فهرست مطالب

آمایش سرزمین - سال یکم شماره 1 (پاییز و زمستان 1388)

نشریه آمایش سرزمین
سال یکم شماره 1 (پاییز و زمستان 1388)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/12/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا جندقی صفحه 7
    امروزه روش های بهینه سازی در ابعاد مختلف آمایش سرزمین نظیر مکان یابی و بهینه سازی فضای کالبدی، کاربرد فراوانی دارد. در این مقاله به بررسی روش های مختلف بهینه سازی چند معیاره در مکان یابی و بهینه سازی در فضای کالبدی می پردازیم و در هر یک از دو زمینه با ارایه مثال، چگونگی کاربرد آنها را خواهیم دید.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، _ مکان یابی، آمایش سرزمین، بهینه سازی چند معیاره، فضای کالبدی
  • محمدتقی رهنمایی، محمد شعبانی فرد، محمد اکبرپور سراسکانرود صفحه 21
    امروزه اداره امور یک شهر بدون برخورداری از دانش برنامه ریزی شهری امکان پذیر نیست.گسترش شهرها، برنامه ریزان، طراحان و کارشناسان امور شهری را به مطالعه بیش تر در ابعاد گوناگون توسعه مناطق شهری و تجزیه و تحلیل آن، به منظور ارایه راهکارهای نوین واداشته است. شهرهای بزرگ از یک سو، به نسبت جمعیت و تراکم شان دارای پیچیدگی های خاصی در مدیریت و اداره شهر هستند، و از سوی دیگر، شهرهای کوچک و میانی نیز با معضلات و مشکلات و مسایلی مواجه اند. لذا اگر با برنامه ریزی و هدفمند در جهت حل این مسایل اقدام نشود، در آینده مشکل برنامه ریزی شهری کشور در سطح ملی و منطقه ای و محلی بیش تر خواهد شد. برای کمک به ایجاد فرآیندهای تصمیم سازی مشارکتی در شهر های میانی کشورهای در حال توسعه و به منظور کاستن از سطح فقر شهری و تامین توسعه پایدار، سازمان همکاری شهرها، راهبرد توسعه شهر را به عنوان ابزار مؤثری ترویج می نماید. این پژوهش با روش «کمی تحلیلی» انجام گرفته است. هدف از این مقاله به کارگیری راهبرد توسعه شهر در توسعه استراتژیک شهر های میانی برای از میان برداشتن بحران ها، چالش ها و مسایل شهری کشورهای در حال توسعه از جمله ایران است.
    کلیدواژگان: توسعه استراتژیک، راهبرد توسعه شهر، کشور ایران، _ شبکه شهری، شهرهای میانی
  • بیت الله محمودی، افشین دانه کار صفحه 55
    تفریح و تفرج از جمله نیازهای روحی و روانی هر انسان است که باعث رفع خستگی، آرامش اعصاب و روح و شکوفایی استعداد ها می شود. در کشور ما به علت کمبود مراکز تفرجی، برنامه ریزی برای احداث تفرجگاه کاملا ضروری است. جنگل از مهم ترین و جذاب ترین منابع گردشگری در طبیعت محسوب می شود که مقصد سفر بسیاری از گردشگران طبیعت است. در این مطالعه با استفاده از روش ارزیابی چند معیاره پارامتریک مبتنی بر تلفیق بهینه و امتیازدهی به شاخص های مربوط و با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، عرصه های مستعد برای طرح ریزی تفرجی به دو شکل متمرکز و گسترده در سامان عرفی منج در جنگل های محدوده شهرستان لردگان در استان چهار محال و بختیاری، شناسایی و مطلوبیت تفرجی آنها مشخص گردید. در این بررسی از 6 معیار اقلیم، خاک، پوشش جنگلی، منابع آبی، شکل زمین و چشم انداز به عنوان عوامل محیطی و 4 معیار جذابیت های طبیعی، تاریخی و فرهنگی، دسترسی، تقاضای تفرجی و کاربری اراضی به عنوان عوامل اقتصادی و اجتماعی برای ارزیابی توان تفرجی منطقه جنگلی مورد مطالعه، استفاده گردید. در این تحقیق از 8 معیار اصلی، 15 معیار فرعی و 46 شاخص برای تعیین میزان مطلوبیت جنگل های تفرجی متمرکز استفاده شد. هر معیار با اتخاذ شیوه وزن گذاری، ارزش کمی پیدا کرد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، _ شهرستان لردگان، سامان عرفی منج، توان تفرجی، ارزیابی چند معیاری
