ایزوله ها پتانسیل قابل قبولی جهت تولید تاکسول را دارا می باشند.

    کلیدواژگان: تاکسول، داروی ضد سرطان، سرخدار، قارچ اندوفایت
|
  • The inhibitory effect of Artemisia annua extracts on gastric cancer cells via apoptosis induction
    Ahmad Emami, Sharzad Zamanitaghizadeh Arba, Ali Ahi, Mahmood Mahmoodi Pages 1-10
    Background And Aim
    Previous studies have shown an anti-tumoral effect for different species of Artemisia. This study was performed to evaluate the anti-tumural effects of different kinds of Artemisia annua extracts on gastric cancer cells.
    Methods
    Methanol ethylacetate dichloromethane and hexan extracts of Artemisia annua were prepared by step to step procedure. Cultivated gastric cancer cell line (AGS) and normal fibroblast cells (L929) were incubated with different concentrations of extracts for 24 hours and cell growth inhibition was determined using MTT assay and results were reported as IC50 (concentration that caused 50 percent inhibition of cells growth). Annexin V and propidium iodide (PI) staining was used to evaluate the apoptosis and/or necrosis induction in cancer cells. One way ANOVA was used for analysis.
    Results
    The results obtained from MTT assay showed a strong and dose-dependent inhibition of cancer cell growth by different Artemisia annua extracts. The most cytotoxic effect was obtained by methanolic extract (IC 50: 500 µg/ml) and it caused apoptosis more than other extracts.
    Conclusion
    Isolated extracts from Artemisia annua caused a significant decrease in gastric cancer cell growth mainly by induction of apoptosis and at the same time they had less toxicity on normal cells. Therefore Isolation and purification of effective compound/s from this extracts and determination of their mechanisms of action is suggested.
  • Behnam Zamanzad, Majid Validi, Soleyman Khiri, Reza Maghsoudi Pages 11-18
    Background And Aim
    Enteropathogenic Escherichia coli (EPEC) strains are among the most important diarrheagenic agents in developing countries. This study aimed to determine the common serotypes and antibacterial susceptibility pattern of EPEC strains isolated from less than 5 years old children with diarrhea hospitalized in Shahrekord-Hajar hospital in first six months of 2007.
    Method
    A total of 50 rectal swabs were collected from less than 5 years old children with diarrhea. In addition 50 rectal swabs were obtained from outpatient children without history of diarrhea and gastroenteritis as control group. Stool samples were cultured on differential media EMB and Mac Conkey agar and incubated overnight in 35˚C. Standard biochemical tests (IMVIC) were used for identification of bacteria. Confirmation of isolated bacteria as EPEC strains was performed with specific antisera (Bahar Afshan-Tehran) using slide agglutination method. Besides antibacterial susceptibility pattern of 13 EPEC isolates against some common antibiotics: cephalotin ampicillin nalidixic acid sulfamethoxazol- trimethoprim gentamicin ceftriaxone ciprofloxacine and nitrofurantoin was evaluated using disk diffusion method. Data were analyzed using t-test chi-square and logistic regression.
    Results
    EPEC strains were isolated from 26% of the children with diarrhea (13 patients) compared with 4% of children without diarrhea (2 cases). Our data showed that fifty percent of the EPEC isolates were belonged to O44 O125 O126 and O128 serogroups. In addition 33.3% of the EPEC isolates were belonged to O20 O114 serogroups and finally 16.6% were belonged to O26 O55 and O111 serogroups. Nitrofurantoin ciprofloxacin and gentamicin were the most effective antibiotics against EPEC bacteria.
    Conclusion
    The prevalence of EPEC demonstrates the important role of these strains in causing of acute diarrhea in children. Therefore we suggest the application of routine diagnostic tests for identification and serogrouping of EPEC strains in bacteriologic laboratories.
  • Abasali Imani-Fooladi, Majid Riazipour, Morteza Sattari Pages 19-26
    Background And Aim
    Staphylococcus aureus is one of the most causes of food poisoning (FP) in dairy products. The main etiologic agent of FP is staphylococcal enterotoxins (SE). There are different types of SE but type A (SEA) and type B (SEB) are the most important types. Because traditional dairy products are still produced and sold without a permit from the Ministry of Health this study was conducted to evaluate molecular and serological detection of enterotoxigenic Staphylococcus aureus SEA and SEB from traditionally dairy products.
    Method
    In the current study 100 samples of dairy products which were produced by traditional methods were transported to the laboratory under sterile conditions and were assessed. Samples were cultured and identified by routine bacteriological methods. The isolated bacteria were evaluated by PCR tests for diagnosis of the gene encoding of SEA and SEB. Subsequently the ability of above mentioned strains to produce enterotoxin were examined by Sac’s culture method and were confirmed by SRID. Data were analyzed using chi-square test.
    Results
    The results indicated that 32% of dairy products were contaminated by Staphylococcus aureus (18% cream 10% cheese 4% milk). The PCR results showed that 15.6% of Staphylococcus aureus isolates possessed the SEA gene 9.3% had the SEB gene and 6.2% possessed both genes. The ability of enterotoxin production indicated that 80% of SEA and 33% of SEB genes were expressed.
    Conclusion
    Enterotoxins SEA and SEB are heat stable; therefore heating has no effect on dairy products contaminated by entertoxins and gastritis may occur in a short period of time. As PCR is a rapid sensitive specific and inexpensive method we suggest that it can be replaced to traditionally assays for detecting SE.
  • Somayeh Asadi, Keyhan Gatreh Samani, Mehdi Banitalebi, Gholamreza Mobini, Javad Saffari Chaleshtori, Maryam Taherzadeh Ghahfarrokhi, Fatemeh Shayesteh, Hbibolah Nazem, Reza Hajihosaynibaghdadabadi, Morteza Hashemzadeh Pages 27-34
    Background And Aim

