فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و پنجم شماره 2 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید کمال کاظمی تبار، غلامعلی رنجبر، نادعلی باباییان جلودار، محمد نوروزی، شعله کیانی * صفحه 231

    درجه حرارت ژلاتینه شدن و میزان آمیلوز از صفات مهم تعیین کیفیت برنج هستند. در این بررسی از چهار رقم برنج والدینی سنگ طارم، گرده، IR229 و IRRI2 در دورگ گیری استفاده شد. برای شناخت خصوصیات ژنتیکی و نحوه توارث صفات مورد نظر، دو رگ گیری مستقیم ومتقابل بین والدین سنگ طارم و گرده و نیز IR229 و IRRI2 انجام شد. نحوه توارث صفات مورد نظر در تلاقی های مستقیم و معکوس برای میزان آمیلوز با دامنه های بالا و متوسط و پایین و درجه حرارت ژلاتینه شدن پایین و متوسط مطالعه شد. از بین تلاقی های ممکن، از نسل های P1، P2، F1، F2، Bc1و Bc2 و تلاقی های معکوس آن ها برای ارزیابی استفاده شدند. نتایج حاصل غالبیت درجه حرارت ژلاتینه شدن متوسط بر پایین و آمیلوز بالا بر متوسط و پایین را نشان داده است. در تلاقی های مستقیم و معکوس گرده سنگ طارم و IR229 / IRRI2 مشخص شد که درجه حرارت ژلاتینه شدن و میزان آمیلوز به وسیله یک ژن اصلی به همراه چندین ژن تغییر دهنده کنترل می شوند. اثر دز ژن در ایجاد تفرق بین صفات نقش مهم و موثری داشت. با توجه به نتایج به دست آمده مشخص شد که برای صفت میزان آمیلوزانتخاب می تواند در نسل های تفکیک بالا و برای صفت درجه حرارت ژلاتینه شدن در نسل های اولیه به طور موثر انجام شود.

    کلیدواژگان: برنج، نحوه توارث، کیفیت پخت، میزان آمیلوز، درجه حرارت ژلاتینه شدن، اثر دز ژن
  • محمد ترابی، علی روستایی، حسن رضا اعتباریان، سیدمحمود اخوت، منصور کریمی جشنی صفحه 245
    به منظور بررسی روند رشد و توسعه قارچ Blumeria graminis f.sp. triticiدر سطح برگ شش لاین پیشرفته گندم و برخی از اجزای مقاومت به عامل بیماری، آزمایشی در شرایط کنترل شده گلخانه ای و با استفاده از یک پاتوتیپ از قارچ عامل بیماری با فاکتورهای بیماریزایی مشخص انجام شد. لاین های آزمایشی شامل دو لاین مقاوم M-81-13 و N-78-8، دو لاین نیمه مقاوم C-80-4 و N-80-6 و دو لاین حساس N-79-7 و N-80-19 بودند. بذر لاین های فوق در گلخانه کاشته شدند و گیاهچه های حاصل با کنیدی های قارچ، مایه زنی شدند. طول دوره کمون و اندازه کلنی های قارچ در زمان های مختلف پس از مایه زنی اندازه گیری شدند. مراحل رشد و توسعه قارچ در سطح برگ نیز در زمان های مختلف با میکروسکوپ نوری بررسی شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که در لاین های مقاوم درصد جوانه زنی کنیدی، درصد تولید لوله تندشی اولیه و ثانویه، تولید کنیدیوفور و کنیدی، اندازه کلنی و سرعت توسعه قارچ نسبت به ارقام نیمه مقاوم و حساس بسیار کمتر بود. تاخیر در توسعه قارچ در لاین های مقاوم نسبت به لاین های حساس در اثر این مکانیسم های مقاومت، موجب طولانی تر شدن دوره کمون، در لاین های مقاوم شد.