  • رجبعلی محبی، وحید غلامی صفحه 71
    آمایش اراضی علمی است که با توجه به ویژگی های اکولوژیکی سرزمین و شرایط اقتصادی اجتماعی آن، نوع استفاده بهینه از سرزمین را مشخص می سازد. در ارزیابی توان اکولوژیک حوضه آبخیز 965،33 هکتاری تیل آباد گلستان که موضوع این تحقیق است، نقشه های طبقات ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت شیب، بافت خاک، زمین شناسی، همباران، همدما، فرسایش خاک، عمق خاک، ساختمان خاک، تولید علوفه، وضعیت مرتع، گرایش مرتع، تاج پوشش، اقلیم و زهکشی، رقومی شده و به روش سیستمی بر اساس مدل طراحی شده برای حوضه در محیط Arc View با یکدیگر تلفیق شده و توان هر سرزمین نسبت به کاربری های کشاورزی، مرتع داری، توسعه روستایی، تفرج و حفاظت تعیین شده و با توجه به مطالعات اقتصادی، اجتماعی منطقه و پیش فرض های مدل، اولویت بندی شده و در نهایت، نقشه نهایی آمایش سرزمین تولید گردید. نتیجه ارزیابی توان اکولوژیک منطقه نشان می دهد که 94/63 درصد سطح حوضه تیل آباد باید به کاربری حفاظت، 63/13 درصد به کاربری مرتع داری طبقه 1، 44/1 درصد به کاربری مرتع داری طبقه 2، 63/9 درصد به کاربری کشاورزی طبقه 1 (اراضی آبی و باغ)، 25/1 درصد به کاربری کشاورزی طبقه 2 42/5 درصد به کاربری جنگل تنک، 85/4 درصد به کاربری ارس کم تراکم و 06/0 درصد به کاربری توسعه روستایی اختصاص یابد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، _ شهرستان لردگان، سامان عرفی منج، توان تفرجی، ارزیابی چند معیاری
  • جهانگیر جهانگیری، گلمراد مرادی صفحه 89
    یکی از مسایل مهم و کلیدی که در کنار برنامه ریزی های کلان و خرد باید به طور مستقل به آن پرداخته شود، برنامه ریزی در زمینه آمایش سرزمین و منطقه ای است. برنامه ریزی آمایش سرزمین، روند جامعی از برنامه ریزی منطقه ای را نیز ارایه می کند. این شکل از برنامه ریزی برای به کارگیری برنامه ریزی منطقه ای در سطح یک کشور بهترین مکمل برای برنامه ریزی های کلان و خرد است. برنامه ریزی آمایش سرزمین چون با دیدی وسیع و همه جانبه به فضای ملی نگاه می کند، کلیه مناطق کشور را با حوصله و دقت از جهات مختلف مورد مطالعه و شناسایی قرار می دهد و بر اساس توانمندی ها، قابلیت ها و استعدادهای هر منطقه با توجه به یکنواختی و هماهنگی اثرات و نتایج عملکردهای آن ها در سطح ملی، نقش و مسؤولیت خاصی را به مناطق مختلف کشور محول می کند. عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد از زمان های دور اقدام به ایجاد ایلاتی نموده که این ایلات هر کدام به نوبه خود کارکردهای قابل توجهی را در مقاطع مختلف زمانی از خود نشان داده اند. از جمله می توان به مبارزه ایل بویراحمد بر ضد عوامل رژیم پهلوی در نبردهای «تنگ تامرادی»،«گجستان»و «دورگ مدین»و هم چنین نبرد دلیرانه عشایر در مقاومت مقدس هشت ساله جنگ تحمیلی به تآسی از روح سلحشوری ایلی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تحلیل مکانی، عشایر، توسعه پایدار، کهگیلویه و بویراحمد، آمایش سرزمین
  • حمید کامرانی دلیر، مهدی رمضان زاده لسبویی صفحه 121
