فهرست مطالب

Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences - Volume:11 Issue: 1, 2010

Journal of Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences
Volume:11 Issue: 1, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/01/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مریم بیدار، مریم قره چاهی، سیدعلی منجم زاده، مهتاب ازغدی صفحه 1
    بیان مساله: پاک سازی کانال ریشه مهم ترین هدف از آماده سازی فضای کانال ریشه است. وسایل دستی آماده سازی کانال، دبری و اسمیرلایر زیادی در فضای کانال برجا می گذارند. استفاده از وسایل خودکار، افزون بر آسان کردن آماده سازی فضای کانال به پاک سازی بهتر فضای کانال کمک می کنند.
    هدف
    هدف از این پژوهش، مقایسه ی روش های آماده سازی دستی و چرخشی فایل های دستی NiTi (NiTi flexKfile)، فلکس ماستر (FlexMaster) و ریس (FKG Race) در پاک سازی کانال بود.
    مواد و
    روش
    این پژوهش به روش مداخله ی- آزمایشگاهی انجام شد. 75 دندان تک ریشه با کمترین خمیدگی انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه 25 تایی بخش گردید. کانال ها به وسیله ی فایل های دستیNiTi، فایل های چرخشی فلکس ماستر و ریس به روش کراون داون آماده سازی شدند. آماده سازی آپیکال تا حداکثر شماره ی 40 ایزو استاندارد انجام شد. کانال ها در طول آماده سازی با 5 میلی لیتر هیپوکلریت سدیم 5/0 درصد و در انتهای آماده سازی با 5 میلی لیتر سرم فیزیولوژیک شست و شو داده شدند. پس از برش طولی دندان مقدار دبری و اسمیرلایر به روش هولسمن (Hulsamann) و با کمک میکروسکوپ الکترونی ارزیابی گردید. واکاوی آماری با نرم افزار SPSS و با کمک آزمون کروسکال والیس انجام شد.
    یافته ها
    اینسترومنت های فلکس ماستر، میزان دبری کمتری نسبت به ریس و وسایل NiTi دستی به جا گذاشتند، که از لحاظ آماری معنادار بود (05/0> p). به گونه ای که این تفاوت در همه ی سه بخش کانال معنادار گردید (05/0> p). دبری ایجاد شده توسط فلکس ماستر در کرونال و میانه ی کانال، کوچکترین اندازه را داشت ولی در آپیکال این گونه نبود. فلکس ماستر، اسمیر لایر کمتری در کانال ایجاد نمود که تنها در 3/1 آپیکال معنادار بود (05/0> p).
    نتیجه گیری
    هیچ یک از روش ها و وسایل به کاربرده شده برای آماده سازی کانال ریشه توانایی ایجاد یک کانال کاملا پاک و خالی از دبری و اسمیرلایر را نداشتند. روی هم رفته، وسایل چرخشی فلکس ماستر در ایجاد کانال های پاک تر در جاهای سه گانه ی کانال موفقیت بیشتری داشتند.
    کلیدواژگان: فلکس ماستر، ریس، میکروسکوپ الکترونی، اثر پاک کنندگی
  • طاهره اسکندریان، شهناز مقصودی، حمیدرضا افتخاریان صفحه 10
    بیان مساله: آرام بخشی هوشیار، بیشتر برای مدیریت رفتار بیماران غیر همکار و یا به شدت مضطرب در دندانپزشکی به کار می رود. داروهای گوناگونی برای آرام بخشی کودکان در مطب دندانپزشکی به صورت منفرد و یا ترکیبی، جهت یافتن یک برنامه ی آرام بخشی مطلوب به کار رفته است. ولی، همچنان نیاز به یافتن داروی آرام بخشی با اثر بیشتر و عوارض کمتر وجود دارد.
    هدف
    این پژوهش، جهت مقایسه ی اثر دو ترکیب خوراکی میدازولام/ هیدروکسی زین و میدازولام/ کتامین در آرام بخشی بیماران دندانپزشکی کودکان در هنگام درمان دندانپزشکی انجام شده است.
    مواد و
    روش
    این بررسی به صورت بالینی، مقطعی، دو سوکور و آینده نگر در 25 کودک غیر همکار 34 تا 56 ماهه (میانگین سنی 1/48) که نیازمند دست کم دو جلسه درمان ترمیمی بودند، انجام شد. این کودکان، به صورت تصادفی، یکی از دو برنامه ی ترکیبی آرام بخشی و خوراکی شامل میدازولام (5/0 میلی گرم بر کیلوگرم) /کتامین (5 میلی گرم بر کیلوگرم) و یا میدازولام (5/0 میلی گرم بر کیلوگرم) /هیدروکسی زین (2 میلی گرم بر کیلوگرم) را پیش از آغاز درمان در جلسه ی نخست دریافت کردند و در جلسه ی دوم برنامه ی دیگر استفاده شد. همچنین، همه ی افراد 50 درصد نیتروس اکساید/ اکسیژن در هنگام درمان دریافت کردند. رفتار کودکان در 4 نمایه ی: 1- خواب آلودگی، 2-گریه، 3-حرکت و 4- رفتار کلی، توسط فردی ناآگاه از گونه ی داروی استفاده شده، ارزیابی گردید. داده ها توسط آزمون ویلکاکسون (Wilcoxon) و مک نمار (McNemar) واکاوی گردید.
    یافته ها
    ترکیب میدازولام/ کتامین به گونه ی معنادار نسبت به میدازولام/ هیدروکسی زین در هنگام تزریق و کار درمانی، به ترتیب از نظر میزان خواب آلودگی (.000/0p < و 001/0 p =)، گریه (00/0p < و 001/0p =) و حرکت بدن (001/0p = و 001/0p =) موثرتر و از نظر نمایه-ی ارزیابی رفتارکلی دارای موفقیت بیشتری بود (008/0 p =).
    نتیجه گیری
    کاربرد میدازولام (5/0 میلی گرم/ کیلوگرم) و کتامین (5 میلی گرم/ کیلوگرم) منجر به آرام بخشی ایمن و موثر برای انجام درمان دندانپزشکی در خردسالان می شود. استفاده از این ترکیب در مقایسه با هیدروکسی زین (2 میلی گرم/ کیلوگرم) و میدازولام (5/0 میلی گرم/ کیلوگرم) باعث خواب آلودگی، گریه و حرکت کمتر و سرانجام، رفتار پذیرفتنی بیمار در هنگام درمان می گردد.
    کلیدواژگان: میدازولام، هیدروکسی زین، کتامین، آرام بخشی هوشیار، دندانپزشکی کودکان
  • علیرضا فرهاد، بهناز برکتین، سعید صادقی صفحه 21
    بیان مساله: مهر و موم کامل کانال ریشه از مهم ترین عوامل در تعیین پیش آگهی درمان های ریشه است. در این زمینه از میان بردن لایه ی اسمیر نقش بسزایی دارد.
