فهرست مطالب

تنشهای محیطی در علوم زراعی - سال یکم شماره 1 (زمستان 1387)

مجله تنشهای محیطی در علوم زراعی
سال یکم شماره 1 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزاد پاک نژاد، مجید جامی الاحمدی، علیرضا پازوکی، محمد نصری صفحات 1-15
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم گندم در شرایط مزرعه، دو آزمایش مشابه و همزمان در سال زراعی 85-1384 در مزرعه ی پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج و دانشگاه آزاد اسلامی واحد تربت جام اجرا شد. این آزمایش ها به صورت فاکتوریل با چهار تکرار در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد. عامل اول شامل 9 رژیم مختلف آبیاری بر مبنای درصد تخلیه ی رطوبتی خاک در مراحل مختلف رشد بود (شاهد (T1)، آبیاری در60 و 80 درصد تخلیه ی رطوبتی از ابتدای طویل شدن ساقه ها تا پایان دوره ی رشد (به ترتیب T2 و T3)، آبیاری در 60 و 80 درصد تخلیه ی رطوبتی در زمان گل دهی (به ترتیب T4 و T6)، آبیاری در 60 و 80 درصد تخلیه ی رطوبتی از زمان گل دهی تا پایان دوره ی رشد (به ترتیب، T5 و T7)، قطع آبیاری ازگلدهی تاپایان دوره ی رشد (T8) و قطع آبیاری در طول دوره ی پر شدن دانه (T9)). عامل دوم شامل دو رقم چمران و مرودشت بود. نتایج حاصله حاکی از تفاوت بسیار معنی دار تیمارهای مختلف تنش خشکی نسبت به شاهد، از نظر عملکرد و اجزای عملکرد بود. قطع آبیاری از مرحله ی گلدهی به بعد با 64 درصد کاهش نسبت به تیمار شاهد، کمترین عملکرد دانه را سبب شد وکمترین افت عملکرد با 19% کاهش نسبت به شاهد مربوط به آبیاری در 60% تخلیه ی رطوبتی از ابتدای مرحله طویل شدن ساقه ها تا پایان دوره رشد بود. بر طبق این نتایج حساس ترین مرحله رشد گیاه نسبت به تنش خشکی، مرحله ی گلدهی و پر شدن دانه ها است. رقم مرودشت با وجود داشتن عملکرد بالاتر در شرایط رطوبت کافی و حتی شرایط کم آبی در طول فصل رشد، نسبت به رقم چمران از قطع آبیاری آخر فصل خسارت بیشتری را متحمل شد. صفات تعداد دانه در سنبله و طول پدانکل در شرایط مطلوب رطوبتی به ترتیب بیشترین همبستگی را باعملکرد دانه نشان دادند. در تیمار قطع آبیاری از گلدهی تا پایان دوره ی رشد، وزن هزار دانه با عملکرد همبستگی مثبت و معنی داری را نشان داد. این نتیجه حاکی از آن است که تاثیر منفی تنش رطوبتی در این مرحله بر روی عملکرد، ناشی از کاهش وزن دانه بوده است.
