فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 1 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نگرشی سیستمی به بهره وری تصمیم گیری گروهی
    دکترصدیقه خورشید، دکترکارو لوکس، کترمحمد سعید تسلیمی صفحات 7-40
    موفقیت سازمان ها به اتخاذ و اجرای سریع تصمیمات صحیح بستگی دارد. چنین تصمیماتی در سازمان ها توسط گروهی از مدیران وخبرگان اتخاذ می گردد. تصمیم گیری گروهی، سازوکاری برای تلفیق دانش، تخصص، مهارت ها و رویکردهای متفاوت است که هم افزایی حاصل ازآن به اتخاذ تصمیماتی بهتر منتج می گردد؛ اما در بیشتر مواقع تصمیم گیری گروهی با مسائل و مشکلاتی مواجه است که نتایج مورد انتظار را تولید نمی کند. از این رو محققان و گردانندگان سازمان ها، همواره بدنبال پاسخ به این سوال هستند که چگونه می توان بهره وری تصمیم گیری گروهی و درنتیجه بهره وری سازمان ها را بهبود داد. از این رو محققان، ابزارها و تکنیک ها مختلفی برای بهبود بهره وری تصمیم گیری طراحی نموده اند. در این مقاله، با یک رویکرد سیستمی، عوامل موثر بر بهره وری تصمیم گیری گروهی را با طراحی یک مدل مفهومی مورد تحلیل و مداقه قرار می دهیم.
  • تبیین نیازهای آموزشی و آثار آموزش ضمن خدمت بر یادگیری کارکنان مخابرات رسته اداری مالی اداره کل منطقه دو تهران
    فتاح شریف زاده، فاطمه عبدی صفحات 41-70
    تحقیق حاضر در دو بخش اصلی صورت پذیرفته است در بخش اول به تبیین نیازهای آموزشی با استفاده از روش توصیفی و میدانی پرداخته است. جامعه آماری تحقیق شامل شاغلین نه پست سازمانی معاونت مالی و اداری اداره کل مخابرات منطقه دو می باشد که کل جامعه نیز به عنوان نمونه انتخاب شده است. ابتدا با استفاده از الگوی شغل و شاغل، مطالعات کتابخانه ای به منظور شناسایی و تدوین مبانی نظری پژوهش صورت گرفت و سپس با بررسی های میدانی و تحلیلی به شناسایی و تحلیل مشاغل و وظایف قلمرو تحقیق و نیز شناسایی و اولویت بندی دانش، مهارتها و نگرشهای لازم برای انجام مشاغل مورد نظر پرداخت. به منظور جمع آوری اطلاعات از روش های متعددی نظیر تجزیه و تحلیل شغل، تحلیل وظیفه، استفاده از دیدگاه آگاهی دهندگان کلیدی و فنون مشاهده، مصاحبه با سرپرستان، شاغلین خبره و تازه کار مشاغل، بررسی و مطالعه اسناد و مدارک و مطالعات قبلی، پرسشگری، نظرخواهی، اولویت بندی چند عاملی و فنون آمار توصیفی در یک مجموعه کلی استفاده شد. با توجه به اینکه دوره آموزشی «آشنایی با امور مشترکین و متقاضیان تلفن و سایر خدمات مخابراتی» مورد بررسی قرار گرفته، لذا کلیه پرسنل امور مشترکین و متقاضیان تلفن ثابت که جمعا 67 نفر می باشند به عنوان کارکنان مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند که از این تعداد 34 نفر در دوره آموزشی مذکور شرکت کرده اند «گروه آزمون» و 33 نفر در این دوره آموزشی شرکت نکرده اند «گروه کنترل»، که این امر با توجه به «طرح پس آزمون با گروه کنترل» انجام شد و در پایان پژوهشگران یافته های خود را در قالب پیشنهادهائی به منظور موثرتر شدن اثر آموزشهای ارائه شده بر یادگیری کارکنان ارائه دادند.