    هدف
    هدف از این پژوهش، مقایسه ی ریزنشت اپیکالی سیلر توبلیسیل (Tubliseal) در هنگام برداشتن لایه ی اسمیر توسط سه محلول شست و شوی اسید سیتریک 20 و 7 درصد و EDTA 17 درصد بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی تجربی- آزمایشگاهی، شمار 80 دندان تک کاناله استفاده گردید. تاج دندان ها از جای اتصال سمان- مینا (CEj) قطع شد. آماده سازی کانال با روش دستی استپ بک (Step-back) انجام گردید. دندان ها به سه گروه 20 تایی و دو گروه 10 تایی (گروه شاهد مثبت و منفی) بخش شد. شست و شوی نهایی در گروه 1، توسط (EDTA Ethylene Diamine Tetraacetic Acid (17 درصد و هیپوکلریت سدیم (NaOCl)، در گروه 2، توسط اسید سیتریک 7 درصد و هیپوکلریت سدیم و در گروه 3 توسط اسید سیتریک20 درصد و هیپوکلریت سدیم انجام گرفت. سپس، گروه ها توسط گوتاپرکا و سیلر توبلیسیل پر شدند. دندان ها برای 48 ساعت در رطوبت100 درصد و دمای 37 درجه ی سانتی گراد نگهداری گردیدند. سطح ریشه ها به جز 2 میلی متر انتهای اپیکالی آن ها با دو لایه لاک ناخن پوشانده شد. سپس، دندان ها به مدت 72 ساعت در متیلن بلو 2 درصد قرار داده شدند و پس از آن برش طولی در همه ی دندان ها ایجاد گردید و میزان نفوذ رنگ اندازه گیری و یافته ها با آزمون واریانس یک سویه و توکی (Post Hoc Tukey) ارزیابی گردید.
    یافته ها
    در میان سه محلول شست و شو دهنده، EDTA 17 درصد کمترین میانگین نفوذ رنگ را نشان داد (59/2 میلی متر) و بیشترین میانگین نفوذ رنگ مربوط به گروه اسید سیتریک 20 درصد (59/3 میلی متر) بود. تفاوت آماری معنادار میان سه گروه دیده شد (05/0> p).
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی آزمایشگاهی نشان داد، که وقتی یک سیلر با بیس ZOE برای پر کردن کانال ریشه به کار رود، برای برداشتن لایه ی اسمیر، EDTA پیشنهاد می گردد. افزون بر این می توان نتیجه گرفت، که مهم ترین هدف از میان بردن لایه ی اسمیر نه تنها پاک کردن توبول های عاجی از دبری های ارگانیک و غیر ارگانیک است، بلکه ایجاد یک ساختار سطحی عاجی است، که بتواند هماهنگی خوب و مطلوبی با سیلر به کار رفته در کانال ریشه به دست آورد.
    کلیدواژگان: لایه ی اسمیر، روش های شست و شو، نفوذ رنگ، توبلیسیل
  • عبدالرحیم داوری، علیرضا دانش کاظمی، سیدمجید موسوی نسب، جلیل مدرسی، زاهد محمدی، سپیده تیموری صفحه 28
    بیان مساله: ترمیم های باند شونده نسبت به روش های سنتی و غیر باند شونده دارای برتری های زیادی هستند. باندینگ ها قادرند میزان ریزنشت حدفاصل ترمیم- دندان را کاهش دهند، که سبب کاهش مشکلات بالینی همچون حساسیت پس از ترمیم، رنگ پذیری لبه های ترمیم و عود پوسیدگی می گردند.
    هدف
    هدف از پژوهش کنونی، بررسی میزان ریزنشت حفره های کلاس V ترمیم شده با سیستم های ادهزیو توتال اچ (total- etch) و سلف اچ (Self- etch) بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی تجربی از 48 دندان پره مولر کشیده شده ی انسانی استفاده گردید، که در آن ها حفره های کلاس V با اندازه ی یکسان به گونه ای که نیمی از حفره بر روی مینا و نیم دیگر در سمان قرار داشت، تراشیده شد. دندان ها به روش تصادفی به دو گروه 24 تایی بخش گردیدند. برای ترمیم حفره ها در گروه نخست از سیستم باندینگ توتال اچ اگزایت (Excite) و در گروه دوم از سیستم سلف اچ پرومپت ال-پاپ (Prompt L-Pop) استفاده گردید. دندان ها پس از 24 ساعت نگهداری در آب 37 درجه ی سانتی گراد زیر 500 بار درجه ی حرارتی (5 تا 55 درجه ی سانتی گراد) قرار گرفتند. سپس، سطح دندان ها به وسیله ی لاک ناخن به جز یک میلی متری پیرامون حفره پوشانده گردید و به مدت 10 ساعت در محلول متیلن بلو 2 درصد قرار داده شد. پس از مانت کردن نمونه ها در بلوک های پلی استر به وسیله ی دستگاه برش با دیسک الماسی از بعد باکولینگوال برش زده شد. ریزنشت با استریومیکروسکوپ در بزرگنمایی 40 برابر بررسی گردید. داده ها با آزمون های مان ویتنی (Mann- Whitney) و ویلکاکسون (Wilcoxon) واکاوی آماری شدند.
    یافته ها
    گروه توتال- اچ ریزنشت کمتری را در لبه ی مینایی و عاجی نسبت به سلف اچ نشان داد (05/ 0 p <). تفاوت معناداری در رتبه های ریزنشت لبه های مینایی و عاجی دیده شد، که در لبه های مینایی کمتر بود (05/ 0 p <).
    نتیجه گیری
    سیستم ادهزیو توتال اچ تفاوت معناداری در مقایسه با سیستم سلف اچ در جلوگیری از ریزنشت لبه ای ترمیم های کامپوزیت کلاس V به ویژه لبه ی مینایی داشت (05/ 0 p <).
    کلیدواژگان: سیستم سلف اچ، سیستم توتال اچ، ریزنشت
  • مریم جاویدی، عباس مسگرانی، مهدی صدیق شمس، علی طلعتی صفحه 35
    بیان مساله: استفاده از هیدروکسیدکلسیم به عنوان داروی درون کانال، در صورت پاک سازی نشدن کافی می تواند باعث ریزنشت ماده ی پرکردنی دایمی و شکست درمان شود.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی پرتو درمانی میزان برجا ماندن گونه های هیدروکسیدکلسیم و اثر آن بر ریزنشت آپیکالی بود.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش تجربی- آزمایشگاهی شمار 75 دندان پرمولر کشیده شده ی انسانی انتخاب و به گونه ی تصادفی به پنج گروه بخش شدند. همه ی دندان ها به روش استپ بک (Step back) آماده سازی گردیدند، به گونه ای که ناحیه ی آپیکال تا اندازه ی 30 گشاد شد. در گروه 1، هیدروکسیدکلسیم آریادنت درون کانال قرار داده شد. در گروه 2، با افزودن 10 درصد سولفات باریم به پودر هیدروکسیدکلسیم آریادنت همانند گروه 1 عمل شد. در گروه 3، هیدروکسیدکلسیم دنسپلای (Densply) و در گروه 4، خمیر هیدروکسیدکلسیم پالپدنت (Pulpdent) با سوزن ویژه در درون کانال قرار داده شد و در گروه 5 به عنوان گروه شاهد، هیدروکسیدکلسیم استفاده نشد. سپس، کانال ها با یک شماره بالاتر از MAF (35) برای خالی کردن هیدروکسیدکلسیم آماده سازی شدند و میزان برجا ماندن هیدروکسیدکلسیم از لحاظ پرتونگاری با آزمون کروسکال- والیس (Kruskal Wallis) و اندازه ی نفوذ رنگ در ناحیه ی آپیکال با آزمون آنوا (ANOVA) و توکی (Tukey) بررسی گردید.
    یافته ها
    از لحاظ میزان ریزنشت رنگ تفاوت میان گروه ها معنادار نبود، ولی خمیر پالپدنت میزان بالاتری از برجا ماندن هیدروکسیدکلسیم را نشان می داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این بررسی، استفاده از خمیر هیدروکسیدکلسیم با بیس متیل سلولز برای داروی درمانی کانال پیشنهاد نمی شود.
