فهرست مطالب

جامعه شناسی ایران - سال نهم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1387)

مجله جامعه شناسی ایران
سال نهم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1387)

  • 236 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/08/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی یوسفی، مژگان عظیمی هاشمی صفحات 3-23
    شهروندی حاصل رابطه دو سویه فرد و دولت است، این رابطه از یک سو متضمن وفاداری فرد به دولت و از سوی دیگر مستلزم حمایت دولت از فرد است. در مقاله حاضر برای مفهوم شهروندی، سه وجه اساسی منظور شده است: برابری مشارکتی، برابری قانونی و هویت سیاسی. عناصر مهم در بعد برابری مشارکتی حق انتخاب کردن و انتخاب شدن، در بعد برابری قانونی، حقوق توزیعی و فرصتی و در بعد هویت سیاسی، هم ذات پنداری با اجتماع ملی (دولت ملت) و تعهد مدنی است. نتایج تحلیل ثانویه داده ها نشان می دهد
    کلیدواژگان: شهروندی، برابری توزیعی، برابری فرصتی، برابری مشارکتی و هویت سیاسی
  • محمد جواد نصرالله زاده، حسن سرایی صفحات 24-57
    این تحقیق، در مورد «تمایزپذیری سازمان های نظامی از نهاد سیاسی» از سال های 1300 تا 1357 در ایران می باشد.
    با توجه به ادبیات و مبانی نظری که مشتمل بر مباحث کلی تمایزپذیری، نحوه ارتباط سازمان نظامی با نهاد سیاسی، سازمان، مشخصات و کارکردهای آن و نیز شرایط جهانی بود، تمایزپذیری با دو متغیر عمده «رسمی شدن» و «حرفه ای شدن» مشخص شد. سه شاخص «تقسیم کار سازمانی» «نحوه ارتقای سازمانی» و «سیستم تشویق و تنبیه» برای رسمی شدن و دو شاخص «آموزش هادوره های تخصصی» و «کارکردهای سه گانه» برای حرفه ای شدن در نظر گرفته شد.
    روش تحقیق در این مقاله، روش «تطبیقی تاریخی» با رویکرد «نمونه محور» بود که در شمول پژوهش های کیفی محسوب می گردد. روش جمع آوری اطلاعات مبتنی بر اسناد و مدارک تاریخی بود که با توجه به آن، سیر تغییرات تمایزپذیری سازمان های نظامی ایران از نهاد سیاسی در چهار دوره انتخابی (13001320، 13201332، 13321342 و 13421357) یعنی دوره های پهلوی اول و دوم مورد توجه قرار گرفت. مرجع مقایسه تحقیق نیز سازمان های نظامی آمریکا تعیین گردید.
    کلیدواژگان: تمایزپذیری، تمایذپذیری ساختاری، تمایزپذیری کارکردی، حرفه ای شدن، رسمی شدن، سازمان نظامی، نهاد سیاسی
  • رسول ربانی خوراسگانی، رضا همتی صفحات 58-88
    امروز ترس از جرم (احساس ناامنی) به واقعیت اجتماعی متمایزی حتی مهم تر از خود جرم مبدل شده است. بیشتر پژوهش های انجام گرفته در این خصوص به شکل توصیفی بوده و تلاش های سیستماتیک چندانی برای شناخت عوامل مؤثر بر آن به عنوان یک مسئله اجتماعی، صورت نگرفته است. با این حال نتایج حاصل از این معدود پژوهش ها نشان می دهد احساس امنیت (ذهنی) به اندازه خود امنیت (عینی) در جامعه وجود ندارد.
