فهرست مطالب

بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید - سال بیستم شماره 3 (پاییز 1388)

نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید
سال بیستم شماره 3 (پاییز 1388)

  • 88 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ارائه مدل تصمیم یار مبتنی بر مورد در برنامه ریزی پاسخ های ریسک
    ابوذر آریش، محسن اکبرپور شیرازی *، میرمهدی سیداصفهانی صفحه 1
    فرایند مدیریت ریسک، دارای نقش مهمی در مدیریت پروژه می باشد و این در نتیجه پیچیدگی ناشی از علل فرصت ها یا تهدیدها، و نتایج ناشی از نوع واکنش اتخاذ شده در صورت وقوع آنها می باشد این مقاله مدلی ارائه می دهد تا با استفاده از قابلیت روش های استدلال مبتنی بر مورد و تصمیم گیری چند شاخصه، در برابر فرصت ها و تهدیدهای به وقوع پیوسته در روند انجام پروژه، در مقایسه با سایر ابزارها و مدل ها، پاسخی اثرگذار و کارا به دست آید.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، برنامه ریزی پاسخ های ریسک، استدلال مبتنی بر مورد، روش تاپسیس
  • الیپس مسیحی*، حمید امرایی صفحه 15
    نمودارهای کنترل فرآیند آماری نقش بسزائی را در سیستم های کنترل کیفیت بر عهده دارند که تحلیل صحیح آنها، منجر به کشف خطاهای موجود در فرآیند خواهد شد. در این راستا شبکه های عصبی متنوعی به منظور تشخیص الگوهای موجود در نمودارهای کنترل به کار گرفته شده اند که اکثرا قادر به تشخیص الگوهای منفرد بوده و در مورد الگوهای همزمانی که ناشی از رخداد بیش از یک خطا در فرآیند می باشند ناتوان بوده اند. در این مقاله، ابتدا با به کارگیری تبدیل موجک، الگوی همزمان به الگوهای منفرد تشکیل دهنده تفکیک شده و در ادامه با به کارگیری تحلیل مولفه های اصلی (PCA) در کنار یک شبکه عصبی احتمالی (PNN)، نوع الگوها مشخص می گردد. نتایج بدست آمده با استفاده از داده های شبیه سازی شده، نرخ تشخیص صحیح الگوهای همزمان را برابر 83/94% نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کنترل فرایند آماری، شبکه عصبی، تبدیل موجک، الگوی همزمان، تشخیص الگو
  • زهرا عطایی، احمد ماکویی* صفحه 25
    در این مقاله، مطالعه بر روی یک تامین کننده و تعدادی خریدار به همراه چند کالای مختلف جهت سفارش در نظر گرفته شده است. مسئله ای که در این مقاله به آن توجه شده است فسادپذیر بودن محصولات با طول عمر ثابت و داشتن تاریخ انقضا می باشد. در ضمن طول دوره برنامه ریزی به صورت یک متغیر در مسئله محاسبه می شود. مسئله از دو دیدگاه مختلف بررسی شده است: بازپرسازی توام و برنامه ریزی مشارکتی. از دید بازپرسازی توام [6] ب مدل ارائه شده در [3] اساس قرار گرفته است. برای حالتی که عمر محصول از طول دوره کمتر می باشد هزینه ای برای کمبود ناشی از فاسد شدن محصول در نظر گرفته شده است.