    کلیدواژگان: ریزنشت، دارو، هیدروکسیدکلسیم
  • نسرین کیانی منش، مهران معتمدی، علی اصغر علوی، نرگس محمدی خوشرو صفحه 41
    بیان مساله: امروزه مینرال تروکسید اگرگیت یا MTA (Mineral Trioxide Aggregate) به دلیل خصوصیات مطلوبش کاربردهای بالینی گوناگونی پیدا کرده است. در بسیاری موارد دندان هایی که تحت درمان با MTA قرار می گیرند نیازمند ترمیم و بازسازی نهایی هستند، که کامپوزیت انتخاب مناسبی برای آن به شمار می رود. در این موارد باند میان کامپوزیت و MTA نقشی مهم در گیر و مهر و موم ترمیم دارد.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی تعیین استحکام باند برشی کامپوزیت به MTA در مقایسه با باند کامپوزیت به گلاس آینومر اصلاح شده با رزین بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی آزمایشگاهی خارج دهانی، 60 نمونه در 3 گروه 20 تایی از MTA سفید و MTA خاکستری و گلاس آینومر فراهم گردید. سطح 10 نمونه از هر گروه جهت بررسی اثر اچینگ توسط اسید فسفریک 37 درصد اچ گردید و 10 نمونه دیگر اچ نشده برجا ماند. همه ی نمونه ها به کامپوزیت Z100 باند شد و استحکام باند برشی آن ها توسط دستگاه آزمون مکانیکی اینسترون تعیین گردید. همچنین، سطوح شکست نمونه ها با استفاده از استریومیکروسکوپ با بزرگنمایی 10 برابر بررسی شد. نتایج به دست آمده با آزمون های آماری آنوا (ANOVA) و توکی (Tukey HSD) واکاوی گردیدند.
    یافته ها
    بیشترین میزان استحکام باند برشی در زیر گروه گلاس آینومر نوری اچ نشده بود و میان استحکام باند برشی کامپوزیت به گلاس آینومر اچ نشده با 5 زیر گروه دیگر اختلاف آماری معناداری دیده شد (001/0 p <) در میزان استحکام باند برشی کامپوزیت به MTA سفید اچ شده و اچ نشده، MTA خاکستری اچ شده و اچ نشده و گلاس آینومر اچ شده اختلاف آماری معنادار گزارش نشد (05/0> p).
    نتیجه گیری
    استحکام باند برشی کامپوزیت به MTA در حد استحکام باند برشی گلاس آینومر نوری اچ شده به کامپوزیت است. اچ شدن سطح گلاس آینومر نوری استحکام باند آن را به کامپوزیت به گونه ی چشمگیری کاهش می دهد اما اثری بر استحکام باند برشی MTA به کامپوزیت ندارد.
    کلیدواژگان: MTA، گلاس آینومر، استحکام باند برشی، کامپوزیت
  • صفورا صاحبی، فریبرز معظمی، سعید صحرایی صفحه 49
    بیان مساله: بروز حاد درد و تورم پس از درمان ریشه به عنوان فلر آپ (Flare-up) تعریف می شود. نقش ریزجانداران و فرآورده های آن ها در دندان های نکروزه به عنوان یکی از عوامل بروز درد و تورم عنوان شده است. استفاده از محلول شوینده ی مناسب به از میان رفتن ریزجانداران، دبری ها و مواد عفونی از محیط کانال منجر شده و ممکن است بروز درد و تورم پس از درمان را کاهش دهد.
    هدف
    هدف از این پژوهش بالینی، بررسی اثر و مقایسه ی سه محلول شست و شو دهنده ی درون کانالی گوناگون بر میزان بروز درد و تورم پس از درمان ریشه ی دندان های با پالپ نکروزه بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی کارآزمایی- بالینی 225 بیمار دارای دندان مولر نکروزه و دارای آسیب پری رادیکولار قابل تشخیص در پرتونگاری انتخاب شدند. برای آماده سازی کانال ها، از فایل های چرخشی پروتاپر (Protaper) (Swiss Densply Maillefer) و برای شست و شو از هیپوکلریت سدیم 5/2 درصد، کلرهگزیدین گلوکونات 2/0 درصد و نرمال سالین در سه گروه 75 تایی به گونه ی اتفاقی استفاده گردید و سپس کانال ها با روش لترالی پر شدند. پرسشنامه ای برای تعیین اندازه ی درد و تورم بیماران در دسترس آن ها قرار گرفت و اندازه ی بروز فلر آپ در بیماران پس از 48 ساعت ثبت گردید. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های مان-ویتنی (Mann-Whitney)، کروسکال-والیس (Kruskal-Wallis) و مجذور کای (Chi-square) واکاوی آماری شدند.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد، که تفاوت معناداری میان محلول های شست و شودهنده ی هیپوکلریت سدیم، کلرهگزیدین گلوکونات و نرمال سالین در کاهش یا افزایش میزان بروز فلر آپ پس از درمان اندودنتیک وجود نداشت (05/0p <).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این بررسی، بروز درد پس از درمان را نمی توان آشکارا به گونه ی محلول شست و شو نسبت داد و گونه ی محلول شست و شو اختلاف کمی را در بروز دردهای پس از درمان سبب می شود.
    کلیدواژگان: فلر آپ، هیپوکلریت سدیم، کلرهگزیدین، نرمال سالین
  • مهرو وجدانی، امین رازقی صفحه 57
    بیان مساله: باند مناسب استرهای نرم به بیس اکریلی دست دندان از مهم ترین عوامل ماندگاری آنهاست. از آنجایی که در پژوهش ها اثرات ضد قارچی کلوتریمازول در لاینرهای نرم به اثبات رسیده بررسی اثر آن بر خواص فیزیکی لاینر نرم نیز ضروری است.
    هدف
    هدف از این پژوهش آزمایشگاهی، بررسی اثر کلوتریمازول بر قدرت باند کششی آستر نرم سیلیکونی(GC-Extrasoft) به بیس آکریلی دست دندان پس از شناوری در آب مقطر و شست و شوی روزانه با پنبه ی مرطوب بود.
    مواد و
    روش
    برای انجام این بررسی، 42 جفت نمونه ی اکریلی در ابعادی با درازای سه سانتی متر و سطح مقطع ده میلی متر مربع فراهم گردیدند. نمونه ها به دو گروه 21 تایی شاهد و آزمون بخش شدند. پس از تهیه ی نمونه های اکریلی سطح مقطع با ایزوپروپیل الکل آماده شده و پس از زدن یک لایه ی بر چسب بر روی آن، آستر نرم سیلیکونی با ضخامت سه میلی متر میان نمونه های آکریلی قرار گرفت. در گروه آزمون، کلوتریمازول به میزان یک درصد وزنی به استر نرم افزوده شد. گروه شاهد 1S، 30S و 60S و گروه آزمون 1Sc، 30Sc و 60Sc بود، که به ترتیب در سه دوره ی زمانی 1، 30 و 60 روز پس از شناوری در آب مقطر و شست و شوی روزانه با پنبه ی مرطوب توسط دستگاه اینسترون تحت آزمایش استحکام باند کششی با سرعت 10 میلی متر بر دقیقه قرار گرفتند. در هر زمان در هر گروه هفت نمونه وجود داشت. یافته ها با آزمون آماری دو سویه ی آنوا واکاوی گردیدند.
    یافته ها
    میانگین قدرت باند بر پایه ی مگاپاسکال پس از 1، 30 و 60 روز نگهداری در آب و شست و شو با پنبه ی مرطوب در گروه شاهد به ترتیب 19/0±52/0، 28/0±58/0، 25/0±60/0 و در گروه آزمون به ترتیب 32/0±60/0، 18/0±50/0 و 42/0±55/0 بود. اختلاف معناداری میان گروه های آزمون و شاهد در هیچ یک از زمان ها وجود نداشت (05/0 p >).