    Familial hypercholesterolemia is an autosomal dominant inherited disorder characterized by increased level of low-density lipoprotein cholesterol and lipid accumulation in tendons and arteries. It can cause premature atherosclerosis and increased risk of coronary heart disease (CHD). Familial hypercholesterolemia is caused mainly by mutations in low-density lipoprotein receptor (LDLR) gene. The aim of this study was to analyze the LDLR gene mutations in a group of patients from Chaharmahal va Bakhtiari province.

    Methods

    in this deh1ive–lab based study 57 suspected FH patients were screened for mutations in promoter and exons 1351113151617 and 18 of LDLR gene using PCR-SSCP strategy.

    Results

    Tow different LDLR gene variations including heterozygote mutation 283T>A and polymorphism 1959T>C were identified in 1 and 9 FH Families studied respectively.

    Conclusion

    We conclude that LDLR gene mutation may not be the major cause of FH in the population studied and the cause of FH in chaharmahal va Bakhtiari province remains to be detected in other loci or genes.

  • Zahra Sohrabi, Afsaneh Mohamadi, Mohammad Hasan Eftakhari, Haleh Ghaem Pages 35-41
    Background
    Nutritional factors especially breakfast can have some effects on children’s learning educational improvement and memory. Nutrients such as niacin folic acid cobalamine etc. can have effect on short-term memory via several mechanisms. This study was conducted to evaluate breakfast intake pattern and short-term memory status in junior secondary school students in Shiraz.
    Method
    In this cross-sectional study a total number of 150 girl students were randomly selected from four secondary schools in Shiraz. The students were asked to fill out the socio-economic questionnaires as well as food frequency questionnaires for breakfast. They were provided by three-day breakfast and their short-term memories were evaluated by Weksler test. Socio-economic conditions and dietary intakes were analyzed using ANOVA test.
    Results
    The results of this study showed that there was no correlation between parents job students mean age and their school grades with their memory scores. Dietary analysis demonstrated a negative correlation between local soup consumption in breakfast and memory scores. Food record analysis showed no correlation between fat cholesterol protein vitamin B6 B12 calorie or iodine intake in breakfast and memory scores but there was a positive correlation between carbohydrate iron and vitamin B3 intake in breakfast and memory scores similarly there was a positive correlation between B12 intake in the breakfast and students’ average school grades during the year.
    Conclusion
    Adequate breakfast with lesser lipid and meat and higher carbohydrate Fe2+ and vitamin B3 can have important role to improve short-term memory.
  • Roya Reisi, Hosain Yousofi, Hasan Shojaei, Ali Ahmadi, Shahrzad Habibi, Masoumeh Moezi Pages 42-48
    Background And Aim