    از این گذشته ترس از جرم و ناامنی از عوامل متعددی در سطوح خرد، میانه و کلان متاثربوده و مقوله ای صرفآ امنیتی و انتظامی نمی باشد. پژوهش حاضر دو هدف عمده را تعقیب می کند: اول بررسی متون نظری و تجربی مرتبط با ترس از جرم و احساس ناامنی (جانی و مالی) دوم، تعیین میزان ترس از جرم و برخی عوامل مؤثر بر آن. یافته های تحقیق حاضرکه به شیوه پیمایش مقطعی بر روی نمونه ای از شهروندان زنجانی صورت گرفته، نشان می دهد احساس ترس نسبتآ اندکی در میان این پاسخگویان وجود دارد و عوامل فردی (مثل سن، جنس، درآمد خانوار، تحصیلات) در مقایسه با عوامل زمینه ای (تلقی از خطر قربانی شدن، رضایت از محل، نگرش به پلیس و منطقه سکونت) از توان تبیینی لازم برخوردار نیستند.
    کلیدواژگان: ترس از جرم، احساس امنیت، امنیت، عوامل فردی، عوامل زمینه ای
  • فاطمه جواهری صفحات 89-119
    طی چند سال اخیر شاهد هستیم برخی از افرادی که در مقطع کارشناسی ارشد و دکترای جامعه شناسی پذیرفته شده و به تحصیل می پردازند، رشته تحصیلی اولیه آن ها جامعه شناسی نبوده است. کنجکاوی در این مورد از آن جهت حائز اهمیت است که شناخت ما را نسبت به وضعیت جامعه شناسی ایران و مسایل جاری آن افزایش می دهد. هدف اصلی این مقاله واکاوی برخی ازابعاد این موضوع است. به این منظور نویسنده درصدد پاسخ گویی به پرسش های زیر است: افرادی که رشته قبلی خود را تغییر داده و جامعه شناسی را انتخاب کرده اند از رشته قبلی خود چه ارزیابی دارند؟ این افراد چگونه به جامعه شناسی گرایش پیدا کرده اند و در حال حاضر در ارتباط با جامعه شناسی دارای چه نوع ارزیابی ها و سوی گیری هایی هستند؟ اطلاعات این پژوهش در چارچوب روش پیمایشی، با تکیه بر یک رویکرد اکتشافی و براساس مصاحبه با 125 نفر از دانشجویان و دانش آموختگان مقطع کارشناسی ارشد و دکترای جامعه شناسی و پژوهش اجتماعی دانشگاه هایدولتی در سال 1387 گردآوری شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد از یک سو ناکارآمد بودن معیارهای تصمیم گیری در هنگام انتخاب رشته تحصیلی اولیه، و ارزیابی انتقادی از رشته قبل، و از طرف دیگر شکل گیری انتظارات مثبت از تحصیل در رشته جامعه شناسی که برخاسته از شرایط ساختاری جامعه ایران و تحولات اجتماعی سیاسی مرتبط با آن است در این فرایند نقش قابل ملاحظه ای داشته است.
    کلیدواژگان: رشته تحصیلی، تغییر رشته، گرایش، جامعه شناسی
  • مهدی منتظر قائم، احسان شاقاسمی صفحات 120-142
    اینترنت رسانه ای جدید با ماهیتی متفاوت از رسانه های پیش از خود است و در عین حال تقریبآ همه آن رسانه ها را در خود دارد. اینترنت با خود تغییرات اجتماعی به همراه می آورد و این تغییرات بیش از همه در میان جوانان که بیشترین تعداد کاربران اینترنت را تشکیل می دهند، رخ می دهد. اینترنت در فاصله سال های 1380 تا 1385 در ایران رشدی حدود 2500 درصد داشته است. این وضعیت امکان ایجاد یک نسل را در ایران مطرح می کند، نسلی که در سال های نوجوانی با تکنولوژی های نوین ارتباطی آشنا شده و در حال حاضر به سمت سنین میانسالی حرکت می کند.