    نتیجه گیری
    با افزودن کلوتریمازول به استر نرم سیلیکونی تغییری چشمگیر در قدرت باند کششی استر نرم به بیس اکریلی پس از 1، 30 و 60 روز شناوری در آب مقطر و شست و شوی با پنبه ی مرطوب دیده نشد.
    کلیدواژگان: آستر نرم سیلیکونی، قدرت باند کششی، کلوتریمازول
  • زهرا بحرالعلومی، صغری یاسایی، سمیرا پور سعید صفحه 63
    بیان مساله: استفاده از پیت و فیشور سیلانت ها و فلوراید موضعی یکی از مهم ترین روش هایی است، که دندانپزشکان می توانند برای پیشگیری از پوسیدگی در کودکان و نوجوانان به کار برند. پیش از این انگاشته می شد، که کاربرد مواد دارای فلوراید، اثر منفی بر باند مواد چسبنده همچون فیشور سیلانت دارد. در صورتی که این باور اثبات نشود می توان فلورایدتراپی را پیش از فیشورسیلانت و در همان جلسه انجام داد.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی اثر کاربرد فلوراید موضعی پیش از اچ کردن بر روی گیر پیت و فیشور سیلانت ها بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی تجربی از گونه ی آزمایشگاهی از 28 دندان پرمولر دایمی کشیده شده ی سالم انسان استفاده شد. هر دندان درگچ به صورتی مانت شد، که سطح باکال عمود بر محور طولی بلوک گچ باشد. دندان ها به گونه ی تصادفی به دو گروه 14 تایی بخش شدند. سطح باکال همه ی دندان ها با استفاده از کاغذ سیلیکون 600 گریت (grit) صاف و یکنواخت گردید. همه ی نمونه ها با رابرکپ و خمیر پامیس پاک و سپس، شسته و خشک شدند. در گروه آزمایش قبل از اچ کردن، ژل APF بر روی سطوح مینا به مدت 4 دقیقه به کار رفت. سپس، به مدت 15 ثانیه شسته و خشک شد در گروه شاهد سطح مینا تنها اچ گردید. در هر دو گروه، اچینگ به مدت 30 ثانیه با اسید فسفریک 37 درصد انجام شد. سپس، نمونه ها با افشانه ی آب و هوا به مدت 30 ثانیه شسته و 15 ثانیه خشک گردید. فیشور سیلانت هلیو سیل F (Helio Seal F) بر روی مینای اچ شده، با استفاده از سیلندرهای 3×3 میلی متر به گونه ی عمود بر سطح باکال دندان ها به کار رفت و پس از آن، نوردهی انجام شد. سپس، ماتریکس پلاستیکی با دقت برداشته شد و نمونه ها به مدت 72 ساعت در آب مقطر قرار گرفتند. استحکام باند برشی با استفاده از دستگاه آزمون استحکام کششی دارتک (DARTEC Universal Testing Machine) اندازه گیری شد. نمونه ها با سرعت کراس هد 1 میلی متر بر دقیقه برش داده شد. واکاوی داده ها با استفاده از آزمون من-ویتنی (Mann-Whitney test) انجام گردید.
    یافته ها
    میانگین استحکام باند برشی در گروه شاهد 28/5±7/17 و در گروه آزمایش 27/4±66/19 مگاپاسکال بود. تفاوت آماری معناداری میان استحکام باند برشی دو گروه دیده نشد (05/0 p >).
    نتیجه گیری
    استفاده از فلوراید بر استحکام باند برشی فیشور سیلانت به مینا اثر ندارد.
    کلیدواژگان: فیشور سیلانت، استحکام باند برشی، فلوراید
  • رزا حقگو، فرید عباسی صفحه 68
    بیان مساله: فرموکرزول یکی از رایج ترین داروها در پالپوتومی دندان های شیری است. با توجه به عوارض سیستمیک و موضعی این دارو جایگزینی آن با مواد دیگر ضروری به نظر می رسد.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی واکنش پالپ دندان های شیری پس از پالپوتومی با فرموکرزول، سولفات فریک و MTA ایرانی بود.
    مواد و
    روش
    در این پژوهش که به روش کارآزمایی بالینی- تصادفی انجام گرفت، 30 دندان نیش از 14 کودک که می بایست در طی درمان ارتودنسی بیرون آورده می شد، انتخاب و به گونه ی تصادفی به 3 گروه بخش شد. 10 دندان با فرموکرزول و 10 دندان با سولفات فریک و 10 دندان با MTA ایرانی تحت درمان پالپوتومی قرار گرفت. دندان ها پس از دو ماه بیرون آورده شدند و پاسخ التهابی و وسعت درگیری پالپ بررسی گردید. همچنین، تشکیل بریج عاج ارزیابی شد. یافته ها با آزمون کروسکال والیس (Kruskal-wallis) و آزمون ساین (Sign) واکاوی گردید.
    یافته ها
    در گروه فرموکرزول در 5 دندان التهاب متوسط و شدید دیده شد و نکروز در 4 دندان و آبسه در 1 دندان وجود داشت. در گروه سولفات فریک در 5 دندان التهاب متوسط و شدید و در 1 دندان نکروز و در 1 دندان آبسه و در 1 دندان فرسودگی درونی دیده شد. در این گروه در یک مورد پل عاجی تشکیل شد. در گروه MTA، در یک دندان التهاب شدید دیده شد و در هفت دندان پل عاجی تشکیل شد. آزمون کروسکال- والیس نشان داد، که التهاب در گروه MTA به گونه ی معنادار کمتر از فرموکرزول و سولفات فریک است (05/0 > p). همچنین، آزمون ساین نشان داد، که تشکیل پل عاجی در گروه MTA به گونه ی معنادار بیشتر از فرموکرزول و سولفات فریک است (05/0 >p).
    نتیجه گیری
    بر پایه ی نتایج این بررسی می توان در پالپوتومی دندان های شیری از MTA ایرانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پالپوتومی، سولفات فریک، فرموکرزول، MTA ایرانی، بافت شناختی
  • شهرزاد ادهمی، فهیمه بقایی، محمدحسن زاده جشاری صفحه 75
    بیان مساله: کیست ها و تومورهای ادنتوژنیک آسیب هایی هستند، که تنها در فک بالا و پایین و بافت های نرم محیطی دهان یافت می شوند. این آسیب ها یکی از عوامل اصلی تخریب استخوان فک هستند، اما متاسفانه در ایران اطلاعاتی ناچیز از فراوانی نسبی این آسیب ها وجود دارد.
    هدف
    هدف از پژوهش کنونی، بررسی بالینی و آسیب شناختی کیست ها و تومورهای ادنتوژنیک در استان کرمان در رابطه با سن، جنس و جای بروز در یک بررسی 12 ساله و مقایسه ی آن با بررسی های انجام شده در دیگر نواحی دنیا بود.
    مواد و
    روش
    این بررسی توصیفی- مقطعی بر روی 1320 نمونه فک و دهان در فاصله ی سال های 1375 تا 1386 انجام گرفت. اطلاعات مربوط به سن و جنس بیمار و جای آسیب از گزارش های آسیب شناسی استخراج شد و داده ها با استفاده از نمایه های مرکزی و پراکندگی و آزمون مجذور کای و با کمک نرم افزار آماری SPSS واکاوی گردیدند.
    یافته ها
    از 1320 نمونه ی مورد بررسی، 221 نمونه مربوط به کیست های ادنتوژنیک و 24 نمونه مربوط به تومورهای ادنتوژنیک بود. کیست ها و تومورهای ادنتوژنیک در دو دهه ی آغازین زندگی شایع تر بوده و در مندیبل بیشتر دیده می شدند. همچنین، فراوانی کیست ها در مردان بیشتر از زنان بود. کیست رادیکولر شایع ترین کیست ادنتوژنیک بود (9/33 درصد) و پس از آن کیست دنتی ژور (1/27درصد) در مرتبه ی دوم و کراتوسیست (4/15 درصد) در مرتبه ی سوم قرار داشتند. آملوبلاستوما نیز فراوان ترین تومور ادنتوژنیک بود (4/41 درصد).