    کلیدواژگان: گندم، سفیدک پودری، توسعه بیماری، اجزای مقاومت
  • پرویز شریفی زیوه، مسعود تقی زاده، قدیر نوری قنبلانی، سعید اهری زاد، محمدرضا شیری صفحه 263
    کرم ساقه خوار اروپایی ذرت یکی از مهم ترین آفات ذرت در دنیا است. ارزیابی میزان مقاومت به این آفت در نه هیبرید ذرت در سال 1384 با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه آزمایشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل واقع در پارس آباد مغان انجام شد. در این آزمایش ده بوته از هر کرت انتخاب و واکنش آن ها در سه مرحله رشدی، 8 -7 برگی(حمله نسل اول)، ظهور گل تاجی (حمله نسل دوم) و رسیدن دانه (حمله نسل ناقص سوم) از نظر خسارت آفت و عملکرد ارزیابی شد. نتایج نشان داد که هیبرید های ذرت از نظر صفاتی مانند طول دالان ایجاد شده در ساقه، ارتفاع بوته، درصد ساقه های شکسته، تعداد سوراخ ایجاد شده توسط آفت، قطر غلاف بلال و عملکرد اختلاف معنی دار با هم دارند. دو هیبرید K3047/2×MO17 و K74/1×MO17 با داشتن کمترین طول دالان ساقه، کمترین درصد ساقه های شکسته، کمترین تعداد سوراخ مربوط به آفت و عملکرد بالا مقاومت بیشتری در مقایسه با سایر هیبریدها در مقابل حمله آفت نشان دادند. دو هیبرید 20NS×K19 و K74/1×K19 از نظر صفات بالات مقاومت کمتری داشتند و بقیه هیبریدها واکنش های متفاوتی از نظر این صفات نشان دادند.
    کلیدواژگان: ذرت، هیبریدها، کرم ساقه خوار اروپائی، صفات کمی، مقاومت
  • مظفر روستایی صفحه 275
    تنش سرما از عوامل محیطی محدود کننده کشت گندم در مناطق سردسیر کوهستانی دیم است. به منظور بررسی خصوصیات زراعی و تعیین مقاومت به سرما در ژنوتیپ های گندم نان و دوروم (90 ژنوتیپ) چهار آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در سال های 85- 1383 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه انجام شد. مقاومت به سرما براساس LT50 با استفاده از فریزر قابل تنطیم با رایانه پس از عادت دهی کامل به سرما و با استفاده از سری دماهای مختلف انجماد در سال 1385 تعیین شد. مقایسه میانگین LT50 ژنوتیپ های گندم نشان داد که میزان تحمل ژنوتیپ ها در سری های زمانی مختلف، متفاوت بود و بیشترین میزان تحمل در نهایت خوگرفتن به سرما و شروع فصل سرما بود. اختلاف بین ژنوتیپ های گندم از نظر درجه مقاومت به سرما و اثر متقابل ژنوتیپ در زمان معنی دار بود. بررسی درجه مقاومت به سرمای ژنوتیپ ها در سه سری از اجرای آزمایش انجماد طوقه نشان داد متوسط تحمل به سرمای ژنوتیپ های گندم در زمان نهایت خوگرفتن به سرما (سری اول) LT50 برابر با ◦C 85/15- ولی در سری های دوم و سوم متوسط LT50 کلیه ژنوتیپ های مورد بررسی گندم به ترتیب ◦C 99/11- و◦C 301/10- بود. با گذشت زمان از درجه مقاومت ژنوتیپ ها به سرما کاسته شد و با مساعد شدن هوا در اوایل بهار و انتهای زمستان به طور متوسط حدود ◦C 55/5 تحمل آن ها در مرحله سوم نسبت به مرحله اول کمتر بود. رابطه مثبت و معنی داری بین صفات تعداد روز تا رسیدن فیزیولوژیکی و طول دوره پر شدن دانه با تحمل به سرما وجود داشت (r =0.46** و r =0.54**). رابطه عملکرد دانه با تحمل به سرما منفی و در سطح 5 درصد معنی دار بود (r =-0.23*). به عبارت دیگر ژنوتیپ هائی که دارای طول دوره رشد بیشتری از نظر رسیدن فیزیولوژیکی و پر شدن دانه بودند، تحمل به سرمای بیشتری داشتند.