  • ارزیابی توسعه پایدار با رویکرد تئوری مجموعه فازی
    جمشید صالحی صدقیانی، حبیب ابراهیم پور صفحات 71-107
    مقاله حاضر به معرفی تئوری مجموعه فازی و ارائه مدلهای ریاضی فازی برای ارزیابی توسعه پایدار در ابعاد اقتصادی، اکولوژیکی و اجتماعی می پردازد. با استفاده از این مدلها سهم هر یک از شاخص ها در توسعه پایدار تعریف می شود. مدلهای فازی نوعا از دانش تخصصی همگن برای تصمیم گیری استفاده می کنند از این نظر دو مدل فازی عملیات انبوهشی و منطقی سازی تقریبی بحث می شود. و برای حوزه های بسیار مبهم و مبتنی بر دانش تخصصی ناهمگن مدل چند فازی معرفی می شود. این مدلها رویکردهای جدیدی برای پشتیبانی تصمیم های مربوط به توسعه پایدار محسوب می شوند. در این نوشته به سوالات زیر پاسخ داده می شود: پایداری و توسعه پایدار چیست؟ شاخص های پایداری کدامند؟ و برای ارزیابی توسعه پایدار بر مبنای شاخص های مختلف از چه مدلهایی بعنوان رویکرد جدید می توان بهره گرفت تا بر آن اساس بتوان به تصمیم های درست دست یافت؟
  • اندازه گیری سطح یادگیری سازمانی(مورد: شرکتهای تابعه شرکت صنایع شیر ایران)
    سید محمد اعرابی، مریم فخاریان صفحات 109-129
    توانایی یادگیری و کشف تغییرات مناسب و پیاده سازی آن قابلیت مهمی است که برای سرآمدی در دنیای متحول و پر تحرک امروزی بسیار کلیدی محسوب می شود. به عبارت دیگر تغییر و تحولات سریع در محیط داخلی و خارجی سازمانها، دیگر جائی برای یادگیری از طریق سعی و خطا باقی نمی گذارد و حرکت به سمت سازمان های یادگیرنده را می طلبد، زیرا یادگیری تنها منبع تحدیدناپذیر در سازمان هاست و بنابراین سازمان هایی که بتوانند سریعتر و اثربخش تر از دیگران یاد بگیرند، با سطح گسترده تری از تنوع،تعهد، نواوری و استعداد رو به رو شده واز هم افزایی بیشتری نسبت به دیگران برخوردار خواهند بود. از این رو در این تحقیق سعی شد با بررسی ادبیات موضوع، مدل مناسبی جهت اندازه گیری سطح یادگیری سازمانی تعدادی از شرکت های تابعه صنایع شیر ایران (تهران، اصفهان، فارس، خراسان، زنجان) انتخاب شود، تا بتوانیم به سنجش وضع موجود این شرکت ها از بعد یادگیری سازمانی پرداخته و سپس با شناسایی نقاط ضعف و قوت در این زمینه، به افزایش هر چه بیشتر سطح یادگیری سازمانی در این شرکت ها بپردازیم. در این تحقیق سه سوال مطرح شد که عبارت بودند از: سطح یادگیری سازمانی شرکت های تابعه صنایع شیر ایران چه میزان است؟ این شرکت ها نسبت به یکدیگر در چه وضعیتی قرار دارند و در نهایت جهت افزایش سطح یادگیری این شرکت ها چه راهکارهایی پیشنهاد می گردد؟ روش تحقیقی که در این مقاله از آن استفاده شده است، روش مطالعه موردی بوده و از سیستم لیکرت 5 امتیازی جهت پاسخ به سوالات پرسشنامه استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که سطح یادگیری سازمانی شرکت های تحت بررسی که از میانگین هشت شاخص آگاهی، ارتباطات، ارزیابی عملکرد، دانش افزائی، تطبیق محیطی، یادگیری اجتماعی، مدیریت سرمایه های فکری و پیوندهای سازمانی تشکیل شده است، 95/2 از 5 می باشد و نیز مقادیر به دست آمده در هر کدام از هشت شاخص فوق نسبت به استاندارد به دست آمده از تحقیقی که روی 119 شرکت آمریکایی انجام شده است پائین تر می باشد.
  • ارتقاء روایی و پایایی در پژوهشهای کیفی مدیریتی: تاملی بر استراتژی های ممیزی پژوهشی
    حسن دانایی فرد، زینب مظفری صفحات 131-162
    روش شناسی های پژوهش را از لحاظ میزان توجه به کمی گرایی به پژوهش های کمی و کیفی تقسیم کرده اند. به علت حاکمیت روش شناسی کمی بر پژوهشهای علوم انسانی و اجتماعی تلاشهای فراوانی برای ارتقاء اعتبار یافته های پژوهش کمی با توسل به فنون کمی مختلف صورت گرفته است. روایی و پایایی معیارهای اصلی برای ارزیابی پژوهش های کمی هستند، اما با ظهور روش شناسی کیفی، سئوالهایی در باب روایی و پایایی یافته های پژوهش های کیفی مطرح شد. سئوال اصلی این است که آیا می توان روایی و پایایی را در مورد روش شناسی کیفی بکار برد؟ به نظر می رسد ممیزی پژوهشی راهی برای ارتقاء روایی و پایایی در پژوهش های کیفی است. در این مقاله پس از بررسی کامل مبانی، پیش فرضها، تفاوتهای روش شناسی های کمی و کیفی، روایی و پایایی در پژوهشهای کمی و کیفی مورد بحث قرار گرفته و استراتژی هایی برای ارتقاء روایی و پایایی در پژوهشهای کیفی ارائه می شود.