    نتیجه گیری
    در پژوهش کنونی اطلاعات مردم شناختی در مورد کیست ها و تومورهای ادنتوژنیک در استان کرمان به دست آمده است و نشان داده شده که کیست های ادنتوژنیک در جنس، سن و جاهای ویژه ای بیشتر دیده می شوند. برای تعیین فراوانی نسبی واقعی تومورهای ادنتوژنیک باید بررسی های بیشتری به ویژه در ایران توسط آسیب شناس های با تجربه در زمینه ی تومورهای ادنتوژنیک انجام شود.
    کلیدواژگان: کیست های ادنتوژنیک، تومورهای ادنتوژنیک، شیوع، آسیب های دهان
  • میترا فرزین، فریده بحرانی، مهرداد بادوند صفحه 84
    بیان مساله: استفاده از محلول های پاک کننده و خمیر دندان ها از انواع روش های رایج برای پاک کردن سطح دست دندان است، که می-توانند باعث افزایش زبری سطحی دست دندان های آکریلی گردند.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی اثر دو پاک کننده ی محلول و خمیری بر میزان زبری سطحی دست دندان پس از کاربرد مسواک بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی آزمایشگاهی، 30 قطعه دیسک آکریلی به قطر 20 و ضخامت 2 میلی متر ساخته شدند و به گونه ای یکنواخت پرداخت گردیدند. سپس، به صورت تصادفی به سه گروه 10تایی بخش شدند و میزان زبری سطحی نمونه ها بر پایه ی Ra اندازه گیری گردید. گروه نخست، به وسیله ی دستگاه ویژه تحت سایش با مسواک و خمیر قرار گرفتند. گروه دوم، در آغاز تحت سایش با مسواک و آب قرار گرفته و سپس، به مدت 92 ساعت در درون محلول پاک کننده شناور شدند. گروه سوم (گروه شاهد)، تنها تحت سایش با مسواک و آب قرار گرفتند. برای همه ی گروه ها مسواک با نیروی 200 گرم بر سطح هر نمونه 10.000 بار کشیده شد. سپس، دوباره میزان زبری سطحی نمونه های هر گروه اندازه گیری شد و اطلاعات به دست آمده از طریق آزمون واریانس یک سویه ی آنوا (ANOVA) و توکی (Post hoc Tukey) بررسی شدند (05/0= α).
    یافته ها
    در همه ی گروه ها افزایش زبری سطحی مشاهده گردید، ولی زبری سطحی ایجاد شده در گروه نخست که از خمیردندان استفاده شده بود در مقایسه با دو گروه دیگر افزایش معناداری داشت (01/0 p =)، اما در گروه دوم و سوم تفاوت معناداری میان زبری سطحی دیده نشد (05/0 p >).
    نتیجه گیری
    مواد پاک کننده ی دست دندان که به صورت محلول هستند نسبت به گونه ی خمیری، زبری سطحی کمتری ایجاد می کنند.
    کلیدواژگان: پاک کننده ی دست دندان، زبری سطحی، رزین آکریلی
  • محمد کتابی، مریم زارع جهرمی، فاطمه عباسی صفحه 90
    بیان مساله: خطوط و لوله های آب دستگاه های دندانپزشکی مکانی برای تشکیل بیوفیلم های میکروبی است. این بیوفیلم ها ممکن است به جایی برای رشد و تکثیر ریزجانداران بیماری زا درآیند.
    هدف
    هدف از این بررسی، تعیین میزان کمی آلودگی باکتریایی در خطوط آب دستگاه های دانشکده ی دندانپزشکی، دانشگاه آزاد خوراسگان اصفهان و اثر دی اکسیدکلرین پایدار شده برکاهش آن بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی، 60 نمونه آب از خروجی های توربین، افشانه ی آب و هوا، کویترون و دستشویی های بخش های گوناگون دانشکده گردآوری شدند. نمونه ها پس از کشت در محیط آگار انکوبه گردیدند. پس از پنج روز شمار کلنی های باکتریایی به روش HPC شمارش شد. در مرحله ی بعد در مخزن کوچک طراحی شده در مسیر آب دستگاه های دندانپزشکی، دی اکسید کلرین پایدار شده (ماده ی ضد باکتریایی) افزوده و دوباره از خروجی افشانه ی آب و هوا، توربین ها و کویترون نمونه برداری شد. سپس، پس از پنج روز کلونی باکتریایی نمونه-ها دوباره شمارش گردید. از آزمون های من- ویتنی و کروسکال- والیس برای واکاوی آماری داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میزان کلونی های باکتریایی از همه ی خروجی های آب شامل افشانه ی آب و هوا، توربین ها، کویترون و دستشویی ها بیشتر از اندازه مجاز (واحد تشکیل کولونی (CFU) =200) بود. بیشترین مقدار کلونی باکتریایی از خروجی کویترون و کمترین آن از نمونه های گرفته شده از دستشویی ها بود، اما این اختلاف از لحاظ آماری معنادار نبود. پس از استفاده از دی اکسید کلرین پایدار شده، شمار کلونی های باکتریایی به گونه ی چشمگیر کاهش یافت (05/0> p).
    نتیجه گیری
    میزان آلودگی باکتریایی خطوط آب دستگاه های دانشکده ی دندانپزشکی، دانشگاه آزاد واحد خوراسگان اصفهان بیشتر از اندازه ی مجاز است. این باکتری ها بیشتر از گونه ی فرصت طلب هستند. افزودن یک ماده ی ضد باکتریایی در مسیر آب دستگاه قطعا به گونه ای موثر باعث کاهش میزان آلودگی باکتریایی تا اندازه ی مجاز می شود.
    کلیدواژگان: آلودگی باکتریایی، خطوط آب دستگاه، دی اکسیدکلرین
  • مقاله گزارش مورد
  • سمیرا بصیر شبستری، حسن حسین پور جاجرم، احمد خسروی خراشاد صفحه 96
    پسر بچه 11 ساله ای، با شکایت از زخم های دهانی با پیشنیه ی عود چهار سال به دانشکده ی دندانپزشکی مشهد مراجعه نمود. بر پایه ی معاینه-ی بالینی تشخیص آفت دهانی عود کننده داده شد. بررسی آزمایشگاهی بیان گر آنمی، ESR) Erythrocyte Sedimentation Rate) بالا و C-Reactive Protein(CRP) مثبت بود. افزون بر این، بیمار از درد با فاصله های منظم در بخش مرکزی شکم به ویژه پس از غذا و کاهش وزن در ماه های گذشته شکایت داشت. بنابراین، بیمار برای ارزیابی بیماری های سیستمیکی که می توانند تظاهرات درون دهانی همانند داشته باشند و با تشخیص احتمالی کرون به متخصص مربوطه ارجاع داده شد.
    در سونوگرافی شکم، افزایش ضخامت لوپ های ایلئوم ترمینال، در باریوم انما افزایش ضخامت مخاطی سکوم، در ترانزیت روده ی باریک افزایش ضخامت مخاطی لوپ های ژژنوم و تنگی دیستال ایلئوم، در کلونوسکوپی در بررسی کولون و ایلئوم انتهایی، سر تا سر کولون نرمال بود، ولی افزایش ضخامت و ادم مخاطی ایلئوم انتهایی، گزارش شد. بررسی سرولوژیک، ASCA) Anti-Saccharomyces Cervisia) مثبت بود. به لحاظ درد مچ پا و ستون مهره ها، در MRI کاهش دانسیته ی استخوانی دیده شد. پیرو همه ی این یافته ها و رد دیگر سندرم ها، از ابتلای بیمار به کرون اطمینان حاصل شد. هم اکنون، بیمار در حال درمان و مهار توسط فوق تخصص گوارش است.