    کلیدواژگان: گندم دیم، تحمل به سرما، LT50، و زودرسی
  • یوسف انصاری ملکی، جعفر جعفرزاده، طهماسب حسین پور، معرفت قاسمی، بهروز واعظی صفحه 297
    به منظور بررسی سازگاری و پایداری عملکرد دانه ژنوتیپ های جو و انتخاب و معرفی پرمحصول ترین آن ها برای مناطق گرمسیر دیم کشور، آزمایش های ناحیه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با19 ژنوتیپ (18 لاین همراه با شاهد جو رقم ایذه) درچهار تکرار و به مدت سه سال زراعی(1384-1381) در ایستگاه های تحقیقات کشاورزی دیم گچساران، کوهدشت و مغان به اجراء درآمد. پس از تجزیه واریانس ساده عملکرد دانه در هر آزمایش و اطمینان از یکنواختی واریانس خطاهای آزمایشی، تجزیه واریانس مرکب عملکرد دانه برای تمام مناطق و سال ها انجام شد. نتایج نشان دادکه اثر اصلی ژنوتیپ و اثر متقابل سال× مکان و سال× مکان× ژنوتیپ در سطح احتمال یک درصد معنی دار بودند. ولی اثر اصلی سال، مکان و اثر متقابل مکان× ژنوتیپ و سال× ژنوتیپ معنی دار نبودند. با توجه به معنی دار شدن اثر متقابل دو جانبه و سه جانبه، تجزیه پایداری عملکرد دانه با روش های پایداری واریانس درون مکانی لین و بینز، ضریب تغییرات محیطی و رتبه انجام شد. نتایج تجزیه پایداری نشان دادکه ژنوتیپ شماره 12 در هر سه روش مشترک و ژنوتیپ های شماره 12 و 14 در دو روش لین و بینز و ضریب تغییرات محیطی مشترک بودند که می تواند نشانگر سازگاری عمومی آن ها باشد، بنابراین ژنوتیپ های شماره 12(Wi2291) و 14(Alanda/Harma-01/7/Gustoe/6/M64-76/Bon//) به خاطر داشتن خصوصیات مطلوب زراعی و پایداری عملکرد دانه، به عنوان لاین های جدید برتر برای سه منطقه مورد مطالعه و ژنوتیپ های 15(Roho/Alger/Ceres362-1-1/3/Kantara/4/..) و 16(Zanbaca/3/H.spont.21-3/Arar84//...) به ترتیب برای گچساران و مغان انتخاب شدند. پارامتر های تجزیه پایداری مورد استفاده در این آزمایش، روش های مفیدی برای انتخاب ژنوتیپ های پایدار در شرایط دیم بودند.
    کلیدواژگان: جو، ژنوتیپ ها، دیم، عملکرد
  • رحمان رجبی، گودرز نجفیان، کاووس رشمه کریم، رضا حق پرست *، مصطفی آقایی سربرزه صفحه 315

    کیفیت نانوایی دانه های گندم از ویژگی های مهم ارقام زراعی گندم در شرایط دیم است. در این بررسی ویژگی های کیفی دانه و زیر واحد های گلوتنین دانه 25 ژنوتیپ پیشرفته گندم نان با رقم زراعی سرداری مقایسه شد. ژنوتیپ های شماره 11 ((OK82282//BOW/NKT/3/F4105W2.1 و 17(Ghods*3/Kavvko//Ghods*3/kaz/kavko) با امتیاز ژنومی 10 که حداکثر امتیاز است برترین ژنوتیپ ها بودند. ژنوتیپ شماره 18 (ALMATY POLUKOVILIK) با امتیاز ژنومی 9 نیز در رتبه دوم قرار گرفت. امتیاز ژنومی رقم زراعی سرداری برابر 8 بود. تعدادی از ویژگی های مهم کیفی دانه برای این ژنوتیپ ها براساس روش استاندارد بخش تحقیقات غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر اندازه گیری شد و برای مقایسه ژنوتیپ ها از نظر این ویژگی ها که از نظر عددی همبستگی مثبتی با کیفیت نانوایی دارند، از روش ناپارامتری رتبه و در نهایت میانگین رتبه ها استفاده شد.از نظر درصد پروتئین ده ژنوتیپ برتر از سرداری بودند. ژنوتیپ شماره 8 (MARAGHEH-79-80-2) از نظر در صد پروتئین و عدد زلنی برترین، از نظر حجم نان و سختی دانه رتبه سوم و از نظر شاخص SDS رتبه دوم را داشت. این ژنوتیپ که از ژنوتیپ های در دست معرفی در معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم ایستگاه سرارود است، از نظر کلیه خصوصیات مورد بررسی برترین میانگین رتبه، و از نظر حجم نان و حجم رسوب SDS برترین ژنوتیپ و از نظر درصد پروتئین(3/12 %) و عدد زلنی رتبه سوم را داشت.