    دانش ژئومورفولوژی به عنوان یکی از شاخه های مهم جغرافیای طبیعی است که هدف نهایی آن کمک به بهبود حیات انسان است. فرایندهای ژئومورفیک در زندگی و فعالیت های انسان، آثار قابل توجهی دارد و از سوی دیگر، فعالیت ها و رفتارهای انسان نیز خود بر این واحدهای ژئومورفولوژی و فرایندهای ژئومورفیک تاثیر می گذارد و این تاثیر متقابل و دو جانبه، استدلال فوق را قوت می بخشد و آنرا تایید می کند استان گیلان به لحاظ موقعیت جغرافیایی خود در بین دو واحد بزرگ ساختمانی البرز تالش و جلگه خزر واقع شده و محیط مناسبی را برای تشکیل اشکال و پدیده های مورفودینامیک فراهم ساخته است. ساکنان این منطقه جهت نیازمندی های خود به خصوص با ورود تکنولوژی های جدید در عرصه کشت و صنعت موجب تغییراتی در سیستم اکولوژیکی شده و به علت عدم آگاهی از نحوه فعالیت جریانات سطحی و نوسانات آب دریای خزر اقدام به خانه سازی در بستر های فرعی و اصلی رودخانه ها و در حریم دریا نموده اند. این عدم آگاهی از فعل و انفعالات محیط طبیعی اطراف خود، سالانه موجب خسارت های عظیم جانی و مالی در محدوده های مخاطره آمیز شده است. حوادث طبیعی از جمله زلزله، سیل، زمین لغزه، ریزش، بهمن، پیش روی و پس روی آب دریا در سال های اخیر خساراتی را بر این استان واردکرده است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، استان گیلان، عوامل مورفودینامیک، _ مطالعات محیطی، ژئومورفولوژی
  • سید محمد محمودی صفحه 141
    هدف اساسی این مقاله بررسی و تحلیل سیر تحولات کلان آمایش سرزمین از آغاز پیدایش تاکنون در فرانسه است. در انجام این پژوهش از روش تحقیق موردکاری از نوع تاریخی استفاده شده است و اختصاص دارد به توصیف و تحلیل وضعیت کلی و کلان طرح ها، سیاست ها و برنامه هایی که تا امروز در این کشور به مورد اجرا گذاشته شده اند، دارد. گردآوری داده ها و اطلاعات با استفاده از مراجع مختلفی چون گزارش های رسمی و آثار (DATAR) فرانسه، اسناد، مدارک، کتاب ها و مقالات منتشر شده در این زمینه می باشد. در پایان تحقیق سعی خواهیم کرد، به صورت اجمالی با یک مطالعه تطبیقی و با استفاده از طرح ها و سیاست های مهم تجربه شده در فرانسه، پیشنهاداتی را جهت توسعه ی مطلوب این تخصص علمی در ایران ارایه کنیم.
    کلیدواژگان: متروپل های تعادل گر، آمایش سرزمین، تمرکززدایی، تراکم زدایی، داتار
|
  • Page 7
    Today, Optimization methods has many applications in all different areas of Country planning such as location finding and optimization in Urban Services. In this paper, we review some different methods of optimizations in location finding and Urban Services and. In each of the two areas, we will discuss the application via an example.
  • Page 21
    Nowdays, it is not possible administration a city without enjoyment of knowledge urban Strategic development of cities planner, designer, and expert affair as in study more the dimension divers regional urban and analysis fund divers urban planning. urban aim to showing is to set up Modern solutions. lareg city has faced toward other small and middle cities also with difficulties and problems. Therefore though with plan and objectment because dissolving this problem not not to take action, in the future node urban planning country to national and local surface will have knot. for help to creation process of participant decisionism to middle cities countries state development in intention to diminish of poverty urban surface and securing sustainable development cities cooperation organ,city development strategic by the way is kind of tolls effectives propagation.