    In the last decades efforts have been dedicated to improve research activities among academic staff in the universities. However less attention has been paid to improve research skills among nonacademic staff of health system especially physicians. Thus in this research capability of the physician working in Chaharmahal va Bakhtiari for doing applied researches has been investigated.

    Methods

    In this interventional research the study population was consisted of all general physicians who were working in health care centers in Chaharmahal va Bakhtiari (CMVB) province. From the whole population of general physicians 60 physicians were selected and were randomly divided into two separate groups (30 physician as case group and 30 physicians as control group). Case group participated in a research methodology workshop. In this workshop they were trained how to find the health system priorities and how to write a research proposal. After finishing the workshop they returned to their work and conducted their research proposal and then they participated in the second workshop to present their research results. In second workshop they improved their abilities for writing a scientific article preparing a poster giving a scientific talk and paper publishing. Prior and after the workshop their knowledge about the subject was collected in both groups using a questioner. At the end results collected from both groups were analyzed using paired and independent-t tests.

    Results

    The average scores of knowledge about research methodology in case group was 6.23±0.24 and 12.97±2.35 prior and after interventions respectively (P

  • Masoumeh Shohani, Fatemeh Rasouli, Parivash Haji Amiri, Mahmood Mahmoudi, Ali Hasanpoor Pages 49-56
    Background And Aim
    Osteoporosis is a common metabolic bone disease that cause bone fracture. Menopause is the most important risk factors for osteoporosis. This disease is prevalent in menopausal women (50%) because of estrogen deficiency and less bone mass in menopausal period. The aim of this study was to determine the osteoporosis preventive factors in menopausal women referred to the health care centers of Ilam University of Medical Sciences.
    Methods
    This research was an analytical-deh1ive study in witch 150 menopausal women were selected by random sampling method as population of the study. The data were collected by interview observation and physical examinations using specific questionnaires and check lists. The data were analyzed by Chi-square and Fisher tests using SPSS software.
    Results
    The result of this study showed that %90 of the samples did not exercise %92.7 have not consumed enough calcium and just %45.3 of the samples used to exposed in sunlight. These women also suffered from joint pain (%76.7) back pain (%47.3) and muscular weakness (%42.7). In addition our results showed that age (P
  • Hoseyn Nahrovanian, Mehdi Asmar, Ahmad Reiesi, Mahin Farahmand, Zahra Farzanehnejad, Shahnam Arshi, Homayoun Sadeghi, Babak Grousi, Daryoush Emdadi, Sharm Seyfnejad Pages 57-62
    Background And Aim
    Malaria is one of the most important parasitic diseases in the world and a major health problem in some areas of Iran. In addition to endemic areas in the south and south-eastern part of Iran a new threat of Plasmodium vivax malaria importation emerged from the Parsabad district which is located in Ardabil province in the north western part of the country. Malaria in this area may have originated from Azerbaijan Armenia or southern part of Iran. This study has been carried out to clarify seroparasitological results from Indirect Fluorescence Assay (IFA) stability of antiplasmodial antibodies and its comparison with those of confirmed direct microscopy in Parsabad district during 2003-2005.
    Methods
    This seroparasitological study has been carried out on 250 samples from malaria infected patients which was previously confirmed by microscopy and treated with routine antimalarial agents and 250 samples of healthy control with no history of malaria in Parsabad during two years (2003-2005). Sera of collected blood samples were assessed for the presence of anti-plasmodial antibodies using IFA assay. Statistical analysis was applied by using ANOVA and Student’s t-tests with Graph Pad Prism.
    Results
    The results of this study indicated that all blood smears of test group were detected as positive by observation of P. vivax by direct microscopy and no positive smears were found among control group. Moreover no mixed-infection was observed among collected samples. In addition serological results revealed that 47 cases (19%) from test group and 4 cases (1.6%) from control group had antibodies against P. vivax malaria (P
  • Masoumeh Moezi, Hedayatolah Shirzad, Behnam Zamazad, Hamid Rohi Pages 63-75
    Background And Aim
