فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 56 (تابستان 1388)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 56 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر باباجانی، آرزو مددی صفحه 3
    تحول درسیستم حسابداری و گزارشگری مالی مؤسسات بخش عمومی مستلزم حصول اطمینان از فراهم بودن شرایط لازم برای به کارگیری دو عامل کلیدی شامل مبنای تعهدی تعدیل شده و معیار اندازه گیری جریان منابع اقتصادی در این سیستم می باشد[3]. به همین دلیل تحقیق حاضر، امکان سنجی استقرار سیستم حسابداری بر مبنای تعهدی تعدیل شده و معیار جریان منابع اقتصادی در دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی را در دستور کار قرارداده است. به بیان دیگر، این تحقیق در پی آن است که وجود یا عدم وجود شرایط لازم و کافی برای بکارگیری مبنای تعهدی تعدیل شده و معیار جریان منابع اقتصادی در حسابداری و گزارشگری مالی دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی اطمینان حاصل نماید. یافته های تحقیق نشان دهنده این واقعیت است که در حال حاضر شرایط لازم و کافی برای بکارگیری مبنای تعهدی تعدیل شده و معیار جریان منابع اقتصادی برای ایجاد تحول در حسابداری نهادهای مذکور وجود دارد.
    کلیدواژگان: مبنای تعهدی تعدیل شده، قابلیت اندازه گیری، قابلیت وصول، معیار جریان منابع اقتصادی، مسؤولیت پاسخگویی
  • احمد پویان فر، رضا راعی، شاپور محمدی صفحه 21
    در این مقاله با استفاده از رویکرد هاسبروک (1991) و دافور و انگل (2000) نسبت به مدل سازی قیمت های معاملاتی در بورس تهران اقدام نموده ایم. سازگار با مدل های نظری و تحقیقات تجربی در سایر بازارها، مدل تخمینی خودرگرسیو برداری بر روی هفت شرکت انتخابی در بورس تهران وجود رابطه معنی دار بین جهت معامله و مظنه ها را در بورس تهران مورد تایید قرار داد. همچنین ملاحظه گردید که فاصله بین معاملات و دامنک در شکل گیری مظنه ها از نظر آماری معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: ریزساختار بازار، داده های پرفراوانی، قیمت های معاملاتی
  • محمدحسین ستایش، مصطفی کاظم نژاد، محمد جواد شفیعی صفحه 39
    هدف اصلی شرکت ها به حداکثر رساندن ثروت سهامداران است. یکی از عوامل مؤثر بر این امر، ساختار سرمایه می باشد. پژوهش حاضر، پس از بررسی همبستگی ساختار سرمایه و سودآوری 300 شرکت پذیرفته شده در 12 صنعت و حصول اطمینان از وجود رابطه معنی دار بین این دو متغیر، به تعیین ساختار بهینه سرمایه در سطح کل شرکت ها و همچنین در صنایع مختلف پرداخته است. نتایج همبستگی حاکی از آن است که رابطه ساختار سرمایه و سودآوری به تعریف متغیر سودآوری بستگی دارد. به دلیل وجود رابطه معنی دار بین ساختار سرمایه و نرخ بازده دارایی ها در سطح کل شرکت ها و همچنین صنایع مختلف، از این متغیر به عنوان معیار سودآوری و عامل تعیین کننده ساختار بهینه سرمایه در الگوریتم ژنتیک استفاده شده است. به منظور مدل سازی داده های ورودی (ساختار سرمایه) و خروجی (نرخ بازده دارایی ها) از رگرسیون بردارهای پشتیبان و به منظور تعیین ساختار بهینه سرمایه از الگوریتم ژنتیک استفاده شد. نتایج الگوریتم ژنتیک حاکی از آن است که بیشترین سودآوری در ازای استفاده کمتر از اهرم مالی (بدهی) حاصل شده است. این یافته با نتایج همبستگی، مبنی بر وجود رابطه منفی بین ساختار سرمایه و نرخ بازده دارایی ها مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، ساختار سرمایه، بهینه سازی، سودآوری
  • علی سعیدی، آرزو آقایی صفحه 59
    درماندگی مالی و ورشکستگی شرکت ها منجر به هدر رفتن منابع و عدم بهره گیری از فرصت های سرمایه گذاری می شود. پیش بینی درماندگی مالی با ارائه هشدارهای لازم می تواند شرکت ها را نسبت به وقوع درماندگی مالی و ورشکستگی هوشیار نماید تا آنها با توجه به این هشدارها، به اقدام های مناسب دست بزنند. هدف از انجام این پژوهش، مدل بندی پیش بینی درماندگی مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از شبکه های بیز است. به این منظور دو مدل با استفاده از شبکه های بیز و یک مدل با استفاده از رگرسیون لوجستیک برای نمونه انتخاب شده از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ارایه شده است. اولین مدل شبکه ساده بیز که مبتنی بر همبستگی شرطی است می تواند با دقت 90% شرکت های ورشکسته و غیرورشکسته را درست پیش بینی کند. دومین مدل شبکه ساده بیز که مبتنی بر احتمال شرطی است با دقت 93% شرکت های ورشکسته و غیرورشکسته را درست پیش بینی می کند. در نهایت، مدل رگرسیون لوجستیک که یک مدل خطی است می تواند با دقت 90% شرکت های ورشکسته و غیرورشکسته را درست پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: پیش بینی درماندگی مالی، شبکه های بیز، رگرسیون لوجستیک، گسسته سازی داده ها، شبکه ساده بیز
  • بابک سهرابی، امیر خانلری صفحه 79