    در این مقاله خواهیم دید که جوانان ایرانی از قابلیت های ارتباطی اینترنت به طرز مؤثری بهره گرفته اند. گروه های اجتماعی مختلف بنا به ویژگی های خاص جامعه ایران، اینترنت را مکان خوبی برای خودابرازی و ایجاد ارتباط یافته اند. زنان ایرانی برای دستیابی به اهداف اجتماعی و گروهی خود پابه پای مردان و گاهی پیش از آن ها از امکانات اینترنت استفاده کرده اند. اینترنت در ایران امکان نوع خاصی از هنجارشکنی را پدید آورده که امکان برخورد با آن به روش های سنتی وجود ندارد. اینترنت در سال های اخیر به عنوان رسانه ای برای تاثیرگذاری مذهبی و ترویج مذهب در میان جوانان ایران مورد استفاده قرار گرفته است. این پژوهش با یک رویکرد فراتحلیلی و مطالعه اسنادی نشان می دهد که اینترنت باعث ایجاد یک نسل در ایران شده است. در ادامه ویژگی های این نسل ایرانی برشمرده شده است.
    کلیدواژگان: هویت، اینترنت، ایمیل، چت، وبلاگ، ایران، جوانی، رسانه های نوین
  • ابراهیم حاجیانی صفحات 143-164
    با توجه به دغدغه ها و نگرانی های موجود در خصوص تنوع فرهنگی و قومی در جامعه ایران و پیامدهای ناشی از آن، این مقاله که براساس یک طرح پژوهشی ملی تنظیم شده است به بررسی رابطه و نسبت گرایش به هویت قومی و گرایش به هویت ملی در میان اقوام ایرانی پرداخته است. براساس چارچوب تحلیلی انتخاب شده که نظریه کنش متقابل نمادین و مشخصآ آرای مید و بلومر می باشد، فرض اصلی این نوشتار آن است که هویت ایرانیان چندبعدی یا ترکیبی است و میان ابعاد یا منابع هویت بخش جامعه ایرانی تناقض، تعارض و ناسازگاری وجود ندارد، بلکه هویت جمعی فرهنگی جامعه ایرانی همزمان از چند منبع مختلف سرچشمه گرفته و به دلیل خصلت تدریجی، تاریخی و استمراری بودن فرآیند تکوین هویت های مختلف، آن ها در شرایط سازگاری و انطباق با همدیگر قرار دارند. برای آزمون این فرض محقق از روش تحقیق پیمایشی و ابزار پرسشنامه استفاده کرده است. واحد مشاهده فرد و واحد تحلیل 6 گروه عمده قومی (ایرانی) شامل کردها، بلوچ ها، آذری ها، عرب ها، ترکمن ها و لرها بوده است. جمعیت آماری شامل افراد 18 سال به بالا ساکن 9 شهر بزرگ قوم نشین کشور بوده و با روش نمونه گیری چند مرحله ای، موارد نمونه انتخاب شده اند.
    نتایج حاکی از آن است که هویت قومی و هویت ملی هر دو در میان اقوام ایرانی، به طور توامان، قوت و برجستگی دارند و میان آن ها رابطه تعارض آمیز و قطبی وجود ندارد. همچنین می توان گفت میان ابعاد فرهنگی و اجتماعی هویت قومی و ابعاد فرهنگی (و تا حدودی اجتماعی) هویت ملی رابطه مثبت و قوی برقرار است اما ابعاد سیاسی این دو نوع هویت رابطه منفی با یکدیگر دارند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت قومی، هویت ترکیبی، هویت جمعی، هویت فرهنگی، قومیت
  • محمدرضا طالبان صفحات 165-193
    سنت نظری وابستگی/نظام جهانی متکی به تفکیک میان کشورهای مرکز (مادر) و پیرامون (اقمار) در جهان است. این سنت نظری مدعی است که نظام جهانی سرمایه داری با انتقال منابع عمده کشورهای کمتر توسعه یافته جهان سوم به کشورهای توسعه یافته مرکز، مانع توسعه مستقل و ملی آنان شده و از این طریق پیرامونی شدن آن ها را در درون نظام تقسیم کار بین المللی تقویت می نماید. به عبارت دیگر، کشورهای توسعه یافته مرکز، مازاد اقتصادی کشورهای پیرامون را تملک می کنند و آن را برای توسعه هرچه بیشتر خویش، اختصاص می دهند. کشورهای پیرامونی نیز به دلیل دسترسی نداشتن به مازاد خود، توسعه نیافته باقی می مانند. یکی از نتایج سیاسی یک چنین ساختاری عبارت است از تفاوت های قابل توجه مشاهده شده در سطوح کشمکش سیاسی شورشی در میان کشورهای توسعه یافته مرکز با کشورهای توسعه نیافته پیرامونی. در پژوهش حاضر، استدلال های اصلی تئوری های وابستگی/نظام جهانی در تبیین کشمکش سیاسی شورشی در قالب فرضیات تحقیق استخراج و به صورت مدلی تئوریک تدوین گردید. سپس، با مقابله این مدل تئوریک با داده های مربوط به 95 کشور پیرامونی در یک دوره بلندمدت زمانی (بیست سال)، میزان انطباق و تناظر پیش بینی های نظری تئوری های مزبور با شواهد بین کشوری مورد ارزیابی و داوری تجربی قرار گرفت.