    Evaluation is a routine process for developing teaching and learning methods. This qualitative process is challengeable among faculty members. Validity of student evaluation and managers are controversial. In this study we tried to assess viewpoints of students and faculty members regarding this process and to develop it.
    Methods
    This cross sectional deh1ive study was performed on 60 faculty members and 370 students using 2 questionnaires containing demographic information and evaluation process. Data were analyzed by t-test Chi-square and one way ANOVA using SPSS13.
    Results
    Attitude of most faculty members were agree to be evaluated by students and managers but they believed that the student proportion for evaluation should be higher than the managers. They also mentioned that the best persons for the evaluation are head of the departments vice chairman and deans of faculties. Our results showed that 63% of faculty members were agreed with the evaluation by their colleagues and 37% were agreed with self evaluation. Despite of accepting the evaluation by 89% of the students 53% of them believed that these evaluations had positive effect. The results also showed that 62% of the students thought that the faculty authorities had not chosen the best time for evaluation. Evaluation criteria and indices in viewpoint of both students and faculty members were almost the same. Scientific knowledge and teaching methods were selected as main criteria.
    Conclusion
    Using the idea of faculty staff and students about evaluation process can increase quality of it and decrease unsatisfaction thoughts and reform evaluation.
  • Mryam Tahrzadehgharofi, Efat Farkhoi, Seyed Abolfateh Shirmardi, Javad Safari Chaleshtori, Somayeh Asadi, Keyhan Ghatreh Samani, Marzeyeh Abolhasani, Reza Hajihoseyni, Morteza Hashemzadehchaleshtori Pages 76-83
    Background And Aim
    The incidence of pre-lingual deafness is about 1 in 1000 neonates from which more than 60% of cases are inherited. Deafness is a heterogeneous disorder and may be due to genetic or environmental cause or both. Mutations in the DFNB59 gene encoding pejvakin protein has been very recently shown to cause neural deafness. In the present study we have conducted type and frequency of the DFNB59 gene mutations in a cohort of 100 non syndromic deaf subjects in Chaharmahal va Bakhtiari province.
    Methods
    In this deh1ive-lab based study we investigated the frequency of DFNB59 gene mutations in the entire coding exons of the gene. DNA was extracted from the peripheral blood samples following the standard phenol chloroform procedure. DFNB59 gene mutations were investigated using PCR-SSCP/ Heteroduplex Analysis (HA). The results of PCR-SSCP/HA were confirmed by sequencing of exon 7 nested PCR and PCR-RFLP of 3 known DFNB59 mutations.
    Results
    Altogether 3 different gene polymorphisms (793C>G 793C>T and 874G>A) and one mutation (988delG) were detected in 7 5 2 and 1 subjects respectively.
    Conclusion
    Based on our data from the present study and previous study we conclude that DFNB59 gene mutations have a very low contribution to deafness in patients in Chaharmahal va Bakhtiari province and are not of great clinical importance in this region.
  • Shahnaz Shahrjerdi, Rahman Shaych Hosaini Pages 84-91
    Background And Aim
    Dysmenorrhea or painful menstruation is one of the most frequent female disorders. The aim of this investigation is studying the effects of one term stretching exercise on primary dysmenorrhea in high school student.
    Method
    In this semi-experimental study 179 students 15-17 aged not athlete and volunteer bachelor girls with moderate or sever primary dysmenorrhea were selected from 6 high schools in two different city zones. Total numbers of the students were 519 ones. Selected high schools were randomly divided into two groups: experimental group (4 high schools 124 persons) and control group (2 high schools 55 persons). In pre-test all of subjects were studied for pain severity (1 to 10) pain duration and using sedative tablets in two continuous menstruation cycles. Post-test was given 8 weeks later. Data were analyzed using student t-test and nonparametric Wilcoxon test.
    Results
    Our results demonstrated that after 8 weeks pain severity was decreased from 7.65±1.94 to 4.88±1.92 pain duration was decreased from 7.48±5.26 to 3.86±2.5 hours and finally using sedative tablets was decreased from 1.65±1.02 to 0.79±0.69 tablets in experimental group (P0.01).
    Conclusion
    The results of this study showed that stretching exercises are effective in reduction of pain severity pain duration and also in reduction of using sedative tablets in girl students with primary dysmenorrhea.
  • Seyed Rashed Jazayeri, Mehraban Sadeghi, Amirhesam Hasani, Amirhoseyn Javid Pages 92-100
    Background And Aim