    اینترنت و فن آوری وب شیوه تعاملات و اطلاع رسانی در مورد وضعیت و عملکرد مالی شرکت ها به ذی نفعان مختلف را دچار تغییر نموده است. یکی از ابزارهای مبتنی بر این فن آوری که اخیرا مورد توجه زیادی قرار گرفته، «زبان توسعه پذیر گزارش گیری کسب و کار» (XBRL) است. این زبان گزارش گیری، علیرغم مزایای بی شماری که برای سازمان ها به ارمغان می آورد، نیازمند الزامات و پیش نیازهایی است که در صورت آماده نبودن سازمان در این زمینه ها، ابعاد خطر پذیری اجرایی افزایش می یابد و تحقق اهداف طرح را به تاخیر می اندازد. در این مقاله سعی شده است تا مدلی جامع ارائه گردد که بتواند آمادگی سازمان ها را برای اقدام و مبادرت به اجرای چنین طرحی سنجیده و با اقدامات مناسب ریسک های ناشی از طرح را کاهش دهد. بدین منظور ابتدا با مطالعه ادبیات موضوع شاخص های مؤثر بر اجرای موفق این طرح ها شناسایی و سپس از طریق پرسش نامه ای از خبرگان حوزه مالی نظرسنجی شده است. برای تحلیل داده های گردآوری شده و تبیین مدل علی روابط بین عوامل از مدل معادلات ساختاری استفاده شده است.
    کلیدواژگان: زبان توسعه پذیر گزارش گیری کسب و کار (XBRL)، پیش نیازهای پیاده سازی، آمادگی سازمانی
  • سید حسین علوی طبری، ویدا مجتهدزاده، غلامرضا سلیمانی امیری، یلدا عاملی صفحه 93
    این تحقیق به بررسی رابطه بین کیفیت سود و سود تقسیمی شرکت ها می پردازد. برای اندازه گیری کیفیت سود، چهار معیار اقلام تعهدی مطرح شده در مدل دیچو و دایچو (2002)، وجود اقلام استثنائی، تجدید ارائه صورت سود و زیان و همبستگی پیرسون بین درآمد عملیاتی جاری و آتی به عنوان متغیرهای مستقل و سود تقسیمی، نسبت سود تقسیمی به ارزش بازار هر سهم در تاریخ مجمع و تغییرات سود تقسیمی به عنوان متغیرهای وابسته انتخاب و سه فرضیه طراحی شد. نمونه های آماری تحقیق شامل 85 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره پنج ساله 1381-1385 می باشد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد با معیار تجدید ارائه صورت سود و زیان، شرکت هایی که کیفیت سود بالاتر دارند سود تقسیمی را در زمان مقرر پرداخت نمی کنند؛ با معیار وجود اقلام استثنائی، شرکت هایی که کیفیت سود بالاتر دارند سود تقسیمی بیشتری پرداخت می کنند، و هیج کدام از چهار معیار کیفیت سود با تغییرات سود تقسیمی رابطه معنادار ندارند.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، مدیریت سود، سودتقسیمی، اقلام تعهدی، جریان وجوه نقد
  • بیتا مشایخی، مهدی محمدآبادی، رضا حصارزاده صفحه 107
    تحقیق حاضر به بررسی رابطه محافظه کاری با میزان توزیع سود و پایداری آن می پردازد. در این پژوهش داده های مالی 98 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای سال های 1379تا 1385 جمع آوری و فرضیات تحقیق با استفاده از تحلیل ضرایب همبستگی و مدل سازی رگرسیونی آزمون شده است. اولین فرضیه تحقیق به آزمون تجربی یکی از دلایل محافظه کاری و دومین فرضیه به آزمون تجربی یکی از انتقادات وارد بر محافظه کاری می پردازد. فرضیه اول با توجه به مبانی نظری مطرح شده از منظر تئوری نمایندگی تبیین گردیده و پیش بینی می کند با افزایش محافظه کاری، توزیع سود سهام کاهش می یابد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که شواهد متقاعد کننده ای در حمایت از این فرضیه وجود دارند. در دومین فرضیه تحقیق پیش بینی شده است که پایداری سود همزمان با افزایش میزان محافظه کاری کاهش می یابد. با استفاده از اقلام تعهدی غیر عملیاتی برای سنجش محافظه کاری، شواهد متقاعد کننده ای که حاکی از تایید این فرضیه باشد به دست نیامد، با این حال در صورت استفاده از نسبت تعدیل شده ارزش بازار خالص دارایی ها به ارزش دفتری آنها برای اندازه گیری محافظه کاری، فرضیه دوم تحقیق در سطح مناسبی از معنی داری پذیرفته می شود. بنابراین امکان اظهار نظر صریح درخصوص پذیرش یا عدم پذیرش فرضیه دوم تحقیق وجود ندارد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، اقلام تعهدی غیرعملیاتی، پایداری سود، توزیع سود سهام
|
  • Page 3
    The reform in the financial accounting and reporting system of public sector organizations requires assurance that the essential conditions are provided for using two of the most important distinguishing features of governmental accounting, namely the modified accrual basis and measurement focus known as the flow of economic resources in this system. For this reason, the present research has been conducted in order to evaluate the possibility of establishing a financial accounting and reporting system based on the modified accrual basis and the measurement focus of the flow of economic resources in governmental higher education and research institutions. The results of this research indicate the fact that currently the required conditions for using the modified accrual basis and the flow of economic resources focus in order to improve the accounting system of the aforementioned organizations exist.