    کلیدواژگان: گندم نان، کیفیت نانوایی، SDS، PAGE، شرایط دیم
  • زهرا طهماسبی، محمدرضا بی همتا، عبدالهادی حسین زاده، علیرضا صبوری، علی اصغر کوثری، حمیدرضا دری صفحه 329
    کنه دولکه ای یکی از مهم ترین آفات لوبیا است که موجب خسارت شدید به عملکرد لوبیا می شود. یکی از اقتصادی ترین و موثرترین روش های کنترل این آفت استفاده از ارقام مقاوم است. در این تحقیق به منظور واکنش گیاه بالغ به کنه دولکه ای، چهل ژنوتیپ لوبیا در در دو آزمایش یکی درمحیط غیر آلوده ودیگری درمحیط آلوده به کنه،هر دو در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار،در مزرعه کاشته و مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور ارزیابی مقاومت گیاهچه ای،23 ژنوتیپ به طور تصادفی از بین کل ژنوتیپ های کاشته شده در مزرعه انتخاب و در گلخانه درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی چند مشاهده ای در سه تکرار با چهار مشاهده در هر تکرار در شرایط آلودگی مصنوعی با کنه دولکه ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه واریانس داده های آزمایش ها نشان داد که بین ژنوتیپ های ارزیابی شده از نظر تعداد کنه ماده بالغ در برگ ومیزان خسارت وارده توسط کنه در شرایط آلودگی به کنه در مزرعه و گلخانه و همچنین صفات عملکرد و اجزای عملکرد در شرایط آلودگی و بدون آلودگی به کنه در مزرعه اختلاف معنی دار وجود دارد.با توجه به صفات میزان خسارت و تعداد کنه در برگ، از بین کل ژنوتیپ های مورد بررسی Black1170 و Black1115 به عنوان مقاوم ترین و ژنوتیپ KS31168 به عنوان حساس ترین ژنوتیپ ها معرفی شدند.
    کلیدواژگان: لوبیا، کنه دولکه ای، مقاومت
  • ولی الله رسولی، مجید گلمحمدی صفحه 349
    شناسایی، انتخاب و استفاده از ارقام انگور متحمل به تنش خشکی از موارد بسیار مهم در برنامه های به نژادی و تولید انگور است. این تحقیق در بهار 1381 با بررسی ارقام بومی انگور استان قزوین شروع شد. ابتدا کلیه ارقام موجود از نظر صفات مورفولوژیک بررسی و ارقامی که دارای صفات سازگار به تنش خشکی بودند، گزینش شدند. بدین منظور در طرحی در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار، ارقام انگور استان قزوین مورد مطالعه قرار گرفتند و صفاتی نظیر ظرفیت نسبی آب برگ، ضخامت کوتیکول برگ، شاخص سطح برگ،کرکدار بودن برگ و زمان رسیدن میوه در آن ها تعیین شد. بر اساس نتایج، ارقام چفته، سیاه انگور و ملایی از نظر مورفولوژیکی متحمل به تنش خشکی شناخته شدند. از ارقام فوق قلمه های ریشه دارتهیه و در زمین اصلی بر اساس نقشه طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار و سه بوته از هر رقم در یک واحد آزمایشی به صورت فاکتوریل کاشته شدند. در سال 1385 تیمار تنش خشکی در چهار مرحله (آبیاری تا آخر اردیبهشت، آخر خرداد، آخر تیر و آخرمرداد) اعمال شد. داده های مربوط به شاخص حساسیت به تنش خشکی ارقام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که رقم چفته نسبت به سایر ارقام مورد مطالعه در استان قزوین تحمل بالاتری نسبت به تنش خشکی داشت.