    در مجموع، یافته های این پژوهش بین کشوری نتوانست برای دیدگاه نظری وابستگی/نظام جهانی تایید تجربی فراهم آورد. به بیان دیگر، هیچ یک از فرضیات منطقآ استخراج شده از سنت نظری وابستگی/نظام جهانی در تبیین کشمکش سیاسی شورشی نتواستند از این آزمون تجربی سربلند بیرون بیایند.
    کلیدواژگان: کشمکش سیاسی شورشی، نظریه وابستگی، نظام جهانی، کشورهای مرکز، پیرامون، نابرابری اقتصادی، رشد اقتصادی، تحلیل بین کشوری
  • ابوالفضل مرشدی، حامد شیری صفحات 194-225
    طرح نظریه سرمایه اجتماعی تاملی مجدد در نقش و تاثیر اجتماع و تشکل های جامعه محور در تحقق توسعه به ویژه توسعه پایدار و همه جانبه است. در این چارچوب، مقاله حاضر تلاش دارد تا نقش کانون های فرهنگی و هنری دانشگاه های شهر تهران در تقویت سرمایه اجتماعی دانشجویان و تاثیر آن در گسترش هنجارهای مدنی و کاهش رفتارهای انحرافی در بین دانشجویان را مورد سنجش قرار دهد. برای سنجش مفهوم سرمایه اجتماعی از چارچوب نظری پاتنام استفاده شده است. در این چارچوب شبکه روابط، اعتماد و همیاری مؤلفه های اصلی سرمایه اجتماعی را تشکیل می دهند. روش تحقیق در این پژوهش روش پیمایش است که با استفاده از تکنیک پرسشنامه به اجرا درآمده است. نتایج پژوهش نشان می دهد در حالی که سرمایه اجتماعی دانشجویان دانشگاه تهران (به عنوان گروه کنترل) و فعالین کانون های فرهنگی و هنری دانشگاه های از حد متوسط تجاوز نمی کند اما سرمایه اجتماعی اعضای کانون های فرهنگی و هنری بیشتر از سرمایه اجتماعی دانشجویان دانشگاه تهران است. نتایج همچنین بیانگر تاثیر مستقیم سرمایه اجتماعی بر تقویت رفتارهای مدنی و کاهش رفتارهای انحرافی است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، کانون های فرهنگی و هنری، دانشجویان دانشگاه تهران، شبکه روابط، اعتماد، همیاری، رفتارهای مدنی و رفتارهای انحرافی
|
  • A. Yousofi, M.Azimihashemi Pages 3-23
    Citizenship stems from the mutual relations of the state and the individual. These relations involve, on the one hand, the state's support of the individual. In the present article, the concept of citizenship is defined using three basic elements: political identity, equality of participation and legal equality. Political identity is characterized with identity with the nation-state; equality of participation is characterized with the right to elect and being elected; legal equality is characterized with the equal rights of distribution and equality of opportunities. The results of the secondary analysis of the data show that, first, the four empirical dimensions of citizenship are in the following order in terms of the contributions they make to the formation of this concept: sense of equality of opportunities, sense of equal rights of distribution, sense of political identity and, finally, sense of equality of participation. Second, the sense of civizenship with respect to the three elements of equality of opportunities, equal distribution of rights and equality of participation is rather moderate, whereas the sense of political identity is very strong. Third, the intensity of the four dimensions of citizenship is almost the same among various ethnic, religious, professional and educational groups, with the social strata hardly affecting the sense of citizenship. The weakness of the sense of citizenship in the three areas mentioned and the strength of the sense of political loyalty shows, on the one hand, a drop in the resources of civil legitimacy and, on the other hand, the existence of other resources of legitimacy, specially religious legitimacy. This explains the fact that, in spite of the weak record of the state in safeguarding the rights of citizenship, the sense of loyalty to the state is still strong among Iranian citizens. This, it is suggested, is because the religious resources of legitimacy compensate for the drop in the resources of civil legitimacy.
