فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود ختایی، محمدرضا فرزین، علی موسوی صفحات 1-24
    هتلها یکی از ارکان صنعت گردشگری هستند که خدمات گسترده ای به گردشگران ارائه می کنند. صنعت هتلداری می تواند در رشد و توسعه صنعت گردشگری کشور، نقش بسزایی داشته باشد.
    هدف این تحقیق محاسبه کارآیی هتلهای 4و5 ستاره شهر تهران با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها است. در این مطالعه، با دو جهت گیری نهاده محور و ستانده محور و تحت فرض های بازدهی ثابت و متغیر نسبت به مقیاس، کارآیی فنی 8 هتل برای دوره زمانی5 ساله (از ابتدای سال 1380 تا انتهای سال 1384)، مورد بررسی قرار گرفته است. تعداد کارکنان تمام وقت، تعداد اطاق، تعداد رستوران و زمین به عنوان نهاده های هتل و درآمد اطاق و درصد اشغال اطاق به عنوان ستاده های هتل در نظر گرفته شده اند.
    درمجموع، نتایج تحقیق نشان می دهد که در تمامی سالهای مورد بررسی، کارآیی فنی و مقیاس نسبتا بالاست؛ اما روند منظمی را نشان نمی دهد. طی سالهای 1380 تا 1384 به ترتیب 75، 5/62، 75، 5/62 و 50 درصد از هتلهای نمونه در هر دو حالت بازده ثابت و متغیر نسبت به مقیاس و هم از لحاظ کارآیی مقیاس، کارا عمل کرده اند.
    بیشترین میانگین کارآیی مقیاس، مربوط به سال 1380 (معادل 997/0) و کمترین مقدار مربوط به سالهای 1381 و 1382 (معادل 894/0) است. بیشترین میزان متوسط کارآیی فنی (حالت بازده متغیر نسبت به مقیاس)، مربوط به سال 1380 (معادل 964/0) و کمترین میزان مربوط به سال 1384 (معادل 894/0) است. در این سالها اکثر هتلهای مورد بررسی با بازده ثابت به مقیاس مواجه بودند. در مجموع، این مطالعه نشان می دهد بخش عمده ای از مشکلات هتلهای تهران ناشی از مشکلات مدیریتی است که باعث شده تا متوسط کارآیی مقیاس از متوسط کارآیی فنی هتلها بیشتر باشد. لذا تقویت نظامات مدیریتی از جمله آموزش، نظام جذب کارکنان واستفاده از نظام ذخیره جا (CRS) ضروری است. از طرف دیگر، به طور متوسط کارآیی هتلهای 5 ستاره از 4 ستاره در تهران بیشتر است. لذا توصیه می شود در توسعه هتل در تهران در ارزیابی های اقتصادی، به این یافته ها توجه شود.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، هتل، کارآیی فنی، کارآیی مقیاس
  • محمدحسین حسنی صدر آبادی، علی کاشمری صفحات 25-40
    بخش دفاعی در هر کشور در زمره بخشهای استراتژیک آن کشور محسوب می شود که با استفاده از نیروی کار مجرب، سرمایه گذاری های مناسب، صادرات جنگ افزارهای دفاعی و ایجاد امنیت در کشور، می تواند تاثیری مثبت بر اقتصاد کشور داشته باشد. مقاله حاضر، درصدد است که با استفاده از آمار و اطلاعات برای دوره زمانی 84-1353، به تاثیر هزینه های دفاعی ایران بر رشد اقتصادی و مصرف خصوصی کشور بپردازد.
    برای این منظور در این تحقیق با ملاحظه طرف عرضه اقتصاد، مدل چهار بخشی فدر که شامل بخشهای مصرفی خصوصی، دولتی غیر دفاعی، صادرات و دفاعی می باشد مورد استفاده قرار گرفته و ضمن بررسی تاثیر مخارج دفاعی بر رشد اقتصادی، اثرات غیر مستقیم بخش دفاعی بر بخش مصرفی خصوصی ارزیابی گردیده است. نتایج نشان می دهد که اثر مستقیم مخارج دفاعی بر رشد اقتصادی، مثبت و اثر غیر مستقیم بخش دفاعی بر مصرف خصوصی، منفی است.