    کلیدواژگان: ارقام انگور، استرس خشکی، شاخص حساسیت، سلکسیون مورفولوژیک
  • محمدحسین سبزی، زیبنده دهقانپور، احمد مزین، هادی حسن زاده مقدم، افشاراستخر، مجید زمانی، فرهاد صادقی، سعید نورمحمدی، مسعود محسنی صفحه 361
  • زیبنده دهقانپور، محمدحسین سبزی، مجید زمانی، احمد مزین، هادی حسن زاده مقدم، مسعود محسنی، افشاراستخر، فرهاد صادقی، رمضان گنجه ای صفحه 365
  • امیر یزدان سپاس، مسعود قدسی، بهروز پیرایش فر، محمود ناظری، حسین امین، قدرت الله مالوردی، اکبر قندی*، داود افیونی، گودرز نجفیان، مجتبی وهاب زاده، عظیم اکبری صفحه 369
|
  • S. Kiani, S. K. Kazemitabar, G. Ranjbar, N. Babaian Jelodar, M. Nowroozi Page 231

    Gelatinization temperature (GT) and amylose content (AC) are important traits in determination of rice quality. In the present work four rice cultivars namely Sang-e-Tarrom, Gerdeh, IR229 and IRRI2 were utilized in hybridization as parents, for genetic characterization and study inheritance of the related traits. Direct and reciprocal crosses were performed between parents Sang-e-Tarrom and Gerdeh, and IR229 and IRRI2 respectively. Inheritance of the related traits was studied in direct and reciprocal crosses for low and high GT and high and low, intermediate and high AC. For these evaluations only generations P1, P2, F1, F2, BC1, BC2 and their reciprocal crosses were utilized. Results showed that the gene intermediate dominates on low GT and also high amylose content were dominant on low and intermediate. From direct and reciprocal crosses Gerdeh × Sang-e-Tarrom and IR229 × IRRI2 it was shown that GT and AC expressions were under monogenic control of one major gene corresponding with several modifier genes. Gene dose effects play a tremendously important and effective role in segregation production among traits. Based on these results, selections can effectively be performed in later segregation generations for AC and in early generations for GT.

  • M. Karimi Jashni, M. Torabi, A. Roustaie, H. R. Etebarian, S. M. Okhovat Page 245
    Development of Blumeria graminis f.sp. tritici (Bgt) on leaf surface of six advanced wheat lines and some resistance components were studied using a pathotype of Bgt having numerous virulence factors. Wheat lines were two resistant, M-81-13 and N-78-8, two moderately resistant, C-80-4 and N-80-6 and two susceptible, N-79-7 and N-80-19. Seeds of lines were sown in greenhouse and seedlings were inoculated with conidia. Plants were incubated and maintained in constant conditions (95-100% R.H. and 12 /12 hour light / dark period at 18-20ºC) in the greenhouse. Latent period and colony size were measured regularly after inoculation, and different developmental stages of the fungus were studied under light microscope, The results showed that percentages of conidia germination, primary and secondary germ-tube, conidiophore and conidia formation, colony size and fungal development were lower in resistant line than those in moderately resistant and susceptible lines. Slow development of the pathogen on resistant lines due to these mechanisms of resistance, caused longer latent period in those lines.
  • P. Sharifi Ziveh, M. Taghizadeh, G. Nouri Ghanbalani, S. Aharizad, M. Shiri Page 263
    To evaluate the resistance of nine hybrids of corn to European corn stem borer, an experiment was conducted in Moghan Agricultural Research Center in Parsabad during the cropping season in 2005, using a randomized complete block design with four replications. Ten randomly selected plants in each plot were evaluated for different traits related to the activities and loss caused by the pest in three growth stages of maize including stage 7-8 leaves (pest first generation), tassel appearance stage (pest second generation) and seed maturity stage (pest third generation). The results showed that maize hybrids differed significantly for different traits such as stalk tunnel length, plant height, stalk breakage percentage, number of holes made by the pest, diameter of ear husk and grain yield. Two hybrids K3047/2×MO17 and K74/1×Mo17 having the shortest stalk tunnel length, lower percentage of stalk breakage, lower number of holes and higher grain yield exhibited the best characteristics of resistance against the pest damage, compared to the other hybrids. Two other hybrids, 20NS×K19 and K74/1×K19 showed lower resistance characteristics based on the measure of those traits. The remaining hybrids responded differently to the measured traits
  • M. Roustaii Page 275
    Low-temperature (LT) is one of the limiting factors causing loss of yield in cereals in cold regions of Iran. Cold tolerance as measured by LT50 was determined for cold acclimated crowns of plants grown in the field at the Maragheh Research Station in 2004 and 2005 crop seasons. A randomized complete block design was set up for 90 bread and durum wheat genotypes in three and four replications under field conditions for cold and yield trials respectively. In general, advanced winter bread wheat genotypes showed intermediate levels of LT tolerance (average LT50=-15.63C). Day to maturity and grain filling duration had positive relation with cold tolerance (r = 0.46** and r = 0.54** respectively). Grain yield showed negative significant correlation with cold tolerance (r = -0.23*). Results indicated that the late maturing genotypes, had more tolerance to cold, but in cold dryland areas selected lines not only should have high yield and good cold tolerance, but also they should have earliness and other good traits for resistance to terminal drought stress. Genotypes No. 15, 17, 23, 30, 41 and 53 had the highest grain yield and high tolerance to cold. Based on results the highest tolerance up take after hardening to cold, and after 1.5 to 2 months of hardening degree of cold tolerance will be decrease.