  • M.J. Nasrollahzadeh, H. Sarraee Pages 24-57
    In this study, the mani question is: How is the differetiation of the nilitary organizations from the institution pelitrcally formed? According to the present texts and their theretical frameworks, the differetiation could be defined by two basic categories of: Fromalization and professlonalization.The indices of formalization were: division of labour, and the punishment / reward system for organizational promotion.The indices for professionalization are: sepcialized education and a triple -function for professionalization.The study is a historical comparative work, so it could be categorized as a qualitative research. The main findings are that through the history, both categories of differentiation were developed and complicated. But in Iran, in different from the other countries, specially United States with its decentralization system, the professionalism has less developed and under the domination of the central political system, it could not acheived a developed professional autonamy.
  • R. Rabbani, R. Hemmati Pages 58-88
    Nowadays, fear of crime (feelings of insecurity) has emerged as a distinct social fact and even more important than the crime itself. Most of the researches in Iran have done in a descriptive manner and focused on demographic factors. However, findings of these researches show that there were not feelings of security (subjective) compared to the security (objective) ones. Furthermore, fear of crime can be influenced by a number of factors in micro, meso and macro level so that the police have no control over them.The present study pursues two main goals: first, the examination of theoretical and empirical literature of fear of crime and feelings of insecurity (property and personal). Second the determination of the extent of fear of crime and some factors which influence it. Findings of the this study that was carried out on a sample of citizens in zanjan city by using survey method shows that they have not been very fearful and contextual factors (perceived risk of victimization, satisfaction of neighborhood, attitude towards local police and residential region) have more explanatory power than personal factors (e.g. age, education, income).
  • F.Javaheri Pages 89-119
    During the recent years we witness some of non-Sociology graduates have been accepted in Sociology at M.A. or Ph.D level. Since studying this subject may improve our knowledge about the condition of sociology in Iran, as well as other related issues, it is considered to be useful. The main aim of this article is to explore and analyze the so-called subject.For this reason, the author attempted to categorize the following questions of the research in three parts:- How did respondents evaluate their previous field of study?- How did respondents become interested in Sociology?-What are respondents current evaluations and orientations towards sociology?The data collection was carried out in terms of survey method and through interview with 125 individuals who were either Sociology or Social Research students at M.A. /Ph.d level or graduates from the state universities. This research was performed in 1387 (2008) and suggests analysis about some aspects of the subject.