    کلیدواژگان: اثرات غیر مستقیم، دولت، رشد اقتصادی، سرمایه گذاری، صادرات، مخارج دفاعی، مصرف، نئوکلاسیک، نیروی کار
  • کیومرث آقایی، امیر جباری، محمد کریمی صفحات 41-61
    نرخ ارز به عنوان معیار ارزش برابری پول ملی یک کشور در برابر کشورهای دیگر، منعکس کننده وضعیت اقتصادی آن کشور در مقایسه با شرایط سایر کشورهاست. نرخ ارز متغیری است که می تواند عملکرد اقتصاد و متغیرهای اقتصادی را تحت تاثیر قرار دهد. یکی از مسائل مهمی که در زمینه نرخ ارز، به ویژه در کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه موضوع مورد تحقیق بوده و هست، مساله تاثیر نرخ ارز بر متغیرهای کلان اقتصادی می باشد.
    این مطالعه، منابع نوسانات کلان اقتصادی در ایران را با تاکید بر نقش نرخ ارز واقعی و ارتباط بین نرخ واقعی ارز و متغیرهای کلان اقتصادی در چار چوب یک الگوی بردار خود رگرسیونی ساختاری) SVAR (و الگوی تجزیه واریانس ساختاری بررسی می کند.
    نتایج نشان می دهد منابع اصلی نوسانات نرخ واقعی ارز در ایران بیشتر از شوکهای پولی و شوکهای قیمتی نفت مشتق می شود. با این اوصاف، اختلالات پولی و قیمت نفت در ایران بر تحرکات نرخ واقعی ارز تاثیر می گذارد که این نتیجه نشان می دهد که سیاستهای پولی در ایران باید با احتیاط بیشتر اجرا شود.
    همچنین نتایج نشان می دهد که قسمت اعظم نوسانات درآمدی در ایران به خاطر شوکهای قیمتی، قیمت نفت، پولی و عرضه می باشد؛ که این امر نشان می دهد که تنوع اقتصادی، بهبود زیر ساختها و سرمایه گذاری، ثبات قیمتها و جلوگیری از نوسانات پولی و جلوگیری از عرضه بی رویه پول در جامعه می تواند باعث جلوگیری از نوسانات تولید ملی، شکوفایی و رشد اقتصادی شود.
    کلیدواژگان: الگوی خود رگرسیونی ساختاری، متغیرهای کلان اقتصادی، نرخ ارز
  • عباس عصاری آرانی، مجید آقایی خوندابی صفحات 63-82
    از نیمه دوم قرن بیستم با ورود کامپیوتر به بازار و تحول در حوزه اطلاعات و ارتباطات، کامپیوترها نیز به فن آوری های ارتباطی پیوستند و «انقلاب فن آوری اطلاعات و ارتباطات» به وقوع پیوست. و به کارگیری اثر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر رشد اقتصادی به یکی از موضوعات جنجالی تبدیل شد. در این مطالعه با توجه به ادبیات و مبانی نظری موجود در زمینه فن آوری اطلاعات و ارتباطات و رشد اقتصادی به بررسی و آزمون رابطه بین ICT و رشد اقتصادی کشورهای عضو اوپک با استفاده از تابع تولید کاب- داگلاس و با لحاظ کردن متغیر فناوری اطلاعات و ارتباطات پرداخته می شود. در برآورد الگوی تجربی رشد اقتصادی کشورهای مورد بحث از داده های سرمایه گذاری در ICT و روش panel data در دوره 2004- 1998 استفاده شده است. نتایج این آزمون مبین وجود یک رابطه معنی دار و قوی بین رشد اقتصادی و فناوری اطلاعات و ارتباطات در این کشورها تا سال2004 می باشد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، فناوری اطلاعات و ارتباطات(ICT)، کشورهای عضواوپک
  • مهدی خاشعی، مهدی بیجاری صفحات 83-100