    Indicating the quantities and qualitative characteristics of raw wastewater entering treatment plant is one of the basic fundamentals of correctl designation of treatment plants. The purpose of this study was to determine the design parameters for making urban treatment plants in cold regions of Iran.

    Methods

    This applicative research is based on empirical studies which have deh1ively been done in a temporal manner. In this study three wastewater plants were selected as pilot from cold regions of Chaharmahal va Bakhtiari province i.e. Shahrekord Broujen and Farsan wastewater plants. The quantative and qualitative characteristics of waste water entering to these wastewater plants were analyzed in a one-year period. In this research as well as measuring the waste water flow entering the plant the temperature PH in entrance chemical oxygen demand (COD) 5-days Biochemical oxygen demand (BOD5) suspended Solids (TSS) volatile suspended solids (VSS) Kajaldal Nitrogen (TKN) and phosphate phosphorous (P) were measured in 24-hours compound samples proportional to the wastewater flow. Data were analyzed using t-test and ANOVA.

    Results

    The final results of the research parameters in cold weather regions for BOD5 COD TSS VSS TKN and P has daily been 41 60 65 47 8.3 and 0.93gr per capita. Average production of wastewater was found 177 liter per capita per day. The obtained results from Max and Min wastewater flow coefficient were 1.76 and 0.29 respectively. No significant differences were found for BOD5 COD TKN and P between three wastewater plants but TSS VSS were significantly higher in Shahrekord (P

  • Zeba Nasiri Madiseh, Mohamadreza Mofid, Morteza Ebrahimi, Seyed Mojtaba Khyam Nekouee, Mahmood Khosravi Ahahli Page 101
    Background And Aim

    Taxol is an effective anticancer drug which is used widely for the treatment of a variety of cancers. Taxol is normally isolated from the bark of the yew trees. Since obtaining Taxol from this source requires destruction of yew trees researchers were thinking to find other sources for producing this substance. Fortunately Iranian yew consists of different species of endophytic fungi that are able to producte Taxol. The aim of this study was to find and isolate Taxol-producing endophytes fungi from Iranian yew.

    Methods

    To isolate endophytic fungi stem and twig were collected from yew trees in north forests of Iran. After superficial sterilization samples were placed on the surface of potato dextrose agar (PDA) medium in Petri plate. After some days emerged fungi were isolated in the plates some individual hyphal tips of the fungi were transferred to new PDA medium and this was repeated three times for fungus purity. The ability of fungus to make Taxol was substantiated by HPLC analyses. HPLC separation was performed using a kromasil C18 column. Data were analyzed using Duncan’s test.

    Results

    From a total of 80 isolated fungi from Iranian yew five fungi were observed to produce Taxol. Among these fungi TbPm4 produced the highest amount of Taxol (21/74/gµ l.(

    Conclusion

    The results of this study demonstrated that isolated endophytes fungi from Iranian yew tree have capability to produce Taxol.