    کلیدواژگان: گندم، ارقام، قطع آبیاری، مرحله نموی، کم آبیاری، شاخص برداشت
  • علی شهیدی، غلامرضا زمانی، حیدر علی کشکولی، مهدی امیرآبادیزاده صفحات 17-25
    عامل بسیار مهم در مدیریت و برنامه ریزی آبیاری در مناطق خشک، شناسایی واکنش گیاه نسبت به تنش خشکی است. اما چون اغلب آبهای آبیاری منطقه دارای نمکهای محلول هستند، تنش شوری نیز باید به طور هم زمان مورد بررسی قرار گیرد. لذا این تحقیق به منظور تعیین عمق بهینه ی آبیاری در شرایط جداگانه و توام تنشهای شوری و خشکی برای بکارگیری در برنامه ریزی آبیاری و مدیریت زراعی منطقه در سال زراعی 85-1384 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بیرجند اجرا شد. (شهر بیرجند از نظر اقلیمی جزو مناطق خشک و نیمه خشک کشور محسوب شده که همواره دچار کاهش کمی و کیفی آب است). طرح آزمایشی در قالب کرتهای خرد شده به صورت فاکتوریل با سه تیمار تنش شوری آب آبیاری (4/1،5/4و 6/9 دسی زیمنس بر متر) و چهار تیمار تنش خشکی (50، 75، 100 و 125 در صد نیاز گیاه) و دو رقم گندم، در سه تکرار انجام شد. عمق آبیاری برای سطوح مختلف تنش شوری و دو رقم گندم تعیین گردید. عملکرد محصول نیز در شرایط مختلف (تنش های شوری و خشکی متفاوت) با استفاده از توابع تولید، تعیین شد و سپس سطح زیر کشت بهینه و درآمد خالص حاصله برای آب قابل دسترس (به میزان 10000 مترمکعب) محاسبه شد. نتایج نشان داد که با افزایش تنش شوری، عمق آبیاری برای هر دو رقم گندم به مقدار ناچیزی کاهش یافت که با واقعیت سازگار نیست و علت کاهش عمق آبیاری، ثابت در نظر گرفتن آب بها در شوری های مختلف آب آبیاری است؛ در صورتی که عملکرد محصول در تنشهای مختلف شوری، متفاوت خواهد بود. همچنین در شرایط اعمال تنش خشکی، با افزایش تنش شوری برای هر دو رقم گندم، عمق آبیاری افزایش یافت. علت این موضوع کاهش محصول در سطوح بالای تنش شوری و در نتیجه تغییر شکل تابع تولید نسبت به عمق آب آبیاری است. در نتیجه در سطوح بالای تنش شوری، کم آبیاری کارایی خود را از دست داده و اقتصادی نخواهد بود. به ازای کلیه مقادیر آب قابل دسترس، همواره عمق آبیاری گندم قدس بزرگتر از گندم روشن بوده است که این عامل سبب کاهش سطح بهینه ی کشت در گندم قدس نسبت به گندم روشن، در سطوح مختلف تنش شوری گردیده است و باعث شده تا در کلیه موارد، درآمد خالص گندم روشن بیشتر از گندم قدس باشد. بنابر این در صورتی که آب قابل دسترس ثابت با کیفیت نامناسب (شور) در منطقه در اختیار باشد، کاشت گندم روشن بسیار مقرون به صرفه تر خواهد بود.
    کلیدواژگان: تنش شوری، تنش خشکی، گندم، برنامه ریزی آبیاری
  • محمد عظیمی گندمانی، هوشنگ فرجی، اشکبوس دهداری، محسن موحدی دهنوی، مصطفی علی نقی زاده صفحات 27-37
    شوری خاک از عوامل مهم محدود کننده ی تولیدات کشاورزی است. شوری با تاثیر بر پتانسیل اسمزی محلول خاک و جذب و انباشتگی یونهای معدنی، بسیاری از فرآیندهای فیزیولوژیکی و مرفولوژیکی گیاه را تحت تاثیر خود قرار می دهد. به منظور ارزیابی تاثیر تنش شوری بر برخی صفات فیزیولوژیکی هشت رقم کلزای بهاره، این آزمایش در گلخانه ی تحقیقاتی دانشگاه یاسوج به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه ی کاملا تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. چهار سطح شوری شامل 92/1 (شاهد)، 87/9، 6/19 و 94/21 دسیزیمنس بر متر (حاصل از کلرید سدیم و کلریدکلسیم با نسبت 20 به 1 مولی، در محلول هوگلند) به عنوان عامل اول و ارقام به عنوان عامل دوم (ارقام Hyola 330، PP-401-15E، Rgsoo، Oftion 500، Hyola 60،Hyola 401، PP-308-8، PP-401-16) در نظر گرفته شدند. در طی رشد، غلظتK+، Na+، Ca2+، Mg2+، نسبت+ K به+ Na برگ، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و درصد روغن اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که همراه با افزایش شوری، غلظت+ K، نسبت+ K به+ Na، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و درصد روغن دانه کاهش یافت. اما در مقابل، با افزایش شوری غلظت+Na، غلظت Ca2+ و غلظت Mg2+ افزایش یافت. ارقام با عملکرد دانه ی بالاتر (ارقام Hyola 60 و Hyola 330)، به صورت معنی داری دارای غلظت کمتر یونهای Na+، Ca2+ و Mg2+ و غلظت بالاتر+ K و نسبت بالای+ K+/Na برگ بودند. در مجموع در بین ارقام مورد آزمایش به ترتیب ارقام Hyola 60 و Hyola 330 با عملکرد بیشتر به عنوان ارقام متحمل تر در برابر شوری و ارقام PP-401-15E و Oftion 500 به عنوان ارقام حساس نسبت به شوری ارزیابی شدند.