  • M. Montazer Ghaem, E. Shaghasemi Pages 120-142
    The internet is a new medium with a different nature than its predecessors while at the same time it contains almost all of their functions within its reach. Thus, the internet brings about social changes more considerably among the young generation who have, as in elsewhere, proved to be the primary internet users in Iran. This situation offers the possibility of shaping a globally recognized 'Y generation' in Iran. The members of Y generation are those who have become acquainted with new Information & Communication Technologies (ICTs) from their early teenage and now are moving towards the end of their twenties.In the present article, we will see how effectively the Iranian youth have exploited the communicative capabilities of internet. Based on particular characteristics of the Iranian society, different social groups found internet a suitable site for self-presentation and establishment of communication networks. To achieve their social and cultural ends, Iranian women have enjoyed the facilities of the internet - sometimes even over-reaching the men in their usage. The internet has paved the way for the emerging of new kinds of norm-breakings which could not be dealt with by traditional methods. By the recent years, the internet has been exploited as an effective medium for promotion and diffusion of religion among the Iranian youth. This study, using the methodology of meta-analysis, reveals that the Internet has been influential, if not to say central, in shaping an 'Iranian Y generation'. Furthermore, we have elaborated the characteristics of this Iranian Y generation.
  • E.Hajiyani Pages 143-164
    In view of concerns arising from cultural and ethnic diversities in the Iranian society and their consequences, this paper, which is the result of a national research project, will discuss the relationship between national and ethnic identities among Iranian ethnic groups. According to an analytical framework based on symbolic interaction, especially the viewpoints of Mead and Blumer, the main assumption of this paper is that Iranians enjoy a multifaceted identity and there is no incompatibility among identity sources. That is, collective cultural identity of the Iranian society comes from a number of sources and due to its gradual, historical and continued nature; there is no incompatibility among those sources. Survey method and questionnaire has been used to test that assumption. The unit of study is "individual" while the unit of analysis includes 6 ethnic varieties of Iran as Kurds, Baluches, Turks, Arabs, Turkmens, and Lor people. The population was over 18 years of age and included residents of 9 big cities inhabited by those ethnic groups. Samples were chosen through multiphasic sampling method.The results show that both ethnic and national identities are simultaneously prominent among Iranian ethnic groups and there is no conflict between them. Also, there is a positive and powerful relationship among cultural and social aspects of ethnic identity, on the one hand, and cultural (and to some extent social) aspects of national identity. Of course, there is a negative relationship between their political aspects.
  • M.R. Taleban Pages 165-193
    Theoretical tradition of dependency/world-system relies on the separation between core and periphery countries in the world. This tradition asserts that global system of capitalism, with transfer of resources from less developed third world countries to the developed core countries, prevents their national and independent development and thus promote their peripheralization within international division of labor. In other words, the developed core countries, seize economic surplus from the periphery countries and allocate it for their own more and more development. On the contrary, due to the lack of access to their own economic surplus, the periphery countries remain underdevelopment. One of the political consequences of such a system is noticeable differences in levels of rebellious political conflict among the developed core countries and underdevelopment periphery countries.In the present research attempts have been made to formulate the hypotheses for explanation of political conflict within the theoretical framework of dependency/world-system theories. Then, the said theoretical model was evaluated through collecting data from 95 periphery countries for a 20- year period (1980-1999).Overall, the findings of this cross-national study could not provide empirically support for the dependency/world-system theoretical perspective. In other words, all hypotheses extracted from the dependency/ world-system theoretical tradition to explain rebellious political conflict were rejected by this empirical test.
  • A. Morshedi, H. Shiri Pages 194-225
    The theory of social capital is re-emphasis on the role of community and society-based groups in sustainable development. In this paper we try to survey the role of artistic and cultural clubs at universities in reinforcement of social capital among students. We also study the effects of social capital on increasing civil norms and decreasing deviant behavior. Putnam's approach to social capital is theoretical framework of this study. According to this theory, relations network, social trust and social co-operation are the most important indicators of social capital. Research method is based on survey by using questionnaire technique.Although, the results show that social capital of Tehran University's student(as control group) and artistic and cultural activists of universities of city of Tehran is not higher than average level, but later group have more social capital than formers. Also, the results represent that whatever the level of social capital increase, civil behavior increase and deviant behavior decrease.