  • Page 21
    We used Hasbrouck (1991) and Dufaur and Engle (2000) vector autoregressive model for trades and prices in Tehran Stock Exchange. We find that trade sign, spread and waiting time between consecutive trades in the process of price formation is significant.
  • Page 39
    Capital structure or a mixture of debts and equity constitutes an effective factor on shareholder wealth maximization, as the main goal of the firms. This research reviews the correlation between capital structure and profitability of 300 accepted firms in 12 industries and verifies confidence and significance of relationship between these two variables, determining the optimal capital structure in total levels of firms and various industries. The correlation results indicate that the relationship between capital structure and profitability depends on definition of profitability variable. Due to the significance of relationship between capital structure and return on assets (ROA) in total levels of firms and various industries, this variable has been used as a criterion of profitability and determining factor of optimal capital structure in genetic algorithms. For modeling input (capital structure) and output (ROA) data, support vector (SV) regression is used, and for optimization of capital structure, genetic algorithms are applied. The results obtained by genetic algorithms application, indicate that the maximum of profitability is achieved in lieu of using less financial leverage (debt). The finding agrees with correlation results indicating a negative relationship between capital structure and ROA.
  • Page 59
    Financial distress and bankruptcy of companies may cause the resources to be wasted and the investment opportunities to be faded. Bankruptcy prediction by providing warnings can make the companies aware of the occurrence of bankruptcy and financial distress so that they could take appropriate decisions. The aim of this study is to model financial distress prediction of listed companies in Tehran stocks exchange (TSE) using Bayesian Networks (BNs). In order to accomplish this aim, two naïve bayes models and a logistic regression model using information of listed companies in Tehran Stock Exchange are developed. The accuracy of the first naïve bayes model's performance that is based upon conditional correlation is 90% and the accuracy of the second naïve bayes model that is based upon conditional likelihood is 93% and eventually the accuracy of the logistic regression model that is a linier model is 90%.
  • Page 79
    The internet and web technology have changed the way corporations communicate financial performance to stakeholders. Extensible Business Reporting Language (XBRL) is one of the web-based tools which recently are considered. Although, this technology have several benefits for corporations but needs some requirements and enablers that must be considered before embarking project implementation for achieving promised goals. In this paper, we provide a comprehensive model to assess readiness of organizations for XBRL implementation. For this goal, first we recognized critical success factors of XBRL implementation by reviewing the literature. We developed a questionnaire which was based on the extracted factors, and finally the questionnaire data analyzed using structural equation model (SEM) to test the proposed causal model.
  • Page 93
    This research has investigated the relationship between earnings quality and dividend. Accruals based on Dechow and Dichev (2002) models, extraordinary items, restatement of the earnings and Pearson correlation between current and next period operating income for measuring earnings quality as independent variables and dividend, dividend yield and dividend changes as dependent variables were considered and three hypotheses were defined. The statistical samples of this research consisted of 85 firms chosen from TSE during 1381-1386. The hypotheses were analyzed by using Two Independent Sample t, chi-square test, Logit and Probit Regression. The results show that when restatement of the earnings is used as measure of earnings quality, firms with higher earnings quality don’t pay dividend in due date. When extraordinary items is used as measure of earnings quality, firms with higher earnings quality tend to set more generous dividend policies and none of criteria of earnings quality doesn’t have any significant effect on dividend changes.
  • Page 107
    In this paper, we examine the effect of accounting conservatism on earnings persistence and earnings distribution. This survey uses non-operating accruals and adjusted market to book ratio as a proxies for accounting conservatism. We employ financial data of 98 firms listed in Tehran Stock Exchange. Correlation coefficients and linear regression analysis were used to test hypothesizes. The first hypothesis examines relationship between conservatism and earnings distribution. This hypothesis is based on agency theory and predicts there is a negative relationship between these variables. Our empirical results support the first hypothesis. Second hypothesis is based on critics about conservatism and predicts more conservative earnings are less persistent. According to our empirical tests, there are not enough supportive significant evidences to accept (also to reject) this hypothesis. This result implies that more researches are needed to shed light on relationship between conservatism and earnings persistence.