    کلیدواژگان: کلزا، شوری، عملکرد دانه، یونهای معدنی
  • سید وحید اسلامی، محمد علی بهدانی، سمیرا علی صفحات 39-46
    رفتار جوانه زنی و رشد اولیه ی گیاهچه های ارقام کلزا شامل اکاپی، زرفام، طلایه، هایولا، RGS003 و SLM046 در سطوح مختلف شوری شامل صفر(شاهد)، 5، 10، 15 و 20 دسی زیمنس بر متر در یک مطالعه ی آزمایشگاهی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق در سال 1386 در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. سرعت و درصد نهایی جوانه زنی و همچنین طول و وزن تر ریشه چه و ساقه چه، با افزایش شوری به طور معنی داری کاهش یافت (05/0p ≤)، اگرچه میزان واکنش بسته به نوع رقم متفاوت بود و برهم کنش رقم و شوری در تجزیه ی واریانس کلیه ی صفات معنی دار بود. مدل لجستیک سه پارامتری، برآورد مناسبی از رابطه ی بین شوری و درصد نهایی جوانه زنی ارائه داد. بیشترین شیب مدل مربوط به رقم RGS003 و کمترین آن مربوط به رقم SLM046 بود که به ترتیب نشان دهنده ی بیشترین و کمترین میزان حساسیت به شوری است. بعلاوه، برآورد مدل نشان داد که سطح شوری، که منجر به کاهش 50 درصدی جوانه زنی نهایی می شود، در مورد رقم RGS003، 5/14 دسی زیمنس بر متر و در رقمSLM046، 8/26 دسی زیمنس بر متر بود. نتایج ارزیابی های این مطالعه نشان داد که ترتیب مقاومت به شوری در ارقام مورد مطالعه عبارت بود از RGS003 < هایولا < اکاپی < طلایه< زرفامSLM046>. البته، این طبقه بندی برای مراحل اولیه ی رشد انجام شده است و شناخت میزان مقاومت به شوری در مراحل بعدی رشد نیاز به مطالعات بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، مدل لجستیک، کلزا
  • محمدرضا محمودآبادی، عبدالمجید رونقی، نجفعلی کریمیان، یحیی امام صفحات 47-56
    مقدار ماده ی آلی اغلب خاکهای کشاورزی ایران پایین است و کاربرد کود آلی در این خاکها می تواند خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و حاصلخیزی خاک را بهبود بخشد. یکی از مشکلات استفاده از برخی کودهای دامی و کمپوستها، شوری بالا و اثر نامطلوب آن بر رشد گیاه است. هدف از این مطالعه، ارزیابی گلخانه ای تاثیر آبشویی کود آلی بر خصوصیات رقم ویلیامز (Wiliams) دانه سویا (Glycine max L.) است. تیمارها شامل سه نوع کود آلی (کمپوست زباله شهری، کود گاوی و کود گوسفندی) در چهار سطح (0، 1، 2 و 4 درصد وزنی) و دو سطح آبشویی (آبشویی شده و آبشویی نشده) به صورت طرح بلوک کاملا تصادفی با سه تکرار بود. نتایج این مطالعه نشان داد که کاربرد کمپوست و کود گاوی باعث افزایش غلظت نیتروژن، فسفر، روی، مس و منگنز اندازه گیری شده در دانه می گردد، ولی کود گوسفندی تنها غلظت نیتروژن و منگنز دانه را به طور معنی داری افزایش می دهد. آبشویی کمپوست و کود گوسفندی عملکرد دانه را کاهش داد. اثر تیمار آبشویی بر غلظت عناصر غذایی دانه روند خاصی را نشان نداد. با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد چنانچه آزمایش با نسبتهای کمتر آبشویی تکرار شود، نتایج بهتری به دست خواهد آمد.