    کلیدواژگان: بیماری کرون، تظاهر دهانی، یک پسر 11ساله
|
  • Bidar M., Gharechahi M., Monajemzadeh A., Azghadi M Page 1
    Statement of Problem: Root canal cleaning is the main purpose of canal instrumentation. Hand instruments leave more debris and smear layer on the root canal walls. The use of automated instruments is helpful in root canal cleaning.
    Purpose
    The aim of this study was comparison of hand NiTi instruments, rotary flexMaster and FKG race instruments in root canal cleaning.
    Materials And Method
    In this interventional and in vitro study, 75 single canal teeth with minimum curve were selected and divided into three groups of 25 teeth in each. The canals were prepared with hand NiTi file, FlexMaster and race instruments using crown down preparation technique, up to size 40. During preparation, the root canals were irrigated with 5m1 of 0 0.50% Naocl solution and at the end of instrumentation with 5 ml of normal saline. After splitting the roots longitudinally, the amount of the debris and smear layers were quantified on the basis of Hulsmann method, using a scanning electron microscope. The data were analyzed by Kruskal wallis test using SPSS statistical software.
    Results
    In general, flexMaster instruments left less debris than FKG race and NiTi hand instruments significantly (p < 0.05). This difference was significant in all three thirds of the canal. FlexMaster instruments left debris with the smallest size in the middle and coronal thirds of the canal but not the apical third. FlexMaster instruments left less smear layers Just in the apical third of the canal significantly.
    Conclusion
    No completely cleaned root canals were found with any of the three instruments. In general, FlexMaster instruments proved to have better canal cleaning in all three third of the root canal significantly.
  • Eskandarian T., Maghsoudi Sh., Eftekharian H Page 10
    Statement of Problem: Conscious sedation is frequently employed for the management of precooperative or extremely anxious dental patients. Many medications have been used to sedate children in the dental office separately and in combination in an attempt to find an ideal sedation regimen. However, it seems that there is a need for finding a drug with more effectiveness and lower complications.
    Purpose
    This study was undertaken to compare the effectiveness of oral combinations of midazolam/ketamine and midazolam/ hydroxyzine in sedating pediatric dental patients.
    Materials And Method
    In this prospective, double-blinded, crossover clinical study, 25 uncooperative children, ages 37 to 56 months (mean age of 48.1 months), in need of at least 2 restorative visits were selected. The subjects were assigned randomly to receive either a combination of midazolam 0.5 mg/kg and ketamine 5mg/kg or midazolam 0.5 mg/kg and hydroxyzine 2 mg/kg prior to dental treatment at the first appointment. The alternative drug regimen was administered at the second appointment. All the subjects also received 50% nitrous oxide/oxygen during treatment. The child's behavior, in all 4 behavioral criteria including sleeping, crying, body movement and overall behaviors, during injection and procedure, was evaluated by an independent clinician who was unaware of the drug given to the child. The data were analyzed using Wilcoxon and McNemar tests.
    Results
    Midazolam/ketamine was found to be significantly more effective than midazolam/ hydroxyzine during injection and procedure for sleeping (p =0.00, p =0.001, respectively), crying (p =0.00, p =.001) and body movement (p =0.001, p =0.001) and was more successful, according to the overall behavior evaluation criteria (p =0.008).
    Conclusion
    Midazolam/ ketamine resulted in safe and effective sedation for the dental treatment of young children and in comparison to midazolam/ hydroxyzine, it resulted in less sleeping, crying, movement and better overall behavior during the dental treatment.
  • Farhad Ar., Barekatain B., Sadeghi S Page 21
    Statement of Problem: Complete root canal seal is one of the most important aims of root canal treatment. Elimination of smear layer plays an important role in this regard.
    Purpose
    The purpose of this study was to compare the apical microleakage of Tubliseal sealer when 17% EDTA, 7% citric acid, or 20% citric acid was used to remove the smear layer.
    Materials And Method
    In this experimental study, 80 single rooted teeth were selected. The crowns were removed from cemento enamel junction (CEJ). Instrumentation of the canal was performed by the step back method. The teeth were randomly divided into 3 experimental groups of 20 and 2 control groups of 10 (positive and negative groups). Final irrigation was implemented as follows: group1; EDTA17%+NaOCl, group2; 7% citric acid + NaOCl and group3; 20% citric acid + NaOCl. Then, the groups were obturated with gutta percha and Tubliseal sealer. Lateral condensation technique was carried out in all groups. The teeth were stored in 100% humidity and 37ºC for 48 hours. The root surfaces other than the apical 2mm were covered with 2 layers of nail polish. After that, the teeth were placed in metylene blue dye for 72 hours. Then, the teeth were sectioned longitudinally with a diamond disk and the degree of dye penetration was measured. The results were statistically analyzed by one-way Variance and Post Hoc Tukey tests.
    Results
    A statistically significant difference was found between the groups (p < 0.05). The least amount of dye penetration (2.59mm) was belonged to 17% EDTA group and the highest mean dye penetration occurred in the group in which 20% citric acid was used (3.59mm).
    Conclusion
    The results of this in vitro study indicates that when a ZOE-based sealer is used for obturation of the root canal system, EDTA is recommended to remove the smear layer. Furthermore, it can be concluded that the main purpose of removing the smear layer is not only to clean the dentinal tubules from organic and inorganic debris, but also to create a dentinal surface structure that best fits the characteristics of the sealer used for root canal obturation.
  • Davari Ar., Danesh Kazemi Ar., Mousavinasab M., Modaresi J., Mohammadi Z., Teimori S Page 28
    Statement of Problem: Bonded restorations have a number of advantages over traditional, non-adhesive methods. Adhesion reduces the microleakage at the restoration- tooth interface. Prevention of microleakage, or the ingress of oral fluids and bacteria along the cavity wall, reduces the clinical problems such as postoperative sensitivity, marginal staining, and recurrent caries, all of which may jeopardize the clinical longevity of restorative efforts.
    Purpose
    The aim of this study was to evaluate the microleakage in class V composite restoration with total-etch and self-etch adhesive systems.
    Materials And Method
    In this in- vitro study, 48 standard class V cavities were prepared in the buccal surface of human extracted premolars so that the occlusal margins of the cavities were in the enamel and the gingival margins in the dentin (cementum). The teeth were divided into two groups of 24. In the first group, the cavities were restored with total- etch system (Excite) and composite. The teeth in the second group were restored with self-etch system (Prompt L- Pop) and the same composite. The teeth were thermocycled 500 times between 5 - 55°c and then were covered with nail- polish and adhesive wax except for 1 mm around cavities, and all teeth were immersed into the 2% methylene blue for 10 hours. The samples were mounted in polyester blocks, sectioned longitudinally at the middle of the cavities, and evaluated for microleakage under a stereomicroscope at 40x magnification. Dye penetration was scored between 0-3. Data were analyzed with Mann Whitney and Wilcoxon tests.
    Results
    In the enamel and dentin margins, microleakage for the total-etch group was found to be less than the self-etch group (p <0.05). A significant difference in the microleakage mean rank of the enamel and dentin margins was observed (p < 0.05). Microleakage in the enamel margins was less than that in the dentin margins.
    Conclusion
    Total-etch adhesive system showed a significant difference on the microleakage of class V composite restorations especially in the enamel margin.
  • Javidi M., Mesgarani A., Sedigh Shams M., Talati A Page 35
    Statement of the Problem: The use of calcium hydroxide as an intra-canal medication can lead to leakage of permanent obturation of the canal and failure of the treatment.