  • Page 55
    Recreation and outdoor recreation are necessitating for human soul that cause removal of strain, rest of nerves and soul and also dehiscence talents. In our country because lack of outdoor recreation centers programming for create of outdoor recreation places are essential perfectly. Forests are the most important and attractive outdoor recreation resources in nature that are destination many of nature base tourism. In this survey for determining form of intensive and extensive outdoor recreation in traditional section of Mondj in forest region of Lordegan town in chahar Mahal and Bakhteyari state using method of parametric assessment according to optimum composing and advantage to attaches by applied GIS. In this investigation used six environment criteria including: climate, soil, forest coverage, water resource, land form and landscape and four social and economic criteria's including: cultural and history attractiveness, access, outdoor recreational demand and land use for evaluation of ability outdoor recreation in traditional section of Mondje. Results of this research showed that in selected 6.3 hectare for intensive outdoor recreation and wasn’t any limitation in the rest areas (2476 hectare) for extensive outdoor recreation. Ability outdoor recreation has most desirable in April, June, September, July and August arrangement in area determining.
  • Page 71
    Land use planning is a science that determines the type of land use through studying the ecological character of the land as well as its socio-economic structure. It is possible to plan for the appropriate use of the land and to enhance the present management of the land use by utilizing Geographic Information System (GIS). To this end, our investigators identified and took steps toward developing maps to determine the ecological and socio-economic resources of the TilAbad watershed that encompasses an area of 33965 hectares. Digital maps were inputted along with explanatory data into an ArcGIS software application. In addition, all digital maps of layers including, elevation, slopes and their aspect, soil texture, depth and structure, geology, iso-hyetal, iso-thermal, iso-evaporation, soil erosion, vegetation or canopy percentage, climate and water resources have been integrated- superimposed in the ArcView environment based on the Makhdoom analytical and systematic analysis mode. Finally, land use planning maps of the TilAbad watershed were developed considering the ecological and socio-economic characteristics of the area. The results of the evaluation of the area indicated land use appropriateness and allocation as follows: 9.63 percent for level 1 of agriculture, 1.25 percent for level 2 of agriculture, 5.42
  • Page 89
    Goal: On of important and strategic point that must be dealt with in details and global is ground preparing and regional programming. Ground preparing programming present a comprehensive report of regional programming. This form of programming is the best supplementary is global and details programming for application the regional programming in the level of out country. Because ground preparing regard to national space from all direction the whole aspect of out country must be regarded patiently. According to abilities and interest of any region in the aspect of monotony and harmony of nationalize performance that result from effects in internationalize level arise special role and responsibilities to different country region. Kohgiloye and Bouir Ahmad province tribal establish trebling many years ago that each of this tribe show their abilities in different chronological section like the fight of Bouir Ahmad tribal against pahlavi-government in wars like "Tange Tamoradi", "Gajestan" and Dorage modayan", and also pointed the contributing tribal in sacred resistance in imposed war of years by tribal bravery soul. Kohgiloye and Bouir Ahmad province tribal they could soul their problems in different condition that this result from their friendship relations. This on of another part of their characteristic.
  • Page 121
    The geomorphology is an important branch of natural Geography that its goal is promotion of human life, ultimately. The geomorphic processes have considerable impact on human life, and opposing, human activities and behaviors have its impacts on the geomorphologic units and geomorphologic processes, enhancing the above argument. The Gilan county, at its geographic position; embraced by two structural units; the Alborz-Talesh and Caspian sea, appears as a very good open space of morpho-dynamic formations and features. People of this region, on the track of new cultivation and industrial technologic products introduced, initiated a great changes in the Ecosystem, and due to low knowledge of Epigenic flow activities and sea level fluctuations of Caspian sea, they bother toweling and housing in the interior and exterior borders of the sea and rivers. This low knowledge of action and contractions of surrounding natural environment caused huge, bodily and financial damages to them in these hazardous yards.
  • Page 141
    Many plans, programs and techniques of town and country planning has been used in an irregular and dispersed manner from the beginning of human apparition civilization up to modern times, without citing this concept. But based on the most specialists, the France was the first country which founded the scientific and academic paradigm of town and country planning in the world. Study and analysis of 50 years experiences in France can help efficiently the countries which are still at the beginning of this way or the countries that are in the very first stages. The main purpose of this article is to review and analyze the historical trend of the evaluations of town and country planning in France. In this research we have used historical case study method to describe and analyze the general status, plans, policies and programs that have been used up to now. The data has been collected by using different sources like official reports of DATAR in France and other books and articles in this area. At the end, based on a comparative study, we will try to give some suggestions for developing the town and country planning in Iran.