    از دید برنامه ریزی مشارکتی، به بررسی هزینه های حمل و نقل تامین کننده و هزینه های عدم تحویل به موقع (نگهداری وکمبود) خریداران به طور همزمان در یک شبکه زنجیره تامین، پرداخته می شود مسئله بصورت تک دوره ای و چند دوره ای برنامه ریزی می شود(تفاوت کمی بین مدل تک دوره ای وچند دوره ای وجود دارد). هدف آنست که ببینیم در صورتی که محصول دارای تاریخ انقضا باشد، آیا این مسئله تاثیری روی طول دوره های برنامه ریزی دارد وبا توجه به هزینه های مختلف خود مدل مقداردهی به طول دوره را بر عهده بگیرد. و در ضمن در حالتی که کالا فساد پذیر است، به چه میزان از هر کالا و در چه زمانی سفارش داده می شود. سعی شده فرضیات هر دو دسته از مدلها به هم نزدیک باشد. مثلا در هر دو تقاضا و هزینه ها بر واحد زمان در نظر گرفته شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، بازپرسازی توام، برنامه ریزی مشارکتی، برنامه ریزی چند هدفه، اقالم فسادپذیر
  • احمدرضا تحسیری *، علی رهبری صفحه 39
    مجموعه آموزشی مهندسی صنایع، در اواخر قرن 19 در پ ی گسترش نیاز به روش ها و ابزارهای سیستمات یک در تصمیم گیری و مدیریت بنگاه های تجاری و تولیدی که مشخصه های اصلی محیط های مدیریتی در آن زمان سرعت، رقابت، کیفیت و هزینه بود، شکل گرفت. توجه اصل ی در آموزش و پژوهش مهندسی صنایع متاثر از سطح پیچیدگی و اندازه سازمان در بنگاه هایی که با ابعاد چند ملیتی طراحی شده بودند، معطوف به توسعه نگرش سیستمی و فرآیند علمی برای تجزیه وتحلیل گزینه های ممکن تصمیم، و همچنین ارزیابی و انتخاب بهینه آن ها تحت شرایط متفاوت قطعی و احتمالی گردید.
    این ضرورت به طور تدریجی تلفیق متنوعی از علوم ریاضیات، آمار و احتمال، علوم مدیریت و اقتصاد، مبانی مهندسی و علوم سیستم را به عنوان زیرساخت مهندسی صنایع قرار داد و به همین واسطه دروس متنوعی در بسته آموزشی مهندسی صنایع وارد شد. این مجموعه تاکنون متناسب با تغییرات محیطی مورد اصلاحات مستمری نیز واقع شده است.
    هدف اصلی تحقیق حاضر، ارائه یک مدل تلفیقی همگن برای طبقه بندی توانایی های دانش آموختگان رشته مهندسی صنایع در بازارهای کار کشور بر اساس شناخت علمی و سیستماتیک از محتوای آموزشی فعلی این رشته در دانشگاه های کشور می باشد که به تبع آن، مطالعه و انجام اصلاحات یکپارچه مورد نیاز در محتوا و جهت گیری های آموزشی مجموعه متناسب با شرایط فعلی فضاهای مدیریتی و تصمیم گیری فراهم گردد.
    در این مقاله ابتدا، با مروری بر سیر تحولات و تکامل رشته مهندسی صنایع، محتوای آموزشی این رشته در مقطع کارشناسی به صورت یک مدل طبقه بندی همگن ارائه شده و سپس بر اساس آن، توانایی های تخصصی مورد انتظار از مهندسی صنایع استخراج گردیده است. سطح توانمندی دانش آموخته در هر زمینه تخصصی، در قالب سه مولفه اساسی مدل شامل؛ دانش، بینش و مهارت دانش آموخته، مورد توجه واقع شده است.
    مدل ارائه شده، توانمندی اصلی یک مهندس صنایع را نسبت به سایر مهندسان در حوزه کاربرد نگرش سیستمی جهت حل مسائل سازمان که مشتمل بر توانمندی های «تحلیل، طراحی و تصمیم گیری، برنامه ریزی و کنترل» می باشد، طبقه بندی نموده است.
    سطح اطمینان ساختار و محتوای مدل ارائه شده به استناد نظر خبرگان دانشگاهی کشور در زمینه مهندسی صنایع 95% می باشد.
    بر این اساس و به کمک یک تحلیل سلسله مراتبی نشان داده شده است که، در حوزه توانمندی های تخصصی مهندس صنایع، توانمندی های؛ تحلیل، طراحی و تصمیم گیری از اهمیت بیشتری نسبت به توانمندی های؛ برنامه ریزی و کنترل برخوردارند.