    کلیدواژگان: کمپوست زباله ی شهری، کود گاوی، کود گوسفندی، کاهش اثرات شوری، دانه ی سویا
  • جبار فلاحی، محمدتقی عبادی، رضا قربانی صفحات 57-67
    به منظور مطالعه ی اثر خشکی ناشی از پلی اتیلن گلایکول 6000 و همچنین شوری ناشی از کلرید سدیم، دو آزمایش مستقل بر پایه ی طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. آزمایش اول شامل اثر سطوح مختلف خشکی (صفر، 2-، 4-، 6 -، 8 -، 10- و 12- بار) و آزمایش دوم شامل اثر سطوح مختلف شوری (صفر، 50، 100، 150، 200، 250، 300 و 350 میلی مولار) بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه و وزن خشک گیاهچه بود. نتایج نشان دهنده ی اثر معنی دار تیمارهای خشکی و شوری بر مولفه های جوانه زنی بود، به طوری که در هر دو آزمایش بیشترین درصد جوانه زنی مربوط به تیمار شاهد و کمترین درصد جوانه زنی مربوط به تیمار خشکی 12- بار و شوری 350 میلی مولار بود. همچنین با کاهش پتانسیل آب و افزایش میزان شوری، طول گیاهچه و وزن خشک آن کاهش پیدا نمود. به طور کلی نتایج نشان داد که گیاه دارویی مریم گلی کبیر تا حد زیادی در مرحله ی جوانه زنی نسبت به تنش خشکی و شوری متحمل است.
    کلیدواژگان: پلی اتیلن گلایکول (PEG)، تنش خشکی، سالویا، گیاه دارویی
  • احمد نظامی، جعفر نباتی، محمدکافی، محبوبه محسنی صفحات 69-77
    شوری یکی از پارامتر های محیطی است که بر جوانه زنی، استقرار و رشد گیاهان تاثیر حیاتی دارد. تعیین آستانه ی تحمل گیاه در شرایط تنش شوری برای سبز شدن و استقرار گیاهچه، کمک زیادی به انتخاب خاک و آب آبیاری در کشت گیاهان هالوفیت می کند. به همین منظور برای ارزیابی واکنش گیاه کوشیا به تنش شوری و همچنین تعیین آستانه ی زنده ماندن این گیاه در شرایط تنش شوری، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با پنج تیمار و پنج تکرار در دو مرحله در شرایط گلخانه اجرا شد. در مرحله ی اول سطوح شوری صفر، 10، 20، 30 و 40 دسی زیمنس بر متر مورد مطالعه قرار گرفت. در این مرحله بذور تنها تا هدایت الکتریکی 20 دسی زیمنس بر متر قادر به سبز شدن بودند و درصد سبز شدن بذور کوشیا در سطوح شوری صفر، 10 و 20 دسی زیمنس به ترتیب 85، 55 و 28 درصد بود. در مرحله ی دوم برای تعیین دقیق آستانه ی تحمل به شوری در این گیاه، حد فاصل دو سطح شوری 20 و 30 دسی زیمنس بر متر (20، 22، 24، 26 و 28 دسی زیمنس بر متر) مورد بررسی قرار گرفت. در این مرحله تا غلظت 26 دسی زیمنس بر متر کلرید سدیم، بذور قادر به سبز شدن بودند و با افزایش بیش از این حد غلظت نمک، سبز شدن گیاهچه ها متوقف شد. به طور کلی با افزایش شوری درصد سبزشدن، طول گیاهچه، وزن تر و خشک اندام هوایی و درصد ماده ی خشک کاهش یافت. بر اساس نتایج حاصله، آستانه سبز شدن گیاه کوشیا در شرایط تنش شوری غلظت 26 دسی زیمنس بر متر کلرید سدیم تعیین گردید.