  • رویکرد دستیابی به کسب و کار دانش محور
    محمدرضا حمیدی زاده صفحات 163-190
    مهمترین تاثیر ظهور کسب و کار دانش محور را می توان در ایفای نقش آن بر اثر بخشی تولید و استفاده از دانش دانست. تبلور دانش را می توان در محصولات و خدمات جدید، ارتقای سطح رفاه ملی، بروز جلوه های نظم و بهداشت اقتصادی در عرصه فعالیتهای برنامه ریزی مشاهده کرد، از این منظر، دانش منبع اولیه تولید ثروت و ارزش افزوده شناخته می شود. شبکه های الکترونیکی هر چند کار دسترسی به داده ها و اطلاعات اقتصادی و بازرگانی را بسیار آسان کرده اند اما برای دستیابی به کسب وکار دانش محور باید به شیوه های مناسب بر مبنای نظریه ها و مدلهای بازرگانی و اقتصادی و در چارچوب ارزشها و باورها با نگرشهای کارشناسانه و تحلیل خبره های برنامه ریزی و در تعامل با محیط، داده ها و اطلاعات پردازش و به دانش تبدیل شوند. مقاله بر محورهای تحلیل کسب و کار دانش محور در عرصه های دانش به عنوان منبع دانش و قابلیت ها، کسب وکار الکترونیکی، استراتژی های دانش محور، زنجیره ارزش دانش، و مدل دانش محور است. تولید صرف دانش را نمی توان موفقیت آمیز پنداشت مگر آنکه این دانش با استراتژی های بازرگانی و اقتصادی تلفیق شود و در راستای توسعه توانمندی های پایه ای بنگاه های اقتصادی قرار گیرند. تسهیم در فعالیتهای هوشمندانه ایجاد دانش، مستلزم خلق بنگاه های اقتصادی دانش محور است تا توسعه اقتصادی بر دوش این بنگاه ها تحقق یابد.
  • رهبری و خروجی تولیدی نوآوری
    اصغر مشبکی، علیرضا پویا صفحات 191-215
    این مطالعه تاثیر رهبری تبادلی و رهبری تحول آفرین را بر خروجی تولیدی نوآوری در زنجیره عرضه بررسی می کند. بدلیل اینکه سبک رهبری بعنوان یکی از مهمترین عوامل موثر روی نوآوری شرکت شناسائی شده است. به منظور این بررسی ما از شاخصهای رهبری تبادلی استاگدیل(1969) و استاگدیل و کنز(1957)، شاخصهای پنج بعد رهبری تحول آفرین هاوس(1998) و پودساکف(1990) و شاخصهای خروجی تولیدی نوآوری میلتنبرگ(1995)استفاده کردیم. یک مدل رگرسیون خطی چند متغیره توسعه داده شد و از تحلیل رگرسیون و آزمون همبستگی برای آزمون فرضیه ها استفاده شد. و بررسی در نمونه ای از قطعه سازان اتومبیل در ایران صورت گرفت. نتایج نشان می دهد که ابعاد ارتباط الهامی، رهبری پشتیبان و تصدیق شخصی از رهبری تحول آفرین تاثیر مثبت معنی داری روی نوآوری بعنوان یکی از خروجی های تولیدی شرکت و زنجیره عرضه دارد، ولی بعد بصیرت و رهبری تبادلی تاثیر معنی داری ندارد و بعد تحریک هوشی تاثیر معنی دار منفی ضعیفی روی خروجی تولیدی نوآوری دارد. این مطالعه اولین کار تجربی صورت گرفته در رابطه با تاثیر سبک رهبری بعنوان یکی از تصمیمات زیر ساختاری بر نوآوری بعنوان یکی از خروجی های سازمان های تولیدی بالاخص در طول زنجیره عرضه می باشد.