    کلیدواژگان: مهندسی صنایع، توانمندی تخصصی، نظریه عمومی سیستم ها، دانش آموخته، تحلیل سلسله مراتبی
  • هوشنگ تقی زاده*، امین زینال زاده صفحه 55
    طبق مطالعات انجام شده یکی از موانع بازدارنده بهره وری که شرکتهای زیادی نیز درگیر آن هستند مساله بالانس خط مونتاژ می باشد که حل آن نیازمند به کارگیری مدل های علمی است. بر همین اساس این مقاله در دو بخش به بررسی تاثیر متعادل سازی بر عملکرد خط مونتاژ پرداخته است. در بخش اول ضمن مطالعه مبانی نظری و پیشینه تحقیق، مفاهیم مونتاژ، انواع مسائل بالانس خط مونتاژ، پیش فرض ها، معیارهای بهینگی و روش های حل مسائل متعادل سازی مطرح شده است. در بخش دوم دو روش هیورستیک اولویت وزنی و طولانی ترین زمان عملیات(LCR)2 برای متعادل سازی خط مونتاژ شرکت تراکتورسازی ارومیه به کار گرفته شده است. با مقایسه معیارهای زمان سیکل مونتاژ، کارایی خط مونتاژ، ضریب هموارسازی، فاصله تعادل و صرفه جویی ریالی، سهم هزینه ثابت هر واحد محصول، حاشیه ایمنی و زمان تلف شده برای دو حالت قبل و بعد از متعادل سازی، تاثیر متعادل سازی بر عملکرد خط مونتاژ مشخص شده است.
    کلیدواژگان: متعادل سازی خط مونتاژ، طولانی ترین زمان عملیات، اولویت وزنی
  • مهدی ضرغامی* صفحه 65
    میزان عرضه و تقاضای منابع طبیعی نه تنها وابسته به چرخه های طبیعت اند بلکه متاثر از مولفه های اقتصادی- اجتماعی نیز هستند. بنابراین با توجه به کمبود این منابع و رشد سریع تقاضا در سالهای اخیر، مدیریت بهینه و صحیح این منابع امری اجتناب نا پذیر است. برای موفقیت این مدیریت، مشارکت بیشتر ذینفعان در تهیه مدلهای تصمیم گیری گروهی و پذیرش نتایج مدلها لازم است. در این مقاله با لحاظ این دیدگاه، یکی از روش های انتخاب اجتماعی به نام بوردا توسعه داده می شود. این روش تصمیم گیری گروهی مبتنی بر رای گیری بوده که در آن نظرات اعضای گروه ذینفع به صورت رتبه نسبی آنها، و نه به صورت صریح و مستقیم، در تصمیم گیری اعمال شده و در نهایت اولویت بندی گزینه ها ارایه می گردد. ایراد روش بوردای متداول آن است که به مولفه ذهنی مدیر گروه تصمیم گیری از جهت ریسک پذیری توجهی نمی نماید. لذا به عنوان نوآوری این مقاله، مدل اولیه روش بوردا به کمک عملگر تجمیع میانگین وزنی مرتب توسعه داده شده تا بتواند محاسبات نرم تری (Soft Computation) را در مواجهه با عدم قطعیت ها از جمله لحاظ درجه ریسک پذیری مدیر گروه تصمیم گیری داشته باشد. سپس به کمک کاربست یک مطالعه موردی واقعی، ضرورت این توسعه ریاضی نشان داده شده و سنجه مناسبی برای محاسبه امتیاز یک گزینه به روش بوردای اصلاح شده تحت شرایط عدم قطعیت تصادفی ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری گروهی، انتخاب اجتماعی، روش بوردا، عملگر میانگین وزنی مرتب، محاسبات نرم، مدیریت حوضه آبریز
  • سید محمد سیدحسینی*، روح الله حیدری، طاهره حیدری صفحه 75
    طراحی شبکه های اتوبوس رانی، یک مساله مهم در حمل و نقل عمومی است. یکی از گام های مهم در این راستا، محاسبه ی تعداد و مکان های بهینه ی پایانه های مورد نیاز است. در واقع این مساله به عنوان حالت خاصی از مساله مکان یابی تسهیلات، که یک مساله ی بهینه سازی ترکیبیاتی با مقیاس بزرگ است، نیاز به زمان زیادی برای حل دارد.تا کنون برای حل این مساله، از روش های شاخه و کران، شمارش ضمنی و گرم و سرد کردن شبیه سازی شده استفاده شده است. هر چند روش سوم که یک روش فرا ابتکاری است بسیار کاراتر از دو روش دیگر است؛ اما زمان اجرای الگوریتم، برای شهرهای بزرگ هنوز هم طولانی است. در این مقاله، برای حل مساله یک الگوریتم ژنتیک پیشنهاد شده است. مهمترین مزیت الگوریتم ژنتیک پیشنهادی، رسیدن به جواب دقیق تر در زمان کمتر می باشد. نتایج مشاهده شده، نشان داد که متدولوژی پیشنهادی یک الگوریتم کارا و مطمئن برای این مساله است. برای تایید این مطلب، الگوریتم برای شبکه های اتوبوسرانی مشهد و تهران اجرا و نتایج آن با نتایج کوشش های پیشین مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: شبکه ی اتوبوس رانی، مساله ی مکان یابی، الگوریتم ژنتیک، برنامه ریزی عدد صحیح مختلط