  • Y. Ansari Maleki, J. Jafarzadeh, B. Vaezi, T. Hosseinpour, M. Ghasemi Page 297
    The present study was conducted in a randomized completely block design (19 genotypes × 4 replicates × 3 locations × 3 years) under rainfed conditions. Simple analysis of variance of grain yield was done for each experiment separately and homogeneity test of errors variance was calculated using F max Hartly test. The combined analysis of variance indicated that main effects of genotype and interactions of year×location and year×genotype×location were significant, but main effects of year, location and interaction effects of year×genotype and genotype×location were not significant. Three stability parameters were used to determine stable lines, including environmental coefficient of variation (C.Vi), Mean square of years within location for a genotype (MSy/l) and ranking method. All three stability tests proved that genotype no. 12 (Wi2291) was the best potentially genotype for rainfed condition. Furthermore, the stability of genotype no. 14 (Alanda/Harma-01/7/Gustoe/6/M64-76/Bon//…) was confirmed by CV and MSy/l methods. On the other hand, the selected genotypes had great agronomic characters and produced higher grain yield in three locations compared to the Izeh (Check cultivar). Line no. 15 (Roho/Alger/Ceres362-1-1/3/Kantara/4/..) and line no. 16 (Zanbaca/3/H.spont.21-3/Arar84//...) were selected for Gachsaran and Moghan respectively. The three used stability parameter were found to be useful tools for selecting stable genotypes under rainfed condition
  • G. Najafian, K. Rashmekarim, M. Aghaee Sarbarzeh Page 315

    Bread quality is one of the most important features of bread wheat cultivars under rainfed conditions. In this study grain quality characteristics and grain glutenin sub- units in 25 advanced genotypes of bread wheat were compared with Sardari cultivar, the bread wheat check, under rainfed conditions. Considering glutenin sub-units genomic scores, genotypes no. 11 (OK82282//BOW/NKT/3/F4105W2.1) and 17 (Ghods*3/Kvvko//Ghods*3/kaz/kavko) gained the highest score 10. Genotype no. 18 with 9 genomic score ranked as the second best genotype. Genomic score for Sardari cultivar was 8. Some important grain quality characteristics for these genotypes were measured according to the standard methods of Cereal Research Department, Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran. For comparison of the genotypes for these characteristics, non-parametric rank method and finally averages of ranks were utilized. Protein percentage (Pr %) of ten genotypes were higher than Sardari. Genotype no. 8(MRAGHEH-79-80-2) was the best for Pr % and Zeleni number (Zln), the third best one for bread volume (BV) and grain hardness index (HI), the second best one for SDS index, and was ranked first for overall mean rank. This genotype is a releasing genotype in DARSI.