    دقت پیش بینی از مهمترین عوامل مؤثر در انتخاب روش پیش بینی است. امروزه به رغم وجود روش های متعدد پیش بینی، هنوز پیش بینی دقیق مالی کار چندان ساده ای نبوده و اکثر محققان درصدد بکارگیری و ترکیب روش های متفاوت به منظور حصول نتایج دقیق تر می باشند. در حالت کلی انتخاب مؤثرترین روش به منظور پیش بینی، کار بسیار دشواری می باشد. بسیاری از محققان روش های خطی و غیرخطی را به منظور حصول نتایج دقیق تر با یکدیگر ترکیب کرده اند چرا که اولا در عمل تعیین خطی و غیرخطی بودن یک سری زمانی کار دشواری است ثانیا سری های زمانی دنیای واقع بندرت کاملا خطی و یا غیرخطی هستند. مدلهای خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته (ARIMA) و شبکه های عصبی مصنوعی(ANNs) به ترتیب از جمله دقیق ترین مدلهای خطی و غیرخطی در پیش بینی سری های زمانی می باشند. در این مقاله به منظور بهره گیری از مزایای منحصر به فرد هر یک از روش های مدل سازی خطی و غیرخطی و حصول نتایج دقیقتر، روش ترکیبی مدل های خودرگرسیون میانگین متحرک انباشتهو شبکه های عصبی مصنوعی به منظور پیش بینی های مالی پیشنهاد شده اند. مقایسه نتایج حاصله بیانگر آنست که مدل تلفیقی نسبت به مدلهای اریما (ARIMA) و شبکه های پرسپترون چندلایه (MLP) نتایج دقیقتری در پیش بینی نرخ ارز(یورو در مقابل ریال) ارائه نموده است.
    کلیدواژگان: بازارهای مالی، شبکه های عصبی مصنوعی (ANNs)، مدل های ترکیبی، مدلهای خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته (ARIMA)، پیش بینی نرخ ارز
  • حسین صادقی، محمدحسین صبحیه، علیرضا کشاورزی صفحات 101-118
    منابع محدود هر کشور باید در جهت تحقق اهداف اقتصادی و اجتماعی آن کشور سوق داده شود. این امر مستلزم تخصیص بهینه عوامل تولید از قبیل نیروی کار و سرمایه می باشد. از آنجا که پایه قضاوت برای تصمیم گیری در مورد تخصیص منابع کشور بویژه در کشورهای در حال توسعه که دارای مشکل کمبود منابع می باشند، باید بر مبنای نظری و روش های علمی استوار باشد، لذا اطمینان از نرخ بازده اقتصادی سرمایه گذاری برای سیاستگذاری امری ضروری می باشد. بنابراین قبل از اقدام به هر نوع سرمایه گذاری، باید وضعیت بازدهی آن مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد تا معین گردد که این سرمایه گذاری از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است یا خیر؟ سرمایه گذاری در آموزش نیز به عنوان سرمایه گذاری در نیروی انسانی از این قاعده مستثنی نیست. در این مقاله سعی شده است ضمن شناسایی هزینه ها و منافع آموزش های مراکز ثابت سازمان فنی و حرفه ای در سه دوره کارگر ماهر، درجه یک و کارگر درجه دو، به وضعیت بازدهی این نوع آموزشها پرداخته شود. به همین منظور پس از بررسی متدلوژی تحلیل هزینه- فایده به شناسایی هزینه ها و فواید این نوع آموزشها پرداخته شد و سودآوری سرمایه گذاری در گروه های آموزشی با استفاده از روش تحلیل هزینه- فایده و از طریق نرخ بازده داخلی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از محاسبات نشان می دهد که سرمایه گذاری در کلیه سطوح گروه های مورد بررسی پس از تعدیل اثر توانای های فردی بر درآمد افراد و اثر تعدیلی اشتغال، دارای بازده اقتصادی مثبت و این بازده از نرخ بازده سرمایه گذاری متوسط (اوراق مشارکت) بیشتر است.