|
  • Case-Based Decision Support Model for Risk Responses Planning
    M.M. Seyed Esfahani, A. Arish, M. Akbarpour Shirazi Page 1
    Risk management process, has a prominent role in project management, due to importance of decision making, complexities of opportunities and threats occurs in projects and their consequence and taken reactions or made decisions while encountering them. This paper suggests a model for Risk Response Planning in risk management process, using cased-based decision support methods, that yield a more efficient and effective response to deal with upcoming opportunities and threats in comparison to other similar tools and models.
    Keywords: Risk Management, Plan Risk Response, Case, Based Reasoning, TOPSIS
  • Hamid Amraei, Ellips Masehian* Page 15
    Statistical Process Control (SPC) charts play a major role in quality control systems, and their correct interpretation leads to discovering probable irregularities and errors of the production system. In this regard, various artificial neural networks have been developed to identify mainly singular patterns of SPC charts, while having drawbacks in handling multiple concurrent patterns. In this paper, a new compound method is proposed for automatic identification of concurrent patterns of SPC charts. First, by using a wavelet transform the complex concurrent pattern is decomposed into its underlying singular patterns, and then by implementing the Principal Component Analysis (PCA) jointly with a Probabilistic Neural Network (PNN), pattern types are identified. The results obtained from simulated data exhibited a success rate of 94.83% in recognizing concurrent multiple patterns.
    Keywords: Statistical Process Control Charts, Neural Networks, Wavelet Transform, Concurrent Patterns, Pattern Recognition
  • Zahra Attaei, Ahmad Makoui* Page 25
    This paper is a research on the ordering planning of a supply chain with one supplier, multi buyer and multi deteriorating items. Items have fixed life time and expire dates. The ordering period is taken as variable and must be computed the proposed models. The problem is studied via two different approaches the first is the joint replenishment, based on the Hwang and Chew's model [3] and with some new assumptions. In the case that the life time is less than the ordering period, the cost of deterioration is considered in the model. The second approach is cooperative planning. In this approach transportation cost, inventory and shortage costs are considered in the proposed model. The models are studied for both single and multi period cases. The purpose of the models is an investigation about the influence of expire date on ordering period's lengths. The proposed models can compute these lengths and also the amounts of orders.