  • رتبه بندی پژوهشکده های یک مرکز تحقیقاتی از طریق روش تصمیم گیری چندشاخصه ORESTE
    مریم محامدپور، عزت الله اصغری زاده صفحات 217-233
    در دو دهه اخیر ریاضیدانان و دانشمندان تحقیق در عملیات جهت رتبه بندی و مقایسه معیارها، شاخص ها و گزینه های متفاوت، تکنیک های کمی زیادی را توسعه داده اند. یکی از جذاب ترین این روش ها روش رتبه بندی ترتیبی جمعی برای مقایسه ارزیابی های ترتیبی گزینه ها بر اساس شاخص هاست که به آن روش ORESTE گفته می شود. در این مقاله از این روش برای رتبه بندی پنج واحد پژوهشی مرکز تحقیقات ICT استفاده می شود. بدین منظور ابتدا داده ها در قالب ماتریس تصمیم گیری گردآوری شده، سپس وزن آنها با روش آنتروپی شانون محاسبه گردیده و اوزان با استفاده از نظرات مدیران آن مرکز بهبود یافته و در نهایت واحدهای پژوهشی مرکز تحقیقات ICT بطور ترتیبی رتبه بندی می شوند.
|
  • A Systematic View on the Efficiency of Group Decision-Making
    S. Khorshid, K. Lux Taslimi Pages 7-40
    The success for the organizations is due to taking and rapid performing of sound decisions. In the organizations such decisions are taken by a board of directors and a experts. Group decision-making is a method for combining knowledge, expertise, skills and different approaches, the results of which lead to better decisions. But in most cases it is faced with problems which do not produce the expected results. Hence, the researchers and directors in the organizations are always in the search for ways to promote the efficiency of group decision-makings and that of the organizations. Thus, the researchers have designed different methods and techniques to improve efficiency. This article –by means of a systematic approach- analyzes the influential factors in the efficiency of group decision-making by designing a conceptual framework.
  • Clearing education needs and influence of in - service training on learning of telecommunications employers in the section of finance departmental of Tehran district 2, general office
    F. Sharifzadeh, F. Abdi Pages 41-70
    This research divided in two parts, at first it cleared educational needs by using description and sighting methods. research statistical society consists of employment of nine organized post of finance, departmental assistance of district 2, telecommunication general department, in which Total society was selected as a model. primiry by using job and employee model, library’s studies in order to recognize and codify research theoretical bases and then by sightiry and analysis scrutinizes begins to recognize and analyses employments and research extension, and so it recognizes and priorities knowledge, skill and necessary insight in order to do expected employments in order to collect information from various methods like analyzing employments, duty, using main insights and knowledge of observation, interview with supervisors, proficient and in experienced employees of employments, investigating and review documents and previous studies, inquiring, opinion poll, prioritizing multiple factors and knowledge of described statistics used in a total set. Where as this educational period considered as “acquaintance with subscribers affairs, applicants of telephone and other telecommunications services” so all of personnel’s of subscribers affairs and applicants of immobile telephone that they are totally 67 persons considered as employments. from these numbers, 34 persons participated in foregoing educational period “experimental group” and 33 persons didn’t participate in this educational period “control group” this affair was done with attention to “post – experimental plan with control group” at the end researchers presented their findings with in suggestions in order to give more effect to presented trainings for learning employers.
  • Evaluation of Sustainable Development by Making Use of Fuzzy Collection Theory
    J.S.Sedghiani, H. Ibrahimpour Pages 71-107
    The present article introduces the fuzzy collection theory and presents mathematical fuzzy models for the evaluation of sustainable development in the economic, ecologic and social aspects. The role of each paradigm in the sustainable development is defined with the use of these models. The fuzzy models typically use the specialized homogenic knowledge for decision-making, in the light of which the fuzzy models of dense operations and approximate rationalization are discussed. And for the vague aspects that are based on specialized non-homogenic knowledge, the multi-fuzzy model is introduced. These models are considered as new approaches in promoting decisions related to sustainable development. This article answers the following questions: what are stability and sustainable development? What are the paradigms for stability? If we want to evaluate sustainable development on the basis of different paradigms and also if we want to come to sound decisions, what models can be used as new approaches?
  • The measuring of organization learning level (the case: subdivision of Iran milk industry company)
    M. Erabi, M. Fakhariyan Pages 109-129
    The ability of Learning, finding and implementation of suitable changes are most important competencies witch are needed for success in today's business. On the other hand, radical changes in the macro and micro environments of the organizations have restricted the use of Try & Error, therefore organizations must move towards learning organizations. Learning capacity is the only unrepeatable resource for organizations, thus organizations that can learn quicker and implement faster than their competitors, will achieve more creativity, commitment, synergy, performance and will be more successful in the industry.In this regards, after studying the literature, an appropriate model has been developed to measure the level of the organizational learning. The selected case studies were five companies of the Iran Dairy Industries Companies (Tehran Pegah Dairy Company, Esfahan, Fars, Khorasan and Zanjan.The purpose of this study was to identify specifications of these companies in organizational learning point of view and their strengths and weaknesses in this field and finally suggesting solutions for improving their level of organizational learning.Finally the results of case study demonstrated the average of organizational learning level, which was including eight factors; awareness, communication, performance assessment, intellectual cultivation, environmental adaptability, social learning, intellectual capital management and organizational grafting, in these companies was 2.95 of 5. Also the amounts of each of the above mentioned factors were less than the standards which are calculated during a study on 119 American companies.