    کلیدواژگان: آموزشهای فنی و حرفه ای، تحلیل هزینه و فایده، نرخ بازده داخلی، نرخ بازده آموزش
  • مسعود همایونی فر، حمید توانا صفحات 119-132
    تحلیل رفتار مصرف کننده پایه اقتصاد است. اثبات وجود یک تابع مطلوبیت نئوکلاسیک برای داده های مصرف، فرضیه رفتار عقلایی مصرف کننده را ثابت می کند. بر اساس آنچه که در ادبیات علم اقتصاد وجود دارد تنها یک روش برای بررسی صحت فرض رفتار عقلایی وجود دارد و آن آزمون ترجیحات آشکار شده است. مقاله حاضر فرضیه وجود رفتار عقلایی را در قالب یک تابع مطلوبیت نئوکلاسیک برای داده های مصرف خانوارهای روستایی ایران طی دوره 1361 تا 1384 بررسی می کند. طبق نتایج حاصل شده، در کل داده های مصرف هیچ گونه تناقضی مشاهده نمی شود. ولی در گروه کالاهای کشاورزی تعداد 4 عدد تناقض مشاهده شد که با توجه به آزمون شاخص تعمیمی افریت برای آنها و نسبت دادن این تناقضات به خطای اندازه گیری، فرضیه وجود رفتار عقلایی مورد تایید قرار گرفت. به این ترتیب داده های مصرف خانوارهای روستایی در خلال سالهای 1361 تا 1384 با یک تابع مطلوبیت نئوکلاسیک قابل تعبیرند.
    کلیدواژگان: اصل تعمیم یافته ترجیحات آشکار شده، تئوری افریت، تابع مطلوبیت نئوکلاسیک، شاخص تعمیم یافته افریت
  • بهنام شهریار، عبدالحمید خسروی، علی صیادزاده صفحات 133-132
    همانطور که می دانیم دولت ایران در صدد است تا با استفاده از خط لوله ایران-ترکیه-اروپای غربی، گاز طبیعی خود را به این منطقه صادر کند. در این راستا بزرگترین رقیب ایران در صادرات گاز به اروپای غربی، کشور روسیه می باشد. در این نوشتار ما رقابت ایران با روسیه را در قالب مدل های چانه زنی بررسی کرده و در نتیجه کرانه های بالایی و پایینی قیمت گاز ایران را پیش بینی کرده ایم. در حقیقت هدف ما از این نوشتار تعیین محدوده تقریبی قیمت گاز طبیعی صادراتی ایران در صورت صادرات به اروپا در سال 2010 میلادی می باشد. فرض ما بر آن بوده است که، از آنجا که قیمت گذاری گاز طبیعی در اروپای غربی بر مبنای قیمت سوختهای معادل و جانشین صورت می گیرد، بنابراین یک رابطه بلندمدت بین قیمت گاز طبیعی و قیمت این سوختها وجود دارد. این رابطه بلندمدت توسط آزمون هم انباشتگی جوهانسون مورد آزمون واقع شده است. بر این اساس، در این مقاله ابتدا مبانی نظری قیمت گذاری گاز طبیعی (نظریه چانه زنی) مورد بررسی قرار گرفته است. سپس در ادامه با فرض صادرات گاز طبیعی ایران به اروپای غربی در سال 2010، بر اساس مدل VECM کرانه بالای قیمت گاز طبیعی صادراتی تخمین زده شده اند.