    کلیدواژگان: آستانه ی تحمل، درصد سبزشدن، هالوفیت
  • اعظم زینلی، همایون فرهنگ فر، احمد ریاسی، حجت ضیایی صفحات 79-90
    در یک آزمایش، اثر منابع آنتی اکسیدانی معدنی (سلنیت سدیم) و آلی (زردچوبه) بر پارامتر های رشد جوجه های گوشتی سویه ی تجاری راس با استفاده از معادله ی رشد گومپرتز در شرایط تنش گرمایی بررسی شد. برای این منظور تعداد 180 قطعه جوجه ی یکروزه در دو جنس نر و ماده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با روش فاکتوریل 3 × 2 (6 تیمار و 3 تکرار) مورد استفاده قرار گرفتند. جیره های آزمایشی شامل (1) جیره ی کنترل؛ (2) جیره ی کنترل+ 5 گرم در کیلوگرم زردچوبه؛ (3) جیره ی کنترل+ 10 گرم در کیلوگرم زردچوبه؛ (4) جیره ی کنترل + 3/0 میلی گرم در کیلوگرم سلنیت سدیم؛ (5) جیره ی کنترل + 3/0 میلی گرم در کیلوگرم سلنیت سدیم+ 5 گرم در کیلوگرم زردچوبه و (6) جیره ی کنترل + 3/0 میلی گرم در کیلوگرم سلنیت سدیم+ 10 گرم در کیلوگرم زردچوبه بود. تنش گرمایی (35 درجه ی سانتی گراد) در طول هفته های 5 و 6 اعمال شد. نتایج نشان داد که مقدار 10 گرم در کیلوگرم زردچوبه موجب افزایش زمان تغییر منحنی سرعت رشد، وزن پایانی و وزن بدن در زمان تغییر منحنی رشد شد، اما بین سطوح 5 و 10 گرم در کیلوگرم زردچوبه تفاوت معنی داری دیده نشد. نتایج حاصل از اثر متقابل بین جنس و سلنیوم بر وزن پایانی نشان داد که استفاده از سلنیوم موجب تفاوت معنی دار (05/0p<) در وزن پایانی در جنس نر و ماده بود و جوجه های نر تغذیه شده با سلنیوم در مقایسه با جوجه های ماده تغذیه شده، وزن بیشتری داشتند.
    کلیدواژگان: سلنیوم، پودر زردچوبه، رشد، مدل غیر خطی
|
  • F. Paknejad, M. Jami Alahmadi, A.R. Pazoki, M. Nasri Pages 1-15
    In order to evaluate effects of drought stress on yield and yield components of two wheat cultivars under field condition, two similar experiments were conducted in 2004 in Field Research Stations of Islamic Azad Universities of Karaj and Torbat-e-Jam Unites. The study was arranged as factorial experiments based on a randomized complete block design with four replications. The first factor was consisted of nine different irrigation regimes including control (T1), irrigating when 60 and 80 percent of soil moisture was depleted at stem elongation to ripening stage (T2 and T3, respectively), at the start of flowering to ripening (T5 and T7, respectively), at flowering stage (T4 and T6, respectively), and irrigation termination at flowering and grain filling stages to ripening stage (T8 and T9, respectively). The second factor was included two wheat cultivars, Chamran and Marvdasht. Results showed a significant difference between different treatments of drought stress and control regarding yield and yield components. Irrigation termination from flowering onward led to the lowest grain yield, with 64 percent reduction compared to control. The lowest yield reduction equal to 19 percent beside control was obtained with irrigating at 60 percent soil moisture depletion from stem elongation up to end of growth period. According to these results, the most sensitive growth stages of wheat to drought stress were flowering and grain filling stages. Marvdasht despite its higher yield under sufficient moisture condition, and even under water-deficit through growth period, suffered more damage than Chamran from terminal irrigation termination. Under optimum condition of humidity, grains per spike and length of peduncle showed higher correlation with grain yield, respectively. When irrigation was withheld from flowering to ripening stage, weight of 1000 kernels showed a positive and significant correlation with yield, indicating that impact of water stress in this stage on yield was mediated by reduction of kernel weight.
    Keywords: wheat, cultivars, irrigation termination, deficit irrigation, growth stage, harvest index
  • A. Shahidi, G.R. Zamani, H.A. Kashkuli, M. Amirabadizadeh Pages 17-25
    The main factor for managing and scheduling irrigation in dry zone, recognition of plant response to dryness stress. Most irrigation water in Birjand area have saline solution, therefore, salinity stress should be considered at the stimulatingly. Hens, this study was conducted in order to obtain the optimum depth of irrigation scheduling, considering dryness and salinity individually and stimulatingly during 2006 agriculture year, in agricultural research station at Birjand university. The experiment had three replications according to a randomized complete block design with split plot layout (factorial form), which considered three levels of water salinity (1.4, 4.5, 9.6 dS m-1) as main plot and four levels of irrigation water (50, 75, 100, 125 % of plant water requirement) and two wheat varieties as sub plot. The irrigation depth for different salinity levels and the two cultivars was determined. The crop yield under different conditions was determined using production functions, than the optimum irrigation area net income for available water (10000 m3) was assessed. The results showed that by increasing salinity stress, the irrigating depth of both wheat cultivars were a little decreased that was not reflected in real condition. The reason for reduction in irrigation depth is related to water price for different salinity levels that was accounted as constant, where, the crop yield during various salinity stress severities would be different. Also, under dryness stress, and increase salinity stress conditions for both wheat cultivars, the irrigation depth, were increased. The reason for this increase in irrigation depth was reduction in yield high levels of salinity stress that was resulted from changing of production function to the irrigating depth. Therefore, at high salinity stress levels, deficit irrigation would malfunction and would not be economically feasible. For all available water levels, the irrigation depth was higher for Ghods cultivar then Roshan cultivar. This factor was responsible for obtaining optimum irrigation area for Ghods cultivar compared to Roshan cultivar in various salinity levels and resulted that the net income of Roshan cultivar was more than Ghods cultivar in all levels. Overall, where the available water quantity is considered and quality is not favorable (saline) using Roshan cultivar is highly more economical in Birjand region.