    Purpose
    The purpose of this study was to evaluate the rate of the remained calcium hydroxide in radiographic views and their effect on apical leakage.
    Materials And Method
    For this study, 75 human extracted premolar teeth were divided into 5 groups randomly. All the teeth were prepared by step back technique and apical foramen enlarged to # 30 file. Aria dent calcium hydroxide was introduced into the canal in group 1. In group 2, Barium sulfate was added to calcium hydroxide powder in 1 to 9 proportion and the method was gone on the same as in group 1. Dentsply calcium hydroxide was mixed with glycerin-based aqueous and introduced into the canal in group 3. Calcium Hydroxide paste (Pulpdent) was introduced into the canal with its special needle. In groups 4 and 5, there was no calcium hydroxide as a control group. The canals were prepared with one size larger than master apical file, MAF (35 file size) to remove calcium hydroxide. The remaining of calcium hydroxide was accessed radiographically and compared using Kruskal Wallis test. Dye leakage in the 5 groups was compared, using ANOVA and Tukey tests.
    Results
    There was no significant difference between the five groups when dye leakage was compared, but calcium hydroxide paste (Pulpdent) shows more remained material when evaluated radiographically.
    Conclusion
    The use of calcium hydroxide paste with methyl cellulose base for intra-canal medicament is not recommended.
  • Kianimanesh N., Motamedi M., Alavi Aa., Mohammadi Khoshroo N Page 41
    Statement of Problem: Nowadays, MTA has numerous clinical applications because of desirable properties. Many teeth which are treated by MTA need final composite restorations. In this situation, the bonding between composite and MTA has the main role in retention, durability and seal of the restoration.
    Purpose
    Evaluation of the bond strength between MTA and composite resin and its comparison with Resin Modified Glass Ionomer (RMGI).
    Materials And Method
    Sixty specimens were prepared for three experimental groups of white MTA, gray MTA, and glass ionomer Fuji II LC. Ten specimens in each group were etched with 37% phosphoric acid for evaluation of the etching effect while ten specimens were not etched. All specimens were then bonded to the composite and shear bond strength test was performed, using Instron testing machine. In addition, the fractured surfaces of the samples were checked with steriomicroscope (x10). Data were analyzed by ANOVA and Tukey HSD test.
    Results
    The highest shear bond strength value was seen in unetched glass ionomer subgroup and there were significant differences in shear bond strength of the composite to unetched glass ionomer in comparison with the other groups (p<0.001). There were no significant differences in shear bond strength of the composite to etched and unetched white MTA, etched and unetched gray MTA, and etched glass ionomer (p > 0.05).
    Conclusion
    Shear bond strength between MTA and the composite is comparable with etched glass ionomer. The etching of the RMGI surface causes a significant decrease of bond strength to the composite but it has no effect on the bond strength of MTA to Composite.
  • Sahebi S., Moazami F., Sahraei S Page 49
    Statement of Problem: Acute pain and swelling following root canal therapy is considered as flare up. Pushing the infectious debris to the periapical region. Inadequate chemical and mechanical cleaning are the reasons for inflammation of this area. Microorganisms are the major causative agents of acute peri-radicular inflammation. Adequate and appropriate irrigation of the canal removes the intra-canal microorganisms, debris and infected agents from the canal space and may decrease pain and swelling. On the other hand, caustic effect of intra-canal irrigants may cause acute inflammation in the peri-radicular tissue.
    Purpose
    The aim of this study was to compare the effect of three intra-canal irrigants on the incidence of flare-up following root canal therapy of the teeth with necrotic pulp.
    Materials And Method
    In this clinical trial study, 225 patients with molar necrotic pulp and peri-radicular lesion were selected and randomly divided into three groups, 75 in each. Protaper Rotary files were used for preparing the canals and 2.5% sodium hypochlorite, 0.2% Chlorhexidine gluconate or saline were used for irrigation of the canals in each group respectively. Then, they were filled by lateral condensation technique. Questionnaires were given to the patients, asking for the level of their pain and swelling. The patients were followed for 48 hours. The data were statistically analyzed, using Chi-square, Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests.
    Results
    The results of this study showed no significant difference between irrigant solutions in the incidence of flare-up after endodontic treatment.
    Conclusion
    Our clinical research indicated that the type of irrigating solution used makes little difference in the incidence of postoperative flare-up. It is difficult to attribute flare-up incidence specifically to the use of any particular irrigant.
  • Vojdani M., Razeghi A Page 57
    Statement of Problem: Proper bond of the soft liner to acrylic denture base is one of the most important factors in the longevity of soft liner. Since the antifungal efficacy of clotrimazole in soft liners has been approved, it is necessary to determine its effect on the physical properties of soft liners.
    Purpose
    Determination of the tensile bond strength of the silicone soft liner (GC-Extrasoft) containing clotrimazole to the acrylic denture base, when the specimens are stored in distilled water and washed daily with wet cotton, was the goal of this in vitro study.
    Materials And Method
    Forty two pairs of acrylic base (3cm length and surface area of 10 mm2) were prepared. The specimens were divided into 2 equal groups of control and case, each consisting of 21 specimens. Silicone soft liner was added between them with a thickness of 3 mm after treating the acrylic surface with isopropyl alcohol and application of adhesive layer. Clotrimazole 1% by weight was incorporated into soft liner in the case group. The control group consisted of S1, S30, S60 and the case group of Sc1, Sc30, Sc60 that were stored in distilled water and washed with wet cotton for 1, 30 and 60 days, respectively. Tensile bond strength was measured by universal testing machine at a cross head speed of 10 mm/min. Seven specimens of the groups were evaluated each time. Finally, the results were analyzed, using Two-Way ANOVA.
    Results
    The means and standard deviations of tensile bond strengths in the control group after 1, 30 and 60 days were 0.52 ±0.19, 0.58±0.28, 0.60±0.25 and were 0.60±0.32, 0.50±0.18 and 0.55±0.42 in case group, respectively. There was no statistically significant difference in tensile bond strength between control and case groups (p >0.05).
    Conclusion
    No significant effect on tensile bond strength of the soft liner into the acrylic denture base was seen by adding clotrimazole to the silicone soft liner (Gc-Extra soft) after 1, 30 and 60 days of storage in distilled water and cleaning with wet cotton.
  • Bahrololoumi Z., Yassaei S., Poorsaeid S Page 63
    Statement of Problem: Pit and fissure sealants and topical fluoride are the most important methods to prevent caries in children and adolescents. It was assumed that application of fluoride materials has a negative effect on the bond of adhesive materials such as fissure sealant to teeth. If this is not proved then fluoride therapy can be done before fissure sealant at the same session.
    Purpose
    The aim of this study was to evaluate the effect of topical fluoride application prior to acid etching on the retention of pit and fissure sealant.
    Materials And Method
    In this experimental in vitro study 28 extracted human permanent premolars were used. Each tooth was embedded in dental stone so that the buccal surface was perpendicular to the long axis of the stone block. The teeth were randomly assigned to two groups (n =14). The facial surfaces of all the teeth were freshened by 600 grit silicon carbide paper. The specimens were cleaned with rubber cups and aqueous slurry of pumice, and then rinsed and dried. In the test group, APF gel was applied on the enamel surface and left for four minutes. Then, it was rinsed for 15 seconds. In both groups, etching was done with 37% phosphoric acid for 30 seconds, followed by a water spray wash for 30 seconds and drying for 15 seconds. The fissure sealant, Helioseal F, was then applied to the etched enamel, using a cylindrical plastic tube (3mm × 3mm) perpendicular to the buccal surface. The sealant was cured. The plastic matrix was carefully removed and the specimens were placed in distilled water for 72 hours. Shear bond strength was evaluated, using a universal testing machine. A shear force was applied to the tooth at a cross-head speed of 1 mm/min. Data were analyzed with Mann-Whitney test.