  • Z. Tahmasebi, M. R. Bihamta, A. Hosseinzadeh, A. Saboori, A. A. Kousari, H.R. Dorri Page 329
    Two-spotted spider mite is one of the most important pests of common bean that causes significant losses on bean yield. Use of resistant cultivar is the most economical and effective way to control this mite. To study response of the adult plants of common bean to Tetranychus urticae, forty genotypes were planted in RCBD with three replications under free and mite infestation conditions in field. Moreover, to study the response of the seedlings, twenty three genotypes were also planted in RCBD with three replications and four observations under mite infestation condition in greenhouse. Analysis of variance for damage score and number of mite on upper and lower leaf surfaces in mite infestation conditions in greenhouse and field experiments and for yield and its components under both conditions in field experiment showed significant differences among genotypes. According to damage score and number of mite on leaves, genotypes Black-1170 and Black-1115 were recognized as the most resistant, and KS31167 as the most susceptible genotypes
  • V. Rasouli, M. Golmohammadi Page 349
    Identification and cultivation of grapevine cultivars with tolerance to drought stress is the most important aim in grape breeding program in Iran. Indirect selection of drought tolerant genotypes, on the basis of morphological characteristics, was started from 2002 in grapevine collection garden of Qazvin. Investigations were carried out all in randomized complete block design with four replications. Based on the results, three cultivars Chafteh, Siahangoor and Mollaee, exhibiting good morphological and phenotypic characteristics of drought tolerance were selected. Cuttings provided from these cultivars were planted in a nursery based on a randomized complete block design with four replications and maintained for two years. Four drought stress treatments of irrigation, up to the end of May, end of June, end of July and end of August were applied in the nursery in 2006. Data on susceptibility index (S) to drought stress and other characteristics were analysed statistically. Results showed that cultivar Chafteh had higher levels of tolerance to drought stress compared to the other cultivars
  • Z. Dehghanpour, M.H. Sabzi, A. Mozayan, H. Hasanzadeh Moghaddam, A. Estakhr, M. Zamani, F. Sadeghi, S. Normohamadi, M. Mohseni Page 361
    Fajr (KSC 260) is an early maturity grain maize hybrid that has been developed from a cross between two inbred lines (K1264/5-1×K615/1). This cross was carried out in 1998, for the first time. Several Characteristics of Fajr hybrid were studied in different trials (preliminary, semi final, final and on-farm trails) over several locations during 1998 to 2005. The mean grain yield of the hybrid over all trials was 10.7tha-1 with a reasonable stability. It is earlier in maturity than commercial late and medium maturity grain maize hybrids such KSC704 and KSC647, in Iran. Its crop stand is uniform and attractive, leaves and stalks are green at maturity. Ears are thin but kernels are long, grain moisture at harvest is very low, therefore it is suitable for second crop in temperate zones of Iran. The Fajr hybrid was officially introduced in March 2008
  • Z. Dehghanpour, M.H. Sabzi, M. Zamani, A. Mozayan, H. Hasanzadeh Moghaddam, M. Mohseni, A. Estakhr, F. Sadeghi, R. Gangei Page 365
    Dehghan (KSC 400) is an early-medium maturity grain maize hybrid that has been developed from a cross between two inbred lines (KE72012/12×K1263/1). This cross was carried out in 1997, for the first time. The characteristics of Dehghan hybrid were studied in different trials (preliminary, semi final, final and on farm trials) in several locations during 1997 to 2005. The mean grain yield of the hybrid over all trials was 10.8 tha-1 with a reasonable stability. It is earlier in maturity than commercial late and medium maturity grain maize hybrids such KSC704 and KSC647 in Iran. Leaves and stalks of Dehghan hybrid are green at maturity, its grain moisture at harvest is low, therefore it is suitable for late cultivation as second crop in temperate zones of Iran. The hybrid of Dehghan grain maize hybrid was officially introduced in March 2008
  • A. Ghandi, D. Afyooni, G. Najafian, M. Vahabzadeh, A. Akbari, M. Torabi, A. Yazdansepas, M. Ghodsi, B. Pirayeshfar, M. Nazeri Page 369

    Sepahan is a new bread wheat cultivar derived from progenies of a cross made between Azadi cultivar and some high yielding and resistant to rust advanced lines. All selections were made in Kelardasht and Iranshahr stations and early evaluations in Karaj. It was also studied in regional uniform yield trials in moderate stations including Kaboutar Abad. Results revealed that this line is more tolerant to drought, thus it's suitable for arid areas of Iran and it has higher yield than check cultivar (Mahdavi). It is of spring habit and early maturity, 95-100 cm plant height, grain color amber and thousand kernel weight of 40 gram. Sepahan has grains with average protein and gluten content 10.3% and 23% respectively. Based on these superiorities and good performance, the new line was released in 2006, under the name of Sepahan