    Keywords: dryness stress, irrigation schedule, salinity stress, wheat
  • M. Azimi Gandomani, H. Faraji, A. Dehdari, M. Movahhedi Dehnavi, M. Alinaghizadeh Pages 27-37
    Dry land salinity is one of the major problems affecting agricultural products. The main consequences of plant exposure to salt stress are water deficit and ion excess, which lead to several morphological and physiological changes. In order to evaluate the effect of Salinity on some physiological characteristics of 8 spring rapeseed cultivars, an experiment was conducted in the greenhouse at Yasouj University as a factorial in a complete randomized design with three replications. The first factor includes four salinity levels (1.92 (as control), 9.87, 19.6 and 21.94 dSm-1 (NaCl and CaCl2 with ratio 20 to 1 in Hoagland solution)) and the second one includes eight cultivars (PP-308-8, PP-401-16, Hyola330, Hyola60, Hyola401, Rgsoo, Oftion500 and PP-401-15E). Leaf K+, Ca2+, Na+ and Mg2+ concentration and K+ to Na+ ratio, biological yield, grain yield and oil percentage were measured. Results showed that with increasing salinity levels, leaf K+ concentration, K+ to Na+ ratio, biological yield, grain yield and percent oil significantly decreased, but leaf Na+ and Mg2+ increased. High grain yield cultivars (Hyola 60 and Hyola 330) had significant lower concentration of Na+, Ca2+ and Mg2+ and higher leaf K+ concentration and K+/Na+ ratio. In summary, Hyola 60 and Hyola 330 cultivars that had higher yield than the other cultivars were the most tolerant and PP-401-15E and Oftion500 cultivars were as the most sensitive cultivars to salinity respectively.
    Keywords: rapeseed, salinity, grain yield, mineral ions
  • S.V. Eslami, M.A. Behdani, S. Ali Pages 39-46
    Germination response and early seedling growth of canola cultivars (Okapy, Zarfam, Talayeh, Hayola, RGS003, SLM046) to different salinity levels (0, 5, 10, 15 and 20 ds.m-1) were investigated in a randomized complete block design (RCBD) with three replications in the laboratory. The experiment was conducted in the research laboratory of the Faculty of Agriculture, the University of Birjand, during 2007. Increasing salinity level caused a significant reduction in final germination percentage, germination rate, root and shoot length, and fresh weight. The response rate, however, was different depending on the tested cultivar, and cultivar × salinity interaction was significant in the analysis of variance of all measured parameters. The functional three- parameter logistic model provided a successful estimation of the relationship between salinity and final germination response of Canola Cultivars. The highest and the lowest model slopes were observed in RGS003 and SLM046, respectively, which, in turn, indicates the highest and the lowest salt sensitivity. The fitted model showed that the salinity level that causes 50% reduction in final germination percentage was 14.5 dS.m-1 for RGS003 and 26.8 dS.m-1 for SLM046. In general, results showed the following order in salinity resistance during germination and early seedling growth: SLM046> Zarfam> Talayeh> Okapy> Hayola> RGS003. This classification depicts the salt tolerance of canola cultivars during early stages of plant growth; therefore it is essential to conduct further research for assessing this tolerance during later plant growth stages.