    Results
    The mean shear bond strength was 17.7±5.28 for the control and 19.66±4.27 Mpa for the test group. There was no statistically significant difference in the shear bond strengths between the two groups (p >0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed that application of fluoride does not affect the shear bond strength of fissure sealant to the enamel.
  • Haghgoo R., Abbasi F Page 68
    Statement of Problem: Formocresol is one of the most common pulpotomy madicaments in the primary teeth. Because of its systemic and local side effects, it may be essential to use another material instead of formocresol.
    Purpose
    The purpose of this study was to assess the pulpal response after pulpotomy in the primary teeth using 3 different agents: formocresol, ferric sulfate and Iranian MTA.
    Materials And Method
    In this randomized clinical trial, 30 teeth of 14 children that were to be extracted because of orthodontic treatment were selected. These teeth were divided randomly into three groups of 10. The teeth in each group were pulpotomized with formocresol, ferric sulfate and MTA, respectively, these teeth were extracted after 2 months and the pulpal responses were evaluated according to the degree of inflammation and extent of pulpal involvement. Dentinal bridge formation was also evaluated. Finally, the data were analyzed with Kruskal-wallis and sign test.
    Results
    In the formocresel group, moderate and severe inflammation was seen in 5 cases, necrosis in 4 cases, and abscess in 1 case. In the ferric sulfate group, moderate and severe inflammation was seen in 5 cases, necrosis in 1, abscess in 1, and internal resorption in 1 case. In this group, dentinal bridge was formed in 1 case. In the MTA group, severe inflammation was seen in 1 case and dentinal bridge formation in 7 cases. Kruskal-wallis test revealed that inflammation in the MTA group was less than that of formocresol and sulfate ferric, significantly (p < 0.05). Sign test showed that dentinal bridge formation in the MTA group was more than that in formocresol and ferric sulfate, significantly (p < 0.05).
    Conclusion
    Based on the results of this study, Iranian MTA can be used in primary teeth pulpotomy.
  • Adhami Sh., Baghaei F., Hasanzadeh M Page 75
    Statement of Problem: Odontogenic cysts and tumors are lesions that are found exclusively in the mandible and maxilla. These lesions are one of the main causes of jaw destruction. But unfortunately only a few studies have been conducted in Iran on relative frequency of these lesions.
    Purpose
    The aim of this study was to determine the relative prevalence of odontogenic cysts and tumors in Kerman province along with age, sex and site of presentation over a 12-year period and to compare it with previous reports from different parts of the world.
    Materials And Method
    This research reviewed 1320 biopsies in a 10- year period. Data on factors such as age, sex and location of the lesions were extracted from pathology reports and analyzed by SPSS statistical software.
    Results
    Of 1320 specimens, 221 were diagnosed as odontogenic cysts and 24 biopsies were diagnosed as odontogenic tumors. Odontogenic cysts and tumors occurred most frequently in the first to second decades of life and most commonly in the mandible. Cysts were more common in men than women. Radicular cysts were the most common ones (33.9%), followed by dentigerous cysts (21.7%) and odontogenic keratocyst (15.4%). The most prevalent odontogenic tumor was ameloblastoma (41.4%).
    Conclusion
    Our study provides demographic data on odontogenic cysts and tumors in Kerman province. Odontogenic cysts have a predilection for certain ages, sexes and sites. To determine the real relative frequency of odontogenic tumors, further studies should be conducted, especially in Iran, by experienced pathologists in the field of odontogenic tumors.
  • Farzin M., Bahrani F., Bavand M Page 84
    Statement of Problem: Utilization of denture cleaning solutions and toothpastes are common methods of cleaning the denture surfaces, which can increase the surface roughness of acrylic dentures.
    Purpose
    The aim of this study was to evaluate the effect of two cleaning agents in the form of solution and paste on the surface roughness value of denture following tooth brush application.
    Materials And Method
    Thirty acrylic discs with 20 mm diameter and 2 mm thickness were made and uniformly polished. These discs were randomly divided into three groups, each comprising ten discs. The roughness value (Ra) was measured, using talysurf.10. The discs in the first group were brushed using tooth paste and brush. The discs in the second group were first brushed using water and tooth brush, and then immersed in cleaning solution for 92 hours. The discs in the third group (control) were only brushed using water and tooth brush. For all the groups, tooth brushing abrasion test was performed with 200gr weight applied. The surface roughness of each specimen after 10.000 strokes was determined. Data were analyzed with ANOVA and post hoc Tukey test (α =0.05).
    Results
    An increase in the surface roughness was observed for all groups. However, surface roughness in the first group, for which tooth paste had been used was significantly increased as compared to the other groups (p =0.01). But there was no significant difference between the other two groups (p >0.05).
    Conclusion
    Denture cleaning materials in the form of solution produce less surface roughness as compared to the ones in the form of pastes.
  • Ketabi M., Zare Jahromi M., Abbasi F Page 90
    Statement of Problem: Dental Unit Water Systems (DUWS) have been demonstrated to be contaminated with biofilms. This biofilm could be a site for growth and colonization of pathologic microorganisms.
    Purpose
    The aim of this research was to measure the Total Cultivable Flora (TCF) in DUWS of Khorasgan dental school and the effect of stabilized chlorine dioxide on its reduction.
    Materials And Method
    In this research, 60 samples of water from high speed turbines, air-water syringes, cavitrons and wash basins were collected. The samples were cultured in agar nutrition media and incubated for 5 days. After the incubation period, colonial counting was done by HPC method. In the next stage, stabilized chlorine dioxide was added in a container for each unit and the samples were taken from air-water syringes, cavitrons and turbine outlets. As for the first stage, after 5 days of culture and incubation, the samples were observed under microscope for counting the bacterial colonies. Kruskal-Walis and Mann-Whitney tests were used for statistical analysis.
    Results
    A high level of bacterial contamination (more than 200 CFU) was observed in high speed turbines, air-water syringes, cavitrons and wash basins. The highest colonial count was observed from cavitron and the lowest from washbasin outlets but the difference was not statistically significant. After using chlorine dioxide, the amount of bacterial colonies was significantly reduced (p <0.05).
    Conclusion
    The amount of bacterial contamination in DUWS of Khorasgan dental school was higher than the accepted level. These bacteria were mainly opportunistic. The addition of an anti-bacterial agent in the DUWS will significantly reduce the bacterial count to an acceptable level.
  • Basir Shabestari S., Hosseinpoor Jajarm H., Khosravi A. Page 96
    An 11 year old boy was referred to Mashhad dental school for his several oral ulcers with recurrences from 4 years ago. After clinical examinations, the diagnosis was recurrent aphthous stomatitis. Laboratory findings showed anemia, a high degree of ESR and positive CRP. Moreover, he sufferred from periodic abdomenal pain after eating and loss of weight. This associated clinical signs and laboratory changes required more comprehensive search about possible systemic diseases which can have similar oral manifestations. So, with this objective, he was referred to a specialist for considering his digestive signs. The findings of the colonoscopy revealed that all of the colon was normal but there was increased thickening as well as edema of the terminal mucosa. In the transit of the small bowel, thinning of the distal ileum and loop of geogenum were seen. Also, an increase of the terminal ileum loop was shown. In the serologic finding) ASCA), Anti-Saccharomyces Cervisia was positive. Due to the pain of ankle’s leg which then occurs in the sacral region, a decrease of bone density was seen in the MRI. All of these finding approve our strong suspicion to Crohn's disease. Now, he is under treatment by a gastroenterologist.