    Keywords: supply chain, joint replenishment, cooperative planning, multi objective programming, deteriorating items
  • Ahmad Reza Tahsiri *, Ali Rahbari Page 39
    The presence of new environment within the late of 19th century that recognized with time speed, competition, quality and cost pushed academia to establish a new collection of systematic decision tools for effective managing industrial enterprises. In respect of this growing need Industrial Engineering was introduced as a new academic discipline in which the main educational concentration was on developing a scientific process for systematic analysis of real options under different conditions. The complexity and economics of large scale companies within the multi-nations commercial environment of those days put relatively a number of courses from various disciplines such as mathematics, statistics and probabilities, management science, economics and general engineering on the educational package of Industrial engineering. Since this collection to suit the changing environment a number of revisions has been located so far. The main purpose of this study is to provide an integrated model for homogeneous classification of the capabilities of graduates from Iranian Industrial Engineering departments based on the market requirements. This model consequently unified a framework for revising the structure and the content of Industrial Engineering in respond to ongoing changes within managerial environment. In this paper, first, with an extensive review of the educational content evolution within Industrial Engineering, an integrated model for evaluating Iranian industrial engineers’ competencies is designated, and then the consequence expected specialties with three distinguished components of knowledge, vision and skills were architected. Based on the proposed model, by using an Analytical Hierarchy Process, the main industrial engineers’ capabilities were recognized by Analysis, Design, Decision Making, Planning and Control abilities. The validation of the model with a 95% level of confidence comes from a Delphi survey within the academia. As a result is shown that in the field of industrial engineering the abilities, of analysis, design and decision-making are more important than the abilities of planning and control.
    Keywords: Industrial Engineering, Professional Competency, Systems Engineering, Graduate, Analytical Hierarchy Process
  • Houshang Taghizadeh *, Amin Zeinalzadeh Page 55
    According to researches, one of the productivity barriers among many organizations is assembly line balancing problem, which needs scientific models to be solved. This paper examines the effect of line balancing on the functioning of assembly line in two sections. In the first section, after studying the theoretic bases and reviewing the literature, we have discussed the assembly concepts, different types of assembly line balancing problems, assumptions, optimizing criteria and methods of solving the problems. In the second section, two heuristic algorithms, ranked positional weight and longest candidate rules (LCR), have been used to balance the assembly line of Urmia Tractor Manufacturing Company. By comparing the criteria of cycle time, line balancing efficiency, smoothness index, balance delay, cost saving, portion of fixed cost for each product, margin of safety and unused capacity for the two states before and after balancing, the effect of line balancing on the function of assembly line has been defined.
    Keywords: Assembly Line Balancing, Longest Candidate Rule, Ranked Positional Weight Rule
  • Mahdi Zarghami* Page 65
    Borda count is a well-known social choice method, and is frequently used for group decision making problems. However it does not consider the optimism/pessimism view of the director, which has a great effect on the group decisions. Therefore in the present study, we extend the Borda method by using the Ordered Weighted Averaging (OWA) operator to consider the risk attitudinal characteristics. The new approach, entitled Borda-OWA, solves the group decision making problem in an intelligent procedure. It is then applied on two real case studies of forest management and projects ranking. The outcomes show that the Borda-OWA operator makes more soft and sensitive results by using the director’s risk attitudes, guided by the fuzzy linguistic quantifiers. The new results are also examined by sensitivity analysis, which shows the importance of selecting the suitable quantifier. It is shown that the original Borda is a special case of the Borda-OWA approach, indicating only the neutral view of the director. Because of the uncertainty in selecting the quantifier, we define a new measure which considers both the expected value and the variance of the combined goodness measure for each alternative. By using this measure the Borda-OWA model will give more robust decisions to the stakeholders whose optimism degrees are different than that of the group director.
    Keywords: Group decision making, Borda count, ordered weighted averaging, fuzzy linguistic quantifiers, optimism, pessimism, natural resources management
  • S.M. Seyed, Hosseini *, R. Heydari, T. Heydari Page 75
    Bus network design is an important problem in public transportation. The main step to this design, is determining the number of required terminals and their locations. This is an especial type of facility location problem, a large scale combinatorial optimization problem that requires a long time to be solved. Branch & bound and simulated annealing methods have already been used for solving Urban Bus Terminal Location Problem(UBTLP) that first method requires much time and second method doesn’t reach desired solution. In this paper, a Genetic Algorithm is suggested for solving the problem. The main advantages of proposed algorithm are reaching better solution and taking less time. The demonstrated results have shown that proposed Genetic Algorithm can be an efficient and confident approach for solving UBTLP. For verification of proposed methodology, two illustrative practical examples are solved and obtained outcomes are reported.
    Keywords: Bus Networks, Location Problem, Genetic Algorithm (GA), Mixed Integer Programming (MIP)