    کلیدواژگان: رقابت، قیمت گذاری، هم انباشتگی، چانه زنی
|
  • Mahmoud Khataei, Mohammad Reza Farzin, Ali Mousavei Pages 1-24
    Hotels are fundamental elements of tourism industry and provide various services for tourists. Moreover, hotels development has an important impact on tourism industry development. Therefore, an understanding of hotels relative efficiency performance, over a period of time, is important for practitioners, analysts, and policymakers alike. The main objective of this paper is to measure the efficiency of the four and five stars hotels in Tehran. A Data Envelopment Analysis (DEA) is employed to investigate the technical efficiency of eight hotels using the data over the period 1380 - 1384. DEA analysis is a methodology for analyzing the relative efficiency of units having the same multiple inputs and multiple outputs. In this study, the input variables comprise employee, rooms, restaurants and land and the output variables include hotel income and occupancy rate. The results show that technical and scale efficiency scores in all periods are relatively higher but there is no a regular trend over the period under study. Since 1380 to 1384; 75, 62.5, 75, 62.5, and 50 percent of the selected hotels were respectively efficient under the constant and variable to scale assumptions. Moreover, the findings confirm that more scale efficiency (0.997) refers to 1380 and less scale efficiency (0.894) refers to 1381 and 1382. The results also show that more technical efficiency, on average, under variable to scale assumption (0.964) refers to 1380 and less technical efficiency (0.894) refers to 1384. Finally, the efficiency of the five stars hotels is more than the four stars hotels implying the priority of the five stars hotel’s development in Tehran. Overall, the findings indicate that the particular problem is mismanagement in the Tehran’s hotels. Consequently, it caused the average scale efficiency to be more than the average technical efficiency. Since management plays a vital role in the efficiency improvement of hotels, this paper suggests the improvements of managerial systems in the hotels. More specifically, education, employment and Customer Reservation Systems (CRS) are the main factors influencing the efficiency.
  • Mohammad Hossein Hassani Sadrabadi, Ali Kashmari Pages 25-40
    Defense industry plays an important and strategic function in economy. Defense industry effects economy mainly through security and weapon exports. There has been a growing literature examining military expenditures in developing countries. Theoretically, there is no definite prediction of the direction of causation between economic growth and military spending. The majority of these studies have focused on whether or not defense spending has had a positive, a negative, or no impact whatsoever on economic growth in developing countries. The purpose of this paper is to examine the effects of defense spending on economic growth and private consumption in Iran using time series data for the period 1974 to 2005. A four-sector model based on the Feder approach is employed to detect any likely relationship between those variables. The model comprises consumption sector, defense sector, non-defense government sector, and exports sector. The findings show that there is statistically significant and positive relation between defense spending and economic growth in Iran, while the effects of defense spending on private consumption is negative.
  • Kiumars Aghaei, Amir Jabbari, Mohammad Karimi Pages 41-61
    Recent discussions on macroeconomic policy in developing and developed countries have emphasized the crucial role played by the real exchange rate in the adjustment process. There is a growing agreement that sustained real exchange rate misalignment will usually generate severe macroeconomic disequilibria through affecting macroeconomic variables. This study aims to investigate the sources of macroeconomic variable fluctuations in Iran focusing on real exchange rate. We implement the model with a structural VAR model and variance decomposition technique using annual macroeconomic time series data of the Iranian economy from 1970 to 2005. The findings suggest that real exchange rate fluctuations in Iran are mostly explained by monetary shocks as well as oil price shocks. Moreover, the results show that major part of income fluctuations in Iran are due to the price shocks, oil price shocks, money shocks, and supply shocks. This paper recommends that diversifying the economy, developing infrastructure, stabilizing prices, increasing investment, reducing money fluctuations, and controlling money supply may well then contribute to improve growth performance in the economy. According to our results, money disturbances and oil prices effect significantly real exchange rate fluctuations. So, this paper suggests that conducting monetary policy requires a greater caution to stabilize the economy.