  • Validity and Reliability Promotion in Qualitative Researches: A View on the Research auditory Strategies
    H. Danaiee Fard, Z. Mozafari Pages 131-162
    Research methodologies are classified as quantitative and qualitative researches due to their degree of quantity-orientation. Lots of efforts have been done to promote the results of the quantitative researches based on several quantitative techniques by virtue of the dominance of quantitative methodologies in human and social sciences. The main principles in evaluating quantitative researches are Validity and Reliability, but with the appearance of qualitative methodology, questions have arisen concerning the Validity or reliability of quantitative researches. The principal question is to ask if it is possible to apply Validity and Reliability to quantitative methodologies? In the article in hand, after an overall survey of the principles, presuppositions, the methodological discordances of quantity and quality, Validity and Reliability in quantitative and qualitative researches are discussed and strategies for the promotion of the Validity and Reliability in the qualitative researches are presented.
  • An Approach to the Achievement of Knowledge-Oriented Business
    M. R. Hamidizadeh Pages 163-190
    The most important influence of the appearance of knowledge-oriented business can be seen in its role in production efficiency and its use of knowledge. The appearance of knowledge can be seen in the new products and services, the promotion of national welfare, the rise of the order features and economic health in planning activities; hence, knowledge is known as the prime source for the production of wealth and added value. Although the e-nets have paved the way for the achievement of the economic and commercial data and information, for the achievement of knowledge-oriented business we must turn them into proper methods and knowledge based on commercial and economic methods and models on the basis of values and beliefs with the attitudes and the analysis of the experts of planning in exchange with the environment, inputs and processing information.This article is based on the analytic aspects of the knowledge-oriented business as a source of knowledge and competence, electronic business, knowledge-oriented strategies, the cycle for the value of knowledge, and the knowledge-oriented model. The mere production of knowledge cannot be considered successful unless this knowledge be combined with business and economic strategies and be included in the development of economic agencies. Sharing in the intelligent activities in production of knowledge requires the creation of knowledge-oriented economic agencies to provide the economic development required by these agencies.
  • Leadership and innovativeness ́s manufacturing objective, A focus on supply chain elements: case of car part manufacturers in Iran
    A.Moshabaki, A.Pooya Pages 191-215
    This article examines the influence of transactional and dimensions of transformational leadership on the innovativeness´s manufacturing output/objective in supply chain because Leadership style has been emphasized as one of the most important infrastructural decisions influences on firm innovativeness. Transformational leadership items were adapted from measures produced by House (1998) and Podsakoff et al. (1990). We used five dimensions of transformational leadership, The measurement of transactional leadership centered on the dimension of initiation of structure produced by Stogdill, (1963) and Stogdill & Coons (1957), and Five item reported by Miltenburg (1995) were adapted to assess innovativeness´s manufacturing objective. Items were chosen on the basis of how well they assessed the theoretical construct under study (firm and supply chain) A linear regression model from relationship between variables developed and then questionnaire were distributed across part manufacturers of car. The results indicated that dimension of inspirational communication, supportive leadership and personal recognition have significant positive effect on innovativeness. Vision and transactional leadership have not significant effect. Intellectual stimulation has a weakly significant negative effect on the innovativeness´s manufacturing output.This is the first known empirical study of the relationship of leadership style as one infrastructure decision category to innovativeness as one manufacturing objective/output across supply chain.
  • The gradation of colleges of a inquiring center via multi indicator decision making method ORESTE
    M. Mohamedpur, E.A.Asgharizadeh Pages 217-233
    Mathematician and operational research scientists have developed many quantitative techniques in last two decades to rank and compare different criteria, attitudes and alternatives. One of the most attractive techniques in practice is additive rank order method to compare ordinal evaluations of actions on criteria which is called ORESTE method. This paper applies this method to rank five different divisions of research center of ICT. To meet this goal, first we collect data to make a so called decision matrix, and then obtain attitude weights by Shannon’s Entropy method, using common sense of research center manger modify the weights, finally we construct a global complete model on research center divisions.