    Keywords: salinity stress, logistic model, canola
  • M. R. Mahmoodabadi, A.M. Ronaghi, N. Karimian, Y. Emam Pages 47-56
    Soil organic matter content is low in most cultivated soils in Iran but the addition of organic wastes may improve soil physical, chemical and biological properties. One of the problems caused by using manure and compost is the high salinity and its effects on plant growth. The purpose of the present experiment was to study the effects of manure leaching on soybean (Glycine max L. var. Williams) seed properties. Treatments consisted of a factorial arrangement of three organic wastes (Esfahan's municipal compost, cow and sheep manures) in four levels (0, 1, 2 and 4 % on dry weight basis) and two leaching levels (leached or not leached) in a completely randomized design with three replicates. The findings of the paper show that compost and cow manure increased most of the nutrient concentrations in soybean seeds. But adding sheep manure just increased nitrogen and Mn concentration significantly. Application of cow manure increased seed number by 49%. Application of compost and cow manure increased seed yield by 51 and 54%, respectively. Leaching of compost and sheep manure reduced seed yield. The effect of leaching on the seed nutrients concentration was not consistent. It can be concluded that better results can obtain with fewer leaching ratios.
    Keywords: compost, cow manure, sheep manure, leaching, soybean seed
  • J. Fallahi, M.T. Ebadi, R. Ghorbani Pages 57-67
    In order to investigate the effects of drought caused by PEG 6000 and salinity induced by NaCl on germination and seedling growth of Clary, two experiments were carried out based on a completely randomized design with 4 replications. In the first experiment, the effects of drought levels (0, -2, -4, -6, -8, -10, -12 bar) and in the second one the effects of salinity levels (0, 50, 100, 150, 200, 250, 300, 350 mmol) on germination percentage, germination rate, seedling length and seedling dry weight was studied. Effect of salinity and drought stresses were significantly different between various treatments. The maximum rates and percentage of germination were obtained at control and the minimum percentage of germination was obtained at -12 bars and 350 mmol. Water potential significantly reduced seedling length and seedling dry weight. Results showed that Clary, a medicinal plant, is highly tolerant to drought and salinity stresses during germination period.
    Keywords: drought stress, medicinal plant, polyethylene glycol (PEG), salvia
  • A. Nezami, J. Nabati, M. Kafi, M. Mohseni Pages 69-77
    Salinity is one of the environmental factors that have a critical influence on the emergence and plant growth and establishment. The determination of salinity tolerance threshold is a useful criterion to choose soil and irrigation water for cultivation of halophytes. In order to determine salinity tolerance threshold in Kochia, an experiment was performed in greenhouse in a complete randomized block design with five replications in two stages. In the first stage, the experiment was performed with salinity levels of 0, 10, 20, 30 and 40 dS m-1 NaCl. In this stage, seeds were able to emerge up to the salinity of 20 dS m-1 and the emergence percentage in salinity levels of 0, 10 and 20 dS m-1, was 85, 55 and 28%, respectively. In order to determine the full-scale of salinity tolerance threshold in Kochia, the second experiment was conducted. At this second stage, treatments were different levels of salinity equal to 20, 22, 24, 26 and 28 dS m-1 NaCl. Kochia seedlings were able to emerge up to the salinity of 26 dS m-1 NaCl. In general, with increasing the levels of salinity seedling emergence percentage, the length of seedling, fresh and dry weight of shoot and dry matter percentage was decreased. According to the results, salinity tolerance threshold for seedling emergence and performance of Kochia under controlled conditions was 26 dS m-1.Key words:
    Keywords: tolerance threshold, emergence percentage, halophyte
  • A. Zeinali, H. Farhangfar, A. Riasi, H. Ziaie Pages 79-90
    An experiment was conducted to study the effect of organic and inorganic antioxidant on Gompertz non-linear function in broilers reared under heat stress. So, 180 one-day old chickens (male and female) were used in a completely randomized block design with 6 treatments and 3 replicates. The experimental diets were (T1) control diet; (T2) control diet + 5 gr.kg-1 turmeric powder; (T3) control diet + 10 gr.kg-1 turmeric powder; (T4) control diet + 0.3 mg.kg-1 sodium selenite; (T5) control diet + 0.3 mg.kg-1 sodium selenite +5 gr.kg-1 turmeric powder; and (T6) control diet + 0.3 mg.kg-1 sodium selenite +10 gr.kg-1 turmeric powder. Broilers were subjected to heat stress (35 ºC) during the fifth and sixth weeks. The results showed that diets including 10 gr.kg-1 turmeric powder significantly increased final weight (Wf), weight at inflection time (Wt) and time at inflection time (t) (p<0.05). However, the difference between 10 and 5 gr.kg-1 turmeric powder levels was not significant. The interaction between selenium and sex was significant on Wf in such a way that male chickens fed with selenium had higher Wf.
    Keywords: selenium, turmeric powder, growth, non linear model