  • Abbas Assari, Majid Aghaei Khondabi Pages 63-82
    The worldwide development of information and communication technology (ICT), commonly called ICT revolution, has accelerated dramatically since the second half of twenty century. The main characteristic of this revolution is the rapidly increasing computing power of new ICT products. Varying results achieved by different countries and regions fuel the debate over exactly how much influence ICT has on economic growth. We provide an insight of results from past studies carried out to confirm the productive relationship between the two, ICT and economic growth. The focus of this paper is to examine the impact of ICT on economic growth in OPEC countries using panel data over the period 1998-2004. Based on the literature, a Cobb-Douglas production function is specified to include ICT indicators. The results of estimates show that ICT contributed significantly to economic growth of OPEC countries over the period under study
  • Mehdi Khashei, Mehdi Bijari Pages 83-100
    The evolution of financial data shows a high degree of volatility of the series, coupled with increasing difficulties of forecasting financial variables. Some alternative forecasting methods, based on the literature review, have been developed, which can be particularly useful in the analysis of financial time series. Despite of the numerous time series forecasting models, the accuracy of time series forecasting is fundamental to many decision processes. Selecting an efficient technique in unique situations is very difficult task for forecasters. Many researchers have integrated linear and nonlinear methods in order to yield more accurate results. In practice, it is difficult to determine the time series under study are generated from a linear or nonlinear underlying process while many aspects of economic behavior may not be pure linear or nonlinear. Although both ARIMA and Artificial Neural Networks (ANNs) models have the flexibility in modeling a variety of problems, none of which is universally the best model used indiscriminately in every forecasting situation. In this paper, based on the foundations of ARIMA and ANNs models, a hybrid method is proposed to forecast exchange rate. Empirical results indicate that integrating linear and nonlinear ARIMA and Artificial Neural Networks (ANNs) models can be an effective way to improve forecasting accuracy achieved by either of the above linear and nonlinear models used separately.
  • Hosein Sadeghi, Mohammad Hosein Sobhieh, Alireza Keshavarzi Pages 101-118
    In general, the scarce resources are efficiently allocated to achieve the economic and social goals of an economy. This means the factors of production including labour force and capital stock must be allocated using rational and scientific approaches. This means investors need to be able to evaluate the cost-benefit of investment in order to make informed and efficient decisions. In this article, we analyze the cost-benefit of technical and professional trainings in Iran. Three courses which comprise skilled labor force, first-class and second-class labor forces are considered in this study and then the cost-benefit methodology is employed. This methodology can be used in future cost-benefit studies of technical and professional trainings. The result obtained from the analysis shows that the educational rate of return in all three courses is higher than the rate of return in the participation papers market in Iran. This result obtained after adjusting the effects of individual ability on their income and correcting the adjustment effects of employment.
  • Massoud Homayounefar, Hamid Tavana Pages 119-132
    Consumer behavior analysis is a fundamental issue in economics. The most prominent methodology that economists use to attribute preferences according to this principle is the revealed preference concept. Therefore, neoclassical utility function is capable to test the rational behavior hypothesis of consumer. In this paper, we formalize a method of revealed preferences in place of neoclassical utility function to test the hypothesis of rational behavior using the Iranian rural households’ consumption data over the period 1982-2005. According to results, we didnt detect any violations in the whole consumption data. But in agriculture commodities group, we detected 4 violations using generalized Afriat index ascribed to measurement error. overall, the findings of the study confirm the hypothesis of rational behavior. Thus, there exists a utility function that is non-satiated, continuous, monotonic, and concave that rationalizes the consumption data of rural households in Iran
  • Behnam Shahreaar, Abdolhamid Khosravi, Ali Sayyadzadeh Pages 133-132
    Iran plans to export natural gas (NG) to Western Europe using a system of pipelines running through Iran, Turkey, and Western Europe. International gas pricing is usually undertaken through negotiations between buyers and sellers on a bilateral basis. Currently, Russia is the only exporter of gas from the Former Soviet region. So, Russia competes strongly with Iran to export NG to Western Europe. This paper develops a bargaining model to study natural gas pricing and analyze competition between Iran and Russia as gas suppliers to Western Europe. In this model, it is assumed that NG pricing is usually linked to the prices of alternative fuels as competing energy sources. Therefore, in light of previous evidence, it is reasonable to consider that there is a long-run relationship between NG price and price of alternative fuels. Initially, a regression model is specified to investigate unlagged relationship among variables. This relationship is estimated using the Johansen cointegration technique and then we forecast margins of the Iranian NG price. Finally, a VECM model is identified and used to forecast the lower and upper bounds of future NG price.